bitki koruma okuyan ne iş yapar / Bitki Koruma Bölümü Mezunlarının Çalışma Alanları Nelerdir?

Bitki Koruma Okuyan Ne Iş Yapar

bitki koruma okuyan ne iş yapar

Bitki Koruma Bölümü nedir ve mezunu ne iş yapar? Bölümü olan üniversiteler, dersleri ve iş imkanları

Haberin Devamı

Bitki Koruma Bölümünün Amacı Nedir?

 Bitki koruma bölümünün amacı bu alanda bilgili ve donanımlı personeller yetiştirmektir. Bitki koruma bölümünde yetişen kişiler bitkilerin sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlar. Aynı zamanda bitki koruma bölümü iki anabilim dalının bir araya gelmesinden oluşmaktadır. Bu dallar ise Entomoloji ve Fitopatoloji olarak belirlenmiştir.

Bitki Koruma Mezunu Ne İş Yapar?

 Bitki koruma bölümünden mezun olan kişiler bitkileri zararlı böcekler, akar, nematod, fungus ve bakteri gibi hayvansal zararlılardan kurtarmak için araştırmalar yaparlar. Buna bağlı olarak tarımsal arazilere zarar veren otlar araştırılarak bu konuda önlemeye yönelik çalışmalar yapılır.

Bitki Koruma Kaç Yıllıktır?

 Üniversitelerde hem iki yıllık bitki koruma bölümü hem de dört yıllık bitki koruma bölümü bulunmaktadır. Üniversitelerdeki dört yıllık lisans bölümünden mezun olan kişilere "Ziraat Mühendisi" unvanı verilir. Ayrıca iki yıllık ön lisans programını bitirenlere ise "Ziraat teknikeri" denilmektedir.

Bitki Koruma Okumak İçin Ne Gereklidir?

 Bitki koruma bölümünde okumak isteyen öğrencilerin bitki bilimine ilgilerinin olması gerekir. Bu kişiler aynı zamanda disiplinli ve sorumluluk sahibi olmalılar. Bitki koruma bölümünde okumak için de araştırmacı ve meraklı olunması gerekiyor. Bunun yanı sıra üniversite sınavından da yüksek puan alınarak ilgili bölüme yerleşmek mümkün.

Haberin Devamı

Bitki Koruma Öğretimi İngilizce midir?

 Üniversitelerde bulunan bitki koruma bölümünün öğretim dili Türkçe olarak belirlenmiştir. Bu bölümde terimleri doğru bir şekilde kullanabilmek için basit düzeyde İngilizce eğitimi de verilir.

Bitki Koruma Hangi Puan Türü İle Öğrenci Alıyor?

 Üniversitelerdeki bitki koruma bölümü sayısal puan türü ile öğrenci almaktadır. Aynı zamanda üniversite sınavına giren adaylar Matematik ve Fen Bilimleri sorularını çözmeliler. Bu sorular çözüldükten sonra yeterli puan alınır ve istenilen bölüme yerleşilir.

Bitki Koruma Bölümü Dersleri Nelerdir?

 Üniversitelerdeki bitki koruma bölümünde botanik, genel kimya, biyokimya ve fizik dersleri verilmektedir. Bu bölümde okuyan öğrenciler meteoroloji, teksonomi, tarla bitkileri tarımı, hayvansal zararlılar ve genel fitopatoloji derslerinden sorumlu olurlar.

Haberin Devamı

Bitki Koruma Bölümünün İş İmkanları ve Olanakları Nelerdir?

 Bitki koruma bölümünden mezun olanlar için oldukça geniş bir iş imkanı bulunmaktadır. Bu bölümden mezun olanlar Türkiye genelinde rahatlıkla iş bulabilirler. Bitki örtüsü açısından zengin olan Türkiye'de neredeyse her alanda iş imkanı bulunur.

Nerelerde İş Bulabilir ve Çalışabilir?

 Bitki koruma bölümünden mezun olan kişiler üretimde verimi arttırmak için tarıma elverişli alanlarda çalışabilirler. Aynı zamanda ziraat mühendisleri Fitopatoloji ve Entomoloji Anabilim Dallarında da akademik kariyer yapabilirler.

Bitki Koruma Çalışma Alanları Nelerdir?

 Bitki bilimleri alanında çalışmalar yapan ziraat mühendisleri ve ya ziraat teknikerleri kendi meslekleri doğrultusunda farklı alanlarda çalışmalar yapabilirler. Özellikle de bakteriyoloji, biyolojik savaş, herboloji ve mikoloji üzerine çalışmalar gerçekleştirerek kendilerine yönelik istihdam seçeneklerinden de faydalanabilirler. Bitki koruma bölümünden mezun olanlar için pek çok alanda çalışma imkanı bulunmaktadır. Aynı zamanda mezunlar bireysel olarak da çalışabilirler.

Haberin Devamı

Bitki Koruma Bölümü Olan Üniversiteler Hangileridir?

 Türkiye genelinde pek çok bitki koruma bölümü bulunmaktadır. Bu bölümde okumak isteyenler Ege Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve Uludağ Üniversitesinde eğitim görebilirler. Aynı zamanda Selçuk Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, On dokuz Mayıs Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesinde bitki koruma bölümü bulunmaktadır.

Bitki Koruma Bölümü Nedir?

Bitki Koruma Bölümü, çevresel faktörlerin sonucunda bitkiler bir takım sağlık tehditi yaşarlar. Bitki Koruma Bölümü, bitkilerin korunması ve bu olumsuz durumlar karşısında bitkiler için gerekli olan önlemlerin alınması için personellerin yetiştirilmesini amaçlayan bölümdür.

İki ana bilim dalının bir araya gelmesiyle oluşmuş bir bölümdür. Bu iki ana bilim dalı; Entomoloji ve Fitopatoloji bilim dallarıdır. Bu iki ana bilim dalında akar, zararlı böcekler, fungus, nematod ve bakteri gibi pek çok viral hastalıklar ve hayvansal zararlılar araştırılır. Bunların yanı sıra; tarımsal araziler için zararlı olan otların yayılma şekilleri, belirtileri ve biyolojileri gibi birçok konu üzerinde çeşitli çalışma ve araştırmalar gerçekleştirilir.

Bitki Koruma Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bitki koruma bölümü eğitimi, iki yıllık ön lisans ve dört yıllık lisans bölümü mevcuttur. Dört yıllık lisans bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler, Ziraat Mühendisi olarak unvan alırlar. İki yıllık ön lisans bitki koruma bölümünü bitiren öğrenciler ise Ziraat Teknikeri unvanını almaya hak kazanırlar.

Bitki Koruma Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde okuyan öğrenciler pek çok dersten sorumlu olacaklardır.

  • Genel Kimya
  • Biokimya
  • Botanik
  • Fizik
  • Genetik
  • Taksonomi
  • Meteoroloji
  • Genel Entomoloji
  • Genel Fitopatoloji
  • Hayvansal Zararlılar
  • Bitki Bakteriyolojisi
  • Tarla Bitkileri Tarımı
  • Toprak Bilgisi ve Bitki Besleme
  • Mikoloji, Enatomolojisi, Akaroloji

Bu bölüm öğrencileri bu dersleri başarıyla tamamlamaları halinde bitki koruma bölümünden mezun olurlar.

Bitki Koruma Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bitki Koruma Bölümü mezunları önemli görevler üstlenirler. Tarımsal üretim kaynaklarından en az maliyetle verim elde edilmesi için araştırmalar yaparlar. Projeler hazırlayıp tarım ürünlerini pazarlanması için gerekli çalışmaları gerçekleştirirler. Tarımda yaşanan ekonomik sorunlara çözüm geliştirmek için gerekli incelemelerde bulunur tarım politikasını belirlemekte olan kuruluşlara danışmanlık hizmeti sunarlar.

Bitki Koruma Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan kişiler, Türkiye'de oldukça geniş iş imkanına sahiptirler. Türkiye'nin her yerinde farklı bitki örtüleri mevcut. Dolayısıyla bu da bitki koruma bölümü mezunları için geniş iş imkanları sağlıyor.

Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ, Devlet Planlama Teşkilatı, TC Ziraat Bankası, Türkiye Kalkınma Vakfı bu bölüm mezunlarının çalışma alanlarıdır. Bununla beraber, Tariş, Çukobirlik, Tarım kooparatifleri, gıda maddeleri, tarım ilaçları üreten fabrikalarda da iş bulma şansı vardır. İsteyenler özel çiftliklerde de çalışabilirler.

  • Bakteriyoloji
  • Biyolojik Savaş
  • Taksonomi
  • Akaroloji
  • Herboloji
  • Mikoloji
  • Fizyoloji

Bunların üzerine çalışmalar yapılan alanlarda bu bölüm mezunları için iş imkanı mevcuttur.

isbul.net Mobil Uygulamasını İndirdiniz Mi?

Hiçbir güncellemeyi kaçırmayın!
itunesplay store

E-Bültene Kaydolun!

{{ ValidationErrors.filter(x => x.Key == 'Email')[0].Value }}

Copyright © 2008 - 2023 Isbul.net Gezer Grup İnsan Kaynakları Eğitim ve Danışmanlık Tic. A.Ş. iştirakidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır