akciğer atelektazi tedavisi / Atelektazi Nedir, Belirtileri Nelerdir, Türkiye'de Atelektazi Tedavisi

Akciğer Atelektazi Tedavisi

akciğer atelektazi tedavisi

Atelektazi

Atelektazi; akciğerin bir lobunun, belirli bir bölgesinin ya da tamamının büzüşerek sönmesi ve hava ile dolamaması olarak tanımlanır. Atelektazi, karbondioksit ve oksijen alışverişini sekteye uğratır ve bazı durumlarda etkilenen bölgede şiddetli bir ağrı ile kendini gösterir. Ancak, bazı durumlarda atelektazi hiçbir belirti göstermeyebilir. Akciğerlerde yer alan küçük hava kesecikleri olan alveollerin içindeki havanın boşalması sonucu görülür.

Atelektazi Nedir?

Atelektazi; sık karşılaşılan ve birden fazla nedene bağlı olarak gelişebilen bir solunum komplikasyonudur. Ameliyat sonrası gelişebildiği gibi, kistik fibrozis, akciğer tümörleri, göğüs travmaları, akciğerde sıvı birikmesi ve solunum yetmezliğine bağlı olarak da ortaya çıkabilir. Ayrıca, yabancı bir maddenin solunum yoluna girmesi sonucu solunum yolunun tıkanması da atelektaziye neden olabilir.

Atelektazi; altta yatan sebebe bağlı olarak akciğere hava gitmemesi sonucu oluşur. Bu nedenle, akciğer hava ile dolamaz ve solunum işlevini yerine getiremez. Belirtiler ise altta yatan sebebe bağlı olarak değişir, ancak bu komplikasyon, belirti vermeden de ortaya çıkabilir.

Atelektazi Belirtileri

Atelektazi sonucu görülen belirtiler altta yatan sebebe bağlı olarak değişiklik gösterir. Yukarıda da belirtildiği gibi, bazı durumlarda atelektazi hiçbir belirti göstermeyebilir. Tüm solunum yolu rahatsızlıklarında olduğu gibi nefes almada güçlük, hızlı ve yüzeysel nefes alıp verme, hırıltılı solunum, öksürük ve ateş gibi belirtilerin görülmesi durumunda vakit kaybetmeden bir doktora başvurmak en iyisi olacaktır.

Solunum güçlüğü yaratan herhangi bir durum çoğunlukla acil müdahale gerektirir. Bu nedenle, yukarıdaki belirtilerin herhangi biri ile karşılaşıldığında, uygun ve gerekli tedavinin hemen uygulanabilmesi için bir sağlık kuruluşuna başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak kritik önem taşır. Buna ek olarak, solunum yoluna yabancı bir madde kaçtığından şüphelenildiği ya da ani solunum yetmezliği gibi bir sorunun ortaya çıktığı durumlarda da vakit kaybetmeden acil servise başvurulmalıdır. Özellikle çocuklarda bu konuda özel dikkat gösterilmelidir.

Atelektazi Nedenleri

Atelektazide birden fazla altta yatan neden olabilir. Bu komplikasyon, akciğerdeki hava yollarının tıkanması ya da hava yolunun dışarıdan bir basıya maruz kalması sonucu oluşur. Tıkanma kaynaklı atelektazinin başlıca nedenleri arasında büyük ameliyatlar, aşırı mukus, solunum yoluna yabancı madde girmesi ve akciğerdeki hava yollarında görülen tümörler yer alır. Herhangi bir tıkanmaya bağlı olmadan ortaya çıkan atelektazinin nedenleri arasında ise göğüs travması, plevral efüzyon, pnömotoraks (akciğerde hava kaçağı), zatürre (pnömoni), akciğer dokusunda zedelenme ve hava yollarını kapatmayan tümörler sayılabilir.

Bu nedenlerin yanı sıra, ileri yaş, yutma güçlüğü, uzun süre yatarak tedavi gerektiren durumlar, bazı kapsamlı ameliyatlar, bazı akciğer hastalıkları, genel anestezi ve sigara kullanımı atelektazi riskini artıran faktörler arasında yer alır.

Ameliyat esnasında hastaya uygulanan narkoz hastanın nefes alıp verme düzenini değiştirdiğinden, pek çok büyük ve kapsamlı ameliyat sonrasında hastalarda kısa süreli de olsa atelektazi görülebilir. Buna ek olarak, mukus birikmesi sonucu hava yollarının tıkanmasına bağlı olarak bazı durumlarda akciğerlere yeterli miktarda hava ulaşmaz. Bu durum da ameliyat sonrası karşılaşılabilen bir komplikasyondur ve genellikle ameliyat esnasında derin nefes almayı engelleme amaçlı verilen ilaçların neden olduğu bir durumdur. Ancak, kistik fibrozis ve ağır astım atakları da bu duruma neden olabilir.

Düşme ve kaza sonucu oluşan göğüs travmaları ve travma sonrası kişinin acıyı hafifletme amaçlı derin nefes almaktan kaçınması da akciğerlerin sıkışmasına neden olabilir.

Atelektazi Tanı ve Tedavisi

Atelektazi tanısı genellikle akciğer filmi ile konulur. Gerekli görülen durumlarda bronkoskopi de yapılabilir. Ayrıca, altta yatan nedenin tespit edilmesi için doktorlar farklı testler isteyebilirler.

Atelektazi tedavisi öncelikle bu duruma sebep olan durumun ortadan kaldırılmasıdır. Tedavi, atelektazinin akciğerlerin bir bölümünde mi yoksa tamamında mı görüldüğüne ve bu komplikasyona neden olan faktöre göre değişiklik gösterir.

Akciğerlerdeki hava yolları ve solunum sisteminin yabancı bir madde ya da mukus birikmesi sonucu tıkanması durumunda, tıkanıklığın giderilmesi tedavinin ilk adımını oluşturur. Daha sonrasında, nefes ve öksürük egzersizleri, solunum yoluyla alınan ilaçlar ve nefes almaya yardımcı araçlar gibi yöntemlere de başvurulabilir. Gerekli görüldüğü takdirde, cerrahi müdahale ile bu durumun ortadan kaldırılması sağlanabilir. Ancak, tıkanıklığın tümör kaynaklı olduğu durumlarda farklı tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekir.

Atelektazi; tedavi edilmediği takdirde kandaki oksijen seviyesinin düşmesine, akciğerlerde sıvı birikimine, zatürreye ve solunum yetmezliğine neden olabilir.

Çocuklarda atelektazinin önüne geçilebilmesi için çocukların solunum yoluna kaçabilecek küçük nesnelerden uzak tutulması gerekir.

kaynağı değiştir]

Hekim muayenesinin ardından göğüs kısmı röntgen filmi, tomografi, ve/veya bronkoskopi uygulanarak tanı konur.

Tedavi[değiştir

İnsanların en önemli organlarından bir tanesi akciğerleridir. Akciğerlerin çalışma prensibi şu şekildedir. Dışarıdan alınan temiz oksijenli hava akciğerlerdeki hava keseciklerine dolar. Bu keselerin adı alveol’dür. Alveollere dolan oksijen burada kana karışarak oksijen bakımından zengin olan kanı kalbe tekrar gönderir. Kalp de bu temiz ve oksijenli kanı tüm vücuda dağıtır. Hayatta olduğunuz sürece normal şartlarda bu işlem hep böyle olacaktır. Fakat bazı durumlarda akciğerler işlevselliklerini yitirebilir. Bu durum ise bazı hastalıklar sebebiyle olur. Atelektazi bu hastalıklardan bir tanesidir. Peki Atelektazi Nedir, Tedavisi nasıl yapılır yazımızın devamında ayrıntılı olarak açıklayacağız.

Atelektazi Nedir ?

atelektazi, fiziksel veya biyolojik sebepler yüzünden akciğerlere hava giden bölümlerin tıkanmasıdır. Bu tıkanma sebebiyle artık akciğerlere oksijen gitmez ve içerisinde bulunan hava da tamamen biter. Bu hava keseciklerinin boşalmasının ardından akciğerlerde büzüşme yaşanır. Bu hastalığa ise atelektazi denmektedir. Atelektazi Nedir sorusuna verilebilecek en net cevap budur.

Atelektazi Nasıl Oluşur ?

Atelektazi Nasıl Oluşur sorusuna verilecek en kısa cevap şu şekildedir. Alveoller temiz hava alır, karbondioksit ile değiştirerek bu karbondioksiti tekrar dışarı gönderir. Solunum yapmanın özeti bu şekilde olabilir. 

Bazı fiziksel ve biyolojik sebepler yüzünden akciğerin bir kısmı veya tamamı bu işlemi yerine getiremez. Yerine getirilmeyen solunum işleminin sonucunda ise akciğerlerde büzüşme meydana gelebilir. Bunun oluşmasının ardından hemen tedavi edilmesi önemlilik arz etmektedir.

Atelektazi Belirtileri Nelerdir ?

Birçok hastalık beraberinde bir takım belirtiler ile gelmektedir. Bu hastalıklardan bir tanesi de Atelektazi hastalığıdır. Bir çeşit akciğer rahatsızlığı olan Atelektazi Belirtileri Nelerdir şu şekilde sıralanabilir.

  • Kişide meydana gelen nefes darlığı şikayetleri,
  • Kişinin hızlı nefes alıp vermesi,
  • Kişinin derin nefes alımında problemler yaşaması, bu sebep dolayısı ile genellikle kesik kesik nefes alması,
  • Alıp verdiği nefesin hırıltılı ses yapması,
  • Uzun süre devam eden öksürük şikayeti,
  • Göğüs kısmında meydana gelen ağrı,
  • Kişide taşikardi durumunun olması, yani kalp atışlarında hızlanma,
  • Kişinin cildinde ve dudak kısımlarında morarma oluşması,

Atelektazi Nedenleri Nelerdir ?

Akciğerlerde meydana gelen solunum sıkıntısı olan Atelektazi hastalığının birden fazla nedeni bulunmaktadır. Atelektazi Nedenleri Nelerdir kısaca şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kişinin genel anestezi etkisi altında geçirdiği büyük kapsamlı ameliyat süreci,
  • Akciğerlerde aşırı mukus salgılanması,
  • Kişinin ağzından soluk borusuna yabancı bir cisim kaçarak, solunum alanının tıkaması,
  • Akciğerlerde meydana gelen tümörlerin hava yollarını tıkaması,
  • Göğüs kısmına alınan ani travma etkisi,
  • Plörezi,
  • Akciğerlerde meydana gelen hava kaçakları yani pnömotoraks,
  • Kişinin zatürre olması,
  • Akciğerlerde meydana gelen hasarlar,

Atelektazi Tipleri Nelerdir ?

Genel olarak bakıldığında atelektazi hastalığının iki başlık altında toplanan türü bulunmaktadır. Bunlardan bir tanesi Tıkayıcı atelektazi, ikincisi ise tıkayıcı olmayan atelektazi olarak adlandırılır. Tıp alanında bakıldığı zaman ise Atelektazi Tipleri Nelerdir şu şekilde açıklanabilir.

  • Konjenital atelektazi tipi,
  • Obstrüktif atelektazi tipi,
  • Pasif atelektazi tipi,
  • Akselerasyon atelektazi tipi,
  • Adezif atelektazi tipi,
  • Kontraksiyon atelektazi tipi,
  • Akselerasyon atelektazi tipi,
  • Akut atelektazi tipi,
  • Kronik atelektazi tipi,
  • Yenidoğanda atelektazi tipi,
  • Subsegmental atelektazi tipi,
  • Dependan atelektazi tipi,

Atelektazi Tanısı Nasıl Konulur ?

Nefes almada sıkıntı çekme gibi yukarıda saydığımız belirtilerden bir veya birkaçı ile doktora başvuran hastalar için Atelektazi Tanısı Nasıl Konulur şu şekilde açıklayabiliriz. Öncelikle hastalar fiziki doktor muayenesi ile kontrol edilirler. Daha sonra doktorun istediği bazı görüntüleme yöntemlerine ihtiyaç duyulur. Bunlar;

  • Akciğerler için röntgen,
  • Bilgisayarlı tomografi görüntüleme yöntemi,
  • Arteriyel kan gazı ölçümü,
  • Bronkoskopi yöntemi,

Atelektazi Tedavisi Nasıl Yapılır ?

Atelektazi tedavi edilmezse kişiye ciddi sağlık problemleri çıkaracak olan bir hastalıktır. Bu sebeple şüphelendiğiniz en ufak bir belirtide, sadece kontrol amaçlı bile olsa doktora gitmeniz gerekmektedir. Yapılan tanılama yöntemlerinin ardından tanısı konulmuş Atelektazi Tedavisi Nasıl Yapılır herkes tarafından merak edilmektedir.

Öncelikle atelektazi ipi belirlenmelidir. Bunun sebebi boğaza kaçan yabancı cisim ise çıkarılmalıdır. Ameliyattan sonra oluşan bir komplikasyon ise oksijen desteği verilebilir. İlaç veya antibiyotik tedavisine başlanabilir. Veya doktorun gerek gördüğü hallerde cerrahi müdahaleye de başvurulabilir.

Türkiye’de Atelektazi Tedavisi Fiyatları

Birçok ciddi hastalığın tedavisi Türkiye’de başarı ile yapılmaktadır. Bu hastalıklardan bir tanesi de atelektazi hastalığıdır. Ciddi bir akciğer hastalığı olan bu türde kişilerin nefes almasında büyük rol oynayan akciğerler işlevini yeterince yerine getiremiyor olur. Bu aşamada tanı konulup tedavisine başlanan atelektazi hastalığı Türkiye’deki tedavi yöntemleri ile yurt dışında yaşayan vatandaşlara da umut ışığı olmaktadır. Bu sebeple ülkemizde tedavi olmayı tercih eden yabancı vatandaşlar başka sebeplerden de tercihlerini bizden yana kullanabiliyorlar. Bu tercihler ise kısaca şu şekildedir.

  • Türkiye’de yapılan tedavilerin üstün başarı ile olumlu sonuçlanıyor olması,
  • Türkiye’de var olan hastanelerin geniş ve tam donanımlı olması,
  • Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin sağlık alanında yaptığı ciddi yatırımlar ve iyileştirmeler.
  • Doktorların alanında uzman ve tecrübeli olması,
  • Hemşirelerin ve hasta bakıcıların sabırlı ve güler yüzlü olması,
  • Hasta ile ilgilenen aracı firma da dahil olmak üzere tüm personelin, misafirperver ve yardımsever olması,
  • Türkiye’nin doğal güzellikleri ile tatil imkanı da sunuyor olması,
  • Türkiye’de yapılan tedavilerin, yeme, içme, barınma, giyinme gibi özel ihtiyaçların uygun fiyata karşılanıyor olması,

tercih sebepleri arasında yer alabilir. Türkiye’de Atelektazi Tedavisi Fiyatları da merak edilen noktalar arasındadır. Fakat bu aşamada net bir bilgi vermek doğru olmayacaktır. Meydana gelen atelektazi hastalığının tipi, tanılama ve tedavi yöntemleri, tedavi süreci gibi birçok etken fiyat konusunda değişimlere sebep olmaktadır. Bu sebeple aklınızda yer alan tüm soruların net ve anlaşılabilir yanıtlar bulması için ve ayrıntılı fiyat bilgisi için bizi  arayarak bilgi sahibi olabilirsiniz. Ayrıca tedavi için Türkiye’ye bizim aracılığımız ile gelmeniz halinde, tarafımızdan konsolosluğa gönderilen davet mektubu ile vize işlemlerinizi kolaylaştırabiliriz.

This post is also available in: Englishالعربية

Atelektazi Nedir?

Atelektazi, akciğerin tümüne veya bir kısmına hava gidememesi sonucu sönerek kapanması sonucu oluşan hastalıktır.

  • Farklı fizyolojik veya anatomik nedenlerden dolayı meydana gelir. Ayrıca; Cerrahi ile hastaya verilen gaz formundaki anestezik maddeler,
  • Akciğer tümörü,
  • Göğüs travması,
  • Solunum yetmezliği,
  • Solunum yoluna yabancı cisim kaçması,
  • Akciğerde sıvı birikmesi sonucunda da oluşur.

Lineer Atelektezi Nasıl Oluşur?

Sağlıklı bir solunumda alınan hava, burun boşluğundan nefes borusuna oradan da bronşlara gider. Son olarak ise akciğerde bulunan ve görevi, alınan havadaki oksijenin kana geçmesini sağlamak olan ve zararlı gazların değişimini yapmak olan alveol hava keseciklerine gelir. İşte bu hastalık halinde kesecikler kapanır veya büzüşür.

Subsegmental Atelektazi

Bu tipe Plate-like atelektazi de denir. Alveollere hava giriş çıkışında oluşan azalma sonucu kısmi bir şekilde meydana gelir.

Atelektazi Belirtileri Nelerdir?

Akciğerde oluşan kapanmanın boyutuna göre, meydana gelen semptomların şiddeti de farklılık gösterir. Küçük bir alanda oluşan ve ağır bir biçimde gelişen atelektazi herhangi bir belirti vermez. Ancak akciğerin tümünde meydana gelen rahatsızlık hayatidir. Sık rastlanılan atelektazi belirtileri ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Sönen akciğerden dolayı nefes darlığı
  • Hava yollarının tıkanması ve akciğerin kapanması sonucu öksürük
  • Kişinin hava açlığı çekmesinden dolayı nefes alıp vermesi hızlanır.
  • Öksürük ve derin soluk alıp verme esnasında bıçak saplanıyormuş gibi göğüs ağrısı
  • Az alınan havadan dolayı oksijen miktarı azaldığı için kalp atış hızı artar
  • Akciğerin kapanan kısmı zamanla enfekte olarak zatürre (pnömoni) ve ateş yükselmesine yol açar.
  • Vücuda giren oksijen miktarının azalması ile cilt renginde morarmalar
  • Zatürre ile iltihaplı balgam

Atelektazi Nedeneleri Nelerdir?

Atelektazi nedenleri 2 başlık altında toplanır.

Obstrüktif Atelektazi: Hava yollarının farklı dış etkenlerden dolayı tıkanması ile tıkanan bölgenin sönmesi sonucu oluşan atelektazidir. Bu türün nedenleri ise şu şekildedir:

  • Hava yollarına kaçan yabancı madde
  • Tümörler
  • Hava yollarında bulunan mukusların tıkaç görevi üstlenmesi
  • Hava yoluna dışardan bası yapan farklı anatomik problemler (abse, kist, kemik oluşumu vs…)

Obstrüktif Olmayan Atelektazi: Tamamen açık olan hava yollarına rağmen oluşan atelektazi şeklidir. Klinik durumlarda en yaygın karşılaşılan tipidir. Sebepleri ise şunlardır.

  • Cerrahi operasyon öncesinde hastaya verilen anestezik gazlar veya ağızdan oksijen verilmesi ile akciğerin çalışması yavaşlar. Bu durumda dıştan gelen maddelere karşı refleksi olan öksürük durur. Bu da alveollerin büzüşme ile kapanmasına yol açar. Bu yüzden hastaya, spirometre yani solunum egzersiz cihazı verilir.
  • Karaciğer veya kalp yetmezliği sonucu akciğerin dış zar dokusundaki boşlukta sıvı toplanır buna, plevral efüzyon denir. Bu sıvı baskı yaparak akciğerin yeterli havayla dolmasını engeller.
  • Akciğerde sigara dumanı veya farklı enfeksiyonların olması nedeni ile hasar almasına neden olur. Bu yüzden oluşan sert dokular ciğere bası yaparak hastalığın riskini artırır.
  • Bazı hallerde akciğerin hasar alması sonucu içindeki havanın göğüs kafesine kaçmasına, pnömotoraks denir. Kaçan havadan dolayı akciğerde büzüşme oluşur.
  • Yenidoğan prematüre bebeklerde akciğerin yeterli gelişmemesinden dolayı, alveaollerin kapanmasını engelleyen surfaktan yeterli üretilemez. Bundan dolayı akciğer kapanması yaşanır.

Atelektazi Tanısı Nasıl Konur?

Hastalığın teşhisi için hasta muayene edilir.

Akciğer Röntgeni: Genellikle ilk yapılan tetkiktir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT): Detaylı bir akciğer görüntülemesi ile hastalığın hangi bölgede olduğuna bakılır.

Arteriyel Kan Gazı: Kanda bulunan oksijen, karbondioksit ve bazı bileşenlerin miktarını kontrol eder.

Bronkoskopi: Solunum yolları ve bronşlara ilerletilen bir kamera ile tıkanıklıklar tespit edilir.

Atelektazi Tedavisi Nasıl Olur?

Tedavinin amacı rahatsızlığa sebep olan durumun ortadan kaldırılmasıdır.

Göğüs Fizyoterapisi: Vibrasyon gibi farklı uygulamalar ile değişik pozisyonlarda hava yolu tıkaçlarının giderilmesi amaçlanır. Özellikle cerrahiden sonra veya obstrüktif etkenlerde uygulanır.

Bronkoskopi: Doğrudan bir girişim yapılarak tıkaçların ortadan kaldırılması amaçlanır.

Nefes Egzersizleri: Spirometre ile soluk egzersizi yapılarak, alveollerin kapanması önlenebilir ve solunum kasları güçlendirilebilir.

Drenaj: Çeşitli madde birikimine bağlı gelişen bir atelektazi ise iğne aspirasyon uygulaması ile madde çekilir.

Cerrahi: Nadiren olan bir durumdur. Akciğer hava ile dolmuyorsa enfeksiyon riskine karşı cerrahi işlemle alınır.

Atelektazi İçin Hangi Bölüme Gidilir

Atelektazi ile ilgili rahatsızlıklarda göğüs hastalıkları bölümüne başvurulmalıdır.
BulutKlinik ile doktorlarımızdan online randevu ve yüz yüze randevu alabilirsiniz.
Doktorlarımızı incelemek isterseniz sizleri sayfamızın devamında bekliyor olacağız.
Sağlıklı Günler Dileriz..

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası