doğum kontrol hapı kullanırken regl gecikmesi / Doğum kontrol hapı adet gecikmesine neden olabilir mi? - Ayşe Tolga İyi Yaşam

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Regl Gecikmesi

doğum kontrol hapı kullanırken regl gecikmesi

Doğum Kontrol Hapı Kullanırken Adet Gecikmesi Olur mu?

Doğum kontrol hapları gebelik istemeyen kişilerin kullandığı bir ilaçtır. Bu ilaçlar kolayca temin edilse de öncesinde doktora danışılmalıdır. Bunun sebebi ise birçok çeşit ve markanın doğum kontrol hapı bulunmaktadır. Doktor hastaya uygun olan ilacı belirleyecektir.

Doğum kontrol hapı içinde östrojen ve progesteron hormonu bulunmaktadır. Gebelikten kaçınmak için kullanılan bu haplar yumurtalıklarda yumurta hücresi gelişmesini engeller. Vücuda giren sperm hücresi olgun yumurta hücresi bulamadığı zaman da döllenme gerçekleşmez. Doğum kontrol hapları gebeliği bu şekilde önlemektedir.

Doğum Kontrol Hapı Adet Geciktirir mi?

Doğum kontrol hapları adet kanamasını da geciktirebilir.  Kişiler genellikle düğün, balayı, tatil ve yoğun iş dönemlerinde adet olmayı engellemek için bu ilaçları içmektedir. 1 yılda 1 veya 2 kez bu ilaçları adet kanamasını geciktirmek için kullanmak doğru olsa da tekrarlı kullanmak vücuttaki hormon dengesini bozacağından zararlı olmaktadır. Normal ve sağlıklı vücutta adet görülmesi düzenli olmalıdır. Adet olmayı geciktirmek için doğum kontrol hapı kullanımı öncesinde doktora danışılmalıdır. Bu amaçla kullanıldığında o an adet olmayı kesin olarak engellemektedir. Doğum kontrol hapı kullanımı bırakıldıktan 7-10 gün içerisinde eğer kişi adet olmazsa doktora danışmalıdır.

Doğum Kontrol Hapı ile Adet Geciktirme Nasıl Olur?

Doğum kontrol hapı kullanımı ile adet kanamalarını geciktirmek mümkündür. Fakat bu kesinlikle bir doktora danışarak yapılmalıdır. Doğum kontrol hapları genellikle 21’lidir. Gebe kalmayı önlemek için adetin ilk gününden itibaren her gün aynı saatte içilir. 1 kutu hap bittikten sonraki birkaç gün içerisinde adet kanamaları başlar. Gebe kalmak önlenmek isteniyorsa adet kanaması önemsenmeden ilk kutu bitirilir ve 1 hafta ara verilir. Sonrasında 2. kutu 21 gün kullanılıp bitirilir.  Kişi eğer adet kanamasını geciktirmek istiyorsa ilk kutu bittikten sonra (21 gün), 1 hafta ara vermeden 2. kutuya geçer ve 21 günde bitirir. Üstte de vurguladığımız gibi kişi üstteki yöntemleri denemeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Adet geciktirme yılda en fazla 1-2 kez yapılmalıdır.

Doğum Kontrol Hapları Nasıl Koruma Sağlar?

Doğum kontrol haplı oral kontraseptif olarak bilinirler. Bu haplar yumurtlamayı önlediğinden gebelik oluşumunun önüne geçer. Yumurtalıklarda yumurta hücresi  gelişmediği için cinsel ilişkiye girildiğinde sperm vücuda girsr bile döllenme gerçekleşmez.

Doğum kontrol haplarında östrojen ve progesteron hormonları bulunur. Bu haplar ağızdan alınarak gebelik oluşmasını neredeyse %100 oranında önler.

Doğum kontrol hapları en az 2 gün kullanılmadığında cinsel ilişkiye girildiğinde gebelik ihtimali yeniden oluşur. Saati geciktirmek veya bir gün içmeyi unutmak ilacın etkisinin kaybolmasına yol açmaz. Kadınların hepsi doğum kontrol hapı kullansa da genel olarak gebelik düşünmeyen kadınlar, 40 yaş ve altı kadınlar, adet düzensizliği yaşayan kadınlar ve adet ağrısı yaşayan kadınlar tarafından tercih edilmektedir.

Adet Söktürücü Nedir?

Adet döngüsü düzenli olan bir kadın mısınız? Yoksa yaşadığınız gecikmeler nedeniyle adet söktürücü kullanıp adet olmaya mı çalışıyorsunuz? “Adet sökücü nedir?” sorusuna; gecikmiş adet döngüsüne karşı kanamanın başlaması için kullanılan ilaç cevabı verilebilir. İğne veya tablet şeklinde olan bu ilaçlar ciddi ölçüde progesteron içerir. Bu nedenle de sürekli alınması sakınca doğurur. Regl dönemi geciktiğinde hemen adet söktürücü ilaçlar bir kaçış olarak görülmemelidir. Çünkü adet gecikmesine sebep olan faktörler vardır. Geciken adette ilk akla gelmesi gereken gebeliktir ve gebelik testi yaptırmadan bazı adet söktürücüleri kullanmak gebelik durumunda son derece riskli olabilir. Adet dönemi gelmeden de regl kanaması yaşamak için adet söktürücü ilaçlara yönelme olur. Ama bu sağlıklı bir yöntem değildir.Gecikmiş adet sizi tedirgin edebilir ama adet söktürücü ilaçlar kaçış noktanız olmasın.


Adet Söktürücü Ne İşe Yarar?

Adet kanamasını geciktirmek gibi hızlandırmak da mümkündür. İşte adet söktürücü ilaç, geciken veya daha erken adet sürecinin başlatılması için kullanılır. Kadınların regl kanaması, progesteron ve östrojen seviyesinin düşmesiyle gerçekleşir. Adet sökücü ilaçlar bu adet döngüsünde etkilidir. Adet söktürücü ilaçlardaki progesteron kandaki progesteronun yükselmesini sağlar. İlaç bırakıldığında ise progesteron düşer ve adet kanaması gelişir. Yani hormonal ilaçlarla adet döngüsü, kimyasal olarak yönetilir ve rahim astarının atılması için uyarı verir. Adet sökücü ilaç sonrası bazı değişimler yaşanabilir. Bu değişimler şunlardır:

  • Kanamanın hızı
  • Gün olarak kanama süresinin uzaması
  • Normal döngünüzün düzeni

Adet Söktürücü Ne Zaman Kullanılır?

Doktorunuz reçete etmediği sürece kesinlikle adet söktürücü ilaçlar kullanmamalısınız. Kullanımı ve dozajı konusunda doktorunuz sizi bilgilendirecektir.

Adet Söktürücü Nasıl Kullanılır?

Adet söktürücü ilaçlar doktorun tavsiye ettiği şekilde kullanılır. Kendi kararlarınız doğrultusunda adet söktürücü kullanmayınız. Adet söktürücü ilacın prospektüsünde yazılanlara riayet ediniz.

Adet Söktürücü Ne Zaman Etki Eder?

Adet söktürücü ilaç belirli bir kural çerçevesinde kullanılır ve etki eder. İlaç bırakıldıktan sonra genellikle 3-7 gün içinde adet görülür. Bu rakamın kişiden kişiye göre değiştiği unutulmamalıdır. Çünkü her kadının adet döngüsü de aynı değildir.

Adet Söktürücü Doğal Yöntemler

Adet gecikmesini engellemenin en doğal yolu ise buna neden olan sağlık sorunlarınızı çözmeniz ve adet olmanızı kolaylaştıracak tedbirler almanızdır. Doğal adet söktürücü yöntemleri şöyle sıralayabiliriz...

Gevşeme Teknikleri: Stres, adet gecikmesinin sık görülen nedenlerinden biridir. Stres yaşanılan dönemlerde insan bedeni kortizol ve adrenalin üretir. Kortizol ve adrenalin üretimi ise adet sürecinin sağlıklı işlemesini sağlayan östrojen ve progesteron üretilmesini olumsuz yönde etkileyebilir. Bunlar, düzenli bir adet döngüsünü sürdürmek için gerekli olan östrojen ve progesteron hormonlarının üretimini engelleyebilir. Stresle başa çıkabilmenin etkili yöntemlerinden biri gevşeme egzersizleri yapmak ve stres yaratan etkenlerden uzaklaşmanızı sağlayacak uğraşlar bulmaktır. Bu uğraşlar arasında arkadaşlarla, akrabalarla buluşmak, sohbet etmek, hobi edinmek ve yoga gibi etkinlikler yer alabilir.

Sıcak Bir Banyo Yapın: Sıcak bir banyo yapmak hem ruhunuzun hem de kaslarınızın gevşemesine yardımcı olarak adet görmenize destek olabilir. Sıcak su aynı zamanda adet döneminizdeki ağrıları azaltıp gerginliği üzerinizden almaya yardımcı olabilir.

Cinsellik: Cinsel birliktelik bir yandan stresi azaltırken diğer yandan da adeti tetikleyen bir etki yaratır. Düzenli cinsel hayat hormonların da düzenlenmesine katkıda bulunacağı için adet döngünüzün düzelmesine katkıda bulunur.

Adet Söktürücü Besinler Nelerdir?

Adet söktürücü yöntemlerin yanı sıra beslenmenizi de düzenleyebilirsiniz. Çünkü bazı besinlerin adetin sökülmesinde rolü olabilir. Bilimsel kanıtları yetersiz olsa da beslenmenizde bazı adet söktürücü yiyeceklere yer verebilirsiniz.

Maydanoz adet söktürücü bitkiler arasındadır. Maydanozun yapısında ciddi miktarda C vitamini vardır. Maydanozdaki bir diğer önemli bileşen ise apioldür. Apiol, mesane, barsak ve uterusta kasılmayı sağlar. Uterusta yaşanan kasılması ise adetin başlamasını tetikleyebilir. Maydanozun kendisinin yenmesinin haricinde maydanoz adet söktürücü çay olarak da tüketilebilir. Ancak böbrek sorunu olanlar maydanoz çayından uzak durmalıdır. Maydanoz çayı hamileler için de sakıncalıdır. Emzirme döneminde olan anneler için de maydanoz çayı tüketimi önerilmez.

Adet söktürücü besinlerden biri de ananastır. Bromelain enzimi içeren ananasın bu sayede östrojen ve diğer hormonları etkilediğine bilinir.

“Adet söktürücü bitki çayları” denilince zencefil de sayılabilir. Zencefilin adet kasılmalarına neden olduğu düşünülür. Ancak daha çok bilimsel araştırmaya ihtiyaç vardır.

Henüz araştırmalar yetersiz olmasına rağmen zerdeçal, doğal adet söktürücü olarak görülür. Çorbalarınıza, salatalarınıza zerdeçal ekleyebilirsiniz.

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Menopoz dönemine girmemiş sağlıklı bir kadın ise genellikle 28 günde bir adet olur. Adet döngüsünün 21-35 gün arasında değişmesi sağlıklı olarak kabul edilir. Bu döngünün dışında yaşanan sapmalar (minimum 7 gün) adet gecikmesi olarak adlandırılır ve bir şeylerin ters gittiğinin işareti olabilir. Adet gecikmesi doğal bir durum olmasa da her yıl birkaç kez olmak üzere her kadının başına gelebilecek bir olaydır ve çok endişe etmemek gerekir. Adet olmaya yeni başladıysanız ya da menopoz sürecinin etkilerinin başladığı ilk dönemlerde adet düzensizlikleri görülmesi de normaldir.

Yıl içerisinde adet gecikmesi yaşanan ayların sayısı 3'ü geçiyorsa bu durum kişide daha farklı sağlık problemlerinin bulunduğuna işaret edebilir. Bu yüzden adet gecikmesi, yılda 3 veya daha fazla kez yaşanıyorsa ciddiye alınmalı ve adet gecikmesinin altında yatan faktörleri tespit etmek için bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekir. Adet gecikmesi yaşıyorsanız ve hamile olmadığınızı düşünüyorsanız yaşadığınız bu durumun olası sebepleri şöyle sıralanabilir...

1. Stres

Stresli dönemlerden geçmek ya da sürekli yüksek bir stres seviyesiyle yaşamak sağlığımıza ciddi zararlar verebilir. Stres, hormon değişikliklerinizi etkilemenin yanı sıra adet döngünüzün uzamasına daneden olabilir. Bunun nedeni ise stresin, beynimizin adet döngüsünü de düzenleyen bölgesi olan hipotalamusu etkilemesidir. Stres nedeniyle fazla yemeye meyilliyseniz bu durum kilo almanıza neden olur. Fazla kilolu olmak da adet gecikmesinin nedenlerinden biridir. Stres bazı kişilerde iştahsızlığa neden olarak kilo kaybına yol açabilir. Düşük kilolu olmak da adet gecikmesinin nedenleri arasında yer alır. Stres kaynaklı bir adet gecikmesini çözmenin yolu doğal olarak stresi azaltmaktan geçer. Stresinizi azaltmak için egzersiz yapabilir, yürüyüşe çıkabilir, meditasyonu ve diğer rahatlama tekniklerini deneyebilirsiniz.

2. Aşırı Zayıflık

Aşırı zayıflık pek çok sağlık sorununa neden olabilir. Bunlar arasında adet döngüsünün uzaması da bulunur. Anoreksiya nevroza ya da blumia gibi ciddi sağlık sorunları adet gecikmesine neden olabilirken olması gereken normal kilonuzun yüzde 10 altında olmanız bile adet döngünüzü uzatabilir. Zayıflık nedeniyle adet döngünüzün uzadığını düşünüyorsanız boyunuzun ve yaşınızın gerektirdiği kilolara çıkmanız sorununuzu çözebilir.

3. Obezite

Zayıflığın adet gecikmesine neden olması gibi aşırı kilo da aynı etkiye yol açabilir. Obezite kaynaklı adet gecikmesi yaşadığınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek alarak sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

4. Polikistik Over Sendromu

Polikistik over sendromu yaşayan kişilerin yumurtlama fizyolojisinin farklılaşmasına yol açarak hiç adet görememenize ya da adet gecikmesi yaşamanıza neden olabilir. Polikistik over sendromuna ilişkin tedavinizin ardından normal adet döngünüze kavuşabilirsiniz.

5. Süt Hormonu Yüksekliği

Prolaktin hormonunun yükselmesi ile FSH ve GnRH hormon üretimi baskılanır. Bunun sonucunda yumurta üretimi kesilir ve gebe kalamama, adet düzensizliği gibi problemler ortaya çıkabilir.

6. Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol yöntemi olarak hap kullanımını tercih ediyorsanız adet döngünüzde değişimler görülebilir. Hapı bırakmanıza karşın 6 ay boyunca adetinizde gecikmeler yaşayabilirsiniz. Zamanla döngünüz normal düzenine oturur.

7. Diyabet ve Çölyak Hastalıkları

Bazı kronik rahatsızlıklar adet gecikmesine neden olabilir. Çölyak ve diyabet hastalıkları adet gecikmesine neden olabilir.

8. Erken Menopoz

Menopoz yaşı dünya genelinde 45-55 yaşları arasındadır. 40 yaşından önce adetten kesilme ise erken menopozdur. Erken menopoz dönemine girilmesi halinde önce adetin gecikmesi başlar. Bir süre sonra da adet görülmez.

9. Tiroit

Hipertroidi ve hipotiroidi nedeniyle hormon dengelerinin değişikliğe uğraması adet gecikmesine neden olabilir. Değerlerinizin dengelenmesi sonrasında adet gecikmesi de ortadan kalkacaktır.

Adet gecikmelerini yukarıda sayılan sebeplerle yaşamanız halinde hem sorunun kaynağına hem de soruna ilişkin gerekli tedaviler uygulanır. Adet söktürücü hap kullanmak kesin bir tedavi şekli değildir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır