otomatik vitesle yarı otomatik vites arasındaki fark nedir / Tam otomatik vites ve yarı otomotik vites arasındaki fark nedir

Otomatik Vitesle Yarı Otomatik Vites Arasındaki Fark Nedir

otomatik vitesle yarı otomatik vites arasındaki fark nedir

Yarı otomatik vites nedir? Tam otomatik vitesten ne farkı var?

Otomobil kullanmayı seven ya da işi veya gereklilikleri nedeniyle otomobil kullanması gereken herkes, vites kutusunun düz vites ve otomatik vites olarak ikiye ayrıldığını bilir. Sunduğu rahatlık nedeniyle daha popüler hale gelmeye başlayan otomatik vitesli araçlar da ikiye ayrılıyor: Tam otomatik vites ve yarı otomatik vites. Eğer bu zamana kadar bunların aynı şey olduğunu düşündüyseniz, yanılıyorsunuz.

WebTekno''dan alınan bilgilere göre; bu içeriğimizde sizler için ‘yarı otomatik vites nedir?’ sorusuna cevap vereceğiz ve yarı otomatik şanzıman ile tam otomatik şanzımanın farklarını açıklayacağız. İçeriğimizde yarı otomatik vitesin avantajlarından ve dezavantajlarından da bahsedeceğiz. Dilerseniz lafı uzatmadan başlayalım.

Yarı otomatik vites nedir?

Bu soruyu cevaplamadan önce konuyu daha açık anlatabilmek adına öncelikle ‘vites nedir’ sorusunu cevaplayalım. Basitçe anlatmak gerekirse vites, şanzıman ya da vites kutusu, otomobilin motoruna iletilen enerjinin tekerlere aktarılması işleminde ne kadar güç verileceğini ayarlayan mekanizmadır. Vites her değiştirildiğinde tekerlere aktarılan güç değişir. Bu işlem düz vitesli araçlarda sürücü tarafından, otomatik vitesli araçlarda ise robot olarak bahsedilen mekanizmalar tarafından yapılır.

Vitesin değiştirilmesi için debriyaja ihtiyaç vardır. Düz vitesli araçlarda en sol pedal debriyaj pedalıdır ve sürücünün bu pedala basarak vites değiştirmesi şarttır. Otomatik vitesli araçların ilk farkı da burada ortaya çıkıyor: Otomatik vitesli araçlarda sürücünün kontrolünde olan bir debriyaj pedalı bulunmuyor ve araç, debriyajı kendiliğinden hazır tutuyor.

Yarı otomatik vitesli araçlar, düz vitesli araçlarla aynı vites kutusu yapısına sahiptir. Aynı baskı balata sistemine sahip olan bu iki vitesli araçların farkı ise yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmamasıdır. Aynı düz vitesli bir araç gibi çalışan, yakıt tüketimi ve performansı düz vitesli araçlarla neredeyse aynı olan yarı otomatik vitesli araçlarda vites geçişlerini vites robotları sağlar.

Yarı otomatik vitesin diğerlerinden farkı ne?

Yarı otomatik vitesin en büyük farklarından biri de sürücünün isteğine göre vitesi kendi kontrol edebilmesidir. Nasıl yani? Hemen açıklayalım. Yarı otomatik vitesli araçlardaki vites düzeneğinin aslında düz vitesli araçlardaki düzenekle aynı olduğunu söylemiştik. Bu araçlarda yalnızca debriyaj otomatik olarak çalışıyor. Dolayısıyla sürücü, otomatik vites ve düz vites arasında seçim yaparak otomobilin vitesini kendisi kontrol edebiliyor.

Yarı otomatik vitesli araçların vitesinin yanında veya üstünde P (Park), N (Boş), R (Geri) D (Sürüş) ve M (Manuel/Düz) harflerini görebilirsiniz. Vitesi D konumuna getirdiğinizde araç artık vitesleri otomatik olarak atmaya başlar. Vites M konumuna alındığında ise sürücü vitesi dilediği gibi kontrol edebilir. Elbette gerekli devir geçildikten bir süre sonra eğer sürücü kendi vites atmazsa araç duruma müdahale edip otomatik olarak vites değiştirecektir.

Çift kavramalı şanzıman nedir?

Tek kavramalı otomatik şanzımanlarda dişli yapısı düz şanzımanlarla aynıdır. Vites geçişleri daha çok hissedilebilir. Tek baskı balata bulunan bu düzende aracın tüm vitesleri bu debriyaja bağlı olarak geçeceği için kimi zaman aksamalar ve sekmeler olabilir. Çift kavramalı şanzımanların dişli yapısı da düz şanzımanlarla aynıdır ancak vites değişimi daha farklı gerçekleşir.

Çift kavramalı şanzımanlarda çift baskı balata bulunur. Bu tür şanzımanlarda birinci baskı balata birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci viteslere geçiş yapmakla görevli, ikinci baskı balata ise ikinci, dördüncü, altıncı ve sekizinci viteslere geçiş yapmakla yükümlüdür. Çift kavramalı şanzımanlarda vites geçişlerinin daha az hissedilmesinin sebebi de budur.

Çalışma prensibini şöyle özetleyebiliriz: Birinci baskı balata aracı 1. vitese geçirmenizi sağladıktan sonra debriyajı bırakıyor. Tek kavramalı şanzımanlarda bu balata 2. vitese geçerken tekrardan debriyajı devreye soktuğu için vites geçişleri daha çok hissediliyor, ancak çift kavramalı araçlarda ikinci baskı balata debriyaj etkin halde beklediği için bu his çok daha az oluyor. Aynı şekilde araç 2. vitese atıldığında birinci baskı balata 3. vites için aracı hazırlıyor ve debriyaj hazır şekilde bekliyor.

Yarı otomatik vites avantajları ve dezavantajları:

Avantajlar:

Düz vites ile aynı yapıya sahip olduğu için daha az yakıt tüketir,

Performansı düz vitesli araçlara yakındır,

Günlük kullanımda oldukça rahattır,

Çift kavramalı yarı otomatik viteslerde vites geçişleri neredeyse hissedilmez,

Vites sürücünün isteğine göre değiştirilebilir,

Dezavantajlar:

Tek kavramalı yarı otomatik viteslerde vites geçişleri çok daha fazla hissedilebilir,

Yokuş kalkış desteği olmayan yarı otomatik vitesli araçlar yokuşta kaydırma yapar,

Satış fiyatları düz vitesli araçlara göre daha pahalıdır,

Debriyaj sistemi tek kavramalı yarı otomatik viteslerde daha kolay aşınabilir.

Yarı otomatik şanzıman hem düz vites hem de tam otomatik şanzımanın temel esaslarını barındırdığı için daha avantajlı gözükebiliyor. Özellikle çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlarda vites geçişleri de fazla hissedilmediği için birçok üretici bu şanzımanı tercih ediyor. Tam otomatikte olup da yarı otomatikte olmayan bir özellik, yokuştaki varsayılan kaydırma engelleme özelliği. Eğer araçta kalkış desteği bulunmuyorsa yarı otomatik araçlar yokuşlarda kaydırma yapabiliyor. Tam otomatikte ise böyle bir durum yok.

Performans ve Güç: Yarı Otomatik Vites Nedir?

 

Otomobillerin şanzımanları ile ilgili değişikliklerin tarihi ’lara kadar uzanır. Bu tarihlerde debriyaj kullanımının azaltılmaya çalışılması yapılan araştırmalarda temel noktaydı. Araştırmacılar, sürücülerin debriyajı kullanmasının nasıl azaltılabileceğini araştırırken ortaya yarı otomatik şanzımanın ilk örnekleri çıktı. 

Yarı Otomatik Nedir?

Yarı otomatik vites, debriyaj pedalının olmadığı ve sadece gaz ile fren yardımıyla aracın hareket ettirilmesini sağlayan bir vites çeşididir. Yarı otomatik vitesli arabalar, ilk olarak ’lu yıllarda ortaya çıkmaya başladı. Geçen yıllar içerisinde gelişti ve bugünkü haline ulaştı.

Tam Otomatik ile Yarı Otomatik Vites Arasındaki Fark Nedir?

Tam otomatik vitese sahip araçlar, çift kavramaya sahiptir. Yarı otomatik vitesli araçların neredeyse tamamında ise tek kavrama bulunur. Bu nedenle de tam otomatik vitesli araçların vites geçişleri hissedilmez. Yarı otomatik viteste ise bazı durumlarda vites geçişleri hissedilir. 

’li yılların başında üretilen tam otomatik vitesli araçlar, yarı otomatik vitesli araçlara göre çok daha yüksek bir performans sunabiliyordu. Ancak teknolojinin hızla gelişmesiyle beraber yarı otomatik vites ile tam otomatik vites arasındaki fark kapanmış oldu. Günümüzde yarı otomatik vites ile tam otomatik vites arasında neredeyse fark yoktur diyebiliriz. 

Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır?

Yarı otomatik vitesli bir aracın en büyük kolaylığı, vites kolu ile kullanıma hazır hale getirilmesidir. Araç çalıştırılacağı zaman vites kolu D yazan bölüme getirilmesi gerekir. Daha sonra gaz ve fren pedalları ile araç hareket ettirilebilir. 

Araçla geriye doğru manevra yapılacağı zaman ise R yazan kısma vites kolunun getirilmesi gerekir. R modu aktif edildiğinde aracın gaz pedalına basılırsa araç geriye doğru hareket eder. Aracın ileriye doğru hareket edebilmesi için ise vites kolunun tekrar D’ye getirilmesi lazım. Aksi takdirde araç ileriye doğru hareket etmez.

Yarı otomatik vitesli araçların birçoğunda D ve R’ye ek olarak P adı verilen mod bulunur. Park freni anlamına gelen moda geçildiğinde araç hareket etmez. Ayrıca bazı yarı otomatik vitesli araçlarda, P’ye ek olarak el freni veya park freni bulunabilir. 

Yarı Otomatik Araçlarda Debriyaj Var mı?

yari-otomatik-araclarda-debriyaj-var-mi

 

Yarı otomatik araçların neredeyse yıllık serüveninde sadece ilk dönemlerde debriyaj pedalı bulunuyordu. Modern yarı otomatik araçlarda debriyaj pedalı bulunmuyor. Debriyajın işlevi, araç tarafından otomatik olarak gerçekleştiriliyor. 

Yarı Otomatik Şanzıman Nasıl Çalışır?

Gaz ve fren pedallarına basılarak aracın hareket etmesi sağlanır. Sürücünün verdiği tepkiler, araç içerisinde yer alan ve çip olarak adlandırılan parçadan da yardım alınarak şanzımana iletilir. Şanzıman uygun vites aralığını seçer ve vitesi bu aralığa getirir. 

Manuel vitesli araçlarda, motor devri gibi kriterlere göre sürücünün debriyaja basıp vitesi ayarlaması gerekir. Yarı otomatik vitesli araçlardaysa böyle bir durum söz konusu değildir. Sürücü adına vites değişiklikleri elektronik sensörler gibi ekipmanlarla araç tarafından belirlenir.  

 

Tiptronic Vites Nedir?

 

Tiptronic hem manuel hem de otomatik vites özellikleri taşıyan vites tipidir. Araç içerisinde vites kolu bulunur. Sürücü vites kolu ile vites büyütebilir veya küçültebilir. Ayrıca dileyen sürücüler, otomatik vites modu ile hiç vites koluna dokunmadan aracı kullanabilir. 

Sürücü otomatik vites ile manuel vites arasındaki geçişleri ise butonlar veya tuşlar yardımı ile yapar. Sürücü manuel seçeneği tercih ettiğinde vitesleri kendisinin büyütmesi veya küçültmesi gerekir. Otomatik vites seçeneği tercih edildiğindeyse sürücü, vitese herhangi bir müdahalede bulunmadan aracı kullanabilir. 

Tiptronic Vites Yarı Otomatik mi?

Tiptronic vites için tam otomatik, yarı otomatik veya manuel vites demek doğru değildir. Tiptronic daha çok melez bir şanzıman sistemidir. Kullanıcılar araçlarını dilerlerse manuel, dilerlerse de otomatik olarak kullanabilir. 

 

Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Farkı

Yarı Otomatik ve Tam Otomatik Farkı

Bir otomobil almaya karar verdi&#;inizde arac&#;n çe&#;itli fonksiyonlar&#;n&#; göz önünde bulundurarak karar vermeniz gerekir. Bu noktada otomatik ve yar&#; otomatik araçlar aras&#;ndaki fark&#; bilmek önem ta&#;&#;r. Peki tam otomatik ile yar&#; otomatik vites aras&#;ndaki fark nedir? Tam otomatik &#;anz&#;manlar ve yar&#; otomatik &#;anz&#;manlar, modern arabalarda bulunan iki tür &#;anz&#;man sistemidir. &#;kisi aras&#;ndaki temel fark, tam otomatik &#;anz&#;man&#;n sürücüden herhangi bir girdi gerektirmemesi, yar&#; otomatik &#;anz&#;man&#;n ise sürücünün vitesleri manuel olarak de&#;i&#;tirmesini gerektirmesidir.

Tam otomatik &#;anz&#;man, viteslerin ne zaman de&#;i&#;tirilece&#;ini belirlemek için bir bilgisayar sistemi kullan&#;r, daha yumu&#;ak bir sürü&#; sa&#;lar ve sürücülerin vites de&#;i&#;tirmeyi dü&#;ünme ihtiyac&#;n&#; ortadan kald&#;r&#;r. Yar&#; otomatik &#;anz&#;manlar, sürücülere vites seçimi üzerinde daha fazla kontrol sa&#;layarak, daha iyi performans veya yak&#;t verimlili&#;i için belirli vites oranlar&#;n&#; seçmelerine olanak tan&#;r.

Tam Otomatik mi Yarı Otomatik mi Daha İyi?

Yar&#; otomatik &#;anz&#;manlar, tam otomatik &#;anz&#;manlarda mümkün olmayan h&#;zlanma veya yava&#;lama esnas&#;nda sürücülerin vites atlamalar&#;na da olanak tan&#;r. Bu, virajl&#; yollarda veya otoyollarda h&#;zla de&#;i&#;en h&#;zlar için yararl&#; olabilir. Yar&#; otomatik &#;anz&#;manlar ise mekanik aksamlar&#; nedeniyle tam otomatik &#;anz&#;manlara göre daha fazla bak&#;m gerektirebilir.

Tam Otomatik mi Yar&#; Otomatik mi Daha &#;yi?

Hangi tipte bir araç almak istedi&#;inize karar verebilmek bireysel ihtiyaçlar&#;n&#;za ba&#;l&#;d&#;r. Kolayl&#;k sizin için önemliyse, tam otomatik bir araç, fiyat ve performans aç&#;s&#;ndan önceliklerini varsa yar&#; otomatik bir araca sahip olmay&#; dü&#;ünebilirsiniz

Yar&#; Otomatik Nas&#;l Çal&#;&#;&#;r?

Yar&#; otomatik bir araca sahip olman&#;n manuel ve tam otomatik araçlara göre avantajlar&#; ve dezavantajlar&#; vard&#;r. Bu nedenle yar&#; otomatiklerin art&#;lar&#; ve eksileri konusunda bilgi sahibi olmak önemlidir. Yar&#; otomatik &#;anz&#;man&#;n ana faydas&#;, sürücüye vitesler üzerinde bir miktar kontrol sa&#;larken otomatik &#;anz&#;man&#;n rahatl&#;&#;&#;n&#; sunmas&#;d&#;r. Bu, vitesleri istedikleri gibi de&#;i&#;tirebildikleri için sürü&#; s&#;ras&#;nda kontrolün kendisinde olmas&#;n&#; sevenler için faydal&#; olabilir.

Yar&#; otomatik bir arabaya sahip olman&#;n en büyük faydalar&#;ndan biri, manuel arabalara göre daha iyi h&#;zlanma ve yak&#;t ekonomisi elde etmenizdir. Bu, yak&#;t maliyetlerinden tasarruf ederken ayn&#; zamanda hedefinize daha h&#;zl&#; varabilece&#;iniz anlam&#;na gelir. Ayr&#;ca, yar&#; otomatik &#;anz&#;manlar, manuel &#;anz&#;manlara göre daha az bak&#;m gerektirir; bu, araçlar&#;n&#;n bak&#;m&#;n&#; düzenli olarak yapmak için zaman veya para harcamak istemeyenler için ek bir avantaj olabilir.

Yarı Otomatik Nasıl Çalışır?

&#;ster yar&#; otomatik ister tam otomatik araca sahip olun söz konusu arac&#;n düzenli bak&#;mlar&#;n&#; ihmal etmeyin. Oto serv alan&#;nda uzun y&#;llard&#;r faaliyet gösteren Otomatik taraf&#;ndan sunulan oto bak&#;m hizmetlerinden faydalanarak arac&#;n&#;z&#;n ilk günkü performans&#;n&#; sürdürmesini sa&#;layabilir ve birikimlerinizi güvence alt&#;na alabilirsiniz. Periyodik bak&#;m hizmetlerinden do&#;ru zamanda faydalanmak arac&#;n&#;z&#;n muayeneden geçmesine engel olacak sorunlar&#;n tespitinden henüz belirti göstermeyen sorunlar&#;n ortaya ç&#;kmas&#;na kadar büyük önem ta&#;&#;maktad&#;r. Oto servis fiyat listesi ile arac&#;n&#;z için ihtiyaç duydu&#;unuz tüm hizmetlere sürpriz ya&#;amadan Otopratik kalite ve güvencesi ile ula&#;abilirsiniz. Otopratik taraf&#;ndan sunulan hizmetlere h&#;zl&#; ve kolay bir &#;ekilde ula&#;mak için araç servis online randevu sistemi üzerinden randevunuzu hemen olu&#;turun.

Yarı Otomatik Vites Nedir? Tam Otomatik Vitesten Ne Farkı Var?

Otomobil kullanmayı seven ya da işi veya gereklilikleri nedeniyle otomobil kullanması gereken herkes, vites kutusunun düz vites ve otomatik vites olarak ikiye ayrıldığını bilir. Sunduğu rahatlık nedeniyle daha popüler hale gelmeye başlayan otomatik vitesli araçlar da ikiye ayrılıyor: Tam otomatik vites ve yarı otomatik vites. Eğer bu zamana kadar bunların aynı şey olduğunu düşündüyseniz, yanılıyorsunuz.

Bu içeriğimizde sizler için ‘yarı otomatik vites nedir?’ sorusuna cevap vereceğiz ve yarı otomatik şanzıman ile tam otomatik şanzımanın farklarını açıklayacağız. İçeriğimizde yarı otomatik vitesin avantajlarından ve dezavantajlarından da bahsedeceğiz. Dilerseniz lafı uzatmadan başlayalım.

Yarı otomatik vites nedir?

Yarı otomatik vites

Bu soruyu cevaplamadan önce konuyu daha açık anlatabilmek adına öncelikle ‘vites nedir’ sorusunu cevaplayalım. Basitçe anlatmak gerekirse vites, şanzıman ya da vites kutusu, otomobilin motoruna iletilen enerjinin tekerlere aktarılması işleminde ne kadar güç verileceğini ayarlayan mekanizmadır. Vites her değiştirildiğinde tekerlere aktarılan güç değişir. Bu işlem düz vitesli araçlarda sürücü tarafından, otomatik vitesli araçlarda ise robot olarak bahsedilen mekanizmalar tarafından yapılır.

Vitesin değiştirilmesi için debriyaja ihtiyaç vardır. Düz vitesli araçlarda en sol pedal debriyaj pedalıdır ve sürücünün bu pedala basarak vites değiştirmesi şarttır. Otomatik vitesli araçların ilk farkı da burada ortaya çıkıyor: Otomatik vitesli araçlarda sürücünün kontrolünde olan bir debriyaj pedalı bulunmuyor ve araç, debriyajı kendiliğinden hazır tutuyor.

Yarı otomatik vitesli araçlar, düz vitesli araçlarla aynı vites kutusu yapısına sahiptir. Aynı baskı balata sistemine sahip olan bu iki vitesli araçların farkı ise yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı bulunmamasıdır. Aynı düz vitesli bir araç gibi çalışan, yakıt tüketimi ve performansı düz vitesli araçlarla neredeyse aynı olan yarı otomatik vitesli araçlarda vites geçişlerini vites robotları sağlar.

Yarı otomatik vitesin diğerlerinden farkı ne?

yarı otomatik vites farkları

Yarı otomatik vitesin en büyük farklarından biri de sürücünün isteğine göre vitesi kendi kontrol edebilmesidir. Nasıl yani? Hemen açıklayalım. Yarı otomatik vitesli araçlardaki vites düzeneğinin aslında düz vitesli araçlardaki düzenekle aynı olduğunu söylemiştik. Bu araçlarda yalnızca debriyaj otomatik olarak çalışıyor. Dolayısıyla sürücü, otomatik vites ve düz vites arasında seçim yaparak otomobilin vitesini kendisi kontrol edebiliyor.

Yarı otomatik vitesli araçların vitesinin yanında veya üstünde P (Park), N (Boş), R (Geri) D (Sürüş) ve M (Manuel/Düz) harflerini görebilirsiniz. Vitesi D konumuna getirdiğinizde araç artık vitesleri otomatik olarak atmaya başlar. Vites M konumuna alındığında ise sürücü vitesi dilediği gibi kontrol edebilir. Elbette gerekli devir geçildikten bir süre sonra eğer sürücü kendi vites atmazsa araç duruma müdahale edip otomatik olarak vites değiştirecektir.

Çift kavramalı şanzıman nedir?

Çift kavramalı vites

Tek kavramalı otomatik şanzımanlarda dişli yapısı düz şanzımanlarla aynıdır. Vites geçişleri daha çok hissedilebilir. Tek baskı balata bulunan bu düzende aracın tüm vitesleri bu debriyaja bağlı olarak geçeceği için kimi zaman aksamalar ve sekmeler olabilir. Çift kavramalı şanzımanların dişli yapısı da düz şanzımanlarla aynıdır ancak vites değişimi daha farklı gerçekleşir.

Çift kavramalı şanzımanlarda çift baskı balata bulunur. Bu tür şanzımanlarda birincibaskı balata birinci, üçüncü, beşinci ve yedinci viteslere geçiş yapmakla görevli, ikinci baskı balata ise ikinci, dördüncü, altıncı ve sekizinci viteslere geçiş yapmakla yükümlüdür. Çift kavramalı şanzımanlarda vites geçişlerinin daha az hissedilmesinin sebebi de budur.

Çalışma prensibini şöyle özetleyebiliriz: Birinci baskı balata aracı 1. vitese geçirmenizi sağladıktan sonra debriyajı bırakıyor. Tek kavramalı şanzımanlarda bu balata 2. vitese geçerken tekrardan debriyajı devreye soktuğu için vites geçişleri daha çok hissediliyor, ancak çift kavramalı araçlarda ikinci baskı balata debriyaj etkin halde beklediği için bu his çok daha az oluyor. Aynı şekilde araç 2. vitese atıldığında birinci baskı balata 3. vites için aracı hazırlıyor ve debriyaj hazır şekilde bekliyor.

Yarı otomatik vites avantajları ve dezavantajları:

yarı otomatik vites avantajları

  • Avantajlar:
    • Düz vites ile aynı yapıya sahip olduğu için daha az yakıt tüketir,
    • Performansı düz vitesli araçlara yakındır,
    • Günlük kullanımda oldukça rahattır,
    • Çift kavramalı yarı otomatik viteslerde vites geçişleri neredeyse hissedilmez,
    • Vites sürücünün isteğine göre değiştirilebilir,
  • Dezavantajlar:
    • Tek kavramalı yarı otomatik viteslerde vites geçişleri çok daha fazla hissedilebilir,
    • Yokuş kalkış desteği olmayan yarı otomatik vitesli araçlar yokuşta kaydırma yapar,
    • Satış fiyatları düz vitesli araçlara göre daha pahalıdır,
    • Debriyaj sistemi tek kavramalı yarı otomatik viteslerde daha kolay aşınabilir.

Yarı otomatik şanzıman hem düz vites hem de tam otomatik şanzımanın temel esaslarını barındırdığı için daha avantajlı gözükebiliyor. Özellikle çift kavramalı yarı otomatik şanzımanlarda vites geçişleri de fazla hissedilmediği için birçok üretici bu şanzımanı tercih ediyor. Tam otomatikte olup da yarı otomatikte olmayan bir özellik, yokuştaki varsayılan kaydırma engelleme özelliği. Eğer araçta kalkış desteği bulunmuyorsa yarı otomatik araçlar yokuşlarda kaydırma yapabiliyor. Tam otomatikte ise böyle bir durum yok.

Yarı otomatik vites nedir sorusunu cevapladığımız, tam otomatik vitesle arasındaki farkları açıkladığımız ve bu vitesin diğerlerine göre avantaj ve dezavantajlarını derlediğimiz içeriğimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sizler hangi şanzıman türünü tercih ediyorsunuz? Yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Bunun gibi içeriklerimizin devamını kaçırmamak için bizleri takipte kalın.

Emoji İle Tepki Ver

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası