mantar aşısı köpek / Kedi ve Köpeklerde Aşılar - Vet Republic

Mantar Aşısı Köpek

mantar aşısı köpek

Köpeklerde Mantar Hastalığı ve Tedavisi

Köpeklerde mantar, mutlaka tedavi edilmesi gereken önemli bir rahatsızlık. Bu doğrultuda da evcil hayvan sahiplerinin, hastalığın doğru tespit edilmesi açısından köpeklerde mantar belirtilerinin nasıl anlaşılabileceği ve tedavisinin nasıl yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olmaları önemli.

Köpeklerde mantar hastalığı, belli yaşlarda ve belli dönemlerde meydana gelen bir rahatsızlık. Pek çok farklı bölgede ortaya çıkabilen mantar enfeksiyonu hakkında detaylı bilgi sahibi olmak ise hem erken tedaviyi mümkün kılar hem de farklı bölgelere sıçramasının önüne geçilebilir.

Ümitköy ve Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak bugün sizler için hazırlamış olduğumuz içeriğimizde köpeklerde mantar hastalığı belirtileri ve tedavisi ile ilgili merak edilenleri yanıtlıyoruz. Dilerseniz sözü daha fazla uzatmadan ilk olarak mantar hastalığının türlerine değinelim.

Köpeklerde Mantar Hastalığının Türleri

uykuya dalmış sevimli köpek

Köpeklerde mantar, aslında tüm evcil hayvanlarda görülen mantar rahatsızlığının bir çeşidi olarak düşünülmekte. Fakat köpeklerde görülen mantar diğer hayvanlarda görülen rahatsızlığa göre çok daha şiddetli seyredebilir.

Yavru ve genç yaştaki köpeklerde görülme ihtimali daha yüksek olan mantar hastalığının farklı türlerinden söz edilebilir. Köpeklerde mantar çeşitleri ise şöyle sıralanabilir.

1. Microsporum Gypseum

Microsporum Gypseum, kuru zeminlerde 5 ila 7 yıl boyunca hayatta kalan, tehlikeli bir mantar türüdür. Bu nedenle köpeklerin bulunduğu ortamların hijyeninin sağlanması son derece önemlidir.

2. Microsporum Canist

Microsporum Canist, çoğunlukla kedilerde görülen bir mantar çeşidi olsa da köpeklerde de görülebilir. Hayvan derisine ulaştıktan sonra kıl köklerinde çoğalmaya başlamaktadır.

3. Trichophton Mentagrophytes Evcil hayvanlarda saçkırana neden olan bu rahatsızlık, tüylerin ciltten koparak dökülmesi şeklinde kendini göstermektedir.

Bunların dışında aspergillus, alternaria, mucor, rhizopur, penicillium da köpeklerde görülebilen mantar çeşitleri arasında sayılabilir.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Nedenleri

gözleri parlayan ve sahibi tarafından sevgi gösterilen tatlı köpek

Köpeklerde mantar hastalığı yılın tüm zamanları risk oluştursa da özellikle sonbahar aylarında artışa geçen bir rahatsızlıktır. Bu hastalığın ortaya çıkmasında ise pek çok sebepten söz etmek mümkün. Köpeğinizin beslenme alışkanlıkları düzensizse, köpeğinizde şeker hastalığı görülüyorsa ya da bazı mamalara karşı alerjik reaksiyonlar gösteriyorsa bunlar mantarın nedenlerinden sayılabilir.

Bunun yanı sıra köpeğinizin cildinde tahriş olması, deri parazitlerinin artması ve derisinde ortaya çıkan kene ve parazitlere karşı alerjik reaksiyon göstermesi de mantar oluşumuna neden olabilmektedir.

Son olarak köpeğinizin bakımı konusunda gereken hassasiyeti göstermiyorsanız ve köpeğinizin hormonsal bozuklukları varsa bu da mantar nedenleri arasında sayılabilir.

Hem evinizin temizliği hem de evcil hayvanınızın bakımı konusunda size yardımcı olabilecek bir rehber arayışındaysanız Evcil Hayvan Sahipleri İçin Temizlik Önerileri başlıklı içeriğimizi okuyabilirsiniz. Henüz küçükken köpeğinize mutlaka mantar aşısı yaptırmanız bu hastalığın ortaya çıkmasını önleme konusunda çok etkili. Köpeğiniz için gerekli diğer aşılar hakkında bilgi almak için Köpek Aşı Takvimi: Aşının Önemi ve Aşılama Rehberi başlıklı içeriğimizi inceleyebilirsiniz.

Köpeklerde Mantar Hastalığı Nasıl Oluşur?

mavi gözlü beyaz parlak türlü güzel bir köpek

Gördüğünüz gibi köpeklerde görülen mantar hastalığının pek çok nedeninden söz edilebilir. Peki bu hastalığın oluşum aşamaları nelerdir?

Mantar hastalığı ilk olarak deriye ulaşır ve gelişimini burada sürdürür. Deriye ulaşmasının ardından kıl köklerine yerleşir ve burada çoğalmaya başlar. Köpeklerde mantar görülen bölgedeki tüyler hızla dökülür.

Bu tüyler kimi zaman kendiliğinden dökülse de zaman zaman sizler köpeğinizin tüylerini çok az da olsa çekseniz bile dökülüp elinizde kalabilir. Buna ek olarak görülen lezyonlar genellikle daireseldir.

Unutulmaması gereken bir diğer nokta ise mantar ile temas eden tüm köpeklerin mantara yakalanmayacağı. Ayrıca mantar, zoonoz hastalıklar arasında yer alması nedeniyle köpeğinizden başta siz olmak üzere etkileşime geçtiği diğer insanlara da bulaşabilmektedir. Yine de bu düşük bir ihtimaldir.

Köpeklerde mantar çeşitlerine ve bu hastalığın gelişimine değindik. Peki ama eğer köpeğinize mantar bulaştıysa bunu hangi belirtilerle anlayabilirsiniz? Gelin bir de köpeklerde mantar belirtilerine kısaca göz atalım.

Köpeklerde Mantar Belirtileri

Vücudun pek çok farklı yerinde ortaya çıkması nedeniyle köpeklerde mantar belirtileri birbirinden farklı olabilir. Mantar genellikle köpeklerin kafalarının bazı noktalarında, kuyruklarındaki ve bacaklarındaki bölümlerde, kulak kısımlarında görülür.

Eğer köpeğinizde mantar bulunuyorsa erken süreçte çok belirgin olmayabilir. Fakat zamanla belirtileri ve hastalığın şiddeti yüksek oranda artar.

Köpeklerde Deride Ortaya Çıkan Mantar Belirtileri

bembeyaz temiz tüyleri olan sevimli köpek

Köpek derisi, mantarın en çok görüldüğü bölgelerden biridir çünkü mantarın başlangıç noktası deridir. Deride başlayan mantar, patilerine ve tırnaklarına kadar yayılım gösterebilir. Eğer köpeğinizin derisinde mantar enfeksiyonu bulunuyorsa vereceği muhtemel tepkileri şu şekilde sıralamak mümkün;

  • Deride mantar görülen bölge hassas ve kuru olacağı için köpeğiniz o bölgeyi sürekli olarak yalar,
  • Mantarın görüldüğü alandaki tüyler zamanla dökülür,
  • Köpeğinizin derisinde kötü bir koku oluşur,
  • Köpeğiniz daha depresif ve agresif olabilir,
  • Köpeğinizin derisinde açık yaralar ve belli noktalarda kızarıklıklar ortaya çıkabilir.

Köpeklerde Ağız İçinde Görülen Mantar Belirtileri

dişlerini göstererek yukarı doğru bakan köpek

Köpeğinizin vücudu kadar yoğunlukla olmasa da ağız içinde de mantar görülebilir.

  • Köpeğinizin ağzından kötü kokular geliyorsa,
  • Ağız içinde pamukçuklar görülmeye başladıysa,
  • Köpeğiniz eskisi kadar çok yemek yemiyorsa,
  • Ağrıları olduğuna dair belirtiler gösteriyorsa,
  • Salya akıtma sıklığı arttıysa bunlar ağız içi mantar enfesksiyonuna bağlı olarak ortaya çıkan belirtiler olabilir. Köpeğinizin vücudunun diğer bölgelerine yayılma ihtimali çok daha yüksek olduğu için ağız içi mantarında erken tedavi çok önemlidir.

Köpeklerin İdrar Yollarında Ortaya Çıkan Mantar Belirtileri

uyuyan köpek

Her ne kadar mantarın ortaya çıktığı en önemli nokta deri olsa bile köpeğinizin idrar yollarında da mantar enfeksiyonu görülebilir.

  • Köpeğinizin daha az idrar yapması ya da kanlı idrar yapması,
  • İdrarında kötü koku oluşması,
  • Köpeğinizin yemek yeme alışkanlıklarının değişerek daha az yemek yemesi,
  • Köpeğinizin kusması,
  • Köpeğinizin sürekli olarak uyuklaması idrar yollarında ortaya çıkan mantar enfeksiyonuna bağlı olarak görülen temel belirtiler arasında sayılabilir.

Köpeklerde Mantar Tedavisi

mantar hastalığı tedavisi gören köpek

Köpeklerde mantar tedavisi, mutlaka veteriner kontrolünde yapılmalıdır. Veteriner hekiminiz, köpeğinizde oluşan mantar enfeksiyonunun türüne göre hangi tedaviyi uygulayacağına karar verir.

Bu noktada mantar enfeksiyonunun türüne ve görüldüğü bölgeye bağlı olarak çeşitli merhem ve kremler ya da ağız yoluyla alınabilecek ilaçlar tedavinin bir parçası sayılabilir.

Köpeklerde mantar hastalığı çok hızlı yayılabilen bir rahatsızlıktır. Ek olarak evde başka bir evcil hayvanınız varsa mantar tedavisi sürecinde köpeğinizi ayrı bir ortamda tutmanız gerekebilir. Aksi takdirde diğer hayvanlara da yayılabilir.

Köpeklerde mantar hastalığının en hızlı şekilde tedavi altına alınması istenmeyen durumların önüne geçmektedir. Bu yüzden köpeğinizde mantar belirtileri gözlemliyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir veteriner kliniğinden dermatoloji hizmeti alarak köpeğinizi bu hastalıktan kurtarabilirsiniz.

Mantar köpeklerde olduğu gibi kedilerde de görülebilen önemli bir rahatsızlık. Kedilerde mantar tedavisi ile ilgili bilgi sahibi olmak için Kedilerde Mantar Tedavisi Hakkında Bilinmesi Gerekenler başlıklı içeriğimize göz atabilirsiniz.

Biocan M Plus köpekler için enjeksiyon süspansiyonu

AnasayfaÜRÜNLERİMİZHAYVAN SAĞLIĞIBiocan M Plus köpekler için enjeksiyon süspansiyonu

Biocan M Plus köpekler için enjeksiyon süspansiyonu

Köpeklerde Microsporum canis’e karşı inaktive aşı

ÜRÜN TÜRÜ:Aşılar
HEDEFLENEN HAYVAN TÜRLERİ:Köpek
Türkiye'de Ruhsatlı   

SİZE YARDIMCI OLABİLİRMİYİZ?

BİLEŞİM

Bileşen DHPPi ‐ Liyofilize

Aktif maddeler:

Microsporum canis inact. min. 1 milyon vejetatif form

HEDEF TÜRLER

Köpekler.

ENDİKASYON

Köpeklerde dermatofit Microsporum canis’in yol açtığı dermal mikozların tedavisi ve önlenmesi için. Hayvanlar 2 aylık ve daha yukarı yaşlarda aşılanmalıdırlar.

Bağışıklık yeniden aşılanmadan sonraki 1. Ayda başlar ve en az 1 yıl devam eder.

DİĞER TIBBİ ÜRÜNLER İLE ETKİLEŞİM VE DİĞER ETKİLEŞİM FORMLARI

Diğer  immunoprofilaktik girişimler ilk aşılamadan sonraki ilk hafta içerisinde, ikinci aşılamadan sonraki 14 günde içerisinde (veya yapılırsa üçüncü aşılamadan sonra) yapılmamalıdır (BIOCAN aşı serisinin uygulandığı vakalar hariç).

DOZAJ

Bir ml aşı 2 aylık veya daha büyük hayvanlara yaşı, ağırlığı ve ırkından bağımsız olarak uygulanabilir.

Uygulama : pelvis ekstremitesi müskülaturüne derin intramüsküler olarak. Aşı once vücudun sol tarafına yeniden aşılama sağ tarafına yapılmalıdır.

Önleyici ve tedavi edici kullanım : birinci ve ikinci aşılama arasında günlük bir aralık olacak şekilde hayvanlar 2 kere aşılanmalıdır. 

Üçüncü doz aşı gerekliği olduğu hallerde terapötik amaçlı olarak yeniden aşılamadan 10 – 21 gün sonra yapılabilir.

RAF ÖMRÜ

18 ay

SAKLAMA

Buzdolabında saklayın. (2 oC – 8 oC). Dondurmayın. Işığa maruz bırakmayın.

PAKETLEME

  • 2 × 1 ml,
  • 10 × 1 ml,
  • 20 × 1 ml,
  • 50 × 1 ml,
  • × 1 ml.

Köpeklerde Mantar Enfeksiyonu

Evcil hayvanlarda enfeksiyon kaynağı olarak ilk akla gelen bakteriler ve virüsler olsa da mantarların da enfeksiyona yol açabileceği unutulmamalıdır. Bakteriyel ya da viral enfeksiyonlar kadar yaygın görülmeseler de mantar enfeksiyonları da ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Köpekler, diğer hayvanlardan ya da çevreden mantar enfeksiyonu kapabilirler ya da kendi vücutlarında doğal olarak bulunan mantarların aşırı büyümesi sonucunda enfeksiyon problemi yaşayabilirler. Tüm evcil hayvanlar potansiyel olarak mantar enfeksiyonuna yakalanma riskini taşırlar. Mantara yakalanan canlılara uygun bir tedaviye başlamadan önce de enfeksiyon teşhisinin doğru bir şekilde konması gerekmektedir. Günümüzde geliştirilen ve test edilen bazı mantar aşılarının, köpekleri mantar enfeksiyonundan büyük ölçüde korumaya yardımcı olacağı düşünülmektedir.

cilt sorununa bağlı tüyleri dökülmüş siyah köpek

Ciltte Görülen Mantar Enfeksiyonları

Köpeğiniz kendini normalden daha fazla kaşımaya başladığında bunun birden çok nedeni olabilir. Sık kaşınmanın en yaygın nedenleri arasında alerji, parazit ısırıkları ya da enfeksiyon yer almaktadır. Aşırı kaşınma beraberinde tüylerde seyrelme ya da ciltte hasara yol açar. Parazit kaynaklı kaşınmalarda parazit kolay bir şekilde bulunabilmektedir. Ancak gözle görülür parazit istilası yoksa problemin kaynağını bulmak için köpeğinizi veteriner hekime götürmeniz gerekir.

Haleli Mantar

Haleli mantar evcil hayvanlar arasında yaygın görülen mantar enfeksiyonlarından birisidir. Köpeklerin cildini, tüylerini ve pençelerini etkileyebilmektedir. En yaygın görülen belirtileri arasında tüy dökülmesi, cildin kabuklaşması ve pençelerde kırılma meydana gelmesi yer alır. Haleli mantarın çok çabuk bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir çünkü oldukça bulaşıcıdır. Evde yaşayan bir canlıda haleli mantar varsa evdeki diğer evcil hayvanlara ve insanlara bulaşabileceği unutulmamalıdır. Haleli mantarın teşhis edilmesi için enfekte olan köpeğin tüylerinden ya da cildinden hücre örneği alınmaktadır. Enfeksiyonun şiddetine göre ağızdan alınan mantar ilaçları ile tedavi planlaması yapılabilir. Enfeksiyonun şiddetli olduğu durumlarda ise köpeğin özel ilaçlarla banyo yapması gerekmektedir.

Maya Mantarı Enfeksiyonu

Maya mantarı köpeklerin vücudunda bulunan zararsız bir mantar türüdür. Ancak bu mantarların çeşitli nedenlere bağlı olarak aşırı çoğalması enfeksiyona yol açabilmektedir. Maya mantarı cildi, patileri ve kulakları etkiler. Bu enfeksiyonlar köpekler için aşırı rahatsızlık vericidir. Maya mantarı genellikle bir alerji ya da başka bir sağlık problemi sonucunda ortaya çıkar. Tedavide ağırlıklı olarak antiseptik ya da mantar önleyici kremler kullanılır. Enfeksiyonun şiddetli olduğu durumlarda ise ağızdan alınan tablet ilaç ile tedavi gerçekleştirilir. Haleli mantarların aksine maya mantarları bulaşıcı değildir. Tekrarlanmasını önlemek için altında yatan sağlık probleminin tedavi edilmesi gerekmektedir.

mikroskobik mantar görünümü

Sistemik Mantar Enfeksiyonları

Vücudun yüzeyinde meydana gelen mantar enfeksiyonları yeterince kötüdür ancak vücudun içini etkileyen enfeksiyonlar ciddi sonuçlara yol açabilmektedir. Köpeklerde vücudun tamamını etkileyen bazı mantar enfeksiyonları bulunmaktadır.

Blastomikoz

Blastomikoz vücudu etkileyen mantar enfeksiyonu türlerindendir. Köpekler etrafını koklamayı ve keşfetmeyi seven canlılardır. Köpeğin blastomikoz olan toprağı koklaması ya da temas etmesi köpeğin enfekte olması için yeterlidir. Organizma soluma ya da temas yoluyla bir kere vücuda girdikten sonra vücudun tüm bölgelerine seyahat edebilirler. Yaygın görülen belirtileri arasında iştahsızlık, kilo kaybı, öksürük, nefes almada zorlanma, topallama, görme kaybı, cilt lezyonları, ateş ve lenf düğümlerinde şişlik yer alır. Enfeksiyon ne kadar erken teşhis edilirse o kadar kolay tedavi edilebilmektedir. Tedavisinde oral yolla alınan tablet şeklindeki ilaçlar kullanılmaktadır.

Kriptokok

Her ne kadar kriptokok enfeksiyonu kedilerde daha yaygın olarak görülse de köpekler enfeksiyonu daha şiddetli geçirme eğilimine sahiptir. Kriptokok tüm kıtalarda görülen yaygın bir mantar türüdür. Özellikle güvercinlerin ve diğer kuş türlerinin bir araya geldiği alanlarda daha sık görülür. Kriptokok da blastomikoz gibi nefes yoluyla bulaşır. Mantarlar vücuda girdikten sonra sistemin tamamına yayılabilirler. Yaygın görülen belirtilerin arasında uyuşukluk, öksürük, burun akıntısı, göz problemler, cilt lezyonları hatta nöbetler bulunmaktadır. Nadir olarak çeşitli nörolojik anormallikler de görülebilmektedir. Kriptokok tedavi edilmesi zor bir mantar enfeksiyonudur. İlaç tedavisi bir yıldan uzun sürebilir ve buna rağmen köpeğin hastalığa yenik düşme riski bulunmaktadır.

Koksidioidomikoz

Koksidioidomikoz, vücudu etkileyen diğer mantar türleri gibi soluma yoluyla bulaşmaktadır. Özellikle az yağmur alan topraklı bölgelerde sıkça görülen bir mantar türüdür. Rüzgarlar, depremler, inşaat alanı ya da tarımsal mahsul hasadı bile sporların havaya karışarak çok uzaklara taşınmasını sağlayabilmektedir. Sporlar solunduğunda ilk olarak basit bir öksürüğe yol açabilir. Bağışıklık sistemi baskılanan köpeklerde zatürre gibi problemler görülebilir ya da mantar vücuttaki kemik veya göz gibi bölgelere yayılarak buralarda lezyonlara yol açabilmektedir. Koksidioidomikoz enfeksiyonunu teşhis etmek zordur. Genellikle görüntüleme yöntemlerinden yararlanılır ve kan tahlili ile örnek için biyopsi gerekir. Enfeksiyonun tedavisi uzun sürmektedir ancak erken dönemde teşhis edildiğinde tamamen tedavi edilme şansı oldukça yüksektir.

Histoplazmoz

Toprak kaynaklı bir başka mantar enfeksiyonu da histoplazmozdur. Bu mantara ılıman iklimlerde sıklıkla rastlanmaktadır. Özellikle yarasa ve kuş dışkısının çok miktarda bulunduğu nitrojen açısından zengin topraklarda sıklıkla görülmektedir. Diğer mantar enfeksiyonları gibi nefes yoluyla bulaşmaktadır. Enfekte olan köpeklerde kilo kaybı, ateş, öksürük, göz iltihabı, kusma ve ishal görülmektedir. Teşhis edilebilmesi için kan ve idrar testlerinin yanı sıra görüntüleme yöntemlerinden de yararlanılmaktadır. Histoplazmoz enfeksiyonu tedavisi de oldukça uzun süren bir tedavi türüdür. Çoğu durumlarda tedaviye bir yıldan uzun süre devam etmek gerekmektedir.

Aspergillozis

Aspergillozis, aspergillus mantarının yol açtığı mantar enfeksiyonudur. Aspergillus hemen hemen her türlü toprakta bulunabilen bir mantar türüdür. Bu nedenle tüm köpekler risk altındadır. Çok tehlikeli bir enfeksiyon türü değildir hatta genellikle köpeğin solunum yollarını etkiler. Tedavi için hava yolları mantar önleyici ilaçlar ile yıkanır. Uygun bir şekilde tedavi edildiği durumlarda çoğu köpek iyileşmektedir. Enfeksiyonun şiddetli seyrettiği durumlarda ikincil tedavi uygulanması gerekebilmektedir. Ancak bu duruma oldukça nadir rastlanmaktadır.


Veteriner Hekim Tuğba Dağdelen fotoğrafı
Veteriner Hekim Tuğba DağdelenTüm Yazıları

Veteriner hekim kimliğiyle evcil hayvan sağlığı hakkında farkındalığı artırmak için seafoodplus.info blog sayfasına yazıları ile değer katan Tuğba Şenol Dağdelen, evcil hayvanlarda hastalıkların önlenmesi, teşhis ve tedavisi, hayvan davranışları ve ferahı, evcil hayvanlarda beslenme ve diyeti özelinde çalışmalarını sürdürmektedir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir