10 sınıf fizik bir iletkenin direnci / Page 2 - Fizik 10 | 1. Ünite

10 Sınıf Fizik Bir Iletkenin Direnci

10 sınıf fizik bir iletkenin direnci

Direnç bir elektrik devresinde, elektrik akımına yani yük akışına karşı konulmasıdır. Uçlarında potansiyel fark olan bir iletkenin içinde, bir uçtan diğer uca hareket eden bir elektron dirençle karşılaşır. Çünkü elektron bir doğru boyunca hareket etmez, iletkenin içindeki atomlarla defalarca çarpışır, zigzag bir yol izler. Elektronların hareketi işte bu çarpışmalardan dolayı engellenir. İletkenin uçları arasındaki gerilim yüklerin hareketini desteklerken, direnç engeller. Bir uçtan diğer uca birim zamanda geçen yük miktarı (akım), bu iki büyüklüğün birleşen etkisinin sonucudur. Direnç türetilmiş ve skaler bir büyüklüktür, R simgesiyle gösterilir, SI birimi Ω (ohm)&#;dur. Bu birimin ismi, elektrik alanında önemli katkılar yapmış olan Alman bilim insanı Georg Simon Ohm onuruna verilmiştir.

Devre elemanının kendisine direnç (rezistör) dendiği gibi, daha genel olarak bir devre elemanının elektrik akımını geçirmeye direnme miktarına da aynı isim verilir. Direnç bir kuvvet değildir, (öyle olsa biriminin Newton olması gerekirdi.)

Direnç devre elemanı

Yukarıdaki resimde devre elemanı olan bir direnç gösteriliyor. İki ucunda devreye bağlanan iletken teller var. Gövdesindeki renkler (sarı, mor, kırmızı ve altın rengi) direncin kaç ohmluk olduğunu belirtiyor.

Direnç devre sembolü (simgesi)

Elektrikle ilgili gösterimlerde direnci genellikle yukarıdaki gibi bir zigzag sembolüyle gösteririz.

Direnç nelere bağlıdır?

Direnç temel olarak üç değişkene bağlıdır. Bunların ilki malzemenin özdirencidir. Diğer iki değişken telin geometrisine bağlıdır: malzemenin uzunluğu veya boyudur ve malzemenin kesit alanıdır. Direncin formülü (matematiksel modeli) şöyledir:

R = \rho\frac{L}{A}

R: direnç,

L: malzemenin boyu,

A: malzemenin kesit alanıdır.

Malzemenin özdirenci ve uzunluğu dirençle doğru orantılıdır, özdirenç ve uzunluk arttıkça direnç de artar. Malzemenin kesit alanı dirençle ters orantılıdır, kesit alan büyüdükçe direnç azalır.

Direnç nelere bağlıdır

Yukarıdaki resimde direncin telin geometrisi ve yapıldığı malzemeye göre nasıl değiştiği gösteriliyor. Telin direnci PHET Simülasyonuyla bu ilişkileri kendiniz görebilirsiniz.

Özdirenç nedir? Öziletkenlik nedir?

Özdirenç ya da özdirenç katsayısı, bir malzemenin boyu 1 metre, kesit alanı 1 metrekare olduğundaki direncine verilen addır. ρ simgesiyle gösterilir ve birimi Ωm (ohm x m2 / m) dir. Özdirenç maddenin (malzemenin) ayırt edici bir özelliğidir. Yani her malzemenin özdirenci farklıdır. Ayrıca özdirenç sıcaklığa bağlı olarak değişir. Direnç de özdirence bağlı olduğu için, o da sıcaklığa bağlıdır, dolayısıyla o da sıcaklığa bağlı olarak değişir.

Öziletkenlik (iletkenlik de denir) veya öziletkenlik katsayısı (iletkenlik katsayısı da denir), özdirencin bire bölünmesi olarak tanımlanır. Öziletkenlik σ simgesiyle gösterilir, birimi Ω-1m-1 (1/Ωm) dir.

\sigma = \frac{1}{\rho}

Aşağıdaki tabloda bazı maddelerin 20 °C sıcaklıkta, özdirenç ve öziletkenlik katsayıları gösteriliyor.

MalzemeÖzdirenç (Ωm)
Gümüş1,59 x 10-8
Bakır1,72 x 10-8
Altın2,2 x 10-8
Alüminyum2,65 x 10-8
Tungsten5,6 x 10-8
Demir10 x 10-8
Platin11 x 10-8
Kurşun22 x 10-8
Nikrom x 10-8
Karbon3,5 x 10-5
Cam1 x 109
Kauçuk1013

Tabloda gördüğünüz gibi özdirenç katsayıları geniş bir aralığa yayılmıştır. Özdirenci küçük olan malzemeler yük akışına daha az direndikleri için iletkendirler. Son iki satırdaki cam ve kauçuk için özdirenç değerlerinin ne kadar yüksek olduğuna dikkat edin; bu maddeler yalıtkandır. Dirençle özdirenç arasındaki ilişki, kütle ile özkütle arasındaki ilişkiye benzer. Nasıl kütle bir cismin özelliği, özkütle cismin yapıldığı maddenin özelliğiyse; direnç de belli bir şekli, uzunluğu ve boyu olan bir cismin (telin örneğin) özelliği, özdirenç ise bu cismin yapıldığı maddenin (ya da malzemenin) özelliğidir.

Reosta veya Değiştirilebilir direnç nedir?

Reostayı değiştirilebilir direnç anlamına gelir. Reostayı kullanarak devreden geçen akımı kontrol etmek yani artırmak ya da azaltmak mümkün hale geliyor.

Direncin malzemenin uzunluğuna bağlı olduğunu bildiğimize göre, bu özelliği kullanarak direncin değerini değiştirebiliriz. Reosta veya değiştirilebilir direnç denen devre elemanları tam olarak bu amaçla tasarlanmıştır.

Değiştirilebilir  veya ayarlanabilir dirençte bir kolu kaydırarak kullanılan malzemenin uzunluğunu değiştirebilirsiniz. Böylece direncin değerini de değiştirmiş olursunuz.

Aşağıdaki resimde laboratuvarda kullandığımız bir reosta gösteriliyor. Mavi dış çerçevenin içinde sarılmış tellerden oluşan direnci sağlayan kısım var. Bunun üstündeki siyah tutacağı sağa kaydırırsanız direnci azaltabiliyorsunuz, sola kaydırırsanız artırabiliyorsunuz.

Reosta nedir: değiştirilebilir (ayarlanabilir) direnç

Ama sorularda fotoğraf değil simge ile karşılaşacaksınız. Aşağıdaki resimde ise elektrik devreleri çizimlerinde kullanılan reosta sembolü gösteriliyor. Okun bulunduğu yeri değiştirirseniz, malzemenin uzunluğunu, dolayısıyla direncini değiştirebiliyorsunuz.
Değişken direnç reosta devre sembolü (simgesi)

Direnç nasıl ölçülür?

Direnç ohmmetre ile ölçülür. Ohmmetreler dijital ya da analog olabilir. Ama aslında elektrik ve elektronikle uğraşanlar genellikle multimetre (çoklu ölçer) denen akım, voltaj, sığa ve direnci ölçebilen cihazlar kullanırlar.

Direnç nasıl ölçülür? Ohmmetre veya multimetre ile

Yukarıdaki resimde bir multimetre ohmmetre olarak kullanılmak üzere ayarlanmış. Ortadaki döndürülen yuvarlak düğmenin Ω simgesine getirildiğine dikkat edin.

Direnç ne işe yarar?

Direnci elektrik devrelerinde akımı ve gerilimi kontrol etmek için kullanırız. Ohm Kanunu&#;unda bunun nasıl yapıldığını ayrıntılı olarak öğreneceksiniz. Akımı kontrol edebilirseniz, çok ilginç şeyler yapabilirsiniz. Örneğin, akımın geçmesi durumuna 1, geçmemesi durumuna 0 diyerek, ikili sayı sistemi oluşturabilirsiniz. Bilgisayarların temeli tam olarak bu ilkeye dayanır. Ayrıca yüksek özdirençli malzemeleri kullanarak elektrikli ocaklar, UFO gibi ısıtıcılar ve filamanlı ampul gibi aydınlatma araçları da icat edilmiştir.

Direnç ne işe yarar? Tungsten filamanlı ampul

Yukarıdaki resimde tungsten filamanlı bir ampul görülüyor. Tungsten tel boyu uzasın diye sarmal şeklinde defalarca sarılmış. Boyu uzayınca direnci artıyor, ısındığı için de ışık yayıyor. Thomas Edison ampulde kullanmak için tungsteni bulana kadar binlerce farklı mazlemeyi denemiş.

Eğer direnci sıfırlayabilirseniz daha da ilginç araçlar üretebilirsiniz. Süperiletkenlik konusundaki araştırmalar direnci sıfır olan malzemeleri üretmeyi amaçlıyor. Süperiletken malzemelerle raylara dokunmayan hızlı trenler üretilebilir. Daha da önemlisi elektrik enerjisinin santrallerden şehirlere iletimindeki verim artırılabilir.

Direnç hesaplama örnek soru

Şekilde aynı maddeden yapılmış X ve Y telleri gösterilmiştir. X telinin uzunluğu 3L, yarıçapı r; Y telinin uzunluğu L, yarıçapı 3r&#;dir. Buna göre X telinin direncinin, Y telinin direncine oranı (RX / RY) kaçtır?

Direnç soru 1

Cevap:

Direncin tanımından X ve Y telleri için hesaplamamızı yapıp oranlayabiliriz:

R = \rho \frac{L}{A}
R_X = \rho \frac{3L}{(r)^2}
R_Y = \rho \frac{L}{(3r)^2} = \rho \frac{L}{9r^2}
\frac{R_X}{R_Y} = \frac{\rho \frac{3L}{r^2}}{\rho \frac{L}{9r^2}}
\frac{R_X}{R_Y} = \frac{3}{\frac{1}{9}} = 3 \times 9 = 27

Uzunluk ve kesit alanın direncin üstünde önemli bir etkisi olduğunu görüyoruz.

Direnç ile ilgili kazanımlar

Elektrik akımı, direnç ve potansiyel farkı kavramlarını açıklar.

Katı bir iletkenin direncinin bağlı olduğu değişkenleri analiz eder.

  • Deney veya simülasyonlardan yararlanarak değişkenler arasındaki ilişkiyi belirlemeleri ve matematiksel modeli çıkarmaları sağlanır. Matematiksel hesaplamalara girilmez.
  • İletken direncinin sıcaklığa bağlı değişimine ve renk kodlarıyla direnç okuma işlemlerine girilmez.

Kaynaklar

Engineering Toolbox

< Potansiyel fark nedir?   Sınıf Elektrik   Ohm Kanunu >
lan noktadan, potansiyeli düşük olan noktaya doğrudur. Elektrik akımının yönü, pozitif (+) yüklerin hareket yönü olarak veya elektron hareketinin zıt yönünde kabul edilir. İletken metallerde elektrik akımı, serbest hareket edebilen elektronlarla sağlanır.

 

Bir İletkenin Direnci

Bir iletkenin, yük akışına (metallerin ise elektron akışına) karşı koymasına direnç funduszeue.info iletkenin direnci:
1. Uzunluğu (l) ile doğru orantılıdır.
2. Kesit alanı (A) ile ters orantılıdır.
3. Öz direnci (ρρ) ile doğru orantılıdır.
Buna göre direnç :
R=ρ⋅ℓAR=ρ⋅ℓA
Burada (ρρ) öz dirençtir. Kesiti 1m2 olan bir iletkenin, bir birim boyunun (1m) direncine, öz direnç denir. Maddenin cinsini ifade eder. Birim tablosu aşağıdaki gibidir.

İsimUzunlukKesitÖz DirençDirenç
Sembol

ℓℓ

AA

ρρ

RR

Birimmm2

Ω⋅mΩ⋅m

Ohm⋅mOhm⋅m

ΩΩ

Ohm

Not: Öz direncin tersine elektriksel iletkenlik denir. Gümüş, bakır ve altın, iletkenliği en yüksek metallerdir. Ancak gümüş ve altın pahalı olduğundan, iletken olarak en çok bakır kullanılmaktadır.

Direncin Sıcaklıkla Değişimi

direnc4

Bir elektrik devresindeki devre elemanları, elektrik akımının etkisiyle veya dış etkilerle ısınırsa dirençleri artar ve devreden geçen akım şiddeti zamanla azalır.
Bir iletkenin direnci sıcaklıkla;
ΔR=R0⋅α⋅ΔTΔR=R0⋅α⋅ΔT
kadar değişir. Bu durumda iletkenin direncinin sıcaklığa bağlı ifadesi
R=R0+R0⋅α⋅ΔTR=R0+R0⋅α⋅ΔT
eşitliğiyle verilir. Burada, R0 iletkenin T0 sıcaklıktaki direnci; ααise direncin sıcakIıkla değişim katsayısıdır. (birimi 1/°C)
Not: Metaller soğutulursa dirençleri azalıfunduszeue.info sıfır (0°K = °C) sıcaklıkta bazı metaller süper iletken hale gelir. (Alüminyum, kalay, kurşun, çinko gibi)

 

Ohm Kanunu

Bir iletkenin iki ucu arasındaki gerilimin (potansiyel farkının) iletkenden geçen akım şiddetine oranı sabittir. Bu sabit değere, elektriksel direnç ya da direnç denir.
Buna göre bir iletkenin direnci:
R=ViR=Vi
ile verilir. Bu oranı ilk defa George Simon Ohm ( ) bulduğu için bu bağıntıya Ohm Kanunu denmiştir.

 

Potansiyel Fark (v)Akım Şiddeti (i)Direnç (R)
Volt (v)Amper (A)Ohm (ΩΩ)

 

Dirençler elektrik devrelerinde,
direnc1

şeklinde gösterilir.

Değişken (ayarlanabilen) dirençlere Reosta denir. Reosta sürgüsü 1 yönünde hareket ettirilirken devrenin toplam direnci azalır. Üretecin emk değeri sabit ve direnç ile akım ters orantılı olduğundan devrede dolaşan akım şiddeti ve dolayısıyla lambanın parlaklığı artar.

elkakim2

Akım Şiddetinin ve Potansiyel Farkının Ölçülmesi

direnc3

Elektrik akım şiddeti Ampermetre ile, iki nokta arasındaki potansiyel fark ise Voltmetre ile ölçülür. İki ucu arasındaki potansiyel farkı ve üzerinden geçen akım şiddeti bilinen bir devre elemanının direnci de Ohm Kanununa göre bulunabilir. Bir devre direnci Ohmmetre denen bir cihazla da ölçülebilir.

 

Ampermetre devreye seri bağlanır. Devre akımını etkilememesi için, ampermetrenin direncinin çok küçük (mümkünse sıfıra yakın) olması gerekir. Bu nedenle Ampermetrenin direnci ihmal edilir.

 

Voltmetre ise potansiyel farkı ölçülecek noktalar arasına paralel olarak bağlanır. Üzerinden akım geçmemesi için direncinin çok büyük olması gerekir.

Dirençlerin Bağlanması

Elektrik devrelerinde dirençleri seri ya da paralel bağlayarak, uygulamada ve teoride bazı kolaylıklar sağlanır. Birden çok direncin yaptığı etkiyi tek başına yapabilen dirence eşdeğer direnç denir.

1. Dirençlerin Seri Bağlanması
direnc5

Dirençlerin aynı akım yolu üzerinde olacak şekilde uç uca eklenmeleriyle oluşan bağlanma şeklidir. Şekildeki R1 ve R2 dirençleri seri bağlanmıştır. A ampermetresinden geçen akım, R1 ve R dirençlerinden aynen geçer. Buna göre seri bağlı dirençlerden geçen akımlar birbirine eşittir.

– i=i1=i2=…i=i1=i2=…

Dirençlerin uçları arasındaki potansiyel fark sistemi besleyen üretecin gerilimine eşittir.

– V=V1+V2+…V=V1+V2+…

Devrenin eşdeğer direnci, direnç büyüklüklerinin aritmetik toplamına eşittir.

– Res=R1+R2+…Res=R1+R2+…

Not: Seri bağlı direnlerin uçları arasındaki gerilim dirençlerin büyüklükleri ile doğru orantılıdır.

Dirençlerin Paralel Bağlanması

direnc6

İki yada daha fazla direncin, birer uçlarının kendi aralarında birleştirilmeleri ile oluşan bağlama şeklidir. Üreteçten çıkan ana kol akımı, düğüm noktasında (K bağlantı noktasında) direnç sayısı kadar kola ayrıIır. Bu durumda paralel bağlı dirençlerde;
Ana koldan gelen akım paralel bağlı dirençler üzerinden geçerken, direncin büyüklüğüyle ters orantılı olarak dağılır. Böylece dirençler üzerinden geçen akımların toplamı, ana koldan geçen akıma eşit olur:

– i=i1+i2+…i=i1+i2+…

Dirençlerin ve üreteçlerin birer uçları aynı noktaya bağlı olduğundan paralel kolların gerilimi üretecin gerilimine eşittir.

– V=V1=V2=…V=V1=V2=…

Devrenin eşdeğer direnci;

1Res=1R1+1R2+…1Res=1R1+1R2+…

Yukarıdaki bağıntıdan paralel bağlı iki direnç için;

Res=R1⋅R2R1+R2Res=R1⋅R2R1+R2

Not: n tane özdeş direnç paralel bağlı ise;

Res=Rn

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası