sekiz köşeli yıldızın anlamı nedir / Siyon Yıldızı nedir şekli ne anlam ifade ediyor

Sekiz Köşeli Yıldızın Anlamı Nedir

sekiz köşeli yıldızın anlamı nedir

6 Köşeli Yıldız Sembolü ve Bilinmeyenleri

_yil2

Günümüzde yer alan bazı semboller, evrensel anlamlar taşımakla birlikte bu semboller insanlık tarihi boyunca çok uzun yıllardan beri günümüze ulaşmayı başarmışlardır.

İletişim açısından bakıldığında dili olmayan ama oldukça fazla anlam ifade edebilme özelliğine sahip bu özel semboller, aynı zamanda özellikleri itibariyle de insanlarda oldukça merak uyandıran bir konudur. Tüm bu özelliklere sahip evrensel anlam taşıyan semboller arasında yer alan ve dünya çapında en bilinir sembollerden birisi olan sembol ise iki eşkenar üçgenin iç içe girmesiyle oluşan 6 köşeli yıldız sembolüdür. Bu yıldızın diğer adı ise Hexagramdır.

6 köşeli yıldız sembolü görüldüğü zaman, zihinlerde akıllara ilk olarak İsrail ve Yahudilik kavramları gelmektedir. Bundaki neden ise, bu sembolün İsrail bayrağında yer almasıdır. Bu nedenle 6 köşeli yıldız sembolü İsrail Devleti ve Yahudilik diniyle özdeşleştirilmiş bir sembol haline gelmiştir.

Toplum açısından bu sembol bu şekilde değerlendirilmektedir. Fakat bu sembol çok daha karmaşık ve esrarengiz özellikler taşır. Bu nedenle bu değerlendirme oldukça eksik kalır. Çünkü, günümüzde İsrail Devleti&#;nin bayrağında bulunan bu sembol, Osmanlı Devleti zamanında birçok sanat eserlerinde kullanılırken, camilerde dahi bu sembol kullanılmıştır. Çünkü bu sembol, İslamiyet dininde oldukça önemli ve değerli semboldür. 6 köşeli yıldız sembolü, İslamiyet dininde Hz.Süleyman&#;ın mührü anlamına gelmektedir. Bu nedenle bu sembole eski Türk Devletlerinde ve de Osmanlı Devletinde oldukça değer verilerek eski zamanlarda padişahların kıyafetlerinde dahi bu sembol kullanılmış bulunmaktadır._yil4

İslamiyet dininde Mühr-ü Süleyman yani Süleyman&#;ın mührü olan bu sembol, Hz.Süleyman&#;ın yüzüğündeki semboldür. Bu sembol Hz. Süleyman&#;ın yüzüğünün üst kısmına yer alarak bu peygamber bu yüzük sayesinde tarihte dünyaya hükmetmiştir. Hühr-ü Süleyman, Allah&#;ın CELÂL ve CEMÂL sıfatları anlamına da gelmektedir. Aynı zamanda Hz.Süleyman&#;ın bu yüzük sayesinde hayvanlarla konuştuğu da söylenmektedir.

Günümüzde sadece İsrail Devleti ve de Yahudilik diniyle özdeşleştirilmiş olan bu sembol, aynı zamanda eski Türk Devletlerinin bayraklarında ve sancaklarında da yer almış durumdadır. Buna ise verilebilecek en iyi örneklerden birisi, Karamanoğlu Beyliğinin bayrağıdır. Bu beyliğin bayrağında 6 köşeli yıldız sembolü yer almıştır. Karamanoğlu Beyliği ise, Anadolu&#;da yaşamış olan bir Türk Devletidir ve Yüzyılda Anadolu&#;nun en güçlü devleti olarak gösterilmektedir. Bunun dışında Teke Beyliğinin Sancağında da bu sembol kullanılmıştır. Bu beylik Akdeniz bölgesinde hüküm sürmüş ve sembolde her köşenin üzerine bir hilal koyularak İslam boyları ve dini simgelenmiştir. Candaroğlu beyliğinin sancağında da bu sembol kullanılmış durumdadır.

_teke_beyligi_bayragi

Tarihteki kullanımına bakıldığında oldukça eski bir tarihi olan bu sembol, İslam dininde önemli bir sembol olarak görülmüş ve bazı sancaklarda da bu sembole İslamiyet&#;de çok önemli yeri olan 4 Halife&#;nin isimleri bile yazılmıştır. Sembolün neden İsrail bayrağının sembolü haline geldiğine bakıldığında ise, bunun nedeni Eski Hazar boylarıdır. Bilindiği üzere dünya üzerinde yer alan dünya üzerindeki Musevilerin çoğunun kökeni Musevi Hazar Türk&#;lerinden gelmektedir. Bu sembolün İsrail bayrağında neden mavi renkte olduğuna bakıldığında ise, eskiden yaşamış olan Türk boylarının hemen hemen hepsinde mavi rengin Tanrı&#;yı işaret etmedir.

Günümüzde iki üçgenin bir araya geçmesiyle altı köşeli yıldız sembolü, Mühr-ü Süleymandır ve de Osmanlı Döneminden kalma çoğu camide de motif olarak kullanılmıştır.

Yazar:Erdoğan Gül

Sekiz köşeli yıldız motifinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’nın, Özbekistan gezisi sırasında Buhara şehrindeki eserlerde görüp beğenmesi üzerine genel merkez binasında kullanıldığı bildirildi.


Selçuklu kültür ve sanatının temel figürlerinden biri olan sekiz köşeli yıldızın Ortadoğu’da bulunan eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın olarak kullanıldığı, sayı biliminde 8’in cenneti anlatan bir sembol olduğu belirtiliyor.


Ayrıca dini kaynaklarda İslamiyet’in 8 esasa dayalı olduğu, bunlara “sekiz cennet kapısı” dendiği, sekiz köşeli yıldızın da sekiz cenneti simgelediği belirtiliyor.


Sekiz ilke “Merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek” olarak sıralanırken Sekiz cennet de şöyle isimlendiriliyor:

1. Dâri-celal
2. Dâri-karar
3. Dâri-selam
4. Cennetül huld
5. Cennetül mevâ
6. Cennetül adn
7. Cennetül firdevs
8. Cennetü naim.


Sel&#;uklu Yıldızından Esinlenerek Oluşturduğumuz İmlek (Logo) &#;alışmamız

Sel&#;uklu Yıldızından Esinlenerek Oluşturduğumuz İmlek (Logo) &#;alışmamız

Selçuklu Yıldızından Esinlenerek Oluşturduğumuz İmlek (Logo) Çalışmamız

Sekiz köşeli yıldız, Türk ve İslam medeniyetinde yaygın olarak kullanılan bir sembol olarak dikkat çekmektedir.

Türkistan’dan Balkanlara pek çok tarihî eserde sekiz köşeli yıldızla karşılaşılır. Anadolu’da daha çok Selçuklu yıldızı olarak anılırken sekiz köşeli yıldızın adı, Orta Asya’da Türkistan yıldızıdır. Anadolu’da Konya’da Karatay Medresesi gibi pek çok tarihi eserde karşımıza çıkan sekiz köşeli yıldız, bir dönemde Osmanlı Devleti bayrağını süslemiştir.

İki karenin birbiri üzerinde 45 derece döndürülmesiyle oluşan 8 köşeli Selçuklu yıldızındaki iki kare, iki farklı dünyaya atıfta bulunur; bu karelerden biri maddi dünyayı, diğeri ise manevi olanını ifade etmektedir. Bektaşilikten Nakşibendi’ye, Yesevilikten Kadiriliğe kadar geleneksel tasavvuf hayatında sekiz köşeli yıldız bu minvalde ele alınmış ve sekiz cennet kapısına işaret ettiği kabul edilmiştir.

Sekiz köşeli yıldızın her bir köşesi bir erdemi simgelemektedir ki bu erdemler, İslam’ın temel direkleri olarak kabul edilirler. Bunlar; merhamet ve şefkat, sabretmek, doğruluk, sır tutmak, sadakat, fakirliğini ve acizliğini bilmek, cömertlik, Rabbine şükretmek” olarak sıralanır.

Sekiz köşeli yıldızın bir başka anlamı da zaferdir. Dört ana yön ve dört de ara yönü bünyesinde toplayan sekiz köşe, her bir yönüyle girişilen bütün işlerde zafer kazanılacağı anlamını da taşımaktadır.

Selçuklu 8 köşeli yıldızı ile Siyonizmin simgesi olan günümüz İsrail devletinin bayrağında kullandığı 6 köşeli Davut yıldızı birbirine karıştırılmamalıdır.

Umarım ki bu bilgilerden sonra kadim Türk- İslam medeniyetin simgesi olan Selçuklu yıldızı hak ettiği değeri bulur.

Şen ve esen kalınız.

Ana Sayfa1 milyon Türkiye fotoğrafı

Giriş Yap

8 köşeli yıldız
« önceki   123   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
cevap yaz

sayfa 2
burakerkıral

16 yıl önce - Prş 14 Hzr ,

Arkadaş Barbaros'un Sancağı'nda olanları merak etmiş; üstte fetih suresi yazılıdıfunduszeue.infoki kılıç Osmanlı'nın varlığını göfunduszeue.info içindeki yazılar 4 halifenin funduszeue.info yıldızsıysa bu donanmada değişik türden milletten ırktan her insana saygılı olunduğunu anlatır

 mesajı beğendiniz mi?

ELİF ÇAĞLAR

16 yıl önce - Cum 15 Hzr ,

Merhaba ben bu sekiz köşeli yıldız konusuna biraz sizden farklı bir pencereden bakacağım. Sizlerin anlattığı gibi o şekil bir çok eserlerde kullanılmış. Sadece omu? İçiçe geçmiş iki yıldız 12 köşeli yıldız.

Arkadaşlar şu anda elimde okuduğum( bugün bitirdim) kitapta bu konuyla ilgili olarak şunları söylüyor.

Dünya yüzeyinde iki kıta batmıştır. Biri Atlantis diğeri ise MU. Bizi ilgilendiren ise Mu kıtasıdır. Bu mu kıtası oldukça gelişmiştir. Matematik Teknoloji vd. birsürü alanda. Kıtada problemler doğmaya başlayınca deniz yoluyla haklarının bir kısmını dünyanın değişik yerlerine taşımışlardır. Ağırlıkla Amerika olmak üzere Anadolu da bu taşınan yerlerden biridir.

Daha sonra Mu kıtasının batması üzerine buralardaki halklar kendi kültürlerini tabletlere kayalara yazmaya resmetmeye başlamışlardır. O dönemde ki yazı şekillleri hiyeroagrif (kelimeyi doğrumu yazdım) Yani resim yazısı. Kıtanın batışı, kıtadaki din ve tarihleri üzerine yazılar.

Bir örnek 1 Doların üzerindeki üçgen ve içindeki göz. Bu üçgen cenneti simgelerken içindeki göz tanrı cennetten bize bakıyor (Bu Mu kıtasının anlamı paradaki anlamı açıklamama gerek yok) Bu sekiz köşeli yıldız da oradan gelen bir simge. Fakat küçük bir fark. Bu yıldızın ortasında kıtanın simgesi olan daire var. Geçmişten bu güne gelen bir çok simgeler bu kıtanın harflerinden oluşan simgelerdir. Masonlar bunu kullanıyor. Adolf Hitler + şeklindeki simgesi yine bu kıtanın dört bir yön anlamındaki simgesini kullanmaktadır. Merak eden arkadaşlarımız James Churchward adlı yazarın (Atatürk yılında çevirtip incelediği bir kitaptır)3 ciltlik eserinden açıp okuyabilirler. Ayrıca Mısır ile ilgili bir çok kitaplarda da bu konu anlatılmakta imiş. Bu kitapları okumadım.

Son bir not. Diğer göç ettikleri yerlerde Mu kıtasının etkileri gelenekleri bugün bile yaşayan yerler varmışki Gilbert adalarındaki yerlilerin kraliyet arması olarak ta kullanılmakta ve bu kitapta bir prens elinde bu armayı taşıyan yelpazesi ile resmedilmiştir.

 mesajı beğendiniz mi?

funduszeue.info
16 yıl önce - Cum 15 Hzr ,

Doğrusu köşe sayısını hatırlamıyorum ancak; Karaköy'de ismini yanlış hatırlamıyorsam "Yeraltı Camii"nin bahçe duvar&korkuluklarındaki süsler arasında da bu şekilde yıldız var(tam deniz otobüsü iskelesinin karşısında). Hatta bir arkadaş, Cuma namazı için oraya gitmezdi ; "Olum belli değil, baksana yıldıza" diye Çok ciddiyim, eh biz de tabi gülerdik arkadaşa, birkaç kere "Saçmalama, olur mu öyle şey?!" filan dedik ama asla ikna edemedik zamanında ooof of !
Saygılarımla;

 mesajı beğendiniz mi?

elif özdemir
16 yıl önce - Cum 15 Hzr ,

Aslında acı bir gerçek bize ait değerleri malesef tam anlamıyla bilmiyoruz. Selçuklu yıldızı yani sekizgen yıldız iki kareden oluşmaktadır ve malesef bunu insanlarımız Yahudi yıldızı (siyon yıldızı) ile karıştırıyorlar, siyon yıldızı iki üçgenin içiçe geçmesiyle oluşur, buna örnek bazı camilerimizde mevcut inşa edilen yapı yahudiler tarafından yapılmışsa bu yıldız mutlaka bir şekilde yapının herhangi bir yerine farklı şekilde işlenmiştir.
Alıntı:
Sekizgen (Selçuklu Yıldızı) ve Zencirek nedir?
&#;Selçuklu yapılarının çoğunda sekizgen yıldızı görmek mümkün. Misal vermek gerekirse; Alaaddin Camii&#;nin girişinde, Sahip Ata Medresesi&#;nde ecdadımız sekizgen yıldızı severek kullanmış. Mevlana Türbesi&#;ne bile nereden bakarsanız ortaya sekizgen çıkar. Sekizgenin kullanımı ta Orta Asya&#;ya dayanıyor. Orta Asya&#;daki tarihi binalarda sekizgeni görmek mümkün. Sık kullanılan motiflerden geçmeler (zencirek de deniliyor) birlik ve beraberliği, dayanışmayı, ilmin sonsuzluğunu ifade ediyor.&#;


İşte size acı bir olay:
Alıntı:
&#;Yahudi yıldızı diye Selçuklu eserlerini söktüler&#;
Prof. Dr. Zeki Kuşoğlu günümüz Türk aydınlarının tarihine karşı çok nankör olduğunu düşünüyor. Türk sanatının terminolojisinin bile olmadığını söyleyen Kuşoğlu &#;Yapılan katliamdır. Muhteşem Türk bakır sanatı eserleri, 2. Dünya Savaşı sırasında Amerikan ordusunda kovan yapılması için gemilerle götürülmüştür. Siyon yıldızı ile Selçuklu yıldızını ayırt edemeyen zihniyet, Eyüp Sultan&#;daki muhteşem süslemeleri söktü. Özellikle Selçuklularda çok kullanılan yıldız motifinin siyon yıldızı ile bir ilgisi yoktur. Ama Eyüp Sultan Camii&#;nin hacet penceresinin üzerindeki 55 adet yıldız söküldü. Maalesef çok fazla örneği olan bir durum bu&#; diyor.

Üzücü bir durum ne yazıkki, ileride yeni nesilin malesef bu konuda bilgisinin hiç olmayacağını düşünmeye başladım, bizim olan şeyleri tam olarak bilmiyoruz ve bunları malesef bilinçsizce katlediyoruz. Her esere güzelmiş demek olmuyor ne olduğu nasıl oluşturulduğu da önemli. En azından bu tür yapılarda gördüğümüzde yabancılık çekmeyelim ne olduğunu bilelim.
Size selçuklu yıldızına örnek, bu fotoğraflarlar sitemizden;


(+)
Anadolu Selçukluları&#;nda taş, çini, yalancı mermer üzerine işlenmiş birbirini kesen sekizgenlerden, altıgenlerden, yıldızlardan doğan çeşitli geometrik motifler, dörtlü düğümler, gamalı haçlar, mukarnaslar, rozetler, madalyonlar, palmet, lotus, kıvrık dallar, rûmiler, hataîler, Kûfî ve nesih yazılar yaygın biçimde kullanılmıştır. Bunlar günümüze kadar gelmiş bir çok yapıda mevcut bu sadece duvar ve kapı gibi süslemelerde değil bazı türbe, mescit, şadırvan gibi yapılarda sekizgen veya altıgen şeklinde oturtularak yapılmıştır.
İkiz Kümbet:

Aklıma gelen sekizgenin ve diğer Selçuklu motiflerinin kullanıldığı yerler,
Tokat Ulu Cami
Bursa Ulu Camii
Karatay-Sultan Kılıçaslan Sarayı (Alâeddin Keykubat Köşkü)
Beyşehir-Kubadabad Sarayı
Kırk Kızlar Türbesi
Selçuklu Hamamı
Sentimur Türbesi
Ali Paşa Camii
Sefer Paşa Mescit ve Türbesi
Eyüp Sultan Camii
Van-Galip Paşa Kümbeti
Sultan Sencer Türbesi
Niğde- Alâaddin Camii

Ayrıca Ziraat Bankası merkezi idari binasında da buna benzer örnekler mevcut, selçuklu yıldız motifli korkuluklar, altıgen yıldız desenli turkuaz renkli çini panolarla kaplanmış, Selçuklu ve Osmanlının süsleme sanatından alıntılarla zenginleştirilerek yapılmıştır. Şu an günümüzde de Selçuklu mimarisini eserlerinde kullanan birçok mimarımız vardır.
Bu tür haberler sadece gündem yaratmak, daha bilinçli olmak dileğiyle.

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+3

mustafatek
16 yıl önce - Cum 15 Hzr ,

Alıntı:
siyon yıldızı iki üçgenin içiçe geçmesiyle oluşur, buna örnek bazı camilerimizde mevcut inşa edilen yapı yahudiler tarafından yapılmışsa bu yıldız mutlaka bir şekilde yapının herhangi bir yerine farklı şekilde işlenmiştir

Bu fikre katılmıyorum. Yani bazı camilerin inşaatında yahudilerin çalıştığını ve gizlice davut yıldızını işlediklerini. Eğer davut yıldızı varsa bilinçli bir şekilde yapılmıştır, sonuçta ne anlama geldiğini bilmiyorum ama funduszeue.info ve Hz.Süleyman da bizim peygamberlerimiz. Hristiyanların haçı uydurma bir semboldür, bizim için anlamı yoktur ama Davut yıldızı öyle değil.

Düzeltme: Ne anlama geldiğini bilmiyorum demişim mesajı ilk yazdığımda. Aslında biliyorum, çünkü Hurşit bey açıklamıştı. Ben de dün öğrenmiştim ama lafın gelişi öyle deyivermişim. Özür dilerim.



En son mustafatek tarafından Cum 15 Hzr , tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi

 mesajı beğendiniz mi?: &#;-1

burakerkıral

16 yıl önce - Cum 15 Hzr ,

Yıldız Parkı'nda ve Çırağan Sarayı'nda da bu yıldızlar mevcut

 mesajı beğendiniz mi?

nebi

16 yıl önce - Cmt 16 Hzr ,

Alıntı:
bir düzeltme yapalım, bina AKP binasıdır. Hükümet binası değildir.


Haa çok afedersiniz HUKUMET olacakti
funduszeue.info

Alıntı:
Bir motif hakkında bu kadar konuşmaya değmez. İsteyen istediği motifle (kanunlara ve ahlaka aykırı olmamak kaydıyla) süsler binasını. Gereksiz bir tartışma olmuş bu bence.

Biz hukumetin binasini tartismiyoruz, bu yildizin kokunu arastiriyoruz, bazi yanlis anlasilmalarin ortadan kalkmasi için bilgiye inanalimVe bu yildiz tarihimizin bir parçasidir onuda unutmuyalim ve saygi gosterelim.

Alıntı:
Önemli olan binanın motifi değil o binanın içindekilerin kalbindeki ve beynindeki motiflerdir.


Konuyu nerelere çekmek istediginiz belli, ama ne yazik ki bu konu siyasi degil, tarihseldir. Siyasi bir konu gibi baslamis olsada, amacimiz o yildizdir.
Bunu ilk mesajimdada belirttim.

Tesekkurler.

 mesajı beğendiniz mi?

AHMETR
16 yıl önce - Cmt 16 Hzr ,

Alıntı:
Haa çok afedersiniz HUKUMET olacakti

Özür dileyerek tekrar yazmak istiyorum ki; AKP binasıdır. O parti şu anda hükümetse parti genel merkezi de hükümet binası olmaz.

Konuyu siyasete çekmek için yazmıyorum. Ama siz ısrarla çekmek isterseniz benim yapabileceğim birşey yok.

hükümet binası varsa, hükümet binası da vardır. O zaman başka parti binalarına da hükümet binası, hükümet binası diyelim. Doğru olursa; sizin de yazdığınız doğrudur.

Ayrıca benim bir önceki mesajımda yazdıklarım tüm parti binaları için de geçerlidir. Lütfen Önemli olan binanın motifi değil o binanın içindekilerin kalbindeki ve beynindeki motiflerdir. sözümü herhangi bir düşünce yapısına hakaret olarak algılamayın. Ben sadece binanın motiflerinin ne kadar önem taşıdığını anlatmaya çalıştım. Konuyu hiçbir yere çekmek istemiyorum. Bunu da İsteyen istediği motifle (kanunlara ve ahlaka aykırı olmamak kaydıyla) süsler binasını. diyerek belirttim.

Sevgiyle

 mesajı beğendiniz mi?: &#;-1

elif özdemir
16 yıl önce - Cmt 16 Hzr ,

Alıntı:
Bu fikre katılmıyorum. Yani bazı camilerin inşaatında yahudilerin çalıştığını ve gizlice davut yıldızını işlediklerini.

Gizlice işlenme diye birşey yok kendi sembollerini bir şekilde bu yapılara yerşleştiriyorlar, bir örnek vermek gerekirse Edirne'de bir camiide bu sembol açıkca görülüyor.



New York'ta bir camiinin mihrap duvarında haç işareti var açık bir şekilde değil ama dikkatlice bakıldığında bunu görmek mümkün. Benim demek istediğim nasılki hangi mimariye ait olup olmadığını şekillerinden anlıyorsak bu işaretleride bu insanlar yaptıkları yerlerde kullanıyorlar. Bizim değerlerimizde bizim mimarimizde olan şeyleri neden başka şeylerle karıştırıyoruz ki, bunları bilmek için derinlemesine araştırmak gerekmiyor. Burada asıl tartışılacak konu sekizgen yıldızın bu şekilde yorumlanmasından yola çıkarak kendi kültürümüze ne kadar önem veriyoruz ne kadar sahip çıkıyoruz olmalı.
Daha bilinçli olmak dileğiyle.

 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

hurşit saral

16 yıl önce - Cmt 16 Hzr ,

Merhabalar.

Elif Hanım, Sanıyorum kavram karmaşası içindesiniz.

Altı köşeli, Mührü Süleyman Yıldızı, "Öteki" değildir. Öz be öz, sekiz köşeli gibi bizim / Proto Türk-Türk-İslam uygarlığının ongunudur.

Siyonistler, "kendileştirdiler" diye altı köşeli yıldızı soyutlayamayız. Hele, "bunu yapan ustalar bir yerlere imza niyetine koymuşlar"ı  hiç diyemeyiz.

Umarım beni yanlış anlamazsınız. Elif Kardeşim.



 mesajı beğendiniz mi?: &#;+1

sayfa 2

cevap yaz

« önceki   123   sonraki »

ANA SAYFA -> HABERLER ve SOHBET
 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası