cinsel iliskiden sonra kasinti / Seks sonrası kaşıntı: nedenleri ve tedavileri - Vücudunuzun sağlığı

Cinsel Iliskiden Sonra Kasinti

cinsel iliskiden sonra kasinti

&#;Vajinam sürekli kaşınıyor&#; diyorsanız nedenleri bunlar olabilir

Vajinal ka&#;&#;nt&#;, tahri&#; edici maddeler, enfeksiyonlar veya menopoz nedeniyle s&#;kl&#;kla ortaya ç&#;kan ve birçok kad&#;n&#;n muzdarip oldu&#;u bir durumdur. Vajinay&#; tahri&#; edici kimyasallara maruz b&#;rakmak vajinal ka&#;&#;nt&#;ya neden olabilir. Bu tahri&#; edici maddeler vajina dahil vücudun çe&#;itli bölgelerinde ka&#;&#;nt&#;l&#; bir döküntü olu&#;turan alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Peki vajinal ka&#;&#;nt&#; ba&#;ka hangi nedenlerle ortaya ç&#;kabilir?

BAKTER&#;YEL VAJ&#;NOZ

Vajinan&#;z ka&#;&#;nt&#;s&#;n&#;n nedenlerinden biri, bakteriyel vajinoz olabilir. Bu, sa&#;l&#;kl&#; bakterilerdeki dengesizlik ve pH'daki bir de&#;i&#;ikli&#;in neden oldu&#;u vajinan&#;n hafif bir enfeksiyonudur. Genellikle vajinal du&#;, antibiyotik kullan&#;m&#; ve menstrasyon (reg) sonras&#; bakteriyel vajinoz görülebilir.

Özellikle cinsel ili&#;ki sonras&#; vajinal ak&#;nt&#;n&#;z beyaz renkte ve buna bal&#;k kokusu gibi bir koku e&#;lik ediyorsa bakteriyel vajinoz olabilirsiniz. Bu problem genellikle antibakteriyel jel veya hap ile tedavi edilir.

MANTAR ENFEKS&#;YONU / PAMUKÇUK

Bu durum da çok s&#;k görülür. Ak&#;nt&#;n&#;z kal&#;n, beyaz renkliyse (süzme peynir gibi) vajina çevresinde ka&#;&#;nt&#;, tahri&#;, seks s&#;ras&#;nda veya sonras&#;nda a&#;r&#; veya batma hissedersiniz ya da tuvaletinizi yaparken yanma hissi olu&#;uyorsa mantar enfeksiyonu ya&#;&#;yor olabilirsiniz. Doktorunuz tahri&#;i gidermek için bir krem reçete edecektir. Baz&#; cilt bozukluklar&#; veya cinsel yolla bula&#;an hastal&#;klar&#;n (CYBH) bir sonucu olarak da ortaya ç&#;kabilir. Nadir durumlarda, stres veya vulvar kanseri nedeniyle vajinal ka&#;&#;nt&#; geli&#;ebilir. Tedaviden sonra maya enfeksiyonlar&#; bir hafta içinde iyile&#;melidir. Geçmiyorsa doktorunuza dan&#;&#;mal&#;s&#;n&#;z.

Cinsel organ için kullan&#;lan sabunlar, kokulu ürünler, s&#;k&#; sentetik kuma&#;lar giymek de mantar enfeksiyonuna neden olabilir.

SPERM ALERJ&#;S&#;

Cinsel ili&#;kiden hemen sonra vajinan&#;z ka&#;&#;nmaya ba&#;l&#;yorsa sperm alerjiniz olabilir. Prezervatif kullan&#;m&#; sonras&#; ka&#;&#;nt&#; ya&#;ay&#;p ya&#;amayaca&#;&#;n&#; kontrol edebilirsiniz.

LATEKS ALERJ&#;S&#;

Yine, seks sonras&#; ka&#;&#;nt&#; fark ettiyseniz ve prezervatif kulland&#;ysan&#;z, latekse duyarl&#; olabilirsiniz. Bu sadece prezervatifleri atman&#;z gerekti&#;i anlam&#;na gelmez. Lateks içermeyen prezervatif kullanarak bu sorunun önüne geçilebilir.

TR&#;KOMONAS

Çok yayg&#;n cinsel yolla bula&#;an bir hastal&#;kt&#;r. Trichomonas vaginalis adl&#; protozoa parazit ile enfeksiyondan kaynaklan&#;r. Hastal&#;&#;&#;n semptomlar&#; de&#;i&#;mekle birlikte, paraziti olan ço&#;u ki&#;inin enfeksiyon kapt&#;&#;&#; söyleyemez. Enfeksiyon kad&#;nlarda erkeklerden daha s&#;k görülür. Etkilenenlerin yar&#;s&#;n&#;n hiçbir belirtisi yoktur ancak düzenli kontrol her zaman iyidir. Trichomonas'&#;n yayg&#;n görülen belirtisi ka&#;&#;nt&#;yla birlikte görülen kal&#;n, köpüklü, sar&#;-ye&#;il renkli veya ho&#; olmayan bir kokulu ak&#;nt&#;d&#;r. Doktornuzun önerdi&#;i antibiyotiklerle tedavi edilebilir.

GEN&#;TAL UÇUK

Vulvan&#;z&#;n üzerinde veya çevresinde ka&#;&#;nt&#;, yanma veya kar&#;ncalanma ya&#;&#;yorsan&#;z, genital herpes olabilir. Ayr&#;ca vulva, anüs, uyluk veya kalça çevresinde küçük kabarc&#;klar da görebilirsiniz. semptomlar kendi kendine temizlenebilir, ancak geri gelebilirler. Bu yüzden doktora dan&#;&#;mak çok önemlidir.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ne anlama gelir? Biraz da kadın sağlığına fokuslanalım!

VAJİNİT NEDİR?

Şiddetli kaşıntı, akıntı, kötü koku, cinsel ilişki sırasında ve bazen idrar yaparken ağrı ile kendini gösteren vajinanın iltihabi bir hastalığıdır. Her yaştaki kadınlarda gözlenebilir.

Kadının vajinasından az miktarda berrak veya bulanık beyaz sıvı akışı normaldir. Bu dokuyu ıslak ve sağlıklı tutar. Vajina normalde de bakteriler ve mantarlar gibi çeşitli organizmaları denge halinde barındırır, böylece normal işlev görebilir.

Bazı faktörler vajinanın bu normal dengesini bozabilir (antibiyotikler, hormonal dengedeki değişiklikler, gebelik, vajinal duşlar, menopoz gibi).

Kadınlarda en sık karşılaşılan akıntı sebebi " bakteriel vaginosis"dir. Bu enfeksiyon "Gardnerella vaginalis" denen mikrobik ajanın vagina içerisinde aşırı çoğalması sonucu oluşmaktadır. Bol miktarda beyaz-gri hafif sarımsı vajinal akıntı ile kendini gösterir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Kötü koku cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde belirginleşir.

Vajinada mantar enfeksiyonu belirgin kaşıntı ve tahriş yapan bir akıntı yapar. Sıklıkla vaginadaki bu enfeksiyona dış genital organlar da katılmaktadır. Mantar enfeksiyonu bazen "üretra" denilen idrar kanalını da etkileyerek idrar yaparken ağrıya da neden olabilir. Cinsel ilişkide yanma ve ağrı da genel olarak hissedilen diğer semptomlardır. Mantar enfeksiyonundaki vaginal akıntı beyaz süt kesiği şeklindedir ve vajina duvarına yapışır. En sık "Candida" adı verilen mikroskobik mantarın vajinada aşırı çoğalması sonucu oluşur. Candida enfeksiyonları antibiyotik kullanımı sonrasında, gebelikte ve şeker hastalarında daha sık görülmektedir. Ayrıca vücudun direncinin düştüğü durumlarda, kanser tedavisi (kemoterapi) görenlerde, AIDS'te daha sık olarak karşımıza çıkmaktadır.

Atrofik vajinit bir enfeksiyon tarafından oluşturulmaz, ancak akıntı ve vajinal tahriş yapabilir. Emzirme sırasında veya menopozdan sonra olduğu gibi kadın hormon düzeyleri düştüğü herhangi bir zamanda vajinada kurulukla oluşabilir. Belirtiler kuruluk ve yanmayı içerir.

NASIL KORUNACAKSINIZ?
Mantar nemli ortamda büyüdüğü için genital bölgenin kuru tutulması gerekir. Islak mayoyla oturulmamalı, pamuklu iç çamaşırı giymeli, giyinmeden evvel genital bölge iyice kurutulmalıdır. Tuvalet temizliğinde bağırsakta bulunan bakteri ve mantarların vajinaya geçmemesi için önden arkaya doğru silinmeli.
Alerjik vajinitten sakınmak için kokulu, parfümlü tuvalet kağıdı, kokulu ve renkli sabunlar, deodorantlar bu bölgede kullanılmamalı. Köpüklü banyo, hijyenik kadın spreyleri kullanılmamalıdır. Vajinal duş yani vajina içerisinin su ile yıkanması yapılmamalıdır.
VAJİNİT NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Tedavi vajinitin etkenine göre yapılır. Tedavi ağızdan alınan hap veya vajinaya uygulanan bir krem, tablet, ovül veya jel ile olabilir. Bazı durumlarda eşinize de tedavi verilebilir. Tedavi enfeksiyon etkeninin cinsine bağlıdır. Mantar enfeksiyonu antimantar ilaç kullanımı ile tedavi edilir. Tedavi sırasında cinsel ilişkiden kaçınılmalıdır.

Akıntı veya diğer belirtiler ilaçlarınızı bitirmeden ortadan kalksa bile, doktorunuzun talimatlarına aynen uymanız önemlidir. Belirtiler kaybolsa da, enfeksiyon hala mevcut olabilir. Tedaviyi erken bırakmak belirtilerin geri dönmesine neden olabilir. Tedavi tamamlandıktan sonra belirtiler tekrarlarsa doktorunuzu görünüz. Farklı bir tedaviye gerek olabilir.


Vajinada akıntı (vajinit) nedenleri ve oluşmasını kolaylaştıran sebepler:

- Genital bölgenin sürekli nemli ve terli olması

- Antibiyotik kullanımı

- Diabet (şeker hastalığı)

- Şişmanlık

- Vajinayı yıkamak (vajinal duş)

- Gebelik

- Doğum kontrol hapları

- Steroid ilaç kullanımı

- AIDS gibi immun sistemi baskılayan hastalıklar

- Dar ve pamuklu olmayan tayt, pantolon, iç çamaşırı giymek

- Vajina bölgesine parfüm v.b kullanmak

- Duştan sonra vajina bölgesinin iyi kurulanmaması

- Tuvalet temizliğinin yanlış yapılması (Önden arkaya doğru yapılmalı)

- Tampon kullanırken sık değiştirmemek

Kaynak: Ekmek ve Gül arşivi / Op. Dr. Dinçer YILDIRIM

Fotoğraflar: Freepik

#vajinal akıntı #vajinit #kadın sağlığı

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinal Kaşıntı Neden Olur?

Vajinada kaşıntı problemi birçok kadında görülen yaygın bir jinekolojik şikâyettir. Bu problem çoğu zaman doktora gitmeyi gerektirmese de uzun süre devam etmesi mantar enfeksiyonu başta olmak üzere birçok hastalığın habercisi olabilir. Vajinal kaşıntı iç dudaklar, klitoris, idrar kanalı ve vajinada yaşanmış bir tahrişten de kaynaklanabilir. Kaşıntıya ek olarak, yanma ve batma hissi, sık idrara çıkma, kanama, batma hissi  ve kötü kokulu, süt kesiği gibi görünen sarı-yeşil renkte akıntı görülebilir.

Vajinal kaşıntı ve yanma hangi durumların belirtisidir?

Vajina cildinde tahriş

Vajinanın PH dengesini ve sağlıklı kalmasını sağlayan vajinal flora hassas bir yapıya sahiptir. Günlük yaşam içinde yaşanan birçok faktör bu floranın bozulmasına neden olabilir. Hijyenik pedler başta olmak üzere hijyen ürünlerinde  kullanılan kimyasallar, uzun süre hareketsiz kalmak, sentetik ve dar iç çamaşırları kullanmak, uzun süren nem vajina ve dış genital bölgeyi etkileyerek irrite edebilir. Vajinal tahriş, kızarıklık, ağrı, vajinada yanma ve acı ile belirti verir. Bazen vajinada akıntı da eşlik eder.

Organik içerikli tuvalet kağıdı, hijyenik pedler vb. seçilmesi, iç çamaşırları yıkanırken yumuşatıcı kullanılmaması, sabun ve duş jellerinde PH dengesinin gözetilmesi, uygun iç çamaşırların seçilmesi,  havuz sonrası banyo ve duş alınması vajinal irritasyonu azaltır.

Vajina Enfeksiyonu

Vajinal florada sağlıklı bakteriler vardır ve oradaki dengenin korunmasına yardımcı olurlar. Bazı durumlarda bu denge bozulabilir ve bakterilerin sayısında artış görülür. Buna un sonucu olarak beyaz, gri akıntı, kötü koku ve kaşıntı görülür. Tedavisi doktorun vereceği uygun antibiyotik, fitil ve kremlerin kullanımıdır.

Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar enfeksiyonları oldukça yaygındır. Vajinal mantarın en sık nedeni Candida albicans’tır. Mantara bağlı vajinit kaşıntı başta olmak üzere yanma, akıntı ve ağrı gibi şikayetlere yol açar. Vajinal mantar enfeksiyonlarının tedavisinde genital bölge hijyen ve temizliği, çeşitli antifungal ilaç ve kremler bulunur. Karbonhidrat ve şeker ağırlıklı beslenmek, sigara kullanımı, fazla kilo,uzun süreli ızlak mayo vb. giyilmesi mantar enfeksiyonlarını tetikleyen faktörlerdir.

Üretrit

Kadınlarda idrar kanalının kısa olması nedeniyle üretrit yani idrar yolu enfeksiyonu erkekler oranla çok daha sık görülür. Vajinal enfeksiyonlar kimi zaman idrar yolu enfeksiyonların ayol açabilir ya da yeterli hijyenin sağlanmadığı durumlarda hem idrar yollarında hem de vajina da aynı anda enfeksiyonlar görülebilir. Doktorun vereceği tedavinin bol su içilerek desteklenmesi iyileşme sürecini hızlandırır.

Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların belirti verme süresi ve ortaya çıkan belirtiler bulaş türü, bulaş süresi, mikroorganizmanın türü, maruz kalınan etkenin yoğunluğu ve kişinin bağışıklık durumu gibi pek çok etkene bağlı olarak değişiklik gösterse de vajinada yanma, kaşıntı, akıntı, sevişme esnasında acı ve kanama aynı zamanda idrar yaparken zorlanma hissi gibi belirtilerle kendisini göfunduszeue.info belirtilerle kendisini gösteren bulaşıcı hastalıkları ise bel soğukluğu, frengi, klamidya, üreaplazma siğil ve trikomonasdır.

Liken skleroz

deride incelme ve yara oluşumu ile seyreden, Liken skleroz kadınlara erkeklere oranla 6 kat daha sık görülür. Vücudun her yerinde görülebileceği gibi, en sık genital bölge tutulumuna rastlanır. LS görülen 4 hastadan birinde tiroit hastalığı, vitiligo veya pernisiyoz anemi gibi otoimmün bir hastalık daha mevcuttur.

Liken skleroz toplumda yaygındır. Kesin bir tedavisi yoktur Liken skleroz hastalığındaki en önemli belirti genital bölgede kaşıntıdır. Her ne kadar kişilerin cinsel hayatına yansısa da aslında cinsel olarak bulaşan bir hastalık değildir.

Vajina kaşıntısına ne iyi gelir? Vajinada kaşıntı ve yanma i&#;in ne yapılması gerekir?

Vajina kaşıntısı genellikle alerjik ve kimyasal maddeler kullanım sonucunda veya menapoz nedeniyle ortaya çıkabilen ağrılı semptomlardır. Vajina kaşıntısının bir çok nedeni bulunmaktadır. Bazı cilt hastalıkları veya cinsel yolla bulaşan hastalıkların bir sonucu olarak da ortaya çıkabilir . Nadir durumlarda, stres veya vulva kanser nedeniyle vajinal kaşıntı gelişebilir. Vajina çoğu vajinal kaşıntı endişe kaynağı değildir. Bununla birlikte, kaşıntı şiddetli veya altta yatan bir durumunuz olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuza veya jinekoloğunuza başvurmalısınız. Doktorunuz muayene ve test yoluyla vajinal kaşınma nedeninizi belirleyebilir. Ayrıca bu rahatsızlık verici semptom için uygun tedavileri önerebileceklerdir.

Vajina kaşıntısı neden olur?

İşte vajina kaşıntısına neden olan etkenlerden bazıları…

Vajinanın tahriş edici kimyasallara maruz bırakılması vajinal kaşıntıya neden olabilir. Bu tahriş ediciler, vajinayı da içeren vücudun çeşitli yerlerinde kaşıntılı bir döküntü oluşturan bir alerjik reaksiyonu tetikleyebilir.

Genel olarak vajinada kaşıntıya neden olan kimyasallar şu şekildedir?

- Sabun
- Vajina spreyleri
- Kremler
- Merhemler
- Deterjanlar
- Kumaş yumuşatıcıları
- Kokulu tuvalet kâğıdı
- Diyabetiniz veya üreme yolları ile alakalı bir hastalığınız varsa idrarınız ayrıca vajinal tahriş ve kaşıntıya neden olabilir.

Cilt hastalıkları

Egzama ve sedef hastalığı gibi bazı deri hastalıkları, genital bölgede kızarıklık ve kaşıntıya neden olabilir. Atopik dermatit olarak da bilinen egzama, esasen astımlı veya alerjisi olan insanlarda görülen bir döküntüdür. Döküntü kızarık ve kıvrımlı, pürüzlü bir doku ile egzamalı bazı kadınlarda vajinaya yayılabilir. Genellikle kafa derisi ve derzlerinde oluşan pullu, kaşıntılı, kırmızı lekelere neden olan yaygın bir deri durumudur. Bazen bu semptomların ortaya çıkması vajinada da görülür.

Mantar enfeksiyonu

Candida mantarı normalde vajinada bulunan doğal olarak oluşan bir mantardır. Genellikle problemlere neden olmaz ancak büyümesi kontrol edilmediğinde rahatsız edici bir enfeksiyon ortaya çıkartabilir. Bu enfeksiyon maya mantar enfeksiyonu olarak bilinir . Mayo Clinic'e göre bu, hayatının belli bir noktasında 4 kadından 3'ü etkileyen çok yaygın bir durumdur . Enfeksiyon, genellikle bir dizi antibiyotik aldıktan sonra ortaya çıkar; çünkü bu tür ilaçlar iyi bakterileri kötü bakterilerle birlikte yok edebilir. Mayaların büyümesini kontrol altında tutmak için iyi bakterilere ihtiyaç vardır. Vajinalarda mayanın aşırı büyümesi, kaşıntı, yanma ve topaküstü taburculuk gibi rahatsız edici semptomlara neden olabilir.

Bakteriyel vajinoz

Bakteriyel vajinoz (BV) vajinal kaşıntı için diğer bir yaygın nedenidir. Bir vajinal mantar enfeksiyonu gibi, BV doğal olarak oluşan vajinadaki iyi ve kötü bakteri arasındaki dengesizlik nedeniyle tetiklenir. Durum her zaman semptomlara neden olmaz. Belirtiler göründüğünde, tipik olarak vajinal kaşıntı ve anormal, kötü kokulu akıntı içerir. Bu mantar türü bazen gri beyaz ve köpük bir kıvam şeklinde olabilir.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar

Korunmasız cinsel ilişki sırasında çok sayıda CYBE bulaşabilir ve vajinada kaşıntıya neden olabilir.

Bunlar arasında şunlar bulunur:

1- Genital siğiller
2- Bel soğukluğu
3- Genital Herpes
4- Trikomonas Vajiniti
Bu hastalıklar, yeşil veya sarı vajinal akıntılar ve idrar yaparken görülen ağrı da dâhil olmak üzere ek semptomlara neden olabilir.

Menopoz

Geçmekte olan kadınlar menopoz bunu yaptığı zaten ya vajinal kaşıntı için risk daha fazladır. Bu, vajinal atrofi yol açan menopoz sırasında oluşan östrojen seviyelerinin azaltılmasına bağlıdır. Bu aşırı kuruluğa neden olabilen mukozanın inceltilmesidir. Kuruluk, tedavi almamanız durumunda kaşıntı ve tahrişe neden olabilir.

Stres

Fiziksel ve duygusal stres vajinal kaşıntıya ve tahrişe neden olabilir, ancak bu çok yaygın değildir. Stres, bağışıklık sisteminizi zayıfladığında ortaya çıkabilir; bu da sizi kaşıntıya neden olan enfeksiyonlara daha yatkın hale getirir.

Vulva kanseri

Nadir durumlarda vajinal kaşıntı, vulva kanser semptomu olabilir. Bu, kadın genitallerinin dış kısmı olan vulvada gelişen bir kanser türüdür. Vajinanın iç ve dış dudaklarını, klitorisini ve vajinanın açılımını içerir. Vulva kanseri her zaman semptomlara neden olmayabilir. Bununla birlikte, semptomlar ortaya çıktığı zaman, vulva bölgede kaşıntı, anormal kanama veya ağrı olabilir. Vulva kanseri doktorunuz erken safhalarda teşhis ederse başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak vulva kanserinin erken teşhis edilebilmesi için 1 yıllık jinekolojik muayne şarttır.

Vajinal kaşıntı için ne zaman doktora görünmek gerekir?

Kaşıntı günlük yaşamınızı veya uykunuzu bozacak kadar şiddetli ise, vajinal kaşıntı için doktorunuzu görmeniz gerekebilir. Çoğu vajinal kaşıntılar ciddi değildir ancak doktorların uygulayacağı bazı tedaviler vajinal kaşıntı rahatsızlığını azaltacaktır.

Vajinal kaşıntı bir haftadan uzun sürerse veya kaşıntı aşağıdaki belirtilerle birlikte ortaya çıkarsa doktorunuza danışmalısınız:

- Vulva üzerinde ülserler veya kabarcıklar
- Genital bölgede ağrı veya hassasiyet
- Cinsel kızarıklık veya şişme
- İdrar yaparken zorlanma
- Vajinal akıntı

Cinsel ilişki sırasında acı hissi

Vajina kaşıntısı için doktora gittiğinizde sizleri neler bekliyor?

Doktorunuz vajina kaşıntısının ne kadar sürdüğünü ve ne derece şiddetli olduğunu soracaktır. Aynı zamanda pelvik muayene yapacak pelvik muayene sırasında ise vajina ve vulva bölgesini inceleyecektir.

Pelvik muayene sırasında doktorunuz vulvayı görsel olarak inceler ve vajinanın içinde görmek için bir spekulum kullanabilir. Vajinanıza eldivenli bir parmak takarken karınıza bastırırlar. Bu, üreme organlarını herhangi bir anormallik olup olmadığını kontrol etmelerini sağlar.

Doktorunuz ayrıca vulvanızdan bir cilt dokusu örneği veya tahlil için bir numune alabilir. Aynı zamanda Doktorunuz kan veya idrar tetkikleri yapabilir.

Vajinal kaşıntı için tıbbi tedavi nasıl olur?

Doktorunuz vajinal kaşıntınızın altında yatan nedeni bulduktan sonra, tedavi seçeneklerini tavsiye edecektir. Gerekli tedavinin spesifik seyri soruna neden olan özel duruma bağlı olacaktır:

Doktorunuz vajinal maya enfeksiyonlarını antifungal ilaçlarla tedavi edebilir. Bunlar, kremler, merhemler veya haplar da dahil olmak üzere çeşitli biçimlerde olabilir.

Doktorlar genellikle BV'yi antibiyotiklerle tedavi etmektedirler. Bunlar, oral yoldan aldığınız haplar veya vajinanıza koyduğunuz kremler şeklinde olabilir. Kullandığınız tedavi türüne bakılmaksızın, doktorunuzun talimatlarını takip etmek ve ilaçların tümünü tamamlamak önemlidir.

STD'leri antibiyotikler, antiviraller veya antiparazitiklerle tedavi edebilirsiniz. İlaçlarınızı düzenli olarak almanız ve enfeksiyonunuz veya hastalığınız temizlenene kadar cinsel ilişki önlemeniz gerekir.

Menopozla ilişkili kaşıntı, östrojen kremi, tabletler veya vajinal halka parçası ile tedavi edilebilir.

Diğer vajinal kaşıntı ve iritasyon türleri genellikle kendi başına berraktır. Bu arada, iltihabı azaltmak ve rahatsızlığı hafifletmek için steroid kremleri veya losyonları uygulayabilirsiniz. Bununla birlikte, bu kremleri kullanırken bunları ne kadar kullandığınızı da sınırlamalısınız çünkü onları aşırı kullanırsanız kronik iritasyona ve kaşıntıya yol açabilir.

Vaginal kaşıntıyı evde nasıl geçer?

İyi hijyen ve yaşam tarzı alışkanlıkları ile vajinal kaşıntı nedenlerinin çoğunu önleyebilirsiniz.

Vajinal tahrişi ve enfeksiyonu önlemek için evde atabileceğiniz birkaç adım vardır:

1-
Genital bölgenizi yıkamak için ılık su ve nazik bir temizleyici kullanın.
2- Kokulu sabunlar, losyonlar ve köpüklü banyolardan kaçının.
3- Spreyler ve duş jelleri gibi kadınsı hijyen ürünlerini kullanmaktan kaçının.
4- Yüzdükten sonra veya egzersizden sonra iç çamaşırı değiştirmeye özen gösterin.
5- Pamuklu iç çamaşırı giyin ve iç çamaşırlarınızı her gün değiştirin.
6- Maya enfeksiyonlarına yakalanma olasılığını azaltmak için bol bol yoğurt tüketin.
7- Cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanın.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası