src belgesi 1 2 3 4 nedir / Src Belgesi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir? - Src Belgesi İstanbul

Src Belgesi 1 2 3 4 Nedir

src belgesi 1 2 3 4 nedir

SRC Belgesi Nedir?

Araç kullanmak için bazen ehliyet yeterli olmayabilir. Çünkü sizin de bildiğiniz gibi trafikte aslında çok fazla türde araç var. Ve bazen bu farkı taşıtları kullanmak için özel bir eğitimden geçmek gerekiyor. SRC belgesi de bu tür özel eğitim gerektiren sürücülük işlerinde zorunlu tutulan belgelerden biri.

SRC Belgesi Nedir?

SRC belgesi, ticari statüsündeki araçları kullanan kişilerin edinmesi gereken belgedir. Bir tür mesleki yeterlilik belgesidir. SRC belgesi olmayan kişiler ticari amaçla araç kullanamazlar. Sürücülerin SRC belgesi alabilmeleri için bu alanda bir eğitim almaları gerekir. Sonrasında yeterliliğini kanıtlayan kişiler bu belgeyi almaya hak kazanırlar. 

SRC Belgesi Çeşitleri Nelerdir?

5 farklı tür SRC belgesi bulunur. Belgelerin sınıfları şöyle özetlenebilir:

  • SRC 1 Belgesi: 32 saatlik bir eğitim sonunda verilir. Uluslararası taşımacılık yapan sürücülere verilen belgedir.
  • SRC 2 Belgesi: Dolmuş, şehir içi ya da şehirler arası otobüs sürücüleri, personel ya da okul servisi şoförleri ve taksicilere verilen belgedir. Türkiye içinde taşımacılık yapan kişilerin sahip olması gereken belgedir. Bir sürücüde SRC 1 belgesi varsa SRC 2 belgesi alması gerekmez. Eğitim süresi ise 22 saattir.
  • SRC 3 Belgesi: Bu belge de uluslararası taşımacılık için gerekli. Eşya ya da kargo taşımacılığı olarak sınırlandırılmış. Tır, çekici, kamyon, pikap, kamyonet ve panelvan gibi araçları uluslararası lojistik için kullanan kişilerin bu belgeyi alması gerekir.
  • SRC 4 Belgesi: Bu belge SRC 3 belgesinin Türkiye sınırları içerisinde lazım olan versiyonu denebilir. 28 saatlik eğitim sonrasında kişiler Türkiye sınırlarında kargo ve eşya taşımacılığı firmalarında ticari amaçla sürücülük yapabilirler.
  • SRC 5 Belgesi: 19 saatlik temel eğitim ile verilen bu belge tehlikeli eşya, madde ve mal taşımacılığı yapan kişiler için gereklidir. Eğer sürücülerin tanker kullanması gerekiyorsa temel eğitime 13 saatlik özel başka bir eğitim de eklenir. Patlayıcı ve radyoaktif taşıyan araçları kullanacak sürücülerin ek eğitim süresi ise 8 saattir.

SRC Belgesi Nasıl Alınır?

SRC belgesi, tıpkı ehliyet gibi, özel kuruluşlar tarafından verilebilir. Tabii bu süreçte tüm kurumların bağlı olduğu bir müfredat dahilinde eğitimler verilir ve sonrasında adaylar sınava tabii tutulur. Eğitimden başarı ile geçenler hangi SRC belgesine başvurduysa onu alabilir. Sınavların başarı puanı 70’tir. Burada şöyle bir istisna var. yılından önce ehliyet almış kişiler sahip oldukları ehliyetin türüne uygun bir SRC belgesi direkt olarak alabilir. Ama ehliyeti sonrasında olan kişilerin eğitime ve sınavlara katılması zorunludur. Bunun yanında verilen bu eğitimlere herkes eğitime katılamaz. Şöyle ki:

  • Büyük otobüsleri kullanacak kişilerin belgeyi alabilmesi için 26 yaşını doldurmuş olması gerekir. 
  • 66 yaşından gün alan sürücülere herhangi bir SRC belgesi eğitimine katılamazlar. 

SRC Belgesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Kazanılan SRC Belgesi Nereden Alınır?

SRC belgesi almaya hak kazanan kişiler belgelerini eğitim aldıkları kurumdan temin edebilir. Ayrıca e-Devlet sistemi üzerinden belgenin çıktısı da alınabilir.

SRC Belgesi Fiyatları Ne Kadar?

SRC belgesi almak için belirlenen net bir ücret yok. Fiyatlar belgenin türüne ve dolayısıyla eğitim saatine göre değişiklik gösteriyor. 1 saatlik eğitim ücreti kurumdan kuruma değişebilir. Onun dışında SRC sınavı için harç ücreti ve belge için bir kart ücreti de ödenmesi gerekir. Harç ücreti yılı için TL olarak belirlenmiştir. Kart ücreti ise 24 TL’dir.

SRC Belgesi Sorgulama Nasıl Yapılır?

SRC belgesi sorgulaması için e-Devlet sistemini kullanabilirsiniz. Kimlik bilgileriniz ve şifreniz ile giriş yaptıktan sonra arama alanına SRC yazmanız yeterli olacaktır. Ayrıca eğitim aldığınız kuruma da başvurabilirsiniz.

SRC Belgesi Sınıfları 

Kara taşımacılığı ticari araçları için gerekli olan SRC belgesi sürücü belgesinden farklı bir belge olup, sürücülerin ticari taşımacılık faaliyeti gerçekleştirecekleri takdirde bu belgeyi almaları gerekmektedir. SRC belgesi sınıfları  ve faaliyet alanları da farklılık göstermektedir.

Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.

Src 1, 2, 3 ve 4 belgelerinin sınavını yapma yetkisi seafoodplus.info Eğitim Bakanlığındadır. Src 5 yani tehlikeli madde taşımacılığı belgesinin sınav yapma ve denetleme yetkisi de Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanlığındadır.

Sürücü kısaltması ile oluşturulan SRC belgesi sınıfları Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenir. Sınavda alınabileceği için bu belgeyi sınavsız geçenler de var. Sınavsız almak için ehliyetinizin yılından önce alınmış olması gerekmektedir.. Sınav tarihleri ve diğer tüm bilgiler Ulaştırma Bakanlığı&#;nın internet sitesinde kolayca bulunabilir.

Sınıflandırma

SRC Belgesi  Sınıfları Neye Göre Ayrılır?

Belgenin faaliyet alanlarına göre yapılandırıldığını söyledik. Muafiyet alan veya sınavı geçenler, hangi ehliyeti aldıklarını mutlaka bilirler. SRC belgesi  sınıfları:

  • SRC1 belgesi: Uluslararası trafikte ticari araçların alması gereken belgedir. Yurtiçine de taşınabilirler.
  • SRC2 belgesi: Sadece iç hatlarda taşınan ticari araçlar tarafından alınacak belgedir.
  • SRC3 Belgesi: Yurtdışına mal ve kargo taşıyan ticari araçların alması gereken bir belgedir. Ayrıca ülke içinde mal ve eşya taşıyabilirler.
  • SRC4 Belgesi: Sadece ülke içinde mal ve eşya taşıyan kişilerin kullandığı bir belgedir.
  • SRC 5 Belgesi: Tehlikeli madde taşıyan ticari araçlar için zorunlu bir belgedir.

Görüldüğü üzere SRC belge sınıfları 5&#;e bölünebilir.

SRC1 Uluslararası Yolcu Taşımacılığı

SRC belgesi sınıfları  içerisinde bu belge, uluslararası yolcu taşımacılığı yapan sürücülere verilir. Eğitimin toplam süresi 40 saattir. SRC1 sertifikasını dış ve iç yolcu trafiğinde faaliyet gösteren kişiler, araba taşıyıcı, insanları taşımak için ticari araç kullanan sürücülerin SRC2 sertifikalı olması gerekir.

SRC1 Sertifikası Alma Koşulları

Minibüs kullanacak kişinin 19 yaşında olması gerekiyor. 63 yaşından büyük olmamak, kullanacağınız araca uygun sürücü belgesine sahip olmak, psikoteknik raporu, her şeyden önce bir SRC1 sertifikası olmalıdır.

SRC1 Belgesinin Kapsamı

SRC1 sertifikasını alanlar da SRC-2 sertifikası olarak kabul edilir. Hem uluslararası hem de yurtiçinde araç kullanacak olanların SRC1 belgesinin mutlaka olması gerekir.   SRC belgesi sınıfları konusunda iç yolcu taşımacılığı için SRC2 belgesi gerekir. Bu belge, ülke genelinde yolcu taşıyan sürücüler tarafından kabul edilmektedir. Eğitimin toplam süresi 28 saattir.

SRC 2 Sertifikasını Kim Alacak?

Araba taşıyıcı, şehir içi ve şehirler arası yolcu taşıyanlar, ticari taksi şoförleri,  otobüs kullanıcıları kısacası insan taşımak için ticari araç kullanan sürücülerin SRC2 sertifikasına sahip olması gerekiyor.

SRC 3 Sertifikasını Kim Alacak?

SRC 3 uluslararası trafik kanununa göre yurt dışına mal ve yük taşıyan şoförlere bu belge verilir. Eğitimin toplam süresi 41 saattir Uluslararası ve yurtiçi kargo, kargo ve kargo taşımacılığı yapan şoförler, kamyon şoförleri, çekiciler ve kamyonlar, kamyonet, kamyonet, van vb. araçlarda şoförlük yapanlar kısacası, mal ve eşya taşımak için ticari araç kullanan sürücülerin SRC3 sertifikasına sahip olması gerekir.

Belgenin kapsamı SRC 3; SRC 3 sertifikası alan herkes aynı zamanda SRC 4 sertifikası olarak kabul edilir. SRC 3 belgesine sahip olanlar hem uluslararası hem de yurtiçi yük taşımacılığı yapabilirler.

SRC 4 Sertifikasını Kimler Alacak?

Bu belge, yerel mal ve yük taşıyan sürücüler tarafından kabul edilir. Eğitimin toplam süresi 28 saattir. Yurtiçi kargo, kargo ve kargo taşıyan şoförler, kamyonet, kamyon, çekici ve tır vb. kullanan sürücüler araç kullanan sürücüler, kısacası mal ve eşya taşımacılığı için üretilmiş bir ticari araç kullanan sürücülerin SRC 4&#;e göre belgelendirilmesi gerekmektedir.

SRC 5 Sertifikasını Kimler Alacak?

Tehlikeli madde taşıyan sürücülere bu belge verilmektedir. Eğitim 19 saat sürmektedir. Tehlikeli madde içeren araç sürüsü SRC 5 sertifikası alma koşullarını yerine getirerek belge sahibi olur. 19 yaşından büyük olmak, 66 yaşından büyük olmamak, SRC3 veya SRC4 belgesinin kullanılabilirliği gereklidir. Başvuru için gerekli belgeler;

  • Nüfus cüzdanı fotokopisi (T.C numarası işlenmiş olmalı)
  • Sürücü belgesinin kopyası
  • SRC-3 veya SRC-4 belgelerinin fotokopisi
  • 2 adet biyometrik vesikalık fotoğraf

SRC belgesi sınıfları yazılı sınavında kurs bitiminde eğitim merkezimizde bir ön sınav yapılır ve sınavın geçilmesi durumunda bitirme sertifikası verilir. Genel yazılı src 1,2,3,4 sınavlarını Milli Eğitim Bakanlığı, SRC 5 sınavını ise  TC Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılır. Sınavlar düzenli aralıklarla, sınav günleri yılda 12 kez yapılır. Sınavı başarıyla geçmek için üzerinden en az 70 puan yeterlidir. Bu sınav 40 sorudan oluşmaktadır.

Twitter Adresimiz: seafoodplus.info

Post Views

sayılı Karayolu Taşıma Kanunu ve Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren tüm ticari sürücülerin alması zorunlu olan belgedir. Sürücü ister kendi aracı ile yük veya yolcu taşısın ister başkasının adına yük veya yolcu taşısın SRC belgesi almak zorundadır. Denetimlerde yük veya yolcu taşıdığınız baz alınmaz şirket adına kayıtlı veya ticari bir araç kullanıyorsanız SRC Belgesi ibraz zorunluluğunuz vardır.

SRC belgeleri 5 çeşit olarak nitelendirebiliriz.

SRC 1 Belgesi : Uluslar arası Yolcu Taşımacılığı

SRC 2 Belgesi : yurt içi yolcu Taşımacılığı

SRC 3 Belgesi : Uluslar arası yük taşımacılığı

SRC 4 Belgesi : Yurt içi yük taşımacılığı

SRC 5 Belgesi: Tehlikeli Madde taşımacılığı

Olmak üzere yapılan işin niteliği gereği değişik özellikteki ticari araç sürücüleri için farklı SRC belgeleri öngörülmüştür. 66 yaşından gün alanlar SRC belgesi alamaz, yani ticari araç kullanamazlar.

 

SRC BELGESİNİ NASIL ALIRIM?

 

Eğer ehliyetiniz tarihinden önce alınmış ise muafiyetten yararlanarak kursa gitmeden ve sınava girmeden SRC belgelerinizi seafoodplus.info durumda kursa devam etmek ve sınava girerek başarılı olduktan sonra SRC belgenizi alabilirsiniz.

 

KURSLAR KAÇ GÜNDÜR?

 

SRC Eğitimleri gün sürmektedir.

 

SRC KURSLARINA DEVAM ETMEK ZORUNLUMUDUR?

 

SRC eğitimlerine eksiksiz devam etmek zorunludur.1 saat dahi devamsızlık yapan sürücülerin kursları iptal edilmektedir.

 

SRC SINAVLARININ ZOR OLDUĞU SÖseafoodplus.info DOĞRUMUDUR?

 

Hayır bu doğru değildir.Eğitimlere düzenli olarak devam edenler ve biraz olsun sınava hazırlananlar rahatlıkla sınavda başarılı olurlar.

 

TOPLAM KAÇ SINAVA GİRME HAKKIMIZ VARDIR?

 

Eğitimini tamamlayan sürücülerin 2 yıl içerisinde toplam 4 sınava girme hakları vardır.Sınav haklarının yada 2 yıl süresinin dolması durumunda sürücülerin yeniden SRC kurslarına kayıt olut eğitim almaları gerekir.

 

SINAVDA KAÇ SORU SORULUYOR VE BAŞARILI OLMAK İÇİN EN AZ KAÇ PUAN ALMAK GEREKİR?

 

SRC sınavlarında toplam 50 test sorusu sorulmaktadıseafoodplus.info sorulardan en az 30 tanesine  doğru cevap vererek en az 60 puan alan sürücüler sınavda başarılı olmuş sayılırlar.

 

SRC KURS  BİTİRME SERTİFİKASI SRC YERİNE GEÇERMİ?

 

SRC kurs bitirme sertifikası SRC belgesi yerine geçseafoodplus.info Ulaştırma Bakanlığının sertifikaların ilk sınava kadar SRC belgesi yerine geçmesi konusunda bir çalışması olsada henüz remi olarak doğrulanmamıştır.

 

SRC BELGESİ OLMADAN ARAÇ KULLANMANIN CEZASI NEDİR?

 

KANUN HÜKMÜ

sayılı Karayolu Taşıma Kanunu gereğince hazırlanan “karayolu Taşımacılık Faaliyetleri Yeterlilik  Eğitimi Yönetmeliği” yürürlüğe girdiğinden “Araç sahibi olsun veya olmasın, ticari taşıt kullanma belgesi sahibi olan bütün şoförlerin SRC belgesi alma zorunluluğu vardır. SRC belgesi olarak nitelendirilen yeni ticari araç sürücü belgesi olmayan ticari araç sürücülerinin araçlarını kullanamayacakları Ulaştırma Bakanlığı tarafından açıkça belirtilmiştir. Bu nedenle Ulaştırma Bakanlığının SRC BELGESİ olmadan trafiğe çıkmaları halinde yılı için uyguladığı idari para ceza oranı aracın sürücüsüne ,00 TL, yetki belgesi sahibine ise ,00 TL olarak belirlenmiştir.

 

SRC ALMA SÜRECİ

SRC Belgelerinden herhangi birini almak için başvuru yapmak isteyen sürücülerin SRC eğitimine katılmaları gerekmektedir. Bu eğitime katılan sürücüler eğitimlerini tamamladıktan sonra Milli Eğitim Bakanlığının yapacak olduğu sınava girilir. Ortalama ayda 1 sınav yapılır. Sınavda başarılı olan kursiyerlerin ulaştırma bakanlığından gelecek olan sms’ ten sonra Halk Banka 20 TL yatırı ve bundan sonra SRC Belgeleri e-devlet sisteminde görülmeye başlar. Daha önceki gibi SRC kartları gelmemektedir. Yapılan sorgulama da SRC belgenizin olup olmadığı görünüyor. SRC sınavında baraj puan üzerinden 70 puandır. Toplam 40 sorudan 28 doğru yapmak geçmek için yeterlidir.

 

ARANAN ŞARTLAR VE EĞİTİM

SRC belgeleri için öngörülen eğitim programları ve aranılan şartlar da farklılık arz etmektedir. 

SRC 5 belgesi almak için de en az ilkokul seafoodplus.info mezunu olma şartı aranmaktadır. Ayrıca tehlikeli madde taşırken kullanılacak aracın niteliğine göre sürücü belgesine sahip olma şartı vardır. Tehlikeli madde taşımacılı yapacak sürücülerin, ilgili mevzuatın sürücüler için zorunlu kıldığı eğitimi aldığını gösteren belgeye sahip olmaları da gerekmektedir.

 

 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir