koltuk altında içten sivilce / Koltuk Altında Beze Oluşumu - Medicana Sağlık Grubu

Koltuk Altında Içten Sivilce

koltuk altında içten sivilce

Koltuk Altında Sivilce Neden Çıkar?

Hem sürtünmenin fazla olması hem de hassas yapıda olması nedeniyle koltuk altı bölgesinde çıkan sivilceler güzel bir günü berbat etmeye yetebilir. Neyse ki, çoğu zaman ek bir tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçer ve ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanmaz. Bununla birlikte, sebepleri anlamak ve bu doğrultuda önlem almak, sorundan kurtulmanıza yardımcı olabilir.

Koltuk altları vücudun diğer bölgelerine nazaran daha ince bir deri katmanıyla kaplıdır. Ek olarak, bu bölgelerde sürtünme fazladır ve ayrıca ter bezleri ile kıl kökleri yoğun olarak bulunur. Tüm bunların toplamı, koltuk altlarının aslında sivilceye yatkın olduğunun bir göstergesidir. Öte yandan, koltuk altında çıkan sivilceler bazı durumlarda ağrılı olsa da çoğu zaman zararsızdır ve genellikle herhangi bir ek tedaviye gerek kalmadan kendiliğinden geçerler. Ancak yine de nedenleri hakkında bilgi sahibi olmanız, süreci yönetmenize ve gelecekte bu sorunları yaşama olasılığınızı düşürebilir. Aşağıda, koltuk altı sivilcelerinin yaygın nedenlerini ve iyi gelebilecek bazı ev çözümlerini bulacaksınız&#;

Makaleye Genel Bakış

Koltuk Altı Sivilcesi Neden Olur?

Koltuk altı sivilceleri nedene bağlı olarak, kırmızı, pembe, beyaz veya küçük kabarık şişlik şeklinde görünebilirler. Bazı durumlarda ağrılı veya kaşıntılı olabileceği gibi herhangi bir rahatsızlık oluşturmayabilirler. Bununla birlikte, akıntılı ve ağrılı yumruların sağlık kuruluşlarında tedavi edilmesi gerekebilir.

Kıl dönmesi

Koltuk altı kıllarını almak için jilet, ağda, tüy dökücü krem veya epilatör aleti gibi farklı seçenekden herhangi birini kullanıyor olabilirsiniz. Ancak, bunlardan hangisini tercih ederseniz edin, koltuk altınızın hassas yapıda olması nedeniyle tahriş olasılığı her zaman vardır. Özellikle, tüyleri kökünden koparan ağda ve epilatör gibi yöntemler kıl dönmesi riskini taşır.

Koltuk altınızda kıl dönmesi olduğunda, kıl yukarı doğru uzamak yerine deri altında kendi etrafında kıvrılır veya kıl döküne doğru uzamaya devam eder. Sonuç olarak, sivilce benzeri ağrılı yumrular oluşur.

Folikülit

Koltuk altında ortaya çıkan sivilce benzeri içi iltihaplı yumruların yaygın nedeni folikülittir. Bu terim aslında &#;iltihaplı kıl kökü&#; demenin süslü bir yolu. Kasıklarda, koltuk altlarında veya kalçada oluşabilir. Kıl kökünün tahriş olması sonrasında ortaya çıkan folikülit, kırmızı yumrular veya beyaz bir ucu olan sivilce şeklinde görünebilir. Bazı durumlarda ağrılı ve kaşıntılı olsa da bazen hiçbir rahatsızlık hissedilmez. Folikülitin yaygın nedeni, tüylerin koparılması veya ağda yapılması sonucu kıl kökünün zarar görmesidir.

Kıl kökü iltihabı çoğu zaman kendiliğinden geçer. Bununla birlikte, benzoil peroksit içeren sabunlar ya da duş jelleri iyi gelir. Ayrıca, sıcak kompres uygulamak ve hidrokortizon kremler kullanmak bölgenin rahatlamasını sağlayabilir.

Kontakt dermatit

Bu alerji, alerjenler veya tahriş edici maddelerle temas ettikten sonra cildinizin kızarıklık ve şişlikler geliştirdiği bir cilt durumudur. Yumrular kaşıntılı ve son derece sinir bozucu olabilir. Ayrıca, koltuk altlarınızda irin dolu kabarcıklar da fark edebilirsiniz.

Kontakt dermatite bağlı koltuk altı sivilceleri, alerjiniz olan maddeleri koltuk altınıza sürdüğünüzde ortaya çıkar. Deodorantınız, banyoda kullandığınız sabununuz veya duş jeliniz alerjiye yol açıyor olabilir. Dahası, kirli kıyafetlerinizi yıkamak için kullandığınız deterjan bile koltuk altı sivilcelerinizin sebebi olabilir. En iyi çözüm yolu, alerjen maddenin belirlenmesi ve ondan uzak durulmasıdır.

Çıban

Çıbanlar, bakteriyel bir enfeksiyondan kaynaklanan kırmızı ve ağrılı şişliklerdir. Koltuk altları ve kasıklar gibi neme ve sürtünmeye maruz kalan ciltlerde çıbanların ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir. Birkaç gün boyunca büyümeye ve dokununca ağrılı olmaya devam edebilirler. Sonrasında kendiliğinden patlayarak iyileşir.

Enfeksiyonu kötüleştirebileceğinden, çıbanları sıkmak veya zoraki patlatmaya çalışmak iyi bir fikir değildir. Çıban kötüleşirse veya birkaç hafta içinde kendi kendine geçmezse ya da kişinin ateşi varsa yapılması gereken şey bir doktora görünmektir. Bazı durumlarda, doktor küçük bir kesi yaparak içini boşaltmak isteyebilir.

Hidradenitis suppurativa

Halk arasında köpek memesi ismiyle de bilinen bu rahatsızlık, cildi altında tekrarlayan topaklara neden olan bir cilt hastalığıdır. Genellikle koltuk altı ve kasıklarda görülür. Ağrılı olabilir ve hatta kolu hareket ettirmekte zorlanılabilir. Açılma ve sıvıyı topaklardan boşaltma eğilimi olan bu durum genellikle yara izleriyle sonuçlanır.

Koltuk Altında Sivilce Çıkmasını Nasıl Önleyebilirim?

Koltuk altı sivilcelerini önlemenin kesin bir yolu olmasa da olasılığı düşürmek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bunlardan bazıları:

  • Spordan veya terlemeyle sonuçlanan herhangi bir aktiviteden sonra hemen duş alın.
  • Koltuk altı tüylerinizi almadan önce bir süre duşta kalarak kıl köklerinin yumuşamasına izin verin.
  • Tıraş bıçağı kullanıyorsanız, jiletinizi sizden başkasının kullanmadığından ve keskin olduğundan emin olun.
  • Tıraş bıçağını aynı noktaya defalarca sürmeyin ve kılların çıkış yönüne doğru tıraş edin.
  • En iyi seçenek olarak, lazer epilasyon yöntemiyle koltuk altı kıllarınızdan kurtulmayı düşünün.
  • Sürtünmeyi önlemek için bol giysileri tercih edin.
  • Alerjiniz olan temizlik veya kozmetik ürünlerden kaçının.
  • Koltuk altınızı her zaman temiz tutmaya özen gösterin.
  • Sivilce ve çıbanların üzerine sıcak kompres uygulamayı deneyin.
  • Koltuk altı sivilceniz birkaç hafta içinde kendiliğinden iyileşmediyse, ağrılıysa veya akıntılıysa bir dermatologdan randevu alın.

Koltuk Altı Sivilcelerine Ne İyi Gelir?Koltuk Altında Ağrılı ŞişlikKoltuk Altında Çıban

Koltuk altındaki her kitle kanser midir?

Koltuk Altında Beze Oluşum Nedenleri

Koltuk altında oluşan şişlik, beze ve yumru gibi oluşumların büyük bir çoğunluğu normal olarak kabul edilir ve herhangi bir soruna yol açmaz. İşte koltuk altında oluşan kitlelerin nedenleri:

Furonküloz: İltihaplanmış Kıl Kökü

Koltuk altında oluşan bezelerin en yaygın sebebi furonküloz yani iltihaplanan kıl köküdür. Batık kıl nedeniyle oluşan furonkülozda ter kökten çıkamadığı için bakteri oluşumuna yol açar. Ter bezleri iltihaplanır ve koltuk altında irili ufaklı şişlikler oluşur. Bu şişlikler zamanla kendi kendine geçebileceği gibi ciddi rahatsızlığa neden olan kistlere dönüşebilir. Koltuk atında oluşabilecek ter bezi iltihaplarını önlemek için bu bölgedeki cilt gözeneklerinin açık tutulması gerekir.  Kıl kökünün deri altına hapsolmasını engellemek için koltuk altı kıllarının alınma işlemine dikkat edilmelidir. Ağda işlemi yerine koltuk altının tıraş edilmesi iltihaplanma riskini azaltır. Oldukça hassas bir yapıya sahip olan bu bölgeye zarar veren kimyasal bazlı deodorant ve roll-on kullanımından da kaçınmak gerekir.

Şişmiş Lenf Bezleri

Lenfadenitis olarak bilinen lenf bezi şişmeleri, koltuk altı şişliklerinin bir diğer nedenidir. Koltuk altı bölgesi lenf damarları açısından zengin bir bölgedir. Burada bulunan lenf damarları lenf sıvısını kan dolaşımına atarak filtrelenmesini ve arındırılmasını sağlar. Vücudun enfeksiyonlarla savaşında önemli rol oynayan lenf bezleri vücut savunması zayıfladığında ya da virüs bulaştığında iltihaplanabilir ve koltuk altında şişlik oluşturabilir. Lenf bezi şişmeleri genel olarak bakteriyel kaynaklı cilt enfeksiyonları sonucu oluşur ve koltuk altında ağrılı şişlik şikayetine neden olabilir. Koltuk altında fark edilen lenf bezi şişliğinde vakit geçirmeden uzman bir doktora gidilmelidir. Doktor tarafından şişmiş lenf bezinden lenf sıvısı alınarak analiz edilir ve iltihabın sebebi bulunarak tedavi yöntemi seçilir.

Kanser

Koltuk altında oluşan kitlelerin bir diğer nedeni de kanser hastalığıdır. Özellikle kan kanseri, meme kanseri, non-Hodgking lenfoma ve Hodgking lenfoma koltuk altında beze oluşumuna neden olabilir. Erken teşhis ve etkin bir tedavi ile tedavi başarısı neredeyse %90’lara ulaşır. Vücutta oluşan kanser hücreleri lenf sıvısı aracılığı ile koltuk altı bezine ulaşır ve bu bölgedeki lenf bezlerinin büyümesine neden olur. Kanser hastalıklarında koltuk altında ele gelen beze, yumru ve şişlik oldukça önemlidir. Tedavi edilmediğinde bu bölgedeki kanser hücreleri lenf damarları ve lenf sıvısı aracılığı ile tüm vücuda yayılabilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir