kuran okumadan önce ne yapılmalı / Kurana Başlama Duası Nedir? Kurana Başlamadan Önce Okunması Gereken Dualar

Kuran Okumadan Önce Ne Yapılmalı

kuran okumadan önce ne yapılmalı

Kur'an-I Kerim okumadan önce okunacak dualar! İşte Kur'an'a Başlama Duası Okunuşu...

Kuran-ı Kerim, İslam dini kutsal kitabı olarak insanların yolunu aydınlatmaya ve insanlara yön vermeye katkıda bulunur. Kuranı Kerim, Fatiha suresi ile başlar ve Nas Suresi ile biter. Kuran içerisinde 114 tane sure, 30 tane cüz ve 6666 tane ayet bulunmaktadır.

KUR'AN-I KERİM OKUMADAN ÖNCE OKUNACAK DUALAR NELERDİR?

Kuran okumak, her Müslüman'ın yapması gereken ibadetler arasında bulunur. Kuran günlük hayatta, namaz gibi sık sık yapılacak ibadetler arasında yer alır. Cenazelerde, kandil gecelerinde, okumalarda Kuran okuması yapılmaktadır. Kuran okumaya başlamadan önce yapılması gereken bazı görevler bulunur. Kuran-ı Kerim'e başlama duası bunlardan biridir.

Kur’an okumak isteyenler her zaman bu sorunun cevabını aramıştır. En çok araştırma konusu olan konular arasında bulunur. Kuran-ı Kerim'e başlamadan önce okunacak dualar okunur, sonrasında da Kuran okunmaya başlanabilir. Kuran-ı Kerim okuma öncesinde yapılacak en önemli şeylerden biridir dua etmek. Okunacak duanın yanı sıra bazı ayetler de Kuran okumadan önce okunacak dualar arasında yer alır.

KUR'AN'A BAŞLAMA DUASI OKUNUŞU

Kuran'a başlamadan önceki okunacak duanın okunuşu şu şekildedir: Allâhümme bilhakkı enzeltehû ve bilhakkı nezel, Allâhümme azzım rağbetî fihî ve'c'alhü nûren lî basarî ve şifâen li sadrî ve zihâben lî hemmî ve gammî ve huznî, Allâhümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechi ve kavvî bihî cesediî ve hayyi bihî ruhî ve şekkil bihî mîzânî ve'rzuknî tilâvetehû alâ tâatike ânâe'l-leyli ve etrâfen-nehâri ve'hşürnî maa'n-nebiyyi Muhammedin Sallallâhü Teâlâ aleyhi ve selleme ve  lih'il-ahyâr.

KURAN-I KERİM'E BAŞLAMA DUASI TÜRKÇE ANLAMI NEDİR?

Allah'ım, Kuran'ı sen hak üzerine indirdin. O da bu şekilde hakkın üzerine indi. Allah'ım Kuran'a olan ilgimi arttır. Onu gözümün nur, gönlümün şifası ve üzüntümün ilacı olarak kıl. Allah'ım, Dillerimi Kuran ile süsle ve yüzümü Kuran ile güzelleştir. Vücudumu ve bedenimi onunla beraber kuvvetlendir. Ruhumu onunla beraber diri tut. Mizanımı onunla birlikte ağırlaştır. Gündüz ve gece sana itaat etmem için Kuran okumaya muvaffak kıl. Beni, Hz. Muhammed ve O'nun en seçkin ashabıyla birleştir.

KURAN-I KERİM'E BAŞLAMADAN ÖNCE DUA OKUMANIN ANLAMI NEDİR?

Kuran-ı Kerim okunmaya başlanmadan önce okunacak duanın anlamı oldukça büyüktür. Şunu bilmek gerekir ki bazı kaynaklarda bu duanın okunduktan sonra Kuran okumaya başlanması Kuran'ın her bir harfi için 50 bin tane sevap verileceği söylenmiştir. Bunun üstüne Peygamber Efendimiz'in tavsiye ettiği bir dua olarak bilinmektedir. Bu ifadeler hadis kaynaklarda ya da Kuran'da yer almaz. Okunmasında herhangi bir sakınca yoktur. Duanın Türkçe anlamına bakıldığı zaman da çok anlamlı ve güzel bir duanın olduğu görülür. Bu duanın sadece Kuran okumadan önce değil her zaman okunabilecek değerde olduğunun da altı çizilmelidir. Kuran'a başlamadan önce Euzu Besmele çekmek gerekir. Kuran bitince 'Sadakallahul azim" diyerek Kuran okumayı bitirmek gerekir. Bu kelimenin anlamı da "en doğruyu Allah bilir" anlamını taşır. Kuran okumaya anlamı böyle güzel dualarla başlamak daha hayırlı ve sevaptır. Buna bağlı olarak Kuran okumaya başlamadan önce bu duayı okumak, kişiye daha refah ve rahat bir his verecektir.

Kur'an okumadan önce, "Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel…" diye başlayan bir dua olduğu söyleniyor; kaynağı var mıdır?

Değerli kardeşimiz,

Dua güzeldir. Ancak hadis kaynaklarında böyle bir duaya rastlayamadık.

- Bazı Türkçe sitelerde “Müslim’den rivayet:” şeklindeki klişe, doğru değildir. Belki de “Bir Müslüman’dan rivayet” anlamı düşünülmüş, ifadeye hadis imajını vererek ona kuvvet kazandırmak amaçlanmış olabilir.

- Özellikle sevapla ilgili kayıt -sitelerde de- hemen, hemen yok gibidir. Yalnız bir Arapça sitede gördük. Orada da kaynak verilmemiştir.

- Bu dua, Gümüşhanevi Hazretlerinin "Mecmûatu'l-Ahzab" isimli kitabında geçmektedir. Ancak hadis olduğunu gösteren her hangi bir kaynak bulamadık.

Özetle söylemek gerekirse; dua güzeldir, okunabilir. Fakat hadis olarak değerlendirmemek gerekir.

Duanın Latince yazılışı ve anlamı:

"Allahümme bil hakkı enzeltehü ve bil hakkı nezel. Allahümme azzim ragbetî fîhi vec’alhu nûran libasarî. Ve şifâen lisadrî. Allahümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechî ve kavvî bihî cesedî. Verzuknî tilâvetehu ala tâatike ânâel leyli ve etrafen nehâr. Vehşurnî mean nebiyyi Muhammedin sallallahu teala aleyhi ve selleme ve âlihil ahyâr."

Anlamı:

"Allah'ım, inzal ve nazil kıldığın Kur'an hakkı için, Allah’ım! Kur'an'a karşı rağbetimi arttır, gözlerime Kur'an'ı ışık yap, göğsüme Kur'an'ı şifa yap. Allah'ım, Kur'an'la dilimi zinetlendir, yüzümü güzelleştir ve vücudumu da Kur'an'la kuvvetleştir. Okumasını emrin üzerine rızıklandır, gece ve gündüz Kur'an okumamı nasip et ve beni Resulü Ekrem ile ve onun en seçkin âl ve ashabıyla birleştir.”  (bk. Mecmûatu'l-Ahzab, 1/591)

- Ayrıca, “Rabbena âmenna fektübnâ ma'aşşâhidîn. = Ey Rabbimiz, bize indirdiğin kitaba inandık, Resule de uyduk. Bu halde bizi şahitlerle beraber yaz." (Âl-i İmran, 3/53) şeklinde bir duadan bahsedilmektedir. Bu dua aynı zamanda Kur'an'dan bir âyettir. Bu duânın, Mushaf’ı ele alırken ve Kur'an okunacağı zaman okunan bir dua olduğu söylenmektedir. (Kenzu’l-İrfan, s. 46) Ancak böyle bir Hadis bulamadık.

Selam ve dua ile...
Sorularla İslamiyet

Kuran-ı Kerim okurken nelere dikkat edilmeli? Kuranı okuma adabı

Kuran-ı Kerim okurken nelere dikkat edilmeli? Kuranı okuma adabı

Okuduğumuz takdirde Allah (c.c)'un izniyle bizlere şefaat etme hakkı olan Kuran-ı Kerim'i okurken elbette saygı açısından dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır. Peki Kuran-ı Kerim'i layığıyla okuyabilmek için ne yapmalıyız? İşte Kuranı okuma adabı...

Kitabımız olan Kuran-ı Kerim'i okumamızdaki asıl gaye; Allah (c.c)'un rızasını kazanmak ve hak yoldan sapmamaktır. Özellikle de her türlü kötülük ve günahların işlendiği şu ahir zamanda ayağımızın kaymaması için Kuran-ı Kerim'in ipine sarılmalıyız. Öyle ki Allah (c.c) Al-i İmran Suresi 103 ayet-i kerimesinde bu duruma şu şekilde kesin olarak açıklık getiriyor: "Hep birlikte Allah'ın ipine (kitabına, dinine) sımsıkı sarılın. Parçalanıp ayrılmayın. Allah'ın üzerinizdeki nimetini düşünün. Hani siz birbirinize düşmanlar idiniz de, O, kalplerinizi birleştirmişti. İşte O'nun (bu) nimeti sayesinde kardeşler olmuştunuz. Yine siz, bir ateş çukurunun tam kenarında iken oradan da sizi O kurtarmıştı. İşte Allah size âyetlerini böyle apaçık bildiriyor ki, doğru yola eresiniz." Kısacası her şeyden önce okuyup anlamamız ve devamında da fiili olarak helalleri ve haramları ile davranışlarımıza yansıtmamız gereken Kuran-ı Kerim, karanlıktan aydınlığa çıkmamız için çok önemli bir yoldur.

Kuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?İLİŞKİLİ HABERKuran okumanın sevabı! Abdestsiz Kuran okunur mu, dokunulur mu?

  • - "Ya Resulallah! Allah'ın en çok sevdiği amel hangisidir?" diye sordu. Efendimiz (SAV),
  • - "Konup göçendir" cevabını verdi. Adam:
  • - "Konup göçen kimdir?" diye sorunca,
  • - "Kuran'ı başından sonuna kadar okuyan, bitirince de tekrar başlayandır." cevabını aldı. (Tirmizî, "Kur'ân," 11)

KURAN-I KERİM NASIL DOĞRU OKUNUR?

Kuran-ı Kerim'i doğru bir şekilde okumak için harflerin üzerilerindeki uzatmalarına ve mahreç yerlerine dikkat etmek oldukça önemlidir. Harflerin okunuşunu değiştiren medler yani uzatmalar kişinin Kuran-ı Kerim'i nağmeli okumasını sağlamaz. Nağmeli bir şekilde okumak demek, kişinin Kuran-ı Kerim'i okurken oluşturduğu güzel sesiyle dinleyicilerin gönlüne hitap etmesidir.

Nağmeli okunan bir ayet ise insanlara karşı Kuran-ı Kerimin daha fazla okunup, daha fazla dinlenmesini teşvik eder.

Kuran-ı KerimİLİŞKİLİ HABERKuran-ı Kerim'de hangi sure kaçıncı cüz ve sayfada? Kuran-ı Kerim sureleri konuları

KURAN-I KERİM OKURKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

1. Kuran’ı okumaya başlamadan önce abdest almalıyız.  Hayız, nifas ve cünüp durumlarında dua ayetlerinin dışında hiçbir ayet okunmaz. 

2. Eğer mümkünse Kuran-ı Kerim’i kıbleye dönüp okumalıyız.

3. Kuran-ı Kerim’i okurken elbisemizin temiz olması gerekir.  İdrar, kan ve pislik bulaşmış kıyafetlerle Kur’an okunmaz.

4. Okuduğumuz yerin temiz olması gerekir.  Hamam, lavabo, haram işlenen yerlerde Kur’an okunmaz.

5. Kuran-ı Kerim’e Euzu besmele ile başlamalıyız.

6. Kur’an okurken esnememiz gerekirse durup beklememiz gerekir.

7. Günün her vaktinde Kur’an okuyabiliriz.  Ancak şafak ve gece vaktinde okuduğumuzda daha bereketli olur.

8. Bulunduğumuz mekanda gürültü ve farklı bir etkinlik var ise okumayı ertelemeliyiz veya sessiz okumalıyız.

9. Kur’an okurken laubali hareketlerden kaçınmalıyız.

10. Manasını düşünmeliyiz.  Arapça bilmiyorsak meal ve tefsirlere bakmalıyız. 

Müjde ayetlerini okurken sevinmeliyiz, azap ve cehennem ayetlerini okurken Allah’a sığınmalıyız.

Kuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran duaİLİŞKİLİ HABERKuran okumaya başlamadan önce okunacak dua! Her harf için sevap kazandıran dua

11. Tecvid kurallarını öğrenip bu kurallara uymalıyız.  Harf, hareke ve mahreçlere dikkat etmeliyiz.

12. Kur’an okumayı ‘SADAKALLAHÜL AZİM’ diyerek sonlandırmamız gerekir.  ‘Sadakallahül azim: Yüce Allah doğru söyledi, tasdik ediyorum‘ demek...

13. Kuran’ı okumayı bitirince kapağını kapatmalıyız.  Bel hizamızdan yüksek bir yerde muhafaza etmeliyiz.

14. Secde ayetleri okuduğumuzda hemen veya bitirdikten sonra secde etmeliyiz.

15. Duha suresinden sonra her besmeleden önce tekbir getirmeliyiz.

16. Okumamızı bitirdikten sonra kısa bir dua etmeliyiz ve sonrasında fatiha okumalıyız.

17. Allah’la bir bağ kurma amacıyla her gün bir veya daha fazla sayfa okuma hedefi koyalım.

Sabah namazı ne zaman kılınır? Güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınır mı?

İLİŞKİLİ HABER

Sabah namazı ne zaman kılınır? Güneş doğduktan sonra sabah namazı kılınır mı?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır