göz tansiyonu normal sınırları / Göz Tansiyonu Kalıcı Sonuçlara Yol Açabilir – Avrasya Hospital

Göz Tansiyonu Normal Sınırları

göz tansiyonu normal sınırları

Açık Açılı Glokom Nedir?

En sık görülen glokom tipidir. İleri yaşta ortaya çıkar ( yaş). Drenaj açısının yıllar içerisinde fonksiyonunun azalması ve göz içi sıvısının yeterince boşalamaması nedeniyle göz içi basıncı (göz tansiyonu) yükselir ve göz sinirinde hasara neden olur. Göz tansiyonu normal bireylerde çoğunlukla 12 – 20 mm Hg arasındadır. Glokom hastalarında genellikle bu değer 20 mm Hg’nin üzerindedir. Ancak göz sinir yapısı hassas olan bazı kişilerde, normal göz tansiyonu değerlerinde de görme siniri hasarı görülebilir. 

Göz tansiyonu yüksek olup glokom hasarı henüz gelişmemiş kişiler ise oküler hipertansif olarak değerlendirilir. Glokoma bağlı göz sinir hasarı tespit edilen hastalar mutlaka tedavi edilmelidir. Glokom hastalığı ne yazık ki belirti vermemektedir. Erken evrelerde merkezi görme etkilenmediği için hastalar görme kaybını fark edemezler. Bu nedenle 40 yaşında bir göz taramasından geçmek ve ellili yaşlardan sonra, yılda bir kez göz muayenesi olmak önemlidir. 

Göz siniri zarar seviyesine bağlı olarak başlangıçta bölgesel görme alanı kayıpları gelişir. Hastalığın ilerlemesiyle bu alanlar birleşerek geniş görme alanı kayıpları oluşturur. Görme sinirinin tamamen hasara uğramasıyla ise körlük gelişir.

Dar Açılı Glokom Nedir?

Glokomun daha az sıklıkta görülen tipidir. Genellikle yapısı daha küçük olan hipermetrop gözlerde, iris dokusunun (gözün renkli kısmı) drenaj açısına çok yakın pozisyonda yerleşmesi ve bu açıyı kapatmasıyla ortaya çıkar. 

Drenaj açısının kapanmasıyla göz içi sıvının dışa akımı bloke olduğundan, göz tansiyonu ani bir şekilde 40 mmHg değerlere kadar yükselir. Bu durum oldukça ağrılıdır. Birlikte bulantı – kusma olabilir ve görme bulanıklaşır. Acil olarak tedavi edilmesi gereken bu durum kalıcı körlüğe neden olabilir. Dar açılı glokom hastalarının bir kısmında açı kapanması yıllar içerisinde ve yavaş yavaş gelişebilir.

Son Güncellenme Tarihi:

Dünyagöz Hastanesi Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

*Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Normal G&#;z Tansiyonu Değeri Ka&#; Olmalıdır? Ka&#; Mmhg Normal Sayılır?

Dünya genelinde en yaygın olarak görülen rahatsızlıklardan birisi de göz tansiyonudur. Pek çok kişi göz tansiyonunun normal değerlerinin ne kadar olduğunu merak etmektedir. Göz tansiyonu dikkate alınması gereken önemli rahatsızlıklardan birisidir.

Normal Göz Tansiyonu Değeri Kaç Olmalıdır?

Göz tansiyonu optik sinirlere zarar veren bir göz hastalığı olarak bilinmektedir. Günümüzde anormal yüksek tansiyonun sonucu oluşur. Zaman içerisinde artan tansiyon ile beraber görme sinir dokuları zarar görür ve bunun sonucunda görme kayıpları oluşabilir. Bu nedenle erken teşhis görme kaybının
yaşanmaması için oldukça önemlidir. Göz tansiyonu mm Hg cinsinden ölçülmektedir. Vatandaşlar için normal göz tansiyon değeri 12 ile 22 mm Hg aralığında olması gerekir. 22 mm Hg'den büyük göz tansiyonu yüksek olarak kabul edilmektedir. GİB yüksek olduğu zaman kişiler glokom belirtileri göstermez ise buna oküler hipertansiyon adı verilmektedir.

Yüksek göz tansiyonları tek başlarına glokoma neden olmaz. Fakat önemli bir risk faktörü olmaktadır.

Yüksek göz tansiyonu teşhisi konan vatandaşların glokom başladığını gösteren belirtileri kontrol etmek amacıyla mutlaka bir göz uzmanı tarafından düzenli bir şekilde muayene edilmesi gerekir. Dar açılı göz tansiyonu olarak bilinen akut açı göz tansiyonu oldukça önemli bir durumdur. Bu rahatsızlığın belirtileri ise şunlardır:

- Çok şiddetli göz ağrıları
- Mide bulantısı ve kusma
- Gözlerde oluşan kızarıklık
- Ani görme bozuklukları
- Işıkların etrafında renkli halkalar görmek
- Ani bir şekilde bulanık görme

GLOKOM (GÖZ TANSİYONU) NEDİR ?

Glokom halk arasında göz tansiyonu ve karasu adlarıyla bilinir. Göz içi sıvısının iyi boşalmaması nedeniyle göz içi basıncının artmasıdır. Göz kapalı bir sistemdir ve göz içi sıvısı belli bir dengede üretilip dışarı akar. 40 yaş üzerinde 40 insanda bir görülen yaygın bir hastalıktır.

Glokom (Göz Tansiyonu) belirtileri

Genellikle başlangıç evrelerinde belirgin bir bulgu vermez ve sinsi ilerler. Yıllar içinde yavaş ilerler ve göz sinirini tahrip eder. Görme gittikçe azalır, görme alanında daralmalar meydana gelir ve şikâyetler başladığında görmede kalıcı hasar oluşmuş olur. Vücudumuzda hasar gördüğünde tekrar onarılmayan birkaç hücreden biride sinir hücreleridir. Dolayısıyla hasar olduğunda bu sinir liflerinin olduğu alanlarda lokalize görme kaybı ortaya çıkar. Hasarlı alanlar arttıkça görme kaybı da artar ve tedavi edilmezse körlüğe kadar ilerler. Glokom, birçok hasta tarafından ancak ileri dönemde ve belirgin görme kaybı ortaya çıktığında fark edilebilir. Glokomda görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı önemlidir. Normal göz muayenesi sırasında tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı hastalığın ilk belirtisi olabilir. Nadir görülen kapalı açılı glokomda ise belirtiler daha belirgindir. Şiddetli göz çevresi ve baş ağrısı, görme azalması, gözde kızarıklık, bulantı ve kusma ile karakterize bir tablodur. Acil tedavi edilmesi gereken bir tablodur. Yenidoğan, bebeklik ve çocukluk çağında görülen konjenital glokomda ise gözlerde sulanma, kızarıklık, ışığa karşı hassasiyet ve gözde büyüme belirtileri olur.
Glokom (Göz Tansiyonu) nedenleri

Göz içi dokularının beslenmesi için göz içerisinde sürekli olarak bir sıvı yapılır ve bu göz içi sıvısı aynı zamanda sürekli olarak da bazı küçük kanallarla gözü terk eder. Glokom, göz içi sıvısını dışarı boşaltan kanallarda yapısal olarak tıkanıklık oluşması nedeniyle sıvının yeterli boşalmaması ve buna bağlı olarak göz içi basıncının artması sonucu oluşur. Yükselen göz içi basıncı görme sinirine zarar vererek sinirin ölmesine neden olur. Bazı hastalarda ise göz içi basıncı normal olduğu halde görme sinirindeki kan akımının bozuk olması nedeniyle görme siniri aynı şekilde tahrip olur. Göz tansiyonu, kol tansiyonunda olduğu gibi hayat alışkanlığı, yeme-içme gibi durumlarla ilgili değildir. Ancak göz tansiyonu riski daha yüksek olan bazı durumlar bilinmektedir.

Glokom görülme riski artmış kişiler:

-Yaş arttıkça glokom hastalığına yakalanma oranı da artmaktadır. Bunun sebebi göz içi basınç artışına yaşlıların sinir liflerinin daha duyarlı olmasıdır.

-Aile öyküsü(genetik); ailesinde glokom hastalığı olan kişilerde göz tansiyonu olma olasılığı olmayanlara göre oldukça fazladır. Dolayısıyla bu kişilerin mutlaka düzenli olarak glokom için muayene olmaları gerekmektedir.

-Cinsiyet; kadınlarda glokom hastalığı erkeklere göre daha fazladır.

-Miyopi; miyopi hastalığı olanlarda glokom hastalığı, hiçbir kusuru olmayanlara ve hipermetroplara göre daha fazladır.

-Dolaşım problemleri; gözün kan dolaşımında aksaklıkların göz içi basıncına duyarlılığı arttırdığı ve düşük göz içi basınçlarında bile glokom hastalığına yol açabileceği ortaya çıkmıştır. Dolaşım problemlerinin en sık sebebi kan damarlarındaki düzensizlik ve damar sertliğidir.

-Kan basıncı; düşük kan basıncı gözün kan dolaşımını azaltarak görme sinirinin beslenmesini bozabilir ve göz içi basıncına duyarlılık artar.

-Sistemik hastalıklar; diabetes mellitus(şeker hastalığı), guatr, migren olanlarda glokom hastalığı daha fazla görülür. Başka hastalıklar nedeniyle kortizonlu ilaç kullanımı glokom riskini arttırır.

Normal Göz Tansiyonu değerleri

Normal göz içi basıncı 9 ile 21 mmHg arasında olup ortalama 17mmHg’dır. Ancak göz tansiyonu 9 mmHg’nın altında veya 21 mmHg’ nın üstünde olduğu bazı bireyler sağlıklı olabilir. Bunun tam tersi de olabilir. Yani kişinin göz tansiyonu 9 mmHg ile 21mmHg arasında olduğu halde glokom olabilir. Yani normal kabul edilen sınırlar içindeki bir göz tansiyonu değeri bazı kişilerde görme siniri hasarı yapabilir.

Glokom (Göz Tansiyonu) tedavisi

Bu bölümde ağırlıklı olarak açık açılı glokom tedavisinden bahsedilecektir. Glokom tanısı konulduktan sonra tamamen iyileştirilip ortadan kaldırılan bir hastalık değildir; ancak birçok hastada uygun tedavi ile başarılı bir şekilde kontrol altında tutulabilir, görme kaybının ilerlemesi engellenebilir. Glokom tanısı konulduysa, hastalığın tedavisi ve izlenmesi hayatın geri kalan bölümünde sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunun izleme programına düzenli olarak uyulması ve önerilen tedavinin dikkatli uygulanması önemlidir. Açık açılı glokom öncelikle göz içi basıncını düşüren damlalar ile tedavi edilir. Damlalar ile kontrol edilemeyen ve görme alanı kaybı devam eden hastalarda, düzenli ilaç kullanmayan hastalarda cerrahi tedavi uygulanır. Bu tedavilerin amacı hastanın kalan görmesinin korumaktır. Kriz ile ortaya çıkan dar açılı glokom tipinde tedavi acil olarak göz içi basıncı serum ve damlalar ile normal sınırına çekildikten sonra lazer tedavisidir. Doğuştan glokomda ise tedavi esas olarak cerrahidir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.

Glokom (göz tansiyonu) hastası için hayati bilgiler

• 40 yaşından sonra görülme sıklığı arttığı için, 40 yaş ve sonrasından mutlaka göz muayenesi yaptırınız.
• Aile ve akrabalarda glokom hastalığı olan var ise 40 yaşından sonra her yıl göz muayenesi yaptırınız.
• Glokom tanısı konulduysa bir süre ilaç kullanma ile bu hastalık düzelmez. Ömür boyu ilaç kullanılmalıdır. Göz tansiyonu hastası iseniz, ilaç ile her şey yolunda olsa bile 6 ayda bir mutlaka doktorunuza muayene olunuz.
• Göz tansiyonu damlalarını her gün aynı saatte damlatmaya gayret ediniz. Günde iki defa damlatılan damlaları 12 saatte bir damlatmaya özen gösteriniz.
• Göz tansiyonu damlaları hastaların önemli bir çoğunluğunda yan etki yapar. Bunlar başlıca; gözde kızarıklık, batma, çarpıntı, baş ağrısıdır. İlaç sizde yan etki oluşturduysa doktorunuza danışmadan ilacı kesinlikle kesmeyiniz.
• Doktorunuzun programladığı kontrol randevularınıza uyunuz. Hastalığınız ancak doktorunuzun düzenli kontrolü altında olduğunuz zaman başarılı olarak tedavi edilebilir. Periyodik görme alanı muayenelerinizi doktorunuzun önerisiyle yaptırınız.
• Glokom kalıtsal olabilir. Ailenizdeki bütün bireyleri düzenli olarak göz muayenesi olmaları için uyarınız. Periyodik görme alanı muayenelerinizi doktorunuzun önerisiyle yaptırınız.
• Glokom kronik bir hastalık olduğundan tedavi ömür boyu sürer ve kararlılık ister. Fakat unutmayınız ki, sizin için çok değerli olan görme yeteneğinizi koruyacak olan bu kararlılıktır.

Op. Dr Kamuran TUNÇ

Göz tansiyonu nedir, kaç olmalı? Göz tansiyonu (Glokom) belirtileri ve tedavisi

Göz yaşamsal bir organdır. Bu nedenle göz ile ilgili oluşabilecek ciddi problemler kişinin tüm yaşamının olumsuzluğa neden olabilmektedir. Dolayısıyla siz de gözünüzde ve görme ile ilgili olan herhangi sorunda vakit kaybetmeden uzman bir doktorla görüşmeyi ihmal etmeyin. Çünkü ihmal edilen hastalıklar sonrasında kişiye daha ciddi sorunlara dönüşerek geri dönmektedir. Glokomun da bazı belirtileri vardır. Kişi kendisinde bu belirtilerden birini bile gördüğünde acil önlem almak için gözünü kontrol ettirmesinde fayda vardır. Bu içeriğimizde göz tansiyonu nedir, kaç olmalı? Göz tansiyonu (glokom) belirtileri ve tedavisi hakkında ayrıntılı bilgileri bir araya topladık. İşte göz tansiyonu (glokom) ile ilgili merak edilenler…

Göz Tansiyonu Nedir

Göz tansiyonu en az normal tansiyon kadar kişinin yaşamını olumsuz etkileyen ciddi bir hastalıktır. Peki göz tansiyonu nedir? Gözün içinde oluşan basınç görmeyi sağlayan sinirlere zarar verecek seviyede yükselirse bu durum göz tansiyonu olarak isimlendirilmektedir. Bunun kişinin görmesini kaybetmesine bile neden olabilme durumu vardır. Bu nedenle göz tansiyonu ciddiye alınması gereken bir hastalıktır.

Göz Tansiyonu Neden Olur

Göz tansiyonu neden olur sorusunun yanıtı pek çok kişi tarafından merak edilmektedir. Göz tansiyonu gözde basıncın yükselerek sinirlerde hasar oluşturması durumudur. Göz sinirleri görmeyi sağladığı için glokom kişinin görme yetisine kaybetmesine bile neden olabilir. İlerleyen yaş, genetik faktörler, göze alınan sert ve ciddi darbeler, uzun süre düzenli kullanılan tansiyon ilaçları, üflemeli ve/veya nefesli çalgılar çalmak gibi nedenlerle göz tansiyonu oluşabilmektedir.

Göz Tansiyonu Kaç Olmalı

Glokom tehlikeli bir hastalık olduğundan göz tansiyonu kaç olmalı diye sorgulanması normaldir. Olması gereken göz tansiyon değerleri “9 ile 22 mmHg” aralığındadır. Göz tansiyonu aslında normal dengenin bozulması durumudur.

Göz Tansiyonu Nasıl Düşer

Kişi kendisinde göz tansiyonunda şüphelendiğinde vakit kaybetmeden hemen uzman bir doktor ile görüşmelidir. Teşhisin ardından doktor tarafından önerilen tedavi düzenli şekilde uygulanmalıdır. İşte göz tansiyonu nasıl düşer diye merak edenlere en basit yanıt budur. Doktor tedavisinin amacı göz tansiyonun kontrol altına alınmasıdır. Bunun için genellikle özel damlalar verilmektedir.

Göz Tansiyonu Belirtileri

Göz tansiyonu hızlı ilerleyen bir rahatsızlık değildir. Bu nedenle çoğu kişi hastalığı ilk safhada fark etmekte zorlanır. Hastalık ancak gözde ciddi ağrılar ve görme bozuklukları olduğundan fark edilmektedir. Hastalığın erken fark edilmesi zor olduğundan göz tansiyonu yüzünden görme kaybı yaşanmaması için en basit belirtinin bile dikkate alınması gerekmektedir. İşte sizin için göz tansiyonu belirtileri arasında öne çıkanları sıraladık;

  • Özellikle sabah saatlerinde hissedilen başın yalnızca bazı bölgelerinde ortaya çıkan ağrılar,
  • Nadir de olsa görüşün bulanıklaşması,
  • Bilgisayar veya TV benzeri ekranlara bakarken ekranda halka görülmesi,
  • Göz tansiyonun ileri safhalarında görme kaybı.

Göz Tansiyonu Yükselince Ne Olur

Göz tansiyonu yükselince ne olur sorusunun yanıtı zaman içinde göz sinirlerinin zarar görmesi ve körlüğün oluşmasıdır. Kalıcı körlüğün oluşmaması için göz tansiyonu hastalığının ilk belirti verdiğinde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Glokom Ağrısı Nasıl Olur

Glokom ağrıya neden olan ciddi bir hastalıktır. Ancak normal göz ve baş ağrılarının glokom ağrısından ayırt edilmesi gerekmektedir. Çünkü glokomda kişi sıradan bir baş ve göz ağrısı yaşamaz. Özellikle sabah saatlerinde başın bir kısmının ağrıması glokom ağrısı olabilir. Glokom ağrısı nasıl olur diye merak edenlere verilebilecek en iyi yanıt budur.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir