muhabbet kuşu kaşıntısı nasıl geçer / Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı Tedavisi Belirtiler(Candiasis) - Vet.Hek.Tolgay AYTAR

Muhabbet Kuşu Kaşıntısı Nasıl Geçer

muhabbet kuşu kaşıntısı nasıl geçer

Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?

Papağan ailesinin en küçük üyesi olan muhabbet kuşu bakımı ve beslenmesi kolay, cıvıl cıvıl bir hayvan. Eğlenceli tavırları ve geveze oluşuyla çok cana yakın. Hem seslerin benzerini çıkarma konusunda da pek yetenekli.

Ancak ne yazık ki bazı sorunlar onun keyfine gölge düşürebiliyor. Muhabbet kuşunda kaşıntı onlardan biri. Böyle bir durum sıklıkla yaşanıyorsa bir veterinere başvurmakta fayda var. Çabucak iyileşmesi için bazı ilaçlar kullanmanız gerekebilir.

Muhabbet Kuşlarında Kaşıntı Sebepleri

  1. Tüy Dökme: Tüm kuşlar tüy dökme mevsiminde kendi kendini kaşıma ihtiyacı duyar. Muhabbet kuşları çoğunlukla her yıl 1-2 kez tüy değiştirir. Bu olağan bir süreçtir. Kuşun hasta olduğunu göstermez. Tam tersine her şeyin yolunda gittiğini haber verir. Dolayısıyla tüy değişim zamanında kaşıntı olması normaldir.
  2.  Mantar Hastalığı: Muhabbet kuşu hastalıkları içinde en yaygın olanlardan biridir. Kuşun yeteri kadar su içmemesi, strese girmesi, açık yem ile beslenmesi gibi faktörler buna yol açabilir. Ayrıca kafesini belli aralıklarla temizlememek, A vitamini yetersizliği, travmalar, virüs enfeksiyonlarının sebebiyet verdiği hasarlar, kursağının normalden daha uzun sürede boşalması da mantar hastalığı yapabilir. Muhabbet kuşuna veteriner tavsiyesi olmadan antibiyotik verilmemeli ve onun bulunduğu ortamda sigara içilmemelidir.

 Yoksa bu da mantar rahatsızlığını beraberinde getirebilir.

  •  Muhabbet kuşu kaşıntı sorunu ile karşılaşsın istemiyorsanız ona dokunmadan önce ellerinizi yıkamanız lâzımdır. Çünkü elinizdeki bakteri ve mikroplar kaşıntı problemini tetikleyebilir.
  • Kuşunuz, vücudunda bit olduğu için kaşınıyor olabilir. Kaşıntı sürekli bir hâl aldıysa, muhabbet kuşunuzun tüylerini gagası ile sıkıştırarak didiklediğini, silkindiğini ve gövdesini bir eyrlere sürtmek için uğraştığını gözlemliyorsanız bitlenme ihtimali üzerinde yoğunlaşmalısınız.
  • Diğer dış parazitler de muhabbet kuşunda kaşıntı nedenleri arasındadır. Bitler haricinde kırmızı akarlar da buna örnektir. Sorun dış parazitlerden kaynaklıysa kuşunuz huzursuz olacak, özellikle akşamları sesler çıkarma, sıçrama gibi belirtiler gösterecektir. Kafesinin bir yanına geceleyin beyaz bir bez koyarak birkaç saat bekletirseniz parazit olup olmadığını anlayabilirsiniz.
  • Uyuz hastalığına yakalanan muhabbet kuşları da sürekli kaşınır.

Muhabbet Kuşlarında Kaşıntı Nasıl Giderilir?

  • Muhabbet kuşlarında kaşıntı tedavisi, problemin nedenine yöneliktir. Bunun sebebi dış parazitler ise, bir petshoptan ya da eczaneden bit ilacı satın alarak kuşu ilaçlamanız fayda sağlayacaktır. Nitekim bit olmasa bile bunu düzenli olarak yapmak her zaman için önerilir.
    • Uyuz, mantar hastalığı veya parazitlerden kuşkulanıyorsanız veterinere danışarak bildireceği ilaçları kullanmalısınız.
    • Banyo yaptırırken suya 7-8 damla elma sirkesi de eklemelisiniz. Böylece kaşıntısı hafifleyecektir.
    • Vitamin takviyesi de kaşıntının azaltılmasında etkilidir.
    • Kafesini deterjanlı kaynar su ile yıkayıp durulamalı ve toz ilaçlarla ilaçlamalısınız. Kafesin hijyenine ve kuşunuzun bakımına her zamankinden daha çok özen göstermelisiniz.
    • Muhabbet kuşlarında kaşıntıya çözüm için, -sorun bitlenme ise- eczanelerden ya da petshoplardan temin edeceğiniz bit spreylerinden de yararlanabilirsiniz. Bu tedaviyi birkaç gün arayla tekrarlamalısınız. Bit spreyini kuşun tüm gövdesine, özellikle kanatlarının altına ve boyun bölgesine sıkmalısınız. Fakat gagasına, gözlerine ve yüzüne sıkmaktan kaçınmalısınız.

Kuşunuzun en kısa zamanda bu problemden kurtulması dileğiyle!

Tavsiye Edilen Bağlantı : Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?

Genel, Hastalıklar ve Tedaviler, Muhabbet Kuşları

Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır? Erkek, Dişi ve Yavru Muhabbet Kuşları Neden Sürekli Kaşınır?

Muhabbet kuşu neden kaşınır sorusuna yanıt verebilmek için kuşun detaylı bir incelemeden geçirilmesi gerekir. Sonrasında muhabbet kuşum çok kaşınıyor ne yapmalıyım sorusuna yanıt bulabilirsiniz. Birçok kuş severin mutlaka karşılaştığı bu durumun birden fazla nedeni olabilir. Bu nedenle erkek, dişi ve yavru muhabbet kuşları neden sürekli kaşınır sorularının yanıtlarını yazımızın devamında sizler için paylaştık.

Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?

Muhabbet kuşları kafeslerde beslenen ve özel yemlerle doyurulan kuşlardır. Narin beden yapıları sayesinde hastalıklara açık olduklarını söylemek mümkündür. Bu kuşlarda en çok karşılaşılan hastalıklardan birisi de yoğun kaşıntıdır. Kaşıntı davranışları gösteren kuşların bu davranışlarını açıklayabilmek için birçok önemli nedenden bahsetmek mümkündür. Bazı nedenler önemsiz olsa da çok ciddi kuş hastalıklarının da kaşıntıya neden olduğundan bahsetmek mümkün olabilir.

Muhabbet kuşlarının kaşınma davranışı ile birlikte kendini gösteren tüy dökme de ciddi bir hastalıktır. Veteriner kontrolü ile bu sorunun giderilmesi ise oldukça mümkündür. Bu nedenle kuşlarda görülen bu sorun kısa süre içerisinde tedavi edilebilir. Ancak önemsenmediğinde kuşlarınızın ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabileceği söylenebilir.

Muhabbet Kuşlarının Kaşınma Nedenleri

Muhabbet kuşlarında kaşınma nedenleri arasında bir hastalık olabileceği gibi doğal bir tüy dökme süreci de olabilir. Ancak kuşlar hakkında yeterli bilgi edinmediğinizde bu sorunun neden olduğunu bilmek mümkün olmayabilir. Bu da problemin giderek büyümesine neden olabilir. Muhabbet kuşlarının kaşınma nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Kuşların kaşınmalarının en önemli nedenlerinden birisi parazitlerdir. İç ve dış parazitler bu soruna neden olabilir.
  • Tüy dökme döneminde kaşınabilirler.
  • Normal temizleme amaçlı olarak yaşanılan kaşıntı alışkanlıkları
  • Tüylerini düzenlemek istemeleri kaşınmalarına neden olabilir.
  • Tüylerinin daha parlak olmasını istediklerinde de kaşınabilirler.
  • Mantar ve benzeri hastalıklar nedeniyle kaşınabilirler.

Bu faktörlerin tamamı kaşıntılara neden olan durumlardandır. Kaşınmalarının nedenleri ciddi olabileceği gibi basit bir nedenden kaynaklı da olabilir. Sürekli bir kaşınma görülmüyor ise bu durum çok fazla ciddiye alınmaz. Ancak yoğun olarak tüylerini dökecek şekilde yaşanan kaşıntılarda takviye gıdalara başvurmak gerekebilir.

Muhabbet Kuşu Kaşıntı Tedavisi

Kuşlarda yaşanan kaşıntıların giderilebilmesi için mutlaka veteriner denetiminde ilaç kullanmak gerekir. Normal yemleri yanında takviye gıdalar verilerek kuşların kaşıntı problemlerinin giderilmesi sağlanabilir. Yemlerini değiştirerek daha kaliteli bir şekilde beslenmelerini de sağlamak mümkün olur. Bitlenme durumu var ise kuşlar için özel olarak üretilen bit ilacı ya da spreyi kullanılabilir.

Muhabbet Kuşu Kaşınması Neden Olur Nasıl Geçer?

Muhabbet Kuşu Kaşınması Neden Olur Nasıl Geçer?

Muhabbet kuşları, papağan grubunda yer alır ve bu türün en küçük üyeleri arasındadır. Türkiye'de son derece popüler olan muhabbet kuşları, uygun fiyatlarla tüm petshoplardan temin edilebilir. Evcil kuş türlerinin en meşhurlarından olan bu kuşlar, son derece sıcak kanlıdırlar. Ayrıca sesleri taklit etme konusunda da gerçekten çok beceriklidirler.Muhabbet kuşlarında kaşıntı; Uyuz hastalığı, parazit, mantar hastalığı, tüy dökme gibi çeşitli sorunlardan kaynaklanabilir. Muhabbet kuşunuzda sık sık kaşıntı görülüyorsa onu öncelikle veterinire götürmeli ve bu durumun nedenini tespit ettirmelisiniz. Veterinerin vereceği ilaçları kullanarak kısa sürede kaşıntı sorununa çözüm bulabilirsiniz.

Muhabbet kuşunuzun yaşadığı kaşıntı sorunu, dış parazitlerden kaynaklanıyorsa, damla kullanabilirsiniz. Uyuz durumundan kaynaklanıyor ise, özel damlalardan ve uyuz ilaçlarından yardım alabilirsiniz. Mantar sebebiyle ortaya çıktıysa, bu rahatsızlığa özgü mantar ilaçlarının tercih edilmesi lazımdır.

Muhabbet Kuşlarında Kaşınma Neden Olur?

Muhabbet kuşlarında kaşıntının en sık karşılaşılan nedeni tüy dökmedir. Kuşlar tüy dökme zamanında sık sık kendilerini kaşırlar. Genel olarak her yıl sağlıklı bir muhabbet kuşunun bir veya iki defa tüy değiştirdiği gözlemlenir. Bunun bir sorun olduğu zannedilse de aslında bu tüy değişim süreci normaldir ve kuşların hasta olduklarına değil, bilakis sağlıklı olduklarına işaret eder. Her kuş, mutlaka tüy değişimine ihtiyaç duymaktadır.

Mantar hastalığı muhabbet kuşlarında sıklıkla görülen hastalıklardandır ve kuşlarda kaşınmaya neden olur.

Mantar hastalığı genellikle; stres durumuna, su verilmemesine, hijyenik olmayan açık yemlerin kullanımına, yanlış beslenme düzenine bağlıdır. Kuş kafesinin steril olarak dezenfekte edilmemesi, kursağının geç boşalıyor oluşu, travmalar, A vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonlarından kaynaklanan hasarlar da mantar hastalığına sebep olabilir. Ayrıca kuşunuza veteriner önerisi olmaksızın ve uzun müddet antibiyotik vermeniz, kuşunuzun bulunduğu yerde sigara içmeniz, ellerinizi yıkamadan ona dokunmanız, havanın nemli ve sıcak oluşu gibi faktörler de özellikle genç ve vücut direnci düşük olan kuşları etkileyerek mantara yakalanmalarına yol açmaktadır.

Muhabbet kuşunuz devamlı kaşınıyorsa, gagasıyla tüylerini sıkıştırmaya çalışıp didikliyorsa, tüylerini kabarık tutmak suretiyle devamlı silkiniyor ve vücudunu hep bir yere sürtmeye çalışıyorsa, bu durumlar bit olduğunun bir belirtisi olabilir. Bu bitleri gidermek amacıyla petshoplardan ya da eczanelerden bit spreyi satın alıp onu kullanmanız gerekmektedir. 2-3 günde bir ara vererek bu tedaviyi birkaç defa tekrarlamanız lazımdır. Bit spreyini kuşunuzun bütün gövdesine, bilhassa boyun kısmına ve kanat altlarına sıkmalısınız. Ancak asla kuşunuzun yüzüne, gözlerine ve gagasına sıkmayınız. Bunun yanı sıra pire tozu da bu sorundan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Tüy dökümünün haricinde kaşıntı dış parazitlerden de kaynaklanabilir. Bir eczaneden veya petshoptan bit ilacı temin edip kuşunuzu ilaçlamanız önerilir. Kuşunuzda bit olsa da olmasa da düzenli olarak ilaçlamanız yararlıdır.

Muhabbet Kuşu Neden Kabarır Ve Kaşınır?


Bol tüylü can dostlar içerisinde yer alan muhabbet kuşları, birçok değişik türe sahip sevimli hayvanlar içerisinde gelir. Bu hayvanların en dikkat çekici yanlarından biri ise ara ara kabarmaları ve kaşınmalarıdır. Bu şekilde kabarmaları ve kaçınmaları ise merak edilen konular içerisinde yer alıyor.

Muhabbet Kuşu Neden Kabarır?

Birtakım nedenlerden dolayı muhabbet kuşları kabarır. Özellikle bu durum aynı zamanda doğal süreçler üzerinden de yaşanabilmektedir.

- Genelde sinirlendiği zamanlarda kabarırlar.
- Kafesteki başka bir muhabbet kuşu ile uyum sağlayamadıkları zaman da kabarırlar.
- Uykuya dalmak üzere oldukları zamanlarda kabarırlar.
- Ayrıca karşı cinse karşı kur yaparken kabarma yöntemini değerlendirirler.
- Hassas canlılar olduğu için bazı hastalıklardan dolayı kabarabilirler.
- Mevsimsel geçişlerde ve değişimlerde kabarırlar.
- Stres altında kaldıkları zaman ve korktukları vakit kabarırlar.

Bu şekilde yukarıda verilen bazı sebeplerden dolayı muhabbet kuşları belirli zaman aralıklarında kabarır. Eğer bu kabarma durumu çok sık yaşanıyor veya uzun sürüyorsa, o vakit veteriner bünyesinde yardım almak önemlidir.

Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?

Muhabbet kuşları belirli zaman aralıklarında kabarma ile beraber aynı zamanda kaşınırlar. Özellikle bu durum uzun süre vakit muhabbet kuşu sahipleri tedirgin olurlar. Bazı nedenlerden dolayı ise muhabbet kuşları kaşıma durumunu belirli aralıklarla yaparlar.

- Tüylerinin daha parlak ve dayanıklı olması için yaparlar.
- Tüy dökme döneminde gerçekleştirirler.
- Bazen oyun amaçlı gerçekleştirirler.
- Doğal bir süreç altında vücudunun farklı kısımları kaşındığı zaman yaparlar.
- Mantar ve benzeri gibi hastalıklar söz konusu olduğu vakit kaşınabilirler.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir