yavru kediye süt nasıl verilir / Kediler süt içer mi? Kediler laktozsuz, bozuk ya da çikolatalı süt içebilir mi?

Yavru Kediye Süt Nasıl Verilir

yavru kediye süt nasıl verilir

Süt Kediler İçin Faydalı mı? Kedilere Süt Verilir mi?

Kedilere süt verilir mi sorusunun cevabı oldukça nettir aslında. Kedilerde laktoz intoleransı olabileceği için sütle beslenmeleri önerilmez. Deneyimli kedi sahipleri bu konu hakkında bilinçlidir. Fakat kedisini yeni sahiplenmiş çoğu kişi, ezberlenmiş bir bilgi olan “kediler süt içer” fikrinden yola çıkarak kedisini buna göre beslemeyi seçer.

İnek sütü, kedilerin bağırsak ve mide rahatsızlıkları ile karşılaşmasına neden olabilir. İnek sütü içerisinde fazlasıyla laktoz yer alır. Bir kedinin sindirim sisteminin asla kaldıramayacağı düzeydedir. Şişkinlik, ishal ve yoğun gaz oluşumuna sebebiyet verir. Süt, içerisinde bol bol yağ barındırdığı için aynı zamanda kedilerin hızla kilo almasına yol açar.

Süt, kedilerde mide bulantısı ve kusma gibi durumların ortaya çıkmasında da başroldedir. O nedenle isterseniz Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak hazırladığımız Kediler Neden Kusar? Nasıl Tedavi Edilir? başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Yavru Kediye Süt Verilir mi?

Süt içen yavru kedi

Kedilere süt verilir mi konumuza yavru kediye süt verilir mi ya da yavru kediye sulandırılmış süt verilir mi gibi soruların cevaplarıyla devam ediyoruz. Yavru kediler, anne sütü içmelidir. Zaten gelişmeye başladıkça anne sütünden de kesilirler. Böylelikle katı besinlerle beslenmeye başlarlar. Fakat yavru kedilerde anne sütünü sindirebilmeleri için harcanan laktoz üretiminde azalma görülür.

Yetişkin kedilerdeki laktoz düzeyi ise sütü sindirmek adına yeterli gelmez. Yani uzmanlara göre yavru kediler ilk 4-5 hafta süresince anne sütü içmelidir. Gelişimleri açısından bu çok önemlidir. İnsanlardaki gibi düşünebiliriz; nasıl ilk altı ay anne sütü içmek mühimse kedilerde de ilk birkaç hafta anne sütü içilmesi gerekecektir.

Ayrıca dilerseniz Yavru Kedi Bakımı Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilir? başlıklı yazımızı da ilgi ile okuyabilirsiniz!

Kedilere Laktozsuz Süt Verilir mi?

Süt içmiş turuncu kedi

Kedilere süt verilir mi sorusunun yanı sıra, kedilere laktozsuz süt verilir mi sorusu da gündemdedir. Bir kediye illa süt verilecekse insanlar için üretilen laktozsuz süt verilmemelidir. Bunun nedeni ise sütün içerisindeki yağ düzeyinin kediler için aşırıya kaçmasıdır. O yüzden de tamamen kedilere özel formüle edilmiş bir laktozsuz süt gereklidir.

Şu ek bilgiyi de vermek isteriz; birçok kişi kedilerin şekerli ya da çikolatalı süt içip içemeyeceğini sormaktadır. Şeker, kediler için son derece zararlı bir maddedir. Bu sebeple de hiçbir zaman kakaolu, muzlu, çilekli ya da herhangi bir aromaya sahip sütü kedinize vermemelisiniz.

Süt Kedilerde Su Yerine Geçebilir mi?

Yavru kedi ve süt dolu biberon

Su içmek insanlar için olduğu kadar kediler için de hayati derecede önem taşır. Kedilere süt verilir mi sorusunun altında “süt, su yerine geçer mi?” sorusu yatar. Cevap bellidir, kediniz su içmiyorsa onu sütle beslemeyin. Çünkü bu iki unsurun da birbirinin yerine geçme gibi bir fonksiyonu olamaz. Kedinizin sıvı tüketimini elbette artırın fakat süt vererek değil!

Uzman bir veterinere danışarak kedinizin daha çok su içmesi için çeşitli adımlar atabilirsiniz. Ona egzersiz yaptırabilir, hareket düzeyini artırarak su içmeye gereksinim duymasını sağlayabilirsiniz. Böylelikle bir anda su tüketimi artmaya başlayacak ve çok daha sağlıklı görünecek demektir.

Normal Süt Tozu Kediye Verilir mi?

Şırınga ile beslenen yavru kedi

Normal süt tozu kediye verilir mi sorusunun cevabını arıyorsanız doğru yerdesiniz. Kedilere süt verilir mi sorusunu soran herkes bunun yanıtını da merak ediyor. Yavru kedilere özel olarak üretilen kedi süt tozları piyasada bulunmaktadır. Anne sütü içerisinde yer alan tüm mineraller ve vitaminler bu tozda yer alır. Tamamen ek gıda görevi görür.

Annesinden herhangi bir nedenden ötürü erken ayrılmak durumunda kalan yavru kedilerin beslenmesinde rol oynayan kedi süt tozu, henüz katı beslenmeye hazır olmayan kediler için hayati derecede önemlidir. Süt tozunun hazırlanma adımları ise markadan markaya değişecektir. Genel olarak 30 ila 36 derece arasında bir sıcaklıkta verilmelidir.

Kedinize o öğünde vereceğiniz kadar süt tozu karışımı hazırlamalısınız çünkü çabuk bozulan bir üründür. Şayet hazırladığınız kısımdan artan olursa buzdolabında muhafaza edebilir, gerektiğinde ılık hale getirip yeniden yavru kedinize verebilirsiniz. Yavru kedilerin bağırsakları ve midesi henüz gelişmediğinden sık ve az düzeyde vermeniz gerektiğini biliniz.

Günde 5-7 öğün kadar verseniz iyi olur. Tuvalete gidebilsin diye de ufak ufak masajlar yapabilirsiniz. Kedi süt tozları genel olarak hasta kedilere, hamile kedilere ve süt veren kedilere önerilir. Ek gıda olarak ise yavru kedilerin beslenmesinde azımsanmayacak ölçüde büyük bir etkiye sahip olmaktadır.

Bu tür faydalı bilgiler almak için isterseniz blog sayfamızda yer alan diğer içeriklere de göz atabilirsiniz!

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

18.11.2014 Kediler

Annesiz Yavru Kedi Bakımı

Bir yavru kedinin annesinden ayrılması için ideal dönem 8 haftalık olduğu zamandır. Anne sütü yavru kedinin gelişimi için hayati önem taşıyan besinlerin yanı sıra, onu ilk haftalarda bulaşıcı hastalıklardan koruyacak olan antikorları da barındırır. Bu nedenle yavruları anneden erken ayırmak, onların pek çok sağlık sorununa karşı savunmasız kalmalarına yol açar. Fakat kimi zaman anne kedi öldüğü, hastalandığı, yavrularını reddettiği ya da bir nedenle onlardan ayrıldığı için yavruların bakımını üstlenmeniz gerekebilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda neler yapmalısınız? 

Eğer yavru kedi 4 haftalıktan büyükse bakımı nispeten daha kolaydır. Daha küçük yavrular için mutlaka öncelikle bir sütanne bulmaya çalışmalısınız. Tanıdığınız kedi seven insanlara haber bırakın. Pek çok anne kedi, kendisinin olmayan yavruları da kabul edecektir. 

Eğer bir sütanne bulamıyorsanız, anne kedinin yerini siz dolduracaksınız demektir. Her ne kadar gerçek bir annenin yerini tutmak imkânsız olsa da, iyi bir bakımla yavruya hayatta kalma şansını vermek sizin elinizdedir.

ISINMA

Annesiz bir yavru kediyi bulduğunuz anda yapmanız gereken ilk şey, onu üşümekten kurtarmaktır. Yavru kediler yaklaşık 5 haftalık oluncaya dek kendi vücut ısılarını korumaktan acizdirler. Bu nedenle onu hemen giysilerinizin içine, sizin vücut ısınızı alabileceği bir şekilde koyun ve en kısa zamanda bizimle iletişime geçmeye çalışın. Anneden ayrı kaldığı zaman boyunca meydana gelen olumsuzlukları ancak bir veteriner hekim anlayabileceği ve doğru şekilde müdahale edebileceği için, kedi bakımında ne kadar deneyimli olursanız olun bu adımı atlamayın.

Eve döndüğünüzde yavru için evin sakin, hava akımı olmayan bir köşesinde bir yer hazırlayın. Orta büyüklükte bir karton kutunun içine birkaç kat temiz kumaş serin. Naylon, muşamba gibi malzemeler kullanmaktan kaçının. Evinizde varsa bir sıcak su torbası, yoksa bir su şişesinin içine kaynar olmayan sıcak su doldurarak ve şişeyi havluya sararak kutunun içine koyun. Yavruyu havluya sardığınız bu şişenin yanına yerleştirin. Şişenin ağzının kesinlikle su sızdırmamasına ve yavrunun sıcak şişeye doğrudan temas etmemesine özen gösterin. Şişedeki suyu sık sık kontrol edin ve soğudukça yeniden sıcak suyla doldurun. Kutunun altına ya da içine asla elektrikli battaniye gibi ısıtıcılar koymayın.

BESLENME  

Yavru henüz kendi kendine yiyemeyecek kadar küçükse, beslenmesi için biberon ve anne sütünün yerine geçen bir ürün kullanmanız gerekecektir.

Mamayı küçük miktarlar halinde bir seferlik hazırlayın ve artan kısmını yeniden kullanmayın, atın. Mama ne sıcak ne de soğuk olmalı, oda sıcaklığında olmalıdır. Yavru her 3-4 saatte bir beslenmelidir.

Yavruyu beslemek için kucağınıza bir havlu serin ve yavruyu bu havlunun üzerine karın üstü duracak şekilde koyun. Sırtüstü ya da yan yatırmayın; ensesinden tutarak havaya ya da arka ayakları üzerinde kaldırmayın çünkü bu pozisyonlardayken mamanın nefes borusuna, akciğerlerine kaçması ve yavrunun boğulması tehlikesi vardır. Biberonu ağzına yaklaştırdığınızda kokuyu alıp kendiliğinden memeye yapışmıyorsa parmağınızı hafifçe ön dişleri arasına sokarak, kesinlikle zorlamadan ağzını açın ve biberonun ucunu ağzına yerleştirin. Bunu yaptığınızda emmeye başlamalıdır. Eğer yavru emmiyorsa zorla içirmeye çalışmayın, derhal bize başvurun. Biberonu yere 45 derece açı yapacak şekilde tutun; bu sayede yavru emerken hava kabarcıkları oluşmaz ve hava yutmaz. İstediği kadar emmesine izin verin, bıraktığında daha fazla emmesi için onu zorlamayın. Karnı doyduğunda göbeği hafifçe şişkin yuvarlak bir şekil alacak ve emmeyi bırakacaktır.

TUVALET

Anne kedi yavrularını emzirdikten sonra onların karnını ve genital bölgelerini yalayarak tuvaletlerini yaptırır. Siz de her beslenmeden sonra aynı işlemi yapmalısınız. Bu işlem için yavruyu bir kağıt havlu üzerine sırtüstü kucağınıza yatırın. Ilık suyla hafifçe ıslatılmış bir pamukla karnından aşağıya doğru bastırmadan, yumuşak hareketlerle masaj yapın. Yavru tuvaletini yaptığında yine hafifçe ıslatılmış bir pamukla temizleyin ve güzelce kurulayın. Eğer yavruda ishal ya da kabızlık oluştuysa hiç vakit kaybetmeden bize başvurun.

PİRELER

Annesiz bir yavru kediyi en kısa zamanda veteriner hekime göstermenizin bir başka önemi de, yavruyu bir an önce pirelerden arındırmak gerekliliğidir. Pireler bir yavru kedi için son derece tehlikeli olan kansızlığa yol açmalarının yanı sıra, yine hayati tehlike anlamına gelen iç parazitleri de taşırlar. Veteriner hekiminize danışmadan yavruya HİÇBİR dış parazit ilacı uygulamayın. Yanlış ürünü kullanmanız, ya da doğru ürünü yanlış doz veya şekilde kullanmanız yavrunun zehirlenmesine yol açabilir.

 

GELİŞİM EVRELERİ

Yavru kediler birinci haftanın sonunda doğum ağırlığının iki katına ulaşırlar. Doğduklarında kapalı olan gözleri 8-12. günde açılır. Başlangıçta mavi olan gözleri iki hafta sonra renk değiştirmeye başlayacak, esas göz rengi 3. ayda belli olacaktır. İki haftalık olduklarında yapışık olan kulakları açılır ve seslere tepki vermeye başlarlar. Üç haftalık olduklarında yürüme girişimleri başlayacak, 4 haftalık olduklarındaysa süt dişleri çıkmaya ve oyun oynamaya başlayacaklardır. Sağlıklı bir yavru kedi iştahlıdır, uyuduğu saatler dışında hareketlidir ve düzenli olarak tuvaletini yapar. Yavru kedinizin iştahında, hareketliliğinde olağan dışı bir durum gözlemlediğinizde (gözlerde çapaklanma, göz veya burunda akıntı, ishal ya da kabızlık, karnın içeri çökük durması, derisini tutup bıraktığınızda hemen eski haline gelmemesi, halsizlik, soluk alıp vermede güçlük gibi) vakit kaybetmeksizin bize başvurun.

YARI KATI GIDAYA GEÇİŞ

Yavru 4 haftayı doldurduğunda biberonla beslemenin yanı sıra sulandırılmış konserve yavru kedi mamasını ya da bizim tavsiyesiyle evde hazırlayacağınız bir mamayı ona verebilirsiniz. Başlangıçta biberonla beslemeye düzenli olarak devam edin fakat gün içinde ona ılık suyla karıştırdığınız mamayı da bir tabakta verin. Mamayla ilgilenmiyorsa zorlamayın. Yavru mamayı yemeye başladığında gitgide biberon öğünlerini azaltın ve bunun yerine mamasını verin. Bu dönemde yavrunun dışkısını dikkatle gözlemleyin. İshal ya da kabızlık şekillenmesi durumunda vakit kaybetmeden veterinerinize başvurun. 5. haftadan itibaren mamadaki su miktarını azaltarak doğrudan konserve mamayı vermeye başlayabilirsiniz.

 

Veteriner Hekim

Duygu BOYACI

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası