kantaron yağı güneş yanığı / Güneş yanığı olanlar dikkat! Sakın sürmeyin

Kantaron Yağı Güneş Yanığı

kantaron yağı güneş yanığı

Uçucu Yağ 

Güneş yanığına Kantaron iyi gelir mi?

İçindekiler:

  1. Güneş yanığına Kantaron iyi gelir mi?
  2. Kantaron yağı güneş kremi yerine geçer mi?
  3. Güneş yanığına hangi yağ iyi gelir?
  4. Kantaron yağı yanığına iyi gelir mi?
  5. Güneş yanığına hangi ilaç iyi gelir?
  6. Güneş yanığına normal krem sürülür mü?
  7. Güneşten yanan omuza ne iyi gelir?

Güneş yanığına Kantaron iyi gelir mi?

Kantaronyağı yanıkları çok çabuk iyileştirdiği için özellikle güneş yanıklarınaçok iyi geliyor. Kantaronyağını, özellikle yanık sorunları olanlara tavsiye eden 25 yıllık aktar Koray Özkılıç, "Kantaronyağı dış yaraların daha çabuk iyileşmesine yardımcı olur.

Kantaron yağı güneş kremi yerine geçer mi?

Fatih Satıl, kantaronunhafif güneşyanıklarına kullanılabileceğini, ancak güneş kremi yerine kantaron yağıkullanımı gibi bir hata yapıldığını söyledi, "Kantaron yağınısürdüğümüz zaman güneşeçıkmamamız lazım. Aksi takdirde, güneşzararları olacak, güneşlekeleri olacaktır. Bunun uygulanmaması lazım.

Güneş yanığına hangi yağ iyi gelir?

Güneş yanığına iyi gelenbir diğer bitkisel metot ise lavanta yağıdır. Lavanta yağılavanta bitkisinden ötürü oldukça nemlendirici bir bitkidir. Dolayısıyla güneş yanığıtedavilerinde rahatlıkla lavanta yağıkullanılmaktadır. Lavanta yağının ağrı kesici ve acı dindirici özelliği bulunmaktadır.

Kantaron yağı yanığına iyi gelir mi?

- Sarı kantaron yağıgüneş yanıklarına iyi gelenyağların başında gelir. Yanık olan bölgeye sarı kantaron yağısürüldüğünde acıyı azaltma etkisi bulunup sakinleştirici özelliği vardır.

Güneş yanığına hangi ilaç iyi gelir?

Güneş yanıkları olan deri için en ideal olan soğuk su ile düzenli soğutulmasıdır.
  • Aloe vera içerikli ürünler ve papatya özlü ürünler. Güneş yanıklarına iyi gelen bitki özleri arasında papatya ve aloe vera içeren ürünler bulunmaktadır.
  • Diş Macunu. Yoğurt kullanımları güneş yanıklarının geçmesi için iyi bir tercihtir.
  • Çay.

Güneş yanığına normal krem sürülür mü?

Aloe vera bazlı kremve solüsyonlar, hem cildi serinletir hem de diğer etken maddelerle hızlıca emilebilir. Yanık kremiolarak sıkça kullanılan Hamamelis virginiana içeren kremve pomadlar, güneş yanığıiyileştirmede de etkilidir.

Güneşten yanan omuza ne iyi gelir?

Güneş yanığına ne iyi gelir?
  • Yoğurt. Yoğurt kuşkusuz güneş yanığı denince ilk akla gelen isim.
  • Zeytinyağı Fazlaca maruz kalınan güneş ışığı cildin kurumasına sebep olur, bu da cildin gerilmesine neden olarak daha fazla acı çekmenize yol açar.
  • Siyah çay.
  • Salatalık.
  • Aloe vera.
  • Elma sirkesi.
  • Yulaf ezmesi.
Güneş yanıklarının tedavisinde yararlanılan doğal ürünler

Güneş yanıklarının tedavisinde yararlanılan doğal ürünler-1

        

Güneş evrendeki tüm yaşamların kaynağı. Güneş ışınları bilhassa vücudumuzda D vitamini dönüşümünün (etkin D3 vitamini) sağlanması bakımından son derece önemli. Bu vitamin, kalsiyum ve fosforun bağırsaklardan emilimi ve vücutta kullanımı, bilhassa kalsiyumun kemiklere yerleşmesini için gereklidir. Yani gerek çocuklarda ve gerekse yetişkinlerde kemik sağlığı bakımından son derece önemli. Dolayısıyla vücudumuzun güneş ışınları ile temas etmesi zorunludur.

        

Ancak günümüzde atmosferde güneş ışınlarını filtre eden koruyucu ozon tabakasının incelmesi neticesi, güneş ışınlarının zararlı etkilerinin daha büyük risklere yol açtığı biliniyor. Özellikle ölümcül deri kanseri vakalarındaki artış oranının ürkütücü boyutlarda olduğu görülüyor. Burada yapılan ilginç bir çalışmanın sonucundan da bahsetmek istiyorum. Kolesterol bazlı safra taşı oluşumu riskinin güneşlenmeyi seven beyaz tenli kişilerde iki misli arttığı, uzun süre güneş altında yatarak güneşlenen kişilerde ise bu riskin, güneş altında yatmayanlara göre defa daha az olduğu gözlenmiş. O halde güneş ışınlarından yararlanılırken akılcı uygulamalar yapılması gerekiyor. Güneşin en  kızgın olduğu saatlerde güneşlenmemek, dakikadan uzun süre güneş altında kalmamak alınabilecek en basit önlemler. Koruma faktörlü güneşlenme ürünlerinin seçiminde ise yüksek koruma faktörünün güneşin yararlı ışınlarını da engelleyebileceğini unutmamak gerekir.

        

Güneş altında uzun süre kalınması ile UV ışınlarına aşırı maruz kalınması sonucu güneş yanıkları meydana gelir. Başlıca iki tip ultraviyole ışığı bulunmaktadır. UV-A ışınları derinin alt katmanlarına etki ederken, UV-B cildin dış tabakasını etkiler. Şüphesiz, hassasiyet kişiden kişiye, coğrafik bölgeye, günün zaman dilimine ve atmosferik koşullara göre değişiklik gösterecektir. Açık ten rengine sahip kişiler daha hassas olmasına karşılık, koyu ten rengi olan kişilerde de aşırı güneş ışınları aynı tahribatı yapacaktır.

        

Güneş yanıklarının çoğunluğu birinci derecede yanıklar olarak kabul edilmekte, cilt kızararak sıcak bir hal almakta, kişinin cilt tipine bağlı olarak ten rengi bronzlaşarak bazen üst tabaka soyulmaktadır. Daha ciddi durum ise ikinci derece yanıklardır. Cildin aşırı kızarması, şişmesi, ağrı ve bazen su toplaması ile karakterize olur. Bu yanığın cildin derinlerinde hasar oluşturduğu, hücre suyunun sızdığının işaretidir. Bu durumda ciltte meydana gelen hasarlı bölgelerden enfeksiyon kapma riski ortaya çıkar. Daha ciddi durumlarda yanıkla birlikte titreme, ateş, bulantı ve hatta hayal görme, sayıklama görülebilir.       Belirtiler güneşlendikten bir saat ya da 24 saat sonra da ortaya çıkabilir.

     

Güneş yanıklarına karşı alınabilecek genel önlemler

        

Güneş ışınlarının etkisi ile ortaya çıkan zararlı oksijen radikallerinin etkilerini hafifletebilmek için antioksidanlar bakımından zengin bir diyet ve gerekirse besin desteklerin kullanılması önerilmektedir. Bu nedenle tatile gitmeden hafta öncesinden başlayarak Koenzim Q10 (günde 60 mg), piknogenol, E vitamini gibi kuvvetli antioksidan etkili besin desteklerinin dahilen alınması cilt hasarını azaltmak için yararlı olabilmektedir. Aşırı terleyen kişilerde vücutta potasyum seviyesini desteklemek için potasyum desteği alınabilir (günde 99 mg). Güneşlenme sırasında sık sık terle atılan suyun yerine konması için bol bol su içilmesi gerekir. Haftaya güneş yanıklarının tedavisinde yararlanılabilecek doğal ürünleri inceleyeceğiz.

 

Güneş yanıklarının tedavisinde yararlanılan doğal ürünler-2

        

Hiç unutmam, bundan 30 yıl kadar önce bir gazete haberi ilgimi çekmişti. Sahil kasabalarımızda o sıralarda sürmekte olan yoğun yapılaşma faaliyetleri nedeniyle inşaatlarda çalışmak üzere bu sahil kasabalarından birine gelen iki genç, bir haftalık çalışmanın yorgunluğunu gidermek için bir Pazar günü deniz kenarındaki kumun üzerine yatmışlar, yanmak için de annelerinden hatırladıkları şekilde ceviz yaprağını kaynatarak vücutlarına sürmüşler. Tabi yorgun bedenleri güneşin altında öylesine gevşemiş ki, akşama kadar uyuya kalmışlar. Akşam vakti kalkmak istemişler ama nafile, bedenleri cayır cayır yanıyor. Ağır yanık nedeniyle hastanenin aciline kaldırılmışlar. Ceviz taşıdığı kumarin tipi bileşikler nedeniyle güneş ışınlarına olan hassasiyeti artırmaktadır. yıl önce piyasaya çıkarılan ve hızlı bronzlaşma sağlayan güneşlenme ürnlerinin bileşiminde de bergamot esansı yer alıyordu. Bu yağın bileşiminde bulunan furanokumarin tipi madde bergapten cilde sürüldüğüne cildin güneş ışınlarına karşı hassasiyetini artırıp dakika içerisinde ten rengini koyulaştırıyordu. Ancak deri kanseri riskini büyük ölçüde artıracağı için, haklı olarak, daha sonraki yıllar piyasaya sürülmesine izin verilmedi.

        

Geçen hafta, güneş ışınlarının sağlığımız bakımından öneminden ve olası risklerinden bahsetmiş, riskleri azaltabilmek için alınması gereken genel önlemleri incelemiştik. Bu hafta yanık oluşumundan sonra cilttemeydana gelen hasarın giderilmesi, iyileşmeyi hızlandırmak amacıyla yararlanılabilecek ürünlerden bahsedeceğiz.

Güneş yanığı tedavisinde etkili bitkisel  ürünler

        

Tropik bir bitki olan Aloe vera, bir ara her derde deva bir ilaç olarak ülkemizde bidonlar içerisinde pazarlanıyordu. Pazarlama stratejilerinde kullanılan abartılı iddialar nedeniyle daha sonra yasaklandı. Bu üründen farklı olarak,    bitkinin etli yapraklarının orta kısmından çıkarılan jelimsi kıvamdaki “Aloe vera jel” taşıyan formüllerin cilt hasarlarının tedavisinde başarı ile kullanıldığı bilinmektedir. Bu formüllerin haricen uygulanması ile cildi rahatlattığı, nemlendirerek ve iyileşme süresini kısalttığı ve hatta radyasyon yanıklarını bile iyileştirebildiği ortaya konulmuştur. Zaten Aloe jeli çok sayıda dermokozmetik ürününün bileşiminde de yer almaktadır..

        

Öküzgözü (Calendula sp.) çiçekleri ve sarı kantaron (Hypericum perforatum) çiçeklerini taşıyan merhemler yanık ve yaralarda etkili olmaktadır. Bu iki bitkiyi birlikte ya da ayrı ayrı taşıyan formüller hem ağrıyı giderici, hem de antiseptik özellikte olup iyileşme süresini kısaltır. Sarı kantaron çiçeklerinin saf zeytin yağı içerisinde bekletilmesi ile hazırlanan yağlı özüt, tüm dünyada etkili bir yara ve yanık ilacı olarak yüzlerce yıldır kullanılmaktadır. Bu bitkinin yaralar üzerindeki etkinliğini ortaya koyan kapsamlı bir bilimsel çalışmanın sonuçlarını uluslararası bir bilimsel dergide bu sene yayınladık. Yapılan bir çalışmada sarı kantaronun etkinliğinin kullanılan zeytin yağının kalitesi ile paralel olarak arttığını, saf zeytin yağı ile en yüksek etki gözlenirken, ayçiçek yağı gibi ince yağlarla etkinin belirgin bir şekilde azaldığı gözlenmiş. Sarı kantaron yağının güneş yanıkları tedavisinde kullanılması durumunda, uygulamanın sadece geceleri yapılması ve gündüz ciltten silinerek uzaklaştırılmasını öneririm. Çünkü içerisinde etkili olan madde hiperisin güneş ışınlarına hassasiyeti artırmaktadır. Bu hususa dikkat edilmesi gerekir.

        

Yanık kısımdaki ödemin ve kaşıntının giderilmesi için önerilebilecek bir başka bitki is “Papatya”. Güvenili bir marka papatya çayı (Matricaria recutita) olması önemli. İki poşet papatya çayı bir bardak taze kaynatılmış su içerisinde üzeri kapatılarak dakika demlenir. Ilıyan çay ile vücut silinir ya da bu çay küvetin içerisine dökülerek içerisinde banyo alınır.

        

Yanıkların tedavisinde Lavanta yağı da etkili olmaktadır. Tabi Lavandula angustifolia’dan elde edilen gerçek lavanta yağı olması önemli. Doğrudan yanık üzerine pansuman yapılır. Ayrıca yüzde 5’lik Tea tree oil taşıyan kremi sürülebilir. Atkuyruğu silisyum bakımından zengindir, dolayısıyla doku onarımında yararlı olur.

        

Bahsettiğimiz bu bitkiler ürünlerin yanı sıra, yanığın derecesine göre basit bazı uygulamalar da yararlı olabilmektedir. Yanık kısım üzerine soğuk kompres uygulanması, yanık kısmın eşit hacim su ile seyreltilmiş elma sirkesi ile pansuman yapılması bu tip basit uygulamalardır. Bu bitkisel ürünler güneş yanıklarının tedavisinde, şikayetlerin giderilmesinde yararlı olabilecektir, ancak siz yine de dikkatli olun, bu tedavilere gerek kalmasın.


Güneş yanığına karşı 10 doğal çözüm

Güneş yanığına karşı 10 doğal çözüm

Özel İçerik

Cildin UV ışınları tarafından yanması için sadece birkaç dakikalık yoğun güneş ışığı bile yeterlidir. Özellikle hassas ciltler için güneş yanığı oldukça büyük bir problemdir. Aşırı güneş ışığına maruz kalan cilt hasar görür ve uzun vadede bu durum cilt yaşlanmasını hızlandırır. Bu nedenle özellikle güneş kremi ile güneş yanığını önlemek önemlidir.

Ayrıca, bronzlaşamamaktan korkmayın. Güneş kremi kullanarak da bronzlaşabilirsiniz. Cildiniz yavaş yavaş daha koyu bir hal alacaktır. Hava durumu nasıl olursa olsun, bulutlu günlerde bile güneş kremi sürmek büyük bir önem taşıyor.

Güneş yanığına karşı 10 doğal çözüm

Güneş yanığının ciddiyeti nasıl anlaşılır?

Güneşten gelen ışınlar farklı tiplerde bulunur. UVA ışınları cildin güneşe bağlı yaşlanmasından sorumludurlar. UVB ışınlarından 10 kat daha fazla sayıda, dermise nüfuz ederek melanin (cilde rengini veren pigment) tarafından durdurulurlar. Bunların yüzde 20 ila 30'u hücrelere zarar verebilecekleri ve en cilt tümörlerine neden olabilecekleri daha ileri tabakalara kadar gidebilirler.

UVB ışınları ise güneş yanığından sorumludurlar. Cildin yaşlanmasında da rol oynarlar ancak cilt tarafından D vitamini üretimini tetikledikleri için olumlu etkileri de vardır.

Güneşten gelen ışınlara aşırı maruz kalma yanıkalara neden olabilir. Cilt sadece kırmızıysa 1. derece yanıktır. Güneşe yeni maruz kaldıktan sonra ortaya çıkar. Ağrıyı mümkün olan en iyi şekilde hafifletmek mümkündür.

Deride kabarcıklar veya basit küçük su toplanmaları varsa, bu 2. derece yanıktır. Bu durumda enfeksiyon riskinden kaçınmak için bu kabarcıkların delinmemeleri gerekir. Yanığı soğutmak için cildi sürekli soğuk su altında yeterince ıslatın, ağrı kesici alın ve güneş yanığına bir krem uygulayın. Cildin tüm bu kremi emmesine izin verin ve uygulamayı tekrarlayın.

Kabarcıklar yayılmaya devam ederse veya cilt kırmızı kalırsa mutlaka bir uzmana danışın. Ateşiniz varsa mutlaka doktora başvurun, güneş yanığına sıcak çarpması eşlik edebilir.

Güneş yanığına karşı 10 doğal çözüm

Güneş yanığına karşı 10 doğal çözüm

Yoğun güneşe maruz kaldıysanız ve güneş yanıkları sizi raahtsız ediyorsa doğal çareleri deneyebilirsiniz. Güneş yanığını iyileştirmek için çok sayıda etkili doğal yöntem vardır.

Lavanta yağı

Taşıması kolay lavanta yağı iyileştirici ve iltihap önleyici özellikleri sayesinde güneş yanıklarına karşı hızlı etki eder. Lavanta yağı cildi onarır ve rahatlatır.

Yanık genişse, birkaç damla  lavanta yağını bir çay kaşığı bitkisel yağda seyreltin. Güneş yanığı daha küçükse bir veya iki damla lavanta yağını direkt kullanabilirsiniz.

Aloe vera

Lavanta gibi aloe vera da güçlü iyileştirici özelliklere sahiptir ve içerdiği amino asitler sayesinde cilt hücrelerinin yenilenmesine yardımcı olur.

Organik jeli yanık bölgesine uygulayabilirsiniz.

Nergis

Bu küçük çiçeğin sağlığa birçok faydası vardır. İltihap önleyici özelliği sayesinde güneş yanıklarınızı kısa sürede iyileştirir. Sivrisinek ısırıklarını yatıştırmak için de kullanılabilir.

Doğrudan yağ veya krem olarak yanığa uygulayabilirsiniz.

Karbonat

Karbonat da yanıkları yatıştırmak için birebirdir. Cildin pH'ını yeniden dengeler ve iltihap önleyici ve antiseptik özelliklere sahiptir.

Karbonatı su ile karşıtırarak doğrudan yanığa uygulanacak kompreslerle kullanabilirsiniz.

Yoğurt

Doğrudan yanığa kalın bir tabaka doğal yoğurt sürün, ardından güneş yanığının etkilerini yatıştırmak için 15 dakika bekletin. Yoğurt, iltihap önleyici özellikleri ile bilinen maddelere sahiptir.

Kavun

Kavun posası iltihabı yatıştırmak için mükemmel olan bol miktarda A vitamini içerir. Kavunu yağ asitleri açısından zengin tohumlarıyla öğüterek güneş yanığını yatıştırmak için doğal bir macuna sahip olabilirsiniz. Kavun posasını doğrudan yanık bölgesine uygulayın ve ardından yaklaşık 15 dakika boyunca üzerine bir bez koyun. Ardından ılık su ile nazikçe durulayın.

Sirke

Güneş yanıklarını yatıştırmak ve cilt tahrişini önlemek için beyaz sirke veya elma sirkesi de kullanabilirsiniz. Sirkenin pH'ı cildin pH'ını yeniden dengelemeye yardımcı olurken yoğun bir tazelik hissi sağlar. Bir kapta sirkeyi soğuk suyla karıştırın ve ardından 5 dakika boyunca tahriş olmuş cilde doğrudan uygulayın. Gerekirse arka arkaya iki veya üç kez uygulamayı tekrar edin.

Sarı kantaron

Sarı kantaron çiçekleri yatıştırıcı, iyileştirici ve iltihap önleyici özelliklere sahiptir. Güneş yanıklarını yatıştırıcı yeteneklere sahiptir. Yağını doğrudan cilde uygulayabilir veya faydalarını çoğaltmak için uçucu bir yağ ile karıştırabilirsiniz. 80 damla sarı kantaron yağını 20 damla lavanta yağı ile karıştırabilirsiniz. Ardından karışımı doğrudan güneş yanığının olduğu bölgeye uygulayabilirsiniz.

Nane

Biraz su ve nane ile cilde bir kompres uygulayabilirsiniz. Nanenin ferahlatıcı etkisi sayesinde cilt rahatlar. Diğer bir seçenek, nane çayıdır. Nane çayı yapın, soğumaya bırakın ve güneş yanığı üzerine sürün.

Aynısefa yağı

Yatıştırıcı ve iyileştirici özellikleri ile bilinen aynısefa yağı, içeriğindeki karoten ve A vitamini sayesinde cildi yenilemek için mükemmeldir. Güneş yanığına karşı, küçük bir damla damlatmanız ve ardından cilde nazikçe masaj yapmanız yeterlidir. Bir kez uygulandıktan sonra daha fazla etkinlik için gece boyunca durulamadan bırakın. Yüzünüzde güneş yanığı varsa göz çevresine uygulamamaya dikkat edin.

güneşaloe vera

Google News ile Takip Et

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası