devlet anaokulu ücretleri ne kadar / DEVLET ANAOKULU ÜCRETİ | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Devlet Anaokulu Ücretleri Ne Kadar

devlet anaokulu ücretleri ne kadar

Devlet Anaokulları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Devlet Anaokulları Hakkında Bilinmesi Gerekenler

 

Anaokulları, öğrencilerin okul hayatına başlamadan önce okul ile ilgili temel beceri ve gelişimleri gösterebilmeleri için gerekli eğitimlerin verildiği kurumlardır. Anaokuluna giden çocukların ilkokula başladıkların da daha etkili ve gelişimlerinin yüksek olduğu görülmüştür. Temel eğitimi anaokulunda alarak öğretime yoğunlaştıkları ve dersler de daha aktif rol oynadıkları açığa çıkmıştır. Devletin okullar da açmış olduğu anasınıfları ile özel sektördeki kuruluşların yatırımlar yaparak çocukların yetişmelerine katkı sağladıkları iki tür de anaokulu çeşidi bulunmaktadır. Anaokullarından önce ise devlet kreşleri ve özel sektördeki kuruluşların açmış olduğu kreşlere bebekler ve çocuklar verilebilir.

 

Devlet Anaokullarının Temel Avantajları

 

Devletin okullar da açarak, okula başlamadan önce öğrencilerin temel eğitime alışmaları için açmış olduğu anaokulları mevcuttur. Bu anaokullarının eğitim verecek bir kadrosu bulunmaktadır. Bu kadro kendi alanlarında uzman öğretmenleri barındırmaktadır. Bu öğretmenler genellikle genç ve dinamik olup anasınıfı öğrencilerine gereken temel eğitimi vermektedirler. Bu eğitimi verirken birçok metodu da uygulayan öğretmenler aktivite ortamı içerisinde bir eğitim sunarlar. Öğrenciler anasınıfların da temel eğitim diye tabir edilen parmak kaslarının gelişimi, doğru düşünme ve cevaplama tekniklerini öğrenirler. Devlet okulunun avantajları içerisinde yer alan bu temel eğitim atmosferi genellikle okul içerisinde oluşturulduğu için üst yaşıtlarını da gözlemleyerek öğrenciler, okul ortamını tanımaktadırlar.

 

Devlet Anaokulu Ücretleri Yüksek midir?

 

Devletin açmış olduğu anaokullarına gönderilen öğrencilerin ailelerinden çok büyük ücretler alınmamaktadır. Devlet anaokulu ücretleri gayet her bütçeye uygun ve ailelerin bunu her ay ödeyebileceği kıvamdadır. Birçok anaokulunda, aylık 100-200 lira arası ve daha düşük olan bu ücretler ile aileler hem çocuklarının temel eğitim almasına hem de cebine göre uygun hareket etmesine olanak tanımaktadır.

 

Devlet Anaokulu Çalışma Saatleri Nasıldır?

 

Yarım gün temel eğitim veren anaokulları saatleri genellikle sabahları 08.00 ile 13.00 arasında, öğlen devresi ise 13.00 ile 17.00 arasındadır.

Tam gün temel eğitim veren anaokulları saatleri genellikle Pazartesi ve Salı günleri 08.30 ile 16.00 arasında Çarşamba, Perşembe ve Cuma günleri ise 08.30 da başlayan dersler 15.10 gibi sona ermektedir.

Anahtar Kelimelerdevlet kreşleri Devlet okulunun avantajları Devlet anaokulu ücretleri

Kreş ve Anaokul ücretleri 2022 - Özel ve Devlet kreşi başvuru şartları

İlkokula başlama yaşında yapılan değişiklik ve 4+4 eğitim sistemine geçildi. Çocukların eğitimi ve gelişimi için önemli olan kreş eğitimi hakkında pek çok araştırma yapılmaktadır. Kreşe gidecek çocuklar için devlet desteği de verilmektedir. Konu hakkında araştırma yapan aileler konu hakkına detaylı bilgi almak istemektedir. Peki, Devlet kreş yardımı için neler gereklidir? Kreş yardımı başvuru süreci nasıl işlemektedir? Devlet anaokulu ve kreşlerinde alınan ücretler ne kadar? Özel kreşler ve anaokullarının ücretleri ne kadar? Kreş ve anaokulu eğitimi ile ilgili merak edilen tüm detaylar haberimizde…

Devlet kreş yardımı için neler gereklidir?

Kreş ve anaokulu eğitimi artık zorunlu bir eğitimdir. Bu durumda çocukları kreş eğitimi yaşına gelen aileler masraf açısından çocuklarını nasıl göndereceklerini düşünmeye başladı. Eskiden sadece isteyen aileler tarafından alınan kreş eğitimi tüm çocuklar için son derece önemli bir yere sahiptir. Aileler tarafından karşılanamayan masraf için devler tarafından destek verilmektedir. Bu destek için belirli şartların bulunması gerekmektedir. Devlet kreş yardımı için gerekli şartlar şu şekildedir:

Devlet tarafından zorunlu olarak koruma altına alınmış çocuklar

Gazi ve şehit çocuğu olanlar

Cezaevinde annesi ile beraber kalmak zorunda olan çocuklar

Kadın konuk evlerinde yaşayan veya bu konuk evlerinden ayrılan kadınların çocukları

Anne ve babası vefat etmiş olan ihtiyaç sahibi çocuklar

Annesi ya da babası olmayan ve tek ebeveyni olan çocuklar

Kendisine bakmakla sorumlu olan ebeveyni engelli olan çocuklar

Ekonomik durum konusunda sıkıntı yaşayan ailelerin çocukları

Bu şartları taşıyan aileler başvurularını yaptıkları zaman devlet kreş yardımından yararlanabileceklerdir.

Kreş yardımı başvuru süreci nasıl işlemektedir?

Kreş yardımı için gerekli olan şartların sağlaması durumunda aileler bu destekten yararlanabilmektedir. Başvuru süreci de merak edilen konulardan bir tanesidir. Kreş yardımı başvuru süreci şu şekildedir:

Başvurular Aile ve Çalışma Sosyal Hizmetler Bakanlığına bağlı Müdürlüklere yapılmalıdır.

Yapılan başvurular bir dilekçe ile verilecektir.

Kreş yardımı başvuruları, İl Müdürlüğü tarafından gözden geçirilir.

Bu başvuru değerlendirmeleri, il müdürlüğünde görev alan Sosyal Hizmetler Uzmanları tarafından yapılacaktır.

Uzmanlar Bakanlık tarafından sağlanan kontenjanlara göre talepleri değerlendirerek en çok ihtiyacı olan insanlara yardımda bulunulmasını sağlayacaktır.

Başvuru konusunda uygun olan ve kabul edilen çocuklardan herhangi bir ücret talep edilmeden, bu çocuklar bizzat devlet tarafından kreşlere ve anaokullarına yerleştirilecektir.

Başvurularda belli bir kontenjanda bulunmaktadır. Bu nedenle herkesin başvurusunun kabul edilmeyeceğinin de bilinmesi gereklidir.  

Kreş Ve Anaokulu ÜcretleriÜcretsiz devlet kreşi nedir?

Ücretsiz olarak bilinen kreşlerde 0-2 yaş arası çocuklar yer almaktadır. Bu kreşler ise gündüz bakım evi ismi ile bilinmektedir. Bu bakım evlerine kayıt yaptırmak isteyen kişiler için çocuklarının 6 ay ile 2 yaşı aralığında olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Bakım evlerinde ücretsiz olarak ailelere verilen hizmet Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde yapılmaktadır. 

Bakım evleri dışında belediyeler tarafından devlet destekli olarak da kreşler açılabilmektedir. Belediyelerin sağladığı bu hizmet için ise ailelerin 100 TL ile 250 TL arasında bir ücret ödemeleri gerekmektedir. Eğitim süreci ödenen ücretler ile sağlanmaktadır.

Devlet desteği ile sağlanan kreşler tamamen ücretsiz olarak bir eğitim vermektedir. Veliden sadece okul idaresi için bir miktar para alınmaktadır. Okul idaresi için alınan para ise devletin karşılamadığı belli giderlerin ödemesinde kullanılmaktadır. 

Devletin 4 yaş anaokullarına kaç yaşındaki çocuklar için başvuru yapılabilir?

Anaokuluna çocuğunu göndermek isteyen aileler yaş konusunda kafa karışıklığı yaşayabilmektedir. Bu konu Milli Eğitim Bakanlığı yönetmeliğinde açıklanmaktadır. Ancak uzun olan bu yönetmelik bazen aileler tarafından okunmamaktadır. Bu konuda tek yapmanız gereken çocuğunuzun ay hesabı ile yaşını bilmektedir. 

Bunun için kayıt yaptırmayı düşündüğü yıl baz alınarak Eylül ayı sonuna kadar olan süre hesaplanmalıdır. Çocukların yaş aralığı ise 57-68 ay arasındadır. Ancak anaokulundaki boş kontenjan sayısına göre 36-56 ayı dolduran çocuklarda kayıt yaptırabilmektedir. Kısaca anaokulu kontenjanında boşluk olması durumunda 36 ayı dolduran her çocuk için kreş eğitimi başvurusu yapılabilmektedir. 

MEB’e bağlı olan okul öncesi kreşler hangileridir?

Ülkemizde yer alan bütün eğitim kurumları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak eğitim vermektedir. Her anaokulu ve kreş eğitiminde çocuklara Milli Eğitim Bakanlığı’nın belirlediği program doğrultusunda eğitim verilmektedir. Özel olarak geçen kreş ve anaokullarına bunlara dahildir. Özel kreş ve anaokullarında alınan aidat ücretleri devlet tarafından kurulan anaokulları ve kreşlerde alınmamaktadır. Aradaki tek fark budur. 

Anaokulu Ve Kreş Başvuru ŞartlarıTam gün ve yarım gün eğitim ne demektir?

Çocuklarını anaokulu ve kreşlere göndermek isteyen pek çok kişi tam gün ve yarım gün eğitimi hakkında araştırma yapmaktadır. Bu farkın ne olduğu merak edilirken aslında kayır sürecinizde bu konu hakkında size bilgi verilecektir ve eğitim saatlerine göre bu fark anlaşılacaktır. 

Yarım gün temel eğitim veren anaokulları sabah ve öğlen olmak üzere günü ikiye bölmektedir. Sabah eğitiminde 8:00 ile 13:00 arasında, öğlen eğitiminde ise 13:00 ve 17:00 arasında eğitim verilmektedir.

Tam gün temel eğitiminde ise anaokullarında pazartesi ve salı günleri saat 08:30 ve 16:00 arasında eğitim verilmektedir. Çarşamba, perşembe, cuma günleri ise 08:30’da başlayan dersler 15:15 gibi bitmektedir.

Size en uygun gelen eğitim sürecine göre kayıt yaptırabilirsiniz.

Devlet anaokulu ve kreşlerinde alınan ücretler ne kadar?

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Ücret Tespit Komisyonunun belirlediği fiyatlara göre 0-2 yaş için olan devlet anaokulu ve kreşlerinin fiyatlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

Öğrenci yemek yemeyecekse veya yemeğini evden getirecekse: 65 TL — 100 TL

Okul tam gün sürecekse ve öğrenci yemeğini okulda yiyecekse: 110 TL

3-4 yaşında olan öğrenci kahvaltısını ve öğle yemeğini okulda yapacaksa: 250 TL

5 yaşındaki öğrenci sabah kahvaltısını ve öğle yemeğini okulda yiyecekse: 190 TL

Alınan ücretler yemek ve temizlik ücretleridir ve her ay ödemelerin düzenli bir şekilde yapılması gerekmektedir. 

Özel kreşler ve anaokullarının ücretleri ne kadar?

Bazı özel kreş ve anaokullarının yıllık ücretleri, KDV ve yemek dahilinde şu şekilde sıralanabilir:

Ata Koleji: 10.000 TL- 13.000 TL

İstek Okulları: 21.000 TL ve 36.000 TL

MEF Okulları: 22.000 TL ile 29.000 TL

Çevre Koleji: 19.000 TL ile 26.000 TL

Çocuklarını bu okullara göndermek isteyen ailelere devlet tarafından destek verilmemektedir.

Çalışan anneler için kreş parası yardımı yapılıyor mu?

Çalışan annelere çocuklarının eğitim süreci için destek sağlanmaktadır. Sigortalı olarak çalışan bir anne için 24 aylık olarak maddi destek sağlanmaktadır. Ayrıca gerektiği durumlarda bu annelere tek seferlik 650 TL’lik kırtasiye yardımı da yapılıyor.

Kreş  Yardımı NedirÇalışan ebeveynler SGK kreş yardımı başvurusunu nasıl yapabilir?

Çalışan bir anneye sağlanan bu destek fırsatları aynı zamanda dul ebeveynlere ve geçim sıkıntısı yaşayan ebeveynlere de verilmektedir. Çocuğu olan bir ebeveynin çalışma hayatını rahat bir şekilde sürdürebilmesi için verilen bu yardımlar devlet tarafından sağlanmaktadır. Bu yardım için belirlenen yaş sınırı ise 0-5 yaştır. Ayrıca bu destekten sadece anneler değil, ihtiyacı olan babalarda yararlanabilir. Bu destek için e-Devlet sistemindeki Kurumsal Çocuk Bakımı sayfasından başvuru yapılabilir. 

Başvurunun değerlendirilme sürecinde dikkat edilen şartlar nelerdir? 

Başvuru yapan kişilerin başvuruları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından değerlendirilme sürecine alınmaktadır. Yapılan değerlendirme sonucunda aileye kreş parası yardımı yapılıp yapılmayacağı kararı verilmektedir. Başvurunun değerlendirilme sürecinde dikkat edilen şartlar şu şekildedir:

Ailenin sosyal ve ekonomik durumu,

Eğer varsa diğer aile fertlerinin varlığı

Başvuran ailenin aylık kazancı ve kişi başına düşen gelir,

Annenin çalışma durumu.

Belirlenen şartları sağlamanız durumda kreş yardımı alabilme imkanınız yüksektir.  

Özel anaokulu fiyatları 350 bin TL'ye kadar tırmandı!

Özel okulların özellikle anasınıflarının 2023-2024 ücretleri akıl almaz rakamlara ulaştı. Bir özel okulda üç yaş grubu için istenen yıllık ücret 341 bin 583 TL. Çocuk dört ya da beş yaşındaysa okul biraz daha “insaflı” bir rakam isteyerek ödeme 309 bine düşüyor. Bu okulun 1. sınıfları için istenen ücret ise üç yaş çocuklara uygulanan rakamla aynı. Üç yaşta başlanan “özel okul serüveni”nin liseden mezun olunmasıyla tamamlandığı düşünüldüğünde okullara ödenen ücretler, bugünkü rakamlarla toplam 4-5 milyon TL’yi geçiyor. 

Anne-babalar, okul öncesi eğitim yaşına gelen çocukları için okul ararken, kendilerinden istenen rakamlarla neye uğradıklarını şaşırıyor. Okulların bazısı 200 bin TL istiyor, bazısı 300 bin TL. Bu rakamlara öğle yemeği dahil ediliyor ama kitap, kırtasiye ve servis ücretleri ayrıca ödeniyor. Üç yaşındaki bir çocuğa nasıl bir eğitim veriliyor, nasıl bir ortam sunuluyor da yıllık 300-350 bin TL isteniyor? sorusunun yanıtı ise yok. 

AİLELER ÇARESİZ

Eğitim görmesi gereken çocuklar, ailelerinin özel okul öncesi masraflarını karşılayamadığı ya da az sayıdaki devlet anaokullarına gidemedikleri için evde büyükanneler ya da bakıcılarla kalıyor.  

Dört yaşındaki çocuğuna özel okul arayan bir veli, istenen rakamlar nedeniyle okulöncesi eğitimden şimdilik vazgeçtiğini belirterek, “Karı koca çalışıyoruz ama okulların istedikleri ücreti ödememize imkân yok. Okul okul dolaştık, en düşüğü 160 bin TL idi. Servisi, gezisi, elbisesi vb. derken 200 bin TL olacak. Bu fırsatçılıktır. Devletin artık buna ‘dur’ demesi gerekir” ifadelerini kullandı. 

Çocuğunun okulöncesi eğitim almasını istediğini ancak okul bulamadığı söyleyen bir başka veli de şunları kaydetti:

“Devlet anaokulu sayısı çok yetersiz. Her mahallede bulunması gerekirken yok! Devlet bizi özel okullara mecbur bırakıyor. Bu yıla kadar zor da olsa ödeyebiliyorduk ama şimdi öğrenci bulamayan okulların ücreti bile 100 bini geçti.”

YILMAZ: YOKSULLAŞMA GELECEKLERİNİ ÇALIYOR

Öğrenci Veli Derneği Genel Başkanı Ömer Yılmaz, özel okul ücretlerindeki artışın yaşanan ekonomik krizin ne denli derinleştiğinin göstergesi olduğunu söyleyerek “Özel anaokulları, özel ilkokul, özel ortaokul, özel lise ve üniversitelerin açıkladıkları eğitim ücretleri artık ödenecek gibi değil” dedi.

Devletin özellikle eğitim ve sağlıktaki özelleştirme politikalarının sonuçlarının yaşandığına dikkat çeken Yılmaz, şunları söyledi:

“Okuluna aç giden öğrenciler, okul ücretini ödeyemediği için çocuğunu okuldan alan veliler yoksullukta eşitlenmiştir. Fütursuzca açılan bu özel okullar kamulaştırılarak kamusal hizmet vermelidir. Yoksullaşmanın en önemli etkisini çocuklarımızın yaşadığını yıllardır anlatıyoruz. Çocuklarımızın geleceğini kaybetme lüksümüz yoktur.”


eğitimÖğrenci Veli DerneğiöğrenciÇocukçocuklarÖzel okul

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır