ehliyet kaç yaşında alınır b / Ehliyet Alma Yaşı Düşürüldü! İşte Yeni Ehliyet Yaşı! - B Gazete

Ehliyet Kaç Yaşında Alınır B

ehliyet kaç yaşında alınır b


Ehliyet Sınıfları Rehberi

Ehliyet, belirli bir aracın şoförünün, sürüş yetkisinin ve yeterli bilgisinin olduğunu gösteren kart olarak tanımlanıyor. Farklı tipte ve büyüklükteki araçların sürüş yetkisini belirlemek adına farklı ehliyet sınıfları bulunuyor. Ehliyet türleri kullanılacak olan taşıtın özelliklerine göre belirleniyor.

A Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyeti, 35 KW’yı geçen motosikletleri kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. 24 yaş altındaki kişilerde en az 2 yıllık A2 sınıfı tecrübesi aranıyor. 24 yaş üstündeki bireylerde herhangi bir şart aranmıyor. Süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

A Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan kişiler M, A1 ve A2 ehliyet sınıfının kullanabildiği bütün taşıtları kullanabiliyor. M, A1 ve A2 tipi ehliyetlerin kullanabileceği araçları ise aşağıda sizler için listeledik.

A1 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

A1 ehliyet, 11 KW’yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

A2 Ehliyet Nedir? Kullanabileceği Araçlar

Motosiklet ehliyet çeşitleri listesinde yer alan A2 ehliyet sınıfında, iki tekerlekli motosikletler için 35 KW, üç tekerlekli motosikletler için de 15 KW sınırı bulunuyor. A2 sınıfı ehliyeti olan kişiler M ve A1 ehliyet sınıfının kapsadığı araçları kullanabiliyor.

A, Al ve A2 Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

20 yaşından sonra A sınıfı ehliyet alınabiliyor, A1 ehliyet yaşı 16, A2 ehliyet yaşı ise 18 oluyor.

B Ehliyet Nedir?

B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

B sınıfı ehliyet türü, otomobil ehliyet sınıfı kategorisinde yer alıyor. B sınıfı ehliyeti olan kişiler; B1, F ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların sürücüsü olabiliyor.

B1 Ehliyet Nedir?

Çok sayıda kişi, B1 ehliyet nedir sorusuna cevap arıyor. B1 sınıfı ehliyeti motosikletlerin kullanılmasına olanak veren ehliyet tipi olarak tanımlanıyor. Geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.

B1 Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Birçok kişi B1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusuna cevap arıyor. B1 ehliyet, M tipi ehliyet sahiplerinin sürebildiği araçları sürebiliyor. En fazla 15 KW sınırı yer alıyor ve sıradan sürüşlerde ağırlığın maksimum kg olması şartıyla kullanılabiliyor. 4 tekerlekli motosikletin yük taşımacılığında kullanılması durumunda ise yükün en fazla kg olması B1 ehliyet kullanan sürücüler tarafından dikkat edilmesi gereken bir kural olarak karşımıza çıkıyor.

B, B1 Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

C Sınıfı Ehliyet Nedir?

C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici tipi araçların kullanılabilmesine olanak tanıyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olan C tipi ehliyet alabilmek için B sınıfı ehliyette tecrübe şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

C sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır konusu sürücüler arasında yaygın olarak merak edilen konular arasında yer alıyor. C ehliyet sahibi kişiler çekici veya kamyonları kullanabiliyor. Taşınılan yükün en fazla kg olması şartı aranıyor.

C Sınıfı Ehliyet için Yaş Sınırı Nedir?

C sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 21 yaşında olmak gerekiyor.

D Sınıfı Ehliyet Nedir?

D sınıfı ehliyet, minibüs ve otobüs kullanımına olanak tanıyor. Geçerlilik süresi beş yıl olan D sınıfı ehliyeti alabilmek için B sınıfı ehliyet deneyimi şartı aranıyor. D sınıfı ehliyeti olanlar, M, B, B1, D1 ve F sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor. Geçerlilik süresi 5 yıl olarak geçiyor.

D Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

D sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya D ehliyet hangi araçları kullanır sorularına çok sayıda sürücü cevap arıyor. D sınıfı ehliyetle minibüs ve otobüs kullanılabiliyor. D sınıfı ehliyette yükün en fazla kg olması şartı aranıyor. D1 ehliyet hangi araçları kullanır sorusu da yaygın olarak merak edilen sorular arasında bulunuyor. D1 ehliyet sahipleri minibüs kullanabiliyor.

D Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

D sınıfı ehliyet alabilmek için 24 yaşında olma şartı aranıyor.

E Sınıfı Ehliyet Nedir?

E sınıf ehliyet, M, B, B1, F ve D1 ehliyet sahiplerinin kullanabildiği bütün araçları kullanabiliyor. E sınıfı ehliyetin yılından beri dağıtımı bulunmuyor. E sınıfının kapsadığı araçları kullanabilmek için C ve D sınıfı ehliyetin alınması gerekiyor.

E Sınıfı Ehliyet Hangi Araçlar Kullanabilir?

Çok sayıda kişi E sınıfı ehliyet hangi araçları kullanabilir veya E ehliyet hangi araçları kullanır sorularına cevap arıyor. E sınıfı ehliyet sahipleri, otobüs, kamyon, kamyonet ve otomobil kullanabiliyor.

E Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

E sınıfı ehliyet alarak kamyon kullanmak için en az 22, E ehliyet ile otobüs kullanmak içinse en az 24 yaşında olmak gerekiyor.

F Sınıfı Ehliyet Nedir?

F ehliyet nedir konusu, sıklıkla araştırılan konulardan biri oluyor. M ehliyeti sahiplerinin kullanabildiği bütün araçların kullanımına olanak tanıyor. F sınıfı ehliyet 10 yıl geçerliliğe sahip oluyor.

F Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

F sınıfı ehliyeti olan bireyler traktör kullanabiliyor.

F Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

F sınıfı ehliyet alabilmek için 18 yaşında olma şartı isteniyor.

G Sınıfı Ehliyet Nedir?

G sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor ve M sınıfı ehliyet sahiplerinin kullanabildiği araçları kullanabiliyor.

G Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

G sınıfı ehliyet, iş makinalarının kullanılabilmesini sağlıyor.

G Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

G sınıfı ehliyeti alabilmek için en az 18 yaşında olmak gerekiyor.

M Sınıfı Ehliyet Nedir?

M ehliyet nedir sorusu, birçok sürücünün merak ettiği konulardan sayılıyor. Diğer adıyla Moped, geçerlilik süresi 10 yıl olan bir ehliyet tipi olarak biliniyor.

M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

M sınıfı ehliyet sahipleri 2, 3 ya da 4 tekerlekli motorlu bisiklet kullanabiliyor.

En fazla 4 KW şartı aranıyor ve bu ehliyetle sürülen motorlu bisikletlerde en fazla 45 km/h hız yapılabiliyor. M sınıfı ehliyet hangi araçları kullanır veya m ehliyet hangi araçları kullanır sorularının ortak cevabı bu şekilde cevaplanabiliyor.

M Sınıfı Ehliyet İçin Yaş Sınırı Nedir?

M sınıfı ehliyet alabilmek için en az 16 yaşında olmak gerekiyor.

Bu ehliyet çeşitlerinin dışında yer alan H sınıfı ehliyet, engelli bireylere verilen ehliyet tipi olarak geçiyor. Bu ehliyeti alabilmek için ilkokul mezunu ve 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Burada yer almayan ikinci ehliyet ise stajyer ehliyet olarak geçiyor. Yaygın olarak kullanılmaması nedeniyle stajyer ehliyet nedir sorusu sıkça merak edilen konular arasında bulunuyor. Bu ehliyet tipi, stajyer bireylere veriliyor. Son zamanlarda kullanım kolaylığı açısından oldukça popüler olan elektrikli motorlar ise ehliyet gerektirmeyen araçlar içinde yer alıyor.

Hangi ehliyet tipine sahip olursan ol, kullandığın aracın zorunlu trafik sigortası olmasına dikkat etmelisin. Bu konuda Allianz araç sigortaları bölümünden bilgi alabilir, dilersen uzmanlarla görüşerek ehliyet sınıfının tabî olduğu aracın için kolaylıkla sigorta yaptırabilirsin.

6 Adımda Sürücü Belgesi Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

ehliyet alma şartları

Kara yollarında motorlu araç kullanmak isteyen herkesin, türü ne olursa olsun mutlaka sürücü belgesine sahip olması gerekir. Ancak sürücü belgesi alma şartları, araç sınıfına göre değişir. İstenilen araç sınıfı için gerekli şartlar sağlandığında ise birkaç adımda sürücü belgesi almak mümkün.

O halde, “Ehliyet alma şartları nelerdir?” ve “Ehliyet nasıl alınır?” sorularını yanıtlayalım.

Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Sürücü belgesi alabilmek için gerekli şartlardan biri, bahsettiğimiz gibi sürücü kursunu başarıyla tamamlamak. Ancak ehliyet kursundan da önce gelen yaş ve tecrübe gibi şartlar bulunur. Bu şartlar ehliyet sınıfına göre farklılık gösterir.

Ehliyet sınıflarının yaş sınırlarını aşağıda açıklayalım:

  • M, A1 ve B1 sınıfı: 16
  • A2, B, BE, C1, C1E, F ve G sınıfı: 18
  • A sınıfı ehliyetler: 20 yaş
  • C, CE, D1 ve D1E sınıfı: 21 yaş
  • D ve DE sınıfı: 24 yaş

Ehliyet sınıflarının deneyim şartları ise şunlar:

  • A sınıfı ehliyetlerde 24 yaş altındaki sürücüler için en az 2 yıllık A2 sürücü belgesine sahip olmak.
  • C1, C, D1 ve D sınıfı ehliyet için en az 2 yıl süreyle B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • BE sınıfı ehliyet için B sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • CE sınıfı ehliyet için C sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.
  • C1E sınıfı ehliyet için C1 sınıfı ehliyet sahibi olmak.
  • DE sınıfı ehliyet için D sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak.
  • D1E sınıfı ehliyet için D1 sınıfı sürücü belgesine sahip olmak.

Ehliyet Nasıl Alınır?

Ehliyet almaya karar vermene rağmen nereden başlayacağını bilmiyorsan adım adım ne yapman gerektiğini anlattık.

1. Adım: Almak İstediğin Ehliyet Sınıfını Seç

Sürücü belgesine sahip olan bir kişi, kara yollarında trafiğe çıkan her aracı kullanamaz. Her farklı motorlu taşıtın farklı ehliyet sınıfı bulunur. Ehliyet sınıfları ise M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F ve G olmak üzere 17 tanedir.

Sürücü belgesi sınıflarını kısaca şu şekilde kısaca açıklayalım:

  • Motosiklet Sınıfı: M, A1, A2, A sınıfları
  • Otomobil ve Kamyonet Sınıfları: B, BE sınıfları
  • Kamyon ve Tır: C1, C1E, C, CE sınıfları
  • Otobüs ve Minibüs:  D1, D1E, D, DE sınıfları
  • Traktör: F sınıfı
  • İş Makinesi: G sınıfı

Ehliyet sınıflarının motor hacimleri, araç kullanım alanları birbirinden farklıdır. Bu nedenle öncelikle hangi sınıfın ehliyetini alacağını belirlemelisin. Ardından söz konusu ehliyet sınıfı için gerekli şartların neler olduğunu öğrenebilirsin.

2. Adım: Sürücü Kursuna Kaydol

Trafiğe çıkmanın ilk koşulu olan sürücü belgesini almak için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir sürücü kursuna kayıt yaptırman gerekir. Bu süreçte yanına gerekli belgeleri alman önemli.

Sürücü kursuna kayıt için gerekli belgeler:

  • 6 tane biyometrik fotoğraf
  • Sağlık raporu
  • Adli sicil kaydı
  • Kan grubu kartı
  • Evlilik cüzdanı (evli bireyler için)

3. Adım: Yazılı Sınavı Başarıyla Geç

Kursa kaydını yaptırdıktan sonra sürücü belgesi almak için eğitim sürecin de başlar. Eğitim sürenin sonunda yazılı bir sınava tabi tutulursun ve bu sınavdan başarılı (70 puan) bir sonuç alman gerekir.

Yazılı sınav için toplam 4 hakkın bulunur. Bu nedenle sınavda başarısız olman durumda TL () tutarında gerekli ödemeyi yaparak sınava bir kere daha girebilirsin. Sınavı başarıyla tamamladıktan sonra ise direksiyon sınavına girmeye hak kazanırsın.

4. Adım: Direksiyon Sınavını Tamamla

Sürücü belgeni almaya hak kazanman için son adım direksiyon sınavıdır. Bu aşamada sınava girmeden önce yani yazılı sınavdan sonra pratik bir eğitime tabi tutulursun. Söz konusu direksiyon eğitimine katılmak zorunludur.

Eğer direksiyon sınavından başarısız olursan  TL () tutarındaki gerekli ücreti ödeyerek sınava tekrar girebilirsin. Direksiyon sınavına girme hakkın 4’tür. Bu hakların biterse 45 gün içinde Milli Eğitim Bakanlığı’na dilekçe yazarak 4 hak daha alabilirsin. Ancak bu ek haklardan sonra başarısız olman durumunda dosyan iptal olur. Yani sürücü kursuna tekrar kayıt yaptırman gerekir.

5. Adım: Sürücü Kursundan Başarı Sertifikanı Al

Ehliyet sınavlarından geçtiysen sürecin sonuna geldin demektir. Artık sürücü belgesi almaya hak kazandığını gösteren sertifikanı sürücü kursundan alabilirsin.

6. Adım: Nüfus Müdürlüğü’ne Başvur

Hak ettiğin sürücü belgesini alabilmek için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne başvuruda bulunman gerekir. Ehliyet başvurusu detayları aşağıdadır.

Ehliyet Başvurusu Nasıl Yapılır?

Ehliyet başvuru işlemleri için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden online olarak ya da ALO hattını arayarak sürücü belgesi randevusu alabilirsin. Başvuru sırasında gerekli belgelerin yanında olması gerekiyor. Şimdi de ehliyet için gerekli evraklar nelerdir detaylarıyla açıklayalım.

Ehliyet için Gerekli Belgeler

İlk kez ehliyet almak için gerekli belgeler:

  • Kimlik kartı
  • Sürücü sertifikası
  • Öğrenim belgesi
  • Sürücü sağlık raporu
  • Sürücü belgesi değerli kağıt ve harç bedeli ile vakıf payının ödendiğine dair belge
  • 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Kan grubunu belirtir belge

Sıfırdan ehliyet almak için ihtiyacın olacak belgelerden ve gerçekleştirmen gereken işlemlerden adım adım bahsettik. Peki, dilediğin ehliyet sınıfından ehliyet alman için önemli şartlar nelerdir?

 Sürücü Belgesi Harçları Ne Kadar?

Her yıl sürücü belgesi harç zammı güncellenerek sürücü belgesi güncel fiyatları da belirlenir. Ancak harç ücretleri, ehliyet sınıflarına göre farklılık gösterir. Ehliyetini yenilemek isteyen kişilerin ödemesi gereken ehliyet yenileme ücretleri hakkında detaylı bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

sürücü belgesi harçları şu şekilde:

  • A sınıfı ehliyetler:  TL
  • B sınıfı ehliyetler: ,90 TL
  • Diğer sınıflar: ,70 TL

Ehliyet Kaç Ayda Alınır?

Ehliyet alma süresi; ehliyet başvurusu, kurs, direksiyon eğitimi ve sınavların sonuçlanması ile belgenin teslim edilmesine kadar geçen tüm süreyi ifade eder. Milli Eğitime bağlı kurslara başvurudan sonra yaklaşık 15 günde teorik ders süreci tamamlanır. Sonrasında 1 aylık bir zaman diliminde uygulamalı direksiyon dersi verilir.

Eğitimlerin ardından Milli Eğitim Bakanlığı sınav tarihlerini belirler ve sınavların başarılı şekilde tamamlanması ile ehliyet almaya hak kazanılır. Ehliyet sürecini tamamlayan sürücüler, randevu alarak başvuru belgelerini resmi kurumlara iletirler.

Ehliyet ne kadar sürede alınır sorusuna sınavlar ve belgeleri teslim süreci düşünülürse ay diyebiliriz. Eğer kurstan sonra aksamasız olarak süreç ilerlerse bu süre 45 gün gibi daha kısa bir zamanda da tamamlanabilir.

Aracını Güvence Altına Al

Sürücü belgesi alma süreci kısaca bu şekilde. Ancak kullanmak istediğin araç ile alacağın ehliyet sınıfının aynı olmasına dikkat etmen ve trafik kurallarına uyman oldukça önemli. Tabii her ne kadar trafikte kural ihlali yapmayan bir sürücü de olsan bazen istenmeyen durumlarla karşılaşman mümkün. Tam da bu noktada ihtiyacın olacak güvence, araç sigortaları.

Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası, aracının başına gelebilecek aksilikleri ve olası bir trafik kazasında ortaya çıkacak hasarı poliçe limitleri ve teminatları dahilinde güvence altına alan iki farklı sigortadır. Kasko Sigortası Nedir? Ne İşe Yarar? başlıklı yazımızı okuyarak Kasko Sigortası hakkında, “Trafik Sigortası Nedir” başlıklı yazımızı inceleyerek de trafik sigortası hakkında bilgi edinebilirsin.

Hala bir Kasko Sigortası ve Zorunlu Trafik Sigortası poliçeniz yoksa funduszeue.info üzerinden en uygun Zorunlu Trafik Sigortası teklifi ve  Kasko Sigortası teklifi alabilir, dilersen poliçelerini düzenleyebilirsin.

Ehliyet Alma Yaşı Düşürüldü! İşte Yeni Ehliyet Yaşı!

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın hazırladığı ‘’Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’’, Resmi Gazete’de yayımlandı. Bunun ardından ehliyet alacak binlerce vatandaş, ehliyet alma yaşının kaça düştüğünü merak etmeye başladı. Yapılan düzenlemenin ardından ehliyet kaç yaşında alınacak, ehliyet alma yaş sınırı kaç oldu gibi sorular merak ediliyor. İşte tüm soruların yanıtı haberimizde.

Ehliyet Alma Yaşı Kaç Düştü

Yayınlanan yönetmelikle yalnızca ehliyet yaşında değişiklik yapılmadı, diyaliz merkezinde tedavi gören bireylerin velilerini taşıyan firmalar için yetki belgesinin şartları güncellenerek kolaylaştırıldı. Aynı zamanda yolcu taşıyan araçların yaş şartı 12’den 15’e yüfunduszeue.infolik hizmeti veren şirketlerin çalışabilecekleri firma sayısı 10’dan 20’ye çıkarıldı.

Gençlerin istihdama dahil olması ve sektördeki açığı kapatması için yolcu büyük otobüs ehliyet yaş şartı 26’dan 24’e düşürüldü.

Ehliyet Alma Yaşları

B Otomobik ehliyet alma yaşı 18’dir.

A1 Motorsiklet ehliyet alma yaşı 16’dır.

A2 Motorsiklet ehliyet alma yaşı 18’dir.

A Motorsiklet ehliyet alma yaşı 20’dir.


Ocak Doğumlular Ne Zaman Ehliyet Alır?

17 yaş
Yaşınızın tuttuğu tüm ehliyet sınıfları

M, A1 ve B1 Sınıfları
Koşulsuz alabileceğiniz ehliyet sınıfları

M, A1 ve B1 Ehliyet sınıfları için direk başvuru yapabilirsiniz.
Tecrübe şartı aranan ehliyet sınıfları

Bu sınıflar için tecrübe şartı yoktur. Üst kısımda verilen herhangi bir ehliyet sınıfı için başvuru yapabilirsiniz.

Ocak Doğumlular Ne Zaman Ehliyet Alabilir?

18 yaş
Yaşınızın tuttuğu tüm ehliyet sınıfları

M, B1, A1, A2, B, C1, F VE G Ehliyet sınıfları için başvuru yapabilirsiniz.
Koşulsuz alabileceğiniz ehliyet sınıfları

M, A1, A2, B, F ve G Ehliyet sınıfları için direk başvuru yapabilirsiniz.
Tecrübe şartı aranan ehliyet sınıfları

- C1 sınıfı ehliyet alabilmeniz için en az B sınıfı ehliyetiniz olması gerekiyor. Yani önce B sınıfı ehliyet almanız, ardından C1 sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.

Ocak Doğumlular Ne Zaman Ehliyet Alabilir?

 16 yaş
16 Yıl, 0 Ay ve 17 Gün 
Yaşınızın tuttuğu tüm ehliyet sınıfları

M, A1 ve B1 Sınıfları
Koşulsuz alabileceğiniz ehliyet sınıfları

M, A1 ve B1 Ehliyet sınıfları için direk başvuru yapabilirsiniz.
Tecrübe şartı aranan ehliyet sınıfları

Bu sınıflar için tecrübe şartı yoktur. Üst kısımda verilen herhangi bir ehliyet sınıfı için başvuru yapabilirsiniz.

#yaş, Ehliyet

Motor ehliyeti almak için ne gerekiyor, sınıfları neler, nereden alınır? Bu ve bunun gibi soruları göz önünde bulundurarak motosiklet kullanmak için hediye alacaklara yol gösterecek detaylı bir rehber hazırladık.

Bu makaleden hem ilk kez motosiklet ehliyeti alacaklar hem de mevcut ehliyetini yükseltmek isteyenler yararlanabilecektir.

Motor Ehliyeti Nasıl Alınır?

Motosiklet ehliyeti almak için öncelikle belirli kriterlerin karşılandığından emin olmak gerekir. Türkiye'de ehliyet almak için sürücü adayından karşılaması beklenen bazı şartlar bulunmaktadır. Bu şartlardan biri de ehliyet için gerekli yaşı doldurmuş olmaktır.

Şartları karşıladığından emin olan sürücü adayları ise sırası ile teorik ve uygulama aşamalarından geçmesi gerekiyor. Motosiklet sürebilmek için ehliyet sahibi olmak isteyenler ilk olarak MEB'e (Millî Eğitim Bakanlığı) bağlı olan özel sürücü kursuna başvuru yapmalıdır. Bu başvuruda sürücü adayından şunları teslim etmesi istenir:

  • Kimlik fotokopisi
  • Sürücü belgesi varsa fotokopisi
  • Sağlık raporu
  • Öğrenci belgesi ya da varsa mezuniyet diploması
  • Adli sicil kaydı
  • Son 6 ay içinde çekilmiş iki biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşını doldurmamış olanlar için veli muvafakatnamesi

MEB'e bağlı sürücü kurslarında özel eğitim alan sürücü adaylarından daha sonra hem yazılı hem de uygulamalı sınava girmesi istenecektir. Bu sınavların tarihi ise Millî Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.

Motor Ehliyeti Sınıfları

  • M sınıfı ehliyet
  • A sınıfı ehliyet
  • A1 sınıfı ehliyet
  • A2 sınıfı ehliyet
  • B1 sınıfı ehliyet

Motosiklet ehliyeti sınıfları bu şekildedir. Peki, hangisine sahip olanlar hangilerini kullanabilir? Gelin, bu sorunun cevabını yukarıda yer alan ehliyetleri tek tek ele alarak öğrenelim.

1. M Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

M sınıfı sürücü belgesine sahip olan kişiler, moped olarak adlandırılan araçları kullanabilmektedir. Bu ehliyeti alabilmek için 16 yaşını tamamlamış olmak gerekir.

2. A Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler, motosiklet grubuna dahil olan bütün araçları sürebilmektedir. Dolayısıyla bu kişiler M, A1 ve A2 sınıfı ehliyete sahip olan kişilerin kullanabildiği tüm araçları kullanma hakkına sahiptir. Bu ehliyeti alacak olanlardan 24 yaşını tamamlamış olması istenmektedir.

3. A1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A1 sınıfı ehliyet sahipleri, gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1'i geçmeyen, iki tekerlekli motosikletleri kullanabilir. A1 sınıfı ehliyet sahibi olabilmek için adayın 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.

4. A2 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

A2 sınıfı ehliyet sahipleri, gücü kilovat aralığında olup gücünün ağırlığına oranı 0,2’yi geçmeyen tüm iki tekerlekli motosikletleri kullanabilir. Bu ehliyeti almak isteyen kişilerden 18 yaşını doldurmuş olması beklenmektedir.

5. B1 Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır?

B1 sınıfı ehliyet sahipleri, ağırlığı kg'ı geçmeyen, 15 kW motor gücüne sahip 4 tekerlekli motosikletleri sürebilir. Bu ehliyeti almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.

Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

  • M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet için 16 yaşını,
  • A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını,
  • A sınıfı ehliyet için 24 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet almak isteyen vatandaşlar, 16 yaşını doldurmuşsa ehliyet alabilir. A2 sınıfı ehliyet için 18 yaşını doldurmak, A sınıfı ehliyet içinse en az 24 yaşında olmak gerekir.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir?

  • M ve A1 sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir.
  • A2 sınıfı ehliyet almak isteyenlerden 18 yaşını doldurması beklenir.
  • A sınıfı ehliyet alacak vatandaşlar en az 24 yaşında olmalıdır.
  • 18 yaşını doldurmamış sürücü adayları, veli/vasi muvafakatnamesi teslim etmelidir.
  • Ehliyet almasına engel olabilecek suçları işlememiş olmalıdır.

Motosiklet Ehliyeti Nereden Alınır?

Motosiklet ehliyeti almak için öncelikle MEB'e bağlı sürücü kurslarına başvuru yapması gerekir. Sürücü kurslarında gerekli eğitimi aldıktan sonra belirlenen yer ve tarihte yazılı olarak bir sınava girilir. İkinci aşamada ise sınavda başarılı olanlardan belirlenen tarihte parkur alanında ve trafiğe açık alanda motosiklet kullanması istenir.

Teorik ve uygulama aşamasını başarılı şekilde geçerek ehliyet almaya hak kazanan kişiler, bir sürenin sonunda ödemesini yapıp trafik şubeden ehliyetini teslim alabilir.

Motor Ehliyeti Fiyatları

Ehliyet SınıfıHarç Ücreti
M Sınıfı Ehliyet,70 TL
B1 Sınıfı Ehliyet,70 TL
A Sınıfı Ehliyet,70 TL
A1 Sınıfı Ehliyet,70 TL
 A2 Sınıfı Ehliyet,70 TL

Yukarıdaki tablo,  yılının motosiklet ehliyetlerinin harç ücreti baz alınarak hazırlanmıştır. Motosiklet ehliyeti fiyatları zaman içerisinde değişiklik gösterebilir.

Motor ehliyeti nasıl alınır, sınıfları ve şartları nelerdir, kaç yaşında alınır,  güncel ehliyet fiyatları ne kadar gibi merak edilen pek çok soruyu bu makalede yanıtladık. Kafanıza takılan soruları aşağıdaki yorumlar kısmından belirtmeyi unutmayın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası