sinüste retansiyon kisti belirtileri / Sol maksiller sinüste retansiyon kisti nedir? - funduszeue.info

Sinüste Retansiyon Kisti Belirtileri

sinüste retansiyon kisti belirtileri

KRONİK İNFLAMATUAR MAKSİLLER SİNÜS PATOLOJİLERİ: ENDOSKOPİK ENDONAZAL YOLLA ORTA MEAYA MÜDAHALE YETERLİ MİDİR?

Yöntem ve Gereçler

Hasta Şeçimi:
Bu çalışmada Eylül Şubat tarihleri arasında bir eğitim hastanesi kliniği ve tersiyer bir bakım merkezi olan kliniğimize başvuran kronik inflamatuar paranazal sinüs patolojisi ön tanısı ile fonksiyonel endoskopik sinüs cerrahisi uyguladığımız hastayı inceledik. Çalışmaya dahil edilme kriteleri aşağıda özetlenmiştir:

1. Hastaların hepsinde tek taraflı veya iki taraflı maksiller sinüs patolojisi (retansiyon kisti veya ileri derecede kronik mukozal hipertrofi) mevcuttu.
2. Hastaların tamamında maksiller sinüs patolojisinin bulunduğu tarafta ostomeatal ünit’de obstrüksiyon mevcuttu. Buna ek olarak bir veya daha fazla sinüste tek taraflı veya iki taraflı kronik inflamatuar paranazal sinüs patolojileri izlenmekteydi.
3. Nazal polipozis, Samter triadı, astım bronşiale, kistik fibrozis, Kartagener sendromu, immotil silya sendromu, inverted papilloma ve paranazal sinüs tümörü ile birlikte olan vakalar çalışma dışı bırakıldı.
4. Septum deviasyonu ve/veya başka bir anatomik varyasyonu olan hastalar çalışma kapsamına alındı.
5. Diyetle regüle olmayan hipertansiyon, yine diyetle regüle olmayan diabet de dahil olmak üzere dahili ve cerrahi hastalığı mevcut olan hastalar da çalışma dışı bırakıldı.
6. Genel Sağlık Düzeyi ve Hastalığa Spesifik Sağlık Düzeyi ölçüm anketlerini doldurmada yanıltıcı neticelere götürebilecek düzeyde mental retardasyon veya psikiatrik bozuklukları olan hastalar da psikiatri konsultasyonu ile belgelendirilmek kaydıyla çalışma harici bırakıldı.
7. 16 yaşın altında ve 65 yaşın üzerinde olan hastalar çalışmaya alınmadı.
8. Semptomları en az üç aydır mevcut olan hastalara koronal planda yüksek rezolüsyonlu paranazal sinüs bilgisayarlı tomografi (YRPNSBT) çekildi. Kronik inflamatuar paranazal sinüs patolojisi saptanan hastaların her birine operasyon kararı verilmeden önce üç kür medikal tedavi (antibiyotik, dekonjestan, non-steroid antiinflamatuar) uygulandı.

Alt Grupların Oluşturulması:
Tesadüfi Sayılar Tablosu (Random Numbers Table) kullanılarak 1’den ’e kadar olan sayılar 50’er adetlik iki gruba ayrıldı. Bu rakamlar birer sıra numarası olarak kullanılarak en erken başvurup da çalışmaya dahil edilme kriterlerine uyan ilk hasta birinci sıra numarasını aldı ve diğer hastalar onu takip etti. Böylece hastalarımız FESC ve FESC+Modifiye Caldwell-Luc (MCWL) olmak üzere randomize edilmiş iki gruba ayrıldı. Demografik özellikler ve Lund Mackay evreleme sistemine göre iki grubun ortalama skorları daha sonra bulgular kısmında sunacağımız şekilde karşılaştırılarak randomizasyon işlemi test edildi.

Yukarıdaki tanımlamalardan da anlaşılacağı üzere FESC grubunda patolojilerin yerleşimi ve düzeyine göre Endoskopik endonazal yaklaşımla ön ve arka etmoidektomi, maksiller ostioplasti, sfenoidotomi ve frontal reses cerrahisi uygulanmış, dolayısıyla maksiller sinüs kronik inflamatuar patolojileri sekonder iyileşmeye bırakılmıştır.

Cerrahi Uygulama:
Hastalar preoperatif en az bir gün önce hospitalize edildi. Tüm hastalarımız lokal anestezi altında opere edildi. Operasyondan 30 dakika önce 1 mg/kg dozunda Pethidine-HCl ve ½ mg atropine ile premedikasyon yapıldı. Ameliyathanede pantocaine (%4) ve adrenalin (1/) ile topikal anestezi sağlandıktan sonra lidokaine-HCl (%2)+ adrenaline (1/) ile infiltrasyon anestezisi yapıldı. Endoskoik muayene ve operasyon için Karl-Storz’un 4 mm rijit 0, 30 ve 70 derecelik teleskopları ve Karl-Storz’un cerrahi seti kullanıldı.

Etmoidektomi kavitelerine Kennedy sinus pack tatbik edildi. Septoplasti yapılan hastalara slikon monovalv intranazal splint ve merocel nazal tampon tatbik edildi. İntranazal splintler postoperatif 5. gün, diğer tamponlar postoperatif birinci günün sonunda dışarı alındı. Operasyon sonrası 10 gün oral yolla sistemik antibiyotik, NSAID, dekonjestan ve nazal yolla topikal steroid uygulandı. Postoperatif 1. ve 2. hafta, 1. ay, 2. ay ve 3. ay sonunda endoskopik kontrol ve pansuman yapıldı.

Cerrahi Sonuçlarının Değerlendirilmesi:
Cerrahi netice objektif ve subjektif yol olmak üzere iki yol ile değerlendirilmiştir. Objektif değerlendirmede bilgisayarlı tomografiyi baz alan basit rakamsal bir skorlama olan Lund-Mackay Evreleme sistemi kullanılmıştır. Sinüs grupları için skorlama sistemi onların bilgisayarlı tomografideki görünümlerine dayanmaktadır. BT genellikle hernekadar yeterli kavramı tartışmaya açık olsa da yeterli medikal tedavi sonrası çekilir. Her sinüs grubuna: 0= patoloji yok, 1= parsiyel opasite ve 2= total opasite olmak üzere nümerik bir değer verilir. Sinüs grupları, maksiller, frontal, sfenoidal, anterior etmoidal ve posterior etmoidal sinüslerden oluşur. Osteomeatal komplekste ise bu rakamsal değerleri uygulamanın zorluğu nedeniyle basitçe 0 (obstrüksiyon yok)veya 2 (obstrüksiyon var) skorları kullanılır. Sonuçta arasında bir total skor, her bir taraf içinse arasında bir skor olasılık dahilindedir.

Subjektif değerlendirme için ilki genel sağlık ölçütü ikincisi ise hastalığa spesifik sağlık ölçütü olmak üzere iki ayrı anket formu kullanılmıştır. Tıbbi Sonuç Çalışması Kısa Form- 36 (Medical Outcomes Study Short Form), kısaca SF sekiz başlık altında kişinin fonksiyonlarını ( fiziksel aktivite, fiziksel rol, vücut ağrısı, genel sağlık, canlılık, sosyal fonksiyon, emosyonel rol ve mental sağlık) ölçmeye yarayan geçerli ve genel kabul görmüş bir genel sağlık ölçütüdür. Yukarıda sayılan her bir başlık için arasında bir skor elde edilir. mükemmel sağlık düzeyini ifade eder. Geçerliliği ve gördüğü genel kabul nedeniyle Amerikan ORL-HNS Akademisi Rinosinüzit çalışma grubu tarafından genel sağlık ölçütü olarak resmen önerilmiştir. Kronik Sinüzit TyPE Spesifik Anket Formu değişik kronik durumlara özel sağlık düzeyi ölçütlerine duyulan ihtiyaçtan doğmuştur. Burada ayrıntısına girilmeyecektir ancak birinci form preoperatif değerlendirme ikinci form ise operasyon sonrası değerlendirme için ayrılmıştır. Amerikan Sağlık Ölçümleri Enstitüsü her üç formu da genel kullanıma sunmuştur. Rinosinüzit çalışma grubu bu ölçütü bilimsel bulmakla beraber sistemin daha fazla araştırlmasını önermiştir.

İstatistiksel Değerlendirme:
Aynı grubun ameliyat öncesi ve sonrası skorları eşleştirilmiş t testi ile, iki grup arasındaki farklılık ise ANOVA testi ile karşılaştırılmış ve ’den küçük p değerleri anlamlı kabul edilmiştir.

ÖzetGirişYöntem ve GereçlerBulgularTartışmaSonuçKaynaklar

Retansiyon Kisti

Retansiyon Kisti Nedir? 

Kayganlık salgılayan mukusun, mukus salgılayan salgı bezlerinin ağızlarının çeşitli sebepler ile tıkanması sonucu birikmesi ile ‘geride birikmeye bağlı’ anlamına gelen retansiyon kistleri ortaya çıkar.

Mukus retansiyon kisti olarak da bilinen bu tablo yer aldığı bölgelere göre farklı isimler almaktadır.

  • Ses tellerinde retansiyon kisti: Ses tellerinin altında bulunan mukus üreterek ses tellerinin kayganlaşmasını sağlayan bezlerde meydana gelen retansiyon kistleridir.
  • Dudaklarda retansiyon kisti: Dudakların iç yüzeyinde bulunan birçok tükürük bezi tükürük salgısı üretir. Bazı durumlarda bu bölgede retansiyon kistleri görülebilir. Burada meydana gelen retansiyon kistlerinin diğerlerinden farkı çıplak gözle görülebilmesidir.
  • Tükürük bezlerinde retansiyon kisti: Salya kanalından salgılanan tükürüğün çeşitli nedenler ile tükürüğün salgı bezinde birikmesi ile retansiyon kisti oluşur.
  • Maksiller sinüs retansiyon kisti: Elmacık kemiklerinin altında bulunan maksiller sinüs mukus üreten mukus bezi ve hava boşlukları ile doludur. Herhangi bir nedenle kanalın tıkanması sonucu sağ ve sol maksiller sinüste retansiyon kisti ortaya çıkabilir.
  • Gırtlakta retansiyon kisti: Gırtlağın arkasındaki mukus üreten bezlerde ortaya çıkan retansiyon kisti daha çok bademcikler üzerinde görülse de gırtlağın diğer bölümlerinde de ortaya çıkabilir.
  • Ön sinüslerde retansiyon kisti: Alnımızdaki kemiklerin altında bulunan ön sinüsleri kayganlaştırmak için bulunan mukus bezlerinin tıkanması sonucu ön sinüste retansiyon kisti gelişebilir. 
  • Sfenoid sinüste retansiyon kisti: Kafa içinde en geride bulunan sinüsler olan sfenoid sinüslerde meydana gelen kistler beyinde retansiyon kisti olarak algılansa da bu kistlerin beyne bir zararı yoktur.

Retansiyon Kisti Belirtileri Nelerdir?

Retansiyon kistlerinin belirtisi ortaya çıktığı bölgeye göre değişiklik göstermektedir.

  • Ses tellerinde retansiyon kistinin belirtileri: Ses tellerinde meydana gelen retansiyon kistleri ses kısıklığına neden olabilir. Bazı durumlarda yiyecekler ve sıvılarda akciğerlere akabilir.
  • Dudaklarda retansiyon kistinin belirtileri: Dudaklarda gelişen retansiyon kisti varlığında genelde alt dudak bölgesinde 1 – 2 cm boyutlarında mavimsi renkli bir şişlik ortaya çıkar. 
  • Tükürük bezlerinde retansiyon kistinin belirtileri: Tükürük bezlerindeki retansiyon kistleri de mavimsi bir şişlik ile kendini gösterir. 
  • Maksiller sinüste retansiyon kistinin beliirtileri: Maksiller sinüslerde ortaya çıkan retansiyon kistlerinde hastalarda yüz ağrısı, baş ağrısı ve sinüzit adı verilen sinüslerin iltihabı ortaya çıkabilir.
  • Gırtlakta retansiyon kistinin belirtileri: Gırtlakta retansiyon kisti gelişiminde boğazın sürekli temizlenmesi ihtiyacı duyulur. Yutma güçlüğü şikayeti ve baş ağrısı da bu hastalarda görülen şikayetler arasındadır.
  • Ön sinüslerde retansiyon kistinin belirtileri: Alın bölgesinde görülen bu retansiyon kistlerinde görme ve göz ile ilgili sorunlar baskındır. Bu hastalarda çift görme, gözün öne doğru çıkması gibi şikayetler ile birlikte şiddetli baş ağrısı görülebilir. 
  • Sfenoid sinüste retansiyon kistinin belirtileri: Sinüs tabanında retansiyon kisti varlığında baş ağrısı görülebilir.

Retansiyon Kisti Nedenleri Nelerdir? 

Retansiyon kistleri çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genel olarak mukus salgılayan kanalların tıkanması sonucu bu sıvının birikmesi ile retansiyon kistleri gelişir.

  • Dudakların emilmesi, dudakların ısırılması ya da dudakların delinmesi (piercing takılması vb.) gibi yaralanma ve travma sonucu bu kanallardaki tükürüğün birikmesi sonucu retansiyon kisti gelişir.
  • Tükürük bezlerine alınan herhangi bir yaralanma ya da travma sonucunda tükürüğün salgı bezinde birikmesi ile retansiyon kisti gelişir.
  • Elmacık kemiklerinin üzerine alınan herhangi bir travma, kronik sinüzit (sinüslerin sürekli iltihaplanması) ve alerji gibi durumlar sonucunda sol ve sağ maksiller sinüste retansiyon kisti gelişebilir. 

Retansiyon Kisti Teşhisi

Retansiyon kistleri genelde şikayetlere neden olmaz. Bu sebeple başka hastalıklar araştırılırken tesadüfi olarak tespit edilir. Bazı retansiyon kistleri ise çift görme, göz küresinin öne doğru çıkması gibi göz sorunları ya da baş ağrısı gibi özel olmayan belirtiler gösterebilir. Bu hastalar doktora başvuru yaptığı zaman hastadan hasta öyküsü alınarak tüm şikayetleri değerlendirilir. Sonraki aşamada fizik muayene yapılarak retansiyon kisti görülen yerlerde ise tipik olan mavimsi renkli şişliklerin tespiti sağlanabilir. 

Daha sıklıkla ortaya çıkan sinüs retansiyon kistleri için ise radyolojik görüntüleme yöntemleri tercih edilir.

  • Direkt röntgen grafi: X ışınları kullanılarak kafatasının önden arkaya görüntülenmesini sağlayan direkt röntgen grafi ilk kullanılan görüntüleme yöntemlerinden birisidir.
  • Utrasonografi (USG): Özellikle maksiller sinüs retansiyon kistinde oldukça değerli bir yöntem olup ses dalgaları yardımı ile görüntüleme sağlanır.
  • Kranial Bilgisayarlı tomografi (BT): Kafatasının 3 boyutlu olarak görüntülenmesini sağlayan yöntem olan bilgisayarlı tomografi tüm sinüslerde olabilecek retansiyon kistlerinin görüntülenmesinde faydalı olur. 
  • Manyetik rezonans görüntüleme (MRG): Manyetik rezonans görüntüleme yumuşak yapıların görüntülenmesinde en faydalı yöntem olup bu yöntemde retansiyon kistleri çevre dokuya göre daha koyu renkli olarak gözükür.

Retansiyon Kisti Tedavisi

Retansiyon kistleri genelde hastalarda şikayetlere neden olmayan ve dolayısı ile tedaviye ihtiyaç duymayan kistlerdir. Ancak bazı durumlarda retansiyon kistlerinin tedavisi gerekli olabilir. Tedavi gerektiren retansiyon kistlerinde medikal tedavi mümkün değildir, bu kistlerin tedavisi cerrahi yöntemlerdir. 

Maksiller sinüste retansiyon kisti bulunan hastalarda baş ağrısı, baş dönmesi ya da yüz ağrısı gibi şikayetler ortaya çıkması durumunda tedavi gerekir. Bu hastalarda retansiyon kistine bağlı sinüzit gelişmiş ise ilaçla sinüzit tedavisi yapılır. Sonraki aşamada ise retansiyon kisti cerrahi olarak çıkartılır.

Tükürük bezlerinde gelişen retansiyon kistlerinde hastalarda yutkunmada, çiğnemede ve konuşmada zorluklar görülebilir. Bu durumda bu hastalarda; tükürük bezindeki kistin içine kesi atılarak kistin boşaltılması ya da Tükürük bezinin tamamen çıkartılması sonrası dikişle bölgenin kapatılması uygulanabilir. 

Gırtlakta retansiyon kisti gelişimi durumunda cerrahi tedavi ile kistin çıkartılması gerekir. Bu bölgedeki retansiyon kistleri genelde bademcikler üzerinde geliştiği için bademciklerin de alınması önemlidir.

Ön sinüslerde gelişen retansiyon kistleri en çok belirtiye neden olan kist türü olup; göz küresinin öne doğru çıkması ya da çift görme gibi ciddi sorunlara neden olabilir. Bu sebeple bu kistlerin cerrahi olarak çıkarılması çok önemlidir.

Retansiyon Kisti Tedavi Edilmezse 

Retansiyon kisti tespit edilen hastalar genelde bunun bir tümör ya da kanser oluşumu olduğunu düşünerek panik olurlar. Ancak bilinmesi gereken husus şudur ki; mukus retansiyon kistleri tamamen iyi huylu oluşumlar olup, tümör ya da kansere dönüşümü görülmez. Ayrıca bu kistlerin başka yerlere yayılımı da söz konusu olmaz. Bu sebeple belirti vermeyen ve şikayete neden olmayan retansiyon kisti zararları olmayan bir oluşumdur. Hastalarda herhangi bir şikayete neden olmuyorsa müdahale edilmesine gerek yoktur. 

Retansiyon Kisti Ameliyatı

Retansiyon kistinin tek kesin tedavisi cerrahi tedavidir. Mukus retansiyon kisti kemik boşluklarında ortaya çıktığı için bu kemik boşluklarının içine girilir ve kistin çıkarılması sağlanır.

Bu amaçla 2 farklı yöntem uygulanır:

  • Klasik cerrahi yöntemde; yanağın iç kısmından gözle görülmeyecek bir bölge olan diş etinin üst kısmında bir kesi açılır. Sinüsün içine girmek amacı ile sinüsün kemikten oluşan ön duvarında bir delik açılır. Bu sayede kistin direkt doktor tarafından görüntülenmesi sağlanarak cerrahi aletler ile tamamen çıkartılmasına olanak bulunur.   Sonrasında bölgedeki katlar tek tek dikilerek ameliyat yeri kapatılır. Bu ameliyat sonrası hastaların yanaklarında şişlik olması sık karşılaşılan bir durum olduğu için ameliyat sonrası 24 saat boyunca aralıklar ile soğuk buz uygulaması yapılması önerilir. Bu yöntem ile sinüsün neresine yerleştiği önemli olmaksızın tüm kist türlerinin çıkartılması sağlanır.
  • Kapalı ameliyat olarak bilinen endoskopik yöntemde ise; ışıklı bir görüntüleme aleti olan endoskop ile burun deliğinden girilerek sinüsün iç – yan duvarında bir pencere açılır. Bu sayede sinüs içine bakılarak kistin görüntülenmesi sağlanır. Özel cerrahi aletler yardımı ile herhangi bir kesi yapılmadan retansiyon kistinin çıkartılması sağlanır. Endoskopik yöntemin bir dezavantajı retansiyon kistinin tamamının çıkartılmaması ihtimali iken, diğer dezavantajı ise bu yöntem ile sinüslere zarar verilebilmesidir. 

Retansiyon Kisti İlaçları

Retansiyon kisti normal şartlar altında medikal tedavisi mümkün olmayan bir durumdur. Sadece retansiyon kistinin yol açtığı bazı şikayetlere yönelik ilaç tedavisi sağlanabilir.

Baş ağrısı şikayetine neden olan retansiyon kisti varlığında analjezik ilaçlar adı verilen ağrı kesici ilaçlardan:

  • Naproksen sodyum
  • Parasetamol
  • Diklofenak sodyum
  • Tiyokolşizid
  • Ibuprofen

Reçete edilebilir. 

Ayrıca maksiller sinüs retansiyon kistinin sıklıkla sebep olduğu sinüzit tedavisinde sinüslerin iltihaplanmasına neden olan etkenin bakteriler olduğu düşünülüyor ise antibiyotik ilaçlar reçete edilebilir. Antibiyotik ilaçlar arasında:

• Azitromisin 

• Amoksisilin klavunat

• Ampisilin sulbaktam

• Sefaklor

• Sefuroksim aksetil

• Klaritromisin

• Levofloksasin

Sayılabilir.

Bebeklerde ve Çocuklarda Retansiyon Kisti

Retansiyon kistleri çocukluk döneminde dudak emme ya da dudağı ısırma alışkanlığının çok olması sebebi ile dudakların sürekli travmaya mâruz kalması sonucu dudak retansiyon kisti olarak ortaya çıkmaktadır.

Bu dönemde dudakta mavimsi bir şişlik ile kendini gösteren mukus retansiyon kistinin kendi kendine geçmesi mümkün olmadığı için doktora başvuru yapılması gerekir. Doktor lokal anestezi (bölgesel uyuşturma) uygulayarak kisti ameliyat ile çıkartır. Bu yöntemde kisti çıkarmaya çalışırken herhangi bir hasar bırakılmaması oldukça önemlidir.

Retansiyon Kisti İçin Hangi Doktora Gidilmeli? 

Retansiyon kistleri geliştiği bölgeye göre farklı belirtilere ve şikayetlere neden olmaktadır. Bazı hastalarda ise herhangi bir şikayete sebep olmadığı için başka hastalıklar için görüntüleme yapılırken tesadüfen fark edilebilir. Hastaların şikayetleri olması durumunda kulak burun boğaz bölümünde kulak burun boğaz uzmanına başvuru yapmaları uygun olacaktır.

Retansiyon kistleri ince bir zar ile çevrili, içi sıvı dolu ve tamamen iyi huylu oluşumlardır. Kötü huylu tümörlere dönüşmezler ve vücutta başka yerlere yayılmazlar. Maksiller sinüsteki küçük kistlere müdahale edilmesine çoğunlukla gerek yoktur.

İçindekiler

Sinüste retansiyon kisti tehlikeli midir?

Maksiller sinüste retansiyon kistleri insanların % 'inde görülür. Yani, ortalama her 10 kişiden birinde vardır. Çoğunlukla hiç bir şikayete neden olmazlar, başka olumsuz bir hastalığa dönüşmezler ve çok büyük olmadıkları sürece tedavi gerektirmezler.

Retansiyon kisti nasıl tedavi edilir?

Maksiller sinüs retansiyon kistleri baş ağrısına neden olmaz. Baş ağrınızın migren gibi başka bir nedeni olabilir ve bu açıdan değerlendirilmesi gerekir. Kistlerin ilaçla tedavisi yoktur. Tedavi gerektirecek yer ve büyüklükte ise ameliyatla alınması gerekir.

Retansiyon kisti nedir neden olur?

Tükürük bezinde mukus retansiyon kisti Tükürük kanallarının çeşitli nedenlerden hasar görmesi, rüptüre salgı bezinin yakınında mukus toplanmasına yol açabilir. Bezden sızan sıvı tükürük kanallarını tıkayıp, mukus retansiyon kisti oluşturabilir.

Sinüste retansiyon kisti neden olur?

Sinüs kistleri çoğunlukla belirti vermezler. Çok büyüdüklerinde ve sinüzite neden olduklarında ağrı veya dolgunluk hissine neden olabilirler. Sinüs kistlerinin oluşma nedeni bilinmemektedir. Geçirilmiş soğuk algınlıklarının, sinüzit ataklarının ve alerjinin rolü olabilir.

Retansiyon kisti tehlikeli mi?

Maksiller sinüste retansiyon kistleri insanların % 'inde görülür. Yani, ortalama her 10 kişiden birinde vardır. Çoğunlukla hiç bir şikayete neden olmazlar, başka olumsuz bir hastalığa dönüşmezler ve çok büyük olmadıkları sürece tedavi gerektirmezler.

Sinüs kisti neden olur?

Eğer salgı bezlerinden biri herhangi bir sebeple tıkanırsa, salgıyı boşaltamaz ve şişmeye başlar. Bu şekilde oluşanlar genellikle basit ve zararsız kistlerdir ve sinüs filminde genellikle tek, yuvarlak, düzgün yüzeyli ve gri renkte oluşumlar olarak görünürler.

Retansiyon kist tehlikeli midir?

Maksiller sinüste retansiyon kistleri insanların % 'inde görülür. Yani, ortalama her 10 kişiden birinde vardır. Çoğunlukla hiç bir şikayete neden olmazlar, başka olumsuz bir hastalığa dönüşmezler ve çok büyük olmadıkları sürece tedavi gerektirmezler.

Kategoriler:Sonra

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası