yarpuz bitkisinin faydaları / Güneydoğu Anadolu'nun Mis Kokulu Otu: Yarpuz < Bilgiustam

Yarpuz Bitkisinin Faydaları

yarpuz bitkisinin faydaları

Yarpuz Bitkisi Nedir? Faydaları ve Zararları

Genellikle nehir kıyılarındaki gölgelik alanlarda yetişen yarpuz, nane benzeri aromatik kokusuyla bilinen kısa ömürlü bir bitkidir. Yeşil yapraklara ve soluk leylak renginde çiçeklere sahiptir. Nane ailesinin bu üyesinin botanik adı Mentha Pulegium&#;dur. Ciddi yan etkilerine rağmen, geçmişte soğuk algınlığı, mide ağrısı ve solunum problemleri gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktaydı&#;

Yarpuz bitkisi, eski çağlarda kekik ve kişniş gibi diğer bitkilerle bir araya getirilerek gıdaları lezzetlendirmek için kullanılmaktaydı. Ancak bu bitkinin tatlandırıcı olarak kullanımı giderek azalmıştır ve daha sonra tıbbi amaçlar için kullanılmaya başlanmıştır. Karaciğer için toksiktir ve bilinçsiz kullanımı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Yaprakları nane benzeri çok güçlü bir koku yaymaktadır.

Makaleye Genel Bakış

Yarpuz Nedir ve Hangi Alanlarda Kullanılır?

Boyu 40 cm ila 60 cm arasında değişen yarpuz, dere kenarlarında ya da bataklık gibi sulak yerlerde yetişen bir bitki türüdür. Yapraklarındaki güçlü koku, doğadaki arıları, sinekleri ve kelebekleri kendine çeker. Bazı bölgelerde uçucu yağ üretimi ve ilaç yapımında kullanılmak için yetiştirilmektedir. 

Yarpuz bitkisinden elde edilen yağ, birtakım aşamalardan daha geçirilerek köpek ve kedilerde pire kovucu olarak kullanılır. Bu yağ, aynı zamanda deterjanlara, parfümlere ve sabunlara koku vermek için de tercih edilir.

Yarpuz otu çayı ise nane benzeri keskin bir tada sahiptir. Soğuk algınlığı, ateş, öksürük, hazımsızlık ve baş ağrıları için az miktarda kullanılır. İçenlerde mide bulantısı ve baş dönmesi gibi rahatsızlıklara neden olabilir. Çay yapılırken sadece kurutulmuş yarpuz otu kullanılır. Çayda uçucu yağ kullanılırsa, organ yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getirebilir.

Yarpuzun Faydaları Nelerdir?

Yarpuz bitkisinin bilimsel olarak kanıtlanmış bir faydası bulunmamaktadır. Araştırmalarla kanıtlanmamış kullanımlar; soğuk algınlığı, nefes alma sorunları, şişkinlik, mide ağrısı, adet döngüsünün başlaması, safra kesesi ve karaciğer hastalıklarını içermektedir.

Soğuk Algınlığı ve Grip İçin Kullanımı

Yarpuz, yüksek miktarda mentol içeriğinden oluşur. Balgam söktürücü nitelikleri, soğuk algınlığı veya grip semptomlarını hafifletme özelliği nedeniyle yıllarca kullanılmıştır. Savunanlara göre; soğuk algınlığında görülen nefes alma sorununu azaltabilir ve balgam birikmesini temizlemeye yardımcı olabilir.

Sindirim Sistemi ve Mide Ağrısı Üzerindeki Etkileri

yüzyılda, genel sindirim sağlığını iyileştirmek ve sindirim şikayetlerini tedavi etmek için kullanılan yöntemlerin başında yarpuz bitkisi gelmekteydi. Şişkinlik, gaz sorunu ve mide ağrısını tedavi etmek için küçük dozlarda çay şeklinde tüketilmiştir. Bazı savunucular, bu bitkinin mide ağrısı veya kramplarını hafifletebilecek antispazmodik etkilere sahip olduğuna inanmaktadır.

Kas ve Eklem Ağrılarında Kullanımı

Geçmişte yarpuzun hafif yatıştırıcı özelliklere sahip olduğuna inanılırdı. Bundan dolayı, sinirleri yatıştırmak, kas ağrılarını ve uyku sorunlarının çözmek için kullanılırdı. Günümüzde anekdotun ötesinde işe yaradığına dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur. Bu gibi sorunlarla başa çıkmak için çok daha güvenli ve daha etkili doğal alternatifler bulunmaktadır.

Adet Döngüsü Üzerindeki Etkisi

Yarpuz bitkisi, geçmiş yıllarda düzensiz adet döngüleri olan ya da hiç adet görmeyen kadınların adet kanamasını uyarmaya yardımcı olmak için kullanılmıştır. Günümüzde menstrüasyonu düzene sokmak için daha güvenli yöntemler mevcuttur. Uzmanlar, kadınların bu amaçla yarpuz kullanmasını önermemektedir. Aksi taktirde, umulmadık ciddi yan etkilerle karşılaşılabileceği belirtilmektedir.

Yarpuz, bitkisel tıpta yüzyıllardır kullanıldığı bilinen bir bitkidir. O dönemlerde şu hastalıkların tedavisinde de kullanılmıştır:

  • Sindirim sularının salgılanmasını artırmak için.
  • Antiseptik, yatıştırıcı ve uyarıcı olarak.
  • Bağırsak kurtlarının tedavisinde.
  • Kaşıntı, egzama gibi cilt hastalıklarında.
  • Gut gibi romatizmal rahatsızlıklarda.
  • Hazımsızlık ve karın kramplarının tedavisinde.

Yarpuzun Sağlık Dışında Kullanıldığı Diğer Alanlar:

  • Sabun yapımında yarpuz yağı kullanılır.
  • Karınca, pire ve güve gibi haşereleri uzaklaştırmak için.
  • Yarpuz yaprağının keskin kokusu, fareleri uzaklaştırmak için kullanılır.
  • Kemirgenleri tahıllardan uzak tutmak için tahıl ambarlarında.
  • Yaz aylarında sivrisinekleri uzak tutmak amacıyla.

Yarpuzun Zararları, Yan Etkileri ve Önlemler

Yarpuz bitkisinin yanlışlıkla yüksek dozda alınması, geri dönüşü olmayan böbrek ve karaciğer hasarlarına neden olabilir. Bu tür bitkiler, bazıları için masum görünebilir ancak bilinçsiz kullanım önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Herhangi bir bitkisel yöntemi kullanmadan önce sağlık uzmanına danışmanız önemlidir. Böylelikle olası risklerin önüne geçebilirsiniz.

  • Hamilelik veya emzirme döneminde asla yarpuz kullanılmamalıdır. Bunun nedeni, rahim kasılmalarına ve adet akışında artışa neden olabilme riskidir.
  • Yarpuz bitkisinin uçucu yağı, çok sayıda ciddi yan etkiye sahiptir. Bunlar; bulantı, kusma, karın ağrısı, yutma zorlukları, ateş, titreme, kas spazmları, organ yetmezliği, kalp atış hızının artması, kan basıncının düzeninin bozulması ve komadır.
  • Karaciğer ve böbrek hastalığı olanlar, yarpuz ve benzeri bitkilerin kullanımdan kaçınmalıdır. Organları tahriş ederek hastalığın boyutunu artırabilir.
  • Yanlış kullanım, karın krampları, bulantı, ateş, kusma, kafa karışıklığı, işitsel ve görsel halüsinasyonlara neden olabilir.
  • Sinir sistemini etkileyerek beyin hasarına yol açabilir.
  • Emziren annelerde süte karışarak bebek için komplikasyonlara neden olabilir.
  • Vücuda aşırı miktarda alınması, çoklu organ yetmezliği sonucu can kaybına yol açabilir.
  • Yarpuz, herkesin kullanabileceği güvenli bir bitki değildir. Yapraklarının çay olarak kullanılmasının güvenilirliği konusunda da yeterli bir bilgi bulunmamaktadır.

Yarpuz HamilelikYarpuz OtuYarpuz Otu Çayı

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu

Yarpuz Otu: Yabani nane olarak da bilinen, Ballıbabagillerden, çiçekleri birbirinden ayrı halka halinde, nane çeşidinden, kısa saplı, az ya da çok tüylü olup, güzel kokulu bir bitki olarak doğada yetişir. Ortalama 30 cm boyunda, pembe ve mor karışımı renklerde çiçekler açan, yaprakları naneye benzeyen çok yıllık bir bitki türüdür. Çiçek ve yaprakları gövdeye belli mesafeyle dizilmiştir. Bu bitki, dökmüş olduğu küçücük tohumlarıyla çoğalır. Oldukça kuvvetli kokusu var olup şeker, reçine ve uçucu yağ ihtiva etmektedir.

Yarpuz otu Anadolu’ nun pek çok bölgesinde, genellikle sulak çayırlarda ve akarsu kenarlarında doğal olarak yetişmektedir. En fazla da Akdeniz Bölgesinde yetiştiği bilinmektedir. Hemen her bölgede de taze olarak ve kurutularak da tüketilmektedir. Taze olarak tüketilmek istendiğinde 5 ile 10 cm boylarındayken toplanır. Ama kurutulmak istendiğinde boyu ne kadar olursa olsun genelde çiçek açmadan biraz önce toplanır. Solmuş ve hoş görünmeyen yaprakları ayıklanmalı ve gölge bir yerde kurutulmalıdır.

Yarpuz otunun bilinen faydaları: Mide bulantısını giderir, balgam söktürür, İştahı açar ve hazmı kolaylaştırır. Vücudu rahatlatır ve ferahlık verir. Mide ve bağırsaklarda ki şişkinliğe neden olan gazları söktürür. Bedende meydana gelen spazmik ağrıları ve ruhsal endişeleri geçirebilir. Mideyi güçlendirici ve nefes darlığını giderici etkilere sahiptir. Tohumları kaynatılıp içilirse uçuğa ve idrar tutukluğuna faydalı olur. Kadınlarda adet görmeyi kolaylaştırır, ama gebelikte düşüğe neden olabileceği için kullanılmamalıdır. Böbrek problemi olanlar da yarpuz yememelidir. Gerektiğinden fazla yenilirse baş dönmesi ve göz kararması yapabilir.

Son Güncelleme :

Yarpuz Otu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.


1 Yorum Yapılmış "Yarpuz Otu"

Yarpuz otu nedir, hangi hastalıklara iyi gelir ve hangi bölgelerde yatişmektedir.
Mehmethan.

1 YANITI GÖRÜNTÜLE

Sânevi : Merhaba metehan bey. Geleneksel şifacılıkta, gaz söktürücü olarak, hepatit hastalığına karşı, bayılma ve gut gibi hastalıklarda kullanılır. Ayrıca yatıştırma ve spazm sökücü görevleri de vardır. Yine aynı şekilde karaciğeri uyararak safra sıvısının artmasına neden olur.

Basur Otu
Basur Otu
Basur Otu, Basur, basit gibi görünen fakat insanların yaşamını ciddi anlamda etkileyen ve zahmetli bir sürece neden olan illet bir hastalıktır. Basur sorunu olan kişiler yediği yemekten, tuvalete çıkma saatlerine, oturup kalkmalarına kadar dikkat etm
Sütleğen Otu
Sütleğen Otu
Sütleğen otu, günümüzde çok fazla duyulmamış olan ama eski zamanlarda insanlar için çok büyük önemi olan bir bitki türüdür. Genellikle toprakta kendiliğinden yetişen bu bitki türü, üzerinde sarı çiçekleri olan ve yeşil renkli bir gövdeye sahiptir. Ge
Kulak Otu
Kulak Otu
Kulak Otu; damkoruğugiller ailesine ait bir bitkidir. Kulak otunun, çiçeklerinden ve yeşil yapraklarından faydalanılmaktadır. Kulak otu, bitkisinin diğer isimleri dam koruğu, kaya koruğu, saksı güzeli, naserotu ve sempervivum dur. Kulak otu bitkisini
Ayrık Otu
Ayrık Otu
Ayrık otu, buğdaygillere ait, çok yıllık, yabani bir bitkidir. Tıbbi amaçlı olarak sarımtırak beyaz kökleri kullanılır. Sonbahar ve ilkbahar aylarında toplanarak kurutulur. Bünyesinde bolca nişasta ve protein barındırdığı için değerli bir yem bitkisi
Hoşkıran Otu
Hoşkıran Otu
Hoşkıran otu, günümüzde daha çok yemekler içerisinde kullanılan ve lezzeti ile bir o kadar da sağlıklı ot türlerinden biridir. Son derece doğal olan ve insan vücudunda ihtiyaç duyulan birçok vitamini içerisinde barındıran bu ot, daha çok Karadeniz Bö
Peryavşan Otu
Peryavşan Otu
Peryavşan otu, Çoğu kişi tarafından ismi pek duyulmayan bu şifa deposu bitki, her yörede farklı isimlerle tanınmaktadır. Birçok sırrı daha bilinmemesine rağmen, bazı sıkıntılara karşı çok etkilidir. Peryavşan otu, Avrupa ve Kuzey Afrika ve Güney-Bat
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu
Hava Civa Otu, Cilde iyi gelen bitkileri saydığımızda ilk sıralarda yer alan bitki hava civa otu oluyor. Ülkemizde çoğunluk olarak Akdeniz ve Süphan dağlarında yetişen hava civa otu hodangiller familyasına aittir. Çiçekleri mavi, iç kısımları sarı, ö
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu
Sarmaşık Otu; Sarmaşık otu acı ot, tilkişen ve yabani Kuşkonmaz olarak da bilinir. Sarmaşık otu, Ege Bölgesinde özellikle İzmir, Manisa ve Aydın'da yetişmektedir. Sarmaşık otu, Şubat ve Nisan aylarında görülen bir bitkidir. Sarmaşık otunun tadı acıdı
Kızılbacak Otu
Kızılbacak Otu
Kızılbacak otu, günümüzde insanların çok severek tükettiği ve bir o kadar da faydalı olan bitkilerden biridir. Kavrulduktan sonra yemek olan ve birçok kişinin damak tadına hitap eden bu ot, şifa dağıtmaktadır. Günümüzde daha çok ege bölgesinde yetişe
Gelincik Otu
Gelincik Otu
Gelincik Otu, yazın kırlarda yetişen ve genellikle kırmızı renkli çiçekler açan gelincikgiller ailesine ait bir yıllık otsu bir bitkidir. Gelincik otu bitkisinin boyu cm civarında olmaktadır. Gelincik otu çiçekleri hem bitkisel boya yapımınd
Meryem Ana Otu
Meryem Ana Otu
Meryem ana otu, halk arasında Meryem otu, Meryem ana eli otu, Fatma ana eli otu gibi farklı isimlerle de bilinen Arabistan'da ortaya çıkan sağlık için faydalı bir bitkidir. Görünümü yumruk şeklinde kapalı bir ele benzediğinden, bu isimlerle anılır. B
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere Çörek Otu
Bebeklere çörek otu; ve çörek otundan elde edilen pek çok madde kullanılabilir. Bebekler biz anne babaların her şeyidir. Onların en basit dertlerini bile anlatacak dilleri yoktur. Bu nedenle her şeyleri ile bizlere bağımlı yaşamak zorundadırlar. Çöre

 

Basur Otu
Sütleğen Otu
Kulak Otu
Ayrık Otu
Hoşkıran Otu
Peryavşan Otu
Hava Civa Otu
Sarmaşık Otu
Kızılbacak Otu
Gelincik Otu
Meryem Ana Otu
Bebeklere Çörek Otu
Cırtatan Otu
Adam Otu
Bit Otu
Acı Yavşan Otu
Ot Kavurması
Radika Otu
Yarpuz Otu
Dil Otu
Deve Gözü Otu
Tarhana Otu
Fatma Ana Eli Otu
Boru Otu
Ot İlacı
Çayır Otu
Ayrık Otu Faydaları
Arapsaçı Otu
Sirken Otu (Yabani Ispanak)
Rezene Otu

Popüler İçerik

Cırtatan Otu

Cırtatan Otu

Cırtatan otu, Kabukgiller familyasından gelen bir bitkidir. Acı düvelek, acı hıyar, eşek hıyarı, acı dülek, hıyarcık, cırtlak, şeytan keleği, acı kavu

Adam Otu

Adam Otu

Adam Otu; Bu bitki Avrupa kökenli şifalı bir bitkidir. Akdeniz ikliminin hakim olduğu kaya diplerinde, boş sahalarda ve ekilmemiş tarlalarda yetişir.

Bit Otu

Bit Otu

Bit otu, hal arasında oldukça çok kullanılan bir bitkidir. Özellikle saç ve saç derisi için kullanılan bu otun kullanım amacını azda olsa adından anla

Acı Yavşan Otu

Acı Yavşan Otu

Acı yavşan otu; ak pelin, acı pelin ve acı yavşan olarak isimlendirilen bir bitkidir. Acı yavşan otunun ana yurdu Avrupa'dır. Yurdumuzda ise Kuzey Ana

Ot Kavurması

Ot Kavurması

Ot Kavurması: Mucizevî, her derde deva otlardan yapılan ot kavurması, özellikle ege bölgesinde sıklıkla yapılmaktadır. Ot kavurmasının faydaları, ha

Yarpuz bitkisi; mutfaklarda sıklıkla kullanılan nane bitkisinin yabani halidir. Yabani nane, filisk, majoran, pülüskün ve kır nanesi adlarıyla da bilinmektedir.

Yarpuz Bitkisi Nedir? Ne İşe Yarar?

Yarpuz otu, herkesin bildiği ve kullandığı nane bitkisinin yabani halidir ve keskin bir kokuya sahiptir. Bu bitki nemli bölgeleri sevdiği için daha çok göl kenarları, sulak çayırlar, humuslu ve balçıklı topraklarda yetişir. Bitkinin çiçek açmadan toplanması önerilir. Pembe ve leylak renginde çiçeklere sahiptir. Kır nanesi diklemesine veya toprağa uzanmış bir şekilde yatay olarak gelişmektedir. Gövde ve yaprak kısımlarında tüyler vardır. Yaprakları oval olup, sapları kısadır. Kuvvetli bir kokuya sahiptir.

Yarpuz Bitkisinin Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Yarpuz bitkisi faydaları oldukça fazladır. Sindirim sistemi için oldukça yararlı olan bitki, iştah açıcı özelliğe sahiptir. Hazmı kolaylaştırması yönüyle gaz giderici niteliktedir. İçeriğindeki uçucu esansiyel yağlar kan damar sistemine ve sinirlere olumlu etki göstererek iltihap giderici özellik gösterir. Damar sertliği rahatsızlığında ilaç tedavisi niteliğinde kullanılmaktadır. Bunun yanı sıra karaciğer hastalıkları, mide bağırsak kanseri ve safra kesesi hastalıklarında da kullanılmaktadır. Faydaları olduğu gibi zararları da bulunan kır nanesinin, düzenli ilaç kullanan hastalar için doktor kontrolünde tüketmesi en doğru olanıdır. Yarpuz bitkisinin zararları arasında en çok bilineni düşük yapıcı etki göstermesidir. Hamile kadınların tüketmemesi gerekmektedir. Bitkiden elde edilen uçucu yağların fazla keskin olması insanların ve hayvanların zehirlenmesine sebep olabilmektedir.

Yabani Nane Bitkisi Nasıl Kullanılır? Fiyatı Nedir?

Ülkemizin çoğu bölgesinde sulak alanlarda ve akarsu yakınlarında doğal olarak yetişen yabani naneye en çok Akdeniz bölgesinde rastlanmaktadır. Bitki çiçek açmaya başlamadan önce toplanmalı ve gölgede kurutulmalıdır. Paslı görünüme sahip yapraklar kurutma aşamasında diğer yapraklardan ayıklanmalıdır. Hafif ekşimsi bir tada sahip olan yabani nane yaprakları daha çok salatalarda kullanılır. Daha çok piyazlarda, kıyma ve bulgur karıştırılarak hazırlanan köftelerde çoğu kez tazesi bazen de kurutulmuşu iç harcı olarak kullanılır. En çok da çay olarak tüketimi tercih edilmektedir. Tüketiminde aşırı ve bilinçsiz kullanmamaya özen gösterilmelidir. Yabani nane fiyatı tercih edilen gramına göre farklılık göstermektedir.

Yabani Nane Çayı Nasıl Yapılır?

Zamanında uygun bir şekilde toplanılıp kurutulan yarpuz otu, normal nanede olduğu gibi ovularak ufalanır. Bu şekilde hazırlanan ufalanmış kuru yabani nane yaprakları, bir ya da iki tatlı kaşığı miktarınca boş bardağa konulur. Kaynatılan sıcak su yarpuz otunun konulduğu bardağa dökülür. 10 - 15 dakika kadar çayın demlenmesi beklenir. Çaya farklı bir aroma katmak isteyenler, diledikleri miktarda tarçın da ekleyebilirler. Çay demlendikten sonra süzülür. Limon dilimleri veya bal ile sayesinde tatlandırılarak tüketilebilir. Her ne şekilde tüketilirse tüketilsin, tüm bitkiler uzman hekimler tarafından onaylanıp tüketilmelidir. Özellikle farklı ilaçlar kullanan kişilerin, yan etkilere maruz kalmamaları için doktorlarından onay almaları en doğru olanıdır. Yarpuz bitkisi çayı gün içerisinde en fazla 3 kez tüketilmelidir.

Hot Shapers ile Yağ Yak!
Üstelik Şimdi İndirimde!

  • yarpuz bitkisi
  • yarpuz bitkisinin faydaları
  • yarpuz bitkisinin zararları
  • yarpuz otu
  • yarpuz bitkisi çayı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası