internet araştırması yaparak teknolojinin yanlış kullanımının insanlara ve / Dikkat bir zararı daha keşfedildi! - Teknolojiden Son Dakika Haberler – Sözcü

Internet Araştırması Yaparak Teknolojinin Yanlış Kullanımının Insanlara Ve

internet araştırması yaparak teknolojinin yanlış kullanımının insanlara ve

Dikkat bir zararı daha keşfedildi!

Bilgisayarlar hayatımızın büyük bir bölümünü ele geçirmişken uzmanlardan çok ciddi bir uyarı kaldı. Bilgisayarın bir zararı daha ortaya çıktı. Geceleri bilgisayar ışığına maruz kalmanın uyku sağlığını olumsuz etkilediği belirtildi.

Yayınlanma: 11:29 - 24 Ağustos 2017 Güncellenme:

Dikkat bir zararı daha keşfedildi!

Günümüzün büyük bir bölümü bilgisayar başında geçiyor. Uykunun son dakikasına kadar etkisi altında kaldığımız yapay ışık ise bizleri ciddi şekilde etkiliyor. Elektriğin yaygınlaşmasıyla yapay ışığı hayatının her alanına sokan insanoğlu, doğal ışığa göre değişen uyku düzenini de bozdu. Yapay ışık yayan cihazların uyuma alışkanlıklarına etkilerini araştıran bir grup bilim insanı, yaptığı araştırma geceleri bilgisayar ışığına maruz kalmanın dengesiz uyumaya sebebiyet verdiğini ortaya çıkardı.

UYKUSUZLUĞUN SEBEBİ BELLİ OLDU

24 yaş ortalamasında 19 kişi üzerinde yapılan araştırmada, denekler gece yatmadan önce 2 saat boyunca farklı yoğunlukta bilgisayar ışığına maruz bırakıldı. Denekleri ertesi gün görüşmeye alan araştırmacılar, ışığa maruz kalan tüm deneklerin gün boyu uykusuzluk çektiklerini tespit etti.
Öte yandan, araştırmada bilgisayar ışığına maruz kalan deneklerin sabah saatlerinde dikkat eksikliği yaşadıkları ortaya çıktı. Araştırmayı yürüten bilim insanları, çalışmanın, artan cep telefonu ve bilgisayar kullanımının günlük hayatı olumsuz etkilediğini kanıtlar nitelikte olduğunu ifade etti.
Yapılan araştırmalara göre, dünya nüfusunun yüzde 50’ye yakını bilgisayar kullanırken, 4,7 milyar insan cep telefonu kullanıcısı.

Android kullananlar dikkat!İlginizi ÇekebilirAndroid kullananlar dikkat!

,

Telefonunuz her an sesinizi kaydediyor olabilir: Tehlikeli virüs geri döndü!İlginizi ÇekebilirTelefonunuz her an sesinizi kaydediyor olabilir: Tehlikeli virüs geri döndü!

AndroidBilimbilim insanıcep telefonuDünyaGoogleson dakikason dakika haberleriTeknoloji

Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

Akıllı telefonlar, tabletler ve bilgisayarlar hayatımızın vazgeçilmezi haline geldi. Ancak bu teknolojik aletleri aşırı ve yanlış kullanmak, sağlık sorunlarına neden oluyor. Özellikle de gözler büyük zarar görüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bülent Doğu, teknolojik cihazların yarattığı hasarları ve korunma yollarını TRT Haber’e anlattı.

Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

Ekrana uzun süre bakmak zararlı 

“Akıllı telefonlara karşı değiliz. Hayatımızın bir parçası olmuş durumda ama akıllı telefonların ve tabletlerin aşırı kullanımının -ki Dünya Sağlık Örgütü bunu günlük 2 saatlik sürenin üzeri olarak belirlemiş- hem yapısal hem de fonksiyonel olarak bazı zararları var. Örnek vermek gerekirse en sık karşılaştığımız problem göz kuruluğu… Bilgisayara, tablete ve akıllı telefonlara sürekli bakmak gözyaşının yeteri kadar salgılanamamasına yol açıyor. Göz kuruluğu, gün sonunda batma, yanma, bulanık görme gibi şikayetlerle bizi rahatsız edebiliyor.” 

 

Gençlerde ve çocuklarda miyop sorunu

“Teknolojik aletler, özellikle gençlerde ve çocuklarda gördüğümüz miyop, yani uzağı görememe problemini tetikler. Uzakdoğu ülkelerinde, teknoloji kullanımının daha yaygın olduğu Singapur, Japonya gibi ülkelerde okul çağındaki çocukların neredeyse yüzde 80-90’ında miyop dediğimiz gözlük kullanmayı getiren uzak görme bozukluğu oluşuyor.” 

Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

Bilgisayara bakma sendromu 

“Bir diğer zarar ise yeni tanımlanan “bilgisayara bakma sendromu” diye nitelendirebileceğimiz problem. Aslında bu özellikle çalışanlarda çok görülüyor. Gözle birlikte vücuda da etki eden göz ağrısına, baş ağrısına, boyun ağrısına, göz kuruluğuna ve bulanık görmeye sebep oluyor.”

Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

Mavi ışığa dikkat

“Monitörlerin ve telefonların ekranındaki ışıklar, dalga boyu bakımından 'mavi ışık' olarak nitelendiriliyor. Bu dalga boyundaki ışıkları, gözümüzün penceresi diyebileceğimiz kornea süzemiyor ve direkt olarak gözün arkasına iletiyor. Mavi ışığa maruz kalmak özellikle geceleri, melatonin dediğimiz uykuya rahat geçmemizi sağlayan hormonun salgılanmasını durduruyor. Beyne gündüz oldu mesajını iletiyor. Böylece beynimiz gündüz formasyonuna geçiyor. Bu da özellikle uykusuzluğa sebep oluyor. Yeni yapılan çalışmalara göre mavi ışık ayrıca gözümüzün arkasında, görmeyi sağlayan görme noktası ya da sarı nokta diye nitelendirilen bölgeye de hasar veriyor. Uzun vadede gözümüzde kalıcı görme arızalarına kadar gidecek problemler yaratabiliyor.” 

 

Işık ayarı dikatli yapılmalı 

“Gözün ışığı algılama düzeyi belli… Dolayısıyla özellikle monitörlerin, telefonların ışıklarını ne çok ne da az olacak şekilde, gözün algılama seviyesi düzeyine ayarlamamız lazım. Çünkü çok olduğu zaman mavi ışığa çok maruz kalıyoruz. Ama çok azalttığımızda da bu sefer gözler zorlandığı için göz ağrısına sebep oluyor. Telefon ışığıyla oda ışığının eşit olacağı bir düzeyi yakalamamız gerekiyor.”

Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

Çocuklar etki altında

“En çok etkilenen grup, gelişme çağındaki çocuklar. Gözün gelişimi en çok 2-4 yaşları arasında oluyor. Vücut gelişimi de en çok ergenlik çağı dediğimiz 12 ile 15-16 yaşları arasında oluyor. Bu çağda hücre artış aktivitesi fazla olduğu için, telefonla fazla ilgilendiklerinde hücre gelişimine zarar verebiliyor. Bu da miyop dediğimiz uzağı görme bozukluğunu tetikleyerek gözlük takmak zorunda kalınabilecek bozukluklara yol açabiliyor.”

Teknolojinin aşırı ve yanlış kullanımı göz sağlığını olumsuz etkiliyor

Gözlük kullanımı arttı

“Uzakdoğu ülkeleri ve ABD gibi teknolojinin yoğun olarak kullanıldığı ülkelerde sürekli araştırmalar yapılıyor. Özellikle çocuklardaki gözlük kullanım oranlarının çok fazla arttığı, hatta bunun bir hastalık gibi değerlendirilebileceği söyleniyor. Amerika’nın en az gözlük kullanılan okulunda bile oran yüzde 61-62. Uzakdoğu’da gözlük kullanımı yüzde 90’a varıyor.” 

Korunma yolları 

“Telefon ya da tableti gözümüze çok yakın tutmamak gerekiyor. Yaklaşık 40-45 santimlik bir mesafe olmalı. Çok yakından tutmak göz ağrısını ve göz kuruluğunu tetikliyor. Bunun dışında tablet ve telefondaki yazı formatlarını, normalin biraz daha üzerinde büyüterek kullanabiliriz. Bu hem okuduğumuzu daha çabuk anlayarak ekran karşısında geçirdiğimiz zamanı kısaltır hem de gözümüzün daha az yorulmasını sağlar.” 

20-20-20 kuralı 

“Tablet, telefon kullanımına 20 dakikada bir ara vermemiz gerekiyor. Ara verdiğimiz zaman 65-70 metre uzaklıktaki bir cisme 20 saniye boyunca sabit bakmamız gerekiyor ki göz kaslarımız gevşesin, dinlensin ve etkileri biraz azalsın. Yansımayı engelleyen cam kaplamalar kullanmak da zararlı etkileri bir miktar azaltabiliyor.” 

Uzun zamandır hayatın içinde olan teknolojiyi kullanmak, artık bir zorunluluk haline geldi. Özellikle iletişim kurarken kullanılan teknolojik aletler, hayatın önemli bir parçası. Teknoloji sayesinde hayat, çok daha kolay. Ancak teknoloji yanlış kullandığında insanlara ve doğaya birçok açıdan zararı da var. Peki, Teknolojinin yanlış kullanımı insanlara ve doğaya nasıl zarar verir?

Hayatın büyük bölümünü oluşturan teknoloji, yanlış kullanıldığı takdirde insan sağlığında ve doğada olumsuz etkiler bırakır. Son yıllarda yapılan araştırmalara göre bilgisayara maruz kalan birçok kişi de göz problemleri ortaya çıkmaya başladı. Bunun yanında teknolojide kullanılan birçok alet, çevrenin kirlenmesine de neden oluyor. Sağlık ve çevre için teknolojinin doğru kullanılması önem arz ediyor.

Teknolojinin Yanlış Kullanımı İnsanlara Nasıl Zarar Verir?

Son 20 yılda dünyada teknoloji konusunda büyük atılımlar var. Hayatın kolaylaşmasını sağlayan teknolojik aletlerin insan üzerinde birçok zararı bulunur. Bu yüzden teknolojinin doğru ve dikkatli kullanılması oldukça önemlidir. Aksi bir durumda ömür boyunca çok büyük problemlerle uğraşılabilir. Teknolojinin insan sağlığına nasıl zarar verdiğine birlikte bakalım.

Görme Problemleri

Teknolojinin yanlış kullanımı sonucunda görme problemleri son dönemlerde çok fazla artmaya başladı. Bunun en büyük nedeni, bilgisayar ve telefon gibi aletlerle uzun süre haşır neşir olunması. En büyük örneği ise çok fazla artış gösteren göz kuruluğu. Bilgisayarlara, telefonlara ve tabletlere sürekli bakmak, bir süre sonra gözyaşının salgılanmamasına yol açar. Bu da ilerleyen zamanlarda gözde batma, yanma gibi problemleri getirir.

Göz sağlığına olumsuz etkisi sadece göz kuruluğundan ibaret değil. Gün içinde saatlerce bilgisayara, telefona bakmak, hipermetrop ve miyop gibi hastalıklara da neden oluyor. Özellikle çocuklar üzerinde bu sorunlar çok arttı. Teknoloji kullanımının yaygın olduğu Uzak Doğu ülkelerinde birçok çocukta miyop hastalığı gözlendi. Buna bağlı olarak çocukların yaklaşık %80 veya %90’ı gözlük kullanmak zorunda kalıyor.

Mavi Işık

Sabahları güneş ışınlarında uyanmayı sağlayan mavi ışıklar bulunur. Bu ışıklar kullanılan aletlerde oldukça fazladır. Mavi ışığa, gün boyunca maruz kalmak kalitesiz bir uykuyu beraberinde getirir. Çünkü mavi ışık uyku sırasında salgılanan hormonlar üzerinde olumsuz bir etkiye sahiptir. Aynı zamanda uykunun verimli geçmesine engel olur. Kişi, kendini sürekli yorgun ve öfkeli hissedebilir.

Boyun Ağrısı

Uzun süre bilgisayar başında oturmak, boyun ağrısına neden olur. Bu problem genellikle bilgisayarla oyun oynayan çocuklarda ve çalışan bireylerde gözlemlenir. Sürekli aynı pozisyonda bilgisayar başında oturmak, telefonu yanlış bir şekilde tutmak problemin en büyük nedenlerindendir. Pozisyon, düzelmediği takdirde boyun ağrısı zaman içinde boyun fıtığı, boyun düzleşmesi gibi sorunlara neden olabilir. Bahsedilen bu hastalıklar, baş ağrısı, vertigo gibi hayat kalitesini etkileyen rahatsızlıklara sebebiyet verir.

Teknoloji Bağımlılığı

Teknolojinin en büyük sorunlarından biri de bağımlılıktır. Özellikle çocukları ve bilgisayar başında çalışan bireyleri etkiler. Kişi, sürekli teknolojik aletlere bakma ihtiyacı duyar. İlerleyen zamanlarda ise teknoloji bağımlılığı ortaya çıkar. Gündelik işlerini yaparken bile sürekli olarak telefona, bilgisayara bakma gibi bağımlılık belirtileri gösterir. Bu durumdan kaynaklı, ilerleyen zamanlarda boyun ve göz problemleri yaşanır.

Sosyal Becerilerde Zorlanma

Sürekli teknolojik aletlere maruz kalmak, sanal dünyaya bağımlı olmayı beraberinde getirir. Böylece çocuklar başta olmak üzere sosyal hayatta sıkıntılar yaşanabilir. Hayatını bilgisayar başında geçiren birçok çocuk hayatında içine kapanık bir tutum sergiler. Yetişkinlerde ise sosyal, siyasal veya kültürel hayattan kopmaya neden olur. Kişiler, sanal dünya dışında başka problemlerle ilgilenmemeye başlayabilir.

Öfke Kontrol Problemi

Öfke kontrol problemi de teknolojinin yanlış kullanılmasıyla birlikte gelir. Sürekli bilgisayar, telefon veya tabletle ilgilenen kişiler, gün boyunca aşırı asabi olabilir. Bu durum, teknolojiyi yanlış kullanmanın doğal bir sonucudur. Çünkü gündelik hayatta sakin bir şekilde yansıtılması gereken duygularını sanal ortamda büyük tepkilerle gösterir.  Bu da sosyal yaşamda çok daha öfkeli olmaya neden olabilir.

Korunma Yolları Nelerdir?

Korunma Yolları Nelerdir?

Teknolojinin bu zararlarından korunmak pek tabi mümkündür. Bu sayede kişiler, teknolojinin ruhsal ve beden sağlığına olan olumsuz etkilerinden kurtulabilir. Çeşitli yollar ve yapılan ayarlamalarla göz ve boyun problemlerine maruz kalmayabilir. Peki, bu korunma yolları nelerdir? Teknolojinin olumsuz sonuçlarından kurtulmak için neler yapılması gerekir?

  • Kullanılan telefon ve bilgisayarları çok yakın tutmamak gerekir. Yaklaşık olarak 40-45 santimetrelik bir mesafe olmalıdır.
  • Tablet ve bilgisayarlardaki yazı formatlarını daha büyük kullanılabilir. Böylece yazıları daha kolay okuyarak teknolojik aletlerde geçirilen süre kısaltılır.
  • Bilgisayar ve telefon gibi aletlerde ışık ayarlarına dikkat edilmeli. Işık, ortamın ışığıyla aynı olacak şekilde ayarlanmalı. Daha yüksek ışığa maruz kalmak mavi ışıktan etkilenilmesine neden olur. Tam tersi, daha az ışık ise görme güçlüğünü ortaya çıkarır. Böylece göz daha fazla yorulur.
  • Telefon ve bilgisayar ışık renkleri daha sıcak tonlara ayarlanabilir. Böylece mavi ışığın olumsuz etkisine maruz kalmak azaltılabilir.
  • 20-20-20 kuralı uygulanabilir. Bu kural, 20 dakikalık bilgisayar veya telefon kullanımından sonra 20 saniye sabit bir noktaya bakılmasıdır. Bu şekilde göz kaslarının gevşemesi sağlanır. Böylece gözler dinlenme fırsatı bulur.
  • Yansımayı engelleyen cam kaplamalar kullanılabilir. Bu yöntemde zararlı etkiler, bir miktar azaltır.
  • Bilgisayar başında çalışırken kısa aralıklarla belirli egzersizler yapılabilir. Bu sayede boyun, sırt ve bel bölgesinin rahatlaması sağlanır.

Teknolojinin Yanlış Kullanımı Doğaya Nasıl Zarar Verir?

Teknolojik aletlerin üretiminde birçok plastik, bakır, alüminyum gibi malzemeler kullanılır. Bu malzemelerin geri dönüşümü sağlanmadığı takdirde doğaya büyük zarar verir. Doğru bir şekilde kullanılmayan teknolojik aletler, doğanın dengesini büyük ölçüde etkiler. Doğanın korunması için bireysel ve toplumsal olarak alınması gereken önlemler vardır. Ancak öncelikle teknolojinin yanlış kullanımının doğaya olan zararlarından bahsetmek gerekir:

  • Eskiyen ve çöpe atılmak istenen monitörler, kurşun, metal gibi ağır maddeler içerir. Bu maddeler havaya karıştığında doğaya ve insan sağlığına zarar verir. Bazı ülkelerde monitör, cep telefonu gibi maddeler ısıtılarak işlem görür. Yapılan bu işlem, zararlı kanserojen maddeleri doğaya salgılar.
  • Biten pillerin geri dönüşüm yerine çöp kutusuna atılması da doğa için büyük bir tehdittir. Çünkü pillerin doğa içinde tamamen kaybolması çok uzun yıllar alır.
  • Tamamen şarj olan telefonların prizde bırakıldığında hala elektrik harcanmaya devam eder. Böylece doğaya radyasyon salgılanması devam eder.

Teknolojinin Yanlış Kullanımından Doğayı Koruma Yolları Nelerdir?

Teknolojinin Yanlış Kullanımından Doğayı Koruma Yolları

Doğayı korumak için hem bireysel hem de toplumsal olarak önlem alınması gerekli vazifelerden biridir. Çünkü çevrenin zararlı etkilere maruz kalması insan, hayvan ve bitki sağlığını tehdit eder. Doğanın korunması için teknolojik araçların düzgün bir şekilde kullanılması önemlidir. Bireysel ve toplumsal olarak alınan önlemlerle teknolojik aletlerin çevreye yarattığı zararı azaltmak mümkündür. Alınabilecek önlemleri aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  • Bozulan, kullanılmayan monitör, buzdolabı, televizyon gibi ürünler çöp kutusuna atılmamalıdır. Bu aletler, hurdacıya verilebilir. Böylece sağlıklı bir şekilde geri dönüşümü yapılır.
  • Biten piller, kesinlikle geri dönüşüm kutularına atılmalıdır. Yeni ürünler için kullanıma hazır hale gelmesi ancak bu şekilde sağlanır.
  • Telefon ve bilgisayarlar şarj olduğunda fişten çekilmelidir.
  • Devletler, eskiyen elektronik eşyaların imhasını sağlayabilir.
  • Sabah saatlerinde evdeki lambalar, yakılmamalıdır. Bu sayede oluşan radyoaktif dalgaların etkisi azaltılabilir.
  • Mutfakta kullanılan su ısıtıcısı, fırın gibi teknolojik aletler kullanılmadığı takdirde fişten çıkartılmalıdır.

Teknolojik ürünler, yanlış kullanıldığı takdirde hem insan sağlığına hem de doğal yaşama kötü etkiler bırakır. Bu yüzden teknoloji kullanımına önem verilmesi gerekir. Aksi takdirde ruhani ve bedenen birçok rahatsızlığa maruz kalınabilir. Doğal yaşamın etkilenmesi de sağlık açısından önemlidir. Yetişen sebze ve meyvelerin radyasyondan uzak büyümesi, insan ve hayvan sağlığı için önemlidir. Ancak dikkat edilmediği takdirde uzun vadede doğa ve insan için olumsuz durumlar yaşanacaktır. Bu yüzden yaşam ve sağlık için teknolojik aletleri doğru bir şekilde kullanmak öğrenilmelidir. Aksi takdirde gelecek nesiller büyük sıkıntılarla baş etmek zorunda kalacaktır.

kaynağı değiştir]

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası