bebeklere su nasıl verilmeli / Bebeklere 6 aydan önce su verilmez - Acıbadem Hayat

Bebeklere Su Nasıl Verilmeli

bebeklere su nasıl verilmeli

Bebeklere Su Verilir mi?

Bebekler su içmeli mi?

Aslında bu sorunun tek bir cevabı olamaz, bebeğin yaşı ve beslenme şekline göre bu soruya farklı şekillerde cevap verilebilir.

Bu nedenle bu soruyu bebeklerin ayına ve beslenme şekline göre yanıtlamak  daha doğru  bir  yaklaşım  olacaktır.

İlk 6 ay sadece anne sütüyle beslenen bebeklerin kesinlikle suya ihtiyacı yoktur. Özellikle yaz aylarında bize sık sorulan bir soru, &#;Ama çok sıcak, bebek susamaz mı?&#;. Cevabı  hayır  susamaz, çünkü anne sütü %90&#;ı sudan oluşmuş bir gıdadır, yani özetle oldukça faydalı bir su diyebiliriz. İçinde bebeğin büyüme ve gelişmesini sağlayan proteinler, karbonhidratlar,  vitamin-mineraller ve faydalı yağlar, enfeksiyonlardan koruyucu olan antikorlar ve antibakteriyel maddeler içeren oldukça yaralı  ve  besleyici bir sudur. Afrika kıtasında çok sıcak ülkelerde yapılan çalışmalarda bile, anne sütü ile beslenen bebeklerin suya ihtiyacı olmadığı kanıtlanmıştır.

Aslında aynı durum anne sütü olmadığı için mama ile beslenen bebekler için de geçerlidir. ml&#;lik bir mamayı yapabilmek için 90 ml suya 3 ölçek mama ekleriz, yani hazırladığımız mama yine %90 oranında su içermektedir Dolayısıyla mama alan bebeğin içi yanar, suya ihtiyacı olur anlayışı da doğru bir anlayış değildir.

Anne sütü ve veya mama alan bebeklere ekstradan su verilmesi, hiçbir besleyici değeri olmayan bir sıvıyla midesini şişirmekten başka hiçbir işe yaramaz, alacağı anne sütü veya mama miktarını azaltarak bebeğin büyüme ve gelişmesinde aksamaya yol açabilir.

Bir bebeğin anne sütü veya mamadan yeterli sıvı aldığının en önemli kanıtı idrar miktarıdır; bir bebeğin günde ortalama kez çişli bezi varsa ve idrar renginde bir koyulaşma yoksa aldığı sıvı miktarının yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Bir bebek  günde  en  az  ne  kadar  idrar  yapmalı  derseniz,  çocuğun  kilosuyla  24&#;ü çarpmanız  yeterlidir. Yani  10 kg&#;lık  bir  çocuk  günde  en az  ml  idrar  yapmalıdır. Bunu  da  dolu  ve  boş  bezleri  tartarak  kabaca hesaplayabilirsiniz.

Bebeklere ne zaman su verilmelidir?

Bebeklere ilk su verme zamanı genellikle ek gıdalara yani katı gıdalara başladığımız 6 aydan sonrasıdır. Bu dönemde her ek gıda öğününden sonra çocuğa ,  en  fazla 30 ml su teklif edilebilir. Ancak bazı bebekler ek gıdaya başladıktan sonra da suyu reddedebilirler. Peki sizce bu bebekler susuz mu kalır? Hayır büyük ihtimalle bu bebekler de susuz kalmaz. Çünkü   ay arası günlük kalori ihtiyacının %70 80&#;inin anne sütünden gelmesi gerekmektedir. Anne sütünün bol olduğu, bebeklerin istekle anne sütünü hala sık sık emdikleri ay arası dönemlerde yine çiş miktarına ve idrarın koyuluğuna bakılmalı, eğer anormal bir durum yoksa, suyu reddeden bebeğe su vermek için ısrar edilmemelidir.

8 aydan sonra günlük enerji ihtiyacının % anne sütünden gelir yani neredeyse yarısı ek gıdalardan karşılanmaktadır İşte bu dönemde çocuğun gerçekten suya ihtiyacı vardır.

Bebeğimin ne kadar suya ihtiyacı vardır?

Bu  soruyu  cevaplamadan  önce bebeğin ne kadar sıvı ihtiyacı  olduğunu  bilmek  gerekiyor.

10 kg&#;a kadar çocukların  her kilo başına ml sıvıya ihtiyacı vardır, kg  arası bebeklere 1 litre + her kilo başına 50 ml . Örnek vermek gerekirse 15 kiloluk bir çocuğun ilk 10 kg için 1 litre, daha sonraki 5 kg için de 5&#;50= ml sıvıya ihtiyacı vardır. Yani 15 kiloluk bir çocuğun toplam sıvı ihtiyacı yaklaşık ml civarındadır.

8 kiloluk 7 aylık bir bebek için örnek vermek gerekirse. Formülümüzü hatırlayalım bu bebeğin günlük sıvı ihtiyacı 8 x = ml kadardır.

Her emmede ortalama mililitre sıvı aldığını farz edersek. 6 kere emse ml sıvı almış olur, sebze, meyve ve yoğurt  gibi çeşitli gıdalardan ortalama ml sıvı aldığını ön  görebiliriz. Bu durumda çocuğa günde kere 25 30 mililitre su içirmek yeterli olacaktır. Daha önce de dediğimiz gibi eğer günde kez emiyorsa, annenin sütü çok bol ve çocuk suyu reddediyorsa, tabii ki suya gerek olmaz, çünkü önerdiğimiz ml&#;yi fazlasıyla geçebiliriz.

Bebeğe suyu nasıl vermeliyiz?

Verilecek suyun özelliklerine bakarsak, tercihen kapalı cam şişedeki iyi suyu kaynatıp ılıtarak vermek en sağlıklısıdır. Her ihtimale karşı 1 yaşa kadar verilen suyu kaynatmakta fayda vardır.

Bebeğe suyu ne şekilde vermeliyiz sorusunun cevabına gelince, yaşına göre biberon, delikli suluk dediğimiz bebek bardakları ve daha büyük yaşta da direk bardakla vermek uygun bir seçenek olacaktır. Ancak cam bardaklar kırılarak bebeğe zarar verebileceğinden, bebek sağlığına uygun özel materyallerden üretilmiş kırılmaz bardaklar da kullanılabilir.

Aşağıdaki videolarda Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal, &#;Bebeklerde Ek Gıdaya Geçiş&#; ve &#;Özel Aşılar&#; hakkında bilgiler veriyor.

Bebeklere ne kadar su verilmeli

Yaşamın temel kaynaklarından biri olan su, her insan için yaşamsal önem taşıyor. Minik bebeklerimiz için de aynı durum geçerli. Fakat bebeğinizin su ile ilişkisi bir yetişkinin su ile olan ilişkisinden farklı. Mesela bebeklere anne sütü aldıkları ilk 6 aylık dönemde kesinlikle su verilmez. Ancak ek besinlere geçtikten sonra su verilmeye başlanır. 6 aydan önce normal şartlarda anne sütü alan bebeğin ihtiyacı anne sütü içeriğindeki su ile karşılanır.

Su temizlik açısından bazen kaynatılmış olsa bile risk taşıyacağından enfeksiyon tehlikesi oluşturur. Ayrıca bebek su içerse midesinde yer kaplar, açlık ihtiyacı da su ile geçiştirilir. Dolayısıyla da anne sütü alımı azalır. Böylece gereksinimler yeterince karşılanamaz. Ancak ishal, kusma, üst solunum yolu rahatsızlıkları, yoğun mama yapımı gibi durumlarda doktor kontrolünde su tüketimi önerilir. İshal ve kusma gibi durumlarda vücuttaki aşırı sıvı kaybına bağlı olarak bıngıldakta çökme oluşur. Bu durum dehidratasyonu gösterir.


İshal varsa&#x;

Bebekler ve çocuklarda ishal, kusma ve fazla mama yenmesi gibi durumlarda sıvı yetersizliği yaşanabilir. Çocuk susuzluğunu hisseder ancak anlatamayabilir. Çocuğa susama durumunda su değil de mama verildiği takdirde ise su ihtiyacı giderek artar. Ek besine geçtikten sonra bebeğe her öğünün ardından yaklaşık ml su verilmesi gerekir. Ayrıca yaşı ne olursa olsun ishal ya da kusma varsa aşırı su kaybını yerine koymak için bebeğe su verilmeli. Bebeğe verilen su 10 dakika kaynatılmış ve ılıtılmış olmalı ve kesinlikle açık su olmamalı.

Su içmeye yeni başlayan bebeklere günde ml, 1 yaş civarında ise ml civarında su verilmelidir.

Susuzluğun zararları

Çocuk susuz kaldığında böbrek yükü artar ve yetmezlik gelişebilir. Ayrıca bıngıldak çökmesi ve aşırı dehidratasyon durumları da ölüme bile neden olabilir. Özellikle yaşamın ilk 6 ayında anne sütü alan bebeklerin yeterli miktarda emzirilmeleri bu sorunların önüne geçer. İlk 6 aydan sonra ise ebeveynlerin çocuklarına belirli aralıklarla su vermeleri gerekir.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

Bebeğinizin içtiği su nasıl olmalı?

Prof. Dr. Osman Erk, bebeklerimize ve çocuklarımıza içirdiğimiz suyun nasıl olması gerektiğini anlattı.

Yayınlanma:

Bebeğinizin içtiği su nasıl olmalı?

Söz konusu bebeklerimiz ve çocuklarımız olunca, hangi suyu içtiğimiz daha da önemli bir konu haline geliyor… Peki onlara içireceğimiz su ne gibi özellikler taşımalı? Su alırken nelere dikkat etmeliyiz? Bebek ve çocuklar için en iyi su hangisidir? Bu soruların cevaplarını İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk verdi.

İÇME SULARI HANGİ ÖZELLİKLERİ TAŞIMALI?

Alkali su tüketmek sağlık açısından önemlidir. Gerek bebek, çocuk, gerek yetişkin, gerekse yaşlıların tüketeceği suyun pH'ı alkali olmalıdır. pH (power of Hydrogen ) hidrojen iyon kontrasyonunun kısaltılmış yazılışıdır. Suyun asitlik derecesini gösteren bir terimdir. Suyun içerdiği hidrojen (H+) ve hidroksil (OH-) iyonlarının miktarına göre pH'ı değişir. Hidrojen iyonu fazla ise su asidik, hidroksil, iyonu fazla ise su alkalidir. Yani pH 7'den küçük ise asidik, 7 ise nötr, 7'den fazla ise alkalidir. 7,,5 arasında olması idealdir.

Alkali su ile daha fazla mineral emilir ve bu mineraller hücrelere daha kolay giriş yapar. Alkali suda bulunan magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum gibi mineraller oldukça aktiftirler. Alkali su asidik yükleri, serbest radikalleri nötralize eden önemli bir tampon aracıdır ve aynı zamanda antioksidan kapasitesi yüksektir. Vücutta hastalığa yol açan bakteriyel ve viral mikroorganizmalar ve kanser hücreleri asidik ortamı tercih eder. Alkali su aynı zamanda kemik ve diş sağlığını da korur, mide asidini azaltır, reflü gelişmesini önler. Alkali su cilt sağlığı açısından önemlidir. Sabah aç karnına içilecek 2 bardak alkali karakterde su metabolizmayı hızlandırarak yağ yakılmasına neden olur. Alkali su içine yarım limon suyu veya 1 tatlı kaşığı elma sirkesi eklemek suyun alkalik derecesini daha da güçlendirir ve olumlu etkiye yol açar.

SERTLİĞİ NASIL OLMALI?

Suyun sertliği, suda çözünmüş olarak bulunan kalsiyum ve magnezyum iyonlarının toplamıdır. Orta sertlikte sular tercih edilmelidir. ( arası…) Şişelerin etiketine sertlik derecesini yazmak zorunlu olmadığından, şimdilerde tüketici içtiği suyun sertliğini bilemiyor. Peki bunu nasıl mı anlarsınız… Basit bir testle… Sabunu köpürtmeyen su sert sudur. Suyun sertliği bazı sularda ise Fr (Fransız Sertlik Derecesi) şeklinde belirtiliyor.

HANGİ MİNERALLERİ İÇERMELİ?

Su bir besin maddesi gibi değerlendirilmelidir. Besinlerin sindirilmesi, oksijenin hücrelere kadar dağıtılması, bütün metabolik faaliyetler su sayesinde gerçekleşir. Su ayrıca vücuttaki zehirlerin atılmasını sağlar ve en önemli detoks aracıdır. Suyun içinde birçok mineral bulunmaktadır. Mineraller vücutta birçok metabolik olaya aracılık etmektedir. Gıdalar ve su bu mineralleri sağlayan en önemli kaynaklardır. Mineraller inorganik maddelerdir ve vücut tarafından üretilmedikleri için dışarıdan alınmalıdır. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, sodyum, flor, demir, selenyum, bakır, çinko ve kobalt bu minerallerden bazılarıdır. Bu minerallerden kalsiyum ve magnezyum kalp ve damar sağlığı için son derece yararlıdır. Özellikle çocukların içeceği su, bu minerallerden zengin olmalı, bu mineraller suda gerekli ve yeterli konsantrasyonda olmalıdır.

İÇTİĞİMİZ SULAR NE KADAR HİJYEN?

Su sağlığa zarar verebilecek her türlü kirleticiden arındırılmış olmalıdır. Ağır metaller (aliminyum, arsenik, cıva, kurşun, kadmiyum, çinko), toksik inorganik ve organik kimyasal kirleticiler ( akrilamid, amonyum, nitrat, nitrit, asbest, benzen, boryum, berilyum, PAH, bor, fosfat ve diğerleri), radyoaktif kirleticiler (uranyum, maden) asla suda olmamalıdır. Sudaki bulanıklık mikrobik kirlenme veya diğer toksik maddelerin varlığını gösterir. Suda bağırsak bakterilerinden olan koliform bakteri bulunmamalı; su bakteri, virüs ve parazitlerden temiz olmalıdır. Suda bulunmaması gereken diğer kimyasallar nitrat ve nitritlerdir. Bu azotlu bileşikler hücre için toksik ve kanserojendir. Suyun bu bileşikleri içermesi veya çok sınırlı sayıda ihtiva etmesi önemlidir. Temizliğinden şüphe ediliyorsa veya temiz su bulunamıyorsa su kaynatılıp-dinlendirilip içilebilir. Normal koşullarda suyun kaynatılması ise suyun içinde bulunan minerallerin azalmasına, bozulmasına yol açar. Su çevremizdeki en fazla kirlenmiş ve toksin içeren kaynaklardan biridir. Suda doğal olarak bulunan toksik maddeler dışında, suya değişik amaçlarla katılan bileşikler insan sağlığına olumsuz etki yapar. Sudaki zararlı mikroorganizmaları öldürmek için suya katılan klor bu toksik bileşenlerin başında gelmektedir. Klor toksik ve uçucudur. Sıcak su ile duş almak bile toksik ve uçucu klor gazının çıkışına neden olabilir. Suda klor miktarı 1mg/L'den fazla olmamalıdır. Su kaynakları çevreden gelen pek çok toksik etkiye açıktır. Endüstriyel kimyasallar, zirai tarım ilaçları, lağım suları, çöplerden kaynaklanan toksinler petrol ürünleri suları kirletir. Tarımda kullanılan kimyasal gübreler, yağan yağmurlar ve sulama sonucu su kaynaklarına sızmaktadır. Sentetik yemlerle beslenen hayvanların gübreleri yine aynı şekilde su kaynaklarına bırakılmaktadır. Suların içinden geçerek dağıtıldığı borular yapılarına göre kurşun, kadmiyum, bakır, asbest, demir ve nikel gibi toksik bileşikler içerirler.

DAMACANA VE PET ŞİŞELER NEDEN TEHLİKELİ?


İçindeki kirleticiler dışında suyun içine konduğu pet ve damacanalar da su kirliliğine yol açar. Damacana ve petler plastik olarak bilinen petrokimya ürünlerinden yapılmaktadır. Dünya'da elde edilen petrolün bir kısmı bu tür plastik maddelerin yapımında kullanılmaktadır. Pet şişe ve damacanalarda bulunan fitalat ve BPA (Bisfenol A) hem kanserojen hem de hormon bozucu ciddi kirleticilerdir. Güneş altında bulunan damacanalarda ve güneşe maruz kalan petlerde bulunan bu kimyasal kirleticiler kolaylıkla suya geçer ve toksik etkiye yol açar. Güneş ışınları ayrıca suyun kimyasal yapısını da bozabilir. Hem kendiniz, hem de çocuğunuz için pet ve damacana yerine cam şişelerdeki suyu tercih edin.

BEBEKLERE NE ZAMAN VERİLMELİ?


Bilimsel çalışmalar anne sütünün sıcak ve kuru iklimlerde bile yeteri kadar su içerdiğini ve bebeğin su ihtiyacını karşıladığını göstermiştir. Hayatın ilk 4- 6 aylık döneminde bebeğin bütün su ihtiyacını anne sütü karşılar. Bu nedenle dışarıdan su vermek gerekli değildir. Ayrıca su kaynamış bile olsa bebeğin ishal olması için önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle bebeğin susuzluğunu gidermek için ilk 4- 6 ay su veya şekerli içecekler verilmesi önerilmez. Ancak çok sıcak havalarda aşırı su kaybı olması durumunda veya ishal ve kusma gibi ekstra su kaybına neden olan hastalıkların olduğu durumlarda doktor önerisiyle ek olarak su verilmesi gerekebilir. Bir çocuğun susuz kaldığının belirtileri ise genel olarak şöyle sıralanabilir: Susama hissi, vücut ısısının artması, cilt, ağız içi ve dilde kuruluk, cilt gerginliğinde azalma, organların kanlanmasının azalması, kilo kaybı, yorgunluk, idrar çıkışında azalma, huzursuzluk ve halsizlik, kalp atımının-soluk alıp vermenin hızlı olması ve ileri safhada bilinç değişiklikleri. Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir. Sonuç olarak her yaşta çocuğa vereceğimiz suyun temiz olmasına itina gösterilmeli ve küçük bebeklerde bu konuda daha da hassas davranılmalıdır. 

SOĞUK SU ZARARLI MIDIR?

Bebek-çocuk, yetişkin ve yaşlıların içeceği suyun ısısı oda sıcaklığında olmalıdır. Soğuk içilen su midede uygun ısıya getirilmeye çalışılır ve vücudu yorar. Yemeklerle birlikte su tüketilmemelidir. Aksi takdirde mide ve bağırsak enzimlerini seyrelterek sindirim ve emilim güçlüğüne yol açar. Sıcak ve soğuk içecekler su sayılmaz. İçinde şeker, fruktoz katkı maddesi olan renkli maden suları, sodalar, gazlı içecekler ve kolalar idrar söktürücü özelliğe sahiptir. Vücudun su ve mineral dengesini olumsuz olarak etkilerler. Yaşlılıkla birlikte beyindeki susama merkezinin duyarlılığı azalır. Yaşlıların özellikle su içmesi ve su içirilmeleri önemlidir.

MADEN SUYU İLE SODANIN FARKI NEDİR?

Maden suyu ve soda birbirinden farklı içeceklerdir. Maden suyunun içinde mineraller ve karbondioksit vardır. Yeraltından yol bularak yeryüzüne ulaşan doğal bir su kaynağıdır. Maden suyu magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı ile yeryüzüne çıkar, yer kürenin farklı farklı katmanlarındaki mineralleri toplar ve yüzeye ilerler. Büyüme çağındaki çocuklar da maden suyu içebilir. Maden suyu tüketimi Türkiye'de çok düşüktür. Yılda kişi başı 5 litre olan tüketim Avrupa'da ise litre kadardır. Günde bardak maden suyu içilmesi sindirimi kolaylaştırır, yeterli mineral sağlar. Bebeklere altıncı aydan itibaren içirilebilir. Böbrek hastaları, tansiyon hastaları ve böbrek taşı olanlar maden suyunu sınırlı ölçüde içmelidirler. Soda ise su ve su içeren içecekler içine üretim aşamasında karbondioksit gazı basılarak elde edilir, yapay bir sıvıdır.

YETERİ KADAR TÜKETİP, TÜKETMEDİĞİMİZ NASIL ANLAŞILIR?

İdrar renginin koyu olması yeterince su içilmediğini gösterir. Yeterince su tüketen bir kişinin idrarı şeffaf renktedir. Eğer idrarınız koyu renk ise ve herhangi bir sağlık sorunundan kaynaklanmıyorsa susuz kalmışsınız demektir. Saat başı en az iki bardak su için.

anneAvrupaBebekböbrek taşıbüyümeÇocukdoktorDünyaGüneşkansermadenSağlıkşekersözTürkiye

Sa&#;l&#;&#;&#; Her &#;eyden Önemli: Bebeklerde Su Tüketimi Hakk&#;nda Bilmeniz Gerekenler

ARÇELİK KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASI VE İŞLENMESİ MÜŞTERİ AYDINLATMA METNİ

Kişisel verileriniz; sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu ("Kanun") uyarınca veri sorumlusu olarak Arçelik Pazarlama A.Ş. ve Arçelik A.Ş. ("Arçelik" veya "Şirket") tarafından aşağıda açıklanan kapsamda işlenebilecektir.

Kişisel verilerinizin işlenme amaçları konusunda detaylı bilgilere; funduszeue.info adresinden Arçelik Şirketler Grubu Kişisel Verilerin Korunması ve İşlenmesi Politikası’ndan ulaşabilirsiniz.

Kişisel Verileriniz Hangi Amaçla İşlenmektedir?

İnternet sitemizi ve mobil uygulamamızı kullanmanız dolayısıyla elde edilen; adınız, soyadınız, elektronik posta adresiniz, cep telefonu numaranız;

  • ürün ve hizmetler ile satış sonrası destek hizmetlerinin sunulması,
  • müşteri ilişkileri süreçlerinin yürütülmesi,
  • su arıtma cihazı aboneliklerinin oluşturulması ve bu aboneliklerin oluşturulabilmesi için gerekli ön incelemelerin yapılması,
  • talep ve şikayetlerinizin karşılanması,
  • Şirketimiz tarafından yürütülen ticari faaliyetlerin gerçekleştirilmesi için ilgili iş birimlerimiz tarafından gerekli çalışmaların yapılması ve buna bağlı iş süreçlerinin yürütülmesi, Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları kapsamında işlenecektir.

Açık Rızanızın Varlığı Halinde Kişisel Verileriniz Hangi Amaçla İşlenmektedir?

Toplanan kişisel verileriniz; ürün ve hizmetlerin pazarlama süreçlerinin planlanması ve icrası, profilleme ve analiz faaliyetlerinin yürütülmesi, sunulan ürün ve hizmetlerin beğeni, kullanım alışkanlıklarınız ve ihtiyaçlarınıza göre özelleştirerek sizlere önerilmesi ve tanıtılması, kabulünüz kapsamında paylaşmış olduğunuz iletişim bilgilerinize reklam, promosyon, vb. ticari elektronik ileti gönderilmesi ve gönderim sağlanması için hizmet aldığımız üçüncü kişilerle paylaşılması amaçlarıyla açık rızanız kapsamında işlenebilecektir.

Kişisel Verileriniz Kimlere Hangi Amaçlarla Aktarılabilir?

Toplanan kişisel verileriniz; yukarıda belirtilen amaçların gerçekleştirilmesi doğrultusunda, bayilerimize, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize, kanunen yetkili kamu kurumlarına, gerçek ve tüzel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları çerçevesinde aktarılabilecektir.

Kişisel Verilerinizin Toplanma Yöntemi ve Hukuki Sebebi Nedir?

Kişisel verileriniz Şirketimiz ile temas edeceğiniz; elektronik ortamda internet sitesi, çağrı merkezi, mobil uygulama ve fiziki ortamda bayi kanalıyla, sözleşmenin ifası hukuki sebebine dayalı olarak toplanacaktır. Açık rıza vermeniz halinde ise ürün ve hizmetlerimizin beğeni ve kullanım alışkanlıklarınıza göre özelleştirilerek size sunulması hukuki sebebine dayalı olarak Kanun’un 5. ve 6. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları kapsamında işlenebilmektedir.

İlgili Kişi Olarak Haklarınız Nelerdir?

İlgili Kişi olarak Kanun’un maddesi uyarınca aşağıdaki haklara sahip olduğunuzu bildiririz:

  • Kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenme,
  • Kişisel verileri işlenmişse buna ilişkin bilgi talep etme
  • Kişisel verilerin işlenme amacını ve bunların amacına uygun kullanılıp kullanılmadığını öğrenme,
  • Yurt içinde veya yurt dışında kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilme,
  • Kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmiş olması hâlinde bunların düzeltilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • Kanun ve ilgili diğer kanun hükümlerine uygun olarak işlenmiş olmasına rağmen, işlenmesini gerektiren sebeplerin ortadan kalkması hâlinde kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini isteme ve bu kapsamda yapılan işlemin kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişilere bildirilmesini isteme,
  • İşlenen verilerin münhasıran otomatik sistemler vasıtasıyla analiz edilmesi suretiyle kişinin kendisi aleyhine bir sonucun ortaya çıkmasına itiraz etme,
  • Kişisel verilerin kanuna aykırı olarak işlenmesi sebebiyle zarara uğraması hâlinde zararın giderilmesini talep etme.

Yukarıda sıralanan haklarınıza yönelik başvurularınızı, funduszeue.info den ulaşabileceğiniz Arçelik İlgili Kişi Başvuru Formu’nu doldurarak Şirketimize iletebilirsiniz. Talebinizin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvurularınız ücretsiz olarak sonuçlandırılacaktır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre tarafınızdan ücret talep edilebilecektir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası