hamılelıkte mıde agrısı / Hamilelikte mide bulantısı, bel ağrısı ve şişliğin çözümleri!

Hamılelıkte Mıde Agrısı

hamılelıkte mıde agrısı

Anne adayları, gebeliğin her döneminde çeşitli ağrı ve sancılarla karşılaşır. Bu problemler en sorunsuz hamilelikler de bile hafif de olsa kendini gösterebilir. Bu kramplar, değişen hormonlar, kilolar ve bebeğin gelişip büyümesi sebeplerinden kaynaklanabilmektedir. Varisler, kas ağrıları, baş dönmesi, karın ve mide krampları bunlardan birkaçıdır.

Özellikle gebelikte mide ağrısı problemi en sık baş gösteren sorunların başında gelir. Hamilelik sırasında kadınlarda oluşan bu sorun, beraberinde kasıkta, belde ve karında oluşan kramplarla birleştiğinde, daha endişe verici durumlar yaratabilir. Fakat gelişen bu krampların aslında dokuz aylık bir sürecin bir parçası olabileceği bilinen bir gerçektir.

Peki hamilelikte mide ağrısı konusuna gelirsek! Bu sorunun içeriğini öğrenebilmek için, gebelikte oluşan mide kramplarının sebeplerini detaylı olarak inceleyebilir ve bu problemlere sırasıyla nelerin iyi gelebileceğini görelim.

Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur?

Midede oluşan problemlerin başlıca sebepleri; sağlıksız tüketilen besinler, alkol ve sigara kullanımı, obezite, mevsim geçişlerinde yaşanan rahatsızlıklar, kabızlık ve psikolojik nedenlerdir. Hormonlarda oluşan değişiklikler, rahmin büyüyerek mideye uyguladığı baskı ve bakterilerden dolayı vücutta oluşan enfeksiyonel durumlar da gebelik sürecindeki hamilelikte mide ağrısı problemine yol açan sebeplerdir. Özellikle ilk üç aylık dönemdeki mide sorunlarının nedenlerini ayrıntılı şekilde ele alalım.

Kabızlık ve Gaz

Hazımsızlık adı da verilen midede aşırı doluluk hissi, gebelik döneminde kabızlığa ve gaza yol açabilir. İlk üç aylık dönemde, kadınların bağırsak düzeninde zorluklar yaşanır. Bunun sebebi, rahmin bağırsaklar üzerinde uyguladığı baskıdan kaynaklanır. Mide de oluşan bu şişkinlik hissinden ve sonrasında yaşanan kabızlık ve gaz problemine ne iyi gelir? İşte yapılabilecek öneriler:

  • Lif açısından zengin besinler tüketin. Taze sebze ve meyveler, tahıllı ekmekler ve gevrekler, baklagiller, kuru meyveler gibi yiyecekleri her gün yemeye özen gösterin. Özellikle yeşil yapraklı sebzeler, tam bir müshil görevi yaparak, midenizdeki hazımsızlığı azaltmanıza yardımcı olacaktır.
  • Beyaz ürünlerden kaçının.  Çünkü beyaz ekmek, pirinç ve makarna gibi yiyecekler şişkinliği arttırır.
  • Bağırsak fonksiyonlarının düzeni için, gün içerisindeki sıvı alımına dikkat edin. Ilık ya da sıcak su, limonlu ve kuru erik suları hem mideniz hem de bağırsaklarınız için müshil zengini içeceklerdir.
  • Sindirim sisteminizi zorlayacak büyük öğünlü yemeklerden ziyade, küçük öğünleri tercih edin. Gün içinde öğünlerinizi altıya bölmek, hazımsızlık ve gaz şikayetlerini önlemenizde yardımcı olur.
  • Kabızlık ve şişkinlik problemleri için doktorunuza danışarak magnezyum ve probiyotik takviyesi alın. 
  • Gün içerisinde düzenli olarak kısa yürüyüşler ve hafif egzersizler yapın. Bu ufak spor takviyeleri mide ve bağırsak hareketleri için çok önemlidir.

Mide Ekşimesi 

Hamilelikte Mide Ağrısına Ne İyi Gelir?

Gebelik sürecinde, kadınların belli bir bölümünü etkileyen mide ekşimesi problemi, progesteron adı verilen bir steroit hormonundan kaynaklanır. Hamilelik sürecinde, rahimde meydana gelen değişiklikler sebebiyle, sindirim sisteminde problemler yaşanır. Bu problem neticesinde birçok anne adayı, hamilelikte mide ağrısı ile karşı karşıya kalır. Eğer bu ağrılar boğaz da yanma hissi yaratıyorsa bu durum reflü ve mide asidi olarak da nitelendirilebilir. Göğüste yanma, gaz çıkarma veya geğirme, midede ağırlık ve şişkinlik hissi gibi belirtiler yaşanabilir. Bu belirtileri azaltmak için yapılabilecek öneriler şunlardır:

  • Hamileyken, normalden fazla yeme isteği oluşabilir. Fakat tok olunduğu halde fazladan yemek yeme durumu, midede ağrılara sebep olabilir. Bu sebeple sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir.
  • Yeme ve içme alışkanlıklarınızı değiştirin. Besinlerinizi küçük porsiyonlar halinde hazırlayın ve sık sık az yiyin. Baharat içeren ve yağlı yiyeceklerden uzak durun.
  • Sigara ve alkol tüketiminden kaçının. Sigara, hazımsızlığı arttırarak, mide asidine yol açarken, alkol tüketimi de yine şişkinliğe sebep olarak midenize zarar verebilir.

Mide Bulantısı

Gebelik sürecinde, kadınların birçoğunda mide bulantısı rahatsızlık verici bir durum yaratabilir. Oluşan bu bulantı belirtilerini en aza indirmek için yapılabilecekler şunlardır:

  • Sıklıkla vücudunuzu dinlendirmeye özen gösterin. Gün içerisinde şekerleme yapmak ve geceleri iyi ve huzurlu bir uyku uyumak çok önemlidir. Ancak yemek yedikten sonra uykuya geçme isteği mide bulantısı problemini tetikleyebilir. Bu sebeple yemekten sonra hemen uykuya geçilmemelidir.
  • Sabahları, protein değeri olan atıştırmalıklar ve hafif krakerler, kahvaltıda ise potasyum değeri yüksek meyveler tüketilmesi, mide bulantısını önlemede yardımcı olur. Aynı zamanda patates, pirinç ve kızarmış ekmek gibi karbonhidratlar da mide için önerilebilir besinlerdir.
  • Gebelikte hareketli olmak, bulantı belirtilerini en aza indirmede önemli bir durumdur. Çeşitli, değişik ve eğlenebileceğiniz aktiviteler yapmak, bu problemin ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.
  • Vücudu susuz bırakmamak, bulantı yaşamama için en önemli şeylerden biridir. Günde en az sekiz bardak su içmek mideyi rahatlatır. Bununla beraber, sindirime yardımcı olan nane ve zencefil çayları da tüketilebilir.
  • Vücudunuzu sıkmayacak rahat giysiler tercih edin. Karın ve mide bölgenizi sıkacak dar kıyafetler mide bulantısının artmasına sebep olabilir.
  • Hamilelikte kokulara karşı oluşan hassasiyet ve özellikle sabahları hissedilen kokular mideye rahatsızlık verebilir. Bunun önüne geçebilmek için limonlu kokulardan faydalanabilirsiniz.
  • Bazen, yaşanan bulantılar, midede meydana gelen asitten ve sonrasında oluşan reflüden kaynaklanabilir. Bunun için doktorunuza danışarak, bu problemle alakalı önerilen bir ilaç kullanabilirsiniz.

Hamilelikte Mide Ağrısı Problemine İyi Gelebilecek Diğer Öneriler

  • Gazlı içecekleri tüketmekten kaçının. Çünkü bu içecekler mideyi yorar ve yapısını bozabilir.
  • Gebelik döneminde, kafein kullanımı çeşitli mide ağrılarına neden olabilir. Bu yüzden kahve ve diğer kafeinli ürünlerde uzak durmaya çalışın.
  • Soğuk besinler, midenizi üşütmeye sebep olabilir. Bu nedenle buzdolabından çıkardığınız yiyecek veya içecekleri hemen tüketmemeye özen gösterin.
  • Bol bol su için. Çünkü su içmek hem mide için hem de bebeğin gelişimi ve sağlığı için pozitif bir etkendir. Aynı zamanda midede oluşabilecek yanmaları azaltmada önemli bir rol oynar.
  • Kızartılarak hazırlanan besinlerin yağ oranı yüksek olabileceğinden, mide problemlerine yol açabilir. Bu yüzden yiyeceklerinizi haşlayarak ya da fırında hazırlayarak tüketebilirsiniz.
  • Turşular, aşırı ekşi yemekler ve salatalar, mide ağrısına davetiye çıkarır. 
  • Hamilelik döneminde görülebilen stres ve kaygı, mide ağrılarını tetikler. Bu sebepler stresli olay ve ortamlardan uzak durmaya özen gösterin. 
  • Ilık bir duş almak ve sonrasında dinlenmek de mide ağrılarını hafifletecek ve iyi gelebilecek bir öneridir.
  • Muz, haşlanmış patates ve lahana gibi besinler mide ağrılarına iyi gelen besinlerdir.
  • Gebelik döneminde, sigara kullanmayın. Çünkü sigara tüketiminin sindirim sistemine etkisi zarar vericidir. Midenin asit salgılama hareketi artar ve mide yanması problemini açığa çıkarır.

Kadınların, gebelik dönemi sürecinde mide ağrılarıyla karşılaşmaları olağan bir durum olarak nitelendirilir. Çünkü midede oluşan bu problemler birçok anne adayında yaşanabilir. Hamilelikten kaynaklanan birtakım hormonal değişiklikler ve rahimdeki büyüme olayı mideyi bu dönemde etkileyebilir.

Bu durum çoğu zaman endişe edilecek bir sorun değildir. Fakat hamilelikte mide ağrısı problemiyle birlikte, başka rahatsızlıklar da yaşanıyorsa bir uzmana görünmekte fayda vardır. Örneğin; mide ağrısıyla birlikte başlayan baş dönmeleri, titreme hissi, sürekli kusma ihtiyacı, ateş çıkması gibi şikayetler de görülebiliyorsa, bu durumu hafife alınmadan doktor muayenesini aksatmamak gerekebilir. 

Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir? : funduszeue.info

Hamilelikte en sık yaşanan 5 sorun

Bulantı ve Kusma

Hamileliğin erken dönemlerinde nedeni tam olarak bilinmese de salgılanan hormonlardan kaynaklandığı düşünülür. Genellikle sabah saatlerinde hissedilir. Hamile kadının annesinin kendine hamile iken bu sorunu yaşaması, çoğul gebelikler, troid hormonunun normalden fazla çalışması, psikolojik nedenler bulantı kusmaya neden olabilir. Hamileliğin ilk haftalarında rutin yapılan testler normal ise bulantı kusma normal hamileliğin bir bulgusudur. Kusma sayısının fazla olması ve kilo kaybı tedavi gerektirir. Kokulardan uzak kalmak, azar azar sık beslenmek, yağlı gıdalardan uzak kalmak gerekir. Mide bulandıran gıdaları tüketmekten kaçınılmalıdır. Su içmek bulantıyı artırabilir. Su yemek esnasında değil aralarda tüketilmelidir. Sabah uyanınca yatakta tuzlu kraker tüketmek iyi gelir. Suya, maden suyuna limon sıkılarak tüketilebilir. Limon sıkılmış 1 su bardağı su içine 1 bozuk para büyüklüğünde zencefil koyularak hazırlanan içecek bulantıyı azaltır. Zencefili salataya, çorbaya rendeleyerek tüketebilirsiniz. haftada başlayan bulantıların çoğu haftada artarak hafta sonrası geçecektir. Bu şikayetlerin geçeceğini bilmek sizi rahatlatacaktır. Bu sürede kg kadar kilo vermeniz normaldir.

Mide Ekşimesi

Hamileliğin ilk ve son 3 ayında mide ekşimesi, mide yanması hatta mide ağrısı sık görülen problemlerdir. Salgılanan progesteron hormonu mideden yemek borusuna kaçışı engelleyen kaslarda gevşemeye neden olur. Mide içeriğinin yemek borusuna geçişi (reflü) yanma, ekşime şikayetine neden olur. Hamileliğin ilk 3 ayında hormonlar son 3 ayında ise büyüyen rahmin mideyi yukarı ittirmesi reflüye neden olur. Bu süreçte ilaç desteği gerekli olabilir. Azar azar sık beslenmeniz gerekir. Reflüyü tetikleyen yağlı, salçalı, kızartmalı, acı gıdalar, domates, portakal, turşu, kahve, nane, soğan, sarımsak çikolata tüketmeyiniz. 3 öğün ana öğün 3 öğün ara öğün alınız. Yemekleri iyice çiğneyerek tüketmelisiniz. Yatmadan saat önce yemek funduszeue.infoığınızı cm yükseltmek rahatlatır. Bu önlemler sizi rahatlatmaz ise doktorunuz size ilaç reçete eder.

Sık İdrara Çıkma

Hamilelik boyunca sık idrara çıkma ihtiyacı olur. Hamileliğin ilk aylarında rahmin idrar kesesine yaptığı bası, son aylarında ise bebeğin başının kemik pelvise yerleşmesiyle idrar kesesine yaptığı bası, sık idrara çıkmaya neden olur. Hamilelikten kaynaklanan hormonal değişiklik ve vücutta daha fazla kan hacmi sık idrara çıkmaya neden olur. Bazı hamileler idrarını kaçırırlar. Sık idrar isteği ve idrar kaçırma idrar yolu enfeksiyonu, gebelik şekerinin habercisi olabilir. Şikayetinizi doktorunuza iletmelisiniz. Sık idrara çıkmayı engelleme şansı yoktur. Azaltmak için sıvı alımını kısıtlamayın. Günde en az 2 litre su için. İdrarınız gelince hemen boşaltın, idrar kesenizde bekletmeyin. Hamilelikte ve doğumdan sonra idrar kaçırmayı önlemek için kegel egzersizi yapın.

Kasık Ağrısı

Hamileliğin her döneminde kasık ağrıları olabilir. Hamileliğin ilk aylarında rahmi karın duvarına asan bağlarda gerilmeye bağlı, doğuma yakın bebeğin başının basısından kaynaklı tamamen normal durumlardan kaynaklanabilir. Ancak kasık ağrıları enfeksiyonlar, düşük tehdidi, nadir de olsa apandisit gibi acil durumlardan kaynaklanabilir. Kasık ağrısı yaşıyorsanız bunun hamilelikte normal bir durum olup olmadığına doktorunuz karar vermelidir. Bazende rahim büyümesi ve hormonların etkisi ile bağırsaklarda oluşan gaz kasık ağrısı yapar. Sık sık azar azar yemek, sağlıklı beslenmek, fiziksel aktiviteyi artırmak, magnezyum takviyeleri kasık ağrılarına iyi gelir.

Kabızlık

Jinekolog Op. Dr. Güzin Başcı ''Hamilelerin çoğu kabızlık sorunu yaşar. Kabızlığın nedeni hamilelikte artan progesteron hormonu, kilo alımı, büyüyen rahmin bağırsaklara yaptığı basıdır. Kansızlık, D vitamini eksikliği de kabızlığa neden olur. Kabızlık sorununu gidermek için lifli gıdalar, meyve, sebze tüketmelisiniz. Günde en az 2 litre su içmelisiniz. Sıvı alımını ayran, çorba, cacıkla artırın. Besin değeri yüksek tam buğday ekmeği öğünlerinizde olmalı. Fiziksel aktivite özellikle yoga bağırsak hareketlerinizi artırır. Çömelerek dışkılama daha kolaydır. Bu pozisyonda uyluk karna doğru çekilmelidir. Her sabah kahvaltıdan sonra yarım saat tuvalette oturarak dışkılama için bekleyin. Çömelme mümkün değilse ayaklarınızı basamakla yükseltin. Vitamin eksikliği varsa takviye almalısınız.''dedi.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Hamilelik yaklaşık günlük bir süredir. Bu dönem süresince kadın vücudunda gebelik sürecine adaptasyonun sağlanması amacı ile birçok hormonal ve fiziksel değişim meydana gelir.  Hamileliğin erken döneminde halsizlik, bulantı kusma, meme dolgunluğu, kaygı-duygulanım bozukluğu, iştah azalması bazen iştahın çok artması, karın alt kısmında baskı hissi ve hafif kasık ağrısı gibi bulgular gözlenir. İlerleyen dönemlerde ise kilo artışı, vücut postürünün değişmesi, artan kiloya ve postür bozukluğuna ikincil sırt bel ağrıları eklenir. Mide-bağırsak ve idrar şikayetleri gebeliğin her döneminde görülebilir. Ama bazı bulgular vardır ki hamilelik süresinde görüldüğü veya fark edildiği zaman muhakkak değerlendirilmesi gerekir. Kanama, kilo kaybı ile aşırı bulantı kusma, ateş, solunum sıkıntısı, tansiyon yüksekliği, baş ağrısı, nöbet geçirme, idrar yaparken yanma, ateş-böğür ağrısı birlikteliği, bacaklarda şişlik, ısı artışı, solunum sıkıntısı ve karın ağrısı ile gelen olgulara altta yatan acil bir durum olabileceği düşünülerek değerlendirmeli ve gerekli tedavileri yapılmalıdır.


Hamilelikte Karın Ağrısı Olabilir mi?

Hamilelik vücutta hormonal ve fiziksel pek çok değişimi beraberinde getirir. Rahim büyürken hafif kasık ağrısı, alt tarafta baskı hissedilmesi doğaldır. Özellikle bu gebeliğin ilk üç ayında daha belirgindir. Bu dönemde hormonlarında etkisi ile bağırsak hareketlerinde azalma ayrıca oluşan bulantı, buna bağlı sıvı azalması ve kuru gıda tüketiminin artmasına bağlı kabızlık, karın şişliği de karın ağrılarına neden olabilir. Bebeğin sağlığı konusunda annenin endişeleri de bu duruma eşlik edince bu şikayetler daha fazla algılanabilir. 

Gebeliğin son üç ayında Braxton Hicks kasılmaları denilen yalancı doğum ağrıları görülebilir. Ama bu kasılmalar ağrılı değildir, alt tarafa baskı şeklinde gözlenir ve günde defa gelen kasılmalar şeklindedir. Ayrıca mide yanması, hazımsızlık, reflü dediğimiz ağza yediğimizin gelmesi gözlenebilir. Bu da karın ağrısı olarak da algılanabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Normal mi?

Gebelikte vücutta oluşan fizyolojik değişikliklere bağlı karın ağrısı normal karşılanabilir. Ancak hamileyken karın ağrısı hissetmeniz her zaman olmasa da doktora gitmenizi gerektirebilir. 

Ağrı şiddetli ise, geçmiyor ve şiddeti artıyorsa, kanama, idrarda yanma, ateş, ishal ile beraber ise muhakkak doktorunuza başvurmanız gerekir.

Özellikle sağ üst taraf ağrıları safra kesesi iltihabı, safra kesesi taşı veya gebelik zehirlenmesinin bir bulgusu olabilirken, sağ alt taraf ağrıları akut apandisitin bir bulgusu olabilir. Ayrıca şiddetli kasık ağrıları, daha önce yumurtalık kistiniz varsa bunun etrafında dönmesi yani torsiyon denilen bir olayın sonucu olabilir.

Özellikle beklediğiniz adet tarihinin geçmesi, kanama ve karın ağrısı başladıysa bunun bir dış gebeliğin bulguları olduğunu unutmamak gerekir. Gebeliğinizin erken döneminde kanama ve kramp tarzı ağrılar ise düşük tehdidinin veya kaçınılmaz bir düşüğün bulgusu olabilir. İleri gebelik haftalarında ise kanama rahim ağzına yerleşim gösteren plasenta durumlarında görülebilir ama bu kanama genelde ağrısızdır. Kanama şiddetli karın ağrısı varsa ve vişne çürüğü renginde bir kanama, teşkil ediyorsa plasentanın yerinden ayrılması yani ablasyo plasentanın bulgusudur ve acil hekiminize başvurmanız gerekmektedir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Başlar?

Hamilelikte karın ağrısı hamileliğin erken dönemlerinden itibaren (örneğin yerleşme ağrısı) her döneminde görülebilir. Ağrının nedenleri ve sonuçları da gebelik dönemlerine göre değişebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Hangi Bölgede Olur?

Hamilelikte karın ağrısının hissedildiği yer yine ağrının nedenine bağlı olarak değişkenlik gösterir. Alt karın, orta karın, üst karın ve mideye yakın böylede ağrı hissedilebilir. Özellikle gebelikte yaygın olarak gözlenen reflü, göğüs ağrısı ile de karışabilir ve akut karın gibi bulgu da verebilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nedenleri

“Hamilelikte karın ağrısı neden olur?” sorusu kaygı duyulduğundan bir anne adayı için sorulması son derece normal bir sorudur. 1 aylık hamilelikte karın ağrısı veya 3 aylık hamilelikte karın ağrısı da olsa mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikte karın ağrısı nedenleri şunlardır:

Mide Rahatsızlıkları: Mide bulantısı kadar gaz ve şişkinlik hamilelikte sıklıkla duyulan şikayetlerdendir. Çünkü sindirim sistemindeki düz kasları gevşeten progesteron hormonu yükseldikçe bu şikayetler artar. Bunun sonucunda sindirim yavaşlar ve kabızlık gelişir. Bu da gebelikte karın ağrısı yaşanmasına neden olabilir. Gaz çıkarmak veya tuvalete çıkmak rahatlatabilir. 

Büyüyen Rahim: Rahim büyüdükçe bağırsaklarda sıkışıklığa, bu da mide bulantısına, kolay doyma hissine veya karında şişkinliğe yol açar.

Cinsel İlişki: Hamilelikte yaşanılan cinsel ilişki ve orgazm sonrası karın ağrısı yaşanabilir. Bu sizi korkutmasın. Riskli bir hamilelik söz konusu değilse zararlı değildir. Bu ağrının sebebi pelvik bölgeye doğru kan akışının hızlanması ve rahim kasılmalarıdır. 

Kan Akışı: Hamileyken rahime kan akışının arttığı bir gerçek. Bu nedenle o bölgede bir baskı ve ağrı hissetmeniz de normaldir. Ayrıca bu dönemde vajinal akıntı normaldir. Beyaz veya açık sarı renkte, kokusuzdur.

İdrar Yolu Enfeksiyonu: Pelvik bölgede ağrı ve bası hissi idrar yolu enfeksiyonunda görülür. Kötü koku, idrar yaparken ağrı ve yanma, bulanık veya kanlı bir idrar ve sık idrara gitme şikayetlerde muhakkak doktorunuza başvurun.

Sıvı Kaybı: Genellikle gebeliğin orta ve yoğunluklu olarak son aylarında görülen Braxton Hicks kasılmaları sıvı kaybı olduğunda tetiklenir. Sıvı kaybı bazen erken doğum riskini getirebilir. Yeterli sıvı alınamayan durumlarda ise pıhtı atma riskinin olduğunu unutmamak gerekir.

Hamilelikte karın ağrısı bazen apandist kaynaklı olabilir ve bunun anlaşılması zordur. Rahmin büyümesiyle apandisit yukarı doğru hareket eder ve göbek deliğine veya karaciğere yaklaşabilir. Apandisit ağrısını sağ alt karındaki ağrı, iştahsızlık, bulantı ve kusma ile kendini gösterebilir. Hamileyken bu şikayetler daha belirgindir. Yine safra taşları da hamileyken şiddetli karın ağrılarının nedenlerinden biri olabilir. Safra taşı ağrısı daha çok karnın sağ üst çeyreğinde hissedilir. Pankreatit (pankreas iltihabı), böbrek taşı, miyom gibi etmenler de gebelikte karın ağrısının nedenlerinden sayılır.

Hamilelikte gelişen karın ağrılarının trimester dönemlerine göre nedenleri ise şöyle sıralanabilir:

Birinci Trimester

1 aylık hamilelikte adet benzeri kramplar görülebilir. Bu karın ağrısı yerleşme ağrısı olarak da bilinir ve adet döneminde daha çok hissedilir. Hafif sancılar ve hafif yerleşme kanaması, döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunması sürecinde yaşanır.

Dış gebelikte (ektopik gebelik) ise yaşanan ağrı genellikle alt karın bölgesinde görülür. Çünkü döllenmiş yumurta rahim dışında bir yerdedir. Bu ağrı daha sonra kötüleşir ve bunun peşini vajinal kanama, kahverengi akıntı, idrar ve dışkı yapmada zorlanma, omuz ağrısı, baş dönmesi ve bayılma takip edebilir. Dış gebelikler haftada ultrason ve kan testleriyle bulunabilir.

Hamilelikte ilk trimester’de görülen karın ağrısı düşüklerde sancılı adet dönemlerindeki ağrılara benzer bir özellik gösterebilir. Genellikle bel ve karın bölgesinde oluşur. Kanama ile birlikte gelebilir. Düşükler ikinci trimester’de de yaşanabilir.

Erken dönemde hissedilen krampların neden kaynaklandığını anlamak güçtür. Rahim genişlemesi, implantasyon, düşük, vb. nedenlerle oluşabilir. Gebelik karın ağrıları özellikle kanama ile beraber ve şiddeti artıyorsa düşüğün göstergesi olabilir. İmplantasyon kanaması ise beklenen adet tarihinden birkaç gün önce gözlenir, gün içinde biter ve kişi adet gördüğünü zanneder.

İkinci Trimester

Rahmi tutan iki taraftaki yuvarlak bağlar, gebeliğin ilerleyen dönemlerinde gerilir. Genellikle alt karın bölgesinde ağrılara sebep olan bu durum, ikinci trimester’de egzersiz, hapşırma, öksürme, yataktan kalkma gibi ani hareketlerle ortaya çıkabilir, birkaç saniye veya dakika sancı şeklinde olabilir. Rahime baskı ve gerilme ile birlikte hamilelikte göbek deliği ağrısı gelişebilir.

Vücudun gerçek doğuma hazırlanmasını da sağlayan Braxton Hicks kasılmaları düzensiz ve kısadır. 

Üçüncü Trimester

Rahime yapışık olan plansentanın rahimden kısmen veya tamamen erken ayrılması olarak bilinen plasental ablasyo durumunda şiddetli ve kalıcı bir karın ağrısı gelişir. Hatta bununla birlikte sırt ağrısı ve vajinal kanama görülebilir. Genellikle üçüncü trimester’de görülen bu durum bazen ikinci trimester’de de gelişebilir. 

Gebelik zehirlenmesinin ikinci trimester’de görülme ihtimali olsa da genellikle üçüncü yarıda çıkar. Ani bir tansiyon fırlaması ve idrarda yüksek protein değeriyle kendisini belli eder. Gebelik zehirlenmesi baş ağrıları, yüz ve ellerde şişkinlik, aşırı yememeye rağmen kilo alımı, nefes darlığı, görmede sorun, mide bulantısı, şişkinlik, kusma ve üst karın ağrısını beraberinde getirir. Düşük bir ihtimal olsa da bazı gebelik zehirlenmesi durumlarında HELLP Sendromu gelişebilir. Üç bulgudan oluşan bu sendromda hemoliz, yüksek karaciğer enzimleri ve düşük trombositler görülür.

Doğum kasılmaları son yarıda gelir ve saniye sürer. Bu karın ağrıları gibi olan sancılar pozisyon değiştirmekle geçmez, hatta daha da kötüleşir. Pelvik bölgedeki baskı hissi ve vajinal kanamalar doğum kasılmalarıyla birlikte görülebilir. Bu belirtiler 37’nci haftadan önce geldiyse bu bir erken doğum sinyali olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısına Ne İyi Gelir?

“Hamilelikte karın ağrısına ne iyi gelir?” sorusuna verilebilecek birçok cevap vardır. Ancak bu, karın ağrılarının sebebine göre değişir.

Hamilelikte sindirim sorunları kaynaklı yaşanan karın ağrılarında lifli gıdalar tüketin, büyük ana öğünler yerine daha küçük öğünler yapın ve bol su içmeyi ihmal etmeyin. Hamilelikte yaşanan kabızlık için doktorunuz bazen takviyeler verebilir. Gaz sizi çok rahatsız ediyorsa gazlı içecekler, baharatlı ve kızarmış yiyecekler, süt ve süt ürünleri, lahana, soğan ve fasulye gibi gaz yapan besinlerden uzak durun.

Cinsel ilişki sonrası yaşanan karın krampları için uzanabilir ve dinlenebilirsiniz. 

Artan kan akışı sebebiyle uzanmanız iyi gelebilir. Ilık bir duş almak hamilelik karın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir. Ama kanama olaya eşlik ediyorsa muhakkak doktorunuza başvurun.

İdrar yolu enfeksiyonunda hissedilen karın ağrısı tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır. Doktorun önerdiği ölçüde kısa süreli bir antibiyotik kullanımını gerektirebilir.

Sıvı kaybında daha çok hissedilen Braxton Hicsk kasılmalarına karşılık tüm hamilelik boyunca bardak kadar su içilmelidir. Sıvı yetersizliğinizi idrar renginizden anlayabilirsiniz. Koyu sarı bir idrar yetersiz su içtiğinizin bir göstergesidir.

Yuvarlak bağ ağrısı kramplarında dinlenin ve ani hareketlerle gelen sancılara karşılık pozisyonunuzu ufak ufak değiştirmeye çalışın.

Braxton Hicsk kasılmalarında da pozisyon değiştirmek önemlidir. Örneğin oturur pozisyondayken bu kasılmaları hissederseniz ayağa kalkın.

Hamileliğin ikinci döneminde kanamalı bir karın ağrınız varsa vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Çünkü bu durum plasental ayrılmanın bir sonucu olabilir.

Büyüyen rahimde yaşanan sıkışıklığa karşı sık ve küçük öğünlerle beslenin, dinlenin, düzenli egzersiz yapmaya ve mesaneninizi sık sık boşaltmaya çalışın.

Hamilelikte Karın Ağrısı Ne Zaman Tehlikelidir?

Hamilelikte karın ağrıları sizi endişelendirebilir. Kendinizi güvende hissetmek için her zaman doktorunuzla iletişime geçin. Ancak aşağıdaki durumlarda vakit kaybetmeden doktorunuza başvurun:

  • Bir veya iki tarafta veya orta karında şiddetli bir ağrı varsa ve bir kanama eşlik ediyorsa,
  • Ani şişlik ve idrara çıkmada azalma veya bütün gün idrara çıkmama,
  • Şiddetli ve geçmeyen bir baş ağrısı, görme değişikliği, ani bir şişkinlik ve sebebi bilinmeyen bir kilo alımı, 
  • Ateş ve titreme, 
  • Ağır bir kanama, kramplarla gelen bir kanama veya alt karında şiddetli bir ağrı, 
  • Kanlı ishal, 
  • Vajinal akıntı,
  • İdrar yaparken yanma ve ağrı, idrara çıkmada zorluk veya kanlı idrar,
  • Baş dönmesi ve bayılma hissi,
  • Özellikle 37’nci haftadan önce bir saat içinde dört defadan fazla hissedilen kasılma, erken doğumun bir bulgusu olabilir.

Hamilelikte Karın Ağrısı Nasıl Geçer?

  • Hamilelik karın ağrılarında uzanma ve dinlenme rahatlama sağlar.
  • Bol su tüketimi gebelikte karın ağrılarının hafiflemesine yardımcı olabilir.
  • Ilık bir banyo yapmak rahatlama verebilir.
  • Gebelik korsesi-bandı kullanmak sancılarda azalmaya yardımcı olabilir.
  • Pozisyon değişikliği yapmak özellikle Braxton Hicks kasılmalarına iyi gelebilir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası