köprü hareketi nereyi çalıştırır / Leg Hamstring Curl Nasıl Yapılır? - RESİMLİ FİTNESS

Köprü Hareketi Nereyi Çalıştırır

köprü hareketi nereyi çalıştırır

Bridge Exercise yani köprü hareketi basen bölgesini çalıştırmak, kalçasını şekillendirmek tüm bunları yaparken karın bölgesini de güçlendirmek isteyenler için harike bir egzersiz. Yapılması da oldukça basit olan köprü egzersizi, bel bölgenizi ve sırt arkanızı da çalıştırarak esnekliğinizi artırmanıza yardımcı olacak. Bacaklar sıkı ve bir bacağınızı yukarıda sabit tutun ve hareket sırasında dominant yükün topuklarda olması kalçanızı daha efektif kullanmanızı sağlar. Hareket tepe noktaya geldiğinde kalçanızı sıkarak bir saniye bekleyip tekrarı öyle bitirmeye önem verin. Kendi ağırlığınıza alıştıkça karnınıza çanta koyun ve içine kitap gibi ağırlık yapacak materyaller ekleyerek kalça üzerindeki stresi arttırabilirsiniz. Köprü egzersizini yaparken belinizi kontrollü bir şekilde kaldırıp indirmeniz, ayak tabanlarınızı yerden kesinlikle ayırmamanız, sırtınızın üst kısmını ve omuzlarınızı yerde tutmanız gerekiyor. Belinizi yukarı aşağı indirirken kalça ve karın kaslarınızı olabildiğince sıkmalısınız. Köprü hareketi ayrıca selülitleri önleyicidir, stresi azaltır, beldeki ağrıları azalttığı düşünülür. Ayrıca sindirime de olumlu yönde faydaları vardır. Kondisyon gerektiren bu hareket özellikle kalça, karın, sırt, arka bacak olmak üzere bütün kaslarınızı çalıştırır. Zorluk seviyesi değişken olan bu tarz hareketler sayesinde sporcu, daha hızlı, daha esnek, daha dengeli ve daha dayanıklı hale gelir. Kaslar arasındaki uyum artar ve hareketler daha koordinasyonlu şekilde yapılabilir ve tabii ki sakatlık riski azalır. Fonksiyonel hareketleri önce basit ve tek düze hareketlerden başlayarak kendinizi geliştirebilirsiniz.

Bu egzersiz düşük BMI, normal BMI, yüksek BMI sporcular için uygundur. Ayrıca Glute Bridge Hold with Leg Lift egzersizi 65 yaş ve üzeri sporcular için uygun değildir.

Glute Bridge Hold with Leg Lift Egzersizi Videosu

Bu hareketin nasıl yapıldığının videosunu ve egzersizin ipuçlarını profesyonel sporcular tarafından izleyebilirsiniz.

Diğer Bridge Egzersizleri

Sitemizdeki bu egzersize benzeyen diğer Bridge egzersizi varyasyonlarını inceleyebilirsiniz.

En Temel Yoga Hareketleri – Yoga Vücudunuzu Nasıl Etkiliyor? Hangi Kasları Çalıştırıyor?

yoga hareketleri

Araştırmalar düzenli bir yoga uygulamasının fiziksel, zihinsel ve ruhsal sağlığınızı önemli ölçüde geliştirebilen, esneklik, zindelik, denge, kas gücü ve omurga hareketliliğini içerdiğini kanıtlamıştır. Peki, yoga pozlarını yaparken hangi kasınız çalışıyor, nasıl etki ediyor biliyor musunuz? 15 yoga pozunda hangi kaslarınız çalışıyor? En temel yoga hareketleri neler birlikte bakalım.

En Temel Yoga Hareketleri

1) Aşağı Bakan Köpek (Adho Mukha Svanasana)

Aşağı Bakan Köpek

Bu poz, tüm vücudu çalıştıran, geren ve güçlendiren bir pozdur. Üstelik çoğu yoga türünün ana pozlarından biridir. Dört ayak üzerine çıkın. Bileklerinizi omuzlarınızın altında ve dizlerinizi de kalçalarınızın altında tutun. Ayak parmaklarınızı mata takın, ellerinizi yere bastırın ve bacaklarınızı düzleştirin. İhtiyacınız varsa, dizleri hafifçe bükebilirsiniz. Yaklaşık 5 nefes boyunca bu pozisyonda kalın.

2) Plank (Phalakasana)

plank

Yoga hareketleri arasında popüler bir poz olan Plank, göbeğinizi güçlendirmek için en iyi egzersizlerden biri olsa da, aslında tüm vücudunuzu çalıştırır. Önemli olan nefesinizi düzgün ayarlamak ve onu düzgün kullanmaktır. Birkaç Plank türü vardır. Hangisinin seviyenize uygun olduğunu seçebilirsiniz. Omuzlarınız doğrudan dirseklerinizin üzerinde olmalı, sırtınız düz durmalı. Eğer mümkünse bacaklarınızı yukarı kaldırın, aksi takdirde dizlerinizin üzerinde de kalabilirsiniz. Her iki durumda da, düz çizgiyi başınızın üstünden ayaklarınıza veya kalçalarınıza kadar tutmanız çok önemlidir.

3) Yukarı Doğru Plank (Purvottanasana)

Yukarı Doğru Plank

Yukarı Doğru Plank, üst vücudunuzu germenin yanı sıra kollarınızın, bacaklarınızın ve göbeğinizin gücünü arttırmak ve dengeyi iyileştirmek için çok iyi bir pozdur. Ayaklarınızla yüzleşirken ellerinizi arkanıza koyarak başlayın. Kalçalarınızı kaldırın, bir bacağınızı uzatın, ardından diğer bacağınızı ve ayak parmaklarınızı yere bastırın.

4) Genişletilmiş Yan Açı Pozu (Utthita Parsvakonasana)

Genişletilmiş Yan Açı Pozu

Bu poz, belin kenarlarını çalıştırmak ve bacakları güçlendirmek, kalçaları, hamstringleri, omuzları, göğsü ve omurgayı germek için tasarlanmıştır. Ayrıca akciğerleri açar, sindirimi iyileştirir ve stresi hafifletmeye yardımcı olur.

Ayaklarınızı bir bacak uzunluğunda birbirinden ayırarak başlayın. Sağ ayağınızı 90 derece çevirin. Kalçalarınızı arkaya doğru döndürün ve sağ elinizi ileri doğru uzatın. Eğilmeye başlayın ve sol elinizi gökyüzüne doğru esnetirken sağ elinizi ayak bileğinize, dizinize veya yere koyun. Sağ kolunuz ve sol kolunuz aynı doğrultudan olşun. Diğer bacağınızla aynı hareketi tekrarlayın.


5) Ağaç Duruşu (Vrksasana)

Ağaç Duruşu

Yoga dünyasında yeniyseniz, bu pozu uygulamak başlamak için iyi bir yerdir. Dengenizi geliştirecek ve size nasıl nefes alacağınızı öğretecektir. Ayrıca bacak kaslarınızı, ayak bileklerinizi ve iç uyluklarınızı güçlendirir.

Ayaklarınızla birlikte başlayın, sonra yavaşça sol dizinizi kaldırın. Sonra sol ayağı iç üst uyluğunuza veya iç alt baldırınıza yerleştirin (diz alanınızdan kaçınmaya dikkat ederek) ve kollarınızı gökyüzüne kaldırın. 8-10 nefes alın. Diğer bacağa geçin.

6) 1. Savaşçı (Virabhadrasana I)

1. Savaşçı

Bu poz aynı zamanda birçok yoga uygulamasında ana pozlardan biridir. Göbeğin ve tüm alt vücudun gücünü arttırmak için gereklidir, aynı zamanda kalça ve uylukları germek için de harikadır. Sağ ayağınızla büyük bir adım atın, ayağı matın üzerine düz olarak yerleştirin. Omuzlarınızı geriye doğru döndürün ve göğsünüzü kaldırın. Kollarınızı avuç içlerinizle birlikte kaldırın. 8-10 nefes alın, sonra diğer bacağa geçin.

7) 2. Savaşçı (Virabhadrasana II)

2. Savaşçı

Bir diğer son derece önemli olan yoga hareketlerinden 2. Savaşçı, kalçalarınızı ve iç uylukları germenize yardımcı olur ve dengeyi iyileştirmek için faydalıdır. Sindirimi iyileştirmeye ve sırt ağrılarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Sol ayağınızı 90 derece, sağ ayağınızı 45 derece döndürün. Ön dizinizi bükün ve kollarınızı yanlara doğru uzatın, sağ elinize bakın. 8-10 nefes alın ve diğer tarafa geçin.

8) Oturarak Öne Eğilme (Paschimottanasana)

Oturarak Öne Eğilme

Bu poz, alt ve üst sırt ve hamstringleri germek için çok iyidir, tüm vücudu açar, rahatsız edici bir pozisyonda nefes almayı öğretir. Ayrıca baş ağrısı ve endişe ile baş etmenize yardımcı olur ve yorgunluğu azaltır. Bacaklarınızla birlikte oturmaya başlayın ve belinizden ileri doğru uzamaya başlayın. Maksimum esnemenize ulaştıktan sonra 8-10 nefes alın. Sırtınızı düz tuttuğunuzdan emin olun.

9) Köprü (Setu Bandhasana)

köprü

Yeni başlayanlar için bir başka önemli poz Köprü duruşudur. Bu duruş vücudun önünü germek ve vücudun arkasını güçlendirmek için harikadır. Ayrıca kan dolaşımını ve sindirimi iyileştirir, stresi hafifletmeye yardımcı olur. Ek olarak akciğerleri ve tiroid bezini açar.
Kalçanızı kaldırın ve 8-10 nefes bu pozda durun.

10) Çocuk Duruşu (Balasana)

Çocuk Duruşu

Çocuk pozu olarak da bilinen bu hareket, stres veya gerginlik gidermek için en iyi dinlenme pozudur, aynı zamanda sindirim için de çok iyidir. Mat üzerinde dizlerinizin üzerinde oturmaya başlayın, sonra elleriniz öne doğru uzanarak başınızı yere indirin. Ellerinizi yan taraflara da koyabilirsiniz. Ve sonra rahatlayın.

11) Kobra (Bhujangasana)

Kobra

Bu, sırtınızı düzleştirmek, göğsünüzü ve omuzlarınızı açmak için harika bir poz. Ayrıca belin sertliğini de azaltır. Aşağı doğru bakan köpek pozundan başlayın. Sonra Plank pozuna geçin. Dirseklerinizi bükün ve yavaşça yere indirin, omuzlarınızı geriye doğru yuvarlayın ve yavaşça sırtınızı kaldırın. 8-10 nefes alın.

12) Yay Pozu (Dhanurasana)

Yay Pozu

Bu poz vücudun tüm uzuvlarını çalıştırır. Tüm sırtı güçlendirir, duruş ve omurga esnekliğini geliştirir. Dizlerinizi bükün, uyluklarınızı yerden kaldırın. Sonra arka tarafınızdan ayak bileklerinizi tutun.. 8-10 nefes burada kalın.

13) Tekne Pozu (Navasana)

Tekne Pozu

Tekne Pozu stresten arınmanıza yardımcı olur. Sindirimi geliştirir, böbrekleri, tiroid ve bağırsakları uyarır. Uylukları ve beli güçlendirir. Oturmaya başlayın, dizlerinizi bükün, geriye yaslanın ve ayaklarınız kaldırın. Bu pozisyonda rahat hissediyorsanız, kollarınızı öne doğru uzatabilirsiniz. Vücudunuz V şeklinde olacak biçimde bacaklarınızı ayarlayın. 8-10 nefes alın.

14) Balık Pozu (Matsyasana)

Balık Pozu

Bu poz hamstringleri ve sırtı güçlendirir. Kalçaları ve göğüs kafesini açar. Sırt üstü yatarak, ayaklarınızı yerde tutarak ve dizlerinizi bükerek başlayın. Ellerinizi kalçalarınızın altına kaydırarak üst vücudunuzu kaldırın. Önkollarınızı ve dirseklerinizi vücudunuzun yanlarına yakın tutun ve üst sırtınızı yerden kaldırın.

15) Rüzgar Giderici Poz (Pavanamuktasana)

Rüzgar Giderici Poz

Bu poz, toksik maddelerden arınmanıza yardımcı olur. Arkanıza yaslanın ve her iki dizinizi göğsünüze yaklaştırın. Dizlerinizi ellerinizle tutarak alt karnınıza bastırın. Başınızı, boynunuzu ve göğsünüzü kaldırın ve dizlerinize yaklaştırın. 8-10 nefes bu pozisyonda kalın.

Video Önerileri: Evde Yapabileceğiniz Yoga Türleri ve Hareketleri

Yoga Yapmak 6 Maddede Başarınıza Nasıl Katkı Sağlıyor?

Kaynak.

BLOG

Erkekler için kol kasları ne kadar önemliyse kadınlar için de kalça kasları o kadar önemlidir. Özellikle kadınların sıkça sorduğu “En iyi kalça egzersizleri nelerdir?” sorusuna bu yazımızda cevap vereceğiz. Yazımıza başlamadan önce bu sorunun cevabına ithafen kalça çalışmaları konusunda dünyanın belki de en önde gelen uzmanı olan “The Glute Guy” lakaplı Bret Contreras’tan bir alıntı yapacağız.

Bret Contreras: Sizlere en iyi kalça egzersizinin ne olduğunu söyleyebilmem için yaklaşık 20 tane yüksek kaliteli antrenman çalışması (bilimsel çalışma) olması gerekir. Bunun için çeşitli kalça egzersizlerinin hipertrofik yanıtlarını, farklı kalça egzersizlerinin kombinasyonlarını, farklı tipte katılımcıları (cinsiyet, yaş, antrenman yaşı vb.) kıyaslayan boylamsal çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu nedenle bu soruya cevap verebilmek için bilimsel bilgi kanıt hiyerarşisinden biraz aşağılara inip anektodal çalışmaları, pilot çalışmaları ve uzman görüşlerini/saha yorumlarını inceleyebiliriz.

Biz de bu yazımızda tıpkı Bret Contreras’ın da önerdiği üzere temel fizyolojik, biyomekanik ve anatomik konseptleri inceleyerek en doğru sonuca varmaya çalışacağız. Haydi başlayalım..

Berkay Türkkan Fitness mobil uygulamasıyla antrenman ve beslenme adına ihtiyaç duyacağınız her şey cebinizde!

 

iPhone için App Store'dan ücretsiz indir!

 

Google Play'den ücretsiz indir!

GLUTEAL KASLARIN ANATOMİSİ

Kalça kasları temelde 3’e ayrılmaktadır. Bunlardan ilki kalça eklemine ekstansiyon, addüksiyon (kısmen) transverse düzlemde rotasyon ve eksternal rotasyon yaptıran gluteus maksimus kası; kalçaya temel olarak abdüksiyon yaptıran gluteus medius ve minimus kasından oluşur. Aynı zamanda bu iki kalça kası da kalça eklemini eksternal ve internal rotasyona, transverse düzlemde de rotasyona götürmek için çalışır. (1)

Kalça antrenmanları, kalça kaslarının bu karmaşık ve çok yönlü yapısı nedeniyle oldukça detaylı düşünülmesi gereken bir antrenmandır. Öte yandan kalça egzersizlerinin hemen hemen her biri teknik olarak oldukça zorlayıcı olabilmektedir. Örneğin her bireyin squat egzersizini uygulama biçimi farklıdır; her bireyin hip thrust egzersizinde kalçasını hissedeceği ayak pozisyonu farklı olabilir; her birey farklı deadlift yapar. Bu nedenle kalça kasları için egzersiz seçerken çeşitli açılardan düşünmek gerekmektedir.

Konu kalça kası olduğu için bu yazıda sıklıkla Bret Contreras’ın fikirlerinden yararlanacağız demiştik. Bret Contreras kalça egzersizlerini yüksek yükler ile yapılabilecek mekanik gerilim odaklı, hafif yükler ile yapılabilecek “pump” odaklı ve kasları gerdirmeye bağlı şekilde çalıştırarak daha uzun kas boylarına ulaşılabilecek egzersizler (eksantrik kasılma - negatif tekrar- ve geniş hareket açıklıkları) olarak sınıflandırmıştır. Bu sınıflandırmayı da EMG verileriyle desteklemiştir. (EMG verileri hipertrofinin kesin bir ölçütü değildir.)

NİSPETEN DAHA YÜKSEK YÜKLER KULLANILABİLECEK KALÇA EGZERSİZLERİ

Mekanik gerilim bireysel kas liflerinin deneyimlediği gerilim yoluyla mekanotransdüksiyon adı verilen bir süreç ile hipertrofiye neden olmaktadır. Mekanik gerilimin elde edilebilmesi için motor ünite aktivasyonunun yüksek, kasılma hızının ise yavaş olması gerekmektedir. (Yükün ağırlığı ya da yorgunluk nedeniyle kasılma hızının yavaşlaması.) Bu durum da genellikle yüksek ağırlıklar kullanarak ya da düşük-orta ağırlıklar ile tükenişe giderek elde edilebilmektedir. (10)

Kalça çalışmalarında seçeceğimiz egzersizlerin bir kısmı kasları yüksek ağırlıklar ile çalıştırmaya, bir kısmı kasları uzun kas boylarında çalıştırarak gerdirmeye bağlı hipertrofi meydana getirmeye, bir kısmı ise yüksek tekrarlar ile kas üzerinde bir yorgunluk oluşturmaya bağlı olarak mekanik gerilimi hedefler.

NİSPETEN DAHA DÜŞÜK YÜKLER VE DAHA YÜKSEK TEKRARLAR KULLANILABİLECEK KALÇA EGZERSİZLERİ

Mekanik gerilimi elde etmenin bir yolu da kasın tükeniş noktasına götürülmesi ve buna bağlı olarak azalan kasılma hızı ve artan motor ünite senkronizasyonunu elde etmektir. Bazı kalça egzersizlerinde egzersizin yapısı itibarı ile hem uygulama pozisyonu açısından hem de çalışan kas grubunun küçük olması nedeniyle bu egzersizlerde düşük yüklerin kullanılması daha mantıklı gözükmektedir. (Örneğin; Frog pump, cable glute kickback vb.)

NİSPETEN DAHA GENİŞ HAREKET AÇIKLIĞI VE DAHA UZUN KAS UZUNLUKLARI KULLANILABİLECEK KALÇA EGZERSİZLERİ

İskelet kasları ürettiği kuvvetin aktif ve pasif elementlerden geldiğine bağlı olarak enine ve boyuna (seri halinde) büyür. Pasif elementlerden gelen kuvvetin fazla olduğu daha geniş eklem hareket açıklığını içeren ve eksantrik fazın daha fazla vurgulanabildiği egzersizler gerdirmeye bağlı hipertrofinin ortaya çıkmasında daha etkilidir. (12) (Deadlift, lunge, high step up.)

BARBELL HIP THRUST

Hip thrust egzersizi gluteus maksimus kasının birincil görevi olan kalça ekstansiyonunu belki de en iyi gerçekleştiren egzersizdir. Leğen kemiğinin ön kısmına bir bar konulması yoluyla gerçekleştirilen bu egzersizde kalça kasları oldukça yüksek aktivasyon ortaya koymaktadır. Yapılan bir çalışmada hip thrust, deadlift ve trap bar deadlift (hex bar) egzersizlerinin gluteus maksimus üzerindeki aktivasyon sonuçları karşılaştırılmıştır. Bu çalışmaya göre gluteus maksimus kası üzerinde en yüksek aktivasyonu hip thrust egzersizi sağlamıştır. (2)

Yine aynı çalışma yukarıda belirtilen egzersizlerin gluteus maksimus kasının farklı bölümleri üzerindeki etkilerini de incelemiştir. Sonuçlara göre gluteus maksimus kasının hem alt hem de üst lifleri, hip thrust egzersizi ile daha fazla aktive olmaktadır. (2)

Not: Hip thrust egzersizinde hareketin en zor kısmı kalçanın yukarı kaldırıldığı tam ekstansiyon kısmıdır. Hareketin en yüksek aktivasyon veren noktasında kas boyu en kısa halindeyse EMG çalışmalarında yüksek aktivasyon ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle hip thrust egzersizinin yüksek EMG sonuçları vermesi direkt olarak hipertrofiyle bağdaştırılmamalıdır. (3) (İleri okuma için egzersizin kuvvet eğrileri konusuna göz atabilirsiniz.)

Kas liflerinin mekanik gerilim yaşaması yani hipertrofinin ana mekanizması iki farklı şekilde gerçekleşebilir; kasın kasılgan proteinlerinin aktivitesi yoluyla kuvvet üretmek (aktin-miyozin) ya da kasın yapısal elemanlarının gerdirilmesi yoluyla kuvvet üretmek. Yani daha açık olmak gerekirse kaslar hem kısa kas boylarında kasılarak hem de uzun kas boylarında yük altında gerilerek çalıştırılmalıdır. Maksimum kas gelişimi için her iki yöntemin de vurgulandığı egzersizler antrenman programlarında yer almalıdır. Bu bilgilere baktığımızda hip thrust egzersizi gluteus maksimus kasının kısa kas boylarında etkili bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Peki gluteus maksimus kasını uzun kas boylarında en iyi nasıl çalıştırabiliriz?

BARBELL SQUAT

Barbell squat egzersizi hiç şüphesiz kalça kaslarıyla en çok özdeşleşen egzersizdir. Barbell squat egzersizinde oldukça iyi bir gluteus maksimus aktivasyonu elde edilebilmektedir. Özellikle tam eklem hareket açıklığında yapılan deep squatlar, quadriceps kaslarının yanında kalça kaslarını da oldukça etkili bir şekilde aktive etmektedir. (7) Gluteus maksimus kası squat sırasında en çok hareketin en alt kısmında yani deep squat pozisyonunda gerilim üretmektedir. Bu noktada açığa çıkan kuvvet, kas boyunun da uzun olması nedeniyle daha çok kasın pasif elementlerinden gelen gerilmeyle ortaya çıkmaktadır. Daha önceki kısımda kasın gerdirmeye bağlı hipertrofi yaşayabileceğinden de bahsetmiştik. Bu nedenle yüksek ağırlıklar altında squat yapmak gluteus maksimus kası üzerinde oldukça etkili olacaktır. (8)

Son yıllarda squat egzersizi hip thrust egzersiziyle sık sık kıyaslansa da bu kıyaslamalar EMG çalışmalarından ibarettir. (4) Öte yandan hip thrust ve squat egzersizini kıyaslayan bir hipertrofi çalışması ise squat egzersizinin daha yüksek kalça büyümesine neden olduğunu bulmuştur. (5) Fakat bu çalışmadaki sonuçlar, yöntemler ve istatistikler Greg Nuckols, Bret Contreras gibi isimler tarafından şüpheli bulunmuş ve çalışmayı yapan grup tarafından da anlamlı bir düzeltme gelmemiştir. (6) Sonuç olarak hip thrust ve squat egzersizini etkili bir şekilde kıyaslayan yeterli bilimsel veri olmadığından yazımıza her bir egzersizi kendi içinde değerlendirerek devam ediyoruz.

Yukarıdaki çalışma squat egzersizinin eksantrik ve konsantrik fazındaki kas aktivasyonlarını göstermektedir. Bu çalışmaya göre deep squat (tam squat) gluteus maksimus kası aktivasyonu için en etkili squat varyasyonudur.

DEADLIFT

Deadlift egzersizi kalça kaslarını en geniş eklem hareket açıklığında çalıştıran egzersizlerin başında gelmektedir. Özellikle conventional yani geleneksel deadlift egzersizinde hareketin başlangıç noktası gluteus maksimus kasının maksimum gerdirilmiş bir pozisyonunu içerir. İnsan vücudu hip hinge hareket modeli ile yani kalça eklemini tıpkı bir menteşe gibi kullanıp öne eğilme gerçekleştirdiğinde muazzam bir kuvvet üretebilir. Deadlift egzersizi de kalça kasları üzerinde maksimum mekanik gerilim yaratabilmek adına oldukça etkilidir. Yapılan EMG çalışmaları da gluteus maksimus kasını aktive etmek için deadlift egzersizinden yararlanabileceğimiz fikrini açıkça desteklemektedir.

SUMO DEADLIFT

Yaygın bir inanışa göre sumo deadlift egzersizinde kalça kaslarından ziyade bacak kasları çalışmaktadır. Teorik olarak bu durum mantıklı gözükse de sumo deadlift sırasında ayakların pozisyonu vasıtasıyla kalça eklemi maksimum seviyede abdüksiyon gerçekleştirmektedir. Bu durum sumo deadlift egzersizinin kalça ekstansiyonu kuvvetine ek olarak yüksek miktarda yanal kalça itiş kuvveti de gerektirdiğini gösterir. (11)

Geleneksel deadlift egzersizinde ayaklar ile zemini iterek kalça ekstansiyonu gerçekleştirilirken, sumo deadlift egzersizinde hem zemini iterek hem de zemini ayaklar ile ikiye yarmaya çalışmaya benzer bir şekilde yanal itiş gerçekleştirilerek kalça ekstansiyonu gerçekleştirilir. Bu noktada sumo deadlift yaparken sagital planda kaybedilen mesafe, yanal itiş yaparak frontal planda telafi edilmektedir. (Kalça abdüksiyonu.)” (Temel Kuvvet Egzersizleri - Yusuf SÜRER)

LUNGE (BACK LUNGE, FORWARD LUNGE, WALKING LUNGE)

Gluteus maksimus kasının lunge egzersizi sırasındaki görevi doğal olarak kalça ekstansiyonudur. Fakat gluteal kaslar ile ilgili, lunge egzersizine özel bir detay mevcuttur. Squattan farklı olarak lunge egzersizinin tek bacak üzerinde uygulanması sebebiyle, pelvis üzerinde lateral stabilizasyon ihtiyacı doğmaktadır. Gluteus medius kası, lunge egzersizinde, iki bacak arasında geçiş yaparken, yükün tek bacağın üzerinde olduğu noktada, pelvisin lateral yönde aşağı düşmesini engellemek için kasılmaktadır. Bu nedenle squattan farklı olarak lunge egzersizinde daha fazla gluteus medius aktivasyonu ortaya çıkmaktadır. (TEMEL KUVVET EGZERSİZLERİ - YUSUF SÜRER)

Lunge egzersizinde hareketin alt noktasında yani kalça ekleminin maksimum seviyede fleksiyona geldiği noktada maksimum gluteus maksimus gerilimi elde edilir. Bu gerilim sırasında gluteus maksimus kas boyu oldukça uzun bir pozisyondadır. Bu da gluteus maksimus kasının gerdirmeye bağlı hipertrofi yaşamasını sağlayacaktır. (12)

Lunge egzersizinin çeşitli birçok varyasyonu olmasına karşın en sık uygulanan üç varyasyonu öne, geriye ve yürüyerek yapılan versiyonlarıdır. Her bir varyasyon gluteus maksimus kasını efektif bir şekilde çalıştırmaktadır. (13)

HIGH STEP UP

Step up egzersizi bazı EMG çalışmalarınca en yüksek gluteus maksimus aktivasyonu ortaya koyan egzersiz olmuştur. Gerçekten de bakıldığında hareketin başlangıç kısmında kalça eklemi maksimum açıda fleksiyona gelmekte bu noktadan sonra ise güçlü bir konsantrik kasılma ile gluteus maksimus kası aktive olmaktadır. Öte yandan tek bacak üzerinde yapılan bir egzersiz olduğu için yanal kalça kasları olan gluteus medius ve minimus kasları da işin içine dahil olmaktadır. (7)

SEATED HIP ABDUCTION

Spor salonlarında kadınların en çok kullandığı egzersiz aletlerinden birisi hiç şüphesiz oturarak yapılan kalça abdüksiyonu makinasıdır. Bu egzersiz kalça eklemine horizontal düzlemde abdüksiyon yaptırarak özellikle gluteus medius ve minimus olmak üzere tüm kalça kaslarını çalıştırmaktadır. Bu egzersiz de kalça egzersizleri sınıflandırması yaparken “pump” odaklı yani yüksek tekrar uygulayabileceğimiz bir egzersizdir.

FROG PUMP

Kendisinden sıkça alıntı yaptığımız kalça uzmanı Bret Contreras’ın kalça kasları üzerinde “pump” etkisini yakalamak için en çok kullandığı egzersizlerden birisi frog pump egzersizidir. Bu egzersiz iki ayağın tabanının birleştirilerek, dizlerin yanlara doğru açıldığı klasik floor glute bridge egzersizinin bir varyasyonu sayılabilir. Bu egzersiz kalça kaslarını hissetme konusunda zorluk yaşayan birçok insan için oldukça uygundur.

CABLE GLUTE KICKBACK

Yine Bret Contreras’ın sporcularına sıklıkla uygulattığı bir egzersiz olan cable glute kickback egzersizi kalça ekstansiyonunu etkili bir şekilde gerçekleştirir. Kalça kaslarının yanma hissini arttıracak olan bu egzersiz kalça kaslarını büyütme konusunda oldukça etkili olabilmektedir.

Pratik Yorum:

Kalça egzersizleri temel olarak bu egzersizler ve bu egzersizlerden türetilen varyasyonlardan oluşmaktadır. Genellikle deadlift, hip thrust, squat gibi egzersizler ile yüksek ağırlıklar kullanılabilirken, lunge ve high step up gibi egzersizler ile hem yüksek tekrar hem geniş hareket açıklıklarına erişilebilmektedir. Öte yandan yanal kalça kaslarını daha çok vurgulamak adına frog pump, seated hip abduction, cable glute kickback vb. egzersizler ile de kasları tükeniş noktasına götürmek, pump etkisini arttırmak hedeflenebilir.

YUSUF SÜRER

Egzersiz Uzmanı

Celal Bayar Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi

KAYNAKÇA:

  1. https://exrx.net/Lists/Muscle
  2. Andersen V, Fimland MS, Mo D-A, Iversen VM, Vederhus T, Rockland Hellebo LR, Nordaune KI and Saeterbakken AH. Electromyographic comparison of barbell deadlift, hex bar deadlift, and hip thrust exercises: a cross-over study. J Strength Cond Res 32(3) : 587-593, 2018.
  3. https://mennohenselmans.com/squats-vs-hip-thrusts/
  4. https://bretcontreras.com/squats-versus-hip-thrusts-emg-activity/
  5. Barbalho M, Coswig V, Souza D, Serrão JC, Hebling Campos M, Gentil P. Back Squat vs. Hip Thrust Resistance-training Programs in Well-trained Women. Int J Sports Med. 2020 May;41(5):306-310. doi: 10.1055/a-1082-1126. Epub 2020 Jan 23. PMID: 31975359.
  6. https://www.strongerbyscience.com/barbalho/
  7. Neto WK, Soares EG, Vieira TL, et al. Gluteus Maximus Activation during Common Strength and Hypertrophy Exercises: A Systematic Review. J Sports Sci Med. 2020;19(1):195-203. Published 2020 Feb 24.
  8. https://sandcresearch.medium.com/how-can-exercise-strength-curves-affect-hypertrophy-906bfb210a88
  9. Caterisano A, Moss RF, Pellinger TK, Woodruff K, Lewis VC, Booth W, Khadra T. The effect of back squat depth on the EMG activity of 4 superficial hip and thigh muscles. J Strength Cond Res. 2002 Aug;16(3):428-32. PMID: 12173958.
  10. https://sandcresearch.medium.com/what-is-muscle-growth-and-how-does-it-happen-b7f7cd68ee34
  11. ESCAMILLA, R. F., FRANCISCO, A. C., KAYES, A. V., SPEER, K. P., & MOORMAN, C. T. (2002). An electromyographic analysis of sumo and conventional style deadlifts. Medicine & Science in Sports & Exercise, 34(4), 682–688. doi:10.1097/00005768-200204000-00019
  12. Vücut Geliştirmede Maksimal Hipertrofi - Ebubekir Çiftçi
  13. Krause DA, Elliott JJ, Fraboni DF, McWilliams TJ, Rebhan RL, Hollman JH. ELECTROMYOGRAPHY OF THE HIP AND THIGH MUSCLES DURING TWO VARIATIONS OF THE LUNGE EXERCISE: A CROSS-SECTIONAL STUDY. Int J Sports Phys Ther. 2018;13(2):137-142.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası