edirne hakkında ilginç bilgiler / Kırkpınar Yağlı Güreşleri

Edirne Hakkında Ilginç Bilgiler

edirne hakkında ilginç bilgiler

Edirne'ye Gitmek İçin 10 Geçerli Bahane

Haberler

Seyahat

Edirne'ye Gitmek İçin 10 Geçerli Bahane

Edirne'ye Gitmek İçin 10 Bahane

Osmanlı'ya neredeyse bir asır başkentlik yapmış serhad şehrimiz Edirne; tarih ve kültür varlıkları, keşfedilmemiş doğası,  kent ve insan dokusunun coşku dolu atmosferi, lezzet damıtılmış mutfağı ve daha birçok yönü ile; hele de İstanbulgibi bir metropole yakınlığı ile hafta sonları hayattan zaman çalmak için ideal bir şehir.

Bunun için bahanelere sığınmanız gerekirse, işte Edirne'ye Gitmek için 10 bahane

1. Ramazan'ın Manevi İklimi İçin Edirne'ye

1. Ramazan'ın Manevi İklimi İçin Edirne'ye

2. Edirne'nin Gerdanlıkları; Tarihi Köprüler

2. Edirne'nin Gerdanlıkları; Tarihi Köprüler

3. Er Meydanı; KIRKPINAR

3. Er Meydanı; KIRKPINAR

4. Edirne'nin Müzeleri ve Anıtları

4. Edirne'nin Müzeleri ve Anıtları

5. Edirne Lezzetleri

5. Edirne Lezzetleri

6. Lezzet Durakları

6. Lezzet Durakları

7. Coşku Dolu Festival ve Kutlamalar

7. Coşku Dolu Festival ve Kutlamalar

8. Antik Kentler & Ören Yerleri

8. Antik Kentler & Ören Yerleri

9. O aynı zamanda bir "Egeli"

9. O aynı zamanda bir "Egeli"

Edirne Arastaları'nda Alışveriş Keyfi

 Edirne Arastaları'nda Alışveriş Keyfi

EDİRNE'NİN TARİHÇESİ ve GENEL BİLGİLER

Edirne tarihi bir kent olup tarih boyunca da önem ve değerini korumuştur. Edirne’nin ilkçağlarda Orta Asya’dan göç edip buraya yerleşen Traklar tarafından kurulduğu bilinmektedir. Sonradan Büyük İskender buraları Makedonya İmparatorluğu’nun uçsuz bucaksız sınırları içine katmıştır. Daha sonra Romalılar’ın hakim olduğu bu topraklar yılında Roma İmparatorluğu’nun ikiye ayrılmasıyla Doğu Bizans’ın payına düşmüştür. 

Roma İmparatorlarından funduszeue.infonus tarafından yeniden kurulmuşcasına imar edilen kent, onun adına izafeten (Hadrianapolis) adıyla anılmıştır. yılında Avar Türkleri burayı kuşatmışlar ancak alamadan geri dönmüşlerdir. Bulgar Türkleri ise yılında kenti ele geçirmeyi başarmışlardır. Daha sonra tekrar Bizans’a geçen, ve yıllarında Peçenek Türkleri tarafından ikinci kez kuşatılan bu kent nihayet yılında I. Sultan Murat tarafından fetih edilerek, Osmanlı İmparatorluğu’nun taht (baş) şehri olmuş ve yılında İstanbul fethedilinceye kadar 92 yıl payitaht (başkent) olarak kalmıştır. Bu yıllar içinde de tarihinin en görkemli günlerini yaşamıştır.

Edirne, Osmanlı İmparatorluğu döneminde “Paşa Sancağı” adıyla Rumeli Beylerbeyine bağlı bir vilayetti. Beylerbeyliğinin merkezi ise Sofya’da bulunuyordu. Edirne, imparatorluğun üniversite şehri olarak tanınmaktaydı. XVII. Yüzyılda dünyanın en büyük birkaç şehrinden biri haline gelen kent, XVIII. Yüzyılda gerileme dönemine girdi. ve yıllarında çıkan iki büyük yangın Edirne’yi büyük oranda ortadan kaldırdı.


22 Ağustos yılında Rusların şehre girip birkaç ay kalmaları Edirne’nin uğradığı ilk işgal felaketi olmuştur. Edirne, 20 Ocak ’de tekrar Rusların 13 ay, 26 Mart ’te Bulgarların dört ay, ’li yıllarda Yunanlıların iki yıllık işgallerine de sahne olmuştur. Bugün yurdumuzun karayoluyla Avrupa’ya açılan sınır kapılarına sahip Edirne şehri, 25 Kasım yılında düşman işgalinden kurtarılmıştır.

NÜFUSU

Edirne yılı itibariyle () nüfusu ile Trakya'nın İstanbul'dan sonra ikinci büyük kentidir. İlin toplam nüfusu ise ()dir. Kent nüfusumuzun gösterdiği seyir, Edirne'nin tarihsel, sosyal, siyasal ve ekonomik alanlarda yaşadığı gelişmelere sıkı sıkıya bağlıdır. Osmanlı Döneminde başkent iken imparatorluğun en büyük kenti olan Edirne'de nüfus hareketleri düzensiz bir seyir takip etmiştir. İl Merkezinin yıllık nüfus artış hızı Binde 'dir. Edirne'nin toplam nüfusu ise yılı sayımına göre artmış olup yıllık nüfus artış hızı Binde eksi 'dir. İl ve İlçe merkezlerinin yıllık nüfus artış hızı ise Binde , köylerin yıllık nüfus artış hızı ise binde eksi 'dur.

COĞRAFİ YAPISI

Edirne yurdumuzun kuzey batısında olup 41 40 kuzey paraleli, 26 34 doğu meridyenleri arasında yer almaktadır. Kuzeyinde Istranca Dağları, orta bölümünde Ergene Havzası, güneyinde dağ ve platolar ile Meriç Deltası bulunur.

Edirne’de bulunan nehirler içinde en büyüğü Meriç nehridir. Yunanistan ile sınır oluşturan nehrin Türk toprakları ve sınır boyunca uzunluğu kilometredir. Karaağaç üçgeni içinde Türk toprakları içinden geçen kısmı yaklaşık 13 funduszeue.info’de Meriç nehri dışında  Tunca, Arda ve Ergene nehirleri yer almaktadır. Bunlardan toplam uzunluğu 56 kilometre olan Tunca nehrinin 12 kilometrelik bölümü Bulgaristan ile sınır oluşturmaktadır.

İKLİMİ

Edirne’de koyu bir kara iklimi hüküm sürmektedir. Kış ayları çok soğuk ve uzun, yaz ayları ise sıcak geçmektedir. Yağmur en fazla ilkbaharda yağmaktadır. Yıllık yağış ortalaması , 95 kg/m2’dir. Sıcaklığın en çok olduğu aylar Temmuz ve Ağustos’tur. En soğuk aylar ise Ocak ve Şubat’tır.

SINIR KAPILARI

Edirne, ülkemizin Avrupa’ya kara ve demiryolu ile bağlantısını sağlayan 5 sınır kapısına funduszeue.infoıkule sınır kapısı, ülkemizin en büyük kara ve demiryolu sınır kapısıdır. Bulgaristan üzerinden Avrupa’ya açılan Kapıkule haricinde, Yunanistan ile Türkiye’yi birleştiren İpsala ve Pazarkule sınır kapıları mevcuttur. Ayrıca Uzunköprü’den yine Yunanistan’a giden demiryolu sınır kapısı mevcuttur.

EĞİTİM

Edirne, Osmanlı İmparatorluğu döneminde önemli bir eğitim ve kültür merkeziydi. Cumhuriyet döneminde Edirne’de eğitim konusunda hızlı bir gelişme göstermiş olup, şu anda okur-yazar oranı son yıllarda % 99’a ulaşmıştır. Edirne’de okulu olmayan köy bulunmamaktadır. Kentte bir üniversite haricinde ilköğretim okulu, 20 lise, 15 meslek lisesi ve dengi okul, 3 özel okul, 2 özel ana okul ve 94 okul öncesi ana sınıfı vardır.

Kültür & Turizm

Edirne, Anadolu’yu Avrupa’ya birleştiren bir konumda olması nedeniyle zengin bir kültüre de sahiptir. İl genelinde Osmanlı Türk kültürünü yansıtan tarihi eser vardır. Bu eserlerden bir bölümü (ki bunlar Selimiye Camii, Üç Şerefeli Cami, Kervansaray, Meriç Köprüsü, Eski Cami v.b.) sağlamlılığını korumakta olup halen kullanılmaktadır. Bunlara benzer bir bölüm tarihi yapı da restore edilmektedir.  Ayrıca il genelinde 29 adet SİT alanı mevcuttur.

Edirne Hakkında Bilmedikleriniz

Edirne Hakkında Bilmedikleriniz

Trakya yakasının güzel ili Edirne, Türkiye' yi Avrupa' ya bağlayan önemli bir şehirdir.

Haber güncelleme tarihi

Yüzölçümü: km2

Nüfus:

İl Trafik No: 22

Alan Kodu:

funduszeue.info

  • Edirne, Türkiye’ yi Avrupa’ ya bağlayan sınır şehrimizdir.
  • Marmara Bölgesi’nin Trakya yakasında yer almaktadır.
  • Edirne’ nin adı daha önceleri Hadrianus'un kurduğu şehir, yani Hadrianoupolis geçmektedir fakat daha sonra Türkçe’ de Edrenebol, Edrene olarak kullanılmıştır.  Bu isimlerin türetilmesi ile Edirne olarak kalmıştır.
  • Edirne, Osmanlı tarihinin izlerini taşıyan bir şehirdir. Osmanlı Saray Mutfağı’nın yemek kültürünü taşıyan ve yaşatan illerimizdendir.
  • Edirne, Meriç, Tunca ve Arda ırmaklarının buluştuğu noktada kurulmuştur. İkinci Balkan Savaşı sonrasında Türk topraklarına dahil olmuştur. 
  • Enez, Havsa, İpsala, Keşan, Lalapaşa, Meriç, Süloğlu ve Uzunköprü Edirne’ nin ilçeleridir.
  • Edirne’ de ilk yerleşimciler Trak kabilelerinden Odrisler ve Bettegeriler olarak bilinmektedir.
  • Edirne, karasal iklim yapısına sahiptir.
  • Kırkpınar Yağlı Güreşleri, yılından bu yana yaz aylarında yapılmaktadır. Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin turizm açısından önemli bir yeri bulunmaktadır.

edirne-hakkinda-bilmediklerinizjpg

BU İÇERİĞE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏

👎

😍









Etiketler:edirne, edirne hakkında bilmedikleriniz, edirne hakkında merak edilenler, edirne alan kodu, edirne il kodu, trakya, edirne hakkında bilgi

İLGİLİ HABERLER

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası