balık kokulu akıntı kadınlar kulübü / Kokulu vajinal akinti | Kadınlar Kulübü - Kadın Sitesi

Balık Kokulu Akıntı Kadınlar Kulübü

balık kokulu akıntı kadınlar kulübü

kadınlarda genital enfeksiyonlarKadın genital yolu dış ortama açık, hormonlardan etkilenen, cinsel yolla bulaşabilecek hastalıklar için adeta bir giriş kapısıdır. Kadın hayatının her döneminde vajeni kaplayan doku ve içerdiği mikroorganizmalar farklılıklar göstermektedir. Özellikle ergenlik sonrası ve üreme çağında vajen yapısı, östrojen denilen kadınlık hormonu etkisi altındadır ve laktobasil denilen faydalı mikroplar barındırır. Bu ortamı bozan; hormonal etkiler (menopoz, gebelik vs.), vajinal duş, cinsel ilişki, antibiyotik kullanımı ve hatta stres vajinit olarak isimlendirilen genital enfeksiyonların ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Sağlıklı bir kadında berrak, kokusuz, beyaz bir akıntı olabilir. Akıntının görünüşü, kıvamı ve kokusu adet döneminin değişen günlerinde farklılık gösterebilir. Kimi kadınlarda düzenli pet kullanımını gerektirebilecek miktarda akıntı olabilir. Bunlar normal akıntılardır ve her akıntı enfeksiyon demek değildir.

Vajinit
Vajinite sebep olan enfeksiyonlarda akıntı oldukça kötü kokuludur, yanma, kaşıntı ve iritasyona neden olur. Menopoz süreci, antibiyotik kullanan veya diyabetik kadınlarda mantar enfeksiyonlarının sıklığı artmıştır. Prezervatif kullanılmamasıyla artan enfeksiyonlar ise trikomoniyazis türü parazit enfeksiyonlarıdır.

Mantar Enfeksiyonları
Mantar (candida) kadının vajina florasında var olan fırsatçı bir enfeksiyon türüdür. Vajenin nemli ortamı mantar enfeksiyonları için zemin yaratır. Gebelik, doğum kontrol hapları, farklı nedenlerle antibiyotik kullanımı ve kontrol edilmeyen şeker hastalıklarında mantar efeksiyonu daha kolay ortaya çıkar. Akıntı kesilmiş süt kıvamındadır, birlikte ciddi kaşıntı ve yanma olur. İdrar yaparken idrarın değdiği bölgede yanma şikâyeti artar. Mantar enfeksiyonu cinsel ilişki ile bulaşmaz. Bu nedenle eş tedavisi verilmez.

Tek doz ilaç uygulamalarıyla kolaylıkla tedavi edilebilseler de bazen tekrarlayıcı hal alabilir. Böyle durumlarda risk faktörleri gözden geçirilmeli ve önleyici tedaviler de devreye sokulmalıdır. Olası risk faktörleri; şeker hastalığı, tiroid bozuklukları, immün sistem hastalıkları, şişmanlık, menapoz, gebelik sayılabilir.

Trikomonas enfeksiyonları
Bu bir paraziter hastalıktır ve cinsel ilişki ile bulaşır. Sık partner değiştiren ve ilişki sırasında prezervatif ile korunmayan kadınlarda sıklıkla görülür. Akıntı bol miktarda ve köpüklüdür. Jinekolojk muayene sırasında kolaylıkla tanınır. Şikâyetler tipik olarak adet sonrasında artar, idrar yolu çıkışını da tuttuğu için idrarda yanmaya sebep olur. Menopozla artış eğilimi göstermez. Tedavi eş ile birlikte yapılmalıdır. Ve önlem olarak mutlaka prezervatif kullanımı önerilmelidir.

Bakteriyel vaginozis
Akıntı sarı, gri renkte ve kötü kokuludur. Bu koku sıklıkla bayat balık kokusuna benzetilir. Gebelik sırasında geçirilen enfeksiyon erken doğum ile ilişkilidir. Jinekolojik muayene sırasında kokusu ve akıntının renginden kolaylıkla tanınsa da bazen ayırıcı tanı için vajinal kültür yapılabilir. Tedavide etken mirooranizmaya karşı antibiyotik tabletler veya vajinal fitiller verilir. Eş tedavisi önerilir.

Bu üç ana vajinit etkeninin dışında birçok bakteri, virüs ve parazit vajinite sebep olabilir. Vajinada yabancı cisim varlığında çok kötü kokulu ve bol miktarda geçmeyen akıntı olabilir.

Vajinitte kişisel önlemler;
Vajinal duş uygulaması normal vajinal florayı bozduğu için önerilmemektedir.

İlişki süresince prezervatif kullanılması, paraziter enfeksiyonlar ve seksle bulaşan hastalıkların engellenmesi için kadının tüm cinsel yaşantısı boyunca dikkat etmesi gereken bir korunma metodudur.

Kadın hijyeni için kullanılan ürünler, deterjanlar, sentetik iç çamaşırları, kaşıntı ve akıntıya sebep olabilirler. Pamuklu iç çamaşırların giyilmesi, iç çamaşırların granül sabun ile yıkanması, iritasyona yol açtığı düşünülen ürünlerin kullanılmaması faydalı olacaktır.
Hijyen kurallarına uyulduğu sürece bu enfeksiyonlar tuvaletten bulaşmaz. Ellerin yıkanması ve tuvalet sonrası temizliğin önden arkaya doğru yapılması yeterlidir.

Clamidya, Micoplazma, Üreoplazma enfeksiyonları
İdrar yolları, rahim ağzı ve rahim-tüpleri tutabilen enfeksiyonlardır. Tedavi edilmezse ilerleyen yaşlarda tüplerini tahrip ederek dış gebelik veya kısırlığa bile neden olabilirler. Genellikle cinsel yolla bulaşırlar. Vajinal akıntı, idrar yaparken ağrı, kasık ve karın ağrısı
şikayetlerine yol açabilirler. Diğer vajinit etkenleri gibi jinekolojik muayenede kolay tanınmayabilirler. Şüphe duyulduğunda özel kültürlerde üretilebilirler. Antibiyotiklerle tedavi edilir. Eş tedavisi de gerekir. Ve gene cinsel ilşikide prezeravatif kullanılması önerilir.

Genital Herpes (Uçuklar)
Uçuklar viral etkenli hastalıklardır. Ağız etrafında (tip 1) ve genital bölgede (tip 2) ortaya çıkarlar. Kadında ve erkekte ağrılı uçuklara neden olur. Genital bölgeler, ağız ve rektumdan temas sonucu geçer. Sıklıkla cinsel yolla bulaşır. Bir kere bulaştıktan sonra ömür boyu vücutta kalır. Uyku dönemlerinden sonra atak yapıp tekrar uyku dönemine geçer. Aktif dönemlerde ağrıya neden olur. Fiziksel ve duygusal stres, adet görme veya bağışıklık sistemini zayıflatan hastalıklar ataklara neden olabilir. Özellikle aktif dönemlerde son derece bulaşıcıdır.

Ağrılı uçuklar, ateş (genellikle ilk atakta), adale ağrısı, vajinal akıntı, ağrılı idrar yapma, cinsel ilişkide ağrı, kaşıntı, kasıklarda ağrılı, büyümüş lenf nodları en sık rastalan şikayet ya da bulgulardır.

Virüs tamamıyla vücuttan temizlenemez. Antiviral ilaçlar atakların daha kısa ve hafif geçmesini sağlar. Gebeliğinde aktif enfeksiyon geçirenler için doğum esnasında virüs bebeğe bulaşabileceğinden sezaryenle doğum tercih edilir.

Uçuklar 5 günden sonra iyileşmeye başlar. 1- 3 haftada düzelir ama bazen 6 hafta kadar kalabilirler. İlk ataktan sonra hastaların %50&#;sinde tekrar ataklar olur. Tekrar eden ataklar daha hafif ve kısa sürer. Cinsel yolla bulaşlar olduğundan aktif enfeksiyon dönemlerinde cinsel ilişkiye girilmesi önerilmez. Bu hastalığın bilinen taşıyıcısı olan kadınların ilişkide prezervatif kullanması önerilir.

Genital Siğiller
Genital bölgede çıkan kabarık, pütürlü oluşumlardır. Normal siğillere benzerler. Enfekte olduktan ay sonra ortaya çıkarlar. Human papilloma virus neden olur. Cinsel yolla geçer. Virüs bulaştıktan haftalar veya aylar sonra ortaya çıktığı için, birden fazla partnerin varlığında kimden geçtiği anlaşılamayabilir. Virüsün geçtiği kadınlar, virusun tipine bağlı olarak rahim ağzı kanseri için risk altındadırlar. Rahim ağzı kanseri aşısı adölesan dönemde korunma için önerilmektedir. Tedavi ile geçer ancak aylar veya yıllar sonra tekrar edebilirler. Tedavisinde ilaçlar ya da koter, lazer gibi seçenekler vardır. Asıl olan cinsel yolla bulaşan viral hastalıklara hiç yakalanmamaktır. Bu nedenle her ilişkide prezervatif kullanılması bu açıdan çok önemlidir.

Bartolin kisti, absesi
Bartolin bezleri cinsel ilişki sırasında vajinal ıslaklığı sağlayan, normalde elle hissedilmeyen, vajenin girişinde bulnan salgı bezleridir. Bu salgı bezlerinin bir nedenle (yukarıda bahsi geçen vajinal enfeksiyonlar nedenlerden sayılabilir) tıkanması durumunda kist ya da abse oluşumu izlenir. Dış genitalde ele gelen şişlik ya da ağrıyla karakterizedir. Muayenede kolaylıkla tanınır. Antibiyotik tedavilerinin bir etkinliği yoktur. Bu nedenle şikayet yaratan bartolin absesinin cerrahi olarak tedavi edilmesi gerekir. Lokal ya da genel anestezi altında içerik boşaltılıp, bartolin bezine en az hasarla kapsülün çıkartılması gerekir. İşlemden gün sonra hasta kontrole çağrılarak kontrol yapılır. Tekrarlayıcı özelliği olabilir. Eğer kist kapsülü başarılı bir şekilde çıkartıldıysa aynı noktadan tekrar enfeksiyon oluşması beklenmez. Daha çok genç yaş, cinsel aktif kadınlarda izlenir.

Pelvik İnflamatuar Hastalık (PID)
Pelvik inflamatuar hastalık; rahim, tüpler, yumurtalıklar ve bu organların çevresindeki dokuların enfeksiyonudur. Cinsel yönden aktif ve özellikle birden fazla partneri olan kadınlarda daha sıktır. Menopozdan sonra nadir görülür.

Klamidya, gonore gibi cinsel temasla bulaşan enfeksiyon ajanları en sık rastlanan etkenlerdir. Doğum, düşük veya kürtaj sonrası PID&#;de, enfeksiyon ajanları genellikle cinsel ilişki sırasında vücuda girer. Bazen spesifik bir mikroorganizma saptamak mümkün olmayabilir.

Karnın aşağı kısımlarında ağrı, hassasiyet, kötü kokulu vajinal akıntı, düzensiz ve fazla kanama ile seyreden adetler, cinsel ilişki sırasında ağrı, yüksek ateş, halsizlik, sırt ağrısı, kusma gibi şikayetlere neden olabilir.

Ateş ve ciddi ağrı olmayan hafif PID genellikle ağızdan antibiyotiklerle tedavi edilir.
Daha ağır PID&#; de damar yolundan antibiyotiklerin kullanılması gerekir.
Spiral var ise bunun yeterli antibiyotik uygulamasından sonar çıkarılması önerilir. Ciddi PID durumunda hastanın hastaneye yatırılarak tedavisi gerekir.

Enfeksiyon tedavi edilmezse, tubo-ovarian apse formasyonu ve vücudun tümüne yayılması mümkündür. PID tüplerde hasara neden olur. Bunlar gebeliği güçleştirici oluşumlardır. Bu nedenle PID&#;nin acil tedavisi önemlidir. Ayrıca bu hasarlar tüp hareketini de bozarak dış gebeliğe neden olabilirler.

Hamilelikte Vajinal Akıntı

Hamilelikte Vajinal Akıntı Neden Olur?

“Hamilelikte vajinal akıntı normal mi?” çokça sorulan bir sorudur. Hamilelikte vajinal akıntı normaldir. Ancak vajinal akıntının rengine, yoğunluğuna, kıvamına ve kokusuna göre durum değişiklik gösterebilir. Aslında hamilelikte vajinal akıntı, ilk dönemlerde anne adaylarının çoğunda, saydam renkli veya beyaza yakın formda görülmektedir.

“Hamilelikte vajinal akıntı normal mi?” sorusuna cevap vermek için öncelikle akıntının rengine ve kıvamına bakmak gerekmektedir.

Orkid eşsiz konforu ve üstün korumasıyla hamilelik sürecinde de yanında. Kuruluk hissi ve nefes alan üst yüzeyi sayesinde her an her yerde kesintisiz özgüven sunan Orkid Günlük Pedler ile hamileliğin keyfini çıkar.

Hemen Orkid Ürünlerini keşfet.
Hemen kampanyaları keşfet.

Hamilelikte Vajinal Akıntı Neden Olur?

1_Enpx_shutterstock_

Hamilelikte beyaz akıntı lökorea olarak adlandırılır. Gebelik döneminde hormonal yapı ile birlikte; östrojen ve progesteron salgılanma miktarı değişir. Böylece hamilelikte beyaz akıntı karşımıza çıkmaktadır. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde genişleyen rahim, idrar kesesine baskı uygular ve bu da hafif idrar kaçırmaya neden olur. Esasen hamilelerin çoğuna vajinal akıntı gibi gelen bu idrar kaçağıdır. Bu akıntı hamilelikte beyaz sümüksü akıntı kıvamına gelebilir, bu bebeğin yerleşmesi ve hormonların tavan yapmasından kaynaklanmaktadır. Bebek büyüdükçe, ihtiyaçları değişir ve vücut buna uyum sağlamak için, hormon salgısını güncel tutmalıdır. Hamilelikte beyaz sümüksü akıntı da bu güncellemenin bir sonucudur. Ancak gebelikte normal olmayan vajinal akıntılar da yaşanabilmektedir. Bir sonraki başlıkta “hamilelikte akıntı nasıl olur?” sorusunu cevaplandıracağız.

Hamilelikte Akıntı Nasıl Olur?

2_Enpx_shutterstock_

“Hamilelikte akıntı nasıl olur?” pek çok kadının cevabını merak ettiği bir soru. Gebelikte saydam veya hafif beyaz renkte akıntı normal kabul edilir. Ancak farklı renklerdeki akıntı da yanlış bir şey olduğu anlamına gelmeyebilir. Örneğin, hamilelikte pembe akıntı veya açık kırmızı akıntı yaşamak normaldir, buna implantasyon kanaması veya yerleşme kanaması denir ve hamileliğin ilk haftalarında görülür. Döllenmiş yumurta rahim duvarında kendine bir yer edinmeye çalışırken, hafif kanama görülmektedir. Bu da hamilelikte pembe akıntı yaşanmasına sebebiyet verir. Fakat kanama normal görünmüyorsa veya iç çamaşırda belirgin bir kırmızı leke oluşuyorsa, mutlaka doktorunuza görünmeniz gerekmektedir.

Hamilelikte Akıntı Ne Zaman Başlar?

3_Enpx_shutterstock_

Hamilelikte bir akıntı, dönemin erken zamanlarında başlar. Üstelik bir akıntı başladıktan sonra doğuma kadar da devam eder. Burada akıntının özellikleri önem arz eder.

Gebeliğin özellikle son aylarında anne adayları; su kesesinin açılarak su gelmesi durumunu, akıntı ile karıştırabiliyor. Hamilelik dönemi içerisinde su gelmesi önemli bir durumdur ve bazı durumlarda akıntıdan ayrılması mümkün olmayabilir. Eğer şüpheli bir durumla karşılaşırsanız doktora başvurmanız gerekir. Peki hangi durumda şüphelenmek gerekir?

Bir akıntı genellikle küçük miktarlarda ve belirsiz aralıklarla ortaya çıkar. Amnion suyu ise sürekli olarak dışarıya sızar. Amniyotik sıvı genellikle berrak ya da hafif sarımtırak bir renkte olur. Su kıvamında, kokusuz ya da tatlı kokulu bir yapıya sahiptir.

Bu su, sızıntı gibi damla damla ya da aşırı fışkırma biçiminde gelebilir. Suyun gelmesine yönelik bir kuşku duyuluyorsa, gebeliği takip eden doktor ile iletişime geçmek gerekir. Doktor bu sayede doğumun başlayıp başlamayacağına karar verebilir.

Hamilelikte Akıntı Rengi Önemlidir

Hamilelik döneminde akıntı rengi sarı ise, bu bir  enfeksiyon işaretidir. Sarı akıntı, kaşınma veya hafif sızı; mantar enfeksiyonu işaretidir. Ayrıca hamilelikte akıntı rengi koyu ise, klamidya veya trikomoniyaz gibi bir cinsel yolla bulaşan hastalık (CYBH) belirtisi de olabilir. Sarı akıntı, kaşınma veya akıntı kokusunda artış fark ediyorsanız, mutlaka doktora görünmek gerekmektedir. Akıntı rengi koyu sarıya dönüyorsa veya yeşilimsi ise, kötü kokuyorsa veya pütürlü bir kıvam aldıysa; daha ciddi bir problemi işaret ediyor olabilir. Hamilelik zamanında yeşil akıntı önemli bir bakteriyel enfeksiyon veya cinsel yolla bulaşan hastalık ihtimalini akla getirmektedir. Bu ihtimalleri göz ardı etmemek adına hamilelikte yeşil akıntı görüldüğü vakit doktor kontrolü sağlanmalıdır. Hamilelik sürecinde pembe akıntı, ilk dönemlerde normaldir. Sonraki dönemlerde vajinal tahrişe bağlı olarak görülebilir. Ancak pembe renk koyulaşırsa veya kanlı olmaya başlarsa, özellikle ağrı eşlik ediyorsa, doktor kontrolüne ihtiyaç duyulabilir. Hamilelik sürecinde gri akıntı normal değildir ve sıklıkla Bakteriyel Vajinozis (BV) adı verilen, bakteriyel bir enfeksiyona işaret etmektedir. Akıntı ile birlikte aşağıdaki belirtiler de görülmektedir: Kaşınma Tahriş Keskin kötü koku Vulva veya vajinal açıklıkta kızarıklık, kızarma Eğer vajinal akıntı, griye veya kahverengiye dönüyorsa, mutlaka doktora görünmek gerekir. Bakteriyel Vajinozis tedavisi ilaç kullanımı gerektirebilir.

Vajinal Akıntı Renkleri ve Nedenleri

Vajinal akıntı renkleri genellikle farklı anlamlara sahiptir. Beyaz, süt kıvamında ve hafif kokulu bir akıntı normal kabul edilirken, sarı veya yeşilimsi renkte ve kötü kokulu bir akıntı enfeksiyonun belirtisi olabilir. Bunun yanı sıra, gri renkte veya balık benzeri bir kokuyla birlikte olan akıntı, bakteriyel vajinozun bir belirtisi olabilir. Bu nedenle, vajinal akıntının rengi ve kokusu da önemli bir değerlendirme faktörüdür.

Vajinadan idrar gibi su gelmesi

Vajinal akıntı, kadınların genital bölgesinden gelen normal bir fizyolojik süreçtir. Bununla birlikte, bazı durumlarda vajinadan idrar gibi su gelmesi, kişide endişe yaratabilir. Vajinadan idrar gibi su gelmesi, genellikle idrar kaçırma veya inkontinansın bir belirtisi olabilir. Özellikle öksürme, hapşırma veya egzersiz sırasında ortaya çıkabilen bu durum, pelvik taban kaslarının zayıflığından kaynaklanabilir.

4_Enpx_shutterstock_

Kırmızı Akıntı:

Regl dönemi başlangıcı Genital enfeksiyon Polip Rahim içi veya rahim ağzı kanseri

Pembe Akıntı neyin belirtisi?

Diğer bir vajinal akıntı türü ise pembe akıntıdır. Pembe akıntı, genellikle hafif bir kanama veya lekelenmenin belirtisi olabilir. Menstrüel döngünün başlangıcında veya sonunda ortaya çıkabilir ve hormonal değişikliklerle ilişkilendirilebilir. Ancak, pembe akıntı sürekli ve şiddetli ise bir sağlık uzmanına danışmak önemlidir, çünkü bazı enfeksiyonlar veya hastalıkların belirtisi olabilir.

  • Servikal kanama -  Adet dönemi dışında menopoz döneminde veya hastalık belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu akıntıdan sonra doktorunuza görünmeniz önemli olacaktır.

  • Vajinada tahriş – Mantar rahatsızlıkları, cinsel ilişki, kimyasal içerikleri temizlik ürünleri vajinada tahrişe sebep olabilir. 

  • Yerleşme kanaması (İmplantasyon kanaması) – Regl başlamadan gün önce görünen pembe renkli kanamadır. Genellikle gebelikten hemen önce görülse de gebe olmayan kişilerde de rastlanır. 

Beyaz Akıntı:

Mantar enfeksiyonu  - Kandida mantar hücrelerinin vajinada çoğalması ile tahriş, kaşınma, yanma gibi semptomlara sebep olur. 

Sarı Akıntı:

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar (CYBH) – Korunmasız cinsel ilişki ile bulaşan tüm hastalıklar sarı akıntıya sebep olabilir. Eğer sarı akıntıyla karşı karşıya kalıyorsanız, akıntı sonrası doktora görünmeniz gerekir.

Renksiz Akıntı:

Hamilelik – Gebelikte renksiz ve sıvı akıntı olabilir.   Yumurtlama – Ovulasyon yani yumurtlama evresinde de renksiz akıntı görülebilir.  Hormonal değişiklik – Ayrıca hormonal değişiklikler de akıntı miktarında artışa sebep olabilir. Gebeliğin süreci ile ilgili olan bu akıntı hakkında endişelenmenize gerek yoktur.

Gri Akıntı:

Bakteriyel Vajinozis (BV) – Vajinadaki floranın değişerek kötü bakterilerin üremesine sebep olan bir bakteri türüdür ve gri akıntının da genellikle sebebidir. Hamilelik sürecinde normal olmayan akıntı yaşayan anne adayları, mutlaka kendi doktorlarına danışmalıdır. Bazı durumlar, annenin vücut yapısına ve hormonlarına bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle, kesin bir yargıya varmak için mutlaka doktor kontrolü gerekmektedir. Ancak renksiz ve kokusuz akıntı yaşanıyorsa, herhangi bir tahriş veya kaşıntı yoksa, akıntı son derece normaldir. Bebek büyürken, vücut ikinci bir insanın varlığını sürdürebilmesi için, kendine yeni bir sistem oluşturmaktadır. Bu da gebelikte normal akıntıya neden olabilir.

Akıntı ne zaman azalır?

Akıntı miktarı ve zamanı kadından kadına değişebilir. Genellikle menstrüel döngünün ortasında veya ovülasyon sırasında akıntı miktarı artabilir. Hamilelik sürecinde de vajinal akıntı artabilir ve bu durum normal kabul edilir. Ancak, şiddetli veya anormal bir şekilde artan, sürekli devam eden veya rahatsızlık yaratan akıntılar durumunda bir sağlık uzmanına başvurmak önemlidir.

Hamilelikte vajina kokusu

Hamilelikte vajina kokusu da normal bir durumdur. Hormonal değişiklikler nedeniyle vajinal akıntının kokusu değişebilir. Ancak, rahatsız edici bir koku, yanma veya kaşıntı gibi belirtiler varsa bir doktora başvurulması gerekmektedir.

Vajinal akıntı, her kadının yaşadığı bir durumdur ve genellikle normal kabul edilir. Ancak, şiddetli veya anormal belirtiler varsa veya kişide endişe yaratan durumlarolsa bile, doktorunuzla görüşmek önemlidir. Doktorunuz, semptomları değerlendirebilir, gerektiğinde testler yapabilir ve uygun tedaviyi önererek kişinin sağlığını korumasına yardımcı olabilir. Vajinal akıntı konusunda açık ve dürüst bir iletişim sağlamak, doğru teşhis ve tedavi için önemlidir. Kendi kendine teşhis ve tedavi yerine, doktorunuzun uzmanlığından faydalanmak her zaman daha güvenli ve daha sağlıklı bir yaklaşımdır.

Hamilelikte Akıntı Durumunda Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

5_Enpx_shutterstock_

Kadınlarda hamilelik döneminde akıntı yaşandığında dikkat edilmesi gereken unsurlar bulunur. Bu unsurlara özen göstermek, sağlık açısından önem arz eder. İşte hamilelik döneminde yaşanan akıntı nedeni ile dikkat edilmesi gereken tıbbi unsurlar:

  • Mutlaka pamuklu iç çamaşırları tercih etmek gerekir.

  • Enfeksiyon riskinin artmasına neden olabilecek, kimyasal içeren temizlik ürünlerini kullanmamak önemlidir.

  • Vajinal bölgenin her duş ve tuvalet sonrası kurulanması gerekir.

  • Gebelik dönemi boyunca dar kıyafetlerden uzun durulması önemlidir.

  • Hamilelik döneminde mantar enfeksiyon oluşumunu destekleyecek şekerli gıdalardan uzak durulması gerekir.

  • Hamilelik süreci boyunca çamaşırları deterjan yerine sabunla yıkayabilirsiniz.

  • Hamilelik dönemince iç çamaşırların özellikle ağ kısımlarının ütülenmesi önem taşır.

Yerleşme Kanaması Nedir?

6_Enpx_shutterstock_

Çoğunlukla pembe renkli vajinal akıntı olarak yaşanan yerleşme kanaması veya diğer adıyla implantasyon kanaması, normal bir süreçtir ve her hamile kadın yaşamak zorunda değildir. Bazı kadınlarda kanama fark edilemeyebilir çünkü kanama miktarı çok azdır. Özellikle hamile bir kadın, gebeliğin ilk birkaç haftası içinde, renksiz akıntının içine karışmış pembelik gördüğünde telaşlanmasına gerek yoktur. Döllenmiş yumurta, rahime ulaştığında kendini bir yere yerleştirmek zorundadır. Bu yerleştirme sırasında rahim duvarında hafif bir kanama olur ve vajinal akıntı ile dışarı atılır. Gayet normaldir ve gebeliğin sıradan bir belirtisidir. Ancak kanama artarsa, çok ağrılıysa veya rengi koyulaşıp kırmızıya dönüyorsa, doktora görünmek gerekmektedir.

Kaynaklar:  

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir