13 aylık bebek boyu kilosu / 13 aylık bebek ile iletişim nasıl olmalıdır? - Son Dakika Haberler Milliyet

13 Aylık Bebek Boyu Kilosu

13 aylık bebek boyu kilosu

3 Aylık Bebek Gelişimi - Persentil Tablosuna Göre Kız ve Erkek 3 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu En Az Kaç Olmalı?

3 aylık bebek gelişimi sürecinde bebeğin boyu ve kilosu ilk dikkat edilenler arasında yer alır. Özellikle 3 aylık bebek kaç kilo olmalı sorusuna net yanıtlar bulunması önemlidir. Çünkü bebeğin sağlığı açısından boy ve kilosunun yakından takip edilmesi gerekir. Bunun yanında 3 aylık bebek kaç saatte bir beslenmeli sorularına da detaylı yanıt vermek önem taşır. Persentil tablosuna göre kız ve erkek 3 aylık bebek kilosu ve boyu kaç olmalı sorularını araştırdık ve yazımızda paylaştık.

3 Aylık Bebek Gelişimi Nasıldır?

3 aylık dönem bebeklerin hassas olduğu ve dışarıya gereksinim duyduğu bir süreçtir. Bu dönemde bebekler çevrelerini algılamaya başlarlar. Bu nedenle de hem zihinsel hem de fiziksel olarak gelişimlerinin desteklenmesi önem taşır. 3 aylık dönemde bulunan bebeğin beslenme periyodu son derece önemlidir. Bebeklerin bu dönemde beslenme periyodu son derece önem taşır. Her bebeğin mutlaka alması gereken birçok vitamin ve mineral bulunur.

Sabah kahvaltıları, öğle ve akşam öğünleri yeterli doyuruculukta olması gerekir. Bunun yanında bu dönemde bebeklerin ara öğünlerle de desteklenmeleri gerekir. İlk 6 ayda bebeklerin mutlaka anne sütü ile beslenmesi gerekir. Anne sütü besleyicilik yönü ile bebeği her yönden geliştirecek bir besindir. Ancak anne sütü yeterli gelmediğinde eş değerdeki kaliteli mamalar da kullanılabilir.

3 Aylık Bebek Boy ve Kilosu

3 aylık bebek boy ve kilosu her ebeveynin takibinde olması gereken bir konudur. Bir bebek sağlıklı ve dengeli bir şekilde büyüdüğünü boy ve kilo ile belli eder. Bu dönemdeki bebeklerin en az 54 cm en fazla ise 65 cm olmaları gerekir. Kilo bakımından da en az kilo en fazla kilo olmaları önem taşır. Bebeklerin bu değerlerin üzerinde ya da altında olması durumunda bebeğin doktoruna başvurulabilir.

Persentil Tablosuna Göre Kız ve Erkek 3 Aylık Bebek Kilosu ve Boyu Kaç Olmalı?

Persentil tablosu bebeklerin gelişim süreci açısından önemli bir tablodur. Bu tabloda bebeklerin düzenli olarak boy ve kilo takibi yapılabilmektedir. Hemen her bebek için bu tablonun oluşturulduğu söylenebilir. Boy ve kilo takibi bu tablolarda bebeğin bulunduğu ay durumuna göre detaylı olarak verilir.

 Son Güncelleme:

1 aylık bebek gelişimi - 1 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu

Heyecanlı hazırlıklar ve bekleyişin ardından bebeğinizi kucağınıza aldınız. Peki ya şimdi? Minicik bir bebek, ağzı var dili yok, kaygıların ve soru işaretlerinin olduğu bir dönem sizin için… Aklınızda pek çok soru olabilir: 1 aylık bebek ne kadar uyur, 1 aylık bebek ne kadar emer? Bunun yanı sıra 1 aylık bebek kilosu, 1 aylık bebek bakımı, 1 aylık bebek aşısı, 1 aylık bebek uykusu gibi konuları merak edip sık sık araştırma yapıyor olabilirsiniz. İşte tam da bu noktada 1. ay bebek gelişimi sürecinde bilmeniz gereken her şeyi detaylarıyla ele aldık.

İlk aylarda bebeğinizin büyüme ve gelişimi hızlıdır. Bebeğiniz kronolojik olarak büyüdükçe beslenme, uyku gibi temel ihtiyaçlarında; fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal gelişiminde normallerin ne olduğu, nelere dikkat edilmesi gerektiği konusunda bilgi sahibi olmak siz anne-babanın yetkinliğini arttırır.

1 aylık bebeğin gelişiminde sizleri nelerin beklediğini Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Pınar Karadeniz ayrıntılarıyla anlattı.

1 AYLIK BEBEK DUYUSAL GELİŞİMİ

Görme yetisi: Yeni doğan bebekler cm yakınındaki cisimleri görebilirler ama bu görme bulanıktır, büyüdükçe görüş alanları genişler. Göz teması kuramazlar. İlk etapta siyah beyaz objeleri, devamında canlı renkleri ayırt ederler. Kırmızı, turuncu, yeşil gibi canlı renkli ve geometrik şekilli objeleri görüş alanında hareketli bir şekilde gezdirerek bebeğinizin görme ve algı gelişimine destek olabilirsiniz.

İşitme yetisi: Bebeğiniz daha anne karnındayken genellikle haftadan sonra işitmeye başlar. Annenin kalp atışını, annenin sesini, amniyon sıvısının uğultusunu duyar. Anne karnındaki seslere benzemesi nedeni ile fön makinesinin ve elektrik süpürgesinin sesleri bebeğinizi sakinleştirebilir. Bebeğiniz sizin sesinizi tanıyor, o yüzden onunla ilk günden itibaren hep konuşun, ona şarkı söyleyin,ismi ile hitap edin, gülümseyin, böylece aranızdaki bağın günden güne arttığını göreceksiniz.

Tat ve koku yetisi: Bebeğiniz aynı diğer duyuları gibi tat ve koku duyusu gelişmiş olarak dünyaya gelir. Annenin kokusunu ve anne sütünün tadını diğer koku ve tatlardan rahatlıkla ayırabilir. 1 aylık bir bebek daha çok tatlı tatları sever.

Dokunma yetisi: Bebeğiniz dokunma duyusu gelişmiş olarak dünyaya gelir. Artık doğum sonrası ten tene temas ile anne-bebek arasındaki ilk bağ kurulması öneriliyor. Bebeğiniz, kucağınızda olmaktan, ona dokunmanızdan ve onu okşamanızdan mutlu olur, sakinleşir ve kendini güvende hisseder. 

1 AYLIK BEBEK ZİHİNSEL GELİŞİMİ

Beş duyuya sahip olarak dünyaya gelen bebeğinizin zihinsel gelişimine destek olmak için onunla iletişime geçin. Onunla konuşun, ona tekrarlayan ritmik ninniler ve şarkılar söyleyin, yaklaşın göz teması kurmaya çalışın, dokunun, onu kucağınıza alarak sizin kokunuzu ve sıcaklığınızı duymasını sağlayın.Zıt ve canlı renkli objeleri izlemesini sağlayın. Gün aldıkça sizinle iletişime geçtiğini, sizi dinlediğini, objeleri takip etmeye başladığını ve sesin geldiği yöne doğru başını çevirdiğini göreceksiniz ve bu size büyük keyif verecek.

1 AYLIK BEBEĞİN FİZİKSEL GELİŞİMİ

Bebeğiniz memeyi bulma ve emme gibi beslenmesini sağlayan yaşamsal reflekslerle doğar. Ani seslerde ve hareketlerde kollarını yana açma şeklinde moro refleksini yapar. İlk aylarda genelde ellerini yumruk şeklinde yapar, yüzüstü yatırdığınızda kısa süreli başını kaldırır. Baş kontrolü tam oluşmadığı için mutlaka bebeğinizin başını destekleyin. Başını sağa-sola döndürebilir ama kendisi sağa-sola dönemez.

1 AYLIK BEBEK DİL VE SOSYAL GELİŞİMİ

Bebeğinizin ilk ay çıkardığı ses ağlamadır. İhtiyaçlarını ağlayarak ifade eder. Aç değilse, altı kuru ise, sağlık problemi yok ise sakinleşir, kendini güvende ve mutlu hisseder. Bebeğinizin dil gelişimini desteklemeye ilk günden itibaren onunla sohbet ederek başlayın. Bebeğiniz ilk ay gülümsemeye başlayabilir ancak bu sosyal bir gülümseme değildir.

1 AYLIK BEBEK GELİŞİM TABLOSU

Bebeğinizin fiziksel gelişimini değerlendirmede gelişim tabloları bize yol göstericidir. Her bebeğin gelişim hızını ırk, genetik, cinsiyet veyaşa göre değişiklik gösteren persantil dediğimiz büyüme eğrilerini kullanarak ölçeriz. Türkiye standartlarına göre hazırlanmış persantil eğrilerinde 3. persantil alt sınırı, persantil üst sınırı, persentil ise ortalama değerleri gösterir.

Şimdi 1 aylık bir bebeğin persantil tablosuna bakalım;

1 aylık bebek gelişimi - 1 aylık bebeğin boyu, kilosu, beslenmesi, uykusu ve gelişim tablosu

Doğum haftası ve gelişimine, cinsiyetine göre farklılık göstermekle birlikte bir bebek ortalama 50 cm boyunda ve kilo civarında doğar. Doğumdan sonra ilk gün içinde, fizyolojik tartı kaybı olur ve bu tartı kaybı doğum ağırlığının yaklaşık % ’sı kadardır. funduszeue.info gününde doğum kilosuna gelmesi bekleriz. Sağlıklı bir bebek günde gram ( gr / hafta ) bir ağırlık artışı gösterir.

1 AYLIK BEBEĞİN BOY VE KİLOSU NE KADAR OLMALI?

Bebeğinizin 1. ayın sonunda boyu ortalama 54 cm, kilosu gram civarındadır.

1 AYLIK BİR BEBEK NELER YAPAR?

1 AYLIK BEBEK AŞILARI

Bebeğe doğar doğmaz hepatit B aşısı yapılır. Bebeğin 1. ayında ise hepatit B aşısının 2. dozu yapılır.

1 AYLIK BEBEKLER İÇİN OYUN VE AKTİVİTELER

Bebeğiniz iletişime çok açıktır, ihtiyaçlarını giderdiğiniz zamanlarda emzirirken, bezini değiştirirken, banyosunda onunla hep konuşun, şarkılar söyleyin, ismi ile hitap edin, bir süre sonra sakinleştiğini, sizi dinlediğini fark edeceksiniz. Onu kucağınıza alın, ellerini-ayaklarını sevin, okşayın, parmaklarına dokunun, sizin sıcaklığınızı ve şefkatinizi hissedecektir. Banyo sonrası ovalama şeklinde yumuşak masajlar ile bebek bakım yağlarından sürebilirsiniz. Çıngıraklı, müzikli, canlı renkli oyuncakları yatağının başına yerleştirin ya da görüş alanında gezdirin. Böylece işitsel, görsel ve zihinsel gelişimini desteklemiş olacaksınız. Güvende olduğu bir ortam, onun sağlıklı büyümesine yardımcı olacaktır. 

1 AYLIK BEBEKLERDE UYKU DÜZENİ

Gece gündüz ayırımı olmadan ortalama saat uyuyabilirler fakat sık uyanırlar. Karnı doyduktan, kirli bezi değiştirildikten sonra güvenli ortam sağlandığında uykuya geçerler.

Gece uykusu: Bebeğinizin ilk ay gece gündüz ayrımı olmadığı için gece saat aralıklarla uyanır. Bu nedenle ilk aylar uykusuz kalabilirsiniz.

Uyku problemleri: Bebeğinizin ilk ay günlük uyku süresi saattir. Sık sık sık uyanır, ihtiyaçlarını karşılandıktan sonra tekrar uykuya geçmesi beklenir. Eğer bebeğinizin beslenmesi yetersizse, gazı varsa, odasının ısısı uygun koşullarda değilse, fazla sıkı giydirildiyse ve fiziksel bir rahatsızlığı varsa uyuyamayabilir.

Yatırma pozisyonları: İlk ay aynı odada ama farklı yatakta sırt üstü ve yastık olmadan yatırılmalıdır. Bebeğinizin uyuduğu ortam sessiz, hafif loş ışıklı ve oda sıcaklığı °C olacak şekilde ayarlanmalıdır. Aşırı sarmayın, pamuklu kıyafetler tercih edin, ağır olmayan ince örtüler ile örtün.

1 AYLIK BEBEK HER GÜN KAKA YAPAR MI?

Doğumdan sonra ilk 48 saatte mekonyum dediğimiz koyu renkli kaka çıkışının olması funduszeue.info sütünün sindirimi formüla mamalara göre çok daha kolaydır. Bu nedenle sadece anne sütü alan bebeğiniz günde kez altın sarısı-hardal renginde, biraz sulu partiküllü kaka yapabilirler. Mama ile beslenen bebeklerde bu sayı daha az olabilir.

Bebeğinizin tartı alımı iyi, karnı rahat, beslenmesi güzel ve günde 5’den fazla idrarlı bezi olması halinde günde bir de kaka yapabilir.

1 AYLIK BEBEK İSHAL OLUR MU?

Mikrobik ishaller yenidoğan döneminde nadir görülür. Fakat hijyen kurallarına uyulmazsa yeni doğan bebeğinizde ishal görülebilir.

1 AYLIK BEBEK BESLENMESİ

1 aylık bebek ne yer ne içer?

Anne ve babanın en çok kaygılandıkları durum bebeğinin beslenmesidir. Bebeğinizin ilk 1 yılı ana besin kaynağı anne sütüdür. İlk 6 ay sadece anne sütü bebeğinizin tüm besin gereksinimlerini karşılar. Ekstra su ihtiyacı yoktur. Anne sütünün çeşitli nedenlerden dolayı yeterli olmaması veya verilemediği durumlarda hekiminizin önerisi ile formül mamalar ile beslenmesi sağlanmalıdır.

1 aylık bebek ne kadar emer?

Yeni doğan bebeğiniz mide hacminin küçük olması nedeni ile az az, sık sık beslenmeye ihtiyacı duyar. Bebeğiniz saatte bir yaklaşık defa beslenir. Günlük en az alması gereken anne sütü veya mama miktarı bebeğinizin kilosu x cc’dir.

1 aylık bebek ek gıda listesi

1 aylık bebek sadece anne sütüyle, anne sütünün yetersiz olduğu ya da verilemediği durumlarda formüla mama ile beslenmelidir. Ek besin verilmemelidir.

AY AY BEBEK GELİŞİMİ KONUSUNDA DİĞER İÇERİKLERİMİZİ TAKİP EDEBİLİRSİNİZ

2 aylık bebek gelişimi

3 aylık bebek gelişimi

4 aylık bebek gelişimi

5 aylık bebek gelişimi

6 aylık bebek gelişimi

7 aylık bebek gelişimi

8 aylık bebek gelişimi

9 aylık bebek gelişimi

10 aylık bebek gelişimi

False

13 Aylık Bebek Gelişimi

13 Aylık Bebek Gelişimi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

13 aylık bebek, yavaş yavaş bağımsızlığını kazanmaya başlar ve kendi gücünü keşfeder: ilk defa bir koltuğun ucuna tutunup ayağa kalkabilir, elinizden tutarak ilk adımlarını atmaya çalışabilir.


Sosyal yönden de inanılmaz bir gelişim göstermektedir, söylenenleri ve yapılanları çok daha iyi kavrar hale gelir, sizi taklit eder, konuşamasa da hareketleriyle size cevap verebilir, sizi anladığını gösterebilir.

13 Aylık Bebeğin Fiziksel Gelişimi

● 13 aylık kız bebeklerde ortalama kilo 9,6 kg ve ortalama boy ise 77,5 cm’dir.

● 13 aylık erkek bebeklerde ortalama kilo 10,5 kg ve ortalama boy ise 79,1 cm’dir.

Ücretsiz üye olarakeğitici oyunları gör!

Çocuğunuzun gelişimini en iyi şekilde takip edin
Aylık gelişim bilgilerini görün ve takip edin
’den fazla eğitici oyunla çocuğunuzun gelişimine katkıda bulunun
Annelik ve babalık hakkında uzmanlarla görüşün

13 Aylık Bebeğin Beslenmesi

13 aylık bebek 3 öğün yemelidir ve iki tane de küçük ara öğünü olmalıdır. 13 aylık bebeğin bir yetişkin gibi öğün yemesi beklenemez, genellikle yetişkin porsiyonunun ¼’ini yer. Her besin grubundan azar miktarda vermeye çalışın, besin gruplarından yeterli çeşit sunun, bir gün bir şeyi çok severek yerken başka bir gün onu yemekten hoşlanmadığını gözlemleyebilirsiniz. Elinizden geldiğince onu yeni sağlıklı yemeklerle tanıştırın ama zorlayıcı olmamalısınız. Anne sütü almaya devam etmesinde sakınca yoktur.

13 Aylık Bebeğin İnce Motor Gelişimi

Kitabın resimlerine veya çevresindeki obje ve kişilere parmağıyla işaret edebilir, el sallayabilir, alkış yapabilir, iki bloğu üst üste koyabilir, iki elini kullanarak bir objeyi tutabilir, boya kalemiyle karalama yapabilir, parmak uçlarıyla bozuk para gibi küçük şeyleri tutabilir (eline küçük şeyler verme konusunda çok dikkatli olun, gözünüz mutlaka üstünde olsun çünkü küçük şeyleri ağzına götürebilir.), çoraplarını kendi çıkarabilir. Her ne kadar henüz el-göz koordinasyonu çok iyi gelişmemiş olduğundan biraz dökse de bardağını ve kaşığını kendi tutup kendini beslemeyi deneyebilir, kendini beslemeyi keşfetmesine izin verin, tabii ki tüm yemeği yardımsız yemesi henüz beklenemez, birkaç kere kendi kendine kaşığını eline alıp ağzına götürmeye çalıştıktan sonra kaşığı siz alın ve ona yemeğini yedirin, o da zaten kısa keşfinden sonra kaşığı sizin almanıza ve ona yemeğini yedirmenize onay verecektir. Kendi kendine yeme alışkanlığını kazanmaya başlaması için eline eliyle tutabileceği yemek parçaları da verebilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Zeka Gelişimi

● Ona söylenen direktifleri çoğunlukla anlar.

● İnanılmaz bir gözlemcidir, söylenilen ve yapılan şeyleri zihnine kaydeder ve bunları taklit etmeye bayılır. Bu sebeple, ebeveynler bebeklerine hem sözel olarak hem de davranış açısından örnek olmalıdır.

● Kelimeleri söyleyemese de belli kelimelerin ne anlama geldiğini bilir ve o kelimeler söylendiğinde tepki verir, anladığını belli eder.

13 Aylık Bebeğin Dil Gelişimi

● 13 aylık bebek bazı kelimelerin ilk hecesini söyleyebilir, örneğin, “baba” için “ba”, “mama” için “ma” diyebilir, kelimeleri andıran ama aslında kelime olmayan şeyler de söyleyebilir. Bebeğinizden, gerçek anlamda kelime olan 1 veya 2 kelime de duyabilirsiniz. Dil gelişimi için onunla sık sık konuşup, ona kısa hikayeler anlatabilirsiniz, evdeki ve dışardaki nesnelerin ismini söyleyerek ona gösterebilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Psikolojik ve Duygusal Gelişimi

● Birkaç aylık bebek henüz bir nesnenin veya kişinin sürekliliğinin farkında değildir yani bir objeyi yastığın altına saklarsanız o objenin var olmaya devam ettiğinin bilincinde olmaz, bu nedenle yastığın altına bakmak gibi bir girişimde bulunmaz. (Piaget, ) Nesne sürekliliği bilinci 4. ay ile birlikte yavaş yavaş gelişmeye başlar, aylık bebek bir şeyi göremese de var olmaya devam ettiğinin artık az çok bilincindedir yani nesne sürekliliği bilinci oldukça gelişmiş durumdadır fakat tam bir nesne sürekliliği bilincinin varlığı ayda ortaya çıkmaktadır. (Piaget, ) 3. ayını doldurmamış bebeğin nesne sürekliliği bilinci henüz gelişmeye bile başlamadığından dolayı, anne saklanmış bir obje gibi ortadan kaybolduğunda, bebeği birine bırakıp gittiğinde, bebek onun geri geleceğini bilmez, artık onun için anne yoktur, bu küçük bir bebek için oldukça kaotik bir durumdur; Bu sebeple annenin, bebek 3. ayını doldurana kadar onu bir başkasına bırakmaması sağlıklı olacaktır, fakat 3. ayın bitiminden itibaren anne ara sıra kısa aralıklar olması şartıyla bebeği güvendiği ve bebeğin tanıdığı bir şahısa emanet etmelidir, bu hem bebeğin hem de annenin birbirinden ayrı kalabilmeye alışması için çok önemlidir. 13 aya gelene kadar anne bebeği hiç bırakmadıysa şimdi bırakması hem anne hem de bebek için çok daha güç olacaktır. Aynı zamanda, 13 aylık bebek artık farklı yüzleri çok daha iyi ayırabilen ve bu nedenle yabancı korkusu yaşayabilen bir evrededir, bu nedenle bu dönemde bebekte ayrılma korkusu görülme olasılığı yüksektir. Bu evreyi daha hafif şekilde atlatmanın yolu, bebeğin 3. ayını doldurmasından itibaren kısa aralıklarla bebeği, bebeğin aşina olduğu ve güvenilen bir şahısa bırakmaktır, her ne kadar anlamadığını düşünseniz de ona geri geleceğinizi söylemek ve siz gelene kadar ona size ait bir eşya (bir fular gibi) veya fotoğrafınızı bırakmak işe yarayabilir. Bebeğin, annenin kısa süreli olmayışına alışması gelecekteki yuva ve okul hayatı için önemlidir, yuvaya başlayana kadar anneden hiç ayrılmamış çocuk çok daha derin bir ayrılık korkusu yaşayabilir ve okula gitmeyi reddedebilir.

● 13 aylık bebeğin ruh hali çeşitlilik gösterir, neşeli ve sevgi doluyken kızgın ve inatçı bir hale bürünebilir.

● Ebeveynler 13 aylık bebek için hala dünyanın merkezindedir ve onların ilgisine çok ihtiyaç duyar, fakat bu dönemde küçük adımlarla bağımsızlaşmaya ve kendine güvenini geliştirmeye başlar, örneğin, bir kanepe köşesine tutunarak tek başına ayağa kalkmak hatta belki de birkaç adım atmayı denemek onun kendine güvenini inşaa eden şeylerden biridir.

● Bebeğinizle sağlıklı bir bağlanma geliştirdiyseniz, siz evin içinde kendi işinizle uğraşırken o da bir köşede ara ara size bakarak oyuncaklarıyla oynayabilir durumdadır, arada sırada size doğru dönüp ona bir gülücük atmanızı bekleyebilir veya yanınıza gelip bir kucaklama talep eder, sonrasında sakinleşip oyununa geri dönebilir. Annesine sağlıklı bağlanan bebekler anneyi güvenli bir merkez olarak görerek çevrelerini keşfederler, annenin yakın mesafede olması ve kendisinin istediği zaman yanına gidebilecek olması onu tek başına huzurla oynayabilmeye teşvik eder.

● Bu dönemde bebek bazı yüksek seslerden korku duyabilir, bunun nedeni genellikle sesin kaynağını bilmeyişindendir. Ambulans sesi duyduğunda korkuya kapılıyorsa ona yoldan geçen ambulansı gösterin ve neden siren çaldığını anlayabileceği şekilde kısaca anlatın. Süpürge makinası sesinden korkan bebeğe, süpürge makinası çalışmıyorken ona dokunmasını sağlayabilirsiniz.

13 Aylık Bebeğin Sosyal Gelişimi

● 13 aylık bebek hala ben merkezcidir, bu nedenle oyuncaklarını başka çocuklarla paylaşmak istemez, ebeveynlerinin ilgilerinin de en çok kendisinin üstünde olmasını ister.

● Yanında başka bir çocuk varken onunla çok ilgili görünmez, henüz bir çocukla oyun kurabilecek evrede değildir.

● Henüz bir iki kelime haricinde konuşamasa da bir şekilde iletişim kurmanın ve istediğini elde etmenin yollarını bulur: Parmağıyla istediği şeyi işaret eder, onunla ilgilenmeniz, oynamanız için sizi yönlendirebilir.

● Ona bir şey söylediğinizde veya sorduğunuzda bir şey söyleyemese de jestlerle cevap verebilir.

● Pozitif teşviklere çok açıktır ve çok sever, yaptığı bir davranışı alkışlarsanız veya gülerseniz o davranışı yapmaya devam eder. Bu nedenle, eğer yapmaması gereken bir davranış sergiliyorsa, o davranışı alkışlamak veya gülmek o davranışı körüklemek anlamına gelir.

13 aylık bebek ile iletişim nasıl olmalıdır?

Haberin Devamı

13 aylık bebek gelişimi

13 aylık bebek gelişimi cinsiyeti ile bağlantılıdır. Kız çocuklar erkek çocuklara göre biraz daha kısa ve zayıf olabilirler. Bu nedenle hiçbir zaman bebeğinizi karşı cinsi ile kıyaslamanız doğru değildir. Kız çocuklarının kilosu en fazla kilo olmalıdır. Boyu ise en az cm en fazla cm olmalıdır. Erkek çocukların kilosu ise en az 8 en fazla 12 kg olmalıdır. Erkek çocukların boyu ise en az en fazla cm olmalıdır. Bu süreçte bebeğinizin genetik durumu da önemlidir. Bu nedenle gelişimi doktorlar tarafından da takip edilmelidir. Bebeğin boy ve kilo gelişiminde anne ve babanın genetik rolü oldukça fazladır.

13 aylık bebek beslenmesi

13 aylık bebek beslenmesi oldukça önemlidir. 1 yaşını geçen bebeğinize eğer alerjik bir durumu söz konusu değil ise mutlaka ceviz yedirmelisiniz. Çünkü ceviz bebek ve çocukların beyin gelişimi açısından çok önemlidir. Artık mama yerine kahvaltı ve yemeklere başlayabilirler. 3 ana 3 de ara öğün mutlaka olmalıdır. Meyve ve sebzeler kesinlikle ihmal edilmemelidir. Ayrıca artık kıymadan yaptığınız köftelerde bebeğiniz için ana öğün olabilir. Kahvaltısında mutlaka yumurtaya yer verilmelidir. Beslenme düzeni kesinlikle değiştirilmemelidir.

Haberin Devamı

13 aylık bebek neler yapar?

13 aylık bebek;

· Yürümeye başlar.

· Desteksiz ve düşmeden oturabilir.

· Kelime çıkarmaya başlayabilir.

· Bardak ile dökmeden su içebilir.

· İşaret ederek istediklerini belirtebilir.

· Kalem tutabilir.

· Vücudunun bölümlerini tanıyabilir ve işaret ederek gösterebilir.

· Çorapları gibi kolay çıkan kıyafetlerini yardım almadan çıkarabilir.

· Desteksiz ayakta durabilir.

· Çevresini keşfederek öğrendiklerini yapmaya çalışabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası