birden fazla maaş haczi / Maaş Haczi ile Ne Kadar Kesinti Yapılır?

Birden Fazla Maaş Haczi

birden fazla maaş haczi

Maaş Haczi

Maaş Haczi Nedir?

Maaş haczi kısaca alacaklının borçlu aleyhine başlatmış olduğu icra takibinin kesinleşmesi ile borçlunun maaşının bir bölümüne haciz konulması ve yapılan bu kesintinin borçtan mahsup edilmesini sağlamasıdır. Borçlunun özel sektörde veya kamuda çalışıyor olması bu durumu etkilemez. 

Alacaklının maaş haczi talebi ile birlikte icra müdürlüğünce borçlunun işverenine maaş haciz müzekkeresi çıkartılır. İşveren kendisine tebliğ edilen bu müzekkereye borçlunun maaşı üzerine haciz işlemi uygulanıp uygulanamadığı, maaş üzerinde başkaca hacizlerin bulunup bulunmadığı, işçinin maaş miktarını ve borçlu işyerinden ayrılmışsa bu durumu bildirerek müzekkerenin kendisine tebliğinden itibaren 7 gün içerisinde cevap vermek durumundadır. İşveren, borçlunun maaşına haciz işlemi uygulanmışsa kesilen bu tutarı dosyaya göndermelidir.

Maaş haczi borçlunun yalnızca çıplak ücretini kapsamaz. Ücret, ikramiye, prim, fazla mesai ücreti, hafta tatili ücreti, sosyal yardımlar gibi alacaklar da maaş haczi hesabında dikkate alınmalıdır. 

Maaş Haczi ile Ne Kadar Kesinti Yapılır?

Maaş haczinin miktarı belirlenirken iki kanun maddesinden faydalanılır. İcra ve İflas Kanunu’nun maddesinde maaş haczi kesintisinde işçinin maaşının en az ¼’ü’nün haczedilmesi gerektiği düzenlenmiştir.

‘’haczolunacak miktar bunların dörtte birinden az olamaz.’’

Bu düzenlemenin aksine Sayılı İş Kanunu uyarınca bir işçinin aylık ücretinin en fazla ¼’ü haczedilebilecektir. Dolayısıyla her iki kanun maddesi birlikte değerlendirildiğinde bir işçinin maaşının ¼’ü haczedilebilecektir. 

‘’İşçilerin aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez.’’

Borçlunun maaşından yapılacak olan kesintinin bir istisnası nafaka alacağıdır. Aylık nafaka alacağı borçlunun maaşının ¼’ünden fazla ise, nafaka tutarı kadar kesinti yapılabilir. Önemle belirtmek gerekir ki bahse konu bu istisna birikmiş nafaka alacakları için geçerli değildir.

Maaş Haczi ¼ nasıl hesaplanır? Maaş haczi hesaplama işleminde borçlunun yalnızca çıplak ücreti değil ikramiye, prim, fazla mesai ücreti, sosyal yardımlar gibi ek ödemeler de dikkate alınarak hesaplama yapılması gerekmektedir.

Kıdem Tazminatına Haciz Konulur mu?

İşçilerin kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, yıllık izin ücreti, sendikal tazminat gibi alacaklarına haciz konulabilir. Ancak bunlar maaş haczi kapsamında değerlendirilmediğinden ¼ sınırı uygulanmayacaktır. Dolayısıyla alacaklı tarafından bu alacakların tamamına haciz konulabilecektir.

Nafaka Maaştan Kesilir mi?

Nafaka alacağı maaştan kesilebilir. Öyle ki aylık nafaka alacakları için maaş kesintisi ¼ ile sınırlandırılmaz. Nafaka miktarı borçlunun maaşının ¼’ünü aşıyorsa borçlunun maaşından nafaka miktarı kadar kesinti yapılır. Ancak birikmiş nafaka alacakları bu istisnaya tabi değildir. 

Nafaka alacakları öncelikli alacaklardandır. Maaş haciz sırasında işverene sonradan tebliğ edilmiş olsa dahi ilk sıraya konulur ve direkt olarak kesinti yapılmaya başlanır.

Hangi Alacaklara Haciz Konulamaz?

Borçlunun işverenden tahsil edeceği bazı alacak ve tazminatlara haciz konulamaz. Bunlar İcra ve İflas Kanunu Maddesinin Fıkrasında şu şekilde ’’Vücut veya sıhhat üzerine ika edilen zararlar için tazminat olarak mutazarrırın kendisine veya ailesine toptan veya irat şeklinde verilen veya verilmesi lazım gelen paralar’’ ifade edilmiştir.

İlgili maddeye göre iş kazaları veya meslek hastalıkları sebebiyle işçiye ödenen tazminat ve alacaklar haczedilemez. Sürekli ve geçici iş göremezlik tazminatları, dava sonucunda hükmedilen bakıcı aylıkları, kısa çalışma ödeneği gibi alacaklar da bu kurala tabidir. Bu kuralın istisnası yine nafaka alacaklarıdır.

Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Emekli maaşlarına kural olarak haciz uygulanamaz. Ancak bu kuralın da istisnaları mevcuttur. Bu kuralın istisnaları SGK borçları, nafaka borçları ve emekli borçlunun muvafakat vermesi durumudur. 

Emekli olan borçlunun SGK’ya olan borçları nedeniyle maaşının ¼’üne haciz konulabilir. Nafaka borcu sebebiyle emekli borçlunun maaşına nafaka miktarı kadar haciz konulabilir.

Emekli borçlu maaşına haciz konulması konusunda muvafakat verirse her türlü borç için maaşına haciz uygulanabilir. Bu üç istisna dışında emekli olan borçlunun maaşına haciz konulamaz. Emekli maaşına bu istisnalar dışında haciz konulması halinde borçlu emekli maaşına haciz konulamaz dilekçe örneği düzenleyerek icra müdürlüğüne itirazda bulunabilir. 

Emekli Maaşına Haciz Gelir mi?

Emekli maaşlarına kural olarak haciz uygulanamaz. Ancak bu kuralın da istisnaları mevcuttur. Bu kuralın istisnaları SGK borçları, nafaka borçları ve emekli borçlunun muvafakat vermesi durumudur. 

Emekli olan borçlunun SGK’ya olan borçları nedeniyle maaşının ¼’üne haciz konulabilir. Nafaka borcu sebebiyle emekli borçlunun maaşına nafaka miktarı kadar haciz konulabilir.

Emekli borçlu maaşına haciz konulması konusunda muvafakat verirse her türlü borç için maaşına haciz uygulanabilir. Bu üç istisna dışında emekli olan borçlunun maaşına haciz konulamaz. Emekli maaşına bu istisnalar dışında haciz konulması halinde borçlu emekli maaşına haciz konulamaz dilekçe örneği düzenleyerek icra müdürlüğüne itirazda bulunabilir. 

Maaş Haciz Sırası Nedir?

Borçlunun maaşına birden fazla haciz konulabilir. Ancak her bir aylık dönem için borçlunun maaşından en fazla ¼ miktarında kesinti yapılabilecektir. Dolayısıyla birden fazla maaş haczinin tek seferde uygulanabilmesi mümkün olmadığından maaş hacizleri kendi arasında sıraya konulur. 

Hangi maaş haczinin hangi sıraya konulacağı maaş haciz müzekkeresinin işverene tebliğ tarihi ile belirlenir. İşverene ilk tebliğ olan maaş haczi ilk sıraya konulur. İlk sırada bulunan maaş haczi dosya borcunun kapatılması ile sona erer ve ikinci sıradaki dosya için kesinti yapılmaya başlanır. Yukarıda bahsettiğimiz üzere nafaka alacakları bu sıra kuralının istisnasıdır.

Maaş Haczi Ne Zaman Biter?

Maaş haczi, maaş haczinin uygulandığı dosya borcunun herhangi bir sebeple kapatılması neticesinde sona erer. Maaş haczi ile borç biter mi? Dosya borcu haricen ya da toplu bir şekilde ödeme ile kapanabileceği gibi maaştan yapılan kesintiler sayesinde de kapanabilir. 

Maaş Haczinde İşverenin Sorumluluğu

Usulüne uygun olarak işverene tebliğ edilen maaş haczi müzekkeresi sonunda işveren borçlu işyerinde çalışmaya devam ediyorsa maaşından ¼ oranında kesinti yapmak ve kesintiyi dosyaya göndermek zorundadır.

İşveren bu sorumluluğunu yerine getirmezse kesinti yapması gereken tutar kadar borçtan sorumlu olacaktır. Salt bu nedenle işverenin borcun tamamından sorumlu tutulması beklenemez. Ancak işveren kesinti yapmadığı süre boyunca kesinti tutarı kadar borçtan sorumlu olacak bu nedenle hakkında icra takibi başlatılabilecektir. 

Borçlunun işveren nezdindeki çalışmasının sona erdiği durumlarda işveren gecikmeksizin bu durumu maaş haczi cevap dilekçesi ile icra dairesine bildirmekle yükümlüdür. Aksi halde Cumhuriyet Başsavcılığınca hakkında soruşturma başlatılacaktır.

İşveren borçlunun maaşından kesinti yapıyor ancak bu kesintiyi icra dairesine göndermiyorsa işçiye karşı sorumluluğu da ortaya çıkacaktır. İşverenin bu tavrı işçiye iş sözleşmesini haklı nedenle feshetme hakkı verecektir. 

Maaş Haczi Sorgulama

Maaşında haciz olup olmadığını sorgulamak isteyen borçlu UYAP Vatandaş Portal üzerinden hakkında açılmış icra takiplerini görebilecektir. Bu takip dosyaları içerisinde maaşında haciz bulunup bulunmadığı konusunda bilgi sahibi olabilir.

Maaş Haczine İtiraz Nasıl Yapılır?

Borçlu, ödeme emri daha önce kendisine tebliğ edilmemişse yahut borcu ödediyse maaş haczine itirazda bulunabilir. Borçlu itirazıyla birlikte maaş haczi kaldırma talebi dilekçesini icra dairesine sunarak maaş haczine itiraz edebilir.

İşveren tarafından kanunda öngörülen istisnalar dışında maaş haczi kesinti ¼ üzerinde yapılırsa işçi bu uygulamaya karşı da itirazda bulunabilir. 

Maaş Haczi Müzekkeresi Örneği

Maaş Haczi Müzekkeresi Örneği

Maaş Haczi Kalkıyor mu?

Çalışan borçluların en çok ilgilendiği sorulardan birisi de maaş haczi kaldırılacak mı sorusudur. Maaşa haciz kalkıyor , maaşa haciz kalkıyor gibi haberler şuanda gerçeği yansıtmamakla birlikte henüz böyle bir düzenleme mevcut değildir. Maaş haczi ile ilgili gerek alacaklı gerek borçlu gerekse de müzekkere muhatabı işveren alanında uzman bir icra avukatı ile temasa geçip, hukuki destek alması hak kayıplarına uğranılmaması anlamında önem arz etmektedir. 

Maaşına Sıklıkla Haciz Gelen İşçinin İş Akdine Son Verilebilir mi?

Günümüz ekonomik koşullarında finansal okur yazarlık bilgisine sahip olmayan ve bütçesini planlayamayan bazı işçilerin ödeme dengelerinin bozulduğunu gözlemlemekteyiz. Bir işçi hakkında işverenliğe tebliğ olan onlarca maaş haczi müzekkeresi nedeniyle; işverenlik bünyesindeki insan kaynakları ve muhasebe çalışanlarına külfet yüklenmekte, avukat aracılığıyla sunulan maaş haczi yanıtları işveren için vekalet harcı ve baro pulu ücreti gibi maliyetler yaratmakta, en önemlisi de maaş haczine yanıt verilmemesi halinde şartları oluştuysa işverenin sorumluluğuna gidilebilmesi riski doğmaktadır. Bu yazımızda işçinin hangi koşul ve şartlarda iş  akdine son verilebileceğini özetlemeye gayret ettik. 

Mahkemeler işçi lehine yorum ilkesi uyarınca gerçekleştirilen fesihlerin haklı ya da geçerli nedene dayanıp dayanmadığı, feshin hukuka uygun olup olmadığı, feshin ölçülülüğü noktasında sıkı denetim yapmakta ve işçiyi koruma gayesi gütmektedir. İş Kanunu uygulamalarında işçinin davranışlarından kaynaklı sebepler geçerli nedenle feshin konusu olarak sayılmıştır. Bazı Yargıtay içtihatlarına göre ise; salt işçinin borçları nedeniyle maaşına haciz gelmiş olması, İş Kanunu’na göre işverene işçiyi işten çıkarma hakkı vermemekle birlikte; bazı istisnai durumlarda işverenin iş akdini fesih imkanı doğmaktadır. Bu hallere; işçinin çalışma arkadaşlarından borç para istemesi, adli işleri dolayısıyla işe gelmemesi dolayısıyla iş akışına zarar vermesi sebebiyle işyerinde huzuru bozması, işçinin kendisine verilen yeterli sürede borçlarını kapatacağına yönelik sözünde durmaması, çok sayıda ve sıklıkla gelen maaş haczi dolayısıyla insan kaynakları, hukuk, muhasebe bölümlerinde iş yükü oluşturması ve önemli zaman kaybına neden olması durumları örnek olarak verilebilir.

Malumunuz olduğu üzere; işçinin maaşı üzerinde birden fazla haciz olduğunda bunlar sıraya konur. İstisnai bir durum olmadığı sürece; sırada önde olan haczin kesintisi bitmedikçe sonraki haciz için kesintiye geçilemez ve bu konuda ilgili icra dairelerine bilgi verilir. Borcun bittiği ise mutlaka İcra Dairesi&#;nden alınacak yazı ile belirlenmelidir. Uygulamada sıklıkla karşılaşılan bir husus; maaş haczi müzekkeresinde yazan rakam ödendiğinde borcun biteceğine yönelik yanılgıdır. Şöyle ki; faiz ve masraf gibi kalemler güncel kapak hesabında farklılık yaratabilmekte ve borç bakiyesi kapanmadan diğer dosyaya ödemelerin yapılmasıyla önceki dosyanın kapanmamasına sebebiyet verilebilmektedir. Zira, İİK md. “funduszeue.infoç bitinceye kadar icra dairesinin tebligatı mucibince haczolunan miktarı tevkif edip hemen daireye göndermeğe mecburdurlar.” hükmünü haizdir. Diğer taraftan işçi haricen ödeyerek de borcun tamamını kapatabilir ve borcu olmadığına dair belge getirebilir. Hal böyle olunca, işverenlikçe maaş haczine yönelik işlemleri bitirilmeden önce işçiden icra dairesinden yazı getirmesinin talep edilmesini tavsiye etmekteyiz.

Maaş haczinin feshi nedeni yapılıp yapılamayacağı hususuna dönecek olursak; Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Tarihli, /94 E. &#; / K. sayılı kararında, çeşitli tarihlerde icra daireleri tarafından davalı işverene yazılmış 12 adet maaş haczi müzekkeresinin bulunduğu, işverenin sürekli icra takip yazılarına muhatap olmasına neden olan işçinin işyerinde olumsuzluklara neden olduğu, dolayısıyla işverenin açıklanan nedenlere istinaden gerçekleştirdiği feshin haklı değil ancak geçerli nedene dayandığı yönünde karar vermiştir. Ayrıca verilen bir Yargıtay içtihadında; geçerli nedenle fesih için savunma alma zorunluluğuna değinilmiş, işçinin ücretine sık sık haciz gelmesi nedeni ile iş sözleşmesinin geçerli nedene dayalı olarak feshedilebilmesi için işçiye önceden bir uyarı verilmesi ya da ihtar çekilmesi ve ayrıca bu durumun işyerinde olumsuzluklara yol açtığının somut bir biçimde ispat edilmesi gerektiği yönünde hüküm kurulmuştur. 

Yargıtay bir diğer kararında; maaşına değişik alacaklılar tarafından çok sayıda ve farklı zamanlarda haciz konulmasına bağlı olarak icra müdürlüğünden işyerine gönderilen yazıların sayıca çok olması, bu durumun işyerinde oldukça önemli işgücü ve zaman kaybına sebep olması nedeniyle 6 ay içinde icra dosyalarının kapatılması, işyerine yeni maaş haczi yazılarının gelmemesi konusunda işverence uyarılmış olduğu halde verilen süreye rağmen haciz yazılarının gelmeye devam etmesi üzerine iş akdi feshedilmiş olan işçiyle ilgili olarak Yargıtay; işçi aleyhine yapılan icra takiplerinin çokluğu, işverenin/muhasebe servisinin/görevlisinin buna ilişkin işlemler yapmak zorunda kalması, işverenin de sorumluluğunu doğurabilecek hallerin oluşması riski nedeniyle işverence yapılan feshin geçerli nedene dayandığı yönünde karar vermiştir. 

Bir diğer Yargıtay kararında ise; işçinin piyasaya olan borçlarından dolayı hakkında birçok icra takibi başlatıldığı, bu borçları ve başkaca davaları için birçok kez izinsiz şekilde işe gelmediği işçinin özel hayatındaki birçok sıkıntının çalışmasını olumsuz etkilediği bu durumun haklı fesih olmasa da geçerli nedenle fesih sebebi oluşturduğu yönünde hüküm kurulmuştur. 

Buna karşılık Yargıtay’ın bu konuya yaklaşımı ise olaydan olaya farklılık göstermektedir. Aksi yönde Yargıtay kararlarından örnek verilecek olursa; 

Yukarıda içtihatlarına yer verilen 9. Hukuk Dairesi, Tarihli, / E. ve / K. sayılı kararında; borcundan dolayı maaşı üzerine 11 farklı icra dosyasından haciz geldiği, borçları yüzünden işine yeterince konsantre olmadığı gerekçeleriyle iş sözleşmesi doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış nedeniyle işverence feshedilmiş olan işçiyle ilgili olarak Yargıtay; işverenin işçinin ücretini zamanında ödememiş olduğu hususunu da göz önüne alınarak, işçinin maaşına haciz gelmesinin doğruluk ve bağlılığa aykırı bir davranış olmadığına, dolayısıyla işverence yapılan feshin haksız fesih olduğuna karar vermiştir. 

Yukarıda özetlenmeye çalışıldığı üzere; işçinin maaşına birçok kez haciz gelmesine dayanarak iş sözleşmesi, ancak olayın İş Kanunu’nun “Feshin Geçerli Sebebe Dayandırılması” başlıklı Maddesinde sayılan hâlleri taşıması şartıyla, açıklanan somut durumların gerçekleşmesi halinde geçerli nedenle feshedilebilir. Ayrıca bu feshin geçerli olması için öncesinde ayrıca işçinin yazılı olarak uyarılması da gerekmektedir. İşçinin, salt borçları bulunması nedeniyle maaşına haciz gelmiş olması, İş Kanunu’na göre işverene işçiyi işten çıkarma hakkı vermemekle birlikte, yukarıda örnek olarak verilen Yargıtay kararlarından da anlaşılacağı üzere istisnai bazı durumlarda işverenin işçiyi işten çıkarma hakkı doğmaktadır. Bu gibi durumlarda somut olayın hukuk perspektifinden incelenerek, güncel içtihatlara istinaden yorumlanması akabinde sonuca gidilmesi gerekliliğini hatırlatırız. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası