nefes alınca kalbin ağrıması / Nefes alırken bu hissi yaşıyorsanız dikkat! Zatürrenin habercisi olabilir! - Sağlık Haberleri

Nefes Alınca Kalbin Ağrıması

nefes alınca kalbin ağrıması

Kalp krizindeki göğüs ağrısını ayırt edebilirsiniz

Günümüzün en önemli sağlık sorunlarının başında gelen kalp hastalıkları hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyebiliyor. Belirti verdiklerinde ise en sık; nefes darlığı, göğüste ağrı ve çarpıntı gibi yakınmalarla ortaya çıkıyor!

Sigara, tansiyon yüksekliği, diyabet, obezite, yüksek kolesterol ve hareketsiz yaşam tarzı kalp hastalığı riskini artırıyor. Son zamanlarda obezite ve kolesterol yüksekliği oranının artması yüzünden kalp hastalıklarında artış görülüyor. Öyle ki ülkemizde 4 milyon civarında kalp damar hastası olduğu biliniyor. Kalp hastalıkları hiçbir belirti vermeden sessizce ilerleyebiliyor. Belirti verdiğinde ise en sık “göğüs ağrısı”, “nefes darlığı” ve “çarpıntı” gibi yakınmalarla ortaya çıkıyor.


Göğüs ağrısı

Kalp hastalığının önemli bir kısmı kalp damar tıkanıklığı nedeniyle oluyor. Kalp damar tıkanıklığında en sık görülen belirtiyi ise göğüs ağrısı oluşturuyor. Kalp damarları kalp kaslarını besliyor. Bu damarlarda daralma olması durumunda kalp kaslarına olan kan akımı azalıyor. Bu da kalp ağrısına sebep oluyor. Kalp hastalığıyla ilişkili olmayan göğüs ağrıları ise; göğüste batma, iğne batar veya bıçak saplanır tarzda görülüyor. Bu ağrılar eforla değişmiyor.

Göğüs ağrısı ne zaman kalp hastalığına işaret ediyor?

  • Göğüste yanma hissi,
  • Göğsünü sıkıştırıyorlarmış hissi,
  • Göğüs ağrısı ile birlikte nefes darlığı,
  • Göğsünün üstüne bastırılıyormuş hissi,
  • Sol kolda uyuşma ve ağrı eklinde oluyor.

Bu şikayetler genellikle eforla geliyor, her eforda ortaya çıkıyor, istirahat ile kayboluyor ve eforun yapılmasını önlüyor.

Nefes darlığı

Nefes darlığı özellikle ileri kalp hastalıklarında sık görülen bir belirti ve hastalığın ciddiyetini gösteriyor. Nefes darlığı; kalp damar tıkanıklığı veya kalp kapak hastalığından kaynaklanabiliyor.

Kalp damar tıkanıklığında nefes darlığının iki sebebi var; birincisi kalp ağrısını hastalar bazen nefes darlığı şeklinde hissedebiliyor. İkinci sebebi ise kalp yetersizliği. Kalp yetersizliğinde kalp akciğerlerden kanı çekme görevini tam yapamıyor. Bu nedenle akciğer damarları içindeki kan basıncı yükseliyor. Bu da damar içindeki serum kısmının damar dışına çıkmasına sebep oluyor. Bu sıvı hava alışverişi yapılan hava keseciklerini dolduruyor ve ciğerlerde oksijen alışverişini engelliyor. Bu nedenle nefes darlığı oluşuyor. Ayaklarda şişlik de gelişiyorsa bu genellikle kalp yetersizliğine işaret ediyor.

Nefes darlığı ne zaman kalp hastalığına işaret ediyor?

Nefes darlığına aşağıdaki belirtiler de eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir kardiyoloji uzmanına başvurmanız gerekiyor.

  • Eforla oluyorsa,
  • Göğüs ağrısı ortaya çıkıyorsa,
  • Çarpıntı varsa kalp hastalığına işaret ediyor.
  • Ancak bazen kalp hastalarında sadece nefes darlığı şikayeti olabiliyor.

Çarpıntı

Kalbin düzenli veya düzensiz olarak hızlı atması olan çarpıntı özellikle kalp hastalıklarında görülen önemli bir belirti. Kalp hastalıklarına bağlı ritim bozuklukları en sık kalp damar tıkanıklıkları ve kalp kapak hastalıklarına işaret ediyor. Ritim bozuklukları basit ve tedaviye ihtiyaç olmayacak kadar önemsiz de olabiliyor, hayati bir problem de. Dolayısıyla bu ikisinin ayırımının mutlaka EKG veya ritim holteri ile yapılması gerekiyor.

Çarpıntı ne zaman kalp hastalığına işaret ediyor?

  • Eforla birlikte olması kalp hastalığına bağlı olması ihtimalini azaltıyor, daha çok istirahatte oluyor.
  • Eşlik eden tansiyon düşüklüğü, göğüs ağrısı, baş dönmesi, fenalık hissi, göz kararması oluyorsa bu ciddi bir ritim bozukluğuna işaret ediyor.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bilimi Anlatmamıza Yardım Edin!

Her ay milyonlarca bilimsever, Evrim Ağacı olarak karmaşık bilimsel konuları basitçe anlatmamızdan ve ülkemizde bilim anlatıcılığını geliştirmeye yönelik yaptığımız kapsamlı çalışmalarımızdan faydalanıyor. Bütçenize zarar vermeden, aylık veya tek seferlik sadece 20₺ gibi miktarlarda bize destek olarak bu çabalarımızı destekleyebilir, Türkiye'de bilim okuryazarlığını güçlendirmemize katkı sağlayabilirsiniz.

Destek Ol

Neden Destek İstiyoruz? patreon.com/evrimagaci

Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 25/06/2023 11:30:20 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/7663

İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.

Kategoriler ve Etiketler

Tümünü Göster

Aklımdan Geçen

Komünite Seç

Aklımdan Geçen

Fark Ettim ki...

Bugün Öğrendim ki...

İşe Yarar İpucu

Bilim Haberleri

Hikaye Fikri

Video Konu Önerisi

Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?

Daha Fazla İçerik Göster

Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.

Popüler Yazılar

EA Akademi

Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.

Etkinlik & İlan

Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.

Podcast

Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.

Alıntı Yap

Evrim Ağacı Formatı

APA7

MLA9

Chicago

Ç. M. Bakırcı. Prekordiyal Yakalanma Sendromu: Nefes Alırken Kalp Üzerinde Hissedilen Bıçak Saplanma Hissi.... (8 Mart 2019). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2023. Alındığı Yer: https://evrimagaci.org/s/7663

Bakırcı, Ç. M. (2019, March 08). Prekordiyal Yakalanma Sendromu: Nefes Alırken Kalp Üzerinde Hissedilen Bıçak Saplanma Hissi.... Evrim Ağacı. Retrieved June 25, 2023. from https://evrimagaci.org/s/7663

Ç. M. Bakırcı. “Prekordiyal Yakalanma Sendromu: Nefes Alırken Kalp Üzerinde Hissedilen Bıçak Saplanma Hissi....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, 08 Mar. 2019, https://evrimagaci.org/s/7663.

Bakırcı, Çağrı Mert. “Prekordiyal Yakalanma Sendromu: Nefes Alırken Kalp Üzerinde Hissedilen Bıçak Saplanma Hissi....” Edited by Çağrı Mert Bakırcı. Evrim Ağacı, March 08, 2019. https://evrimagaci.org/s/7663.

2023 yılında bilim iletişimine güç katın!

Bu yıl sayfamızda gezdiniz.

2010 yılından beri Türkiye'de bilim iletişimini geliştirmek adına durmaksızın ter döküyoruz ve sizin gibi bilimseverlerin destekleri sayesinde Türkiye'nin en çok ziyaret edilen, en güvenilir, en büyük bilim arşivini yaratmaya devam ediyoruz. Sitemizde reklamlar görüyor olsanız da bunların bize getirisi önemsenmeyecek kadar az. Bizi ayakta tutan, Türkiye'deki bilimseverlerin gönüllü destekleri. Eğer 2023 yılında da Türkiye'de bilimi yeşertme çabalarımıza katkı sağlamak isterseniz, maddi destekçilerimiz arasına katılabilirsiniz. Hatta bu sayede sitemizi ve mobil uygulamamızı tamamen reklamsız bir şekilde kullanmanız mümkün olacak. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz arasına şimdi katılın.

Evrim Ağacı Logo

Kreosus (₺)YoutubePatreonDiğer Yöntemler

Geri Bildirim Gönder
Evrim Ağacı

Evrim Ağacı

Türkiye'deki bilimseverlerin buluşma noktasına hoşgeldiniz!

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close

“ Bir ülkenin kurtarmayı seçtiği şey, bir ülkenin kendisi hakkında söylemeyi seçtiği şeydir.”
Mollie Beattie

Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?

Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu. Ücretsiz

Zaten Destekçiyim

Öylece yatıp dinlendiğiniz bir sırada kalbinizin birdenbire sıkıştığı oldu mu? Hayır, hayır, korku veya heyecan duyduğunuzdaki gibi histen bahsetmiyorum. Gerçek anlamıyla kalbiniz hizasında, sanki göğsünüze bıçak saplanıyormuş gibi bir his yaşadığınız oldu mu? 

Hatta şöyle dersek daha iyi anlayabilirsiniz: Öyle bir acı ki, nefesinizi içinize çektikçe şiddeti artıyor. Hatta acı nedeniyle derin bir nefes alamıyorsunuz. Daha da büyük bir acıyı göze alarak derin bir nefes aldığınızda bazen geçebiliyor. Ama geçmeyebiliyor da ve boşuna acı çekmiş oluyorsunuz. Buna rağmen kimi zaman dakikalarca süren ve nefes almanıza bile engel olan acı, geldiği gibi bir anda gidiyor. Hatta gidişi sırasında acının neredeyse gerilmiş bir yayın gevşemesi gibi sıcak bir rahatlık hissi verdiğini, "pıt" diye bir iç ses ile birlikte yok olduğunu deneyimlemiş de olabilirsiniz. 

Bu neyin nesi, hiç düşündünüz mü?

Kalp Krizi mi?

İlk olarak şunu söyleyelim: Kalp krizi geçirmiyorsunuz. Bu his, en çok kalp krizi ile karıştırılıyor; ancak kalp krizi geçiren kişilerin göğüs ağrısı dışarı yayılan bir acı şeklinde oluyor. Kolda uyuşma gibi ek hisler de cabası... Bu sözünü ettiğimiz his ise sadece 1-2 parmak genişliğindeki bir alanda yaşanıyor. Yani olayın kalbiniz ile hiçbir alakası yok. Hatta kalp zarı olarak bilinen perikardiyum veya akciğerlerinizle de hiçbir ilgisi yok. Tabii halihazırda başka göğüs problemleriniz varsa iş başka: Bu hissi yaşadığınızı doktorunuzla mutlaka paylaşmalısınız. Aksi takdirdeyse korkacak bir şey yok.

İkincisi şu: Bu acı hayali bir acı değil. Göğsünüzdeki acı tamamen gerçek! Buna Prekordiyal Yakalanma Sendromu deniyor. Prekordiyal, "kalp önü" demek. Acının genellikle göğsün solunda hissedilmesine işaret ediyor. Kimi zaman Texidor Sendromu veya Huchard Sendromu olarak da biliniyor. Acı öylesine rahatsız edici olabiliyor ki, acıyı genellikle kötüleştiren nefes alış verişini azalttığınız için baş dönmesi ve nefes yetmezliği bile yaşayabiliyorsunuz. 

Ama acı tamamen gelip geçici. Gittiğinde geride pek bir iz bırakmıyor; hiç olmamış gibi yok oluveriyor. Üstelik çoğu zaman gençlik ve ergenlik döneminde yaşanıyor. 6 yaşındaki çocuklarda bile bu acıya rastlanıyor; çoğu zaman yetişkinlikte kayboluyor. Erkekler ve kadınlar bundan eşit olarak etkileniyor.

Prekordiyal Yakalanma Sendromu

İlk olarak 1893 yılında Fransız kardiyolog Henri Huchard tarafından tanımlanan bu hissin tam olarak nedenini henüz bulabilmiş değiliz. En olası açıklama, bunun kalp ile ilişkili olmasının nedeninin, aslen kalpten değil de kalbin de bulunduğu göğüs bölgesinden geçen diğer birçok sinirden birinin buna sebep oluyor olmasıdır. Bunun en olası adayı, pleura (ya da plevra) adı verilen ve göğsünüz içinde akciğeri göğüs kafesine bağlayan dokuların içine dağılmış olan interkostal sinirlerdir. Torakik pleura (göğüs plevrası) içine yayılmış bu sinirler, göğsün gevşeyip genişlemesini mümkün kılan kasların çalışması sırasında geçici olarak sıkışıp irrite olarak bu acıya neden oluyor olabilir. Bu nedenle nefes alıp verirken bu sinirlerin değdiği kasların hareket etmesi acıyı kötüleştirebilmektedir. Ancak sinir, bu sıkışıklık halinden kurtulduğu anda, acı hissi de geçiveriyor. 

Reklamsız Deneyim

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %%100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır. Kreosus Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık... Daha fazla göster

Evrim Ağacı'nın çalışmalarına Kreosus, Patreon veya YouTube üzerinden maddi destekte bulunarak hem Türkiye'de bilim anlatıcılığının gelişmesine katkı sağlayabilirsiniz, hem de site ve uygulamamızı reklamsız olarak deneyimleyebilirsiniz. Reklamsız deneyim, sitemizin/uygulamamızın çeşitli kısımlarda gösterilen Google reklamlarını ve destek çağrılarını görmediğiniz, %100 reklamsız ve çok daha temiz bir site deneyimi sunmaktadır.

Kreosus

Kreosus'ta her 10₺'lik destek, 1 aylık reklamsız deneyime karşılık geliyor. Bu sayede, tek seferlik destekçilerimiz de, aylık destekçilerimiz de toplam destekleriyle doğru orantılı bir süre boyunca reklamsız deneyim elde edebiliyorlar.

Kreosus destekçilerimizin reklamsız deneyimi, destek olmaya başladıkları anda devreye girmektedir ve ek bir işleme gerek yoktur.

Patreon

Patreon destekçilerimiz, destek miktarından bağımsız olarak, Evrim Ağacı'na destek oldukları süre boyunca reklamsız deneyime erişmeyi sürdürebiliyorlar.

Patreon destekçilerimizin Patreon ile ilişkili e-posta hesapları, Evrim Ağacı'ndaki üyelik e-postaları ile birebir aynı olmalıdır. Patreon destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi 24 saat alabilmektedir.

YouTube

YouTube destekçilerimizin hepsi otomatik olarak reklamsız deneyime şimdilik erişemiyorlar ve şu anda, YouTube üzerinden her destek seviyesine reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Eğer seçtiğiniz seviye reklamsız deneyim ayrıcalığı sunuyorsa, destek olduktan sonra YouTube tarafından gösterilecek olan bağlantıdaki formu doldurarak reklamsız deneyime erişebilirsiniz. YouTube destekçilerimizin reklamsız deneyiminin devreye girmesi, formu doldurduktan sonra 24-72 saat alabilmektedir.

Diğer Platformlar

Bu 3 platform haricinde destek olan destekçilerimize ne yazık ki reklamsız deneyim ayrıcalığını sunamamaktayız. Destekleriniz sayesinde sistemlerimizi geliştirmeyi sürdürüyoruz ve umuyoruz bu ayrıcalıkları zamanla genişletebileceğiz.

Giriş yapmayı unutmayın!

Reklamsız deneyim için, maddi desteğiniz ile ilişkilendirilmiş olan Evrim Ağacı hesabınıza üye girişi yapmanız gerekmektedir. Giriş yapmadığınız takdirde reklamları görmeye devam edeceksinizdir.

Destek Ol

Maalesef bunu çözmenin bilinen ve garantili bir yolu yok. Acı hemen hemen her zaman dinlenme halindeyken görülüyor ve asla uyku sırasında yaşanmıyor. Yapılan incelemeler, dinlenme halinde birden yer değiştirilecek olursa daha sık yaşandığını gösteriyor. Acıyı yaşarken doğrulup oturur pozisyona geçmek yardımcı olabilir. Ama çok da hareket etmeye çalışmayın, çünkü acının arttığını göreceksiniz. Neredeyse her zaman 30 saniye ila 3 dakika içinde kaybolacak. Nihayetinde, yeterince büyüdüğünüzde, bu acı sizi tamamen terk edecek.

İşte size harika bir gizem! Kim bilir, belki ülkemizden çıkacak, geleceğin bilim insanlarından birisi, bu sorunun tam nedenini keşfedecek ve çözümünü de mümkün kılacak. Böylece her yıl milyonlarca kişide görülen bu rahatsız edici hissi sonsuza kadar yok edebileceğiz.

Alıntı Yap

Okundu Olarak İşaretle

Paylaş

Sonra Oku

Notlarım

Yazdır / PDF Olarak Kaydet

Bize Ulaş

Yukarı Zıpla

İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!

Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.

Soru & Cevap Platformuna Git

Bu İçerik Size Ne Hissettirdi?

Kaynaklar ve İleri Okuma

Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?

Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:

kreosus.com/evrimagaci

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir