parathormon yüksekliği / Eyvah, paratiroid hastası oldum! – Prof. Dr. Özer Makay

Parathormon Yüksekliği

parathormon yüksekliği

PTH (Parathormon) nedir? PTH değeri ka&#; olmalıdır? D&#;ş&#;kl&#;ğ&#; ile y&#;ksekliği nedenleri ve belirtileri

PTH değeri kaç olmalıdır?

PTH değerinin tam olarak ölçülebilmesi için hem PTH değerleri hem vücut kalsiyum miktarları bir arada ölçülmelidir. İkisi birlikte ölçüldüğünde doğru tanıya ulaşmak mümkün hale gelebilir. PTH'nin normal değeri, 1 mililitre kan içinde pikogram şeklinde belirtilir.

Bu değerlerin altında olması hipokalsemi olarak adlandırılır. Değerin üzerinde olması ise hipokalsemi olarak isimlendirilir. Kişinin yaşı, cinsiyeti normal değerlerin farklı olmasına neden olabilir. Değerlerle ilgili değerlendirmeler ancak uzmanlar tarafından gerçekleştirilebilir.

PTH düşüklüğü ile yüksekliği nedenleri

PTH düşüklüğü nedenleri;

- Vücudun demir miktarının artmış olması,

- Cerrahi müdahale yapılırken paratiroid bezlerine zarar gelmiş olması,

- Paratiroid bezlerinde meydana gelen çeşitli hastalıklar,

- D vitamini eksikliği durumu,

- Magnezyum miktarının yetersiz olması,

- Radyasyona maruz kalmış olmak,

- Paratiroid hastalıkları,

- Karaciğerde var olan bazı hastalıklar,

- Aşırı alkol tüketimi,

- İnce bağırsakların emilim sorunları olması,

- Fosfor miktarının normal değerlerin üstünde olması,

- Böbrek hastalıkları,

PTH düşüklüğünün nedeni tespit edildiğinde, tedavi daha kolay yapılabilir.

PTH yüksekliği nedenleri

PTH değerinin yüksek olmasının en önemli nedeni, vücudun kalsiyum miktarının fazla olmasıdır. Ayrıca birçok sebep PTH değerlerinin yüksek olmasına neden olabilir.

- D vitamini miktarının yüksek seviyede olması,

- Vücuttaki fosfor düzeyinin aşırı artma durumu,

- Paratiroid hastalıkları,

- Magnezyum değerlerinin normalin altına olması,

- Bulaşıcı ve ağır hastalıklar geçirmiş olmak,

- Metabolizma ile ilgili çeşitli rahatsızlıkların yaşanmış olması,

- Hamilelik döneminde olma,

- Vücut içerisinde hücre yıkımlarının artması,

- Kullanılan bazı ilaçların yan etkileri.

PTH değerlerinin yüksek veya düşük olması genellikle çeşitli nedenlere bağlıdır. Ancak değerlerin düşük veya yüksek olmasına ilişkin teşhisin konulması, tamamen uzmanların işidir. Testler yaptırılarak bu değerler kolaylıkla anlaşılabilir.

Buna yönelik tedavi işlemleri PTH değerlerinin yüksek veya düşük çıkmasından sonraki aşamada gerçekleştirilebilir. Dikkate alınması gereke bir hormon olan PTH, tedavi edilmediğinde vücudun ciddi sorunlarla karşılaşmasına neden olur.

PTH yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri nelerdir?

PTH yüksekliği belirtileri

PTH değerleri yükseldikçe beraberinde birçok belirti görülebilir. Bu belirtiler doğrulandığında uzmanlara danışılmalıdır.

- Kas ağrıları ve yorgunluk önemli belirtiler arasındadır,

- Aşırı şekilde su içme ve depresyon durumu,

- Kabızlık şikayetlerinin artması,

- Uyku hali ve hafıza problemleri,

- Kaşıntı, bulantı, iştahsızlık,

- Kemik erimesi, PTH yüksekliği belirtilerinden bazılarıdır. Bu belirtilere bakılarak karar vermek uzman doktorlara bırakılmalıdır.

PTH yüksekliği belirtileri;

-Bağırsaklarda temel sorunlar yaşamak. İshal durumu ortaya çıkabilir.

- Şiddetli baş ağrıları,

- İştahın normalden çok daha fazla olmaya başlaması,

- Uyku dengesizlikleri, uyuyamama problemleri,

Bu belirtiler görüldüğünde ilk olarak uzman doktora danışılmalıdır. Yapılan testler sonucunda pth seviyeleri belirlenir. Hangi nedenden kaynaklandığı tespit edilir ve buna göre tedavi başlatılır. Hangi tedavi yolunun izleneceği tamamen kişisel bir tercihtir.

False

Parathormon nedir? Parathormon y&#;ksekliği nelere sebep olur?

Parathormon Görevi Nedir? 

Parathormon görevleri aşağıdaki gibi özetlenebilir: 

*Kalsiyumun kemiklerden kana geçmesini sağlayan bir hormondur. 

*Kandaki ve vücut sıvısındaki fosfor ve kalsiyum dengesini sağlamakla yükümlüdür.

*Kan kalsiyum seviyesinin ideal düzeyde olması noktasında önem taşır.

*Kalsiyum miktarının düşmesiyle beraber PTH salgılanır. Bu sayede, kalsiyum düzeyi artar.

*Kalsiyum düzeyinin fazla veya normal olduğu hallerde paratiroid bezleri PTH salınımını azaltır.

*Kan kalsiyum seviyesinin normal olması son derece önemlidir. Bu sayede, kalp, sinir sistemi, kemikler ve böbreklerin sağlığı en iyi şekilde korunmuş olunur.

Parathormon; C hücreleri adı verilen hücreler tarafından sentezlenen ve salgılanan bir hormon olarak bilinir.

Parathormon Yükselince Ne Olur?

Parathormon yüksekliği; kandaki kalsiyum düzeyinin yükselmesine sebep olur. Hem kalsiyum hem de parathormon yüksekliği; Kemiklerde erime ve zayıflama gibi farklı bir problemi ortaya çıkarır. Buna ek olarak, artan kalsiyumun böbreklerde birikmesi; kum ve taş oluşumu gibi farklı bir probleme neden olur.

Hasta; parathormon yüksekliği yüzünden denge ve yürüyüş bozuklukları ile karşılaşır. Sürekli su içme ve buna bağlı olarak idrara çıkma sorunu ile karşı karşıya gelir. Sonuç olarak, kişinin genel vücut sağlığını olumsuz etkileyen bir durumdur.

Parathormon Yüksekliği Nedenleri

Parathormon yüksekliği nedenleri aşağıdaki gibi sıralanabilir:

*Böbrek yetmezliği ve hastalıkları

*Kalsiyum ve magnezyum eksikliği

*Paratiroid bezi problemleri, büyümeleri ve tümörleri

*D vitamini eksikliği ya da vücutta gereğinden fazla D vitamini bulunması

*Fosfor içeren gıdaların tüketilmesi

*Hamilelik

*Vücuttaki kalsiyum seviyesinin yüksek olması

*Düşük kan kalsiyum seviyesi

*Fosfor yükselmesi

*Böbreklerdeki ciddi sağlık problemleri

*Kişinin birtakım şiddetli bulaşıcı hastalıklarının olması

*Kişinin ağır egzersizler yapmasından dolayı vücuttaki kasların hasar görmesi

Parathormon Yüksekliği Belirtileri

Parathormon yüksekliği belirtileri aşağıdaki gibi özetlenebilir:

*Şiddetli kas, eklem, ülser ve sırt ağrısı

*Yorgunluk, halsizlik ve depresyon şikayetleri

*İştahsızlık

*Mide bulantısı

*Böbrek taşı

*Kaşıntı

*Aşırı su içme isteği

*Pankreatit

*Sık sık idrara çıkma

*Uyku hali

*Kemiklerde kist

*EKG’de bozulma

*Yürüyüş ve denge bozuklukları

Parathormon Yüksekliği Tedavisi 

Parathormon yüksekliği; hiperparatiroidi olarak bilinir. Paratiroid hormonunun herhangi bir sebepten dolayı daha fazla salgılanması sonucu ortaya parathormon yüksekliği gibi ciddi bir sorun çıkar. Bunun yanı sıra, parathormon yüksekliğinin üç farklı türü vardır. Bu noktada, primer hiperparatiroidinin tek çözümünün cerrahi olduğunu söyleyebiliriz. Sekonder ve tersiyer hiperparatiroidinde ise hem cerrahi hem de medikal tedavi seçeneklerine başvurulur. Birçok hasta; ameliyat olmak istemez. Bu gibi kişilerin etanol ablasyon ile tedavi edilmeleri söz konusudur.  

Cerrahi olarak tedavi; etkisini kısa sürede gösterir. Çünkü, hastalıklı bezin en kısa sürede çıkartılması söz konusudur. Boynun hemen yanındaki cm’lik bir kesi ile gerçekleştirilen ameliyat son derece başarılıdır. Hastanın ameliyat günü evine gitmesi söz konusu olabilir.  

Paratiroid ameliyatlarının başarılı olması için birtakım unsurlara ihtiyaç vardır. Her şeyden önce, bu hastalığın laboratuvar yöntemleri ile kesinleştirilmesi gerekir. Ayrıca, görüntüleme yöntemleri ile de hasta bezin yeri net olarak belirlenir. Bu ameliyat; iyi bir cerrah tarafından gerçekleştirilmelidir. Bunun yanı sıra, ameliyat sırasında çıkartılan bezin paratiroid bezi olduğu doğrulanmalıdır. Son olarak, hastaya parathormon ölçümü yapılmalıdır. Bu sayede, başka hastalıklı bezin olup olmadığı kontrol edilmelidir.

AMELİYATSIZ PARATİROİD ADENOMU TEDAVİSİ (ETANOL ABLASYON)

Paratiroid bezleri tiroid bezinin hemen arkasında yerleşmiş, paratiroid hormonu salgılayan bezlerdir. Genellikle büyüklükleri 4 mm olan 4 paratiroid bezi vardır. Paratiroid bezleri vücutta kalsiyum metabolizmasını yönetir.

Hiperparatiroidi (Parathormon yüksekliği)

Paratiroid hormonunun herhangi bir nedenle fazla salgılanmasına hiperparatiroidi denilir. Hiperparatiroidiler primer, sekonder ve tersiyer olmak üzere üç tipi vardır. Sekonder ve tersiyer hiperparatiroidide cerrahi ve medikal tedaviler uygulanabilirken, primer hiperparatiroidinin tedavisi cerrahidir. Ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatın riskleri nedeniyle ameliyat olamayan hastalar etanol ablasyon ile tedavi edilebilir.

 

Primer Hiperparatiroidizm (Parathormon yüksekliği- Paratiroid Adenomu):

Paratiroid bezlerden birinin ya da nadiren birkaçının büyüyerek fazla çalışmasına primer hiperparatiroidi denir. Paratiroid bezi büyür ve fazla çalışır bu nedenle de paratiroid hormonu (PTH-Parathormon) çok salgılanır. PTH çok salgılanınca da kemikten kalsiyum çözülmesi artar. Bu süreç devam ederse kemik erimesi, kemik ağrıları olur ve  kemiklerde “kahverengi tümörler” denilen içi kanla dolu boşluklar oratay çıkar ve kemik kırıkları oluşur.

Kan kalsiyumu fazla olması böbrek taşlarına ve böbrek hasarına, mide ve onikiparmak bağırsağında ülsere ve gastrite neden olur. Ayrıca, bu hastalarda kabızlık, mide bulantısı, kas güçsüzlüğü, hipertansiyon ve psikiyatrik hastalıklar  (depresyon, duygu durum bozuklukları gibi) ortaya çıkar.

Cerrahi tedavisi paratroidektomi yani paratiroid bezinin alnmasıdır. Ameliyat olmak istemeyen ya da ameliyatın riskleri nedeniyle ameliyat olamayan hastalar etanol ablasyon ile tedavi edilebilir.

Sekonder hiperparatiroidizm ise, paratiroid bezlerinin dış faktörler nedeniyle uyarılarak, PTH üretimini arttırmaları ve değişikliğe uğramalarıdır. En sık kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda görülmektedir. Kanda azalmış iyonize kalsiyum, artmış fosfor ve artmış PTH düzeyi ile tanı konulabilir. SHPT hastalarında temelde medikal (ilaçlı) ve cerrahi olmak üzere iki tedavi yaklaşımı mevcuttur.

Tersiyer hiperparatiroidizm, sekonder hiperparatiroidizmin uzun dönem kronik böbrek yetmezliği olan hastalarda, başarılı böbrek nakli sonrasında paratiroit bezlerinin otonomi kazanması sonucu gelişir. Sonuçta, yükselmiş kalsiyum düzeyleriyle birlikte otonom olarak yükselmiş PTH konsantrasyonları görülür.

 

Primer Hiperparatiroidizmin Klinik Belirtileri:

Kemik ağrısı, osteoporoz (kemik erimesi) ve kemik kırıkları, böbrek taşları, mide ve barsak sisteminde bulantı, ülser, kabızlık, kaslarda güçsüzlük, erken yorulma, halsizlik, yoğunlaşma güçlüğü, hafıza sorunları görülür. Kalp ile ilgili bulgular ise tansiyon yükseliği ve bradikardi (nabız sayısında azalma), ve sol ventrikül hipertrofisidir.

 

Tanı İçin Gereken Labaratuvar Testler:

Kan kalsiyum düzeyi ve albümin düzeyi birlikte bakılır ya da iyonize kalsiyum düzeyi bakılır.  Kan kalsiyumu normal genellikle mg/dl ve iyonize kalsiyum da mmol/L arasındadır. Kan kalsiyum (Ca) düzeyi albümin düzeyiyle ilişkilidir. Albumin düzeyi düşük ise kalsiyum düzeyi gerçek değerinde düşük ölçülür. Bu nedenle düzeltilmiş kalsiyum değeri hesaplanır.

Düzeltilmiş Kalsiyum= Ölçülen total Ca + [ x ( – albümin düzeyi)]

Albüminin normal değeri mg/dl arasındadır. Albümin değeri normalden düşükse aslında düzeltilmiş kalsiyum değeri daha yüksektir. Yaşlılarda ve ek hastalıkları olanlarda düzeltilmiş kalsiyum değerinin hesaplanması önemlidir.

Kalsiyum düzeyi en az iki kez yüksek bulunduğunda, paratiroid hormon düzeyine bakılır. Serum kalsiyum ya da iyonize kalsiyum ve parathormon düzeyi yüksekse primer hiperparatiroidi tanısı konulur.

Ailesel benign hiperkalsemi hastalığı gibi nadir hastalıkların ekarte edilebilmesi için 24 saatlik idrarda kalsiyum atılımı değerlendirilir. Bu hastalarda 24 saatlik idrarda kalsiyum atılımı normalden düşüktür.

Lityuma (manik depresif hastalara verilen bir ilaç) bağlı hiperkalsemi de ayırıcı tanıda düşünülmelidir.

Son olarak, D vitamini düşük olduğundan bunu yükseltmek için parathormon fazla salgılanıyor olabilir. Kanda D vitamini değeri kontrol edilmeli, düşük olan hastalarda Vitamin D destek tedavisi verildikten sonra tekrar parathormon ve kalsiyum bakılmalıdır.

Parathormonun fazla salgılanmasıyla, kalsiyum düzeyleri artar, fosfat düzeyleri azalır, serum klor değerleri normal ya da yüksek olabilir.

 

Görüntüleme ile Teşhis Yöntemleri:

Boyun Ultrasonografisi: Genellikle paratiroid bezi adenomları ultrasonografi ile teşhis edilir. % hastada ultrasonda tiroid bezinin arkasında adenom gözükür.

Paratiroid Sintigrafisi: Her olguda sintigrafi yapılması gerekli değildir. Paratiroid sintigrafisinin paratiroid adenomlarını tanımadaki duyarlılığı % arasındadır.

Ultrasonografi ve sintigrafi ile birlikte adenomu görüntülemeyen olgularda Bilgisayarlı tomografi (BT) ya da boyun Manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) yapılabilir.

 

Ameliyatsız paratiroid adenomu tedavisi (Etanol Ablasyon )

Etanol ablasyonu dediğimiz yöntem paratiroid bezinin büyüdüğü primer hiperparatiroidili hastalarda uygulanabildiği gibi kalsiyum değerleri yüksek olan diğer hiperparatiroidilerde de kullanılabilir.

Paratiroid bezinin boynun derinlerinde olması nedeniyle deneyim gerektiren bir işlem olmasına rağmen sadece bir iğnenin doğru bir şekilde paratiroid bezine ulaşması sonrasında paratiroid bezine etanol enjeksiyonu yapılır. Etanol dokuda hasara neden olarak bezin hormon salgılamasını azaltır. Bu işlemde genellikle tek bir enjeksiyon yeterli olmaktadır.

Deneyimli bir girişimsel radyoloji uzmanı uygun dozda enjeksiyon yaparak kolaylıkla tedaviyi gerçekleştirir. Genellikle tek enjeksiyon sonrasında tedavi olan hastaların kalsiyum düzeyleri hemen aynı gün normale döner. Biz kliniğimizde tedavi sonrasında 3 ay ara ile kan kalsiyum değerlerini takip ederek ilave işlem gerekirse planlayabiliyoruz. Etanol ablasyon ile ameliyatsız olarak paratiroid adenom tedavisi düşük riskli ve kolay bir tedavi olduğundan yeterli kalsiyum düşüşü olmazsa  kolaylıkla tekrar uygulanabilir. Etanol ablasyonun sonuçlarını incelemek isterseniz aşağıdaki makaleleri okuyabilirsiniz().

 

Bilimsel Referanslar

  1. Cappelli C ve ark. Modified percutaneous ethanol injection of parathyroid adenoma in primary hyperparathyroidism. QJM.  Aug;(8) doi: /qjmed/hcn Epub May
  2. Vergès BL ve ar. Results of ultrasonically guided percutaneous ethanol injection into parathyroid adenomas in primary hyperparathyroidism. Acta Endocrinol (Copenh).  Nov;(5)
  3. Alherabi AZ ve ark. Percutaneous ultrasound-uided alcohol ablation 

of solitary parathyroid adenoma in a patientwith primary hyperparathyroidism. Am J Otolaryngol.  Sep-Oct;36(5) doi: /funduszeue.info Epub Apr

  1. Chen HH ve ark. Effects of percutaneous ethanol injection therapy on subsequent 

parathyroidectomy. . Aug;(2) doi: /funduszeue.infog Epub May

  1. Nakamura M ve ark. Effects of percutaneous ethanol injection therapy on subsequent

 surgical parathyroidectomy.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası