boyun kalınlaşması neden olur / Boyun kalınlığı solunumu kötü etkiliyor - Sağlık Haberleri

Boyun Kalınlaşması Neden Olur

boyun kalınlaşması neden olur

Boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisi: Boyun düzleşmesi nedir? İşte nedenleri…

Boyunda düzleşme kendi başına bir hastalık değildir. Omurganın ağrıya neden olan başka bir hastalığına eşlik edebilen bir bulgudur. Kişinin yaşam kalitesini düşüren boyun düzleşmesinin nedenleri, belirtileri ve tedavi yolları…Boyun düzleşmesi ile ilgili merak ettiğiniz her şey haberimizde…

seafoodplus.info

Yayınlanma: - 31 Ekim Güncellenme:

Boyun düzleşmesi belirtileri ve tedavisi: Boyun düzleşmesi nedir? İşte nedenleri…

Özellikle masa başında ve bilgisayar karşısında çalışmak zorunda olan insanlarda ve genç bireylerde meydana gelen boyun düzleşmesi nedir? Boyun düzleşmesi neden kaynaklanır? Belirtileri ve tedavi yollar nelerdir? Hepsini haberimizde bulabilirsiniz…

BOYUN DÜZLEŞMESİ NEDİR?

Boyun düzleşmesi, üst omurgada (servikal bölge), yani boyun omurunda bir eğridir. Omurgadaki eğrilik normalde dengeyi korurken baş ve omurgayı sabitlemeye etmeye yardımcı olur. Servikal omurga genellikle C şeklindedir fakat eğriliğin normalden daha derin olduğu zamanlar vardır ve boyun düzleşmesi (servikal lordoz) olarak bilinen duruma neden olur. Servikal lordoz, boyun bölgesinde içe doğru anormal bir kurvatürdür ve bu da başın normal pozisyonunun ötesinde ileriye doğru (veya çıkıntılı) görünmesini sağlar. Ayrıca servikal omurganın düzeldiği veya diğer yönde yayıldığı bir ters lordoz (servikal kifoz olarak bilinir) vardır.

boyun-duzlesmesi-sozcu-com-tr

BOYUN DÜZLEŞMESİNİN NEDENLERİ

Boyun düzleşmesine neden olduğu bilinen birçok faktör vardır. Çoğu kalıtsal bir durumdur. Çoğu durumda sağlıklı duruşun bozulmasından oluşur. Ayrıca, yaralanma ve / veya travma, stres ve boyundaki gerilmeden kaynaklanabilir. Kemik dokusunun incelmesi ve zamanla kemik yoğunluğunun azalması olan, sıklıkla boyun bölgesinde görülebilen osteoporoz da boyun düzleşmesinin nedenidir. Kemik dokusunun incelmesiyle, boyun dik pozisyonunu korumak yerine, rahat bir halde dışarı doğru kaymaya meyilli olabilir. Osteoporozdan muzdarip olanlar, boynun ileri pozisyonunda daha normal hissedebilirler.

Osteoporozun dışında, obezitenin boyun düzleşmesine de neden olduğu bilinmektedir. Obezite vücudun dengesini ve merkezini etkileyebilir, böylece vücutta doğal olmayan bir ağırlık ve zorlanma gösterebilir.

Boyun fıtığı nasıl anlaşılır? Omuz ve kollara yayılan ağrının sebebi boyun fıtığının belirtileriİlginizi ÇekebilirBoyun fıtığı nasıl anlaşılır? Omuz ve kollara yayılan ağrının sebebi boyun fıtığının belirtileri

BOYUN DÜZLEŞMESİNİN BELİRTİLERİ

Birçok insan, boyun düzleşmesine sahip olduğunu asla bilemez. Boyun düzleşmesinde, sıklıkla semptomlar gibi acı olmadan eşlik eder. Boynun düzleşmesini, zaman geçtikçe değişimini fark etmeyen birçok kişi vardır. Değişim genellikle kademeli ve sabittir. Bir travmadan dolayı değişiklik meydana gelirse ve boyun bölgesinde sinirlerin sıkışmasına neden olursa ağrı fark edilebilir.

BOYUN DÜZLEŞMESİ NASIL TEŞHİS EDİLİR?

Boyun düzleşmesi genellikle doktor tarafından MR ve röntgen gibi tetkiklerle tespit edilir. Bu muayeneler, omurga eğrisindeki değişikliklerin nasıl değiştiğini ve eğrideki değişikliklerin nörolojik bir durumun sonucu olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Şiddetli olmadığı sürece boyun düzleşmesi herhangi bir tıbbi tedavi gerektirmez. Boyun düzleşmesi tedavisinde bir diğer yöntem boyunluk kullanmaktır. Tedavide iyileştirici önerilerin dışında hastanın iyileşme sürecini rahat atlatması için ağrı kesiciler de kullanılmaktadır. Eğer ağrı kesiciler rahatsızlığı gidermezlerse, boyun düzleşmesi olan hastaların uygun duruşu yeniden kazanabilmeleri için fizik tedavi tavsiye edilir.

BOYUN AĞRILARI VE BOYUN FITIĞI TEDAVİSİ:

Ağrıdoktorobezite

Boyunda kalınlaşma hastalık habercisi

Haberin Devamı

Türk Uyku Tıbbı Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Hikmet Fırat, nüfusun yaklaşık yüzde 4’ünde bulunan uyku apnesi hastalığının ciddiye alınması gerektiğini belirterek, bu, kalp damar hastalıkları, diyabet (şeker), tansiyon yüksekliği, guatr (tiroid bozukluğu), inme, psikolojik bozukluklar gibi ek hastalıkları da beraberinde getiriyor. Kadınlarda 38, erkeklerde 42 santimetrenin üzerinde olan boyun çevresi, uyku apnesi habercisi olabilir” dedi. Fırat Hürriyet Ankara’ya şunları söyledi:

Boyunda kalınlaşma hastalık habercisi
UYKU APNELİYE ENGELLİ RAPORU

“Uyku apnesini, horlama, uykuda nefes durması, tanıklı apne (birinin nefesinizin durduğunu görmesi) ve gündüz aşırı uyku hali olarak tanımlayabiliriz. Bu belirtilerden ikisi varsa uyku apnesi konusunda dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bu o kadar ciddi bir hastalık ki örneğin daha önce sadece ağır vasıta ya da iş makinesi kullanan kilolu kişilere ehliyet verilirken uygulanan uyku apnesi testi, artık B grubu (otomobil) ehliyet alacak ya da ehliyetini yineleyecek beden kitle indeksi (BİK) 33’ün üzerindeki herkese yapılıyor.”

Haberin Devamı

CİNSEL GÜÇ KAYBI OLUŞUYOR

Uyku apnesinin en önemli habercilerinin kilo ve boyun çevresi kalınlığı olduğunu belirten Doç. Dr. Hikmet Fırat, “Kadınlarda 38, erkeklerde 42 santimetre olan boyun çevresi uyku apnesine davetiye çıkarıyor. Kadınlarda menopozdan, erkeklerde ise 40 yaşından sonra fazla görülen uyku apnesi; kalp damar, diyabet, tiroid, guatr, psikolojik sorunlar, inme, cinsel güç kaybı, gibi ek rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Spermlerin hareketleri azaldığı için çocuğu olmayan hastalar bile var. Hastalar, sorunlarının çözümü için kardiyoloji, psikolji, üroloji gibi gidiyorlar ancak tam bir iyileşme sağlanmıyor. Çünkü diğer sorunların çözülebilmesi için öncelikle uyku apnesinin tedavi edilmesi gerekiyor. Bu hastalıkla ilgili yanlış bir bilgiye de etrafta dolaşıyor. Sanılıyor ki uyku apnesi olan kişiler uykularında nefes alamaz ve ölür. Oysa vücuda, beyinden uyandırıcı dalgalar geliyor ve nefes kesildiğinde uyanılıyor. Uykuda ölüm çok az, ancak kardiyo vasküler sistemden kaynaklanan ek hastalıklar nedeniyle ölüm riski fazla” ifadelerini kullandı.

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

 

Boyunla ilgili hastalıklar söz konusu olduğunda “Tortikolis nedir?” sorusu akıllara gelir. Bir diğer adı eğri boyun hastalığı olan bu durum; çoğunlukla bebeklik döneminde görülen boyun veya baş bölgesinin eğilmesi veya çarpık olmasıdır. Hastalığın kesin olarak nedeni bilinmemekle birlikte, bebeklerde doğuştan görülebildiği gibi sonradan farklı nedenlere bağlı olarak eğri boyun hastalığı oluşabilir. En sık görülen tipi konjenital tortikolistir. Yeni doğan bebeklerde görülen bu tipte çoğunlukla ağrı olmazken bebeğin kafa kontrolleri başladığında fark edilebilir. Bir diğer tortikolis tipi de edinilmiş olandır ay içerisinde veya daha ilerleyen dönemde ortaya çıkar. Çoğunlukla aileler tarafından fark edilerek tedaviye başlanır.

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Belirtileri Nelerdir?

Tortikolis belirtileri ile ilgili bilgi sahibi olmak erken tanı konulup tedavi edilmesi açısından oldukça önemlidir. Tortikolis tiplerine bağlı olarak belirtiler farklılık gösterebileceği gibi ortak belirtileri de vardır. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir:

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Türleri Nelerdir?

Çoğunlukla yeni doğan bebeklerde ve çocuklarda meydana gelen tortikolis iki türe sahiptir.

Birincisi bebeklerde daha sık görülen konjenital tortikolis diğeri ise çocuklarda ve yetişkinlerde görülen edinilmiş tortikolis hastalığıdır.

Konjenital Tortikolis: Yaygın olarak bebeklerde görülen konjenital tortikolis, bebeğin baş ve boyun hareketlerini kullanmaya başladığı dönemde ortaya çıkar. Belirtilen semptomlara dikkat edilerek kısa sürede uzmana başvurulması erken evrede tedavi edilmesi açısından önemlidir.

Edinilmiş Tortikolis: Dış faktörlere bağlı olarak sonradan gelişen tortikolis tipidir. Yetişkinlerde boyun eğriliği belirtileri birçok nedene bağlı olabileceği gibi genellikle boyun kaslarında gerçekleşen iltihaplara veya travmalara bağlı oluşur.

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Neden Olur?

Tortikolis, boynun iki tarafında bulunan SCM kaslarının spazmı sonucu oluşan bir hastalıktır. Bebeklerde tortikolis görülme nedeni çoğunlukla anne karnında bebeğin yanlış konumlanmış olması veya zor doğumlarda yaşanan komplikasyonlar olabilir. Bu durumlar dışında çocuklarda ve yetişkinlerde boyun eğriliği yan etkenlere bağlı olarak sonradan kazanılabilir. Konjenital tortikolise sebep olabilecek bazı etkenler aşağıdaki gibi olabilir:

 

Çocuklarda ve yetişkinlerde edinilmiş tortikolise neden olabilecek etkenler aşağıdaki gibidir:

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Tanısı Nasıl Konulur?

Doğru uygulanacak tortikolis tedavisi için doğru tanı önemlidir. Tortikolisin teşhisinde ebeveynlerin belirtileri fark etmesi ve zaman kaybetmeden uzman doktora başvurması önemlidir. Doktor ilk olarak belirtileri inceleyerek fiziki muayene gerçekleştirir. Hastanın baş ve boyun hareketleri boyun bölgesindeki kaslarda sertlik, şişlik veya kitle olup olmadığı kontrol edilir. Bunun yanında enfeksiyonları kontrol etmek amacıyla kulak burun boğaz, nöroloji ve göz muayeneleri de önerilebilir. Konulan ön tanı sonrasında doktor gerek duyduğu durumlarda röntgen, bilgisayarlı tomografi ve MR taraması gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir.

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Tedavi uygulanmasında boyun kasları gevşetilerek normal duruma getirilmesi amaçlanır. Tedaviye ilk fizik tedavi, germe egzersizleri, fiziksel medikal cihazlar kullanılarak başlanır. Bu tedavilerin yeterli olmadığı durumlarda tortikolis ameliyatına başvurulabilir.

İlaç Tedavisi: Kas yaralanmalarına veya travmalara bağlı oluşan tortikolis hastalığında, iltihap söktürücü antibiyotikler ve kas gevşetici ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaçlar, doktorun talimatına göre damar yolu ile veya kas içine enjeksiyon uygulanarak uygulanabilir. Tedavinin tamamlanması ve semptomları önlemek için belirlenen sürelerde oral formda ilaçlar kullanılmaya devam edilir.

Fizik Tedavi: Bebeklerde görülen tortikolis durumunda çocuk ortopedisti veya fizik tedavi uzmanı eşliğinde belirlenen germe tortikolis egzersizleri uygular. Belirli aralıklar ve düzenli egzersizler ile bebeğin boynunu aktif bir şekilde hareket ettirmesi hedeflenir. Tedavinin tamamlanmadığı veya geciktiği durumlarda kasta kalıcı kısalmalar görülebilir. Yetişkinlerde boyun eğriliği tedavisi sürecinde de aynı şekilde fizik tedavi uygulamaları adım adım düzenli bir şekilde tamamlanmalıdır. Çoğunlukla geçici olan tortikolis hastalığı fizik tedavi uzmanı veya fizyoterapist eşliğinde tedavi edilir.

Cerrahi Tedavi: Tortikolis ameliyatı olanlar; ilaç tedavisi ve fizik tedavinin yeterli olmadığı durumlarda boyun bölgesine bulunan SCM kaslarının uzatılması yöntemiyle cerrahi operasyon uygulanan kişilerdir.

Eğri Boyun Hastalığı (Tortikolis) Evde Tedavi Edilebilir mi?

Tortikolis hastalığının evde tedavisi mümkün değildir. Ancak bazı uygulamalar ve yetişkinlerde tortikolis egzersizleri ile semptomların azaltılması sağlanabilir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

SIK SORULAN SORULAR

Boyun eğriliği hastalığı (tortikolis) için hangi bölüme gidilir?

Tortikolis belirtileri üzerine ortopedi ve travmatoloji bölümüne başvurulmalıdır. Bebeklerde boyun eğriliği fark edildiğinde ise çocuk cerrahisi bölümüne de başvurulabilir.

 

Boyun eğriliği hastalığı (tortikolis) tamamen geçer mi?

Genellikle fizik tedaviler ve ilaçlar ile hastalık tedavi edilir. Bebeklerde de düzenli uygulanacak egzersizlerin yeterli olmadığı durumlarda cerrahi operasyonlarla tedavisi yapılır.

 

Boyun eğriliği hastalığı (tortikolis) tedavi edilmezse ne olur?

Omurgada eğrilikler oluştuğunda tortikolis yüz asimetrisi yaratabilir.

 

Boyun eğriliği hastalığı (tortikolis) kimlerde görülür?

Tortikolis çoğunlukla bebeklerde görülür. Bebeğin anne rahminde yanlış konumlanması ve doğum sırasında yaşanan anormallikler sonucu görülme sıklığı fazladır. Bunun dışında çocuklarda ve yetişkinlerde dış etkenlere bağlı olarak görülebilir.

 

Boyun eğriliği hastalığı (tortikolis) ameliyatı nasıl yapılır?

Cerrahi operasyonda boyun bölgesinde bulunan SCM kaslarının uzatılması sağlanır. Ameliyat sonrası egzersiz ve fizik tedavi programları alınması gerekebilir.

Yorum Ekle

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir