bebeklerde boğaz yumuşatma / Bebeklerde Öksürük Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi – Budizzz

Bebeklerde Boğaz Yumuşatma

bebeklerde boğaz yumuşatma

Boğaz Ağrısı Nedir?

Boğaz ağrısı, bu bölgede çeşitli nedenlerle oluşan kuruluk ve tahriş sonrası meydana gelen bir belirtidir. Okul çağı yaş grubundaki çocuklarda boğaz ağrısı, en sık karşılaşılan şikayetler arasındadır. Boğaz ağrısı, özellikle çocuğun beslenmesi ve konuşması sırasında ağırlaşabilir. Nezle ve grip gibi virüslere bağlı oluşan hastalıklar ile bakteriyel enfeksiyonlar boğaz ağrısının en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer alır. Çeşitli nedenlerle oluşabilen boğaz ağrısı, genellikle ciddi bir seyir izlemez ve çoğunlukla kendiliğinden gerileme eğilimindedir. Bu gerileme dönemine kadar geçen süreçte hekimlerin önerisi dahilinde yapabileceğiniz çeşitli uygulamalar sayesinde çocuğunuzda ortaya çıkan şikayetlerin rahatlamasını sağlayabilirsiniz.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda boğaz ağrısı belirtileri, bu şikayetin oluşmasında rol oynayan asıl faktöre bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Çocuklarda boğaz ağrısı nedenlerinin başında viral enfeksiyonlar gelir. Hatta boğaz ağrısı birçok çocukta soğuk algınlığının ilk belirtisi olarak ortaya çıkar. Bazı çocuklarda ise viral enfeksiyonlar sırasında oluşan boğaz ağrısına, hafif ateş gibi diğer şikayetler de eşlik edebilir. Çocuklarda viral enfeksiyon nedeniyle oluşan boğaz ağrısına eşlik edebilen belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

Muayene görseli
  • Boyundaki bezlerde büyüme ve hassasiyet,
  • Yutkunma güçlüğü,
  • Baş ağrısı,
  • Burun tıkanıklığı, burun akıntısı ve hapşırma,
  • Orta şiddette öksürük.

Virüslere bağlı oluşan boğaz ağrısına ek olarak Streptococcus pyogenes adı verilen bir bakteri nedeniyle de çocuklarda boğaz ağrısı meydana gelebilir. Bu enfeksiyon hali geliştiği takdirde genellikle çocukların bademcikleri kırmızı, büyük ve üzeri beyaz lekeli şekilde görünür. Boğazda meydana gelen iltihaplanma, çevre dokuları da etkisi altına alabilir. Streptococcus türü bakterilerle oluşan boğaz iltihabı genellikle okul çağındaki çocukları etkilese de her yaştan çocukta ortaya çıkabileceği için dikkatli olunmalıdır. Bakteriyel kaynaklı boğaz enfeksiyonları çocuklarda yetişkinlere göre daha sık görülür. Bu rahatsızlık açısından riskli grup özellikle yaş arasındaki çocuklardır. Streptococcus bakterisi kaynaklı boğaz ağrısı şikayetine eşlik edebilen belirtiler, yaşa göre değişkenlik göstermekle birlikte genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Ateş,
  • Boyun bölgesindeki lenf nodlarında büyüme ve hassasiyet,
  • Huzursuzluk,
  • İştah azalması,
  • Şiş bademciklerin üzerinde beyaz iltihapların gelişmesi,
  • Ağız içerisinde özellikle üst damakta belirgin kırmızı lekelenmeler oluşması,
  • Baş ağrısı,
  • Karın ağrısı, bulantı, kusma.

3 yaşından küçük çocuklarda bu bakteri türü ile boğaz ağrısı oluşması, sık karşılaşılan bir durum değildir. Meydana gelmesi halinde ise genellikle hafif bir seyir izleme eğilimindedir. Gerekli durumlarda hekimler, bakteriyel boğaz enfeksiyonlarını takiben oluşabilen romatizmal ateş veya böbrek iltihaplanması gibi durumlara önlem almak amacıyla çeşitli antibiyotik ilaçların reçetelendirilmesine başvurabilir.

Hapşuran çocuk görseli

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nedenleri Nelerdir?

Çocuklarda boğaz ağrısı genellikle altta yatan bir durumun sonucu olarak meydana gelir. Ancak bazı çocuklarda çeşitli çevresel faktörlere bağlı olarak da boğaz ağrısı şikayeti oluşabileceği unutulmamalıdır. Çocuklarda boğaz ağrısı nedenleri genel olarak şu şekilde özetlenebilir:

  • Soğuk algınlığı, çocuklarda boğaz ağrısı nedenlerinin başında gelir. Virüslere bağlı oluşan soğuk algınlığı gibi durumlarda antibiyotik ilaçların kullanımının gereksiz olduğu unutulmamalıdır. Soğuk algınlığı nedeniyle oluşan boğaz ağrısı genellikle gün arasında değişen bir zaman diliminde kendiliğinden gerileme gösterir.
  • Grip, soğuk algınlığı gibi bir diğer virüslere bağlı oluşan solunum yolu rahatsızlığıdır ve boğaz ağrısı şikayetine neden olabilir. Soğuk algınlığından farklı olarak gripte oluşan şikayetler daha şiddetli olabilir. Ateş, üşüme, titreme, kuru öksürük, burun tıkanıklığı halsizlik ve kusma, çocuklarda grip gelişimi ile birlikte boğaz ağrısına eşlik edebilecek belirtiler arasında yer alır.
  • El, ayak, ağız hastalığı, küçük çocuklarda yaygın olarak görülen bir diğer viral hastalıktır. Bu rahatsızlık özellikle yaz ve sonbahar döneminde daha sık olarak tespit edilir. El, ayak, ağız hastalığının karakteristik bulguları arasında boğaz ağrısı yer alır. Bu rahatsızlığın seyri sırasında boğaz bölgesinde oluşan küçük vezikül ve yaralar çocuğun yutkunma sırasında boğaz ağrısı hissetmesine neden olur. Boğaz ağrısına ek olarak el, ayak, ağız hastalığının seyri sırasında ateş ve hastalığa ismini veren bölgelerde küçük kırmızı lezyonlar ortaya çıkar. El, ayak, ağız hastalığı oldukça bulaşıcı bir rahatsızlıktır. Hastalığın aktif olarak devam dönemlerde (yaklaşık gün) oluşan cilt lezyonları tamamen iyileşene kadar çocuğun diğer çocuklardan izole edilmesinde fayda vardır.
  • El, ayak, ağız hastalığı etkeni olan virüs aynı zamanda herpanjina adı verilen ağız ve boğaz bölgesinde ağrılı yara oluşumuna da neden olabilir. Oluşan lezyonlar ağrı, ateş ve yutkunma zorluğu gibi şikayetler ile seyreder. Lezyonların merkezi beyaz gri renkte olup çevresi ise kırmızı renklidir. Herpanjina en sık olarak yaş arasındaki çocukları etkilese de daha küçük çocuklar ve bebekler de bu rahatsızlığa yakalanabilir.
  • Virüsler dışında bakterilerin boğaz bölgesinde meydana getirdiği enfeksiyonlar da çocuklarda sık karşılaşılan boğaz ağrısı nedenleri arasında yer alır. Bu bakteriyel enfeksiyonlardan korunmak adına çocukların doğru el yıkama ve el hijyenini sağlama uygulamalarını öğrenmesi oldukça önemlidir.
  • Alerjiler, çocuklarda boğaz ağrısına neden olabilir. Alerjik durumların çocuklarda ortaya çıkışı genellikle okul öncesi çağda gerçekleşir. Hayvan tüyleri, küf, çimen ve polen gibi maddeler, alerjik durumların en sık karşılaşılan tetikleyicilerine örnek teşkil ederler. Alerjen madde ile temas sonrasında çocuğun vücudunda bağışıklık sistemi anormal bir yanıt oluşturur. Bu anormal yanıtı takiben burun akıntısı, geniz akıntısı ve boğaz ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkabilir. Gözlerde kaşınma ve hapşırma sık olarak görülen diğer alerji belirtileri arasında yer alır.
  • Yetişkinlerde olduğu gibi çocuklar da hava kirliliğine ve sigara dumanı gibi çeşitli tahriş edici kimyasallara karşı oldukça hassastır. Bu maddelerin solunması halinde çocukların boğazında tahriş ve ağrı gibi şikayetler oluşabilir. Sadece bu durum bile çocukların yanında asla tütün ürünleri kullanılmaması gerektiğinin önemli bir nedenidir. Çocukların içerisinde bulunduğu ortamın havası mümkün olduğunca temiz olmalıdır.
Hapşuran çocuk görseli

Okul çağı çocuklarına ek olarak henüz yeni yürüme döneminde olan çocuklarda ve küçük bebeklerde de boğaz ağrısı şikayeti ortaya çıkabilir. Henüz kendisini tam olarak ifade edemediği dönemde bulunan çocuklarda, çeşitli belirtilerin varlığı incelenerek boğaz ağrısı şikayetine dair fikir elde edilebilir. Küçük çocukların boğaz ağrısı çekiyor olabileceğini gösteren belirtiler genel olarak şöyledir:

  • Sevdiği yiyecek ve içecekleri tüketmeyi reddetmesi,
  • Yutkunma ile birlikte ağlamaya başlaması veya yüzünü ağrı hissediyor gibi buruşturması,
  • Boyun bölgesinde her iki yanda yer alan bezlerde şişkinlik meydana gelmesi,
  • Boğazın arka kısmının kızarık ve ödemli görünmesi,
  • Bademcikler üzerinde beyaz lekeler görülmesi,
  • Ağız kokusu.

Bebeklerde ve küçük çocuklarda oluşan şikayetlerin hepsi pediatri hekimlerine bildirilmeli ve takip edilmelidir. Boğaz ağrısı şikayetine ek olarak aşağıda yer alan belirtilerin de oluşması halinde ise sağlık kuruluşlarına başvurularak uzman hekimlere muayene olunması gerekir:

  • 38 derecenin üzerine çıkan ateş,
  • Boğaz ağrısının kötüleşmesi,
  • Yeterli sıvı alımının sağlanamaması,
  • Kulak ağrısı,
  • Boyun bölgesindeki bezlerde meydana gelen şişliklerin kötüleşmesi,
  • Nefes alıp vermede zorlanma,
  • Ciddi baş ağrısı gelişmesi,
  • Boğaz ağrısını takiben birkaç hafta içerisinde eklemlerde kızarıklık, hassasiyet ve ağrı gibi şikayetler gelişmesi,
  • Cilt döküntülerinin oluşması,
  • Boğaz ağrısından hafta sonrasında idrar renginde koyulaşma meydana gelmesi.

Çocuklarda Boğaz Ağrısı Nasıl Geçer?

Çocuklarda boğaz ağrısı şikayeti, hekimlerinin bilgisi ve önerisi dahilinde yapılabilecek çeşitli uygulamalar ile rahatlatılabilir. Çeşitli cihazlar kullanılarak çocuğun bulunduğu ortamın nem oranının artırılması yapılabilecek uygulamalar arasındadır. Havanın nemlendirilmesi ile çocuğun boğazındaki kuruluğun giderilmesi sağlanabilir ve tahrişe bağlı oluşan boğaz ağrısı şikayetinin hafifletilmesi sağlanabilir.

Ilık çorba ve çeşitli içeceklerin hazırlanması çocuklarda boğaz ağrısının dindirilmesi adına atılabilecek bir diğer adımdır. Aynı zamanda çocuğun yeterince dinlenmesine ve günlük sıvı tüketiminin artırılmasına da dikkat edilmelidir. Büyük çocuklarda dondurma gibi soğuk gıdalar boğaz ağrısı şikayetinin dindirilmesine katkı sağlayabilir. Boğaz pastili ve diğer sert şekerler özellikle 4 yaşından küçük çocuklarda boğulmalara neden olabileceği için kullanılmamalıdır.

Bisolduo Şurup ve Bisolduo Action Sprey: Soğuk Algınlığına Bağlı Boğaz Ağrısını Yatıştırır

Bisolduo Şurup ve Bisolduo Action Sprey 2 yaşından büyük çocuklarda öksürüğü rahatlatmaya ve boğaz ağrısını yatıştırmaya yardımcı olur. Bisolduo Şurup, boğaz tahrişine neden olan dış faktörlere karşı mukozayı kaplar, kuru öksürüğü rahatlatıp boğaz ağrısını yatıştırır. Bisolduo Action Sprey içeriğinde bulunan Ectoin sayesinde anında etki göstererek öksürüğü rahatlatır, boğaz ağrısını azaltır.

Bisolduo Şurup, içerisinde saf ve doğal bala ek olarak hatmi kökü bitkisinin kuru ekstresini içerir. Bal, yatıştırıcı etkileri sayesinde kurumuş ve ağrılı boğazın doğal şekilde sakinleştirilmesine yardımcı olur. Hatmi kökü ise yoğun kıvamı ile boğazın kaplanmasında faydalıdır. Gluten ve alkol dışında laktoz, yapay aroma ve koruyucu içermeyen Bisolduo Şurup aynı zamanda hoş bir tada sahiptir. Yetişkinler ve 2 yaş üzerindeki çocuklar için kullanımı uygun olan Bisolduo Şurup, yaş arasındaki çocuklarda günde en fazla 3 defa olacak şekilde yarım tatlı kaşığı (2,5 ml) olarak kullanılabilir. yaş arasındaki çocuklarda günde en fazla 3 defa olacak şekilde 1 tatlı kaşığı (5 ml) olarak tüketilebilir; yetişkinler ve adolesanlarda günde en fazla 6 defa olacak şekilde 1 tatlı kaşığı (5 ml) olarak tüketilebilir.

Bisolduo Action Sprey, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz tahrişinin ilk belirtilerinin tedavisi için kullanılabilir. Bisolduo Action Sprey semptomların kötüleşmesini önler, öksürüğü ve tahriş olmuş boğazı rahatlatır; ayrıca boğaz ağrısı ve ses kısıklığı gibi boğaz rahatsızlığı semptomlarını rahatlatır. Boğaz bölgesindeki kurumuş ve tahrişe uğramış dokunun nemlendirilmesini sağlayan Bisolduo Action Sprey, aynı zamanda bu bölgedeki mukozanın bariyer işlevini koruyarak yenilenmesine yardımcı olur. Bal ve hatmi kökü ekstresine ek olarak doğal Ectoin maddesini de içeren Bisolduo Action Sprey, soğuk algınlığı sonucu oluşan şikayetlerin bölgesel olarak hafifletilmesini destekler. 2 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinler için uygun olan Bisolduo Action Sprey, yaş arasındaki çocuklarda günde 3 kez, 1 defa püskürtülerek kullanılabilir. yaş arasındaki çocuklar için günde 3 kez, 2 defa püskürtülerek kullanılan Bisolduo Action Sprey, bu yaş aralığının üzerindeki çocuklarda ve yetişkin bireylerde günde birkaç kez 4 defa püskürtülerek kullanılabilir.

Kaynakça

1- monash.pw monash.pw monash.pw monash.pw monash.pw monash.pw monash.pw

Yayınlama Tarihi:

Son güncellenme Tarihi:

Uzmanı nedenlerini sıraladı: Çocuklarda öksürüğe dikkat!

Kepez Belediyesi Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Emre Demir, çocuklarda görülen öksürük şikayetlerinin nedenlerini ve tedavi için nasıl bir yöntem izlenmesi gerektiğini anlattı.

Dr. Demir, kış mevsimi ile beraber kendini gösteren öksürüğün nedenlerini şöyle sıraladı:

“Kış aylarının gelmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıkları da arttı.

Ateş, boğaz ağrısı, öksürük ve halsizlik en sık şikayetlerdir.

Öksürük bu şikayetlerin başında gelir ve çocuklardaki öksürük aileleri endişelendirir.

Öksürük, aslında bir hastalık değil, solunum yollarına gelen yabancı cisim, balgam, iltihap ve akıntı gibi tehditlere vücudu korumaya yönelik bir tepkidir.

Öksürüğü durdurmak değil, öksürüğe neden olan durumları ortadan kaldırmak uygun tedavi yöntemidir.”

Dr. Demir, “Çocuklarda nezle, burun tıkanıklığı gibi hafif durumlardan grip, kulak enfeksiyonu, krup, bronşit, zatürre, astım gibi daha ağır solunum yolu hastalıkları öksürüğe neden olabilir. Bunların dışında yabancı cisim, alerji, sigara, reflü, kistik fibrozis, tümör gibi faktörler de öksürüğe yol açabilir. Öksürüğün özellikleri teşhiste yol gösterici olur. Öksürük havlama tarzındaysa krup için, iç çeker gibiyse boğmaca için, hırıltı eşlik ediyorsa astım/bronşit için şüphelendirir. Ani başlayan öksürüğe morarma da eşlik ediyorsa yabancı cismi solunum yollarına kaçırma akla gelir. Üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı öksürükler geniz akıntısına bağlı olarak gece artış gösterebilir. Öksürük öğürme ve kusmaya da neden olabilir” diye konuştu.

BALGAMLI ÖKSÜRÜK

"Öksürük balgamlı olursa ne yapılmalıdır?" sorusunu da yanıtlayan Demir, “Teşhiste öksürüğün zamanı, şekli (balgamlı, kuru, havlama), nasıl başladığı (ani, beslenme ve efor sonrası, toz ve alerjenlere karşı), çocukta hangi şikayetlerin eşlik ettiği (ateş, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun tıkanıklığı, kusma, kilo kaybı, gece terlemesi) gibi durumlar mutlaka sorgulanmalıdır. Öksürük 2 haftayı geçmişse, hırıltı ile birlikte görülüyorsa, çocuğun ateşi olmadığı halde devam ediyorsa, tekrarlıyorsa, hapşırık, burun tıkanıklığı ve kaşıntı da varsa öksürük nedeni alerjik olabilir. Kreşe giden çocuklarda üst üste gelen soğuk algınlığı, öksürüğün haftalarca sürmesine neden olabilir. Çocuğun öksürüğü üç günü geçiyorsa, giderek artıyorsa, ateş, nefes darlığı ve morarma eşlik ediyorsa, ani başlamış ve havlar tarzı öksürüyorsa mutlaka doktor muayenesi gereklidir” dedi.

NASIL GEÇER?

Öksürüğün nasıl geçeceğini de anlatan Uzman Dr. Burak Emre Demir, “Genel durumu iyi, ateşi, solunum sıkıntısı olmayan çocuklar evde izlenebilir. Bu gibi durumlarda en iyi öksürük şurubu ılık sudur. Bol su ve sıvı alımı, çocuğun boğazını yumuşatarak rahatlama sağlar. Burun tıkanıklığı varsa, serum fizyolojik ile açılabilir. Hava kuruluğu da öksürük sebebi olabileceğinden uygun nemi sağlamak için su buharından faydalanabilirsiniz. Evinizde nem ortamını yüzde 50 seviyelerinde tutmak çocuk ve bebeklerinizin öksürük sorununu azaltacaktır. Evi nemlendirmek için soğuk buhar makinesi kullanıyorsanız bu cihazların bakımını ve temizliğini düzenli olarak yapmalısınız. 6 aydan küçük bebeklerde ise öksürük çok dikkatle izlenmelidir. Aksi takdirde öksürüğe neden olan altta yatan hastalık daha ciddi sorunlara neden olabilir. Basit bir öksürük gibi görünse de bebeklerde görülen öksürük ihmal edilmesi halinde bronşit ya da zatürreye dönebilir. Bu nedenle küçük bebeği olan aileler öksürük halinde çocuklarını doktora götürmelidir” diye konuştu.

DOĞAL YÖNTEMLER

Öksürük için doğal yöntemleri de açıklayan Dr. Demir, “Bol ılık sıvılar tüketmek, bitki çayları boğazı yumuşatarak öksürüğü rahatlatır. Ayrıca bir yaşından büyük çocuklarda bal çok faydalı olur. Bal sade olarak verilebileceği gibi zencefil, zerdeçal ile karıştırılarak verilebilir. Ilık su ya da süt ile bal şerbeti yaparak da verebilirsiniz. Benzer şekilde pekmez de verilebilir. Dut kurusu çayı da faydalı olmaktadır. Ancak bu yöntemler asla doktor muayenesi ile önerilen tedavilerin önüne geçmemelidir” dedi.

DOKTORA BAŞVURUN

Uzman Dr. Burak Emre Demir, doktora gidilmesi gereken halleri de sıraladı. Demir, "Çocuğunuzun ateşi yüksekse, halsiz ve yorgun görünüyorsa, göğsünün ağrıdığını söylüyorsa, çocuğunuz sık sık hızlı bir şekilde nefes alıp veriyorsa, nefes alıp verirken hırıltı sesi geliyorsa, yüzünde, dudaklarında maviye yakın bir renk değişimi varsa, güçlükle nefes alıp verebiliyorsa, göğsünde ve kaburgalarında çekilme oluyorsa, ayrıca inlemeli solunum oluyorsa ve öksürürken kan geliyorsa mutlaka bir çocuk doktoruna muayene ettirmelisiniz" dedi.


Öksürük şurubuÖksürükÇocuk sağlığıÇocuk

Bebeklerde Öksürüğe Ne İyi Gelir? Bebeklerde Öksürük Nasıl Geçer? Bebeklerde Öksürüğü En Çabuk Ne Keser?

Öksürük akciğer enfeksiyonlarındaki veya solunum yollarındaki balgamın sökülmesini sağlar. Kuru gıcıklı öksürük, pek ciddi bir sorun olmamakla birlikte, nedeni her zaman bilinemez. Soğuk algınlığı sırasında burun akıntısının geriye giderek solunum borusunu tahriş etmesinden dolayı olabilir. Vücudun ana soluk borusuna yabancı bir cisim kaçmışsa bunun atılmasına yönelik bir çaba olarak da kuru öksürük görülebilir. Çocuğun çevresinde sigara içiliyorsa, sigara dumanı, çocuğun solunum yollarını tahriş ederek kuru öksürüğe sebep olabilir. Kulak enfeksiyonları da kuru öksürüğe yol açabilir.

Neler Yapılmalı
♦ Eğer öksürük balgamlı bir öksürükse, kesinlikle öksürük şurubu kullanmayın. Bu durumda öksürüğün kesilmesi değil, öksürükle birlikte balgamın sökülüp atılması önemlidir. Öksürürken çocuğunuzu yüzükoyun olarak dizinize yatırın, sırtına hafif hafif vurarak balgamın çıkmasına yardımcı olun.
♦ Geceleri öksüren çocuğunuzun yastığının altına destek koyarak dik yatmasını sağlayın. Sümüğün boğazından aşağılara kayarak tahrişe yol açmasını da engellemiş olursunuz. Yüzükoyun veya yan yatırmak da tahrişi önler.
♦ Öksüren çocuğunuzun odasını sürekli nemli tutun. Yanında bir çaydanlık su kaynasın veya bir camı hafif aralık bırakarak odanın havasının kurumasını önleyin. Odayı fazla ısıtmayın.
♦ Yatmadan önce çocuğunuzun boğazını yumuşatmak için ılık bir şeyler verin. Süt salgı oluşumunu artırdığı için 6 aylıktan büyük çocuklara süt vermeyin. 18 aylıktan büyük çocuklar için birkaç damla ılık su içinde eritilmiş bala limon suyu katarak hazırlayacağınız içeceği verebilirsiniz.

Öksürük İçin Doğal Yöntemler

Karışık Çay:Elma kabuğu ve çekirdeği; Bir elmanın kabuğunu soyun, bir kaç da çekirdeğini koyun, birazcık ıhlamur, bir iki karanfil, belki bir tarçın kabuğmonash.pw dilim de monash.pw üsüttügünüz günlerde sizde için sıcak sıcak ve bolca, ılık ılık çocuğunuza içirin (1 yaşından büyük çocuklar için balla tatlandırabilirsiniz).

Bal & Zencefil:Büyükler için (çocuğunuza kullanmayın) bir tatlı kaşığı bala toz zencefili karıştırarak macun yapıp için (yiyin), boğazınıza çok iyi gelir.

Pekmez & Karabiber:İki tatlı kaşığı dut pekmezine uygun miktarda karabiber katıp karıştırın ve günde bir kaşık verin. Bir iki güne kadar öksürük geçecektir. ( 1 yaş sonrası)

Karışık Çay:Okaliptüs, Hatmi çiçeği, Dal tarçın, Nane, Ihlamur, Meyankökü, Ada çayı, Kekik, Elma kabuğunu karıştırarak, demleme usulu çay yapın ve içirin. 1 yaşından büyük bebekler için bal ile tatlandirilabilir. Daha küçük bebeklerde ise pekmez kullanılabilir.

Bal & Karabiber:1 çay kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı bal ile ile karıştırılarak monash.pwından da süt. Bu formül biz büyükler için de etkilidir.(1 yaş sonrası )

Tereyağ & Pekmez:2 çorba kaşığı tereyağıyla 1 çorba kaşığı pekmezi azıcık (1 tatlı kaşığı suyla) kaynatın, ılıkken içirinHem çok lezzetli hem de öksürüğü şıp diye kesiyor. (6 ay sonrası için)

Karışık Çay:Aktarlardan bulunan "Havlıcan" kökü (1 taneyi 2 kere kaynatabilirsiniz), elma kabuğu, kabuk tarçın ve ıhlamur kaynatılarak balla tatlandırıp içirin.(1 yaş sonrası)

Ihlamur & Ayva Yaprağı:Ihlamurla ile ayva yaprağı beraber kaynatıp verilirse öksürük için iyi bir çözüm olabilir.( 1 yaşından küçük bebekler için )

Soğan Kürü 1: 1 baş beyaz soğan, 1 çay bardağı toz şeker; Soğan piyazlık doğranır ve çukur bir kaba konur. Toz şekerin tümü soğanın üzerini örtecek şekilde dökülür. 1 saat sonra çukur kapta soğanın üstüne kadar suyunu bıraktığını göreceksiniz. Bu sudan istediginiz zaman , istediginiz sıklıkta en az 1 yemek kaşığı içmek gerekir. ( toz şeker yerine bal da konulabilir )

Soğan Kürü 2:Soğanı soyduktan sonra cücüğünü oy. Alttan yorgan iğnesiyle derin delikler aç.Bir çay fincanına yada bardağa soğanı oturt. Oyduğun kısma bal monash.pwğa süzüleni monash.pw arada bal boşalınca bir kez daha balla monash.pw kez balın süzülmesi yeterli. Sonra soğanı atabilirsin. Bu miktarı bir gün içinde tüketin. gün yapıldığında yeterli oluyor zaten.

Turp Kürü: Küçük bir mandalina büyüklüğündeki siyah turbun üstünden kapak olacak şekilde kesilir. Altıda düz durması için kesilip düzeltilir. Kabak oyacağı ile içi oyularak boşaltılımonash.pwğunu soymuyoruz sadece iyice yıkıyoruz. Küçük bir kasenin içine oturtup içini ağzına kadar balla dolduruyoruz. saat sonra balın etkisiyle turbun suyu dışarıya doğru koyduğumuz kasenin içine akıyor.İşte bu suyu kendiniz yada çocuğunuza sabah, öğle akşam birer tatlı kaşığı içiriyoruz. İçimi balla karışık bir tat olduğundan fena sayılmaz hatta alışabilir bile. Yalnız aşağı yukarı 12 saatte bir içine yine birmiktar bal daha ilave ediyoruz ki suyu iyice çıksın. Kasedeki suyu kaşık kaşık içiriyoruz aktıkça. gün sonra eğer öksürük geçmezse ikinci bir turp hazırlayabilirsiniz.

Not: Burada yazılanlar sadece tavsiye niteliğmonash.pwşhis ve tedavi için lütfen doktorunuza danışınız.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır