bağırsakta polip neden olur / Bağırsak Polipleri Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Bağırsakta Polip Neden Olur

bağırsakta polip neden olur

Polip Nedir?

Polip, vücudun birçok farklı dokusunda oluşabilen anormal tümör benzeri yapılardır. Vücutta; burun, rahim, bağırsak gibi birçok değişik bölgede oluşabilirler. Aynı zamanda bazı sağlık problemlerine de yol açabilirler. Meydana geldiği dokuda köklenerek dışa doğru büyüyen polipler, geniş bir taban veya bir sap ile dokuya tutunurlar. Bulunduğu yapıya göre iyi huylu veya kötü huylu olarak gelişebilirler. Çoğunlukla iyi huylu olan bu yapıların az bir kısmında kanserleşme eğilimi görülür. Rahatsızlık verebilecek olanlar cerrahi işlemle alınır. Bir sakıncası olmayanlar ise alınmadan takip edilir.

Neden Oluşur?

Hareketsiz yaşam, stres, dengesiz beslenme, aşırı kilo alma gibi nedenler bağırsakta polip oluşma ihtimalini arttırır. Ailede kanser geçmişi, genetik yatkınlık gibi faktörler de oluşmasında etkilidir. Bu nedenler olmasa da polip oluşma ihtimali vardır.

Polip Çeşitleri Nelerdir?

Polip yapıları oluştukları bölgeye göre adlandırılır. Bu anlamda farklı çeşitleri bulunur. En sık görülen polip türleri şu şekildedir:

Endometrial Polip:Rahimde oluşan poliplerdir. Bilhassa menopozdan sonra oluşurlar. Rahim veya rahim ağzında köklenirler ve kanama sorunu ile belirti verir.

Safra Kesesi Polipleri: Genellikle safra kesesi ve safra çamuru hastalıkları ile karıştırılır. Polipin büyümesi ve safra kanalını tıkaması halinde polipin cerrahi işlemle alınması gerekir.

Ses Telleri Polipleri: Bu durum kişilerin sesinde çatallanma veya kalınlaşma sorunu oluşturabilir. Bu yüzden ilaçlar veya ameliyat ile tedavi edilir.

Bağırsak Polipleri: Polip yapısının kalın bağırsakta görüldüğü vakalarda tekrar eden ishal, dışkının görüntüsünde farklılıklar ve dışkıda kan görülmesi gibi olumsuz durumlara neden olabilir. Çok şiddetli semptomlara neden olan poliplerin ameliyat ile alınması gerekebilir.

Nedenleri Nelerdir?

Vücutta polip oluşmasının nedeni tam olarak bilinmez. Ancak bazı risk faktörlerinin bu durumu tetiklediği öngörülür. Bunlardan bazıları şu şekildedir:

  • Rahimde oluşan poliplerin, kan dolaşımındaki fazla östrojen hormonunun etken olduğu düşünülür.
  • Alkol kullanımı, sigara içilmesi, reflü hastalığı, alerji ve kimyasallara maruz kalınmasının ses tellerinde polip oluşumuna sebep olduğu öngörülür.
  • Yanı sıra sigara içilmesi mesane polipleri için de risk unsurudur.
  • Ayrıca, tüm polip türlerinde genetik yatkınlık ve aile üyelerinde kanser hastalığı varlığı da etken sebepler arasında yer alır.

Ancak bu risk faktörlerinin hiç olmadığı bireylerde de polip oluşma ihtimali bulunur.

Polip Belirtileri Nelerdir?

Poliplerin birçoğu herhangi bir sağlık sorununa yol açmadan kendiliğinden yok olabilir. Bu yüzden rahatsızlık veren bir belirti vermez. Bu yüzden, ancak başka bir sağlık taramasında fark edilirler. Fakat bazı polip oluşumları, günlük hayatı olumsuz yönde sekteye uğratacak derecede sorun çıkarabilir. Bu tür polip yapıları genellikle büyüt ebatlara sahiptir. Polipler bulundukları bölgeye göre farklı belirtilere neden olur. Bu belirtiler şu şekilde görülebilir:

  • Kulakta oluşan polipler; kulaktan kan gelmesi veya işitme kaybı sorunlarına neden olabilir.
  • Bağırsakta oluşan polipler; ishal, kabızlık, karın ağrısı veya dışkıda kan oluşmasına sebep olabilir.
  • Burun içinde oluşanla; baş ağrısı, koku kaybı, soğuk algınlığı ve burunda ağrıya neden olabilir.
  • Midede oluşan polipler; mide ağrısı, kusma, midede hassaiyet veya kanama yapabilirler.
  • Boğazda oluşan polipler; birkaç gün süren ses kısıklıklarına neden olabilir.
  • Safra kesesinde oluşan polipler; safra kanalında tıkanma yapabilirler.
  • Mesanede oluşan polipler ise; idrar yaparken ağrı, idrarda kan ve sık idrar yapma isteğine neden olabilir.

Rahimde Polip Belirtileri

Rahim veya servikste oluşan polipler; normal zamanda bir belirti göstermez. Ancak adet döneminde şiddetli kanamalara, cinsel ilişki sırasında ağrıya, gebe kalamamaya veya olağan dışı akıntılara yol açabilir.

Polip Nasıl Teşhis Edilir?

Polip teşhisi çoğunlukla kişideki bir şikayet üzerine yapılmaz. Çünkü genellikle polipler belirti vermez. Bu yüzden birçok vaka da, başka bir sağlık sorunu için muayene yapılırken polip olduğu da anlaşılır. Bazı çok küçük yapıdaki polipler de ultrason incelemesinde de görünmeyebilir. Bu polipler belirti vermeye başladıktan sonra, doku örneği alınarak inceleme yapıldıktan sonra saptanır. Endometrial poliplerden genellikle aşırı kanamaya bağlı olarak şüphelenir. Yapılan ultrason incelemesi ile görülebilir. Bağırsakta olan polipler kolonoskopi incelemesi yapılarak, ses tellerinde oluşan polip yapıları ise endoskopi yapılarak tespit edilebilir.

Polip Tedavisi Nasıl Yapılır?

Poliplerin tedavi planı; sayılarına, oluşum bölgelerine ve iyi huylu veya kötü huylu olmalarına göre hekim tarafından değerlendirilerek yapılır. Birçok türü iyi huylu olan ve herhangi bir kanserleşme olasılığı bulunmayan polip türünün alınmasına gerek yoktur.

Ancak takip edilmesine rağmen iyileşme olasılığı bulunmayan ve kanserleşme ihtimali bulunan poliplerin alınması gerekir. Bu tür yapılar; bağırsaklarda ise devamlı bağırsak problemlerine yol açabilir. Rahimde ise gebeliğe engel olabilir. Poliplerin çıkarılması amacıyla yapılan cerrahi operasyona polipektomi denilir. Bu operasyon polipin olduğu bölgeye göre genel veya lokla anestezi ile yapılabilir. Ortalama dakika süren bu operasyon hastanede yatış gerektirmez. Genellikle hastalar ertesi gün normal hayatlarına ve iş yaşamlarına dönebilirler.

Yani polip tedavisi için önemli nokta kötü huylu olup olmamalarının anlaşılmasıdır. Eğer kötü huylu ve risk oluşturacak bir yapılanma ise ameliyatla alınması gereklidir. Bu yüzden polip semptomlarından bir veya birkaçını yaşayan bir işi mutlaka uzman bir hekime muayene olmalıdır. Aksi takdirde hastalık oluşturacak ciddi boyutlara gelme ihtimali artacaktır.

Polip Ameliyatı

Özellikle rahim içerisindeki polipler ameliyatla alınır. Lokal anestezi ile veya sakinleştiriciyle işlem uygulanır. Optik cihazlarla poliplerin yeri saptanır. Yerlerinin tam olarak tespit edilmesi önemlidir. Ameliyat sonrasında hastanede yatılması gerekmemektedir. Düşük ihtimalle de olsa tekrarlanma ihtimali vardır bundan dolayı belirli aralıklarla kontrole gitmenizde fayda vardır.

Bağırsak Polipleri Nedir?

Bağırsak Polipleri Nedir?

Bağırsak polipleri nedir?

Polipler hücrelerin, normale oranla daha fazla arttığı kitlelerdir. Polipler, kalın bağırsakta en sık karşılan tümör çeşitleridir. Ancak vücudun diğer kısımlarında da görülebilmektedirler. Kalın bağırsak polipleri, bağırsağın iç yüzeyindeki anormal büyüyen kitlelerdir. Genellikle iyi huylu olmalarına rağmen, bazı durumlarda kansere neden olabilmektedirler.

Kalın bağırsak polipleri kimlerde görülür?

Kalın bağırsak polipleri herkeste ve her yaşta görülebilir. Ancak çoğunlukla, 40 yaşın üzerindeki kişilerde daha sık görülmektedir. 40 yaşından sonra ise risk, her on yılda ikiye katlanmaktadır.

Kalın bağırsak poliplerinde risk faktörleri nelerdir?

Kalın bağırsak poliplerinde risk, 40 yaşından sonra başladığı için bu yaş grubu risklidir. Aile öyküsünde; kalın bağırsak polibi veya kalın bağırsak kanseri hikayesi olanlar riskli gruptadır. İltihabi bağırsak hastalıkları, kalın bağırsak polipleri için risk oluşturabilmektedirler. Sigara ve alkol kullanan kişilerde ve de stresli kişilerde polip görülme riski fazladır.

Belirtileri nelerdir?

Kalın bağırsak polipleri çoğu zaman belirti vermezler. Hastaların bazılarında; ishal, karın ağrısı ve kansızlık (demir eksikliği) şikayetleri görülebilmektedir. Polipler genellikle tesadüfen yapılan; dışkıda kan tetkiki, kolonoskopi, sanal kolonoskopi, kapsül endoskopisi veya bağırsak röntgeninde tespit edilirler.

Polipler her zaman kansere neden olur mu?

Polipler çoğunlukla iyi huylu olsalar bile, kanser ile ilişkiler genellikle vardır. Kalın bağırsak kanserlerinin yüzde 90’dan çoğu polipler ile başlar. Ancak her polip kanserdir diyemeyiz. Polipi öncü bir hastalık olarak kabul edip, bu sürecin alanında uzman bir hekim tarafından, düzenli olarak kontrol edilmesi en sağlıklısıdır.

Bağırsak poliplerinin tedavisi nedir?

Polip tedavisinde erken tanı oldukça önemlidir. Bağırsak poliplerinin tedavisine; fiziki muayene, patolojik sonuçlar ve görüntüleme işlemlerinden sonra, tedavi sürecine doktor karar vermektedir. Her hastanın hikayesine, yaşına ve hastalığının seyrine, poliplerin iyi veya kötü huylu oluşuna göre tedavi süreci değişebilmektedir. Genellikle iyi huylu olan ve kansere dönüşme ihtimali olmayan polipler, herhangi bir probleme sebep olmuyorlarsa alınmaları gerekmeyebilir. Ancak doktor değerlendirmeleri sonucunda poliplerin alınması gerektiğini düşünüyorsa, derhal alınmalıdırlar. Kalın bağırsak polipleri, kanserleşme ihtimali olan kitleler oldukları için mutlaka düzenli olarak kontrol ettirilmelidirler.

Benzer Yazılar

Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?
Karın Ağrısının Nedenleri Nelerdir?

Kişiler arasında oldukça sık karşılaşılan rahatsızlıklardan birisi olan karın ağrısı; bademcik iltihabından, apandiste kadar pek çok önemli hastalığın belirtisi olabilir. Bu bölgede hissedilen ağrıların tümüne karın ağrısı diyor olsak da asıl ağrının kaynağı; bazen karnın içindeki, bazen de karnın dışındaki organlar olabilir.

Devamı

Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?
Vücuttan Gaz Çıkarmak Önlenebilir Bir Davranış mıdır?

Gaz çıkarma, aşırı havanın vücuttan çıkarılmasına denilmektedir. Herkeste olabilen doğal bir vücut tepkisidir. Ancak gaz çıkarma, toplum içerisinde kaba bir davranış kabul edildiği için kişileri zor durumda bırakabilir veya kişiyi alay konusu yapabilir.

Devamı

Gastroskopi Nedir?
Gastroskopi Nedir?

Son yıllarda yanlış beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik mide ve bağırsaklarda olumsuz etkilere neden oluyor. Sindirim sistemi tanı ve tedavisinde kullanılan, ucunda kamera bulunan bir cihazla organların incelenmesine endoskopi denilirken,

Devamı

Gastrit Neden Oluşur?
Gastrit Neden Oluşur?

Beslenme alışkanlığı, gastritin ortaya çıkmasında önemli rol oynayan bir faktördür. Düzensiz ve kötü beslenme, sigara ve alkol tüketimi, mideyi tahriş ederek gastrite sebep olabilecek başlıca sebeplerdendir.

Devamı

Polip Nedir?

Polipler, içi boşluklu organlarımızın yüzeylerini örten tabakada meydana gelen, çoğunlukla kabartı şeklinde olan anormal doku büyümeleridir. Sıklıkla küçük ebatlıdırlar ve iki farklı formda görülürler. Bunlardan biri mantara benzer. Diğeri ise daha düz bir formdadır ve çevresine göre hafif bir tümseği vardır.

Poliplerin büyük çoğunluğu iyi huyludur. Fakat oluşumlarının ardında anormal hücre büyümesi olduğu için tedavi edilmemeleri ya da alınmamaları halinde kötü huylu hale dönüşebilirler. Kansere dönüşmesi ihtimali; oluştukları yere, neden oluştuklarına ve ne kadar süredir var olduklarına bağlı olarak değişir.

Polipler, en yaygın olarak bağırsak ve rahim iç yüzeyinde görülmekle birlikte burun, kulak, boğaz, mide, safra kesesi, mesane gibi vücudun çok çeşitli organlarında da karşımıza çıkarlar.

Mide Polipleri: Midede oluşan polipler genellikle pek bir belirti vermedikleri için farklı bir mide sorunu için inceleme yapıldığında, işlem esnasında rastlantısal olarak tespit edilir. Bu poliplerin büyük kısmı kansere neden olmaz. Kimi çeşitlerinin varlığı, ilerleyen yıllarda kanser ihtimalinin olabileceğine işaret eder.

Bağırsak Polipleri: Bağırsak polipleri sık rastlanan polip çeşitlerinden biridir. 50 yaşın üstündeki her dört kişiden birinde bağırsak polipleri görülebilir. Bu nedenle bu yaş grubundaki kişilerin düzenli olarak bağırsak polipleri için tarama yaptırmaları önerilir. Kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülen bu poliplerin hiperplastik olarak adlandırılan türleri kansere dönüşmezken, adenomatoz olarak adlandırılan türleri büyümeleri halinde kansere dönüşebilir.

Safra Kesesi Polipleri: Safra kesesi poliplerinin çoğunluğu iyi huylu olup nadiren kansere dönüşürler. Safra kesesi polipinin sayısı ve boyutu arttıkça kansere dönüşme riski artmaktadır. Bu nedenle tespit edildikten sonra aralıklı olarak takip edilmeleri gerekir.

Endometriyal Polipler: Rahim iç yüzeyinde tespit edilen yuvarlak yapılı bu poliplerin ebadı 2 mm’den 40 mm’ye kadar değişebilir. Sıklıkla kötü huylu değildirler. Adet döngüsünün bozulmasına neden olabilirler. Rahimde bir veya birkaç polip aynı anda oluşabilir.

Nazal Polipler: Nazal bölgede gelişen poliplerin çoğunluğu kansere neden olmaz. Damla şeklinde bir formda olurlar. Oluşma nedenleri kronik inflamasyondur. Her yaşta ortaya çıkabilen bu polipler çocuklara göre yetişkin kişilerde daha fazla görülür. Tedavi sonrasında tekrar çıkma ihtimalleri bulunur.

Kulak Polipleri: Kulak polipleri yuvarlak yapılıdır. Orta kulak civarında ve kulak kanalında gelişirler. Kırmızıya yakın bir renkleri vardır ve kanamaya meyilli bir yapıları bulunur. Kanserli olanları da bulunur.


Polip Belirtileri Nelerdir?

Mide Polipleri: Mide iç yüzeyini örten dokudan kaynaklanan, çoğunlukla tomurcuk şeklinde olan bu polipler genellikle hiçbir belirti vermezler. Doktorunuzun sizi başka bir nedenle muayene ederken endoskopi ile incelemesi esnasında ortaya çıkarlar. Mide polipi ortaya çıktıktan sonra yüzeyinde kızarıklık ve ülserler gelişebilir. Böyle durumlarda karında hassasiyet, karın ağrısı, mide bulantısı, kansızlık, dışkıda kan bulaşı görülebilir. Mide polipleri büyük boyutlara ulaştıklarında nadiren de olsa ince bağırsağa geçişi tıkayıp kusmaya neden olabilirler. 
 
Bağırsak Polipleri: Bağırsak iç yüzeyinde yavaş yavaş ortaya çıkan aşırı büyümelerdir. İnce bağırsakta da görülmekle birlikte sıklıkla kalın bağırsak ve rektumda izlenirler. Kolon ve rektum polipleri özellikle yaşın ilerlemesiyle daha fazla görülmekte olup kanser gelişiminde ciddi bir risk faktörü oluştururlar. Kalın bağırsak ve rektum yerleşimli polipi olan hastaların da çoğunluğunda herhangi bir şikayet yoktur. En sık ortaya çıkan yakınmaları dışkıda kan görülmesi ve makattan kanamadır. Kolon poliplerinden kaynaklanan uzun süreli kanama, demir eksikliği anemisine neden olabilir. Poliplerin diğer belirtileri karın ağrısı, ishal,  kabızlık ve dışkı çapında azalmadır.
 
Safra Kesesi Polipleri: Safra kesesinin iç duvarını kaplayan tabakadan kaynaklanıp safra kesesi boşluğuna doğru uzanan yapılardır. Tipik olarak belirgin bir şikayete neden olmazlar ve genellikle başka nedenlerle yapılan görüntüleme çalışmalarında tespit edilirler. 

Endometriyal Polipler: Rahim bölgesinde görülen bu polipler sıklıkla rahim iç yüzeyinde oluşurlar. Belirtileri arasında vajinal kanama, adet düzeninin bozulması ve infertilite yani kısırlık bulunur.

Nazal Polipler: Burunda veya sinüs civarında oluşurlar. Nazal polipler; koku alamama, burun ve baş ağrısı gibi soğuk algınlıklarında da görülen belirtiler gösterirler. Horlamaya da neden olabilirler.

Kulak Polipleri: Kulak poliplerine işitsel polipler adı da verilir. Genellikle kulak kanalında ortaya çıkarlar ve duymada güçlük, kulaktan kan gelmesi gibi belirtiler gösterirler.

Polip Nedenleri Nelerdir?

Poliplerin oluşma nedenlerinin tamamı net olarak bilinmemektedir. Bilinen bazı nedenler şunlardır:

  • Genetik olarak polip oluşmasına uygun yapının varlığı. Ailede polip görülen yakınlarınız varsa bu durum sizin de polip sorunuyla karşılaşma ihtimalinizi artırır,
  • Enfeksiyon,
  • Kist ya da tümör varlığı,
  • Polipin oluştuğu bölgede yabancı bir cisim bulunması,
  • Midede kronik olarak iltihap görülmesi,
  • Östrojen hormonunun olması gereken değerlerden çok daha yüksek olması,
  • Kolon bölgelerindeki hücrelerin genetik yapısında yaşanan değişimler.

Polip Nasıl Teşhis Edilir?

Mide Polipleri: Yaşadığınız sorunlardan dolayı ya da kontrol - tarama amaçlı yapılan bir gastroskopi işleminde tespit edilebilirler. Üzerinde görüntüyü aktaran bir kamera ve incelenen yeri aydınlatan bir ışık kaynağı olan, yaklaşık cm uzunluğundaki endoskopi cihazı yardımıyla ağızdan girilerek yemek borusundan geçilir ve mideye ulaşılır. Endoskobun ucundaki kamera sayesinde midenizde oluşan polipleri görüntülenir.

Bağırsak Polipleri: Bağırsak poliplerinin teşhisini kolonoskopi işlemi sağlar. Endoskopi cihazı ile anüsten girilip rektum, tüm kolon bölümleri ve ince bağırsağın son bölümü incelenir. İşlem yapılmadan önce bağırsağı temizleyen ilaçlar kullanılarak bağırsaklarınız boşaltılır. Böylelikle bağırsaklarınızda yer alan polipler net bir şekilde görülür. 

Safra Kesesi Polipleri: Genellikle başka bir sebepten dolayı yapılan ultrasonografi incelemesinde tespit edilirler. Bunun dışında manyetik rezonans inceleme (MR) ve karın tomografisinde de görülebilirler. Safra kesesi polipi tespit edildikten sonra takibi belli aralıklarla yapılan ultrasonografi ile gerçekleştirilir.

Endometriyal Polipler: Zamansız beliren kanamalar ve adet düzensizlikleri gibi belirtiler doktorunuza bu konuda önemli bilgiler verir. Doktorunuz, rahim içini ultrasonografi ile incelemesi neticesinde teşhisi netleştirir.

Nazal Polipler: Doktorunuz muayene sırasında yakınmalarınızı dinler. Anlattıklarınız nazal polip ihtimalini gösteriyorsa kameralı bir endoskop yardımıyla burnunuzun içini görüntüler ve nazal polip teşhisini koyar.

Kulak Polipleri: Tıpkı diğer polip türlerinin muayenesinde olduğu gibi şikayetleriniz kulak polipine işaret ediyorsa, doktorunuz otoskop ya da endo-otoskop kullanarak kulağınızın içini inceler. Orta kulak ve kulak kanalınızda polip varsa bu inceleme sırasında ortaya çıkar.

Polip Tedavisi

Polip tedavisinde süreç birkaç farklı unsura göre belirlenir. Bunlardan birincisi poliplerin bulunduğu yerdir. Bir diğer unsur poliplerin ebadıdır. Bunların dışında poliplerin iyi huylu ya da kötü huylu olup olmadıklarına bağlı olarak tedavi süreci farklılaşır. Şimdi konumlarına göre polip tedavilerini detaylandıralım.

Mide Polipleri: Mide poliplerinin tedavisini belirleyen ana unsur polipin türüdür. Adenom yani kansere dönüşebilecek polipleriniz varsa örnek alınarak laboratuvara gönderilir ve sonuca göre tedavi programı yapılır. Kanserleşme riski göstermeyen küçük poliplere çoğunlukla daha fazla müdahale edilmezken, risk içeren ya da büyük boyuttaki polipler çıkarıldıktan sonra midenin belli aralıklarla takip edilmesi gerekir.

Bağırsak Polipleri: Bağırsak polipleri için kolonoskopi yapılırken sıklıkla tedaviye de başlanır. İşlem sırasında görülen polip kolonoskopiyi yapan doktor tarafından alınır. Daha sonra bu polip incelenmek üzere laboratuvara gönderilir. Burada amaç polipin iyi huylu mu kötü huylu mu olduğunun anlaşılmasıdır. Poliplerin erkenden çıkarılması kanser gelişmesi ihtimalini azaltır. Bu nedenle 50 yaşından itibaren doktorunuzun uygun görüleceği aralıklarla kolonoskopi yapılması önerilir.

Safra Kesesi Polipleri: Safra kesesi polipinin boyutu, iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığını tahmin etmeye yardımcı olabilir.  10 mm’den daha küçük olan safra kesesi poliplerinin kanserli olma olasılığı düşüktür ve genellikle tedavi gerektirmez. Standart karın ultrasonografisi kullanılarak takip edilir. Safra kesesi polipinin boyutu ve sayısı artıyorsa, 10 mm’den daha büyük ise zamanla kansere dönüşme olasılığından dolayı tedavi edilirler. Tedavisi de safra kesesinin cerrahi olarak çıkarılmasını (kolesistektomi) içerir. 

Endometriyal Polipler: Doktorunuz rahminizi inceledikten sonra polip olup olmadığını görür. Polip varsa bundan bir örnek alarak laboratuvara gönderir. Polipiniz sizde herhangi bir şikayete neden olmuyorsa tedavi yapılmaz fakat belirli aralıklarla düzenli kontrole gelmeniz istenir. Polipleriniz nedeniyle şiddetli kanama yaşıyorsanız, gebe kalmanızda sorun yaratıyorlarsa cerrahi operasyonla alınırlar. Menopozun ardından ortaya çıkan poliplerde de tedavi yöntemi, alınması yönündedir.

Nazal Polipler: Küçük polipleriniz varsa ilaç tedavisi yapılarak rahatlamanız yoluna gidilir. Bu ilaçlar sprey ya da tablet şeklinde olabilir. Poliplerle birlikte enfeksiyon görülüyorsa antibiyotik tedavisi uygulanır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen poliplerin alınması tercih edilir. Polipleriniz endoskopi yöntemiyle alınmaya uygunsa bu yöntem tercih edilir. Endoskopiyle alınmaya uygun değilse ileri cerrahi operasyonla müdahale edilir.

Kulak Polipleri: Kulağınızdaki poliplerin nedenine bağlı olarak tedavi yöntemi belirlenir. Polip sorununuzun ardında enfeksiyon varsa antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinden sonuç alınmazsa polipten parça alınarak laboratuvarda incelenir ve cerrahi operasyonla alınması tercih edilebilir.

Polip Riskini Artırabilecek Etkenler

Mide poliplerinde: yaşlılık, bakteri kökenli mide enfeksiyonu geçirmek, bazı ilaçları uzun süreli kullanmak ve genetik kökenli bazı hastalıklara sahip olmak.

Bağırsak poliplerinde: kalıtsal hastalıklara sahip olmak, yağlı ve liften fakir beslenmek, obez olmak, 50 yaşın üzerinde olmak, erkek olmak, sigara ve alkol tüketmek, iltihap kökenli bir bağırsak hastalığına sahip olmak.

Endometriyal poliplerde: 60 yaşın üstünde olmak, menopoz sürecine girmek ya da menopoz sürecini bitirmiş olmak, hormon tedavisi almak.

Nazal poliplerde: sinüs enfeksiyonu, astım ve alerji sorunları yaşamak.

Mesane poliplerinde: Erkek olmak ve sigara kullanmak polip gelişme riskini artırır.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bağırsakta polip oluşumunun 8 nedeni

Sağlıklı beslenme kurallarının biri olan liften zengin yiyeceklerin tüketimi, Akdeniz diyeti ve birinci derecede akrabalarında polip öyküsü bulunan kişilerin 50 yaş sonrası düzenli kolonoskopi yaptırmasının da polip riskini önemli oranda azalttığını belirten Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Yıldıran Songür, bağırsak poliplerine yol açan risk faktörleri ve tedaviler hakkında bilgi verdi.

İLERİ YAŞ EN ÖNEMLİ POLİP OLUŞUMU FAKTÖRÜ

Kalın bağırsakta rastlanan poliplerin iki türlü ve genellikle iyi huylu olarak kabul edildiğini belirten Dr. Songür, “Biri, adenomatöz adı verilen bırakıldığında zaman içerisinde kansere dönüşebilen polipler, diğeri ise hiperplastik polipler gibi kanserleşme potansiyeli olmayan ya da çok düşük olan poliplerdir. Dolayısıyla kolonoskopi ile özellikle adenomatöz poliplerin saptanması ve ortadan kaldırılması gerekir. Polip oluşumu yaşa bağlı olarak artış göstermektedir. 30 - 40 yaşlarındaki kişilerde polip olma ihtimali %10 ila %15 civarındayken, 70 - 80 yaşındaki kişilerde bu oran, %35 ila %40’lara çıkmaktadır” dedi.  

POLİP RİSKİNİ BU FAKTÖRLER ARTIRIYOR

yaş üzerinde olmak.
seafoodplus.info kolon kanseri hikayesi olması.
seafoodplus.infotsiz bir yaşam tarzı.
seafoodplus.infoğ içeriğinden zengin beslenme.
seafoodplus.info miktarda et, özellikle de işlenmiş et ürünlerinin tüketimi.
seafoodplus.info alışkanlığı.
seafoodplus.info fazlalığı.
8.Sık ve düzenli alkol alımı. 

KANSERİN İLK BELİRTİSİ POLİP OLABİLİR

Poliplerin boyutları ile kansere olan yatkınlıkları arasında da ilişki bulunduğunu dile getiren Dr. Songür, poliplerin özellikleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili şunları aktardı:

“Genellikle adenomatöz tipte bir polip ne kadar büyürse, kanser gelişme ihtimali o kadar artar. Örneğin 2- 3 cm’lik bir polipin 5 mm bir polipe göre kansere dönme ihtimali daha yüksektir. Ama bu durum, küçük poliplerin kanserleşmeyeceği anlamına gelmemelidir. Çünkü kanser, bazen kendini poliple de gösterebilir.

MİDE BAĞIRSAK HAREKETLERİNE DİKKAT!

•Makattan kan gelmesi.
•Karın ağrısı.
•Karında şişkinlik.
•Kansızlık.
•İshal.
•Kilo kaybı.
•Dışkılama alışkanlıklarında değişiklik.

MAKAT BÖLGESİNDEKİ KANAMALAR CİDDİYE ALINMALI

Bağırsak polipleri herhangi bir belirti vermez fakat çok büyürse karın bölgesinde bir takım rahatsızlıklara neden olabilir. Poliplerin büyümesi beklenmeden tedavi edilmesi gerekir. Polip, bazen kanama ile de belirti verebilir. Özellikle dışkılama sırasında olan kanamaların çoğu hemoroit ya da çatlak denilen anal fissür rahatsızlıklarına bağlıdır. Bu nedenle ortaya çıkan kanama bu iki hastalığa bağlanır ve polip riski göz ardı edilerek kolonoskopi yaptırılmaz. Makatta oluşan her kanama, yalnızca anal bölge hastalıkları olarak değil kolon kanseri açısından da değerlendirilerek, hastaya kolonoskopi uygulanmalıdır.

YAŞ SONRASI DÜZENLİ KOLONOSKOPİ

50 yaş sonrası dışkıda gizli kan saptanan kişiler mutlaka kolonoskopi ile değerlendirilmelidir. İşlem için 50 yaş bir sınır olarak belirtilmişse de yaşında da şikayetleri bulunan kişilerin de bu işlemi yaptırması önerilir. Çünkü polipler 50 yaş öncesinde de ortaya çıkabilir. Kolonoskopi ile erken yaşlarda yakalanan bir polip, ileri yaşta hastanın yakalanacağı kansere karşı koruyucudur. 50 yaş öncesinde rahim ve yumurtalık kanseri olan kadınlarda kolon polipi olma ihtimali yüksektir. Bu hasta grupları için de kolonoskopi taraması gereklidir. 

POLİPLER ERKEN EVREDE TAMAMEN TEDAVİ EDİLEBİLİR

Poliplerin iyi ya da kötü huylu olduğunun belirlenmesi için çıkarılması gerekir. Kolonoskopi ile yapılan polipektomi işlemi sayesinde poliplerin %90’ı alınabilir ve tedavi de poliplerin sayısına ve büyüklüklerine göre planlanır. Hasta daha sonra doktorunun önereceği zaman aralığında işlemi düzenli olarak yaptırır. Çok erken evrede fark edilen kötü huylu polipler tamamen ortadan kaldırılabilir.

BAĞIRSAK SAĞLIĞI İÇİN…

seafoodplus.info içmemeye özen gösterin.
seafoodplus.infosal et ve yağ tüketiminden kaçının.
seafoodplus.infoz diyeti ile beslenin.
seafoodplus.info açısından zengin gıdalar tercih ederek bağırsak hareketlerinizi rahatlatın.
seafoodplus.info polip öyküsü varsa rutin kontrollerinizi ihmal etmeyin.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir