göz altı şişmesi alerji / LilaKutu - Lilapedia - gözalti şişmesi alerjik

Göz Altı Şişmesi Alerji

göz altı şişmesi alerji

Alerjik Konjonktivit, G&#;z Altı Morluklarına Neden Olabilir

Kuru ve Ilık İklimlerde Daha Sık Görülür

Dr. Öğr. Üyesi Özgür Yaşar, ‘’ Alerji göz altı morluğu gibi ciddi hassasiyetler oluşturur. Göz altı morlukları göz altındaki ciltteki kılcal damarların belirginleşmesi ile ortaya çıkan bir durumdur. Alerjik hastalıklarda da (Alerjik rinit, alerjik konjonktivit, atopik dermatit, sinüzit vs.) bu durum oluşabilmektedir. Göz altı morluklarının çocuklardaki en sık nedenlerinden birisi de Alerjik Konjonktivittir. Alerjik konjonktivit bir grup hastalığı tanımlayan genel bir terimdir. Halk arasında göz alerjisi olarak bilinen alerjik konjonktivitin mevsimsel ve yaşlara göre dağılımını şu şekilde özetledi: Mevsimsel alerjik konjonktivit en sık rastlanılan tipidir. Genellikle bahar aylarında artan polenlere karşı oluşmaktadır. Tüm alerjik konjonktivitlerin yarısı bu guruba girer. Pereniyal tipte ise yıl boyunca alerjik semptomlar gözlemlenir. Bu tipin nedeni genellikle ev tozu, akarlar ve ev hayvanlarıdır. Daha az şiddette fakat tüm yıl boyunca gözlemlenir. Vernal Konjonktivit, genellikle 5 yaşından sonra görülür ve erişkin yaşta kendiliğinden kaybolur. Kuru ve ılık iklimlerde daha sık görülür. Erkeklerde daha sık görülür. ‘’

20 ‘ li Yaşlarda Başlar

 Atopik keratokonjonktivit, körlük riskinin en fazla olduğu konjonktivit olduğunu dile getiren Dr. Özgür Yaşar, ‘’ bu tür konjonktivitler 20'li yaşlarda başlar uzun yıllar devam eder. Göz kapaklarında ciltte pul pul dökülmeler sıklıkla gözlemlenir. Gözün kornea tabakasında limbal damarlanmalar, kapak yapısında bozulmalar ve katarakt gibi durumlar gözlemlenebilir. Dev papiller Konjonktivit. Kapak konjonktivasında papillalar ile karakterizedir. Kontak lens kullanımı, kontak lens solüsyonlarına karşı gelişebilir. Bazen göz protezleri de bu duruma yol açabilir. Alerjik Konjonktivitlerin Tedavisi Nedir? Tüm bu alerjik konjonktivitlerin tedavisi benzerlik arz eder. Antihistaminik ve mast hücresi stabilizatörü ihtiva eden göz damlaları ile birlikte gerektiğinde kortizonlu göz damlaları kullanılmaktadır. Bununla birlikte alerjenle teması ortadan kaldırmak da (kontak lens değişikliği, solüsyon değişikliği, makyaj malzemesi değişikliği, ortamdaki materyallerin değişikliği vs.) tedavinin bir parçasıdır. Aşırı kaşıntı olduğunda soğuk suyla yüz ve göz çevresinin yıkanması yakınmaları azaltabilmektedir. ‘’ dedi.

Göz Kapağı Şişmesi Neden Olur?

Göz kapağının şişmesi çok yaygın bir semptomdur ve genellikle alerji, iltihaplanma, enfeksiyon veya yaralanmaya bağlıdır. Göz kapağının derisi 1 mm&#;den daha incedir ve aynı zamanda gevşek ve esnek bir yapıya sahiptir. Bu nedenle göz kapağınız oldukça kolay bir şekilde dış etkenlere bağlı olarak şişebilir. Göz kapağında şişliğin nedenlerini ve göz kapağı şişliğinin tedavisini birlikte inceleyelim.

Göz kapağında şişliğin nedenleri nelerdir?

göz kapağı şişmesi

Enflamasyon (alerji, enfeksiyon veya yaralanma nedeniyle), enfeksiyon ve travma göz kapaklarının şişmesine neden olabilir. Bazı durumlarda göz kapağının şişmesi tek belirti olabilir, ancak çoğu zaman göz kapağının kızarması, ağrıması ve alerjik bir hal alması muhtemeldir. Göz kapağının şişmesine yol açabilecek durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Şalazyon: Şalazyon, göz kapağında bir yumruya veya lokalize bir şişmeye neden olur ancak özellikle iltihaplanır veya enfekte olursa tüm göz kapağının şişmesine neden olabilir. Şalazyon, göz kapağındaki meibom bezlerinden birinin bloke olması ve bunun sonucunda küçük sıvı dolu bir şişlik yani kistler oluşmasıyla ortaya çıkar.
  • Arpacık: Arpacık, kirpik tabanında küçük bir enfeksiyonun oluştuğu, göz kapağının şiş ve kırmızı hale geldiği, yaygın bir ağrılı göz kapağı sorunudur. İlk bakışta irin dolu bir nokta gibi gözükebilir Bununla birlikte, enfeksiyon ve iltihaplanma genellikle tüm göz kapağının şişmesine neden olacak şekilde kapağa geri yayılır. Şişlik inene kadar ağrı hissedilebilir.
  • Ektropion ve Entropion: Ektropion, alt göz kapağının bir kısmı veya tamamı gözden dışa doğru döndüğünde oluşur. Alt göz kapağının göze doğru döndüğünde, kirpiklerin gözün ön tarafına sürtünmesine neden olan bir entropion meydana gelir. Göz kapakları ara sıra iltihap olabilir ve biraz şişebilir. Ancak bu süreç ağrılı değildir.
  • Blefarit: Blefarit, göz kapaklarının iltihaplanması anlamına gelir. Genellikle şişlik ve kırmızı görünüm oldukça yoğundur. Göz kapağı kenarları da şişkin görünür. Blefarit, bazen rosacea ve seboreik dermatit gibi diğer cilt rahatsızlıkları ile ilişkili, zahmetli ve tekrarlayan bir durum olabilir.
  • Sinüzit: Sinüzite genellikle bakteriyel veya viral enfeksiyonlar neden olur, ancak alerjiden de kaynaklanabilir. Gözlerin hemen altındaki sinüsleri etkileyen sinüzit, göz kapaklarını etkileyerek göz çevresinde kızarıklık ve şişkinliğe neden olabilir.
  • Konjonktivit: Konjonktivit, gözün beyazını ve göz kapaklarının alt tarafını kaplayan pürüzsüz, parlak, yarı saydam zar olan konjonktivanın iltihaplanması veya enfeksiyonu anlamına gelir. Alerjiler, çeşitli enfeksiyonlar ya da direkt bölgeye uygulanan ürünler sebebiyle ortaya çıkabilir.

Üst göz kapağı şişmesine ne iyi gelir?

Göz Kapağı Şişmesi

Göz kapaklarının şişmesi görüş açısını büyük oranda etkilediğinden oldukça rahatsız edici bir hal alabilir. Göz üstü şişmesi için tedavi yöntemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Antihistaminik İlaçlar: Göz kapaklarının aniden şişmesi alerjik reaksiyona bağlı olabilir. Polen gibi havadaki bir alerjen veya göz makyajı gibi bir alerjen olsun, histamin tetiklendiğinde gözler şişebilir. Oral bir antihistamin almak veya antihistaminik göz damlası uygulamak, üst göz kapağı şişmesini azaltabilir. Bir antihistaminik şişmiş göz kapaklarınız için hızlı bir çözüm olsa da, göz doktoruna danışmadan kullanılmamalıdır.
  • Kontakt Lens: Göz kapağınız şiştiğinde veya herhangi bir göz tahrişiniz olduğunda gözünüzün ihtiyacı olan son şey bir kontakt lenstir. Göz kapağınız alerjen nedeniyle şişiyorsa, kontakt lensler bu tahriş edici maddeyi gözünüze hapsederek reaksiyonu daha da kötüleştirebilir. Kontakt lenslerinizi çıkarmanız ve göz doktorunuz tarafından önerilen bir solüsyonla iyice temizlemeniz önemlidir. Bu süre boyunca gözlük kullanmak daha sağlıklı bir tercihtir.
  • Soğuk Kompres: Etkilenen göze bir buz torbası veya soğuk bir bez ile kompres yapmak, göz kapağı şişmesini azaltmaya yardımcı olabilir. Soğuk, kan damarlarının daralmasına neden olur, bu da bölgeye ulaşan kan ve sıvı miktarını sınırlar. Kompresin hafif ve çok soğuk olmayan bir torba veya bez ile yapılması çok önemlidir. Soğuk kompres için en iyi seçenek, içi buzla dolu bir torbadır. Ne kullanırsanız kullanın, hassas göz çevresinde lokalize donmayı önlemek için önce temiz bir havluya sarmak mantıklı olabilir.

Hangi yöntem denenirse denensin, hekim kontrolünde ilerlemek gerekir. Bulanık görme, 24 saat içinde kendiliğinden geçmeyen şişlik veya yapışkan bir göz akıntısı gibi bulgular varsa acil olarak doktora başvurulmalıdır. Kontrol sonrası reçeteli ilaçlar veya göz damlaları ile tedavi sürdürülebilir.

Göz kapağı şişmesi hangi hastalığın belirtisi?

Göz kapaklarınızda ciddi şekilde şişkinlik varsa veya belirtileriniz evde bakımla geçmiyorsa, bu durum farklı hastalıkların habercisi olabilir. Bu noktada göz doktorlarına başvurmak gerekir. Doğru tanı koyabilir ve tedavi seçeneklerini değerlendirebilirler. Göz kapağı şişmesi altta yatan bir durumun belirtisiyse, göz doktorunuz sizi asıl nedeni tedavi edebilecek başka uzmanlara sevk edebilir.

Üst göz kapağı şişmesinin nedenini teşhis etmek için bazı soruları cevaplandırmak gerekir;

  • Şişme ne zaman başladı? Bir veya iki gözünüzde mi?
  • Şişlik başlamadan önce yaralanma veya böcek ısırığı gibi herhangi bir travma yaşadınız mı?
  • Herhangi bir özel yiyecek yediniz mi veya şişlikten önce alışılmadık maddelerle temas ettiniz mi?
  • Görmede değişiklik veya gözünüzde akıntı gibi başka göz semptomları yaşıyor musunuz?
  • Kaşıntı, ağrı, baş ağrısı, ateş veya nefes darlığı gibi başka semptomlarınız var mı?
  • Son zamanlarda herhangi bir göz ameliyatı oldunuz mu veya başka göz probleminiz oldu mu?
  • Herhangi bir alerjiniz var mı?

Tıbbi durumlar, ameliyatlar ve tedaviler, aile geçmişi ve aldığınız ilaçların bir listesi dahil olmak üzere tam tıbbi geçmişiniz incelenir ve bu doğrultuda üst göz kapağı şişmesinin farklı bir hastalığın habercisi olup olmadığı anlaşılır.

Tek göz kapağının şişmesi neden olur?

Göz Kapağı Şişmesi

Çeşitli hastalıklar ve daha ciddi alerjenler iki gözün birden şişmesine sebep olabilir. Fakat bazı durumlarda yalnızca bir gözün şiştiği de gözlemlenebilir. Tek göz kapağının şişmesine neden olabilecek durumlar aşağıdaki gibidir;

  • Böcek Isırması: Genellikle sivrisinek kaynaklı olup, göz kapağında küçük şişlik şeklinde görülebilir. Böcek ısırıkları zehirli olmadığı sürece birkaç gün içerisinde geçerler. Bu süreçte kaşıntıyı azaltabilecek kremler kullanılabilir.
  • Yaralanmalar: Herhangi bir travma sonrası yaşanan yaralanmalar göz kapağının şişmesine neden olabilir. Yaralanmalar şişlik ile beraber solgun ve tahriş olmuş bir görüntü de yaratabilir.
  • Kirpik Tabanında Bakteriyel Enfeksiyon: Kirpik tabanında görülen bakteriyel enfeksiyonlar iki gözde görülebilseler de genellikle tek gözde ortaya çıkarlar. 
  • Minik Yağ Bezeleri: Küçük ve sert yumrular olarak görülen minik yağ bezeleri göz kapağı şişliğine neden olabilir. Yağ bezeleri birçok farklı nedenden dolayı ortaya çıkabilir. Sorunun çözülebilmesi için temel nedenin bulunması gerekir. Yağ bezeleri sağ ya da sol göz kapağı şişmesine neden olabilir.
  • Egzama: En bilinen cilt sorunlarından olan egzama, tek göz kapağında şişlik ve kızarıklık meydana gelmesine sebep olabilir. Egzama, cildin kendisini bakteri ve alerjenlerden koruma yeteneğini etkileyen genetik bir durumdan kaynaklanır. Cildi temiz ve nemli tutmak egzama tedavisinde dikkat edilmesi gereken ilk adımdır. 
  • Anjiyoödem: Tek göz kapağı şişmesine neden olabilecek bir diğer durum da anjiyoödemdir. Anjiyoödem, gıda ve ilaçlara verilen alerjik bir tepki olarak açıklanabilir. Vücudun çeşitli yerlerinde reaksiyon gösterebilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası