dişi muhabbet kuşu yuvaya girip çıkıyor / Öğrenelim: Muhabbet Kuşlarının.. | funduszeue.info

Dişi Muhabbet Kuşu Yuvaya Girip Çıkıyor

dişi muhabbet kuşu yuvaya girip çıkıyor

Çiftleşme


Çiftleşme 
Muhabbet Kuşlarının çiftleşmesi nasıl gözlemlenir?

Muhabbet kuşları eş kabullenmede oldukça seçicidir. Çiftler birbirlerini benimsediklerinde çiftleşmek için uygun zamanı beklerler. Kuşlarda seksüel istek güneş ışığıyla uyarıldığından doğru zaman baharın gelmesiyle başlar.

Muhabbet kuşlarının dişisi daha zor eşe gelir, erkek ise dişinin engel olmasına rağmen, her fırsatta dişisinin kuyruğuna dokunmaya çalışır. Dişiyi etkilemek için, kafesteki çanı kuvvetli şekilde çalar. Durmadan uçar, konmak için dişinin yanını seçer. Yan yan sekerek yürür. Ateşli bir şekilde başını sallayarak dişinin yanına yaklaşır. Gagasıyla omzuna vurur. Bu sırada, heyecandan göz bebekleri küçük siyah noktalara dönüşür. Dişi, birleşmeye hazır olduğunu günlerce sonra gösterir. Dalın üzerine konar oturur. Başını arkaya uzatır. Kuyruğunu havaya kaldırır ve hareketsiz kalır. Erkek mesajı alınca, dişinin sırtına çıkar. Çiftleşme bittiğinde dişi uçup gider.

Yavru Muhabbet Kuşu ne zaman çiftleşmeye hazır olur?

Yavru muhabbet kuşu aylık olunca erişkinliğe ulaşmış olup, eşleşmeye hazırdır.

Muhabbet Kuşunun yuva yapmasına yardımcı maddeler neler olmalıdır?

Doğada yaşayan kuşlar, güçlü gagalarıyla ağaç dallarını ufalayıp, elde ettikleri talaşı, yuvalığın dibine taşırlar. Kafeste yaşayan kuşlara yardımcı olmak için, yuvanın tabanını üç santim yüksekliğinde, talaşla kaplayın. Yuvaya koyduğunuz talaşın, kimyasal maddelerle işlenmiş ağaçlardan elde edilmediğine emin olun. Ayrıca yuva yapmasına yardımcı olmak için kendir liflerini kafese koyarsak, dişi yuva yapmak için bu malzemeyi kullanacaktıfunduszeue.info geniş bir kafese yerleştirilmeli. Kafes küçükse, yer kaplamaması için kapıyı açıp, dışarıdan yerleştirin. Muhabbet kuşları önce , yuvayı merakla izler. Dişi kuş gün geçtikce, yuvayla daha çok ilgilenir. Yuvanın içine göz atmaya başlar. Bir süre sonra içine girip, sağı solu gagalayıp, kontrol eder. Giderek, yuvada daha çok kalır. Erkek kuş da yuvaya göz atar ama içeri girmez. Dişiden uzak duran erkek kuş, artık daha cüretkar davranacaktır.

Yuva nasıl olmalıdır?

Pet shoplarda, muhabbet kuşları için uygun ölçülerde hazırlanmış yuvalar bulmak mümkün. Dilerseniz, 25 santim yüksekliğinde, 15 santim derinliğinde ve 15 santim genişliğinde bir yuvayı kendiniz de kontrplaktan yapabilirsiniz. Yuvaların arka kısmında, yavruları kontrol edebilmek için dışarı doğru açılan bir kapı ve ön kısmında anne ve babanın girebilmesi için bir delik bulunmalı. Giriş deliğinin birkaç santim altına, kuşçuların konarga adını verdiği kısa tüneği yerleştirmeyi unutmayın. Dişi kuş, yuvalığa uçtuğu zaman, giriş deliğinin kenarına değil, konargaya konacaktır. Ayrıca dişinin yuva yapabilmesi için arka kısıma bir oyuk yapmanız yuvanın düzgün durmasını sağlayacaktır.

Muhabbet Kuşlarının çiftleşmesi nasıl gözlemlenir?

İlk yumurtadan sonra iki günde bir olmak üzere toplam 4 ile 6 yumurta yaparlar. Yumurtlamak, dişi için muazzam zordur. İlk yumurtadan sonra kuş kuluçkaya yatar. Yalnızca, tuvalet ihtiyacı için dışarıya çıkar. Artık, erkeğin onu besleme zamanı gelmiştir. Bu arada meraklanarak yuvanın içine bakmak gibi bir harekette bulunmanız dişiyi rahatsız edeceğinden bazen yumurtaları kırmak ya da aşağıya atmak gibi eylemlerle de karşılaşabilirsiniz. En iyisi uzaktan takip funduszeue.infoet kuşları hislerini çabuk gösteren, çabuk kızan kuşlardır. Özellikle yumurtladıktan sonra yuvasına bakılmasından, kendisi ya da eşi ile ilgilenilmesinden, Kafes ya da yuvasının yer değiştirilmesinden kesinlikle hoşlanmaz. Bunu yumurtalarını kırarak ya da yuvadan aşağı atarak gösterir. Hatta yumurtadan çıkmış yavrusunu dahi yuvadan atabilir ya da gagalayarak öldürebilir. Bazen yeniden yumurtlayacağı zamanda yavrusunu öldürerek aşağıya atabilir. Eğer yumurta boş ya da yavruya bakma niyeti yoksa zaten yumurtayı aşağıya atar.

Yumurtanın döllendiği nasıl anlaşılır?

Kuluçkanın 6'ncı gününde, yumurtanın döllenip döllenmediği anlaşılır. Elinize aldığınız yumurtayı, bir el fenerine doğru tutun. Yumurtanın çekirdeğini görebilirsiniz. Döllenmemiş yumurtanın içinde leke göremezsiniz. Yumurtaların hepsini yuvaya koyun ki dişi kızmasın.

Yavru Muhabbet Kuşu kaçıncı günde yumurtadan çıkar?

Yumurtadaki embriyonun, bebek muhabbet kuşuna dönüşmesi için, belli ısıda 18 gün geçmesi gerekir. Nasıl ikişer gün arayla yumurtladıysa, yavrularda aynı şekilde ikişer gün arayla yumurtadan çıkar. Dişi kuş, farklı boylarda yavrularla ilgilenmek zorundadır. Yuvada hala tüylenmemiş yavru varsa, bunları gece gündüz, kanatları altında korumaya devam eder.
Yumurtanın bulunduğu ortama dikkat etmek gerekir. Aşırı nemli ortamda embriyonal ölümler görülür. Taban ve tüneklerdeki ıslaklık sonucu ise mantar ve küf üremeleri oluşur.

Dişi Muhabbet Kuşu Yuvaya Girmiyor?

Dişi Muhabbet Kuşu Yuvaya Girmiyor

Dişi muhabbet kuşu besleyenlerin yaşadıkları birçok sorun mevcuttur. Bu sorunların başında da dişi muhabbet kuşunun yuvaya girmemesi gelmektedir. Bu sorunla karşılaşan kişiler, çözüm konusunda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Çünkü bazı dişi muhabbet kuşları, yuvaya girmeme konusunda oldukça inatçı davranıyorlar.

Bizler de bu yazımızda sizler için dişi muhabbet kuşunun yuvaya nasıl girebileceğiyle ilgili çeşitli yöntemler sunacağız. Sizler için sunmuş olduğumuz yöntemler, birçok dişi muhabbet kuşunda başarılı olmuştur. Ancak bu yöntemlerin kesin sonuç vermeme ihtimalinin olduğunu da unutmamanız gerekmektedir.

İlk olarak yuvanın deliğine dikkat etmeniz gerekiyor. Yuvanın deliğinin standart boyda olması gerekmektedir. Yani dişi kuşun yuvaya girebilmesi için deliğin ne çok büyük ne de çok küçük olmaması lazım.

Bunun yanı sıra dişi muhabbet kuşunun yuvaya güven duyması gerekmektedir. Bunun için de en etkili yöntem, dal darı olmaktadır. Dal darıyı, yuvayı kapatmayacak şekilde yerleştirmelisiniz. Bu noktada darının bir kısmı yuvanın içinde bir kısmı yuvanın dışında kalmalıdır.

Yumurtlamadan Önceki Belirtiler

Muhabbet kuşlarımız(Dişiler) erişkin yaklaşık 5 aylık ve sonrasın da funduszeue.infoşkin dişilerimiz çiftleşme veya kızgınlık yumurtası yumurtlayabilir.

BELİRTİLER

  • Popo kısmının şişmesi
  • Popo kısmın da ki tüylerin seyrek gözükmesi
  • Halsizlik 
  • Kabararak tünekte durma
  • Yuvalık ile ilgilenme
  • Yuvalık tan yem,su ve çiftleşmek haricinde dışarı çıkmamak
  • Dışkısını tutma
  • Dışkının normalden kat daha büyük olması
  • Aşırı derece de mama yem ve kalamar kemiği tüketimi
  • Yuvanın içini kemirme 
Yumurtlayacak muhabbet kuşu











Muhabbet kuşu Yumurtaları

RİCHARD KUHR

Üreme kondüsyonuna ermemiş bir çift kuşu zorlamanın ne kadar anlamsız ve zor olduğunu tüm üreticiler bilirler. Fakat diğer yanda kuşun ne zaman kondüsyona erdiğini belirlemek ise hiç de kolay değildir.  Genel  belirtiler erkeğin aktif  olması, kur yapması çağrılar yapması, sağa sola uçmaya meyilli olmasıdır. Dişinin belirtileri ise etrafı kemirmeye  başlamasıdır. Buna rağmen her kuşun  apayrı bir kimliği ve kişiliği olduğudur.

Bu saydıklarımız doğruysa buna göre olumlu yönde hareket gösterenler kondüsyona ermiş, olumsuz ise kondüsyona ermemiş kabul edilir. Bazı muhabbetler vardır ki bedenlerinin en iyi durumlarında dahi çok az aktif görünürler. Şüphesiz bu durum yarışmalar için çok önceden uygulanan belli antrenmanlar  neticesi olarak karşımıza çıkar. Bazıları ise tabiatı gereği çok aktif olurlar.

Belli prensipler uygulanarak kuşları kondüsyona getirtmek çok zordur. Önemli olan günlük besin değeri yüksek yemler ve taze su verilmelidir. Buna iyi bir havalandırma sistemi ve rutubetsiz bir oda mümkünse bir salma ekleyebiliriz.

Bu tür bakım şartları ile kuşlara çabuk üreme iştahı kazandırabiliriz. Kuşların gerçekten kondüsyona erişebilmesi için kümes ısısının derecede tutulup çiftleşme öncesi aydınlanma saate uzatılması olumlu etki yapar.

Hem başarılı üretim, üretim öncesi  ve anında ortaya çıkan problemlerin nedenleri aslında geride kalan yıllara dayanır. Çok iyi anlaşmış bir çift muhabbet kuşunda ,yumurtadan yavrular çıkmadan kısa bir süre önce sorunlar başlayabilir. Dişi yuvaya girmemeye başlamışsa ciddi sorunlar var aksilikler çıkacak demektir. Ya dişi ya da erkek ya da ikisi cinsel verimlilik açısından kondüsyonda değilse, kesinlikle çift birbiriyle anlaşamıyordur

Bu durumda bir dişiyi hemen kolayca “işe yaramaz” şeklinde  tanımlayıp yerini bir başkası ile değiştirmemeliyiz. Önemli olan aynı çiftin her iki partnerinin de “formda” olması gereklidir.  Üretim kondüsyonuna girmiş çiftler birkaç gün içinde yuva ile ilgilenmeleri gerekir. Burada belirttiğimiz ilkelere uymayan durumlarda tabii ki olabilir. Mesela yeni alınmış bir dişi önceki sahibinde kuluçka evresi geçirmiş olabilir. 

Çıktığı kümesin dizaynı ve yuvanın kümesin hangi  yönünde asılı olduğu önemlidir. Şayet ters tarafta idiyse yeni yerinde ki durumuna yavaş yavaş acele etmeden alıştırılmalıdır.

YUVANIN KABULLENİLDİĞİ NASIL ANLAŞILIR?

Bir avuç dolusu toz veya yonga talaşını (odun) yuvaya koyduktan sonra her gün düzenli olarak kuşların yuvaya girip girmediklerini kontrol etmeliyiz. Dişilerden bazıları konulan tüm talaşı yuvadan atabilirken bir kısmı hiçbir sorun çıkarmadan talaşı kabullenir.

Talaş yuvaların kuru ve temiz kalmasına yardımcı olur. Diş kutudan talaşları atıyorsa o kutuya her gün  az ar azar talaş ilave edilmesi tavsiye olunur.

Günlük kutu kontrolleri sürekli olarak aynı saatlerde  yapılması kuşların bu uygulamaya alışması ve kabullenmesi açısından önemlidir. Salmalardan çıkan kuşların gözlere alışması için bir süre sabretmek gerekir çünkü sinirli ve ürkek davranırlar. Aslında kuşlar, yeni konumlarına çok çabuk adapte olur ve alışırlar. Bizlerde kafes içerisinde ani ve gereksiz el kol hareketlerinden kaçınarak yardımcı olursak daha da çabuk intibak ederler. Yuva kutusunu kabullenmeleri ve çiftleşmeleri ile ilk yumurtayı yumurtlamaları arasında 7 ile 10 gün geçebilir. Kondüsyon , yaş ve gelişim düzeyleri dişinin 7 ile 21 gün arasında ilk yumurtayı yumurtlamasını belirleyen etkenlerdir. Bu süre normal sayılır. Eğer dişi 28 günden sonra da hala yumurtlamamışsa  aktif olmasına rağmen bir şeyler  ters gidiyor demektir. Bu süreden sonra da dişinin dışkısı henüz gri ise o dişiyi hemen ayırmak gerekir. Bu tür dişiler genellikle verimsizdirler. Yaşanan tecrübeler bu tür dişilerin hep sıkıntı çıkardığıdır.

Erkek ve dişi üreme yönünde hazırlık içine girmiyorlarsa, tavsiyemiz yerlerine başka bir çifti yerleştirmektir. Birkaç  aylık dinlenme safhasından sonra tekrar bir deneme daha yapılabilir. Önemli olan böylece çiftleri üretimden ayırdığımızda  tarih ve olumsuz  sebepleri  not etmeliyiz.

PROBLEMLİ  KUŞLAR

Belirttiğimiz nedenlerden dolayı ayırdığımız kuşlarla tekrar bir üretim denemesinde ,aynı sorunların tekrar karşımıza çıkma ihtimali her şeye rağmen çok yüksektir. Üretimin sağlıklı bir nesil e dayandırılabilmesi için bu tür kötü huylu hayvanlarda ısrar etmemeliyiz. Bilinçli üreticiler iyi huylu ve anlaşmış çiftleri eleyerek gruplandırır bu kuşlarla çalışırlar. Birçok üretici verimsiz sorunlu kuşları emekliye ayırıp kümesinin bir köşesinde onları “sorunlu” olarak tasnif edip, sorunlu olduğu belirtilmeden hiçbir üreticiye ücret karşılığı satmıyor.

ÜRETİM STOĞU (YEDEKLER)

Her üretici hesapta olmayan sorunların olduğu üretim kayıplarının yerine kullanmak için, yedek damızlıklar bulundurmayı düşünmelidir. Bu yedekte tutulan kuşlar, görünüşte en iyi kalitede olması gerekmez. Fakat köken olarak kaybedilen kuşların soy ağacından olmalıdır. Ancak bu şekilde kümesin oturmuş olan kalitesini koruma  şansımız olabilir. Buraya kadar bahsettiklerimizden şu sonucu çıkarabiliriz; üretim sezonu esnasında kümesimizden fazla kuş ayırıp satmamız pek akıllıca bir iş olmaz. On yedek erkek yeterli görülürken yedek dişi sayısı ise, kümeste kaç gözümüz varsa o kadar adet olmalıdır. Ancak muhtemel kayıpları bu şekilde telafi edebiliriz. Bu konu çoğu üreticinin önemsemediği fakat çok önemli hayati bir konudur.

DİŞİLER ERKEKLERDEN FAZLA MI OLMALIDIR?

Eşe atılacak dişi en az aylık olmalıdır. Dişler yeterli  gelişimini sağlıklı bir şekilde tamamlayamamışsa değişik sorunlar ortaya çıkabilir. Mesela, dişi yuvaya girer yem yemeye dışarıya çıkmaz ve erkek tarafından da ihmale uğrayıp doyurulmayabilir. Dişilere daha çok itina gösterilmelidir. Özellikle günlük yuva kontrollerinde. Dışkısında da bir anormallik gözleniyorsa büyük ihtimalle hasta olabilir. Bu durumda ki dişinin üretimden alınması gerekir.

Dişilerde gözlenen en sık hastalık ve ölüm sebeplerinden ilki ishaldir. Bir erkek üretime ancak aylık olduğunda alınmalıdır. Tecrübesiz bir erkeğin en büyük zafiyeti  dişiyi doyururken kendini ihmal ederek  ölebilmesidir. Önemli olan dişi olsun erkek olsun, eşleştirdikten sonra onları çok iyi gözlemlememiz gerektiğidir.

İLK YUMURTA

Bu evrede her şey yolunda gerçekleştiği taktirde artık ilk yumurtayı bekleyebiliriz. Dişilerden bazıları hemen kuluçkaya yatarken diğer bir grup ise kuluçkaya yatmak için bir süre bekleyebilir. Üçüncü yumurtadan sonra kuluçkaya yatılması ender rastlanan bir olay değildir. Bu gibi olaylarda beşinci yumurtanın bırakılmasından sonra ancak, ilk yumurtanın döllenmiş olup olmadığını ancak anlayabiliriz. Yumurtaların dolu olup olmadığını anlayabilmemiz için ya özel bir ışıklı alete veya kuvvetli bir ışık kaynağına doğru tutmalıyız.

Yeni yumurtlanmış bir yumurta beyaz ve yüzeyi kaygan olur. Döllenmiş dolu yumurta koyu renkli, bozuk ölü yumurta ise donuk ve sarımsı bir renk alır. Kuluçkanın altıncı gününden sonra hala yumurtalar saydam,ı şık sızdırıyorsa döllenmemiş olduğuna kanaat getirebiliriz.

KÜÇÜK YAVRULARIN GELİŞİMİ

Bir aksilik olmadığı taktirde dolu yumurtalardan sağlıklı yavrular çıkmaya başlayacaklar. Değişik, henüz bilemediğimiz sebeplerden gelişmiş embriyolar da her an ölebilir. Yumurtadan çıkmaya son gün kala ölmüş ise ”çıkmadı”   olarak not edilmelidir. Kuşlar kuluçka esnasında önemsiz ,gereksiz sebeplerden rahatsız edilmemelidir. Günlük düzenli yuva kontrollerinde herhangi bir sorun çıkmasa da ,kontroller ihmal edilmemelidir. Bu düzenli kontroller günde bir kez yapıldığı için kuluçkada ki anne için fazlaca rahatsızlık vermez.

YAVRU VE YUMURTA AKTARMASI

Bir yuvadan diğerine yumurta aktarma ancak dişi yumurtaların üzerine yatmadığı, yuvadan dışarı attığı veya delmeye başladığı zaman gerçekleştirilir. Bu gibi durumlar için önceden üvey anne adayları tespit edilmeli ki sonra şaşkınlık yaşanmasın. Aktarılacak yumurtaların çıkış tarihleri diğer yumurtalarla uyumlu olmasına dikkat edilmelidir.

Her şeye rağmen tehlike geçmiş diyemeyiz. Üvey annenin yumurtalar üzerindeki hareketleri ve ısı derecesi farklı olabilir. Buna bağlı olarak başka alternatifimiz olmadığı da bir gerçektir. Bu yolla bir çok yumurtayı kurtarmamız mümkündür. Yavruların aktarılması söz konusu olduğunda ise tavsiye olunan ,yüzük takıldıktan sora olması ve kuşların menşeinin karışmamasıdır. Yavruların henüz yüzük takılmadan aktarılması gerektiğinde ise zararsız bir keçeli kalemle işaretlenebilir. Çoğu dişiler dört haftalık yavruları dahi kabullenir ve problem çıkarmazlar.

SONUÇ

Yapmamız gereken her şeyi yaptıktan  ve onca gayret sarf edip sabırla sorunların üstesinden geldikten sonra bizim için en büyük ödül, tahmin edeceğiniz gibi alınan sağlıklı cıvıl cıvıl yavrulardır. 

Tercüme:funduszeue.info

Kaynak: Wellensittich Magazin 10/96

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası