plastik hammadde ticareti / PAGEV - PLASTİK ÜRETİCİSİ HAMMADDE İTHALATININ GÖLGESİNDE KALMAK İSTEMİYOR

Plastik Hammadde Ticareti

plastik hammadde ticareti

Plastik sektörü ’te 1,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi

Türk plastik sektörü yılında ulaştığı 8,6 milyon tonluk mamul üretimi ve 4,34 milyar dolarlık direkt ihracatı ile ülke ekonomisine sağladığı katkıyı her geçen gün artırıyor. Geçen yıl 1,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası veren sektör, diğer yandan yetersiz yerli hammadde üretimi ile mücadele etmeye çalışıyor. Başarılı üretim ve ihracat performansının hammadde ithalatının gölgesinde kalmasından rahatsız olan sektör temsilcileri, dış ticaret fazlası veren plastik mamul sektörünün yüksek dış ticaret açığı veren petrokimya sektöründen ayrı değerlendirmesini istiyor. Ayrıca sektör temsilcileri bu olumsuz algı nedeniyle yurtiçinde ihtiyacı karşılayamayan hammaddeleri ithal ederken ödedikleri yüksek vergilerden de şikâyetçi.

Plastik sektörü, Türkiye’nin en hızlı ve istikrarlı büyüyen üretim kolları arasında ilk sırada yer alıyor. Geçtiğimiz yıl ulaştığı 8,6 milyon ton üretim kapasitesi ile dünyada 6’ncı, AB’de ise ikinci olan sektörün direkt ihracatı ise 4,34 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Ülke ekonomisine 13 milyar dolarlık katkı sağlayan sektörde 1,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası gerçekleşti. Başarılı performansına rağmen hammaddede yüzde 85 oranında ithalata bağımlılık yılında da plastik sektörünün en önemli sorunu olmaya devam etti. Dünyanın pek çok ülkesine plastik mamul ihraç eden sektör temsilcileri, petrokimya sektörünün yetersizliği nedeniyle verilen dış ticaret açığının plastik mamul sektörüne yüklenmesinden rahatsız.

Plastik mamul sektörü son iki yılda üretiminin miktar bazında yaklaşık yüzde 20’sini direkt olarak ihraç etti. yılında 5 milyar dolar olan ihracat değeri, ihracat fiyatlarının gerilemesi ile yılında 4,4 milyar dolara indi. Türkiye ’te 7,2 milyon ton, ’te ise 7,6 milyon ton olan iç pazar tüketiminin sadece bin ve bin tonunu ithalatla karşıladı. yılında ithalata 3 milyar dolar, yılında 2,8 milyar dolar döviz harcadı. Sonuç olarak plastik mamul sektörü yılında 1,9 milyar dolar, ’te ise 1,5 milyar dolar dış ticaret fazlası verdi. Ayrıca bu rakama beyaz eşya, otomotiv, ambalaj gibi plastiğin en fazla kullanıldığı sektörler kanalıyla ihraç edilen plastik mamullerin de katılması durumunda üretimin yaklaşık yüzde 40’ının ihraç edildiği ve 5,8 milyar dolarlık dış ticaret fazlasının verildiği görülüyor.

Tablo plastik mamulde böyleyken petrokimya tarafına bakıldığında artık kronik hale gelen yüksek ithalat rakamlarının devam ettiği gerçeği bir kez daha ortaya seriliyor. İthalatın başlıca sebebi ülkemizde üretilmeyen ya da ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalan plastik hammaddelerinin Avrupa, Uzakdoğu ve Ortadoğu gibi bölgelerden karşılanmaya çalışılması. Plastik mamul tarafındaki büyüme ve gelişim performansına ayak uyduramayan petrokimya sektöründe yeni yatırımların gerçekleşmemiş olması ithalatı körüklüyor. Türkiye yılında 6,1 milyon ton, yılında ise 6,4 milyon tonluk plastik hammaddesi ithal etti. Bu ithalata ’te 11 milyar dolar ödenirken; ’te bu rakam 9,8 milyar dolar oldu. Petrokimyasallarda dış ticaret açığı yılında 8,9 milyar dolar, yılında ise 7,6 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Plastik mamul ile polimer üretimi arasında çok büyük katma değer farkı da bulunuyor. Nitekim plastik mamul sektörünün ortalama birim ihracat fiyatı 3 dolara yakınken, polimer sektörü 1 doların altında. Plastik mamul sektöründe faaliyet gösteren firmaların girişimcilik, tasarım, inovasyon, istihdam ve kârlılık yönlerinden polimer endüstrisinden pozitif yönde ayrıştığı görülüyor. Plastik sektöründeki her 15 istihdama karşılık petrokimyasal endüstrisinde sadece 2 istihdam yaratılıyor.

Türk plastik mamul sektörünün üretim ve ihracatta istikrarlı bir şekilde büyümesine karşılık yüzde 85 oranında olan plastik hammadde ithalatının sektörün performansını olumsuz etkilediğini belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Ülkemizde yerli hammadde üretimi sektörümüzün ihtiyacını karşılayamadığından dolayı bu hammaddeleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. Plastik mamul üreticilerimiz yılında 6,3 milyon tonluk hammadde ithalatına 9,4 milyar dolar ödedi. Buna rağmen üretim ve ihracatta başarılı bir çizgide ilerliyoruz. Geçtiğimiz yıl 1,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdik. Ancak hammaddedeki yetersizlik ve ithalat sektörümüze mal edilmeye çalışılıyor. Plastik mamul sektörü dış ticaret açığına neden oluyor algısı yaratılmaya çalışılıyor” dedi.

Yavuz Eroğlu, “Burada esas sorun, polimer ile plastik sektörlerinin aynıymış gibi algılanmasından kaynaklanıyor. Ancak polimer, demir-çelik gibi ham bir malzeme; plastik ise su borusu, otomobil, buzdolabı, gıda ambalajı gibi bitmiş bir ürün yahut onun parçasıdır. Plastik sektörü, kayayı işleyen bir heykeltıraş gibi işin sanat yani katma değer kısmı ile uğraşır. Polimer/Petrokimya ise ihtiyaç duyduğumuz taşı çıkaran madencidir. Plastik sektörü en çok dış ticaret açığı veren sektörler içinde yer alıyor. Oysa dış ticaret açığı veren plastik mamul değil petrokimya sektörüdür. Petrokimya sektöründeki yetersiz üretim nedeni ile ithal edilen plastik hammaddelerin ithalat miktarının sektörün dış ticaret istatistiklerine yansıtıldığı ve sektörümüz için haksız bir olumsuz algı yaratıldığını görüyoruz” diye konuştu.

“EKONOMİYE 13 MİLYAR DOLAR KATKI YAPAN PLASTİK ÜRETİCİSİNİ KORUYALIM”

PAGEV Başkanı Eroğlu, petrol ve polimer zengini Ortadoğu ülkelerinin yeteri kadar istihdam yaratamadıkları ve katma değeri yurtiçinde tutamadıkları için başta Türkiye olmak üzere tüm dünyadan plastik mamul üreticilerini cazip teşviklerle kendi ülkelerine çekmek istediklerini de açıkladı. Buna karşılık ülkemizde yıllardır kayda değer bir yatırımın gerçekleşmediği petrokimya üretimini korumak amacıyla ithalata yüksek vergiler getirildiğini vurgulayan Eroğlu şunları söyledi: “Plastik sektöründe yaratılmaya çalışılan olumsuz algı yüzünden ülkemizde üretilmeyen ve üretilmesi fizibıl olmayan hammaddelere dâhi vergi konuluyor. Stratejik olmayan ve harcıâlem dediğimiz tipteki bu hammaddeler stratejikmiş gibi tanıtılıp ithalat vergileri ve koruma önlemleri alınıyor. Bugün özellikle Avrupa’da polimer firmaları bu tür ürünleri üretmeyi ya bırakmışlar ya da hammadde zengini Ortadoğu ülkelerine kaydırdılar. Önemli olan Türkiye’de katma değeri yüksek hammaddeleri üretmektir. Sektörün yurtiçinden ihtiyacını karşılayamadığı polipropilen ve polietilen gibi harcıâlem hammaddeleri ithal ederken ödediğimiz vergiler rekabetimizi de olumsuz etkiliyor. Bu olumsuzlukları ortadan kaldırdığımızda sektörümüzün Türkiye ekonomisine sağladığı katma değeri daha da artıracağına eminiz”.

Sayfa başına dön

Chemlife - Basılı ve Dijital Kimya Dergisi

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik ihracatında potansiyeli yüksek olan ürün gruplarını belirlemek amacıyla Türkiye’nin toplam ihracatında ilk ’e giren 10 plastik ürün grubuna yönelik detaylı bir analiz gerçekleştirdi. TÜİK verileri baz alınarak hazırlanan raporda; inşaat malzemelerinden ambalaja, ev ve mutfak eşyalarından akrilik polimerlere kadar 10 farklı ürün kaleminde ihracatın artırılmasına yönelik stratejiler ortaya koyuldu. Seçilen 10 plastik ürünün  yılları arasındaki yıllık ortalama ihracatı toplam 3 milyar milyon dolar olarak gerçekleşti. Aynı dönemde bu ürünlerin dünyadaki yıllık ortalama ihracatı ise ,6 milyar dolar.

PAGEV İhracat Strateji Planı’nda detaylı olarak ele alınan 10 ürünün, plastik sektörünün geneline göre daha rekabetçi ürünler oldukları görüldü. Türkiye plastik sektör ihracatının dünya toplam plastik sektör ihracatı içindeki payı beş yıllık dönemde ortalama yüzde 0,9 olarak gerçekleşirken seçilen 10 üründe ise Türkiye’nin aldığı pay yüzde 1,9 oldu.

Türk plastik sanayi kilogram başına 2,3 dolardan ihraç ederken dünya ortalaması 6 dolar…

İhracat potansiyeli yüksek olan 10 ürün grubunun  yıllarını kapsayan beş yıllık dönemde dünyadaki ortalama ihracat fiyatı kilogram başına 6 dolarken Türkiye’nin ihracat fiyatı ise kilogramda 2,3 dolarda kaldı. Dünyada bu ürünler neredeyse Türkiye’nin üç katı fiyata ihraç ediliyor. Türk plastik sanayinin, kısa ve orta vadede birim ihracat fiyatını 5 dolara yükseltmesi halinde sadece 10 ürün grubunda ihracat gelirini iki katından fazla artırarak 7 milyar doların üzerine çıkarması mümkün. Söz konusu 10 ürün dışındaki diğer ihracat kalemleri ile birlikte sektörün toplam ihracatı 10 milyar doların üzerine ulaşabilir. PAGEV raporunda, ihracatı artıracak doğru stratejilerin uygulamaya konulması ile uzun vadede dünya ortalaması olan kilogram başına 6 dolar rakamına ulaşmanın hayal olmadığı, böylece 10 plastik ürününün ihracatının yaklaşık 9 milyar dolara yükselebileceği vurgulandı. Diğer plastik ihracat kalemlerinin de eklenmesi ile sektörün direkt ihracatı 12 milyar dolara yükselebilir.

PAGEV raporunda, plastik mamul ihracatının bu seviyelere çıkarılması için uygulanabilecek stratejiler arasında ilk olarak 10 ürün grubunda Türkiye’nin mevcut üretim kapasitesinin belirlenmesi amacıyla bir envanter çalışması yapılmasının gerekliliğine işaret edildi. İkinci olarak; üretici firmaların mevcut teknoloji altyapısının ortaya konulması ve katma değeri yüksek ürün üretmek için gereken teknolojik yatırımları, AR-GE ve ÜR-GE çalışmalarının desteklenmesi amacıyla özel teşviklerin oluşturulmasına ihtiyaç olduğu dile getirildi. Ayrıca seçilen ürünlerde dış pazar araştırmaları, hedef odaklı B2B görüşmeleri ve fuar katılımlarının organize edilmesinin önem taşıdığı kaydedildi.

PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, yaptığı değerlendirmede “Ülkemizin ihraç ettiği ürünler arasında en fazla potansiyel taşıyan 10 ürün grubuna yönelik detaylı bir analiz gerçekleştirerek elde ettiğimiz sonuçlar ışığında bu ürünlerde ihracatımızı artırmak için neler yapılması gerektiğine dair önerilerimizi ortaya koyduk. Plastik sanayimizin ülke ekonomisi ve ihracatına yaptığı katkıyı daha üst seviyelere çıkarması için mutlaka ve mutlaka mevcut ihracat fiyatlarımızı yükseltmemiz gerekiyor. Plastik sektörümüzün geneline kıyasla daha rekabetçi olduğumuz 10 ürün grubunda dahi kilogram başına ihracat gelirimiz 2,3 dolar. Biz kilogramını 2,3 dolara satarken en büyük rakibimiz Almanya aynı ürünü 6 dolara ihraç ediyor. Türk plastik sektörü Almanya’nın ardından Avrupa’nın en büyük ikinci üreticisi. Aradaki makası ancak katma değeri yüksek ürünleri ihraç ederek kapatabiliriz. Kısa ve orta vadede seçilen 10 üründe ihraç fiyatımızı kilogram başına 5 dolara çıkarmayı başarırsak bu ürünlerdeki ihracat 7 milyar doların üzerine çıkabilir” diye konuştu.

Eroğlu, raporda incelenen 10 ürün grubu arasında özellikle plastik ambalaj ürünleri ile plastikten yapılan ev ve mutfak eşyalarındaki büyümeye dikkat çekerek bu ürünlerde ihracatı artırıcı önlemler hakkında şunları söyledi: “Plastik tek kullanımlık ve gıda kapları-kapakları Türkiye’nin en büyük ihracat kalemleri arasında yer alıyor. Dünyada bu ürünlerin ihracatını yapan ülkelerin ortalama büyümesi yüzde 2 iken Türkiye’nin büyümesi yıllık yüzde 5,4 seviyesinde. Yani Türkiye bu ürünlerin ihracatında diğer ülkelerden yüzde hızlı büyüyor. Bu ürünlerdeki ihracatımızı hızlı bir şekilde yukarı çekmemiz gerekiyor. Zaman kaybetmeden ihracat potansiyeli yüksek 10 plastik ürün grubu listesinde yer alan ürünlerin öncelikli olduğu hedef ihracat pazarlarımızla ilgili ikili anlaşmalar yapılması önem taşıyor. Diğer yandan uzun vadede AB’nin yaptığı ikili anlaşmalara bizim de dâhil olabilmemiz için adımlar atılmasına ihtiyaç var”.

İhracat Ana Planı’ndaki 5 hedef sektör arasındaki kimyanın ihracat lideri plastik…

PAGEV Başkanı Yavuz EroğluTicaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın açıkladığı İhracat Ana Planı’nda 17 hedef ülke ve 5 hedef sektör belirlendiğini de hatırlatarak hedef sektörlerden kimya ihracatında plastikler ve mamullerinin ilk sırada olduğuna dikkat çekti. Eroğlu, “Geçtiğimiz yılki 17,4 milyar dolarlık kimya ihracatının 5,9 milyar dolarını gerçekleştiren plastik sektörü, kimya ihracatının lideri konumunda bulunuyor. Ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşmasında plastikler kilit öneme sahip. Sayın Bakanımız tarafından açıklanan 17 hedef ülke arasında ABD’nin ilk sırada olduğunu görüyoruz. İhracat Strateji Raporumuzda da ABD’nin plastik ihracatında en önemli hedef pazar olduğu ortaya çıktı. Tek kullanımlık ürünler ile plastik ev ve mutfak eşyasında dünyadaki büyük ithalatçı ABD’dir. Dünyadaki ithalatın yüzde 30’undan fazlasını tek başına ABD yapıyor. İhracatçılarımız açısından giderek artan ticaret koruma engellerini göz önüne aldığımızda bu ülkede üretim lokasyon çeşitlemesine gidilmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca altı çizilmesi gereken bir diğer önemli nokta kimya sektöründe ihracatın artışına duyulan ihtiyaçtır. Dünya ihracatında kimya sanayi ürünlerinin payı yüzde 11,2 iken Türkiye'nin ihracatında bu pay yüzde 6 seviyesinde”.

PAGEV Başkanı, plastik ambalaj sektörü ihracat rakamlarının arttırılması için yapılabilecekleri ise şöyle sıraladı:

  • Genel olarak gümrük işlemlerinin hızlandırılması ve masrafların düşürülmesi.
  • Nakliye maliyeti yüksek sektörlerde nakliye maliyetinin düşürülmesi yönünde çalışmalar yapılması.
  • Plastik ambalaj üreticisi firmaların hammadde kullanımındaki dışa bağımlılığın ve kur riskinin azaltılması.
  • Personel- işçilik üzerinde vergi yüklerinin ve yan maliyetlerin düşürülmesi.
  • Geri dönüşüm alanında verimli, kârlı bir sistem kurulması ve üretimde geri dönüşümlü hammadde kullanım oranının artırılarak (ürün kalitesini bozmayacak şekilde) maliyet düşüşü sağlanması.
  • Kısa vadede potansiyel pazarlarda ikili anlaşmalar yapılması.
  • Uzun vadede AB’nin yaptığı ikili ticaret anlaşmalarına Türkiye’nin de taraf olması için adımlar atılması.
  • İhracat pazarlarında daha rekabetçi olabilmek için potansiyel ürünlerin zorunlu ithal girdileriyle ilgili maliyet avantajı sağlanması.
  • Plastik karalama kampanyalarına yetkililerin alet olmaması ve ülkemizin en başarılı ihracatçı ve üretici sektörüne zarar verecek kararlar almaktan kaçınılması.

PAGEV İHRACAT STRATEJİ PLANI RAPORUNDAN ÖNE ÇIKANLAR…

İhracat potansiyeli olan 10 plastik ürün

GTİP

Ürün Grubu

Vinil asetat/diğer vinil esterlerinin polimerleri (ilk şekillerde)

Akrilik polimerleri (ilk şekilde)

Amino grup reçineler fenolik reçineler poliüretanlar (ilk şekilde)

Plastikten monofil çubuk profiller-enine kesiti 1 mmyi geçen

Plastikten tüpler borular hortumlar; conta dirsek rakor vb.

Plastikten diğer levhalar yaprak pelikül varak ve lamlar

Plastikten küvet duş lavabo hela küveti ve donanımları

Eşya taşıma ambalajı için plastik mamulleri tıpa kapak kapsül

Plastikten sofra mutfak ve diğer ev eşyası tuvalet eşyası

Plastikten inşaat malzemesi

  • Türkiye’de seçilen 10 plastik ürünün – yılları arasındaki yıllık ortalama ihracatı toplam 3 milyar milyon dolar olarak gerçekleşmiştir.
  • Dünyada ise söz konusu 10 ürünün aynı dönemde yıllık ortalama ihracatı toplam olarak ,6 milyar dolardır.
  • 10 ürün bu dönemde Türkiye toplam plastik sektör ihracatından % 61 pay almıştır.
  • Söz konusu ürünlerin toplam ihracatının dünya toplam plastik sektör ihracatından aldıkları pay % 30 olarak gerçekleşmiştir.
  • , , , ve GTİP içindeki mamuller, hem Türkiye hem de Dünya plastik ihracatından en yüksek payı alan plastik ürünler olmuştur.
  • – yılları arasındaki son 5 yıllık dönemde seçilen 10 ürünün ortalama ihracat fiyatı dünya’da 6 $/ Kg Türkiye’de ise 2,3 $/Kg olarak gerçekleşmiş olup bu ürünlerde dünya ortalama ihraç fiyatı Türkiye ortalamasının hemen hemen 3 katına yakındır.
  • Türkiye’de , , ve GTİP nodaki plastik ürünlerin ihracatında yıllık ortalama artış hızı % 2,5 ile % 8,3 arasında değişmekte olup dünya ortalama ihracat artış hızının çok üzerindedir.
  • Dünya’da da bu ürünlerin ihracatı % 1,3 ile % 3,6 arasında değişmektedir.
  • Secilen ürünlerin tümünde dünya ihracat artış hızı % 1 ile % 3,6 arasında iken , , ve GTİP’lerde Türkiye ihracatı azalış trendindedir.
  • Türkiye plastik sektör ihracatının dünya toplam plastik sektör ihracatı içindeki payı son 5 yılda ortalama olarak % 0,9 olarak gerçekleşmiştir.
  • Seçilen 10 üründe ise Türkiye toplam olarak % 1,9 pay almıştır.
  • Türkiye’de , , ve GTİP nodaki plastik ürünlerin ihracatında yıllık ortalama artış hızı % 2,5 ile % 8,3 arasında değişmekte olup dünya ortalama ihracat artış hızının çok üzerindedir. Dünyada bu ürünlerin ihracatı % 1,3 ile % 3,6 arasında değişmektedir.
  • Secilen ürünlerin tümünde dünya ihracat artış hızı % 1 ile % 3,6 arasında iken , , , ve GTİP’lerde Türkiye ihracatı azalış trendindedir.

TABLOLAR

10 Ürünün, Son 5 Yıllık Ortalama İhracatının, Plastik Sektörü Yıllık Ortalama İhracatı İçindeki Payı Türkiye ve Dünya Kıyaslaması

GTİP

Ürün Grubu

İhracat Türkiye

Milyon $

Dünya

Milyon $

% Pay Türkiye

% Pay Dünya

Eşya taşıma ambalajı için plastik mamulleri tıpa kapak kapsül

15,7

8,9

Plastikten tüpler borular hortumlar; conta dirsek rakor vb.

11,8

4,1

Plastikten diğer levhalar yaprak pelikül varak ve lamlar

7,5

4,4

Plastikten sofra mutfak ve diğer ev eşyası tuvalet eşyası

7,0

3,0

Plastikten monofil çubuk profiller-enine kesiti 1 mmyi geçen

5,5

0,9

Plastikten inşaat malzemesi

4,6

1,9

Akrilik polimerleri (ilk şekilde)

3,8

2,6

Plastikten küvet duş lavabo hela küveti ve donanımları

2,0

0,6

Amino grup reçineler fenolik reçineler poliüretanlar (ilk şekilde)

1,9

2,8

Vinil asetat/diğer vinil esterlerinin polimerleri (ilk şekillerde)

44

0,8

0,8

10 Ürün Toplamı

60,6

29,9

Plastik Sektör Toplamı

,0

,0

10 Ürünün Son 5 Yıllık Ortalama İhracat Fiyatları - Türkiye ve Dünya Kıyaslaması ($/Kg)

GTİP

Ürün Grubu

Türkiye

Dünya

Plastikten küvet duş lavabo hela küveti ve donanımları

4,3

16,0

Plastikten diğer levhalar yaprak pelikül varak ve lamlar

3,0

13,0

Plastikten sofra mutfak ve diğer ev eşyası tuvalet eşyası

3,0

11,8

Plastikten tüpler borular hortumlar; conta dirsek rakor vb.

2,6

9,6

Plastikten inşaat malzemesi

2,6

9,7

Eşya taşıma ambalajı için plastik mamulleri tıpa kapak kapsül

2,5

9,6

Plastikten monofil çubuk profiller-enine kesiti 1 mmyi geçen

1,8

4,3

Amino grup reçineler fenolik reçineler poliüretanlar (ilk şekilde)

1,3

2,6

Akrilik polimerleri (ilk şekilde)

1,2

2,1

Vinil asetat/diğer vinil esterlerinin polimerleri (ilk şekillerde)

0,9

2,3

10 Ürünün Ortalama Fiyatı

2,3

6,0

Toplam Plastik Sektörü Ortalama Fiyatı

2,4

3,0

10 Üründe İhracatın Son 5 Yıllık Ortalama Artış Hızı Türkiye ve Dünya Kıyaslaması (CAGR % )

GTİP

Ürün Grubu

Türkiye

Dünya

Amino grup reçineler, fenolik reçineler, poliüretanlar (ilk şekilde)

8,3

2,3

Vinil asetat/diğer vinil esterlerinin polimerleri (ilk şekillerde)

5,8

1,3

Eşya taşıma ambalajı için plastik mamulleri, tıpa, kapak, kapsül

5,4

2,0

Plastikten sofra, mutfak ve diğer ev eşyası, tuvalet eşyası

2,5

3,6

Akrilik polimerleri (ilk şekilde)

1,2

1,0

Plastikten diğer levhalar, yaprak, pelikül, varak ve lamlar

1,1

1,7

Plastikten küvet, duş, lavabo, hela küveti ve donanımları

-3,1

3,1

Plastikten inşaat malzemesi

-7,1

3,3

Plastikten monofil, çubuk, profiller-enine kesiti 1 mmyi geçen

-7,7

2,0

Plastikten tüpler, borular, hortumlar; conta, dirsek, rakor vb.

,1

2,4

10 Üründe İhracatın Dünya İhracatı İçindeki Payı

GTİP

Ürün Grubu

% Pay

Plastikten monofil, çubuk, profiller-enine kesiti 1 mmyi geçen

5,7

Plastikten küvet, duş, lavabo, hela küveti ve donanımları

3,0

Plastikten tüpler, borular, hortumlar; conta, dirsek, rakor vb.

2,7

Plastikten inşaat malzemesi

2,3

Plastikten sofra, mutfak ve diğer ev eşyası, tuvalet eşyası

2,2

Eşya taşıma ambalajı için plastik mamulleri, tıpa, kapak, kapsül

1,7

Plastikten diğer levhalar, yaprak, pelikül, varak ve lamlar

1,6

Akrilik polimerleri (ilk şekilde)

1,4

Vinil asetat/diğer vinil esterlerinin polimerleri (ilk şekillerde)

1,0

Amino grup reçineler, fenolik reçineler, poliüretanlar (ilk şekilde)

0,7

10 Ürün İhracatının Toplam Dünya İhracatından Aldığı Pay

1,9

Türkiye Toplam Plastik İhracatının Dünya Toplam Plastik İhracatından Aldığı Pay  0,9

Türk plastik sektörüne İran darbesi

Türk plastik sektörüne İran darbesi


   &#; İran’dan yapılan plastik ithalatı, yerli üretime büyük darbe vuruyor. Yılında iran menşeli plastik hammadde ve ürün ithalatı % arttı

           HABER MERKEZİ      
     Avrupa’nın 2’inci, dünyanın 7’inci büyük üretim gücü olan Türk Plastik sektörü; İran’dan yapılan düşük fiyatlı hammadde ve nihai ürün ithalatı nedeniyle zor günler yaşıyor.
     yılında İran menşeli plastik hammadde ve ürün ithalatında miktar bazında %95, tutar bazında ise % artışın yaşanırken; ithal edilen ürünlerin %96 gibi çok büyük bölümü Polietilen, Polipropilen, Polistren, PVC gibi temel polimer hammaddelerden oluşuyor.
     Ege Plastik Sanayicileri Derneği de (EGEPLASDER) Yönetim Kurulu Başkanı ve Plastik Sanayicileri Federasyonu (PLASFED) Başkan Yardımcısı Şener Gençer, Türk Plastik sektörünü yurt dışı pazarlarda haksız rekabetle  karşı karşıya bırakan ithalatın içinde, kayıt dışı olarak yurda giren nihai ürünlerin de yer aldığına dikkat çekerek, konuyu Ticaret Bakanlığı’nın yetkili birimlerinin gündemine taşıyacaklarını söyledi.

İTHALATIN PEK ÇOĞU KAÇAK
     Türkiye genelinde binin üzerinde kişiye istihdam sağlayan plastik sektörünün ucuz maliyetli, kalitesiz ürünlerin sıfır gümrük vergisiyle yurda sokulması nedeniyle önemli bir sorunla yüz yüze olduğunu vurgulayan Şener Gençer, şu değerlendirmeyi yaptı:
     “Plastik ürünlerde İran’dan sıfır gümrük vergisi ya da çok düşük vergi oranları ile yapılan plastik poşet, streç, naylon ambalaj, film, bobin şeklinde gelen plastik mamul ithalatı yılında bir önceki yıla göre %69,4 oranına kadar artarak 18 bin tona, diğer ülkelerden yapılan plastik ürün ithalatı ise toplamda bin tona yükseldi. Genel fiyatlar düzeyinin altında kalan, ithalatta ani ve büyük oranlı artış anlamına gelen bu fiyat seviyesi, yerli üreticilerimizi ciddi anlamda baskı altına alıyor, zarara sokuyor ya da zarar tehdidi altında bırakıyor. İhracat pazarlarında büyük zorluklarla ve maliyet baskıları ile ayakta kalma mücadelesi veren sanayicimiz, uluslararası ticarette haksız rekabet nedeniyle zarar görüyor. Başta Van ilimiz olmak üzere İran ile sınır komşusu olan illerimizden yapılan ve pek çoğu da kaçak olarak yurda giren bu ürünlerle yerli sanayicimizin baş edebilmesi imkân dışındadır.”

“YERLİ ÜRETİCİYİ KORUMA İÇİN TÜM KOŞULLAR OLUŞTU”
     Türkiye’de üretilen Yüksek Yoğunluk Polietilen baskısız poşet ürünlerin, normal koşullarda 40 TL/kg civarında fiyatlanması gerekirken, İran’dan 20 TL / kg birim fiyat ile ülkemizde satıldığına işaret eden Gençer; Polipropilen, Polistren, PVC gibi temel hammaddelerde de durumun farklı olmadığını kaydetti.
     Sadece Plastik sektörünün değil, kayıt dışı ithalat nedeniyle devletin de ciddi bir vergi kaybı yaşadığını sözlerine ekleyen Gençer, “Yaşanan durumun, teknik olarak devletimizin yerli üreticiyi koruma önlemleri için tüm koşulları sağladığını düşünmekteyiz. Konuyu sektör derneklerimiz ile birlikte Ticaret Bakanlığımızın ilgili birimleri İthalat Genel Müdürlüğü ve Gümrükler Genel Müdürlüğü gündemine taşıyarak çözüm bulunmasını talep edeceğiz.” dedi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası