kaç yaşında kimliğe fotoğraf yapıştırılır / İlçe Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğü

Kaç Yaşında Kimliğe Fotoğraf Yapıştırılır

kaç yaşında kimliğe fotoğraf yapıştırılır

Yenileme ve Kayıp
Nüfus aile kütüklerine kayıt edilen her Türk vatandaşına bir nüfus cüzdanı verilir. Nüfus Cüzdanı yenileme ve kayıptan almak için, ikamet edilen yer muhtarlığınca düzenlenen fotoğraflı Nüfus cüzdanı kayıp ve değiştirme belgesi ve 1 fotoğraf ile birlikte İlçe Nüfus Müdürlüğüne başvurulur.

Nüfus cüzdanı kayıp ve değiştirme belgesine yapıştırılan fotoğraf ile Nüfus Müdürlüğüne ibraz edilen fotoğrafın aynı olması ve nüfus cüzdanı alma anandaki halini yansıtan en son altı ay içerisinde çekilmiş olması ayrıca erkeklerin baş açık tam cepheden, kadınların ise alın ve çeneleri açık olmak üzere baş örtülü fotoğrafı kabul edilir.

Nüfus cüzdanları imza karşılığında reşit olanların kendilerine, küçüklerin ise ana, baba, veli veya vasilerine verilir.

Doğumdan
Her doğum olayının, doğumun olduğu yer veya ilgili nüfus idaresine doğumdan itibaren bir ay içerisinde bildirilmesi zorunludur.

Doğum olayının baba, anne, bunlar yoksa veya kısıtlı, tutuklu ve hastalık gibi nedenlerle bildirim yapamayacak durumda olması veya orda bulunmaması hallerinde, çocuğun veli veya vasisi bildirmekle yükümlüdür. Resmi vekiller de açıkça yetkili olmak kaydıyla müvekkilleri adına bildirimde bulunabilirler.

Doğum olayı sözlü olarak bildirilir. Bildirim, çocuğun baba veya annesinin nüfus cüzdanı ile varsa doğuma ait resmi belge veya raporlar ile yapılır.

Başvuru Yeri
Valilik/Kaymakamlık Nüfus Müdürlüğü

Gerekli Belgeler
Yenileme ve kayıptan;
1- Muhtardan kayıp ve değiştirme belgesi (fotoğraflı)
2- 1 Adet fotoğraf

Doğumdan
1- Doğum kağıdı (hastane belgesi, rapor)
2- Anne ve babadan birinin nüfus cüzdanı ile başvurusu

Nüfus Kayıt Örneği
Nüfus Kayıt Örneği, kişinin aile kütüğündeki nüfus kaydının çıkarılarak aslına uygunluğu onaylanmış ve aksi kanıtlanıncaya kadar geçerli olan resmi bir belgedir.

Bu belgeler üzerinde silinti ve kazıntı yapılmaz. Düzeltmeler ancak onaylanmış olduğu takdirde kabul edilir.

Düzenleme tarihinden itibaren 6 ay içinde kullanılmayan nüfus kayıt örneği geçerliliğini kayıp eder.

Yabancı ülkelerdeki yerel makamlara verilmek üzere istenen nüfus kaydı, Doğum, Ölüm ve Evlenme belgeleri örnekleri için bu amaçla basımı yaptırılmış veya bilgisayar ortamında hazırlanan çok dilde hazırlanmış formlar kullanılır.

Nüfus kayıt örneği yazılı olarak istenir. Yazı veya dilekçe de kayıt örneğinin istenmesinin nedeni ve ne amaç için kullanılacağının açıklanması gerekir. Yazılı bir isteğe dayanmaksızın kayıt örneği çıkarılıp verilmez.

Nüfus kayıt örneklerini kaydın sahipleri veya eşleri, çocukları, torunları ile annesi, babası, kardeşleri ve yeğenlerini kapsayan ikinci dereceye kadar civar hısımları ile vasi veya kayıt sahiplerinin resmi vekilleri istemeye ve almaya yetkilidir.

Nüfus Cüzdanları
Nüfus cüzdanı, kişinin Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olduğunu ve Türk Nüfus Kütüklerine kayıtlı bulunduğunun kanıtlaması yanında, kişinin toplum içersinde ayırt edilmesini ve tanınmasını sağlayan kimlik bilgilerini de kapsayan, Devlet ile birey arasındaki vatandaşlık bağlarının simgeleyen resmi belgedir.

Nüfus cüzdanı, yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına tanınan hakların kullanılmasına ve yükümlülüklerin yerine getirilmesine ilişkin bütün iş ve işlemlere dayanak oluşturur.

Nüfus cüzdanları doğum, kayıp, yeniden, yenileme, değiştirme olmak üzere başvuru nedenlerine uygun olarak düzenlenir.

Doğum Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi :
Doğum bildirimi yapılan Nüfus Müdürlüğünce tutulan Doğum Tutanağına izafeten çocuk nüfus aile kütüğüne tescil edilir. Doğum Tutanağına dayanılarak düzenlenen nüfus cüzdanı bildirimi yapan anne veya babadan birine imza karşılığında verilir.

Kayıp, Yenileme ve Değiştirme Nedeniyle Nüfus Cüzdanı Düzenlenmesi :
Kayıp olan, çalınan veya seri numarası okunamayan nüfus cüzdanının yerine verilecek yeni nüfus cüzdanı kayıptan, okunamayan, hasra uğrayan, yırtılan veya kullanılamaz hale gelen ancak seri ve numaraları okunabilen nüfus cüzdanının yerine verilecek yeni nüfus cüzdanı yenilemeden, 15 yaşına kadar fotoğrafsız kullanılan nüfus cüzdanlarının yerine 15 yaşından sonra fotoğraflı nüfus cüzdanı talep edilmesi veya ad, soyadı, doğum tarihi gibi kişisel durum yada medeni hal değişikliklerinde verilecek yeni nüfus cüzdanı değiştirme nedeniyle verilir.

Kayıp, Yenileme ve Değiştirme nedeniyle nüfus cüzdanı istenmesi durumunda mahalle veya köy muhtarlığından yada çalışılan resmi daire, kurum amirliği tarafından tasdik edilen 15 yaşından itibaren fotoğraf yapıştırılması zorunlu olan Nüfus Cüzdanı Talep Belgesi ile müracaat edilmesi halinde Nüfus Müdürlüğünce nüfus kayıtlarına dayanılarak nüfus cüzdanı düzenlenir. Belgeye ve nüfus cüzdanına yapıştırılacak fotoğrafların ikisinin de aynı olması ve kişinin en son halini gösterir yeni fotoğraf olması zorunludur. Fotokopi ve dijital fotoğraflar kabul edilmez.

Nüfus Cüzdanlarının Kimlere Verileceği :
Düzenlenen nüfus cüzdanının; 18 yaşını doldurmuş olanların kendilerine veya resmi vekiline, 18 yaşından küçüklerin ise ana, baba veya veli yada vasileri ile çocuğu aile kütüklerine tescil ettirmek için bildirimde bulunma yetkisi olan kişiye verilmesi esastır.

Evlilik birliğinin Mahkeme kararı ile son bulması halinde ana veya babadan her biri ergin olmayan çocuğa ait nüfus cüzdanını alabilir.

Ergin olmayan çocuğun ana, babası yurt dışında veya ölmüş ise Mahkeme tarafından vasi tayin edilen kişiye nüfus cüzdanı verilir.

Daha fazla bilgi için:Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

Uluslararası Aile Cüzdanı :
Uluslararası Aile Cüzdanı evlenme akdi sırasında eşlere verilir. Daha sonra ise kayıptan veya değiştirmeden aile cüzdanı istenmesi halinde Muhtardan alınacak resimli Uluslararası Aile Cüzdanı Talep Belgesi ile müracaat edilmesi halinde, evlenme akdi halen devam edenlere Nüfus Müdürlüğünce veya yurt dışında Konsolosluklarımızca Uluslararası Aile Cüzdanı düzenlenerek eşlerden birine veya resmi vekiline verilir.

Daha fazla bilgi için:Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü

1-Kimlik kartı başvurusu için neler gereklidir? 

Kimlik kartı başvurusu nüfus cüzdanı, uluslararası aile cüzdanı, pasaport veya sürücü belgesi ve bir adet biyometrik fotoğraf ile yapılır.

2- Kimlik kartı başvurusu nasıl, nereye yapılır?

Kimlik kartı başvurusu Genel Müdürlük web portalı üzerinden ya da Çağrı Merkezi aracılığıyla randevu alınarak veya randevusuz olarak nüfus müdürlüklerine yapılır.

3- Başvuru esnasında neler yapacağım ve işlemler ne kadar sürüyor? 

Başvuru esnasında tecrübeli İlçe Nüfus Müdürlüğü personeli gerekli yönlendirmeleri yapacaktır. Başvuru esnasında kimlik bilgileriniz kontrol edilecek, gereken alanlarda güncellemeler gerçekleştirilecektir. 
Başvuru formunun çıktısına imzanız alınacak, fotoğrafınız taranacak, biyometrik verileriniz (her iki el için parmak izi, parmak damar izi, el ayası damar izi)  alınarak başvurunuz tamamlanacaktır. 
Bu esnada size teslim edilen PIN* zarfınızda bulunan 6 haneli şifrenizi unutmayınız. Bu şifre, banka kartlarında olduğu gibi bazı işlemlerde kimlik doğrulama amacıyla kullanılacaktır. PIN kodunuz, kimlik kartınız size teslim edilinceye kadar aktive olmayacaktır. PIN kodunuzu İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan KİOSK'ları kullanarak değiştirebilirsiniz. 
 
PIN*:PIN kodunuz size başvuru esnasında kapalı bir zarf içinde teslim edilecektir. 

PIN ile doğrulama bir çok kimlik doğrulama teknolojisini barındıran kimlik kartınızın kimlik doğrulama metodlarından biridir. Kamuoyunda orta seviye güvenlik gerektiren uygulamalarda PIN ile doğrulama metodu kullanmak isteyen kurum ve kuruluşların uygulamalarında kullanılacaktır. 

Toplam 6 sayısal veriden oluşan PIN kodunuzu unutmamanız, zaman zaman İlçe Nüfus Müdürlüklerinde bulunan Kiosklar vasıtasıyla değiştirmeniz güvenliğiniz açısından önemlidir. 

Başvurunuz esnasında size teslim edilen PIN zarfının açılmamış olduğunu lütfen kontrol ediniz. Açılmış, yırtılmış yada başka herhangi bir şekilde şüphe uyandıran bir PIN zarfı teslim edildiğinde lütfen görevliği uyarınız ve PIN zarfınızın değiştirilmesini talep ediniz.
 
4-PIN  şifremi unuttum, ne yapmalıyım?

PIN Şifrenizi unuttuğunuzda, İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi yenileyebilirsiniz. 
PIN şifrenizi yenilemek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir. 
PIN şifrenizi yenilemek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, PUK numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz. 
Kiosklarda şifrenizi yenilerken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyiniz ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayınız.

5- PIN şifremi nasıl değiştirebilirim? 

PIN Şifrenizi zaman zaman değiştirmeniz işlem güvenliğiniz açısında yararlı olacaktır. İlçe Nüfus Müdürlüklerimizde bulunan kiosklar üzerinde PIN şifrenizi değiştirebilirsiniz. 
PIN şifrenizi değiştirmek için kimlik kartınızın yanınızda olması yeterlidir. 
PIN şifrenizi değiştirmek için Biyometrik Doğrulama, Kişisel Mesaj sorusu, eski PIN numarası girme metodlarından birini kullanabilirsiniz.
Kiosklarda şifrenizi değiştirirken görevliler dışında hiç kimseden yardım istemeyiniz ve şifrenizi görevli kişiler de dahil olmak üzere hiç kimseyle paylaşmayınız.

6- Kimlik kartımı kullanırken nelere dikkat etmeliyim? 

Kartınızı aşırı sıcak ve soğuktan koruyunuz. 
Kartınızı nemli ve ıslak ortamlardan uzak tutunuz. 
Kartın yongasına basınç uygulamayınız ve üzerini çizmeyiniz. 
Kartınızı katlamayınız ve darbelerden koruyunuz. 
Kartınızı temizlerken hiçbir kimyasal madde kullanmayınız.  

7- On beş yaşından büyüklerin kimlik kartı kime teslim edilir?

On beş yaşını tamamlayanların şahsen başvuruları alınarak kimlik kartları kendisine ya da kendisi dışında alacak kişiyi belirlemesi halinde belirlenen kişiye teslim edilir.

8-Kısıtlı erginlerin kimlik kartı kime teslim edilir?

 Ayırt etme gücüne sahip on beş yaşını tamamlamış ancak sayılı Türk Medeni Kanununun 'nci maddesinde belirtilen bir yıl veya daha uzun süreli özgürlüğü bağlayıcı bir cezaya mahkum olan kısıtlı erginlerin kimlik kartı başvurularında fotoğrafları, biyometrik verileri ve imzaları alınmakla birlikte kimlik kartları vasilerine teslim edilir.
 Anılan Kanunun 'ncı maddesinde belirtilen savurganlık alkol veya uyuşturucu madde bağımlılığı, kötü yaşam tarzı, kötü yönetim üzerine kısıtlananların fotoğrafları, biyometrik verileri ve imzaları alınarak kimlik kartı veli, vasi veya kayyıma teslim edilir.

9-Akıl rahatsızlığı olanların kimlik kartı kime teslim edilir?

sayılı Türk Medeni Kanununun 'inci  maddesinde belirtilen,  akıl hastalığı veya akıl zayıflığı nedeniyle kısıtlananlardan imza ve biyometrik veri alınmaz. Kimlik kartı vasiye teslim edilir.

On beş yaşından küçüklerden biyometrik veri alınır mı?

On beş yaşını tamamlamayanlardan biyometrik veri alınmaz.

On beş yaşından küçüklerin  başvurusunu kim yapar?

On beş yaşını tamamlamayanların başvuruları veli, vasi, kayyım, bunların bulunmaması halinde, çocuğun büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocuğu yanında bulunduranlar tarafından yapılır.

On beş yaşından küçüklerin kimlik kartı kime teslim edilir?

 Biyometrik verisi alınmayacak çocukların kimlik kartları; ana, baba ya da vasileri, bunların bulunmaması hâlinde büyük ana, büyük baba veya ergin kardeşleri ya da çocukları yanlarında bulunduranlar veya vekâletname ibraz eden kişiler tarafından teslim alınır. 

Evlilik birliğinin mahkeme kararı ile son bulması hâlinde on beş yaşını tamamlamayanlara ait kimlik kartı veli, vasi veya Kanunun 17'inci maddesinde bildirimle yükümlü kılınan kişilere, on beş yaşını tamamlamayanların ana ve babası yurt dışında veya ölmüş ise mahkeme tarafından vasi tayin edilen kişilere verilir.

Koruma altında olan çocukların kimlik kartları kime teslim edilir?

sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 18'inci maddesinin birinci fıkrası " sayılı Kanunun yetkili kıldığı kuruluş yetkilileri, yetiştirme yurtları, bakım evleri ve benzeri yerlerin sorumluları ile kişiler; yanlarında çalıştırdıkları veya barındırdıkları çocuk veya erginlerin kimlik kartlarını kontrol etmek, aile kütüklerine kayıtlı olmayanların tescillerini sağlamak için nüfus müdürlüklerine beyanda bulunmak ve gerekli işlemleri yaptırmakla görevlidirler" hükmü   doğrultusunda görevli olanlar doğum bildiriminde bulunduklarından kimlik kartlarını da teslim alabilirler. 

Yatalak ve ağır hasta olanlar nasıl kimlik kartı alır?

Nüfus müdürlüklerine gelemeyecekleri bildirilen kişilerin (yatalak, ağır hasta) kimlik kartı başvuruları iş hacmi ve personel durumu göz önüne alınarak mülki idari amirin onayıyla Gezici Kayıt Terminali kullanılarak alınabilir.

Kimlik kartına kan grubumu yazdırmak için ne yapmam gerekiyor?

Kimlik kartlarında yer alan kan grubu alanı için sürücü belgesi veya nüfus cüzdanı ya da sağlık kuruluşlarından alınan kan grubunu gösterir belge ibraz edilir, daha sonraki başvurularda ise belge istenmez.

Kimlik kartını ne kadar sürede değiştirmem gerekiyor?

 Kimlik kartının geçerlilik süresi on yıl olup, sürenin bitimini izleyen tarihten itibaren yenilenir. 

Geçerlilik süresi dolmadan kimlik kartı alınabilir mi? 

Geçerlilik süresi dolmadan yeni kimlik kartı düzenlenmesi ancak kart veya yonga üzerinde yer alan bilgilerden herhangi birinin değişmesi,  kart üzerinde tahrifat, kırılma, elektronik bilgi okumayı engelleyen bir durum olması, kimlik kartı ile elektronik olarak kimlik doğrulama yapılamaması, kimlik kartının kaybedilmesi veya periyodik güvenlik değerlendirmeleri sonucunda kimlik kartının kullanılmasına engel teşkil edecek bir zaafiyetin tespit edilmesi gibi haklı bir nedenle mümkündür. 

Yakınlarımın kimlik kartını alabilir miyim?

İlgilinin başvuru sırasında kimlik kartını kendisi dışında alacak kişiyi belirlemesi hâlinde kimlik kartı belirlenen kişiye teslim edilir. 

Kimlik kartında kullanılacak fotoğraf nasıl olmalıdır?

Kimlik kartında kullanılacak fotoğraf son altı ayda çekilmiş, standartlara uygun, düz zemin üzerine basılan fonu beyaz ve desensiz, gözlerin açık konumda olduğu ve net olarak göründüğü, renkli cam, koyu renkli çerçeve ya da güneş gözlüğünün kullanılmadığı, başörtülü fotoğraflarda ise alın, yüz ve çenenin açık olduğu biyometrik fotoğraf olmalıdır. 

Fotoğraflı kimlik kartı hangi yaştan itibaren düzenlenir?

On beş yaşını tamamlamamış çocukların kimlik kartlarında fotoğraf yer almaz. Ancak başvuran tarafından talep edilmesi veya kimlik kartının seyahat belgesi olarak kullanılacağının beyan edilmesi hâlinde her yaş grubundaki çocukların kimlik kartı fotoğraflı olarak düzenlenir. 

Kimlik kartımı kaybettiğimde ne yapmalıyım?

En kısa sürede İlçe Nüfus Müdürlüğüne şahsen başvuruda bulunarak yeni kimlik kartı müracaatında bulunulması gerekmektedir. Alo numaralı çağrı merkezine bilgi verilip kartın pasif duruma getirilmesini sağlamak işlem güvenliği açısından son derece önemlidir. 

Kimlik kartım nasıl ulaştırılacak? 

Başvurularınız alındıktan sonra başvuru değerlendirilerek, herhangi bir sorun bulunmaması durumunda kimlik kartı hazırlanarak, başvuru esnasında belirtilen adrese PTT  güvenli taşıma hizmetiyle teslim edilecektir.  

Geçici Kimlik Belgesi hangi hallerde düzenlenir?

Kimlik kartı başvurusunda başvuru nedenine bakılmaksızın talep eden  herkese herhangi bir nüfus müdürlüğünce yeni kart teslim alınıncaya kadar kimliğini ispata yarayacak  geçici kimlik belgesi düzenlenir

Kayıp veya fotoğrafsız nüfus cüzdanı ile yapılan başvurularda muhtar tarafından düzenlenen nüfus talep belgesi istenecek midir?

Kimlik kartı düzenlenmesinde yerleşim yeri ya da diğer adres muhtarlığı veya kurum yetkilisi tarafından düzenlenmiş ve onaylanmış talep belgesi istenmez. 

Kimlik kartı ve uluslararası aile cüzdanı bedeli ne kadardır? 

yılı kimlik kartı bedeli; kanunî bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 18,5 TL, değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 18,5 TL ve kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37 TL’dir.

 

Başvuru NedeniÜcret (TL)
Kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı18,50 TL
Değiştirme nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı18,50 TL
Kayıp nedeniyle düzenlenen Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı37,00 TL

Kimlik kartı ve uluslararası aile cüzdanı bedeli ne kadardır?

​Maliye Bakanlığınca yılında kanuni bildirim süresi dışında doğum nedeniyle ve değiştirme nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 18,50 TL., kayıp nedeniyle düzenlenen kimlik kartı için 37,00 TL., uluslararası aile cüzdanı için 98,50 TL değerli kağıt bedeli alınmaktadır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası