dijital takograf süresi uzatildi / Dijital takograf 6 ay uzadı

Dijital Takograf Süresi Uzatildi

dijital takograf süresi uzatildi

Bilal Yeşil

Hatırlanacağı üzere, Ocak 2020 de analog takografların dijital takograf ile değiştirme süresi 10 Temmuz 2020 tarihine uzatılmıştı. 150 000 araca yetecek miktarda dijital takografın temin edilememesi ve kalan sürede servislerin bu miktarda takografı değiştirmesi mümkün olmadığından (BY), 4 Temmuz 2020 tarihinde Resmî Gazetede yayınlanan yönetmelik değişikliği ile, süre, ‘’ 2008 model ve sonrası araçların analog takografları değiştirme süresi, 1.10.2020 tarihinden sonraki ilk araç muayenesinden önce’’   şeklinde uzatılmıştır.

Buna göre, 1.10.2020 tarihine kadar takograf muayenesinde ve araç muayenesinde uygun takograf takılı olup olmadığına bakılmayacak, ama araç 2008 model ve üstü bir araç ise 2.10.2020 tarihinde araç muayenesine gittiğinde, dijital takograf takılı değilse, araç muayenesinden geçemeyecektir.

Bu noktada bazı konuları tekrar hatırlatmakta fayda var. Bu kural ‘’YURTİÇİ NAKLİYATTA’’ çalışan araçlar için geçerlidir. AETR (Uluslararası Karayolu Taşımacılığında Çalışan Mürettebatın Çalışma Koşullarına Dair Avrupa Sözleşmesi) sözleşmesi ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2010 yılında yayınlanan Takograf Cihazları Yönetmeliğine göre, uluslararası nakliyatta çalışan ve 16 Haziran 2010 tarihinden sonra yeni tescil edilen araçlar dijital takograf takmak zorundadır.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından 2012 yılında yayınlanan Takograf Cihazları Muayene ve Damga Yönetmeliği, 30 Haziran 2014 tarihinden sonra yeni tescil edilen ve yurtiçi nakliyatta çalışan araçların dijital takograf takmasını zorunlu kılmış, ayrıca geçici bir madde ile yine ‘’YURTİÇİ NAKLİYATTA’’ çalışan araçların 1996 model yılından başlayarak belirlenen takvime göre dijital takograf takması hükmünü getirmiştir. Geçici üçüncü madde aşağıdaki gibidir;

GEÇİCİ MADDE 3 –(1)(1) (Değişik fıkra:RG-7/1/2016-29586) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve sonrası araçlarda kullanılan analog veya elektronik takograf cihazlarının, aşağıda belirtilen sürelerde dijital takograf ile değiştirilmesi zorunludur:

a) 1996-1998 model araçlar, 30/6/2016 tarihine kadar.
b) 1999-2001 model araçlar, 31/12/2016 tarihine kadar.
c) 2002-2004 model araçlar, 31/12/2017 tarihine kadar.
ç) 2005-2007 model araçlar, 31/12/2018 tarihine kadar.
d) (Değişik:RG-9/1/2020-31003)(2) 2008 ve sonrası model araçlar, 10/7/2020 tarihine kadar.

(2) Yurt içinde taşımacılık yapan ve takograf kullanması zorunlu olan 1996 model ve sonrası araçlarda kullanılan ve birinci fıkrada belirtilen süreç dışında değiştirilmesi gereken analog veya elektronik takograf cihazları, birinci fıkrada belirtilen süreler dikkate alınmaksızın dijital takograf ile değiştirilir.

Uluslararası taşımacılık yapan firmalar, takograf muayenesinde ve araç muayenesinde bu konuda sorun yaşadıklarında, mutlaka yazılı olarak mevzuatı hatırlatıp, bu nedenle uğrayacakları kayıpların tazmini için adli mercilere başvuracaklarını bildirmelidirler. Hatta araç muayenesi için randevu aldıklarında, bu bildirimi yapmalıdırlar.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, bu yönetmelikte 2012 yılından beri 6 (Altı) kere değişiklik yapmıştır.

Tüm unsurları ile uygulanabilirse (Servislerin doğru muayene yapması, eksiksiz bir mevzuat ve etkili bir denetleme), takograf uygulaması,  kazaların önlenmesinde etkili bir uygulamadır. Kazaların ikinci önemli nedeni ise aşırı hızdır. Aşırı hızı  önlemenin  yöntemi ise M2, M3, N2,N3 (Kamyon, kamyonet, ve otobüsler , minibüsler)  sınıf araçlarda zorunlu olan ve zaten takılı olan  hız sınırlandırıcı donanımların devreye alınmasıdır. Hız sınırlandırıcı donanımlar da ‘’Ölçüler ve Ayar Mevzuatı’’ kapsamındadır ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetki ve sorumluluk alanındadır. Hız sınırlandırıcı donanımların devreye alınabilmesi için, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir ‘’Hız sınırlandırıcı donanımlar servis hizmetleri yönetmeliği’’ çıkarması gerekmektedir.  Takograf Muayene ve Damga Yönetmeliğinde son 8 (sekiz) yılda 6 değişiklik yapan Bakanlık, 2006 yılından beri (14 yıl) hız sınırlandırıcı donanımlar için servis yönetmeliğini neden çıkaramaz? Siz olsanız, merak etmez misiniz?

Bilal Yeşil

İçişleri Bakanı Soylu: Dijital takograf süresi 6 ay uzatıldı

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ndeki "Geleneksel Çarşamba Konferansları" öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun takograf düzenlemesi hakkındaki sorusuna Soylu, 2012'de özellikle kara yolundaki yolcu ve yük taşımacılığı için manuel takograflardan dijital takograflara geçilmesine yönelik kademeli düzenleme getirildiğini hatırlattı. Bu düzenlemenin getirilmesinin temel sebeplerinden birinin, kara yolu ve sürücü güvenliğinin sağlaması olduğunu belirten Soylu, bu adımın 5 yıllık bir zaman periyoduna yayıldığını belirtti.

İçişleri Bakanı Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının takograf ile ilgili bir detaya önem verdiğine işaret ederek, "Detay şuydu; kademeli bir geçiş sağladı. Araçların modellerine göre bir geçiş sağlamaya çalıştı. En nihayetinde son kademe yani son model araçlara geldi. O da 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi." bilgisini verdi.

Ulaştırma Bakanlığı açısından yükün takibinin de önemli olduğuna işaret eden Soylu, şöyle devam etti:

"Bu konuda 31 Aralık'ta gerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gerekse Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ortaya koymuş olduğu bu değerlendirmelerin tarihi sona erdi. Böylece iş, İçişleri Bakanlığına geçti. Bizim denetlemelerimiz doğal olarak başladı. Burada 31 Aralık 2019 tarihine kadar bir yoğunlaşma söz konusu oldu. Bu arada sektörden de talepler geldi. 'Biz bu tarihi biraz daha uzatabilir miyiz?' diye. Nakliye sektörünün bir yoğunluk yaşadığını ve bu yoğunlukta yetiştiremediklerini ifade ettiler.

Yaklaşık 350 bin araç dijital takograf sahibi oldu. 150 bin araç da henüz 31 Aralık 2019'un bitmesine rağmen takograf takamadı. Ortada bir cari durum söz konusu. Bu cari durum için Sayın Cumhurbaşkanımızın da olurları bu noktaydı. 10 Temmuz 2020 tarihine kadar, yani 6 aylık bir ek süre ihtiyacı olduğu değerlendirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da bir yönetmelik hazırladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla 10 Temmuz 2020 tarihine kadar 6 aylık bir uzatma söz konusu olacak. Gerek otobüs gerek çekici gerekse kamyon esnafından ve sahiplerinden beklentimiz bu konudaki 10 Temmuz 2020'ye kadar bu geçişi tamamlamaları."

Bir basın mensubunun takograf için kesilen cezalarla ilgili bir çalışmanın olup olmadığına ilişkin sorusuna Soylu, "Telafi edilmesi gereken bir süreç." cevabını verdi.

Akademi personeliyle bir araya geldi

Daha sonra "Geleneksel Çarşamba Konferansları"na katılan Bakan Soylu, fakülte öğrencileri, subay ve astsubay kursiyerleri ve akademi personeliyle bir araya geldi.

Toplantı, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.

"Dijital takograf zorunluluğun amacı sürücülerin sosyal haklarının korunması"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada ise takograf cihazının, yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs, kamyon ve çekicilerde sürüş ve dinlenme süreleriyle aracın aşırı hız bilgilerini kayıt altına almak amacıyla kullanılan bir cihaz olduğu hatırlatıldı.

Bu cihazların da diğer ölçü aletleri gibi güvenilir olması, doğru ayarlı çalışması, periyodik olarak kontrol edilmesi ve kaydettiği verilere dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiği aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"2012 yılında takograf uygulamalarının amacına hizmet etmesi için çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Bu düzenlemeler kapsamında, dijital takografa geçişle ilgili araç model yıllarına bağlı 5 yıllık bir takvim belirlenmiş ve 2014 yılında süreç kademeli olarak başlatılmıştır. Dijital takografa geçiş için değişim sürecine mevzuatta tanınan süre 31/12/2019 tarihinde son bulmuştur. Ancak, son kademede bulunan araç sayısının önceki yıllara göre fazla olması ve geçiş işlemlerinin son günlere bırakılması yıl sonunda yoğunluk oluşturmuştur.

Bahse konu yoğunluğun, taşımacılık sektöründe mağduriyet yaratmaması için dijital takografa geçiş sürecinde son tarihin 6 ay ek süreyle 10 Temmuz 2020 olarak revize edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bununla birlikte dijital takograf zorunluluğunun amacı; sürücülerin sosyal haklarının korunması, taşımacılıkta adil rekabet ortamının tesis edilmesi ve ölümlü kazaların en aza indirilerek kara yolu güvenliğinin artırılmasıdır. Dolayısıyla, taşımacılık sektörünün dijital takografa geçişte hassasiyet göstermesi ve son kez tanınan ek süre içerisinde farkındalık ve bilgilendirme faaliyetleri yaparak geçiş sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlaması önem arz etmektedir."

Anadolu Ajansı web sitesinde, AA Haber Akış Sistemi (HAS) üzerinden abonelere sunulan haberler, özetlenerek yayımlanmaktadır. Abonelik için lütfen iletişime geçiniz.

Dijital takograf süresi 6 ay uzatıldı

İçişleri Bakanı Soylu, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi'ndeki "Geleneksel Çarşamba Konferansları" öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir basın mensubunun takograf düzenlemesi hakkındaki sorusuna Soylu, 2012'de özellikle kara yolundaki yolcu ve yük taşımacılığı için manuel takograflardan dijital takograflara geçilmesine yönelik kademeli düzenleme getirildiğini hatırlattı. Bu düzenlemenin getirilmesinin temel sebeplerinden birinin, kara yolu ve sürücü güvenliğinin sağlaması olduğunu belirten Soylu, bu adımın 5 yıllık bir zaman periyoduna yayıldığını belirtti.

İçişleri Bakanı Soylu, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının takograf ile ilgili bir detaya önem verdiğine işaret ederek, "Detay şuydu; kademeli bir geçiş sağladı. Araçların modellerine göre bir geçiş sağlamaya çalıştı. En nihayetinde son kademe yani son model araçlara geldi. O da 31 Aralık 2019 tarihinde sona erdi." bilgisini verdi.

Ulaştırma Bakanlığı açısından yükün takibinin de önemli olduğuna işaret eden Soylu, şöyle devam etti:

"Bu konuda 31 Aralık'ta gerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gerekse Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının ortaya koymuş olduğu bu değerlendirmelerin tarihi sona erdi. Böylece iş, İçişleri Bakanlığına geçti. Bizim denetlemelerimiz doğal olarak başladı. Burada 31 Aralık 2019 tarihine kadar bir yoğunlaşma söz konusu oldu. Bu arada sektörden de talepler geldi. 'Biz bu tarihi biraz daha uzatabilir miyiz?' diye. Nakliye sektörünün bir yoğunluk yaşadığını ve bu yoğunlukta yetiştiremediklerini ifade ettiler.

Yaklaşık 350 bin araç dijital takograf sahibi oldu. 150 bin araç da henüz 31 Aralık 2019'un bitmesine rağmen takograf takamadı. Ortada bir cari durum söz konusu. Bu cari durum için Sayın Cumhurbaşkanımızın da olurları bu noktaydı. 10 Temmuz 2020 tarihine kadar, yani 6 aylık bir ek süre ihtiyacı olduğu değerlendirildi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız da bir yönetmelik hazırladı. Sayın Cumhurbaşkanımızın olurlarıyla 10 Temmuz 2020 tarihine kadar 6 aylık bir uzatma söz konusu olacak. Gerek otobüs gerek çekici gerekse kamyon esnafından ve sahiplerinden beklentimiz bu konudaki 10 Temmuz 2020'ye kadar bu geçişi tamamlamaları."

Bir basın mensubunun takograf için kesilen cezalarla ilgili bir çalışmanın olup olmadığına ilişkin sorusuna Soylu, "Telafi edilmesi gereken bir süreç." cevabını verdi.

Akademi personeliyle bir araya geldi

Daha sonra "Geleneksel Çarşamba Konferansları"na katılan Bakan Soylu, fakülte öğrencileri, subay ve astsubay kursiyerleri ve akademi personeliyle bir araya geldi.

Toplantı, görüntü alınmasının ardından basına kapalı devam etti.

"Dijital takograf zorunluluğun amacı sürücülerin sosyal haklarının korunması"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamada ise takograf cihazının, yük ve yolcu taşımacılığı yapan otobüs, kamyon ve çekicilerde sürüş ve dinlenme süreleriyle aracın aşırı hız bilgilerini kayıt altına almak amacıyla kullanılan bir cihaz olduğu hatırlatıldı.

Bu cihazların da diğer ölçü aletleri gibi güvenilir olması, doğru ayarlı çalışması, periyodik olarak kontrol edilmesi ve kaydettiği verilere dışarıdan müdahale edilmemesi gerektiği aktarılan açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"2012 yılında takograf uygulamalarının amacına hizmet etmesi için çeşitli düzenlemeler yapmıştır. Bu düzenlemeler kapsamında, dijital takografa geçişle ilgili araç model yıllarına bağlı 5 yıllık bir takvim belirlenmiş ve 2014 yılında süreç kademeli olarak başlatılmıştır. Dijital takografa geçiş için değişim sürecine mevzuatta tanınan süre 31/12/2019 tarihinde son bulmuştur. Ancak, son kademede bulunan araç sayısının önceki yıllara göre fazla olması ve geçiş işlemlerinin son günlere bırakılması yıl sonunda yoğunluk oluşturmuştur.

Bahse konu yoğunluğun, taşımacılık sektöründe mağduriyet yaratmaması için dijital takografa geçiş sürecinde son tarihin 6 ay ek süreyle 10 Temmuz 2020 olarak revize edilmesinin uygun olacağı değerlendirilmiştir. Bununla birlikte dijital takograf zorunluluğunun amacı; sürücülerin sosyal haklarının korunması, taşımacılıkta adil rekabet ortamının tesis edilmesi ve ölümlü kazaların en aza indirilerek kara yolu güvenliğinin artırılmasıdır. Dolayısıyla, taşımacılık sektörünün dijital takografa geçişte hassasiyet göstermesi ve son kez tanınan ek süre içerisinde farkındalık ve bilgilendirme faaliyetleri yaparak geçiş sürecini sağlıklı bir şekilde tamamlaması önem arz etmektedir."

Kaynak: AA

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır