harunun kardeşi meryem / Hz. Musa, Meryem validemizin ağabeyi, Hz. İsa’nın da dayısı mıdır? | Fetva

Harunun Kardeşi Meryem

harunun kardeşi meryem

Hz Meryem, Hz Harun’un kız kardeşi midir?

Öncelikle konuya yabancı olanlar için ateistlerin iddiasını kısaca özetlemek isterim…

Tevrata göre funduszeue.info ve funduszeue.info bir de kız kardeşleri vardı ve adı Miryam (Meryem)  idi. Tevrat&#;ta üçünün babalarının adı da  (Amran) İmran… (Kur’an da Harun ve Musa as ‘ın bir de kız kardeşi olduğundan  bahsedilmez…)

Kur’an da bahsedilen İsa as ın annesi olan Hz Meryem ‘in de babasının adı İmran… Ve bir ayette Hz Meryem için  “Ey Harun&#;un kızkardeşi” hitabı geçiyor.  Yani Hz. Meryem&#;in de hem baba adı İmran, hem de abisinin adı Harun !

Oysa bu iki Meryem arasında sene var… Ateistler ne diyor; “Kur’an&#;ı kendi yazan peygamber, Meryemleri karıştırdı…”

Pehh…

Araştıralım bakalım, gerçekler nasıl.

Öncelikle ateistlerin, kutsadıkları “bilim” ile hiç de bağdaşmayan  bir “araştırma tarzları” olduğunu söylemem lazım… Şöyle ki “işine gelen yerleri al, işine gelmeyen yerleri ört veya başkalaştır.”

Çok bilimsel bir bakış açısı hakikaten !

Sırayla iddialarını ele alalım inşallah…

 

1.Musa as’ın kardeşi olan Hz Meryem&#;in babası Amran (İbranice) ile, Hz  Meryem&#;in babasının adının aynı , yani İmran olması…

Ateistler, İslam alimlerinin bu durumu “tesadüf” ile açıkladıklarını söylerler… Onlara göre böyle tesadüf! mü olurmuş…

İsimlerin aynı olması tesadüf değildir. İsimlerin aynı olmasının mantıklı bir izahı vardır, gayette anlaşılırdır.

Şöyle ki;

Mısır&#;da kaç tane firavunun adı Ramses… 9. Ramses var mesela… Neden? Mısır&#;da başka isim olmadığından mı?

Osmanlı imparatorluğunda kaç padişahın adı Mehmet, Murat, Selim?  Neden padişahlar, hep aynı isimleri  çocuklarına verdiler ?

Örneğin padişahlardan;

funduszeue.info in iki oğlu oluyor; adlarını Ahmetve Mustafa koyuyor.

IV. Mehmet in de iki oğlu oluyor adlarını Ahmet ve Mustafa koyuyor… Buna tesadüf diyebilir miyiz? Şablon için bakınız…

Ya da;

Yahudi geleneğine göre ilk erkek çocuğuna akrabalarından birinin adı (özellikle babasının adı) konulurdu. Fakat Elisa (Zekariya as eşinin adı) tanrının iradesine uyarak Yahya adını seçmek istediğini söyledi. &#;Elizabet’in doğurma vakti geldi ve bir oğul doğurdu.  Komşularıyla akrabaları, Rab’bin ona ne büyük merhamet gösterdiğini duyunca, onun sevincine katıldılar.   Sekizinci gün çocuğun sünnetine geldiler. Ona babası Zekeriya’nın adını vereceklerdi.  Ama annesi, ‹‹Hayır, adı Yahya olacak›› dedi.   Ona, ‹‹Akrabaların arasında bu adı taşıyan kimse yok ki›› dediler.   Bunun üzerine babasına işaretle çocuğun adını ne koymak istediğini sordular.   Zekeriya bir yazı levhası istedi ve, ‹‹Adı Yahya’dır›› diye yazdı. Herkes şaşakaldı.   O anda Zekeriya’nın ağzı açıldı, dili çözüldü. Tanrı’yı överek konuşmaya başladı. Luka &#;

Demek ki  tesadüf değil, aileler bilinçli olarak bu isimleri seçiyorlar. Türkiye&#;de ailelerin çocuklarına verdikleri isimlere bakın genellikle;

Kendi anne veya babalarının adıdır, aile dindar ise peygamber efendimizin (as) çocuklarına verdiği adlardır ya da Kur’an&#;da geçen peygamber isimleridir.

En basitinden bugün peygamberler şehri olarak bilinen Urfa’ya gittiğinizde isim olarak  babasının adı İbrahim, oğlunun adı İsmail olan yüzlerce aile çıkar karşınıza.

Örneğin benim adım Merve, göbek adım ise “ Hacer” … Bağlantıyı siz kurun…

Onun için Kur’an&#;da Harun(as) soyundan gelen funduszeue.info’in de babasının adının İmran olması şaşırılacak bir durum değildir. Gayet olağandır.

2.   Hz Meryem için neden  “Ey Harun’un kızkardeşi” deniliyor?…

İslam alimleri; “Ey Harun’un kız kardeşi” denilerek aslında “Ey Harun(as) soyundan gelen” denildiğini, yani soya vurgu yapıldığını söylerler…

Ateistler de buna karşılık böyle bir iddianın Kur’an&#;da dayanağının ol-ma-dığını söylerler… Oysa ;

Hud suresi Ayet…

Ve Ad kavmine, onların kardeşi Hud (A.S) (şöyle) dedi: “Ey kavmim, Allah’a kul olun! Sizin, O’ndan (Allah’tan) başka İlâh’ınız yoktur. Siz ancak iftira edenlersiniz (uyduranlarsınız).”

Bu ayeti okuduğumuzda Hud as’ın, Ad kavminin hepsiyle kardeş olduğunu düşünmüyoruz… Hud as’ın onların soyundan geldiğini anlıyoruz

Araf Ayet

Ey Adem oğulları! Size ayıp yerlerinizi örtecek giysi, süslenecek elbise yarattık. Takvâ elbisesi… İşte o daha hayırlıdır. Bunlar Allah’ın âyetlerindendir. Belki düşünüp öğüt alırlar (diye onları indirdi).

Kur’an da bir çok ayette,” Ey Adem oğulları” denilerek, “Adem as kan bağı ile çocukları değil; “bütün insanoğluna” hitap edilir.

Hucurat Ayet…

“Müminler ancak kardeştirler. Öyleyse kardeşlerinizin arasını düzeltin ve Allah’tan korkun ki esirgenesiniz.”

Hepimiz bu ayeti okuduğumuzda müminlerin kardeşliğinin, gerçek manadaki aynı anne babadan olma kardeşlik olmadığını anlıyoruz…

Ayetler çoğaltılabilir.

Peki günümüzde bu kullanıma örnek yok mu? Bu sadece Kur’an-ı Kerim’e has bir üslup mu?

Yakın zamanda ölen Neslişah Osmanoğlu’nun vefat haberi  “Son Osmanlı torunu Neslişah sultan vefat etti” olarak gazetelerde yayınlandı… Oysa Neslişah Sultan&#;ın gerçek dedesi  padişah Vahdettin idi…

Neden  “Osmanlı “ torunu denildi de, “Vahdettin’in torunu” denilmedi… Soya vurgu yapıldığı için

Hatta hepimiz, Osmanlı padişahları ile kan bağı olmadığımız halde kendimizi “Osmanlı torunu” olarak görürüz…

Misal;

 

Ben birisiyle” Osmanlı tarihi”  üzerine konuşuyorum ve bir noktada diyorum ki “Bizler Fatih&#;in torunlarıyız”… Tesadüf ya ! , benim dedemin adı da Fatih…

Böyle dediğim de karşımdaki kişi ; (dedemin de adı Fatih olduğu için) benim gerçekten Fatih Sultan Mehmet’in  torunu olduğumu sanarsa bu durumda problem kimde?

Kusur , tarihi bir konu konuştuğumuzu unutan ve verdiği tepki ile  tarih kitaplarını hiç okumadığı  anlaşılan bilgisiz kişi de…

Son cümlemle ateistleri mi ima ettim?

Pardon, tesadüf! olmuş…

Bu yazı ATEİSTLERİN İDDİALARINA CEVAPLAR, Yazılarım kategorisine gönderilmiş ve Hz Harun, Hz Harun’un kız kardeşi midir, Hz Meryem ile etiketlenmiş. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin.

İmran nedir? funduszeue.info'in babasının adı

İmrân kelimesinin aslının İbrânîce Amram olduğu söylendiği gibi Süryânîce'den geldiği de ileri sürülmektedir. Öte yandan Arapça amr kökünden türediği, İslâm'dan önce Arabistan'da kullanıldığı, Safevî kitâbelerinde bu isme rastlandığı nakledilmektedir. Ancak Meryem'in babasının adı olması sebebiyle kelimenin İbrânî menşeli olduğunu kabul etmek daha isabetli görünmektedir (Jeffery, s. ).

Âl-i İmrân sûresinin âyetinde Âdem'in, Nûh'un, İbrâhim ailesiyle İmrân ailesinin seçilip âlemlere üstün kılındığı belirtilmektedir. Aynı sûrenin âyetinde İmrân'ın karısının doğacak çocuğu rabbe adadığını ve ona Meryem adını verdiğini bildiren kısımdan ve Tahrîm sûresinde (66/12) "İmrân kızı Meryem" ifadesinden anlaşıldığına göre İmrân ailesinden maksat Hz. Meryem ile oğlu Îsâ'dır. Tevrat'a göre İmrân (Amram) Hz. Mûsâ, Hârûn ve kız kardeşleri Meryem'in (Miriam/Miryâm) babası olup Îsâ'nın annesi Meryem'le bir alâkası yoktur. Amram, Ya'kūb'un torunu Kohat'ın oğludur (Sayılar, 26/59; I. Tarihler, 6/; 23/).

Kur'an'da adı geçen İmrân'ın kim olduğu hususunda İslâm âlimleri tarafından farklı görüşler ileri sürülmüştür. Mukātil, "İmrân ailesi" ifadesindeki İmrân'ın Mûsâ ve Hârûn'un babası olup şeceresinin Hz. Ya'kūb'a dayandığını söylemekte, Kelbî ise Meryem'in babası ve Hz. Süleyman'ın soyundan olduğunu nakletmektedir (Kurtubî, IV, 63). Ancak aynı adı taşıyan sûrede Âl-i İmrân ile alâkalı olarak anlatılanlar dikkate alındığında İmrân'ın Hz. Mûsâ'nın değil Hz. Meryem'in babası olduğu anlaşılır. Zemahşerî, Âl-i İmrân hakkında bilgi verirken bunların, İmrân b. Yashur'un çocukları Mûsâ ve Hârûn veya İmrân b. Masan'ın kızı Meryem ile oğlu Îsâ olduklarına dair rivayetleri naklettikten sonra bu iki İmrân arasında yıl bulunduğunu belirtir ve âyetteki İmrân'ın Hz. Meryem'in babası olduğunu kaydeder (el-Keşşâf, I, ).

Hıristiyanlara göre Meryem'in babası Ahd-i Cedîd'de zikredilmemekte, apokrif kabul edilen İnciller'den Protevangelium'da isminin Yoakim (Joachim) olduğu belirtilmektedir. Yine bu apokrif İncil'de Meryem'in dedesi Mathan'ın Meryem, Sobe ve Hannah adlarında üç kızı olduğu, kızlardan Sobe'nin Zekeriyyâ'nın hanımı Elisabeth'in annesi, Hannah'ın da Bâkire Meryem'in annesi olduğu nakledilmektedir (DB, I/1, s. ).

Kur'an'da Meryem ayrıca Hârûn'un kız kardeşi olarak tanıtılmış, Îsâ'yı dünyaya getirdikten sonra kavmi kendisini, "Ey Hârûn'un kız kardeşi! Senin baban kötü bir insan değildi; annen de iffetsiz değildi" diyerek babasız bir çocuk dünyaya getirdiği için kınamıştır (Meryem 19/28).

Kitâb-ı Mukaddes literatürü çerçevesinde bilinen yegâne Hârûn, Hz. Mûsâ ile Meryem'in kardeşi Hârûn'dur. İmrân da (Amram) bunların babası olduğu için hıristiyanlar, İslâmî kaynaklarda bir taraftan Hz. Îsâ'nın annesi Meryem'in Hârûn'un kız kardeşi olarak takdim edilmesini (Meryem 19/28), diğer taraftan İmrân'ın Hz. Mûsâ, Hârûn ve kız kardeşleri Meryem'in babası iken Hz. Îsâ'nın annesi Meryem'in babası olarak gösterilmesini iki Meryem'in karıştırılması olarak değerlendirmektedir. Müslümanlara göre ise iki İmrân, iki Hârûn ve iki Meryem'in mevcudiyeti görüşünden hareketle birinci grup, Hârûn ve kız kardeşi Meryem ile babaları İmrân'dan, ikinci grup İmrân, kızı Meryem ve Meryem'in erkek kardeşi Hârûn'dan oluşmaktadır. Mûsâ, Hârûn ve Meryem ile babaları Amram Tevrat'ta yer almakta, dolayısıyla yahudiler ve hıristiyanlarca bilinmektedir. Ancak Hz. Meryem'in babası yalnız Kur'an'da İmrân diye adlandırılmakta ve hiçbir hıristiyan kaynağında Meryem'in babasının adı olarak yer almamakta, yine Hz. Îsâ'nın annesi Meryem'in Hârûn adında bir kardeşinin mevcudiyeti bilinmemektedir. Böylece müfessirler biri Mûsâ'nın, diğeri Meryem'in babası olmak üzere iki İmrân bulunduğunu, Kur'an'da adı geçen İmrân'ın Meryem'in babası olduğunu kaydetmektedir. Hz. Mûsâ'nın babası İmrân'ın şeceresi İmrân b. Yashur b. Kahes (Fahas) b. Levi b. Ya'kūb b. İshak; Hz. Meryem'in babası İmrân'ın şeceresi de Îsâ b. Meryem b. İmrân b. Masan (Matan) b. Süleyman b. Dâvûd b. İşa b. Yehuza b. Ya'kūb b. İshak olarak verilmektedir (Zemahşerî, I, ; Kurtubî, IV, 63).

Muhammed Hamîdullah'a göre Kur'an'daki "imreetü İmrân" ifadesi "İmrân'ın soyundan gelen kadın" anlamındadır ve burada İmrân bir şahıs adından çok kabile adı olarak anılmaktadır. Hamîdullah, "Ey Hârûn'un kız kardeşi" olarak tercüme edilen âyeti (Meryem 19/28), "Hârûn'un kızı, ey kız kardeş" şeklinde çevirmekte ve Hârûn'un soyundan gelen kız kardeş diye anlamaktadır. Zira Arapça'da "uht" kelimesi bir kabilenin mensubu için de kullanılmaktadır (Le saint Coran, s. 54, ; ayrıca bk. Arnaldez, s. ).

Batılı âlimlerin yukarıda zikredilen tenkitleri kutsal kitaplarındaki ifadelerle çelişmektedir. Luka İncili'ne göre Zekeriyyâ'nın eşi Elisabeth, Hz. Îsâ'nın annesi Meryem'in akrabası olup Hârûn kızlarındandı (İncil, 1/5, 36). Meryem'in annesiyle Yahyâ'nın annesinin kardeş oldukları kabul edilmektedir (DB, II/2, s. ). Zekeriyyâ, Abiya ailesinden bir kâhin (I. Tarihler, 24/10; Luka, 1/5), eşi Elisabeth de ruhban sınıfından bir aileye mensup olup babası yoluyla Hârûn'un soyundan ve Levi kabilesindendir, dolayısıyla Hz. Hârûn'un kızlarındandır (a.g.e., II/2, s. ). Bu geleneğe sahip bulunan halkın, böyle bir aileden gelen ve mâbede adanan Meryem'e "Hârûn'un kız kardeşi" demesi tabiidir.

Kaynak: Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi

kaynağı değiştir]

Sippora'nın, Musa'nın karısı olduğu anlatılır, bu nedenle geleneksel Yahudi ve Hristiyan görüşe göre Miryam'ın karşı çıktığı kişi Sippora'dır. Fakat Sippora, Midyanlı bir Kuşî olarak tasvir edilir. Richard Elliott Friedman'a göre, Kuşî terimi Etiyopyalılar için kullanıldığından bu kadın Sippora değildir. Friedman, belgesel hipotezi baz alarak Sippora'nın Yahvist kaynakta ve Karbeyaz Miryam hikâyesinin Elohist kaynakta yer aldığını belirtir; yani her iki kaynakta da Musa'nın tek bir karısı vardır.[14]

Friedman'ın görüşüne göre, bu iki hikâye, Kudüs Tapınağı'nı elinde bulunduran Yehuda Krallığı'na bağlı Harun Ruhban Sınıfı ile İsrail Krallığı'na bağlı Şilo Ruhban Sınıfı arasındaki güç savaşından kaynaklanmaktadır. Friedman dolayısıyla Elohistlerin Karbeyaz Miryam hikâyesi üzerinde ısrarla durduğunu vurgular.[14]

Ayrıca bakınız[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası