lavanta yetiştiriciliği nasıl olur / Lavanta Nasıl Yetiştirilir? Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Ne Kadar Sürede Yetişir?

Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Olur

lavanta yetiştiriciliği nasıl olur

Tarım Kütüphanesi

Lavanta Yetiştiriciliği

LAVANTA

Lavandula angustifolia MİLL. (Syn. L. officinalis CHAİX.)

Bilimsel sınıflandırma

Alem: Plantae

Şube: Magnoliophyta

Sınıf: Magnoliopsida

Takım: Lamiales

Familya: Lamiaceae

Cins: Lavandula L.

Kökeni ve Yayılışı : Lavandula ismi Latince lavare'den gelmekte ve yıkama anlamını taşımaktadır. Zira çok aromalı olan bu bitki yıkama veya banyo suyunda kullanılmaktadır.

Lavandula özellikle Batı Akdeniz Bölgesi'ne yayılmıştır. Bugün yabani olarak Güney Fransa'da, Orta İtalya'da, Yugoslavya'da, İspanya'da ve Yunanistan'da yaygın durumdadır. Ancak yabanilerin bulunduğu bölgeler dışında kültürü Bulgaristan, İngiltere, A.B. Devletleri ve Kuzey Afrika ülkelerinde yapılmaktadır.

Botanik özellikleri : Lavanta cm boylanabilen, Haziran, Temmuz aylarında çiçek açan yarı çalımsı çok yıllık bir bitkidir. 60 cm kadar derinlere giden kazık bir köke sahiptir. Dik duran saplar genellikle 4 köşeli olup, tüylü ve çıplak gri yeşil renktedir. Kuvvetli dallanır ve yaşlandıkça alt dallar odunlaşır. Dört köşeli dallar üzerinde karşılıklı durumda bulunan cm uzunluktaki çok kısa saplı yapraklar, ucu sivri, kenarları tam ve içeriye doğru kıvrık şeritsi tipte olup, her iki yüzü pamuksu tüylerle örtülü bulunmaktadır. Grimsi yeşil renkte bir aya kısmına sahiptir. Orta kısmında belirgin uzunluğuna bir oyu vardır. Yine yapraklardaki pamuksu tüyler yaşlı yaprakların üst yüzeylerinde görülmez, alt yüzde ise gümüşi renkli düzeler bulunur. Az çok 4 köşemsi, oldukça büyük başak tipine benzer. Çiçek durumu cm kadar uzunluğundaki çıplak sap ucunda bulunur. Çiçek başağının uzunluğu cm olup, genellikle çiçek kümesinde ve her kümede adet çiçek bulunmaktadır. Çiçek kümeleri karşılıklı duran iki yaprak tarafından korunmaktadır. Çok kısa saplı olan lavanta çiçeği gri mavi renkte, içi düz ve parlak, dışı tüylü bulunan 5 mm kadar uzunluktaki çanak yaprak tarafından korunur. Bu çanak yaprak çiçeği boru gibi sararak büyür ve üst kenarlarında 4 adet küçük sivri dişle nihayetlenir. Ayrıca bir tanede oldukça büyük ve kolay ayırt edilebilen bir çıkıntı daha bulunur. Çanak yaprakların dış yüzleri kuvvetli tüylüdür ve üzerinde 12 adet uzunlamasına damar bulunur. Çanak yaprağın tüyleri arasında salgı tomurcuğu ve tek hücreli drüze tüyleri bulunmaktadır. Çanak yaprağın altında ve en dışta fazla gelişmemiş olan bir epikalix mevcuttur. Maviden-violeye kadar değişen taç yaprağı önce boru şeklinde büyür, boğaz kısmında biraz genişler üstte ise aynı büyüklükte, yukarıya doğru 2 büyük parçalı, aşağıya doğru 3 küçük parçalı dudaklarla son bulur. Korolla tüpüne bağlanmış olup, tüp dışına çıkmayan, ikisi uzun, ikisi daha kısa 4 adet erkek organ bulunmaktadır. Bunlar taç yapraklarını hiç bir zaman geçemezler. Çiçek tabanında nektar salan bir disk bulunur. İki meyva yaprağından meydana gelen dişi organ birer tohumlu 4 gözden ibarettir. Çiçek geliştikçe zengin ve kokan nektarsalar. Çiçekler ginodioktir. Böcekelrin ziyaret etmesi sonucu yabancı döllenme olur, bununla beraber tabii olarak kendine döllenme de olabilmektedir. Taç yaprağı borusunun orta kısmında enine bir kesit alındığında sık tüylü damarları bulunan çanak yaprağın kesitinin orta kısmında anterlerin bulunduğu görülür.

Çanak yaprağın dış tarafında bulunan damarların çok sayıda dallanmış yükselen tüyleri bulunur. Bunlar arasında küçük, sapları tek hücreli olan drüze tüyleri yer almıştır. özellikle damarlar arasındaki çukurlarda labiae familyasına özgü salgı tomurcukları bulunmaktadır. Lavantanın meyvesi bir cevizciktir, genellikle uzunumsu yumurta şeklinde, 2 mm kadar boyunda, 1 mm kadar genişliktedir. Rengi koyu kahverenginden siyaha kadar değişir. dane ağırlığı 1 gr'dan azdır.

Kültürü

İklim ve Toprak İstekleri : Lavanta toprak yönünden seçici olmayan bir bitkidir. Ancak kuru, hafif, kireçce zengin yerleri sever. özellikle yeterince toprağın derinliğinde rutubetin bulunması gerekmektedir. Lavanta soğuklara fazla dayanıklı değildir. Ancak Orta Avrupa koşullarında kışı geçirecek kadar soğuğa dayanıklı bazı türleri vardır.

Tohumluk : Lavantada tohum mm uzunlukta, mm genişlikte ve mm kalınlıkta olup, dane ağırlığı gr arasında değişmektedir. Uzunumsu-oval bir şekilde olan tohum koyu kahve renginden grisiyaha kadar varyasyon göstermekle, üzeri düz ve parlak bir durumda bulunmaktadır. Tohumluluğun safiyetinin % 95, çimlenme durumunun % 70'den az olmaması istenir. Çimlenem 21 günde tamamlanır.

Yetiştirme Tekniği : Lavantanın üretimi hem generatif ve hem de vegetatif organları ile yapılabilmektedir. Vegetatif üretimi yan kök sürgünleri veya yaşlı bitkilerden elde edilecek çeliklerle yapılmaktadır. Generatif üretimde ise tohumları kullanılmaktadır. Uygulamada genel olarak üretim generatif aksamı ile yani tohumla yapılmaktadır. Tohumla üretimde de iki farklı yöntem bulunmaktadır. Bunlardan birincisi tohumların direk tarlaya ekimidir. Bu yöntem pratikte pek uygulanmamaktadır. Zira tohumları çok küçük olduğundan tohum yatağının çok iyi bir şekilde hazırlanma zorunluluğu vardır. Tohumlar küçük olduğundan ekimde zorluklar bulunmaktadır. Ayrıca çimlenmesi, özellikle çimlendikten sonra fidelerin büyümesi çok yavaş olduğundan yabancı ot sorunu gündeme gelmektedir. Bu nedenle generatif organla üretimde daha çok fideleme ile üretim yöntemi tercih edilmektedir. Bu yöntemde fidelerin elde edilmesi için önce yastıklara ekim yapılmaktadır. Yastıkların iyi hazırlanması, bunun için genellikle iyi elenmiş toprak ve yanmış hayvan gübresi ile kum oranında karıştırılarak hazırlanan harçla yastıklar doldurulur ve lavanta tohumları bu yastıklara ekilir. Genel olarak gr tohumluk yaklaşık 15 m2 yere ekilir ve buradan elde edilecek fideler bir dekar yer için yeterli bulunmaktadır. Ekimden hafta sonra bitkiler toprak yüzüne çıkarlar. Bunların sera koşullarında ikinci bir şaşırtması faydalı olabilir. Fideler belirli bir büyüklüğe ulaştığında ve dış koşullar da uygun olduğunda tarlaya şaşırtılır. Ancak fideler tarlaya şaşırtılmadan önce dış koşullara alıştırılması gereklidir. Tarlaya şaşırtma bölgelere göre çok farklılık gösterebilir. Yurdumuzda dikim bölgelere Mart başı ile Mayıs sonu arasında bir varyasyon gösterebilir. Genelde ilk yıl verim alınmamakta veya çok düşük olmaktadır. Verimin alınabilmesi için dikimin mümkün olduğu kadar erken yapılması gerekir.

Toprak Hazırlığı ve Dikim Yerinin Hazırlanması :Sonbaharda pullukla işlenen tarlanın ilkbaharda gerekiyor ise pulluk yoksa diskaro ile sürülmesi ve tırmık çekilmesi ile tarla hazırlığı yapılmış olur. dikim bu şekilde yapılabileceği gibi, hazırlanmış tarlaya ark açma pulluğu ile istenilen sıra arası mesafesinde ark açılarak fideler bu arkların yaklaşık tabandan oranındaki kısmına yapılır. Bu durumda arklara salma su verilmesi ile fidelerin sulanması çok kolaylamış olur. ancak şayet özellikle yağmurlama sistemi mevcut ise ark açmadan düz tarlaya da dikim yapılabilir. Dikimde genel olarak plantuvar kullanılır ve hemen can suyu verilir. Bitkilerde büyüme ilk yıl oldukça yavaş olur, kısa saplar meydana gelir. Çiçek başakları oluşsa bile bunlar oldukça küçük kalır. Esas büyüme ve verim ikinci yıldan itibaren başlar.

Tarlaya dikim literatürde 40x30 veya 40x40 cm olarak bildirilmektedir.

Bakım ve Gübreleme : Lavanta dikimi yapılan tarlada uzun yıllar normal bir toprak işleme yapılamayacağından, dikim yapılacak tarlanın otsuz, özellikle rizomla çoğalan yabancı otlarla kaplı bulunmaması gerekir. Lavanta dikiminden sonra diğer bir çok bitkilerde olduğu gibi toprağın belli ölçüde havalandırılması, yabancı otların yok edilmesi için çapalama gereklidir. Lavanta vegetasyon devresi esnasında aynı zamanda sulanabilmektedir.

Lavantada bakım işlerinden en önemlilerinden biri de gübrelemedir. Lavanta toprağının kireçce zengin olmasını ve bol miktarda organik madde bulunmasını ister. Bu nedenle literatürde lavanta plantajının yılda bir ahır gübresi veya kompost ile gübrelenmesi gerekli olduğu bildirilmektedir. Ayrıca azotlu ve fosforlu gübrelerin toprakta bol bulunmasını arzular.

Gübrenin verilişi dikim yılında dikimle beraber, diğer yıllar ise erken ilkbaharda yapılmalıdır.

Hasat : Yan dallardaki çiçek başaklarındaki, uç çiçekler, orta saptaki çiçek başağı çiçeklendiğinde birlikte hasat edilir.

Hasat çiçek başak sapından, başaktan 10 cm kadar aşağıdan orak vs. ile biçilerek yapılır. Lavantada mütecanis bir çiçeklenme olmadığından hasat birkaç defada tamamlanır. Hasat elle çiçekleri toplama ile de yapılır.

Lavanta hasat zamanı çiçeklenme dönemi olarak belirtilmektedir. Hasadın çiçeklenme döneminde sabahın çok erken saatlerinde yapılması daha uygundur. Erken yapılmasının diğer bir faydası da bal arılarından korunmaktır. Zira güneş doğduktan sonra lavanta tarlası bal arılarının en çok bulunduğu yer olur. özellikle elle hasat yapılacak ise iş daha da zorlaşır.

Kurutma : Lavanta çiçeklerini güneşte kurutmamak gerekir. Güneşte kurutulduğunda renk ve aroma zarar görür. Suni kurutmada ise çok dikkatli davranılmalı, sıcaklığı 30 oC civarında olmasına özen gösterilmelidir. Sapları ile hasat edilmiş lavantada sapların ayıklanması kuruttuktan sonra yapılır. Eğer endüstriyel yağ elde edilmesi öngörülmüş ise bu sapların ayıklanması mutlak zorunlu değildir.

Verim : Verim çok değişkendir. Sulu koşullarda, Bornova ekolojik koşullarında 6 yıl süre ile yürütülen denemede ortalama drog çiçek verimi dikim yılı da nazari dikkate alındığında kg/da, dikim yılında genellikle ya verim alınmaz, şayet dikim erken yapılmış ise az alınır, bu hesaba katılmadığından 5 yıllık ortalama drog çiçek verimi kg/da olarak bulunmuştur. Verime bitki sıklığı etkili olmaktadır.

Susuz koşullarda da lavantadan yüksek verim almak mümkündür.

Lavantanın uçucu yağı kullanılacak ise, bu takdirde önemli olan birim alandan elde edilecek yağ miktarıdır. Uçucu yağ miktarı bir yandan elde edilen drog miktarına, diğer yandan da uçucu yağ oranına bağlıdır.

Hastalık ve Zararlıları : Lavandula'da Cuscuta epithymum zararlı olmaktadır. Köklerde parazit olarak Armillaria mellea (Şapkalı mantar) ve Rosellinia necatrix (beyaz kök çürüklüğü hastalığı) köklerde zarar yapmaktadır.

Tüketimi

Kullanılan Bitki Kısmı : Flores Lavandulae, Herba Lavandulea

Etken Maddesi : Lavanta çiçeğinin en önemli maddesi renksiz veya hafif sarı renkli uçucu yağdır. Kodekslere göre hakiki lavanta çiçeği en az % 1 uçucu yağ içermelidir. Uçucu yağın kalitesi özellikle yağdaki linalyl acetat oranına göre değerlendirilir.

Kullanımı : Genel olarak lavanta yağı parfümeri ve kozmetik sanayiide, ayrıca sabun ve diğer endüstri kollarında güzel kokusu için kullanılmaktadır. Ancak lavanta yağı antiseptik özelliğe sahip olduğu gibi, idrar arttırıcı ve romatizma ağrılarını dindirici etkisi de vardır. özellikle sedatif etkisi nedeni ile çay şeklinde lavanta çiçeği kullanılmaktadır.

Facebook'ta Yayınla>
Sorular / Yorumlar
Yazılış Tarihi :
  Merhaba Ben muş'un varto ilçesinde 10 dönümlük tarlamda lavanta ekmek istiyorum. Lavanta bu bölgede olurmu bununla alakalı bilgi verirmisiniz lüfunduszeue.inforler..

Yazılış Tarihi :
  Lavanta fidanı için arayabilirsiniz
Yazılış Tarihi :
  Ankara Gölbaşı günalan köyünde 40 dönüm ziraat açık tarlada lavanta yetiştirmek istiyoruz bölge olarak uygunmudur bize yol gösterirseniz seviniriz teşekkürederiz
Yazılış Tarihi :
  En kısa sürede cevap yazma dileğiyle, Merhabalar Muğla Milas tan yazıyorum yeni lavanta dikimi yapicaz toprak analizi de yaptık fakat toprağımıza hangi lavanta türünün uygun olacağını bulamadık yardımcı olursanız sevinirim.
Yazılış Tarihi :
  Merhaba lavanta ile ilgili alım satım veya yetiştirmek için bilgi almak isteyen arayabilir

Tel
Copyright - Tarım Kütüphanesi -

Adım Adım Evde Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

Kokusuyla herkesi kendine hayran bırakan lavanta, Akdeniz çiçeğidir. Genellikle mor olarak karşımıza çıkan lavantanın koyu mavi ve bordo renkli çeşitleri de mevcuttur. Parfüm, kozmetik gibi birçok sektörde doğal malzeme olarak kullanılan lavanta, yağ olarak kullanıldığında oldukça faydalıdır. Özellikle nikah, doğum günü gibi etkinliklerde tohumları dağıtılır. Peki, evde lavanta nasıl yetiştirilir? Lavanta çiçeğinin bakımı nasıl yapılmalıdır? İşte, lavanta yetiştiriciliği ve lavanta ekimi:

saksıda lavanta

Saksıda Lavanta Nasıl Yetiştirilir?

  1. Lavanta yetiştirmek için kullanacağınız saksının drenaj delikleri olmalı ve kilden yapılanlar tercih edilmelidir.
  2. Lavanta yetiştiriciliği için en uygun toprak kireç bakımından zengin olan ve kuru olan topraklardır.
  3. Lavanta derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir.
  4. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir.
  5. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur.
  6. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
  7. Lavantayı sabah ve akşam saatlerinde sulayabilirsiniz.
  8. Sulama esnasında toprağı ve bitkinin yeşil yerlerini sulamaya özen gösterin.

Evde Lavanta Yetiştiriciliği

  1. Saksının içini toprakla doldurun.
  2. Saksının üst kısmında parmak olacak şekilde boşluk bırakın.
  3. Lavanta tohumunu aralıklı olarak toprağa yerleştirin.
  4. Üzerini bir parmak kalınlığında toprakla örtün.
  5. Toprağın çok sıkı olmamasına ve bastırmamaya özen gösterin.
  6. Bitkinizin toprağı nemli kalacak şekilde sulama yapın.
  7. Tohum yerine, çiçekçilerden lavanta fidesi alarak da yetiştirebilirsiniz.
  8. Fideleri toprağa ekerken, köklerine zarar vermemeye dikkat edin.

lavanta

Lavanta Hangi Mevsimde Ekilir?

  1. Lavanta her mevsim ekilebilen bir bitkidir. Ancak sonbahar, yaz ve ilkbahar ayları lavantanın ekimi için uygun mevsimlerdir.
  2. Lavanta, doğru bakım yapıldığında Haziran ve Ağustos ayları arasında çiçek açar.

lavanta toplama

Lavanta Nasıl Çoğaltılır?

Yetişen lavanta çiçeklerini çoğaltmak için iki yöntem var: Lavanta tohumları ekmek, lavanta dalları ekmek. Daha hızlı bir sonuç için lavanta dallarını ekebilirsiniz. Yetiştirdiğiniz lavanta çiçeğinden adet yaprak düğümü bulunan dal kesin. Kestiğiniz dalları kök salması için başka bir saksıya ekin. Yaklaşık hafta sonrasında ektiğiniz yeni lavantalar çiçek vermeye başlayacaktır.

lavanta hasadı

Lavanta Bakımı Nasıl Yapılır?

  1. Lavanta bakımı zor bir bitki olmasa da, bazı noktalara dikkat etmek gerekir. Bunlardan ilki toprağın nemli kalmasına dikkat etmektir.
  2. Lavanta, her gün aynı saatlerde sulanırsa daha iyi sonuç verir.
  3. Lavanta bitkisinin uzun süre ışıksız kalmaması gerekir. Özellikle yaz aylarında en az saat güneş ışığı almalıdır.
  4. Senede bir kez toprağa gübreleme işlemi uygulanmalıdır.
  5. Senede bir kez lavantanın saksısı değiştirilmeli, büyümesi için büyük saksılara geçilmelidir.

Şunlara da göz atın;

  1. Lavanta nasıl kurutulur?
  2. Lavanta nasıl hasat edilir?
  3. Lavanta yağı nasıl yapılır?
  4. Lavantanın faydaları nelerdir?
  5. Ayva nasıl yetiştirilir?

Lavanta Nasıl Yetişir? Lavanta T&#;rkiye'de En &#;ok Ve En İyi Nerede Yetişir Ve Nasıl Yetiştirilir?

Lavanta ülkemizde oldukça fazla yetişen bir bitkidir. Ülkemiz iklim şartlarına uygun olan bu bitki Akdeniz kökenli bir bitki olarak bilinmektedir.

Lavanta Nasıl Yetişir?

Lavanta saksıda kolay bir şekilde yetişmektedir. Fakat yetiştirirken gereken ilgiyi mutlaka göstermelisiniz. Öncelikle lavanta dallarını budamanız ve yeni bir lavantayı bu şekilde ekmeniz gerekiyor. Lavanta yetiştirmek için 3 ila 5 arasında lavanta yaprak düğümü gerekmektedir. Bu dalların kesilmesi ve lavantanın kök salması açısından önemlidir. Dalları kesildikten sonra toprağa ekilir ve toprağın üstü kapanır. Ardından kök salması ve filizlenmesi açısından lavanta 2 günde 1 sulanır.

Lavantanın ekildikten sonra filizlenmesi ve kök salması yaklaşık 3 ila 6 hafta arasında sürmektedir. Lavanta yetiştirmek için mutlaka verimli bir toprağa ihtiyacınız vardır. Verimli toprağa sahip olduktan sonra toprağı bir miktar da havalandırmanız gerekmektedir. Eğer toprak mineral ya da azot bakımından zengin değilse, toprağa bu eksik olan maddeleri eklemeniz gerekmektedir. Lavanta yetiştirirken kaliteli tohum kullanmanız da önemlidir. Lavantayı ekerken mutlaka 3 santimetre derine ekin. Toprağı gübrelemek de hızlı bir şekilde büyümesini sağlayacaktır. Lavanta günde en az 6 saat güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır. Bundan dolayı güneş ışığının olduğu yerlerde lavanta yetiştirmek son derecede önemlidir. Ortalama ise 20 ila 30 derecede sıcaklıkta yetişmesi gerekir.

Lavanta Nerede Yetişir?

Lavanta verimli topraklar da ya da az üretim yapacak kişiler için bir özel saksıda yetiştirilebilir. Lavanta bir Akdeniz iklimi bitkisidir. Dolayısıyla Akdeniz iklimine sahip olan bütün ülkelerde lavanta yetişmektedir.

Lavanta Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?

Lavanta Türkiye'de Akdeniz iklimi hakim olan bölgelerde yetişir. Örneğin lavanta ülkemizde Antalya, Mersin, Muğla, İzmir, İstanbul gibi bölgelerde bolca yetiştirilir. Akdeniz iklimi sayesinde lavantalar etrafa muhteşem bir koku yayar ve yetiştiği bölgeyi süsler.

Lavanta En Çok ve En İyi Nerede Yetiştirilir ve Yetişir?

Lavantanın yetişmesi için toprağın minimum PH değerine ulaşması gerekmektedir. Ülkemiz büyük çoğunluğu ile Akdeniz iklimi etkisindedir. Dolayısıyla ülkemizde en çok Antalya ve Ege taraflarında Lavanta yetişmektedir. Lavanta yetiştiriciliği de yine bu bölgelerde oldukça yaygındır.

False

Lavanta Yeti&#;tiricili&#;i &#;çin Rehber Bilgiler

Lavanta, ye&#;il yapraklar aras&#;ndan ç&#;kan mor renkli Akdeniz bitkisidir. Kokusu ile kendine hayran b&#;rakan lavanta ferahlat&#;c&#; özelli&#;i ile birçok üründe kullan&#;l&#;r. Kozmetik ürünleri, oda parfümleri, çama&#;&#;r deterjanlar&#; ve daha pek çok alanda tercih edilen lavanta uçucu bir ya&#; bar&#;nd&#;rmas&#;ndan dolay&#; da popüler bir çiçek haline gelmi&#;tir. Lavantaya sahip olmak istedi&#;inizde bir çiçekçiye gidip kendinize bir saks&#; lavanta alabilirsiniz.

Çevrenizde lavanta bitkisi varsa bu bitkiden bir kök al&#;p evinizde ço&#;altabilirsiniz de üstelik. Peki, lavanta çiçe&#;i nas&#;l yeti&#;tirilir hiç merak ettiniz mi? Bu sayfada sizlere lavanta nas&#;l yeti&#;tirilir evde bak&#;m&#; nas&#;ld&#;r sorular&#;n&#;n yan&#;tlar&#;n&#; verece&#;iz.

Manolya Çiçe&#;i Bak&#;m&#;, Anlam&#; ve Faydalar&#;

evde lavanta nas&#;l yeti&#;tirilir

Lavanta nas&#;l yeti&#;tirilir fiyatlar&#; nas&#;ld&#;r diyorsan&#;z bu i&#;in maliyetinin çok dü&#;ük olaca&#;&#;n&#; söyleyebiliriz. Saks&#;da yeti&#;tirmek için küçük lavanta fidelerini TL aras&#;nda alabilirsiniz. Lavantan&#;n ya&#;&#;na, fidenin büyüklü&#;üne göre fiyatlar de&#;i&#;mektedir. Lavanta tohumdan nas&#;l yeti&#;tirilir diye merak ediyorsan&#;z bu yöntem de fideden biraz daha zaman alacak olmas&#;yla birlikte yakla&#;&#;k cm derine ekilen tohumun ilk 3 gün çok az sulanmas&#; ve sonras&#;nda sab&#;rla büyütülmesiyle birlikte güzel sonuçlar vermektedir.

Çiçeklerle aran&#;z iyiyse, çok do&#;ru bir adrestesiniz. Evimde çiçekler açs&#;n diyenler için bu sat&#;rlarda çok faydal&#; hobi bilgileri yer al&#;yor. Çok y&#;ll&#;k bitkilerden lavanta sizin de evinizi renklendirecek. Isparta’n&#;n Kuyucak Köyü’nden tüm dünyaya yay&#;lan lavanta bu sat&#;rlar&#; canland&#;r&#;yor. &#;imdi sizlerle ad&#;m ad&#;m lavanta yeti&#;tiricili&#;i hakk&#;ndaki ipuçlar&#;n&#; inceleyelim.

Nergis Çiçe&#;i Bak&#;m&#;, Evde Yeti&#;tirme &#;puçlar&#;

Lavanta Yeti&#;tirmek &#;çin Gerekli Malzemeler

1) Verimli Bir Toprak

2) &#;deal Boy Saks&#;

3) Kaliteli Tohum

Kardelen Çiçe&#;i Hikayesi, Özellikleri, Nerede Yeti&#;ir?

Lavanta Nas&#;l Ekilir?

Toprak, saks&#; ve tohumlar haz&#;rsa lavanta nas&#;l ekilir sorusunu yan&#;tlayabilirsiniz. Öncelikle lavantay&#; ekece&#;iniz ortam&#; seçmelisiniz. E&#;er bahçe ya da saks&#; konusunda karar verdiyseniz; &#;imdi &#;u ad&#;mlar&#; izleyebilirsiniz:

Lavanta Bak&#;m&#; ve Yeti&#;tiricili&#;i

1) Is&#; & I&#;&#;k &#;htiyac&#;

2) Sulama

3) Toprak Seçimi

4) Saks&#; Tercihi & De&#;i&#;imi

5) Budama

Lavanta Nas&#;l Ço&#;alt&#;l&#;r?

Lavanta çiçe&#;ini tohum ya da fideyle ço&#;altabilirsiniz. Etkili sonuç almak için listemizdeki ad&#;mlar&#; deneyebilirsiniz:

Lavanta Nas&#;l Kurutulur?

Lavanta kurusu dekor ve süsleme alan&#;nda s&#;kça kullan&#;lan bir malzeme haline gelmi&#;tir. Tül keselerin içinde dolap kokusu olarak da tercih edilen lavanta kurusu haz&#;rlamak, çok zevkli ve e&#;lenceli. E&#;er lavantay&#; kurutmak istiyorsan&#;z; önerilerimize kulak verebilirsiniz.

Lavanta Ya&#;&#; Faydalar&#; Nelerdir? Ne &#;&#;e Yarar? Nas&#;l Yap&#;l&#;r?

Orkide Bak&#;m&#;: Ço&#;altma, Budama, Sulama ve Saks&#; De&#;i&#;imi

Evde Teraryum Yap&#;m&#; ve Bak&#;m&#;, &#;puçlar&#;yla A&#;amal&#; Anlat&#;m

Lavanta Kürü Haz&#;rlamak &#;çin 7 Süper Neden – Faydalar&#; ve Tarifleri

Menek&#;e Bak&#;m&#;: Evde Nas&#;l Dikilir, Ço&#;alt&#;l&#;r, Sulan&#;r? Püf Noktalar&#;

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası