istanbul da en çok yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir / Türkiye'nin en çok ürettiği tarım ürünleri - Dünya Gazetesi

Istanbul Da En Çok Yetiştirilen Tarım Ürünleri Nelerdir

istanbul da en çok yetiştirilen tarım ürünleri nelerdir

kaynağı değiştir]

Türkiye ceviz üretimi yıllara göre dalgalanmalar gösterir; ton, , , ton. Türkiye cevizin ana vatanlarından biri olması, ağaç varlığı fazla olmasına karşın ihtiyacını kendi karşılamakta zorlanmaktadır. Son yıllarda desteklerle birlikte kaplama ceviz bahçeleri artmıştır. Türkiye yılında ton ceviz tüketirken bu rakam yılında tona ulaşmıştır. 'larda ceviz ihracatı yapan Türkiye ceviz ithal eder hale gelmiştir. 'de ton olan ithalat, yılında tona düşmüştür. Türkiye yılına göre üretimde dünya 4. konumdadır; Çin: ton, İran , ABD ton, Türkiye ton. Türkiye'de Kaman, Şebinkarahisar, Kemah, Niksar, Erzincan, Göynük, Bitlis, Adilcevaz, Kahramanmaraş ve Ermenek gibi yerler ürettikleri cevizle ön plana çıkmaktadır.[11]

Kivi[değiştir kaynağı değiştir]

Ana madde: Türkiye'deki iklim çeşitleri

Türkiye orta kuşak ülkesi olduğu için iklim özellikleri farklılıklar gösterir. Doğu Anadolu Bölgesi'nde karasal iklim, İç Anadolu Bölgesi'nde step iklimi, ve bölge adına göre isimlendirilmiş Akdeniz iklimi ve Karadeniz iklimi bölgelerde hakim olan doğal faktörlerdir. Karadeniz bölgesi en çok yağış alan bölgedir. Özellikle Doğu Karadeniz ayrımında olan Rize şehri, yıllık ortalama yağış miktarında ilk sıradadır. Karadeniz ikliminde her mevsimin yağışlı olmasında dolayı bu bölgenin yağış rejimi düzenlidir. Bu bölgede en fazla Fındık, çay, mısır ve tütün yetişir. Ayrıca kışların ılık geçmesinden dolayı dağların bakı durumuna paralel olarak güney yamaçlarda turunçgil de yetiştirilir. Akdeniz bölgesinde ise kışlar yağışlı yazlar ise sıcak ve nemli geçmektedir. Bu bölgenin yağış rejimi düzensizdir. Genellikle kış ılıklığı isteyen zeytin ve turunçgiller bu bölgede yetiştirilmektedir. Türkiye kuzeyden ve güneyden yüksek sıra dağlara sahip olduğu için dağların bakımı durumu da tarımı etkilemektedir. Türkiye'de ve Kuzey Yarımküre'deki tüm dağların güney yamaçları bakı etkisindedir. Bakı etkisinde olan bölümlerde sıcaklık ve nem yüksektir. Bu yamaçlar, tarım ürünleri yetiştirmek için kuzey yamaçlara göre daha idealdir. İç Anadolu bölgesi ise nem ve sıcaklık açısından yetersizdir. Bu bölgedeki Tuz golü ve çevresindeki iller oldukça az yağış almaktadır. En fazla yağışı sonbaharda alan bu bölgenin yağış rejimi de düzensizdir. Düşük sıcaklara dayanıklı olan elma ve üzüm gibi ürünler iç kesimlerde yetiştirilen tarımsal ürünlere örnek verilebilir. Ayrıca İç kesimlerdeki tarımsal üretim alüvyal ovalarda ve vadilerde yoğunlaşmıştır.

Yerşekilleri[değiştir

İstanbul'un verimli toprağı

Dünyada tarım alanları giderek azalıyor. Gıdaya erişim ise giderek güçleşiyor.

Köyden kente göç, küreselleşme ile değişen iş kolları ve tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi yada imara açılması gibi sebepler

Bu durumdan etkilenen kentlerden biri de 16 milyonluk nüfusu ile megakent İstanbul. Trafiği ve kalabalık nüfusuna rağmen İstanbul'un bir de görünmeyen yüzü var.

Toprağı verimli metropol

Metropol olarak bildiğimiz İstanbul’un da tarıma katkısı büyük. İstanbul, kanola üretiminde Türkiye'de 2. sırada, ayçiçek üretiminde de sırada yer alıyor. 16 milyon nüfusu ile Türkiye’nin en kalabalık şehri İstanbul'un yüzde 44,4'ü orman ve kentte şimdilik 4 bin kayıtlı çiftçi var.

Hedef, boş arazilerin tarımda değerlendirilmesi ve kayıt altına alınacak çiftçi sayısını 5 bine çıkarmak.

En fazla çiftçi Silivri'de

Kentte en çok kayıtlı çiftçi Silivri'de bulunuyor. Onu Çatalca ve Arnavutköy takip ediyor.

İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, "Yüzde 44’ü orman bu şehrin. Yüzde 16’sı tarım, yüzde 1’i mera alanı sadece yüzde 37’sinde yerleşim var sanılanın aksine. Bu da birçok ürünün üretiminde bizi ön sıralara taşıyor. Yaklaşık olarak 88 bin hektarlık alanın 76 bin hektarını bilfiil üretimde kullanıyoruz. Yaklaşık olarak 18 ilçemizde tarımsal üretim var. Burada ayçiçeği, kanola, arpa, buğday gibi hububat, kesme çiçekçilik, örtü altı sebzeciliği ve meyvecilik yapılıyor" diyor.

Hayvancılık da adından söz ettiriyor

İstanbul aynı zamanda hayvancılık kenti. Manda varlığında Türkiye'de 3'ncü sırada. Türkiye'nin en büyük balıkçılık filosu yine bu kentte. bin büyükbaş, bin küçükbaş megakentte besleniyor.

2 kıtaya kurulu metropolde birim alandan alınan verim de yüksek. Hektar başına arpa ve buğday verimi , ayçiçeği verimi ise kilogramlarda.

Pek bilinmese de kentte çeltik üretimi de yapılıyor.

Geçen yıl İstanbul'daki çiftçilere yaklaşık 83 milyon lira destek sağlandı.

Kısa zaman içinde de 2 buçuk milyon fide dağıtımı da bedelsiz olarak gerçekleşecek.

"Toprağımız çok şükür verimli"

Didem Aslan İstanbul’da 4 bin kayıtlı çiftçiden biri. Genç yaşında tarıma yöneldi. Baba mesleğini devam ettiriyor.

O yüzden üniversitede de ziraat mühendisliğini seçti.

Çiftçi ve ziraat mühendisi Didem Aslan, "Burada biz yeşillik üretimi yapıyoruz. Tere, roka, maydanoz, semizotu, karalahana, pazı kıvırcık… Bunların üretimini yapıp burada pazarlarda, manavlarda ya da İstanbul haline aktarma yapıyoruz. Toprağımız çok şükür verimli. Verimliliği, sürdürülebilirliği devam ettirmek açısından organik hayvan gübresi leonardit gübre gibi üretime değer katan ne varsa onları kullanmaya değerlendirmeye çalışıyoruz" diyor.

İstanbul'da topraksız tarım

Oldu ailesi de İstanbul'da modern tarımla uğraşıyor. Topraksız çilek üretimi ile birim alandan aldıkları verim daha da arttı. Hasadı müşteriler yapıyor.

Çiftçi Ünal Oldu, "Dönümden ortalama yıllık 10 ton civarı ürün alabiliyorsunuz bu bölgede. Bizim mevsimsel şartlarımızda, İstanbul bölgesinde. Biz burada ürünümüzü satış şekli olarak kendin topla şeklinde satıyoruz. İnsanlar aileleriyle, çocuklarıyla birlikte gelip burada ürününün hasadını kendi yapıp ücretini ödeyerek alıp gidebiliyorlar" sözleriyle çalışmalarını anlattı.

En çok kanola ekiliyor

Verimli topraklara en fazla kanola ekimi yapılıyor. Çiftçiler ekonomik getirisi ve yüksek yağ kapasitesi yüzünden kanolayı tercih ediyor. Üstelik kanola, ayçiçeğine de alternatif.

Kanola üreticisi Fatih Avcı, bir çocuğa bakar gibi mahsullerine baktıklarını söyledi. "Çatalca’da genellikle arpa, buğday, ayçiçek, kanola, kuru tarım mahsulleri yetişiyor. Gördüğünüz tarlada da kanola ekili bu sene. Kanolamızın durumu iyi. Bu sene maliyetlerimiz biraz yüksek ama onlarda hasat zamanı telafi edilir diye düşünüyoruz. Bir çocuğa bakar gibi mahsullerimize bakıyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. Allah da bize verdiği sürece bu memlekette her zaman ürün yetiştireceğiz. Boş arazi konusunda öyle bir sıkıntı yok. Bize yeter ki boş arazi olsun hatta meraları bile sürün deseler biz gelelim sürelim ekelim. Yeter ki bize yer göstersinler" açıklamasını yaptı.

Dünyanın ve Türkiye'nin önemli pazarı İstanbul aynı zamanda bir tarım kenti.

bin dekar alan üzerinde yetiştirilen çok sayıda ürün piyasaya sürülüyor.

Kamera: Mustafa Oğuz
Dron: Sefa Bakış
Kurgu: Ufuk Özenateş

kaynağı değiştir]

Karasal iklim bölgelerinde yetişen meyve türüdür. Üzümün ardından en çok yetiştirilen meyve türlerinden biridir. Çiçek açma dönemlerinde sıcaklığın düşmesi üretimi olumsuz anlamda etkilemektedir. Türkiye'de en fazla İç Anadolu Bölgesi'nde yetiştirilmektedir. Şehir bazında ise Niğde, Nevşehir ve Konya'daki üretimi fazladır. Orta Karadeniz'de Amasya şehri ön plana çıkarken, Göller Yöresi'nde ise Isparta ön plandadır. Yetiştirilen elmanın bir kısmı ihraç edilir.

Üzüm[değiştir

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası