arabada enjeksiyon arızası nedir / Benzin Enjektörü Arızası Nasıl Anlaşılır? Arıza Belirtileri Sebepleri Kontrolleri Çözümü

Arabada Enjeksiyon Arızası Nedir

arabada enjeksiyon arızası nedir

Arabada Enjektör Arıza Lambası Neden Yanar? Enjektör Arıza Belirtileri Nelerdir, Nasıl Anlaşılır, Bozuksa Ne Olur?

Otomotiv sektörü içerisinde her geçen gün yenilikler meydana gelse de bazı parçalar zamana meydan okumaya devam eder. Enjektörde herhangi bir arıza durumu meydana geldiğinde araç göstergesindeki lamba yanar. Pek çok insan arabada enjektör lambası neden yanar diye merak ediyor. Bu yazımızda sizin için enjektör arıza belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır gibi soruların yanıtını derledik. Eğer siz de enjektör bozuksa ne olur diye merak ediyorsanız yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Enjektör Arıza Lambası Neden Yanar?

Arabada enjektör arıza lambasının yanması çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşebilir. Örneğin yakıt filtresinin uzun süre değişmemesinden kaynaklı olarak, içeri giden tortuların tıkanmasına neden olmuş olabilir.

Enjektör arıza lambası neden yanar sorusunun bir başka yanıtı ise enjeksiyonda elektrik arızasının meydana gelmiş olmasıdır. Bu arızayı kendi başınıza bulmanız zor olabilir. Bu nedenle bir elektrikçiye gitmeniz gerekebilir. Bozuk enjektör motora zarar verir mi sorusunun yanıtını ise şu şekilde verebiliriz, yanan lamba motora ciddi zararlar verebilir.

Enjektör Arıza Belirtileri Nelerdir?

Benzinli araçlarda ve Dizel araçlarda enjektör arızası belirtileri benzer olurken; LPG araçlarda daha farklı görülüyor. Dizel ve benzinli araçlarda enjektör arıza belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Performansta azalma
  • Yakıt sarfiyatında artma
  • Araç motorunun yüksek sarsıntı ile çalışmaya başlaması
  • Aracın çalışmada zorluk yaşaması
  • Teklemeler yaşanması
  • Motordan daha önce olmayan seslerin gelmesi
  • Aracın rölantisini koruyamaması

LPG'li araçlarda enjektör arıza belirtileri ise şu şekildedir:

  • Aracın kendi kendine benzine geçmesi
  • Benzinde sorunsuz çalışırken, gaza geçildiğinde zorluk yaşanması

Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Enjektör arızasının anlaşılması da Dizel ve LPG araçlarda farklılık gösteriyor. Dizel Benzin enjektör arızası şu şekilde anlaşılır:

  • Araç içerisindeki tüm enjektörler, sökülür. Ardından uçları temizlenerek tekrar yerine takılır.
  • Otomobili 2 ila 3 dakika rölantide çalıştırmak gerekir. Sonrasında ise enjektörler yeniden sökülür.
  • Bu işlem sonunda enjektörlerin ucunda sıvı yakıt püskürtülmesi nedeni ile ıslaklık görülür. Eğer enjektörün ucu kuru ve temiz ise arızalı anlamın gelir.

LPG'li aracın enjektör arızası ise şu şekilde anlaşılır:

  • LPG'li araçlarda enjektör motorun üzerine monteli şekilde yer alır. Açıkta bulunması sayesinde kontrolü de oldukça kolaydır.
  • Soketler yardımı ile elektriği keserek kontrol edebilirsiniz.
  • Enjektör soketleri tek tek sökülerek aracın çalışma şeklindeki değişiklikleri kontrol edin.
  • Sağlıklı bir enjektör çekildiğinde aracın rölantisi ve çalışma şekli bozulur.
  • Eğer aracın çalışma şeklinde ya da rölantisinde herhangi bir problem yok ise enjektör arızalı olabilir.

Enjektör Arızalı ise Ne Olur?

Aracınızın enjektörü bozulduğunda, istediğiniz şekilde hızınızı ayarlamanız mümkün olmayacaktır. Bu sebeple hem hızlanma sorunu hem de devir ayarlama sorunu yaşayabilirsiniz. Ayrıca araç her çalıştığında motordan sesler gelir ve teklemeler görülebilir.

Benzin Enjektörü Arızası Nasıl Anlaşılır? Arıza Belirtileri Sebepleri Kontrolleri Çözümü

Bu bölümde çok noktadan enjeksiyon sistemine (MPI) ait benzin enjektörünün arızası anlatılacaktır. Benzin enjektörü, elektromanyetik bir valftir, içerisinde bobin (sargı), enjektör iğnesi, geri getirme yayı gibi temel parçalar vardır. Enjektör arızası mekanik veya elektronik sebeplerden kaynaklanabilir. Arıza belirtilerine ve diyagnostik tekniği adımlarından sonra yapılan değerlendirmeye göre şüpheli parça enjektör ve/veya şüpheli sistemin enjeksiyon sistemi olduğu belirlendikten sonra, çeşitli elektriksel ve mekanik kontroller yapılır. Tamir veya parça değişimiyle sorun giderilir. Öncelikle (Bkz: Benzin Enjektörü)

Benzin enjektörlerinin pozitif elektrik beslemesi, enjeksiyon sistemi röle tarafından ecu kontrolünde yapılır, enjektörlerin çalışmasını sağlayan tetikleme sinyaliyse, ecu tarafından negatif (eksi hat) üzerinden gerçekleştirilir. 





ENJEKTÖR ARIZA BELİRTİLERİ (BENZİN ENJEKTÖR ARIZASI NASIL ANLAŞILIR?)

*Enjektör arızasında motorda (ilgili silindirde) tekleme meydana gelir.

*Motor vuruntulu çalışır.

*Motor gücünün düşmesi, yakıt tüketiminin artması, hızlanmada kesiklik, dalgalı rölanti, motor yüke bindiğinde titreme-güçte kesiklik.

*Enjektörün elektriksel arızaları ECU-OBD sistemi tarafından teşhis edilebilir, bu durumda enjektör arızasıyla ilgili arıza kodları OBD sistemine kaydedilir ve motor arıza lambası yanar.

*Enjektörün mekanik arızaları, ECU-OBD sistemi tarafından algılanamaz, örneğin enjektörün kirlenmesi, tıkanması, enjektör iğnesinin sıkışıp kalması, açık kalması, kapalı kalması vb. Bu durumda enjektör arızası sebebiyle motorda meydana gelen yanma bozulacağı için (zengin karışım veya fakir karışım), bu anormal durum başka sensörlerdeki anormal sinyallerle veya motorun vuruntulu çalışması veya tekleme yapması şeklinde kendini belli eder. Örneği oksijen sensörü sinyallerinde anormallik görülür, bunu belirten arıza kodları kaydedilir. Motor teklemesi görülür ve ilgili arıza kodları hafızaya kaydedilir. Yakıt sistemi arızasıyla ilgili arıza kodları hafızaya kaydedilir. Hava yakıt oranı (AFR) ile ilgili, zengin karışım veya fakir karışım arızaları oluşur ve ilgili obd arıza kodları sisteme kaydedilir.



*Enjektör damlatma sızdırma yapıyorsa, egzozdan beyaz duman atar.

 

ENJEKTÖR ARIZASININ SEBEPLERİ

*Enjektör ile ECU arasındaki tesisatta ve sokette; temassızlık, korozyon, kopukluk, kısa devre, şasiye kaçak olması.

*Enjektör içindeki bobinde (sargıda) kısa devre olması; bu durumda direnci ölçüldüğünde standart değerden düşük çıkacaktır. Sargısı kısa devre yapan enjektör daha yüksek akım (amper) çeker.

*Enjektör sargılarında kopukluk olması; bu durumda direnç ölçümünde sonsuz değer (hiçbir değer okunmaz). 



*Enjektörün kirlenmiş, tıkanmıştır, açılmıyor yani püskürtme yapmıyordur.

*Enjektör kirlenmiştir, iğnesi tam kapanmıyordur ve damlatma-sızdırma yapıyordur.

*Enjektör kirlenmiştir, iğnesi zor çalışıyordur, yüksek akım çekiyordur.

*Enjektörün iğne ve yay gibi mekanik parçaları zarar görmüştür, çalışıyor ama sızdırma-damlatma yapıyordur.



ENJEKTÖR ARIZASININ ÇÖZÜMÜ &#; ENJEKTÖRÜN ELEKTRİKSEL VE MEKANİK KONTROLLERİ

*Araç bilgisayarlı diyagnostik cihazına bağlanır ve Diyagnostik Tekniği Adımları uygulanır. İlgili tüm arıza kodları tespit edilir ve bu arıza kodlarına göre ilerleme yapılır.

*Çalışmayan enjektör tespit edilmesi için motor rölantide çalıştırılır. Sırasıyla benzin enjektörlerinin elektrik soketleri çıkarılır ve motorun tepkisi izlenir. Soket çıkarıldığında rölanti bozulmalıdır. Rölanti bozulmuyorsa, soketi çıkarılan o enjektör veya enjektör tesisatı arızalıdır. 



*Enjektörün çalışma sesinin dinlenmesi. Marş yapılırken veya motor rölantide çalışıyorken, bir steteskop (dinleme aleti) ile ilgili enjektörün çalışması dinlenir. Bu sırada diğer enjektörlerin çalışma sesi, duyulup, arızalı enjektörün çalıştığı hükmüne varılmamasına, yani seslerin karışmamasına dikkat edilmelidir. Enjektör çalışırken (tık tık veya çıt çıt) şeklinde ses çıkarır. Diğerlerinde bu ses geliyor fakat şüphelenen enjektörde gelmiyorsa; bu enjektörün kablo tesisatı arızalıdır veya enjektörün kendisi arızalıdır. Dinleme aleti yoksa, bir tornavidayla da dinleme yapılabilir; tornavidanın ucu enjektöre tutulur, sapı ise kulağa tutulur ve enjektörün çalışma sesi dinlenir (dikkatli olunmalıdır). Dinleme yapılamıyorsa, motor çalışırken enjektöre parmak değdirilir ve çalışma titreşimi hissedilmeye çalışılır, çalışan enjektörde hafif bir titreşim hissedilir.

ENJEKTÖR VE TESİSATTA YAPILAN ELEKTRİKSEL KONTROLLER

*Kontak kapalı, enjektör soketi çıkarılmış. Multimetreyle tesisat tarafındaki iki pinli dişi soketten gerilim ölçümü yapılır, sıfır volt okunmalıdır. Gerilim okunuyorsa kısa devre var demektir.

*Kontak açık, motor çalışmıyor, enjektör soketi çıkartılmış. Multimetreyle tesisat tarafındaki iki pinli dişi soketten, pozitif (+) uçlu pin ile akünün eksi kutbu (veya şasisi) arasında gerilim ölçümü yapılır. Akü gerilimine yakın bir voltaj değeri okunmalıdır. Gerilim yoksa, kabloda kopukluk veya enjeksiyon rölesinde (tüm enjektörlerde durum aynıysa) arıza var demektir.

* Kontak açık, motor çalışıyor, enjektör soketi çıkartılmış. Multimetreyle tesisat tarafındaki iki pinli dişi soketten, pozitif (+) uçlu pin ile yine soketteki negatif pin arasında gerilim ölçümü yapılır. Akü gerilimine yakın bir voltaj değeri okunmalıdır. Gerilim yoksa, kabloda kopukluk veya enjeksiyon rölesinde (tüm enjektörlerde durum aynıysa) arıza var demektir.

*DİRENÇ ÖLÇME: Kontak kapalı, enjektör soketi çıkarılmış. Enjektörün direnci ölçülür. Multimetre direnç (ohm) ölçüm konumuna alınır. Ölçüm uçları enjektörün iki adet elektrik bağlantı ucuna (pinine) tutulur. O enjektöre ait referans (standart) direnç değeri okunmalıdır. Örneğin 16 ohm gibi. Standart değerden düşük direnç okunması, enjektör sargılarının yandığı anlamına gelir.



Yüksek direnç değeri temassızlık anlamına gelir. Hiç değer göstermiyorsa (sonsuz direnç gösteriyorsa) sargıları kopmuş demektir. Katalog direnç değeri bilinmiyorsa, sağlam olduğuna emin olunan aynı enjektörün direnci ölçülerek bu değer referans alınabilir.

*Enjektörün tesisat tarafındaki dişi soketindeki eksi (şasi) hattında kopukluk olup olmadığına bakılır. Kontak kapalı, soket çıkarılmış halde. Soketteki eksi pin ile şasi arasında kopukluk kontrolü (direnç ölçümü) yapılır. Kopukluk olmamalıdır.

*ECU tarafındaki soket ile enjektör tarafındaki soket uçlarından eksi hatta kopukluk, kısa devre olup olmadığı kontrol edilir.



Enjektörler motordan sökülür ve bir enjektör test cihazına bağlanarak çalıştırılır;


-Elektriksel test yapılır, çektikleri akım (amper) ölçülür. Örneğin 0,8 amper gibi. Tüm enjektörler aynı amperde akım çekmelidir. Bir enjektörün çektiği akım çalıştıkça artıyorsa, o enjektörün bobini yanmış demektir. Veya daha baştan yüksek akım çekiyorsa, yine o enjektör bobini yanmış demektir.

-Enjektörün püskürtme testi (debi) tesit yapılır. Enjektörler ölçülü bir kaba püskürtme yaparlar, her enjektör eşit miktarda püskürtmeli. Az püskürten enjektör tıkanmış olabilir, temizlenmelidir. Çok fazla püskürten enjektörde, kirlilik sebebiyle iğnenin tam kapanmaması söz konusuysa, temizlik işlemiyle sorun giderilebilir, mekanik arıza varsa, değiştirilmesi gerekir.



-Enjektörlerde damlatma-sızıntı kontrolü yapılır, 1 dakika boyunca yakıt basıncı gönderilir ve enjektör memesinden yakıt damlayıp damlamadığı beyaz bir kağıtla test edilir. Damlatma-sızdırma yapan enjektör sebebiyle motor beyaz duman atar, silindir-piston-buji-supaplarda karbon-kurum birikimi görülür.

*Enjektör yakıt  hattından sökülerek motordan ayrılır. 12 volt gerilim verilerek çalışıp çalışmadığı dinlenebilir.



Yakıt (Benzin) Basıncının Düşme Sebepleri

*Yakıt (benzin) filtresi tıkanmıştır, değiştirilir.

*Yakıt galerisinin (rail borusunun) üzerinde &#;basınç regülatörü&#; varsa, bu bozulmuştur, değiştirilir.

*Yakıt pompası arızalıdır, değiştirilir.

*Benzin enjektörleri damlatma yapıyordur.

*Motor stop edildikten sonra yakıt basıncı aniden düşüyorsa, depodaki elektrikli yakıt pompasında bulunan çek valf açık kalmış demektir. Valf veya pompa komple değiştirilir.



Yakıt (Benzin) Basıncının Yükselme  Sebepleri

*Yakıt galerisinin (rail borusunun) üzerinde &#;basınç regülatörü&#; varsa, bu bozulmuştur, değiştirilir. Regulatör sıkışıp kalmış olabilir ve açılmıyordur. Regülatör emme manifoldu vakumuyla çalışır, buna bağlı vakum hortumu delinmiş kopmuş olabilir, bu durumda diyaframlı regülatör çalışmaz. Hortum kontrol edilir, gerekirse değiştirilir.

*Basınç regülatöründen yakıt deposuna giden yakıt borusu tıkanmış olabilir, temizlenir veya değiştirilir. 




Benzin enjektöründe dikkat edilmesi gereken noktalar:

*Benzin enjektörü düşürülmemeli, mekanik darbe almamalıdır.

*Benzin enjektörünün içine yağ veya su girmemelidir.

*Enjektör takılırken, O-ringi bir miktar ince yağ veya benzin ile yağlanmalıdır. (Motor yağı, şanzıman yağı, fren yağı kullanılmaz)

*Enjektör, benzin galerisine (yakıt galerisi-rail) takılırken, sağa-sola döndürülerek yerine oturtulmalıdır, bu sırada O-ring&#;e zarar verilmemeli, pürüzsüzce yerine takılmalıdır. Takarken sıkışıyor veya dönmüyorsa, söküp kontrol edip tekrar takılmalıdır.

*Daha önce kullanılmış O-ringler asla tekrar kullanılmaz, söküldüğünde yeni O-ringler takılmalıdır.

İlgili OBD arıza kodları:

P Enjektör Devresi Arızası

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 1

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 2

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 3

P Enjektör Devresi Arızası Silindir 4

Üst konu (Bkz: Benzin Enjektörü)

BÖLÜM 1 -  2

Benzin Enjektör Arızasının 5 Belirtisi ve Tamiri

Benzin enjektör arızası nedir? Benzin enjektör arızası nasıl tamir edilir? Her gün kullandığımız araçlarımızı ne kadar tanıyoruz? Herhangi bir problemle karşılaştığımız zaman neler yapıyorsunuz? Gelin kendinizi test edin.

Benzin Enjektör Arızası

Öncelikle benzin enjektörü nedir onu öğrenelim. Benzin enjektörü, elektromanyetik bir valftir. İçerisinde bulunan enjektör iğnesi, bobin, geri getirme yayı gibi birkaç materyalin bir araya gelmesi ile oluşur. 

Araçlardaki benzin enjektörü hassas bir parça olup, çeşitli sebeplerden dolayı arızalar yaşanabilir. Arızanın sebebi mekanik ya da elektronik kaynaklı olabilir. Arızalı parçanın tespiti yapıldıktan sonra tamir ya da parça değişimi ile sorun giderilir. 

Benzin Enjektör Arızasının Sebepleri

  • Enjektör ile ECU adı verilen tesisat ve soket arasındaki sokette; temassızlık, korozyon, kopukluk, kısa devre, şasiye kaçak olması durumu
  • Enjektör içerisinde bulunan bobinde (sargıda) kısa devre olması
  • Enjektör sargılarında meydana gelen kopukluk 
  • Enjektörün kirlenmesi, tıkanması ya da tamamen kapanması sonucu püskürtme yapamaması
  • Enjektör kirlenmesinden kaynaklı enjektör iğnesinin kapanmaması ve o bölgenin sızdırma yapması 
  • Enjektör kirlenmesi sonu enjektör iğnesinin çalışırken zorlanması ve doğal olarak yüksek akım kullanmaya başlaması
  • Enjektöre ait iğne ya da yay gibi mekanik parçaların zarar görmesi

benzin-enjektör-arizasi-3

Benzin Enjektör Arızasının Belirtileri Nelerdir? 

Eğer benzin enjektör arızası ile karşılaşırsak nasıl anlarız? Benzin enjektör arızası belirtileri nelerdir? Birlikte inceleyelim.

  1. Enjektör arızasının bulunduğu kısımda yani ilgili silindirde teklemeler oluşur
  2. Araç motoru vuruntulu çalışmaya başlar
  3. Motor gücü düşer. Ardından yakıt tüketimi artar ve hızlanmada kesiklik yaşanır
  4. Bunun yanı sıra dalgalı rölanti ve motora yüklenildiğinde titreme ve güç eksikliği baş gösterir 
  5. Benzin enjektöre ait elektromanyetik arızalar ECU-OBD sistemi tarafından tespit edilip, arıza ile ilgili kodlar OBD sistemine kaydedilir. Bu arıza bize motor arıza lambasının yanması ile bildirilir

Benzin Enjektör Arızası Tamiri

Benzin enjektör arızasının tamiri mümkündür. Fakat bazı testlerden geçerek arızanın kaynağı tespit edildikten sonra gerekli tamir işlemlerine başlanır. İşte enjektör arızası tamiri:

  • Öncelikle aracınız diagnostik test cihazına bağlanır. Enjektör arızasının tespitine yönelik diagnostik teknik adımlar uygulanır. Benzin enjektör arızasına dair gerekli tüm arıza kodları kaydedilir. 
  • Enjektörün çalışmaması durumunda motor rölantide çalıştırılır gerekli incelemeler yapılır.  
  • Benzin enjektörlerine ait elektrik soketleri çıkarıldıktan sonra motorun tepkisi izlenir. 
  • Eğer soket çıkarıldığı an aracın rölanti hali bozulmuyorsa, soketi çıkarılan o enjektör ya da enjektör tesisatı arızalı demektir.
  • Enjektörün çalışma sesinin dinlenmek de oldukça önemlidir. Tıpkı bir doktor gibi marş basarken ya da motor rölantide çalışırken, bir steteskop ile benzin enjektörünün çalışma sesi dinlenir. 
  • Dinleme sırasında oldukça dikkatli olunmalıdır. 
  • Enjektör çalışırken “tık tık ya da çıt çıt” şeklinde ses çıkarır. Diğerlerinde bu ses gelmelidir. Ancak arızalı olduğu düşünülen enjektörden bu şekilde bir ses gelmiyorsa bu benzin enjektörünün kablo tesisatı arızalıdır ya da bizzat enjektörün kendisi arızalıdır. 
  • Eğer steteskop yoksa bir tornavidayla da dinleme yapılabilirsiniz. Tornavidanın ucu enjektöre tutulur, sap kısmı ise kulağa tutulur. Böylece enjektörün çalışma sesi dinlenir.
  • Son olarak arızalı olduğu düşünülen benzin enjektörünün tamiri gerçekleştirilir ya da parça değişimi sağlanır. 

Benzin Enjektöründe Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Benzin enjektörü yere düşürülmemeli ya da herhangi bir mekanik darbe almamalı
  • Benzin enjektörünün içerisine yağ, su gibi yabancı maddeler girmemeli
  • Enjektör takılırken, O-ring az miktarda ince yağ ya da benzin ile yağlanmalı
  • Benzin enjektörü, benzin galerisine takılırken, sağa-sola manevra yapılarak yerine oturtulmalı. Elbette bu esnada O-ring’e zarar verilmemeli
  • Önceden kullanılan O-ringler tekrar kullanılmamalı; sökülen o-ring’lerin yerine yenileri takılmalı

Bakımları Tam Kiralık Araç Arıyorsanız Yolcu Yanınızda!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize ( 5 ) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Tıkalı Enjektör Nasıl Açılır?

Enjektörlerde en sık görülen arıza, enjektör tıkanmasıdır. Tıkanma kısmi olabileceği gibi, tamamen tıkanma şeklinde de görülebilir. Çeşitli sebeplerle yakıt deposunda biriken tortu ve kirler enjektörü tıkayarak, yakıtın geçişini önler. Enjektörün tam ya da yarım tıkalı olmasına göre temizleme yöntemi belirlenir.

Tıkalı Enjektör Nasıl Açılır?

Tıkalı enjektörün açılması için birkaç farklı yol bulunur. Kimyasal madde kullanımı ile enjektörün açılması bu yollardan biridir. Ancak, kimyasalların döküntüleri enjektöre pompalayarak enjektörün daha fazla tıkanmasına sebep olma ihtimali bulunur. Bir diğer yöntem, enjektörün temizleme görevini üstlenen makineler aracılığı ile açılmasıdır. Tıkalı enjektörün açılması için öncelikle filtresi çıkarılır. Çıkarılan filtre yeni filtre ile değiştirilir. Enjektör memesi ile enjektör filtresi arasında dış etkenlerden kaynaklı biriken kirler temizlenir. Temizleme işlemi tamamlandıktan sonra, enjektörün doğru çalışıp çalışmadığının kontrolü sağlanır. Yakıt enjektörü için akış testi uygulanır. Test sonucu, ortaya çıkan püskürtme ve yakıt miktarına göre analiz edilir.

Enjektör Arıza Belirtileri

Tıkalı enjektör araç çalışması üzerinde etkisini direk gösterir. Enjektör arızasının en yaygın belirtileri aşağıdaki şekilde sıralanabilir.

  • Araçta tıkalı olan enjektör sayısına göre silindirlerde ateşleme sorunları ortaya çıkar.
  • Ani hızlanmalarda performans sorunları baş gösterir.
  • Viteste iken ayak gazdan çekildiğinde araç sarsıntılı çalışır.
  • Motorda tekleme sorunlarında artış görülür.
  • Vites değişiminde ve ani hız düşürülmelerinde araçta stop etme sorunları görülür.
  • Araçta sıcak veya soğuk fark etmeksizin zor çalışma sorunları ya da hiç çalışmama sorunları ortaya çıkar.
  • Araç yakıt tüketiminde artış görülür.
  • Araç benzinde iken egzoz emisyon muayenesinden geçmesi zor olur.
  • Rolanti dalgalanmaları kendini gösterir. Araçtan çiğ yakıt kokusu alınır.

Tıkalı Enjektör Nasıl Anlaşılır?

Tıkalı bir enjektörün anlaşılması için araçta bazı kontroller yapılır. Yapılması gereken kontrol sıralaması şu şekildedir;

  • Soğuk olan motor çalıştırılır ve birkaç saniye rölantide çalışmaya bırakılır.
  • Egzoz manifoldlarından soğuk olan tespit edilerek, enjektör konnektörü çıkarılır.
  • Ohm metre yardımı ile enjektör konnektörünün güç tespiti yapılır ve konnektör tekrar yerine takılır.
  • Enjektörün bağlı olduğu silindire giden buji ve bobin kablosu çıkarılır.
  • Bujinin sökülerek kontrol edilmesi sonucuna göre analiz yapılır. Bujinin kuru olması silindire yakıt gitmiyor demektir. Bujinin nemli olması ve yakıt kokusu alınması, arızanın bu silindire bağlı olan enjektörde olduğu anlamına gelir.

Benzin Enjektör Arıza Belirtileri

Benzin enjektör arızası çeşitli şekillerde kendini belli eder. Başlıca belirtileri şunlardır:

  • Benzin enjektör arızasının ilk belirtisi araç motorunun sarsıntılı çalışmasıdır.
  • Araç özellikle sabahları geç çalışır.
  • Aracın kırmızı ışıklarda, rölantide, debriyaja basıldığında stop etmesi gibi sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
  • Enjektörün olması gerektiği miktardan az ya da fazla yakıt püskürtmesi motorun stabil çalışmasına zarar verir.
  • Enjektör arızası gerçekleşmeye başladığında motor arıza lambası yanar.
  • Benzin sarfiyatında artış görülür.
  • Benzinli araçlarda, yakıt güce dönüştürülmeden dışarı atıldığı için çiğ yakıt kokusu alınmaya başlanır.

Dizel Enjektör Arıza Belirtileri

Dizel enjektör arızasını fark edebilmek için belirtileri gözden kaçırmamak gerekir. En bilinen arıza belirtileri şunlardır;

  • Dizel enjektör arızasının ilk belirtisi motorda yaşanan tekleme sorunudur.
  • Arabanın motoru sarsıntılı çalışmaya başlar. Motorun sarsıntılı çalışması ile birlikte araç içinde hissedilebilecek yükseklikte ses oluşur.
  • Araç çekişten düşer ve hız yapılmasına engel teşkil eder.
  • Yakıt tüketim oranı artar.
  • Motor yüke bindiğinde titreme ve güç kaybı görülür.
  • Enjektör yakıt kaçırma arızasında araçtan beyaz duman atılır. Enjektörün kendisi arızalı ise, araçtan siyah duman atıldığı görülür.

Enjektör Bakımı ve Temizliği

Enjektör arızası benzinli, dizel ya da LPG araçlarda benzerlik gösterir. Ancak arıza sonucu oluşacak maliyet arabanın benzinli veya dizel oluşuna göre farklılık gösterir. Araçların enjektör arızasından ciddi hasarlar almaması için, sürücüler enjektör temizliğini yaptırır. Benzinli araçların temizliği araç km’ de iken yaptırılır. Dize araçların temizliği ise, km aralığında yaptırılır. Dizel motorlu araçlarda, verimli enjektör kullanımı için yakıt filtresi belirli periyotlarda değiştirilir.

Enjektör Temizliği Nasıl Yapılır?

Enjektör temizliği, işin profesyonelleri tarafından yapılır. Oto sahiplerinin enjeksiyon temizleyici maddeler kullanarak, temizlik işlemini kendilerinin gerçekleştirmesi araca zarar verir. Konunun uzmanı olan kişiler enjektör temizliğini kontrollü bir süreç dahilinde yürütür. Uzman kişiler, temizlenmesi gereken enjektörü mazotla yıkayarak temizleme işlemine tabi tutarlar. Enjektörler çeşitli sebeplere bağlı olarak kirlenir. Olması gereken standartların altındaki kalitede bir yakıt kullanımı enjektörlerde kir birikmesine sebep olur. Biriken kir ve tortular uzmanlar tarafından temizlenerek, araç sahiplerine bilgi verilir.

Enjektör Memesi Arızası

Yakıtın hassas bir şekilde püskürtülmesini sağlayan enjektör memesi arızalandığında bu işlevini tam olarak yerine getirememeye başlar. Bu da beraberinde aracın rutin çalışma sisteminde birtakım sıkıntıların ortaya çıkmasına neden olur. Enjektör memesi arızası, yakıtın yanma odasına dağıtılmaması anlamına gelir. Yakıt yanma odasına dağıtılmadığına, uygun yanma süreci gerçekleşemez. Ayrıca yakıtta akma ve sızıntı gibi problemler baş gösterir.

Enjektör Arızası Neden Olur?

Enjektörlerin arızalanmasına sebep olan birkaç faktör bulunur. Araçların yakıt filtresinin eskimesi veya yıpranması enjektör arızalarını meydana getirir. Benzin dolum yerlerindeki tanklardan gelen tortuların enjektöre ulaşması, eskimiş filtreler tarafından önlenemez. Bu durum, enjektörlerin tıkanmasına ve arıza vermesine sebep olur. Dolum yerlerinden gelen kirler ve torular dışında, uzun süre araç deposunda bekleyen yakıtlar da tortu oluşumuna imkan verir. Özellikle LPG’ li araçlarda yakıtların uzun süreli depoda beklemesinden kaynaklı tortu oluşumu ve enjektör arızası sıklıkla görülür. Yakıtların içeriğinde yer alan etanol maddesi, havadaki nemin yakıta çekilmesini sağlar. Bu da yakıt içerisinde su oluşması demektir. Yakıttaki su, iç bileşenlerin ve araç depolarının paslanmasına neden olur. Araçtaki yakıt filtresi işlevini yitirmiş ise, oluşan paslar enjektöre ulaşır. Paslar enjektörün tıkanmasına yol açar. Tıkanmış enjektöre zamanında müdahale edilmez ise, enjektörün tamamının arızalanmasına yol açar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası