çebiç yemeği / Konya Yemekleri: Konya'nın En Meşhur 15 Yöresel Yemeği | Fixbilet Blog

Çebiç Yemeği

çebiç yemeği

Selçuklu mutfağının unutulmaz lezzetleri

BİRYAN / ÇEBİÇ YEMEĞİ

Malzemeler (4 kişiden fazla)

Pişme Süresi: Çebiçin özelliğine göre saat arası

Çebiç İçin:

1 keçi veya koyun kuzusu (bir yaşını doldurmamış olacak)

Çebice Sürmek için:

2 su bardağı süzme yoğurt

1 su bardağı kuyruk yağı veya sadeyağ

1 iri soğan ( çok ince kıyılmış)

5 diş sarımsak (dövülmüş)

2 yemek kaşığı tuz

Çebiçe saplamak İçin:

10 - 15 arpacık soğan

1 baş sarımsak

Süslemek için:             

Soğan suyunda 5 dakika

Bekletilmiş tere, nane vb

Mevsim çiçekleri

Beraberinde:

Çebiçin suyuyla pişirilmiş bulgur pilavı

YAPILIŞI

Kuzuyu tandıra asılacağı gün kes. Başını ayırmadan boynuzlanı al, derisini yüz. İç organlarını çıkar. Bu işlemleri çok dikkatli ve temiz yap. Çünkü sulanmaması için hayvan yıkanmamalı, yıkanırsa temiz bir bezle çok iyi kurulanmalı. Bir kapta çebiçe sürülecek malzemeleri karıştır, kuzunun dışına ve içine sür. Uzun sivri bir bıçakla hayvanın kaba etli yerlerini del, ayıklanmış soğan ve sarımsakları yerleştir. (Kahvaltıda yaprak ciğer olarak kullanılmayacaksa) yüreği ve böbrekleri karnına koy. Bir tepsi içinde 2 saat dinlendir. Kuzunun dört ayağını telle birbirine sağlam bir şekilde bağla. Kafasını ayakların arasına yerleştir. Bağlı ayaklarının arasından sağlam bir demir şiş geçir. Pişerken düşmemesi için belinden de bir tel geçir. Tandın yak, alevli hali geçip, orta harareti bulunca (ekmek pişirme ısısı) içine kuzunun suyunun damlaması için yarıya kadar su dolu bir büyük tencere oturt. Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra sarkıt, demir işlerin uçlarını dışarıda bırak. Tandırın ağzına bir saç kapat, etrafını hava almayacak şekilde çamur ve cila ile sıva. Tandırın alt tarafındaki kullesini (hava alma deliği) de çamur ve cila ile iyice kapat. Çebici pişmesi için kendi haline bırak. Pişme süresi hayvanın taze, yaşlı, zayıf besili olmasına göre değişir. Genç ve zayıf hayvanlar ,5 saatte; besili ve yaşlı olanlar 2,,5 saatte pişer. Pişme süresince tandır sık sık gözle, hava alan yerlere cila sür. Kuzu pişince keserle sacın kenarlarına yavaşça vurarak çamurları al, sacı kaldır, demirin iki ucundan tutarak kuzuyu dışarı çıkar, telleri çöz. Tandırın dibindeki tencereye akan yağlı suya pişmiş olan ciğer, yürek ve böbrekleri de kuşbaşı doğrayarak salma tekniğiyle acele bulgur pilavı yap. Kuzuyu alacak büyüklükte bir tepsiye pilavı yerleştir. Kuzunun başını koy. Ayaklarının arasından çıkartarak pilavin üzerine yerleştir, ağzına yeşillik süsle, sofraya al. Tepsideki pilavın kenarlarını bir sıra yeşillik bir sıra mevsim çiçekleri ile süsle.

b14d84bbbae-ac48cjpg

ARABAŞI ÇORBASI (Selçuklu Usulü Erikli)

Malzemeler (4 kişilik)

Pişme Süresi: dakika

Çorba için:

1 tavuk veya koyun boynu

10 su bardağı su

(tavuğu haşlamak için)

1 tatlı kaşığı tuz

yemek kaşığı tereyağı

2 yemek kaşığı un

1 su bardağı dağ eriği ezmesi

5 su bardağı tavuk suyu

Hamuru İçin:

5 su bardağı tavuk suyu

1 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

Erikleri akşamdan ıslat. Sabah haşla, süzgeçten geçir. Tavuk veya boyun etini tencerede 10 su bardağı su ile ateşe koy. Pişmesine yakın tuz at, yumuşayıncaya kadar pişir suyunu süz, göğüs etlerini tel tel dit. Suyu azalmışsa kaynar su ilave ederek 10 su bardağına tamamla. Tencerede yağı erit, unu ilave et, hafif ateşte sararıncaya kadar kavur, yeterince erik ezmesini ilave et. (Ekşiliğini zevkine göre ayarla). Biri soğuk biri sıcak beş su bardağı tavuk suyunu meyaneye ilave et, karıştırarak kaynamaya başlayınca çok hafif ateşe al, etleri ilave et, kapak ört. 10 dakika pişir.

Hamuru: Tencereye 5 su bardağı tavuk suyunu koy, orta ateş üzerine al. Tahta kaşıkla karıştırarak azar azar un ilave et, tuz at. Çok hafif ateşte devamlı karıştırarak koyulaşınca tepsiye dök. Donunca baklava dilimi kes, ortasını bıçakla çorba kasesini veya tasını alacak kadar aç. Sıcak çorbayı kase veya tasa dök, tepsideki hamurun ortasına yerleştir, sofraya al.

funduszeue.info

DÖVMELİ DANE (Dövme Pilavı)

Malzemeler (4 kişilik)

Pişme Süresi: dakika

4 su bardağı et suyu

1 çay kaşığı tuz

2 su bardağı dövme

(8 saat öncesinden ıslatılmış) /4 su bardağı sadeyağ

YAPILIŞI

Et suyunu kaynat, tuz at. Islatılmış dövmeyi, ilave et (et suyu dövmenin iki misli olmalıdır. ) Üç dakika harlı, üç dakika orta, üç dakika hafif ateşte pişir. Suyunu çekip göz göz olunca tavada yağı kızdır, üzerine gezdir. Yağlı kağıt ve kapak ört, çok hafif ateşte 20 dakika demlendir.

bacbea-a14b-dafejpg

KARIŞIK SALATA

Malzemeler (4 kişilik)

8 marul yaprağı

4 havuç

2 beyaz turp

1 çay kaşığı tuz

Üzerine:

1/2 su bardağı üzüm sirkesi

1 diş sarımsak

1 çay kaşığı tuz

YAPILIŞI

Marullar yıka, sulan gidinceye kadar süzdür. Havuçları kazı, rendele; turpu soy, rendele, tuz at, elle ov, suyunu sık. Sebzeleri tabağa düzenle. Sarımsağı tuzla döv, sirkeyi karıştır, yüzüne gezdir.

funduszeue.info

&#;ebi&#; tarifi

Kuzuyu, tandıra asılacağı gün kesin. Başını ayırmadan boynuzlarını alıp, derisini yüzün. İç organlarını çıkartın.

Bu işlemleri çok dikkatli ve temiz yapın. Çünkü sulanmaması için hayvanı yıkamamalısınız, yıkarsanız da temiz bir bezle çok iyi kurulamalısınız.

Soğanları çok ince doğrayın ve sarımsakları ezin.

Bir kapta soğan, sarımsak, yoğurt,salça ve tuzu karıştırın, kuzunun dışına ve içine sürün.

Uzun sivri bir bıçakla hayvanın kaba etli yerlerine ayıklanmış soğan ve sarımsakları yerleştirin.

Kahvaltıda yaprak ciğer olarak kullanılmayacaksa ciğeri, yüreği ve böbrekleri karnına koyun.

Bir tepsi içinde 2 saat dinlendirin.

Kuzunun dört ayağını telle birbirine sağlam bir şekilde bağlayın.

Kafasını ayaklarının arasına yerleştirip bağlı ayaklarının arasından sağlam bir demir şiş geçirin.

Pişerken düşmemesi için belinden de bir tel geçirin.

Tandırı yakın, alevli hali geçip, orta harareti bulunca (ekmek pişirme ısısı) içine kuzunun suyunu toplamak için yarıya kadar su dolu büyük bir tencere koyun.

Kuzuyu sırtı aşağı gelecek şekilde tandıra sarkıtıp, demir şişlerin uçlarını dışarıda bırakın.

Tandırın ağzını bir sac ile kapatıp, etrafını hava almayacak şekilde çamur ve cila ile sıvayın.

Tandırın alt tarafındaki kullesini (hava alma deliği) de çamur ve cila ile iyice kapatın.

Çebici pişmesi için kendi haline bırakın.

Pişme süresi hayvanın taze, yaşlı, zayıf, besili olmasına göre değişir. Genç ve zayıf hayvanlar ,5 saatte; besili ve yaşlı olanlar ise 2,,5 saatte pişer.

Pişme süresince tandırı sık sık kontrol edip, hava alan yerlere cila sürün.

Kuzu pişince keserle sacın kenarlarına yavaşça vurarak çamurları alıp, sacı kaldırın, demirin iki ucundan tutarak kuzuyu dışarı çıkarıp, telleri çözün.

Tandırın dibindeki tencereye akan yağlı suya pişmiş olan ciğer, yürek ve böbrekleri de kuşbaşı doğrayarak bulgur pilavı yapın.

Kuzuyu alacak büyüklükte bir tepsiye pilavı yerleştirin.

Kuzunun başını ayaklarının arasından çıkartarak pilavın üzerine yerleştirin.

Tepsideki pilavın kenarlarını bir sıra maydanoz ve mevsim çiçekleri ile süsleyip, servis yapın.

Konya Yemekleri >> Konya&#;da Ne Yenir? Konya&#;nın Neyi Meşhur?

Konya&#;ya seyahat planınız mı var? Peki Konya&#;ya gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Konya yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Konya her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

konya

Konya&#; da Gezilecek Yerleriçin blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Konya Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Sizin İçin 10 Lezzetli Konya Yemeklerini Listeledik.

1. Etli Ekmek

konya-etli-ekmek

&#;Konya&#;da ne yenir?&#; sorusunun ilk akla gelen cevabı Etli Ekmektir. Lezzeti ile ünü Konya il sınırlarını da aşmış bir çok ilimizde yapılır hale gelmiştir. Ancak bu lezzetin tadına varabilmek için etli ekmeği yerinde yani Konya&#;da yemelisiniz. Her ne kadar lahmacuna benzetilse de lezzeti ve tadı oldukça farklıdır.

2. Çebiç

Konya yöresel lezzetlerinden biri olan Çebiç, ciğer sevenlere eşsiz bir tat vadediyor. Çünkü bu lezzet genellikle kahvaltı zamanında tüketiliyor. Hem pişirilme hem de sunum aşamasında oldukça zahmetli olan bu yemek kuzu ciğerinin ağır ağır pişmesi ve bulgur pilavı eşliğinde servis edilmesi ile hazır hale geliyor. Yöre halkının belirttiğine göre Eylül ayında tüketilen çebiç daha a bir lezzetli oluyormuş. Çünkü Eylül ayında kuzular en olgun dönemlerinde oluyorlarmış.

3. Bamya Çorbası

Yüzünüzü ekşittiğinizi görür gibiyiz. Genellikle belirli bir kesimin yemeğini bile tüketmekten hoşlanmadığı bu sebzenin Konya&#;da severek ve sıklıkla çorbası tüketiliyor. Hem yemek hem de çorbasını bir kez olsun Konya&#;da denemelisiniz.

Bol limonun ekşi tadı, dana etinin lezzeti ve bamyanın buluşması ile damak çatlatan bir çorba ortaya çıkıyor. Esnaf lokantalarında kolaylıkla bulabileceğiniz bu lezzeti bizce seveceksiniz.

4. Fırın Kebabı

Kebap kültürü ülkemizde oldukça yaygındır. Adana Kebabı, Urfa Kebabı ve İskender Kebap&#;tan sonra kesinlikle Konya&#;da denemeniz gereken bir lezzet Fırın Kebabı. Yumuşacık pidelerin üzerine koyun veya kuzu etinin konulması ile servis ediliyor. Ancak önemli bir nokta var ki fırın kebabını da usta ellerden yemelisiniz ki bu eşsiz tadın lezzetine varabilesiniz.

5. Mevlana Böreği

konya-mevlana-boregi

Konya&#;da türbesi bulunan Mevlana Celaleddin Rumi&#;nin &#;Yine gel, yine gel! Kim olursan ol, yine gel!&#; sözüyle ve Konya&#;nın eşsiz lezzetleri ile Konya&#;ya yeniden gitmek isteyeceksiniz. Konya&#;ya yolu düşenlerin kesinlikle ziyaret ettiği Mevlana&#;dan esinlenmiş ve ismini almış Mevlana Böreğinden bahsedelim size. Sabah kahvaltı ve gün içerisinde atıştırmalık olarakta tüketilen bu börek dışı çıtır ve iç harcı bulunan üçgen şeklinde bir lezzet. İç harcında soğan, kıyma ve maydanoz gibi lezzetlerle hazırlanan Mevlana Böreği sıcacıkken tüketilince efsane bir lezzete dönüşüyor.

6. Batırık

Konya yöresel lezzetlerinden biri de Batırık. Hepimizin bildiği mercimek köftesine oldukça benzeyen bir görüntüye sahip. Ancak lezzet olarak mercimek köftesinden oldukça farklı. İçerisinde yöreye özgü düğürcük, menengiç ve çeşitli baharatlar konularak hazırlanan Batırık&#;ı esnaf lokantalarında kolaylıkla bulabilirsiniz.

7. Kaygana

Konya yöresel lezzetlerinden kahvaltılara renk ve lezzet katan Kaygana&#;dan bahsedelim size. Kaygana Trabzon&#;da da sıklıkla yapılan bir lezzet. Ancak Trabzon&#;da yapılandan oldukça farklı bir yapıya sahip. Genel olarak un, kabartma tozu ve süt ile hazırlanan hamur harcının içerisine ıspanak ve kaşar peyniri ekleniyor. Gözleme veya akıtma şeklinde pişirilen lezzeti kesinlikle Konya&#;da denemelisiniz.

konya-otobus-bileti

8. Arabaşı Çorbası

Arabaşı Çorbası bir dönem yenilme şekli olarak oldukça gündemdeydi hatırlarsanız. Konya&#; ya özgü çorbalardan bir tanesi de Arabaşı Çorbası. Ancak bu çorba Anadolu&#;da sıklıkla karşımıza çıkan bir lezzet.

Çorba için özel bir hamur hazırlanır. Salçalı, acılı veya etli şekilde hazırlanan çorbanın sulu kısmı ile beraber tüketilir. Burada ki püf nokta hamuru çiğnemeden yutmaktır. Bu eşsiz deneyimi Konya&#;da kesinlikle denemelisiniz.

9. Tirit

Anadolu&#;nun bir çok şehrinde yapılan ve severek tüketilen bir lezzet Tirit. Konya&#;da da sıklıkla ve severek tüketiliyor. Ancak yörede tirit güveçte pişiriliyor. Eşsiz bir et suyu ile pişen Konya usulü Tirit damak çatlatan bir lezzet şöleni sunuyor.

Sacarası

konya-sacarasi

&#;Konya&#; da Ne Yenir?&#; diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlıya. Kapanışı Sacarası ile yapmak istiyoruz. Fıstık ve kaymak eşliğinde servis edilen efsane damak çatlatan bu lezzetli Konya&#; da kesinlikle denemelisiniz.

Türkiye&#;nin Her YerindenKonya Otobüs Biletiİçin

funduszeue.info

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası