receb ayı ilk gece namazı / Receb Ayında Neler Yapılır? | İslam ve İhsan

Receb Ayı Ilk Gece Namazı

receb ayı ilk gece namazı

Receb Ayında Neler Yapılır?

Receb ayında ne oldu? Receb ayında neler yapmalıyız? Receb ayının önemi ve fazileti.

Mübarek Üç Aylar’ın başlangıcı ve ilki olan Receb ayının fazileti oldukça büyüktür.

“…Şüphesiz Allah, çok tevbe eden ve çok temizlenenleri sever.” (el-Bakara, )

Bizlere şu fânî ömrümüzde bir kez daha Üç Aylar’a erişebilmeyi nasîp eden sonsuz rahmet ve merhamet sahibi Cenâb-ı Hakk’a nihâyetsiz hamd ü senâlar olsun.

Resûl-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz; “Receb Allah’ın ayı, Şaban benim, Ramazan ümmetimin ayıdır.” buyurarak Üç Aylar’ın bizler için ne kadar kıymetli bir hazine olduğunu ifade buyurmuşlardır.

Peygamberler dışında her insan hata yapar, günah işler. Kişiye düşen görev, düştüğü yanlıştan yüz çevirerek Hakk’a ilticâ etmek ve pişmanlığını îtiraf ederek dil, kalp ve beden ile bu yanlışını temizlemeye çalışmaktır.

Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu hakikati şöyle ifade buyururlar:

“Her insan hata eder. (…) Hata edenlerin en hayırlısı, tevbe edenlerdir.” (Tirmizî, Kıyâme, 49)

Hata etmemek, hatasız kul olmak mümkün değil. Rabbimiz de bize bu hatalarımızdan temizlenme kapısı olan “tevbe”yi, ölüm ânına kadar açık bırakmış. Fakat tevbeyi erteleyip durmak doğru değil!.. Çünkü ölümün ne zaman geleceğini hiçbirimiz bilmiyoruz.

Akıllı insan, her vakti ganimet bilerek pişmanlık içinde tevbeye yapışır. Geçmişini temizlemek için fırsatları kollar. Gecikmeden, geciktirmeden, hataların peşi sıra hemen tevbe eder. Mü’minin hâli, hatayı müteâkip hemen tevbe etmek faziletiyle, azgın günahkâr ve kâfirlerden ayrılır. Çünkü günâhı kanıksamış olan bu kimseler, îman ve tevbe etmeyi habire erteler dururlar. Karşılarına ölüm meleği geldiği zaman da çaresiz ve günahlar içinde âhirete göçerler.

Allah Teâlâ, makbul tevbe ile reddedilecek tevbeyi şöyle haber vermektedir:

“Allâh’ın kabul edeceği tevbe, ancak bilmeden kötülük edip de sonra tez elden tevbe edenlerin tevbesidir. İşte Allah bunların tevbesini kabul eder. Allah her şeyi bilendir, hikmet sahibidir.

Yoksa kötülükleri yapıp yapıp da içlerinden birine ölüm gelip çatınca, «Ben şimdi tevbe ettim.» diyenler ile kâfir olarak ölenler için (kabul edilecek) bir tevbe yoktur. Onlar için acı bir azap hazırlamışızdır.” (en-Nisâ, )

RECEB AYINDA OKUNACAK DUA

Receb-i Şerîf girdiği zaman Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem-:

recebayindaokunacakdua.

“Ey Rabbim! Bize Receb’i ve Şa’ban’ı mübarek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır.” diye duâ ederlerdi. (İbn Hanbel, I, )

Ayrıca Receb ayının birinden itibaren Ramazan-ı Şerif sonuna kadar her gün biner adet kelime-i tevhid okumalıdır.

TEVBELERİN KABUL EDİLDİĞİ GECE

Cenâb-ı Hak, ölüm gelip çatmadan evvel tevbe edenleri, kapısından eli boş çevirmeyeceğini, Peygamber Efendimizin lisânından, şu hadîs-i kudsî ile bizlere haber veriyor:

“Kim bir hayır işlerse, ona bunun on misli vardır veya daha da artırırım. Kim bir kötülük işlerse, ona da bunun karşılığı vardır. Ya da tamamen affederim. Kim bana bir karış yaklaşırsa, Ben ona bir arşın yaklaşırım. Kim bana bir arşın yaklaşırsa, ben ona bir kulaç yaklaşırım. Kim bana yürüyerek gelirse, ben ona koşarak varırım. Kim bana hiçbir şeyi ortak koşmamak şartıyla, dünya dolusu günahla gelirse, ben kendisini o kadar mağfiretle karşılarım.” (Müslim, Zikir, 22)

Tevbe etmenin genel olarak belli bir vakti olmamakla birlikte, mübarek gün ve gecelerde, seher vakitlerinde ve namaz arkalarında yapılan tevbelerin kabul edilme umudu, diğer vakitlere göre daha yüksektir.

Hem mübarek Üç Aylar’ın ilki, hem de dört haram aydan (Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem) bir tanesi olan Receb-i Şerîf ise tevbe ve istiğfar ayıdır. Çünkü bu aylarda dil ve gönüller temizlenerek Ramazan-ı Şerîf’in bereket ve feyizlerine hazırlanır.

“Receb ayında istiğfarı çoğaltın!” buyuran Rasûl-i Kibriyâ Efendimiz, Receb’in hilali gözüktüğünde ashâbına şöyle seslenirdi:

“Tevbe ayının hilâli gözüktü; Allah Teâlâ’ya bu ayda ilticâ eden, bu ayda O’ndan af isteyenlere müjdeler olsun.”

Şöyle buyrulur: Receb ayının her saatinde cehennemden azatlılar vardır. Bu ayda çokça tevbe ve istiğfarla meşgul olunmak sûretiyle, kişinin o saatlerden birine denk gelmesi ve cehennemden âzad olunması umulur.

RECEB AYININ GÜZELLİKLERİ

Receb ayı, içerisinde türlü güzellikleri saklayan bir aydır. Bu güzelliklerden bir tanesi de Receb’in ilk cuma gecesi olan, kelime mânâsıyla “rağbet olunan, bol ihsan ve değerli hediyeler” demek olan “Regâib” gecesidir.

Buyrulur:

“Beş gece vardır ki o gecelerde yapılan duâlar geri çevrilmez:

  1. Receb’in ilk cuma gecesi (Regâib gecesi)
  2. Şâban’ın on beşinci gecesi (Berât gecesi)
  3. Perşembeyi cumaya bağlayan gece (Cuma gecesi)
  4. Ramazan Bayramı gecesi
  5. Kurban Bayramı gecesi.” (İslâm İlmihali, A. Fikri Yavuz, sh: )

Regâib gecesini bir fırsat bilerek çokça tevbe ve istiğfar etmeli, bu gecenin sayısız bereketinden taat ve ibadetlerimizle dünya ve âhiret hayatımız için büyük kazançlar elde etmeye çalışmalıyız.

RECEB AYININ ÖNEMİ

Receb ayının ilk cuma gecesine Regâib gecesi denir. Bazı âlimlerin açıklamasına göre, Peygamber Efendimiz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla, Yüce Allâh’a şükür için on iki rekat namaz kılmıştır.

Peygamber Efendimiz’in -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bu Regâib gecesinde, ana rahmine düşmüş olduğuna dâir olan bir rivâyet uygun görülmemektedir. Çünkü bu gece ile Hazret-i Peygamberimizin doğumu arasındaki zaman, bu hesaba aykırı düşmektedir. Ancak Hazret-i Âmine’nin, Peygamber Efendimiz’e hâmile kaldığını bu gece anlamış olması düşünülebilir. Sebep ne olursa olsun, bu gece pek mübârek bir gecedir.

Zaten Regâib; istenilen, değeri çok olan, bağış, ihsân, ikrâm ve nefis şeyler demektir. “Râğibe” kelimesinin çoğuludur. Bu geceyi ibâdetle geçirmenin sevâbı çok büyüktür.

Bu geceyi hakkıyla idrak edebilmek için Receb ayının ilk perşembe gününü oruçlu geçirmek, gecesinde de akşamla yatsı arasında iki rekâtta bir selâm verecek şekilde on iki rekât namaz kılmak, Allah Resûlü tarafından tavsiye edilmiştir. (Bkz: Yusuf Demireşik, Aylar Üç Aylar Mübarek Gün ve Geceler, Sultantepe Yayınları, sh)

Allâh’ım! Bizlere bu mübârek tevbe ayından affolarak çıkmayı nasîb eyle. Allâh’ım! Receb ve Şaban ayını bize mübârek kıl ve bizi Ramazan’a ulaştır. Âmin.

Kaynak: Merve Güleç, Şebnem Dergisi, Sayı:

İslam ve İhsan

Üç Aylar Ne Zaman Başlıyor?

Receb Ayında Okunacak Dua

Receb Ayında Oruç Tutmanın Fazileti

PAYLAŞ:                

Recep ayında kılınacak 30 ve 50 rekat namaz nedir, nasıl kılınır ve niyet edilir?

Haberin Devamı

Recep Ayında Kılınacak 30 ve 50 Rekat Namaz Nasıl Kılınır?

Recep ayında kılınacak bu 30 rekat ve 50 rekat Namaz Recep ayının ilk 10 günü, ikinci 10 günü, üçüncü 10 günü, dördüncü 10 günü şeklinde kılınmaktadır.

Recep ayının bu günlerinde sadece birer defa kılınacak 10 rekat hacet namazı vardır. Hacet namazı Recep ayının 1 ve 10 arasında, 11 ile 20 arasında ve 21 ile 30 arasında kılınır. Bu üç dönemde de hacet namazının kılınışı aynıdır. Burada farklı olan namazların sonlarında okunan dualardır. Aynı zamanda bu namazları akşamdan sonra ya da yatsıdan sonra da kılabilirsiniz. Sadece cuma ve pazartesi gecelerinde bu namazlar özellikle teheccüd vaktinde kılınması uygun görülür.

Recep Ayında Kılınacak 30 ve 50 Rekat Namaza Nasıl Niyet Edilir?

Recep ayında kılınacak 30 ve 50 Rekat namaza şöyle niyet edilir:

Ya Rabbi, beni, teşrifleriyle dünyayı nura gark ettiğin Efendimiz hürmetine, sevgili ayın Recebi şerif hürmetine, feyz-i ilahine, afv-ı ilahine, rıza-i ilahine nail eyle. abid, zahid kulların arasına kayıt eyle.

Recep ayı ile ilgili Diyanet Kurulu Sitesinde şöyle bir bilgi yer almaktadır:

Ülkemizde de yukarıdaki beyanlar ışığında, asırlardır bir “Üç Aylar” geleneği oluşmuş; "Ramazana hazırlık” Recep ayının gelmesiyle başlar hale gelmiştir.

Haberin Devamı

Bu mübarek aylar içerisinde öyle feyizli ve bereketli geceler vardır ki, Yüce Allah’ın rahmet ve mağfireti, bu gecelerde mü’min- ler üzerine yağmur gibi yağar. Recep ayının ilk Cuma gecesi olan Regaib Kandili, Allah Te- âlâ’nın kullarına bol bol bağışta bulunduğu, az ibadetlerine karşılık çok sevap verdiği bir rağbet gecesidir.

Kaynak: seafoodplus.info

Recep Ayı'nın İlk Gecesi İbadetleri Nelerdir? Recep Ayı'nın İlk Gecesinde Kılınan Namaz ve Okunan Dualar

Haberler

Yaşam

Recep Ayı'nın İlk Gecesi İbadetleri Nelerdir? Recep Ayı'nın İlk Gecesinde Kılınan Namaz ve Okunan Dualar

Mübarek üç aylar Recep ayının gelmesiyle 23 Ocak Pazartesi günü başladı. Üç aylarda yapılan ibadetlerin ise daha faziletli olduğu biliniyor. Ramazan ayında oruç tutmanın farz olduğu biliniyor. Recep ayında ise yapılan farklı ibadetler bulunuyor. Recep ayının ilk gününde kılınan namazlar ve okunan dualar bulunuyor. Peki Recep ayının ilk gecesinde hangi ibadetler yapılır, hangi namaz kılınır? Recep ayının ilk gecesinde okunacak dua nedir?

İşte detaylar

Mübarek üç aylar 23 Ocak Pazartesi günü Recep ayının gelmesiyle birlikte başladı.

Mübarek üç aylar 23 Ocak Pazartesi günü Recep ayının gelmesiyle birlikte başladı.

Recep ayı ibadetleri nelerdir?

Recep ayı ibadetleri nelerdir?

Recep Ayı ilk gecesi ibadetleri nelerdir?

Recep Ayı ilk gecesi ibadetleri nelerdir?

Recep Ayının ilk gecesinde kılınacak namaz

Recep Ayının ilk gecesinde kılınacak namaz

Recep ayı namazı nasıl kılınır?

Recep ayı namazı nasıl kılınır?

Recep Ayında okunacak dualar

Recep Ayında okunacak dualar

İlginizi Çekebilir

Yorumlar ve Emojiler Aşağıda

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir