nikah izni kaç gün öğretmen / Mazeret İzinleri – Personel Daire Başkanlığı

Nikah Izni Kaç Gün Öğretmen

nikah izni kaç gün öğretmen

Evlilik İzni Kaç Gün? Nasıl Alınır? () Tüm Sorular

 

Evlilik izni, hayat yolunda önemli bir adım atarak evlenecek olan çalışanları yakından ilgilendiren bir konu. Bu özel güne hazırlık yapan çalışanların haklarını ve işverenle olan ilişkilerini düzenleyen evlilik izni,  sayılı İş Kanunu kapsamında güvence altına alınmış bir izin türü. Aynı zamanda bir mazeret izni olan evlilik izninin kapsamı, hangi şartlarda ve kaç gün kullanılabileceği başta olmak üzere konuya dair bilinmesi gereken pek çok detayı yazımızda bulabilirsiniz.

 

 

Evlilik izni nedir?


Evlilik iznini çalışanın düğün veya nikah töreni nedeniyle işvereninden aldığı mazeret izni olarak tanımlayabiliriz. Halk arasında "düğün izni" veya "evlilik mazeret izni" gibi farklı isimlerle de biliniyor. İş hukuku çerçevesinde kullanılabilen yasal bir hak olan evlilik izni, "ücretli izin" kapsamına giriyor. Dolayısıyla işveren izin süresince çalışanın maaşından kesinti yapamıyor.

 

 

 

Evlilik izni kaç gün?


Evliliğin gerçekleştiği ay içinde kullanılabilen bu izin, çalışanın talebi ve işverenin inisiyatifi doğrultusunda uzatılabiliyor ancak kısaltılamıyor. Evlenen çalışan, yasa kapsamında en az 3 gün izin hakkına sahip. Evlilik izni için alt sınır 3 gün olsa da günümüzde pek çok şirketin çalışan memnuniyetini artırmak amacıyla bu süreyi 5 güne kadar uzattığını da anımsatalım.

 

 

 

 

Evlilik izni şartları nelerdir?

 

  • Evlilik izninin başlangıç zamanı, çalışan ve işverenin anlaşması ile belirleniyor.
  • Ücretli izin kategorisine dahil olduğu için çalışanın maaşından kesinti yapılamıyor. 
  • Evlilik izninin süresi, takvim günü esas alınarak belirleniyor. Dolayısıyla evlilik izninin bayram gibi resmi tatiller veya hafta sonuna denk gelmesi durumunda çalışana fazladan izin verilmesi ancak karşılıklı anlaşma ile mümkün olabiliyor. 
  • Yasa kapsamında evlilik izni, mazeret izni kapsamında sayıldığı için yıllık izin süresinden düşülemiyor.
  • Yine yasayla tanınan 3 günlük asgari iznin işveren tarafından herhangi bir nedenle kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih seçeneğini değerlendirebiliyor.

 

 

 

Evlilik izni nasıl alınır?


Evlilik izni için takip edilmesi gereken prosedür işletmeden işletmeye farklılık gösterebiliyor. Bazı şirketlerde öncelikle sözlü bildirim yapılması istenirken, bazıları  sözlü bildirimin yanı sıra yazılı dilekçe de talep edebiliyor.

 

Bu süreçte izlenmesi gereken adımlar genel olarak şu şekilde:

  • Nikah tarihini belirleyen çalışan; doğrudan işveren, işveren temsilcisi veya insan kaynakları ile iletişime geçerek bildirimde bulunuyor.
  • Özellikle çok sayıda çalışana sahip büyük işletmelerde herhangi bir aksaklık meydana gelmemesi adına mutlaka yazılı bildirim yapılması isteniyor.
  • İzin tarihi ve süresi, çalışan ile işveren veya temsilcisi arasında gerçekleşen görüşme sonrasında belirleniyor.
  • İzin kullanmak isteyen çalışanın mutlaka evlilik henüz gerçekleşmeden başvuruda bulunması gerekiyor. Evlilik sonrasında iletilen talepler kabul edilmiyor.

 

 

 

Evlilik izni ne zaman kullanılabilir?


sayılı İş Kanunu evlilik izniyle ilgili düzenlemeleri içeriyor. Ancak kanunda bu sürenin ne zaman kullanılacağına dair herhangi bir detay bulunmuyor. Bu nedenle çalışanın işveren ile görüşerek evlilik izni kullanacağı zaman dilimi üzerinde uzlaşması gerekiyor. Çalışanlar genellikle evlilik iznini resmi tatil veya hafta sonu ile birleştirerek daha uzun süreyle izin kullanmak isteyebiliyor. İşverenler ise mevcut şartları değerlendirerek genellikle bu taleplere olumlu yanıt veriyor.

 

 

 

 

Evlilik izni uzatılabilir mi?


Evlilik izni, yasayla belirlenen süreden (3 gün) daha kısa olamıyor. Buna karşılık işveren ve çalışanın uzlaşması halinde bu süre uzatılabiliyor. Burada önemli olan her iki tarafın da menfaatlerinin korunması.

 

 

 

 

Evlilik izni tek seferle mi sınırlıdır?


Birden fazla kez evlenen çalışan, her evlilik için ayrı izin kullanabiliyor. Yani bu izin türü tek seferlik değil ve herhangi bir sayı sınırı bulunmuyor.

 

 

Evlilik izni dilekçesi nasıl hazırlanır?

 

  • Evlilik tarihi belli olan çalışanın, izin için öncelikle işverene veya insan kaynakları yetkilisine bilgi vermesi gerekiyor. 
  • Sonrasında evlilik tarihi ve verilecek makamı da içerecek şekilde bir dilekçe yazılıyor.
  • Dilekçede bildirimin amacı, izni talep eden çalışanın adı, soyadı, adresi ve imzasının yer alması gerekiyor. 
  • İnternette pek çok dilekçe örneği mevcut. Bununla birlikte işveren tarafından standart bir dilekçe örneğinin belirlenmesi, bu konuda oluşabilecek soru işaretlerinin ve karışıklıkların önüne geçilebilmesi adına son derece önemli.

 

 

 

Evlilik izni dilekçe örneği

 

Özel sektör çalışanları için dilekçe örneği:

(Dilekçenin verileceği şirket ve birimin adı)'nın dikkatine!

Konu: Nikah izin talebi.

Firmanızın … biriminde …. olarak görev yapmaktayım. …/…/… tarihinde nikah yapacağımdan, sayılı İş Kanunu'nun 2. ek maddesi uyarınca 3 gün mazeret izni kullanmak istiyorum.

Gereğini arz ederim.

 

…./…./….

Adı ve soyadı

İmzası


İkamet adresi:
İznin geçirileceği adres:
Telefon numarası:

 

Memurlar için dilekçe örneği:

 

(Dilekçenin verileceği birimin adı)'nın dikkatine!

…/…/….. tarihinde evlenecek olmam nedeniyle, sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun maddesinin (B) fıkrası uyarınca 7 (yedi) gün izin kullanmak istiyorum.

Gereğini bilgilerinize arz ederim.

Adres:
İznin geçirileceği adres:
Telefon numarası:

 

…./…./….

Adı ve soyadı:
Unvanı:
Kurum sicil numarası:

İmzası

 

Memurlar için evlilik izni süreci: Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun maddesi evlilik izni ile ilgili kuralları kapsıyor. Söz konusu kanunun ilgili maddesi uyarınca kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda öğretmenler, hemşireler ve diğer devlet memurları 7 gün izin kullanabiliyor. Bu sürenin başlangıcı resmi nikah tarihi olabileceği gibi nikah ve düğün tarihlerinin farklı olması durumunda memurun tercihine göre belirlenebiliyor. Memurun izin kullanabilmesi için öncelikle evlilik tarihinin alınması ve daha sonra çalışılan kuruma hitaben dilekçe yazılması gerekiyor.

Özel sektörde çalışanlar için evlilik izni süreci: Özel sektör çalışanlarında da süreç tıpkı devlet memurlarında olduğu gibi ilk olarak evlilik tarihinin belirlenmesi ile başlıyor. Daha sonra işverene sözlü ve yazılı olarak bilgi verilmesi, evlilik izninin kullanılacağı tarih ve gün sayısı gibi detaylar üzerinde karşılıklı olarak uzlaşıya varılması gerekiyor.

Ticket Compliments sayesinde şirketler, çalışanlarının en özel gününü kapsamlı avantaj ve ayrıcalıklarla kutluyor
Evlenen çalışanlarınıza düğün hediyesi olarak Ticket Compliments'ın zengin ürün ailesinden hediye kartı armağan ederek bu özel günlerinde yanlarında olduğunuzu gösterebilir, motivasyonlarının yükselmesini sağlayabilirsiniz. Böylece onlar ihtiyaçlarını karşılarken siz de daha yüksek kurumsal bağlılık ve verimlilik elde edersiniz. Ticket Compliments kapsamındaki ürünler sayesinde hangi markayla anlaşacağınız ve hangi hediyeyi temin edebileceğiniz gibi operasyonel süreçlerden de kurtulursunuz. Böylelikle zaman ve maliyet tasarrufu sağlarsınız. 

Çalışanlarınıza seçim özgürlüğü sunun
Evlenecek olan çalışanlarınıza Ticket Compliments ürünlerinden hediye ederek  seçimlerinde çok daha özgür olmalarını sağlayabilirsiniz. Çalışanlarınız bu sayede giyimden kozmetiğe, küçük ev aletlerinden elektroniğe, gıda alışverişinden erzak yardımına kadar pek çok farklı ihtiyacını seçkin markaların mağazasında, kendi beğenilerine göre alabilirler. Anlaşmalı markaların satış noktalarında, gönüllerince alışveriş yapmanın rahatlığını yaşayabilirler. Bu ise size verimlilik, çalışan bağlılığı ve marka sadakati olarak döner.

İşte düğün hediyesi olarak düşünebileceğiniz Ticket Compliments ürün ailesi!

Ticket Compliments Kart Mix
Küçük ev aletlerinden kişisel bakım cihazlarına kadar birçok teknoloji ürününde,  giysi ve ayakkabıda seçkin markalardan alışveriş imkanı sunan Ticket Compliments Kart Mix, tam da yeni evlenen çalışanlarınıza hediye edebileceğiniz, geniş kapsamlı bir ürün. Mix sayesinde çalışanlarınız 1 yıl boyunca anlaşmalı markalardan ister dijital ister fiziksel kartıyla alışveriş yaparak dilediği mağazada dilediği tutarı, esnek ve parçalı olarak harcama özgürlüğünün keyfini çıkarabilir.

Ticket Market Kartı
Binlerce anlaşmalı markette geçerli olan Ticket Market Kart ile yeni evli çalışanınızın mutfak masraflarına destek olabilir; motivasyon ve memnuniyetini artırabilirsiniz. Böylece yeni evli çalışanınız, yaptığınız bu anlamlı jest ile ihtiyaçlarını dilediği noktadan gönlünce karşılayabilir. Siz de zamandan ve operasyonel maliyetlerden tasarruf etmenin avantajını yaşarsınız.

 

 

Evlilik izni hakkında sıkça sorulan sorular

 

yılında evlilik izni kaç gün?
yılında evlilik izni özel sektör çalışanları için 3 gün, devlet memurları içinse 7 gün olarak belirlenmiş durumda. Bununla birlikte bazı özel şirketler evlilik iznini 5 gün şeklinde de uygulayabiliyor. Çalışan ve işverenin karşılıklı anlaşmaya varması durumunda bu sürenin daha fazla uzatılması da mümkün.

 

Evlilik izni 5 gün oldu mu?
Evlilik izni için özel sektörde belirlenen asgari süre 3 gün. Ancak kimi işletmeler çalışan memnuniyetini sağlamak amacıyla bu izni 5 güne kadar uzatabiliyor. Üstelik bu süre, yapılan sözleşmelerle de güvence altına alınabiliyor.

 

Evlilik izni için 1 yıl çalışmak şart mı?
Çalışanın yıllık izne hak kazanması için iş yerinde en az bir yıl süreyle çalışması gerekiyor. Ancak mazeret izni kategorisine giren evlilik izninde böyle bir koşul bulunmuyor. Dolayısıyla çalışanın işe giriş tarihine bakılmaksızın evlilik izni hakkı mevcut.

 

Evlilik izni hafta sonuna denk gelirse ne olur?
İlgili kanunda evlilik izni için belirlenen gün sayısı "iş günü" olarak değil, sadece "gün" şeklinde geçiyor. Bu nedenle evlilik tarihinin hafta sonu veya resmi tatile denk gelmesi durumunda işverenin ek izin verme zorunluluğu yok. Ancak pek çok tartışmaya da neden olan bu konuda işverenler çalışan memnuniyetini sağlamak adına izin süresini iş gününe denk gelecek şekilde başlatabiliyor.

 

İşveren evlilik izni kullandırmazsa ne olur?
Evlilik izni, aynı zamanda yasa ile korunan bir hak. Dolayısıyla bu iznin işveren tarafından kullandırılmaması durumunda çalışan, haklı fesih yolu ile iş sözleşmesini sonlandırabiliyor; kıdem tazminatı başta olmak üzere tüm haklarını alarak işinden ayrılabiliyor.

 

Evlenen işçi işten çıkabilir mi?
İlgili kanun kapsamında kadınlara evlendikten sonra 1 yıl içinde kıdem tazminatını da alarak işten çıkma hakkı tanınıyor. Erkek çalışanlar için ise bu uygulama mevcut değil.

Evlenen işçi işten çıkarılabilir mi?
Evlenme nedeniyle işten çıkarılma halinde çalışan, işverene dava açarak haklarını arayabiliyor. Böyle bir durumda, çalışanların özellikle iş hukuku alanında uzmanlaşmış olan avukatlardan destek alması büyük önem taşıyor.  

 

Evlilik izni maaştan kesilir mi?
Evlenenlere tanınan yasal bir hak olan evlilik izni, mazeret izni başlığı altında yer alıyor ve maaştan herhangi bir kesinti yapılmadan kullanılıyor.

 

Evlilik izni evlenmeden önce alınabilir mi?
Evet. Çalışan bu hakkını kullanabilmek amacıyla evlilikten hemen önce veya sonra izin alabiliyor.

 

Evlilik izni yıllık izinden düşer mi?
Hayır. Evlilik izni, çalışanın yıllık izninden bağımsız olarak veriliyor ve izin süresinden düşmüyor.

Evlilik İzni

Evlilik izni, İş Kanunu çerçevesinde tıpkı pek çok diğer özel izin türünde olduğu gibi ayrıca ele alınmış olan bir izin türüdür.

Bildiğiniz üzere İş Kanunu ücretli izin, ücretsiz izin ve yıllık izin gibi farklı izin çeşitlerini çalışanlara sunarken aynı zamanda cenaze izni ya da doğum izni gibi özel durumlar ve zaman dilimleri çerçevesinde de izinler düzenlemiştir.

Özellikle özel sektörde evlilik izni, evlenmeyi planlayan ya da yeni evli çiftler için en çok merak edilen konuların başında yer alıyor.

Bu yazımızda sayılı İş Kanununda evlilik izni yönetmeliği ve gerekliliklerini inceleyeceğiz.

Fakat genel olarak iş hukuku ile ilgili temel kavramlara ulaşmak istiyorsanız iş hukukubaşlıklı yazımızı incelemenizi rica ederiz.


Evlilik İzni Nedir?

Evlilik izni, düğün izni ya da diğer adıyla evlilik mazeret izni, normal şartlar altında işçinin evlenmesi durumunda ücretinden kesinti yapılmadan 3 gün kullanılan mazeret izni türüdür.

Bu izin iş hukukunda hukuk kapsamında İş Kanununun 2. ek maddesinde düzenlenmiştir.

Mazeret izni ile ilgili ayrıntılar içi Mazeret İzni Nedir Ve Nasıl Kullanılır? başlıklı yazımız incelenmelidir.

Burada vurgulanması gereken en önemli nokta, kanunen belirtilen bu sürelerin asgari süreler olduğudur ve iş sözleşmesi çerçevesinde artırılabilir niteliktedir.

İzin yapmak isteyen çalışan iş sözleşmesinde belirlenen sürelere uygun şekilde bir form doldurabilir ve o süreler dahilinde düğün izni talep edebilir.


Ne Zaman Kullanılır?

Öncelikle belirtmekte fayda vardır ki bu iznin nikah öncesinde ya da nikah sonrasında kullanılması gerektiğine dair de herhangi bir kural getirilmemiştir.

Başka bir deyişle &#;Evlilik izni hangi gün başlar?&#; sorusunun cevabı yine işçi ve işverenin inisiyatifine bağlıdır demek mümkün.

Bu izin türü işçi evlendikten hemen sonra kullanılabildiği gibi evlendikten sonra işçinin tercih ettiği bir süre diliminde de kullanılabilir.


Şartları Nelerdir?

Tekrar vurgulamak isteriz ki bu izne hak kazanabilmek için bir takım şartların yerine getirilmesi gerekmektedir.

Her ne kadar resmi düğün hakkı kullanmak için evlendikten hemen sonra izne çıkmayı gerektirmese de bu izni işverenden alabilmek için belli başlı evraklar talep edilmektedir.

Bu evrak ve şartların başında nikah töreni için günün alınmış olması ve nikah tarihinin belirtilmiş olması gerekir.

Evlilik izni kullanımı sırasında nikah davetiyesinde belirtilen gün veya düğün tarihi dikkate alınır ve izin süresi akabinde başlatılabilir.


Evlilik İzni Kaç Gündür?

Diğer madde başlıklarından kısa ifade edildiği üzere iş sözleşmeleri ve toplu iş sözleşmeleri ile daha uzun bir süre öngörülmemiş ise iş hukukuna giren işlerde 3 gündür.

Devlet memurlarında ise 7 gün olarak belirlenmiştir.


Hafta Sonuna Denk Gelirse Ne Olur?

Bu izin süresi izni süresi kanunen çalışma günlerinden sayılmaktadır. 2. ek maddede belirtilmiş olan özel durum izinlerinin tamamı iş günlerden sayılmaktadır.

Yasal olarak verilen bu 3 günlük izin, yıllık izinden bağımsız olarak düzenlenen ve ücretli olan bir izindir.

Bu nedenle de bu izin yıllık izin ve hafta tatili sürelerinden düşmez. Bu gibi bir durum ile karşılaşan çalışanlar haksız kesilen ücretleri için yahut eksik kullandırılan izinleri için işverenlikten tazminat talep edebilir.

Yine aynı şekilde balayı süresini de kısmen ifade edebilen süreler boyunca işçiye çalışmış gibi ücretleri ödenmeye devam eder. Evlilik izni süresinde ödemesini alamadığı kanısına varan çalışan da dava açma yoluna başvurabilir.

Tabii belirtmekte fayda vardır ki İş Kanunu çerçevesinde işçi ve işveren arasında herhangi bir uyuşmazlığın meydana gelmesi durumunda uzman bir avukat ya da hukuk danışmanı yardımı ile yargı yoluna başvurmak her zaman daha büyük bir avantaj ve kolaylık sağlayacaktır.

Evlilik izninin birden fazla kez kullanılıp kullanılamayacağı sorusudur. Bu konu ile ilgili de kanunumuzda herhangi bir kısıtlama olmadığı gibi çalışan, yaptığı her evlilik için evlilik izni hakkını kullanabilmektedir.


Memurlarda Evlilik İzni Süreci

Her ne kadar İş Kanunu&#;muz çerçevesinde genel hükümler ile belirtilmiş olsa da kamu sektöründe de paralel düzenlemeler bulunmaktadır.

Doğal olarak bir memur evlilik izni ile ilgili en fazla ne zaman başlayacağını merak eder. &#;Memur evlilik izni kaç gün?&#; sorusunun cevabı olan uygulamalar, bazı durumlarda farklılık gösterebilmektedir.

Bu husus da aslen işverenin inisiyatifine ve işçinin talebine bağlı değişebilmektedir desek yanlış olmaz.

Düğün izni memur açısından sayılı Devlet Memurları Kanununun Mazeret İzni başlığı altındaki maddesinde kaleme alınmıştır.

Tıpkı yazımızın başında bahsetmiş olduğumuz ek 2. maddede olduğu gibi bu maddede de ölüm, doğum ve nikah izinleri birlikte ele alınmış ve şöyle ifade edilmiştir:

Memura eşinin doğum yapması halinde isteği üzerine on gün babalık izni, kendisinin veya çocuğunun evlenmesi ya da eşinin, çocuğunun, kendisinin veya eşinin anne, baba veya kardeşinin ölümü halinde isteği üzerine yedi gün izin verilecektir.

Tabii ki bu noktada da düğün izni hakkı doğabilmesi için nikahın ve evliliğin gerçekleşmiş olması şartı aranmaktadır. Memur evliliğini gerçekleştirdikten sonra belirtilen süreler içerisinde bir düğün izni dilekçesi hazırlayarak talebi ile işverenine başvurabilir.

Önemli olan bu iznini içinde bulunduğu takvim yılı içerisinde kullanıyor olmasıdır. Az evvel bahsetmiş olduğumuz sebep yüzünden, yani işçinin evlendikten sonra 10 gün içinde iznini kullanmadığından ötürü izin vermeyen bir işverene karşı evlilik izni davası açma hakkı ortaya çıkabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası