19 kişilik servis oturma planı / Taşımalı Eğitim Formları

19 Kişilik Servis Oturma Planı

19 kişilik servis oturma planı

TESİS İÇİ SALGIN TEDBİR PLANI

Covid

  1. AMAÇ VE KAPSAM

İş bu plan taslak olarak hazırlanmış olup, otel içinde faaliyette bulunulan birimlere göre ( spor salonu, spa, restoran) işletme tarafından düzenlenmelidir. Bu plan, ilçemizde faaliyet gösteren Turizm işletme belgeli konaklama tesisimizin faaliyetlerini güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmesi amacıyla, T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından 02 Haziran tarihli ve sayılı genelgesine istinaden Turizm belgeli konaklama tesislerinde aşağıda belirtilen önlemlerin alınması ve sürekliliğin sağlanması amacıyla taslak olarak oluşturulan “Tesis İçi Salgın Tedbir Planı” kapsamında uygulanacak standartlar ve tedbirleri içermektedir.

a. Tesis Adı YOL-İŞ HOLİDAY OTEL ADANA

  1. Tesisin korona virüs sorumlusu/sorumlularının Adı Soyadı / İletişim Bilgileri (24 saat süre esasına göre belirlenmelidir. EK 18)

I. ERHAN YALKIN / 64 81

II. CUMALİ AĞAR / 65 71

III. BERRİN GÜL / 20 71

IV. ZAFER SEVGEN / 50 55

funduszeue.info YILMAZ / 82 49

  1. “Tesis İçi Salgın Tedbir Planı” kapsamında, uyulması gereken kurallar, tesiste personel ve misafirlerin kolaylıkla görebileceği alanlarda ve misafir odalarında bulundurulur. Ayrıca plan tesisin internet sitesinde yayımlanır.
  2. Tesiste yer alan ortak alanlar için aşağıdaki kapasite planı hazırlanmıştır (1 Kişi /4 m² olacak şekilde)

TESİS İÇİ BÖLÜM/ALAN ADI

SALON KAPASİTE

MAXİMUM

MİSAFİR SAYISI

MAXİMUM GÖREVLİ PERSONEL SAYISI

SARUS RESTAURANT (U DÜZENİ)

18

8

1

SARUS RESTAURANT (SINIF DÜZENİ)

40

10

1

SARUS RESTAURANT (SİNEMA DÜZENİ)

50

10

1

ADANUS RESTAURANT

20

10

1

CEYHAN BALO SALUNU (SİNEMA DÜZENİ)

40

2

CEYHAN BALO SALUNU (SINIF DÜZENİ)

70

40

2

CEYHAN BALO SALUNU

TOPLANTI KINA ÇEŞİTLİ ETKİNLİK

40

2

CAFE

60

3

  1. Hijyen ve temizlik tedbirleri başta olmak üzere her bir alan için alınan/uygulanan tedbirlere ilişkin günlük izleme formları hazırlanır. (Ek)
  2. Konaklamaya gelen misafirlerin hem diğer misafirlerle hem de tesis personeliyle fiziksel temasını

azaltmak amacıyla tesisin ortak kullanım alanları için mesafe planları hazırlanır, koridorların/alanların gidiş/dönüş yönlü olacak şekilde gerekli yer işaretlemeleri yapılır.

  1. Tesiste bulunan ortak kullanım alanlarında mesafeye yönelik yer işaretlemeleri, bu alanların çalışma saatleri, çalışma usulleri (randevu, sıra usulü vb.), her kullanım sonrası uygulanması gereken temizlik, dezenfekte ve havalandırma işlemleri ve bu işlemlerin süresi, temizlik/dezenfekte/havalandırma işlemleri sonrasında yeni misafirin kabulü için beklenilecek süreye yönelik planlamalar yapılır. (Ek11)

Resepsiyon Alanı Çalışma Planı

Çalışma Saatleri

24 Saat

Çalışma Usulleri (Randevu, Sıra vb.)

REZERVASYON

Kullanım Sonrası Temizlik Çalışmaları

Misafir tarafından temas edilen her malzemenin 80 derece alkol içeren malzemeler ile silinmesi

Dezenfekte, Havalandırma İşlemleri ve Süresi

Misafir çıkış ve girişinden sonra 15 dakika doğal havalandırma

Temizlik Sonrası Yeni Misafir Kabulü İçin Beklenecek Süre

30 Dakika

  1. Tesislerdeki ortak kullanım alanlarında el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulur.
  2. Revir/sağlık birimi bulundurması zorunlu olan işletmelerde, personelin tam zamanlı olarak görev yapmaları sağlanır.
  1. Konaklayan misafirlerin kayıtları (isim-soy isim, adres, iletişim, pasaport bilgileri, son 14 gün içerisinde bulunduğu ülkeler ve konaklaması sonrasında ülke içerisindeki seyahat planı) tam ve düzenli şekilde tutulur. (Ek15)
  2. Misafirlere, tesise girişleri esnasında check-in işlemi ardından, tesisin Covid küresel salgını ile ilgili almış olduğu önlemler anlatılır, değişen konsept, tatil anlayışı ve kendilerinden beklenen uygulamalar hakkında bilgi verilir.
  3. Ön büro çalışanları fiziksel mesafeye uygun çalışır, giriş ve çıkış anlarında resepsiyon önündeki yoğunluk engellenir.
  1. Oda kartı veya anahtarı, havlu kartı, kalem, resepsiyon zili vb. ekipmanların kullanım tekrarı olması durumunda dezenfeksiyonu yapılır, uygun şekilde muhafazası sağlanır.
  2. Ödemeler mümkün olduğunca temassız olarak gerçekleştirilir.
  3. Bellboylar bagaj taşıma esnasında kişisel koruyucu önlemler (eldiven, maske, siper maske vb.) kullanır.
  4. Vaka sayısı yüksek ülkelerde bulunan misafir tespit edilmesi durumunda yönetim ve departman müdürleri bilgilendirilir.
  5. Ateşi yüksek ( 38 ℃) olan misafire maske takılarak varsa doktor ofisine veya ilgili sağlık kuruluşuna başvurması sağlanır.
  6. Ön büro deski gün içerisinde sık sık dezenfekte edilir.
  7. Tesise santral aracılığı ile ulaşan misafirlere Covid vb. salgın hastalıklardan korunma konusunda alınan önlemler ve uygulamalar ile ilgili bilgi verilir.
  1. Personel girişinde, dezenfeksiyon paspasları ve el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulur.
  2. Personelin tesise giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri termal sensörlerle ya da temassız ateş ölçerlerle yapılarak, bu veriler günlük olarak kayıt altına alınır ve en az 14 gün süreyle saklanır. (Ek12)
  3. Tüm personel, çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipman kullanır.
  4. Personel kıyafetlerinin günlük temizliği ve hijyeni sağlanır.
  5. Aynı vardiyada mümkün olduğunca aynı personelin çalıştırılmasına özen gösterilir.
  6. Tesis bünyesinde görev alan personele işletmede uygulanacak plan, hijyenik malzeme ve koruyucu ekipmanların kullanımı konusunda periyodik temel eğitimler verilir. Söz konusu eğitimler mesafe kurallarına uygun ortamda mümkünse uzaktan eğitim (e-eğitim) metoduyla gerçekleştirilir.
  1. Personelin gün içerisinde çalıştığı hizmet alanı , saati ve süresini gösterecek şekilde kayıt tutulur. (Ek14)
  2. Tesislerde görevli personelin duş-tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanları mesafe koşullarına göre düzenlenir ve bu alanların kapasitesi belirlenerek görünür yere asılır.
  3. Personel kullanım alanlarının temizliği ve kurallara uygun şekilde dezenfeksiyonu düzenli olarak sağlanır. Ayrıca buralarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulundurulur.
  4. Tesislerde işe yeni alınacak ya da mevcut personelin işe başlayışı yapılmadan önce, koronavirüs açısından sorgulaması yapılır. Ayrıca personelin işe kabul şartlarında Milli Eğitim Bakanlığı veya hijyen eğitimi verme yetkisi olan firmalardan “Hijyen Eğitimi Sertifikası”na sahip olma kriteri de dikkate alınır. Mevcut çalışan personelin tarihinden itibaren en geç 1 ay içerisinde uzaktan eğitim (e- eğitim) metoduyla anılan sertifikayı alması sağlanır.
  5. Personelin en fazla 4 kişilik odalarda konaklaması sağlanır. Bu alanlara dışarıdan ziyaretçi, akraba ve arkadaş kesinlikle kabul edilmez. Bu alanlarda ve personel transferlerinde mesafenin korunmasına yönelik önlemlerin (servis araçları için belirlenecek mesafe kurallarına uygun olarak personel taşınması,

yemekhanelerde mesafeyi koruyucu gerekli yer işaretlemelerinin yapılması, tıbbi/bez maske kullanılması vb.) yanı sıra diğer hijyen önlemlerinin de alınması sağlanır.

  • Tesis giriş/çıkışlarında görev yapan güvenlik görevlilerinin (fiili olarak görev yaptıkları süre boyunca) maske ile beraber yüz koruyucu/siperlik kullanmaları zorunlu olacaktır. Güvenlik görevlilerine yaptıkları işlemlerden (kimlik alıp-verme vb.) sonra kullanmaları için alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı, tek kullanımlık mendil ve atıkları için özel çöp torbaları verilecektir.
  • Tesis yönetimince personele belirli periyotlar halinde ve herhangi bir şüpheli durumun varlığı halinde koronavirüs testi yaptırılır. Test sonucu pozitif olup iyileşen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaşadığı kişinin şüpheli durumda olması nedeniyle test yaptırılan personelin test sonucu alınana kadar çalışmasına müsaade edilmez.
  • Personelin tesise girişi/görevi esnasında herhangi bir hastalık belirtisi göstermesi halinde Kültür ve Turizm ile Sağlık Bakanlıklarınca belirlenen usul ve esaslara göre yönlendirmeler yapılır.
  • Personel, koranavirüs semptomu/şüphesi bulunan misafir ile temas etmesi halinde;
    • Müşterinin odası 24 saat süreyle havalandırılır ve boş tutulması sağlanır, sonrasında temizlik personeli maske, eldiven, siperlik ve koruyucu kolluk ekipmanlarını takarak, kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri, elektrik düğmeleri, post cihazı, telefon, havlu kartı, oda kartı veya anahtarı, şezlonglar, duş bataryaları, masa/sehpa yüzeyleri gibi elle teması yoğun olan yüzeylerin su ve deterjanla temizliği 1/ oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya %70’lik alkolle dezenfeksiyonu yapılır,
    • Klozetler, pisuarlar, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları su ve deterjanla temizlenerek 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu kullanılarak dezenfekte edilir.
  • Nevresim, çarşaf, havlu vb. tüm tekstil malzemeleri ayrı ayrı poşetlere konularak çamaşırhane veya tesis dışında çamaşır yıkama hizmeti alınan firmaya iletilir ve bu ürünlerin diğer malzemelerden ayrı olarak yıkanması sağlanır. Oda temizliği esnasında temizlik görevlisinin kullandığı ekipmanlar mutlaka değiştirilir. Bu işlemler sonrasında odaya yeni kişi alınabilir.
  • Ateş, öksürük, nefes darlığı belirtilerinden birini gösteren ve/veya şüpheli görünen misafir ile karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna haber verilir/yönlendirme yapılır. (Bu bölüm İşletme tarafından düzenlenecektir.)
    • Sağlık Bakanlığı ALO Koronavirüs Danışma Hattı
    • ADANA ŞEHİR HASTANESİ : 90 00
    • ADANA SEYHAN DEVLET HASTANESİ : 93 29
  1. Tüm alanların temizliği, yüzeyin niteliğine göre standartlara uygun dezenfeksiyon malzemeleri ile yapılır ve düzenli olarak kayıt altına alınır. (Ek)
  2. Temizlik personeli temizlik/dezenfekte işlemleri süresince tıbbi/bez maske, şeffaf yüz koruyucu siperlik

kullanır.

  1. Kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri, elektrik düğmeleri, post cihazı, telefon, havlu kartı, oda kartı veya anahtarı, şezlonglar, duş bataryaları, masa/sehpa yüzeyleri gibi elle teması yoğun olan yüzeylerin 2 saati aşmayacak şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu yapılır, günlük/periyodik izleme formları/kontrol listeleri ile temizlik/hijyen uygulamaları düzenli olarak kayıt altına alınır. (Ek4)
  2. Otomatik kapı sistemi olmayan genel tuvaletlerin ana giriş kapıları sürekli olarak açık tutulur.
  3. Klor bileşikleri ile temizlik yapılmasının uygun olmadığı yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihazların yüzeyleri %70’lik alkolle silinerek gerekli dezenfeksiyon sağlanır.
  4. Genel tuvaletlerin giriş kapısı mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenir, düzenlenememesi halinde uygun şekilde paravan konularak giriş kapıları açık tutulur. Bu alanların zeminleri, klozetler, pisuarlar, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları sık sık (mümkünse her kullanımdan sonra dezenfekte edilebilecek bir planlama yapılır) su ve deterjanla temizlenerek 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu kullanılarak dezenfekte edilir.
  5. Ayrıca tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve çöp kutusu bulundurulur ve teması mümkün olduğunca azaltabilmek için muslukların, sıvı sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmaları sağlanır. El kurutma cihazları kullanılmaz.
  6. Tesis içerisinde yer alan dükkan/mağazaların; ilgisine göre Bilim Kurulunun sektörel bazda yayınladığı rehberler ve “Tesis İçi Salgın Tedbir Planına” uygun bir şekilde faaliyetlerine devam etmesi sağlanır.
  7. Personel kullanım alanları ile misafir genel kullanım alanlarına maske, eldiven gibi hijyen malzemelerine özel atık kutuları konulur.
  8. Koronavirüs (Covid19) teşhisi konulan misafirin ya da tesis personelinin odasındaki nevresim, çarşaf, havlu vb. tüm tekstil malzemeleri ayrı ayrı poşetlere konularak çamaşırhane veya tesis dışında çamaşır yıkama hizmeti alınan firmaya iletilir ve bu ürünlerin diğer malzemelerden ayrı olarak yıkanması sağlanır.
  9. Tesis bünyesinde gıda ürünlerinin tedariğini, üretimini, hazırlığını/servisini yapan birimlerde çalışan personel ile bu birimlere geçici olarak giren tedarikçiler, bakım elemanları, mal getiren şoförler vb. kişilerle yakın temasta bulunulmaz, mesafe kuralına uyulur ve koruyucu ekipman kullanılır.
  10. Tesislerin ortak kullanıma sunduğu, hasta ve özel gereksinimi olan bireyler tarafından kullanılan tekerlekli sandalye vb. araçlar bireysel kullanım sonrası mutlaka dezenfekte edilir.
  1. Tesislerde bulunan ve çok sayıda misafir tarafından kullanılan ATM noktası/alanlarına el dezenfektanı konulur, misafirlerin ATM’lere temas etmeden önce el dezenfektanı kullanmaları konusunda ATM

noktalarına/alanlarına uyarıcı afişler asılır. Ayrıca ATM’lerin yoğun temas edilen yüzeyleri her saat başı temizlenir.

  • Sandalye, sehpa, oturma grupları üzerinde kumaşlar kullanılmaz bunların yerine yıkanabilir/silinebilir özellikte minderler kullanılacak ve her kullanım sonrasında temizlenir.
  • Park hizmetinin verilmesi halinde araçta temas edilen her nokta (kapı kolu, direksiyon, vites vb.) temizlendikten sonra araç misafire teslim edilir.
  1. Konaklama tesisleri, yemekhane, spor merkezleri, plaj, hamam, sauna vb. ortak kullanım alanları için mesafe kurallarının uygulanmasında risk oluşturmayacak sayıda misafir kabulü yapılır.
  2. Misafirlerin tesislere kabulleri esnasında; termal kamera veya temassız ateş ölçerlerle ateşlerinin ölçülür, vücut sıcaklığı kontrollerinde kabul edilen sıcaklık aralığı haricinde bir tespitin yapılması ya da misafirlerin tesise girişte veya konaklamaları sırasında herhangi bir hastalık belirtileri göstermeleri durumunda (yüksek ateş, öksürme, nefes daralması, koku alma duyusunda kayıp, halsizlik vb.) ve acil hallerde Kültür ve Turizm ile Sağlık Bakanlıklarınca belirlenen usul ve esaslara göre hareket edilir.
  3. Misafirlerin tesislere giriş işlemleri sürecinde valiz ve/veya eşyalarının bellboy tarafından taşınması durumunda, taşıma bittikten sonra bellboy tarafından dezenfekte işlemi yapılır.
  4. Misafirlerden son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerin, varsa kronik rahatsızlıkları, Koronavirüs (Covid19) geçirip geçirmedikleri, geçirdiler ise son negatif test tarihinden itibaren 14 günlük sürenin geçip geçmediği ve sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe girip girmediklerine ilişkin bilgilendirme istenir. Koronavirüs (Covid19) hastası olan, hastalığı atlatmış olsalar bile (uygulanan ve sonucunun negatif olduğu bildirilen son test tarihi üzerinden asgaride 14 günlük süre geçmesi gerekmektedir) bu durum üzerinden asgari olarak belirlenen süre geçirmediği tespit edilen ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takip altında olan misafirler tesise kabul edilmez. (Ek15)
  5. Misafirlerin kullanımı için resepsiyon / danışma alanlarında alkol bazlı el antiseptiği /dezenfektanı, tıbbi/bez maske bulundurulur.
  6. Misafirlerin yapacağı ödemelerde, nakit ödeme yerine mümkün olduğunca temassız pos cihazları, online ödeme vb. yöntemler tercih edilir. Temaslı pos cihazı kullanılması halinde cihazın her kullanımından sonra temizlik ve dezenfeksiyonu yapılır.
  7. Oda kartı/anahtarı, havlu kartı, kalem, resepsiyon zili vb. ekipmanların kullanımının ardından uygun şekilde dezenfekte edilir.
  8. Temas ve izleme takibinin yapılabilmesi amacıyla her misafirin bulunduğu kattaki diğer misafirlerin (özellikle sağ ve sol yan odaları ile karşı odasında kalanların) bilgileri tesislerden ayrılmalarından itibaren 14 gün süreyle muhafaza edilir.
  1. Tesis yönetimince, misafirlerin konaklama süresi göz önünde bulundurularak her misafir için ayrı ayrı olacak şekilde gerekli tıbbi/bez maske vb . ve alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulundurulur.
  2. Odalarda tek kullanımlık şampuan, sabun, duş bonesi, vb. ürünler bulundurulur.
  3. Odalarda bulunan su ısıtıcıları, televizyon ve klima kumandaları, kapı ve pencere kolları ile çekmece kulpları gibi misafirlerin sıklıkla temas ettiği/edebileceği tüm noktalar misafir tesisten ayrıldığında bu planın “Temizlik ve Hijyen” bölümündeki hükümlere uygun olarak temizlenir ve dezenfekte edilir.
  4. Tesis yönetimince, misafirlerin konaklama süresi göz önünde bulundurularak her misafir için ayrı ayrı olacak şekilde gerekli tıbbi/bez maske vb. ve alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulundurulur.
  5. Odalarda misafirin kullanımına sunulan yatak örtüsü, çarşaf, yastık kılıfı vb. malzemeler her misafir için ayrı ayrı planlanacak, misafirin konaklama süresince belli aralıklarla en az 60° C’de yıkanır. Her misafir ayrıldıktan sonra kişisel kullanıma sunulan malzemeler (havlu, çarşaf vb.) temizlenir/dezenfekte edilir.
  6. Misafir odadan ayrıldıktan sonra odanın uygun yöntemlerle temizliği/dezenfeksiyonu ve havalandırması yapılmadan odaya yeni misafir edilmez.
  1. Ortak kullanım alanları bu tedbir planının Temizlik ve Hijyen bölümündeki hükümlere uygun olarak temizlenir.
  2. Yapılan işlemlere ilişkin günlük izleme formları ve kontrol listeleri ile temizlik/hijyen uygulamaları düzenli olarak kayıt altına alınır. (Ek)
  3. İşletmede asansör kullanılıyorsa, asansör içine 1’er metre ara ile sosyal mesafe yer işaretlemeleri ve asansörün toplam kapasitesinin üçte birini geçmemek kaydıyla belirlenen kapasitesi hakkında bilgilendirme yapılır.
  4. Yemek salonları, toplantı salonu, pasta salonu, çok amaçlı salon, konferans salonu, lobi, resepsiyon

alanı, oturma salonu, gösteri salonu, eğlence, animasyon alanları, satış üniteleri, açık alanlarda yer alan oturma/bekleme/yeme-içme düzenlemeleri ile havuz çevresi ve kıyıda bulunan gölgelikler/şezlong grupları dahil tüm genel kullanım alanları sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenir. Mesafeye ilişkin önlemler alınarak gerekli işaretlemeler yapılır ve plana uygun kapasiteden fazla misafir kabul edilmez.

  1. Serinletme amacıyla vantilatör (su buharlılar dahil) kullanılmaz.
  2. Restoran, lokanta ve yeme içme yerleri için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından belirlenen tedbirlere uygun olarak aşağıdaki önlemler alınır ve uygulanır.
  1. Girişlerinde el antiseptiği bulundurulur ve misafirlerin ellerini antiseptikle temizlemelerinden sonra girişleri sağlanır. Görünür şekilde hijyen kurallarını içeren afiş ve panolar asılır.
  2. Maskesiz misafir içeri alınmaz, yanında maske yoksa maske temin edilir. Misafirlerin yeme-içme faaliyeti dışında ve masadan kalktıklarında maske takması sağlanır.
  3. Yemek salonları, giriş alanı ve holü, ilave salonlar gibi genel alan kullanımları ve açık alanlar dahil tesisin tamamı sosyal mesafe planına uygun olarak düzenlenir. Tesisin içinde veya dışarısında sıra oluşabilecek her yerde (lavabo önleri, varsa sigara içme alanları vb.) 1,5 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılır.
  4. Yemek servisi verilen masalar arası mesafe her yönden 1,5 metre, yan yana sandalyeler arası 60 cm olacak şekilde düzenlenir. Grup halinde gelen müşteriler için masa birleştirmeleri yapılması halinde diğer masalarla 1,5 metre mesafe korunacak şekilde gerekli düzenleme yapılır.
  5. Masaların sadece karşılıklı oturma düzeni sağlanır. Masa yanlarına sandalye konularak oturma düzeni oluşturulmaz.
  6. Karşılıklı oturmada masa eni 70 cm’den küçük masalarda çapraz oturma düzeni uygulanır veya iki masa birleştirilerek kullanılır. Bütün masa düzeni kuralları masa şekline bakılmaksızın (kare, dikdörtgen veya daire) her masa için uygulanır.
  1. Yan yana tek kişilik oturma düzeni olan bar masası şeklindeki masalarda sandalyeler arası mesafe 1 metre olacak şekilde düzenlenir. Personel ile müşterinin doğrudan yüz yüze kaldığı bar masaları en az 1 metre genişlik olması ve bu alanlarda görev yapan personelin maske ve siperlik kullanması şartı ile kullanılır.
  2. Yemek/ara öğün saatleri yoğunluğa sebebiyet vermeyecek şekilde düzenlenir.
  3. Her masada el antiseptiği veya kolonya bulundurulur.
  4. Lokanta/restoran alanlarında servis ekipmanları servis öncesi ve sonrası düzenli olarak temizlenir.
  5. Ortak kullanımda olan çay/kahve makinası, sebil, içecek makinası ve benzeri cihazlar aynı personelin yardımıyla kullanılır.
  1. Masa üzerinde ortak kullanıma özgü tuzluk, biberlik, peçetelik vb. materyal bulundurulmaz, mümkünse bunların yerine tek kullanımlık tuz, biber, peçete kullandırılır. Tek kullanımlık olmayan masa üstü her türlü donanım her müşteri kullanımından sonra deterjan ve yüzeyin niteliğine uygun hijyen malzemesi temizlenir.
  2. Kullanılacak metal çatal, kaşık, bıçaklar gerekli hijyen şartlarında temizlendikten sonra kapalı alanlarda muhafaza edilir ve el değmeden misafirlere sunulur.
  3. Yemek masaları ve mobilyalarının sıklıkla temasa maruz kalan yüzeyleri, (menü vb.) masa üstü ekipmanları (tek kullanımlık olanlar hariç) alkol bazlı ürünler ile her misafirin kullanımı sonrasında temizlenir.
  1. Yemek masaları ve sandalyeler, servis malzemeleri, şeker, tuz, baharat, peçete, menü vb. malzemelerin her misafir kullanımından sonra silinerek uygun şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu sağlanır. Mümkünse tek kullanımlık şeker, tuz, baharat, peçete kullanılır.
  2. “Açık Büfe” uygulamasının sürdürülmesi durumunda; büfede bulunan yiyeceklerin misafirler tarafından alınmasını ve misafirlerin yiyeceklerle teması engellenir. İstenen yiyecekler önlemler dahilinde bir görevli tarafından misafirlere servis edilir.
  3. Lokanta/restoranlar, misafir ve personelin ulaşabileceği alanlarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı, talep edilmesi halinde verilmek üzere maske vb. hijyen malzemeleri bulundurulur.
  4. Lokanta/restoran dışında self servis usulü ile yiyecek ve içecek hizmeti mümkün olduğunca verilmez.
  1. Personelin dinlenme alanlarında da en az 1 metrelik mesafeyi koruması ve maske takmaya devam etmesi sağlanır.

h Personele Yönelik Önlemler

1. Personelin tümü hamam, sauna, buhar odaları dışındaki ön ofis, resepsiyon ve dinlenme alanlarında kuralına uygun şekilde maske kullanır. Maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilir, bu işlemin öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılır.

  1. Kese, lif, sünger gibi müşteri tarafından kullanılacak malzemeler müşteriye özeldir ve başka bir müşteri tarafından kullanılmaz.
  2. Ortak kullanılan materyaller (hamam tası vb.) ise her kullanım sonrasında su ve sabunla mutlaka yıkanarak dezenfekte edilir.
  1. Bu alanlara Covid19 ile ilgili uyulması gereken kuralları içeren afişler herkes tarafından görülebilecek şekilde asılır.
  2. Mikrobiyolojik kalite için rutin testler mevzuata uygun olarak yapılır.
  3. Duş bataryası, musluk, sabunluk vb. malzemelerin mümkünse sensörlü olanları kullanılır.
  1. Hamam, sauna, buhar odaları ve jakuzilerde (çalışanlar dahil) 4 metrekareye 1 kişi olacak şekilde kapasite belirlenir.

1. Serinleme amacıyla vantilatör (su buharlılar dahil) kullanılmaz.

  1. Spor salonlarına, Covid19 ile ilgili mücadele kapsamında uyulması gereken kuralları içeren afişler (el yıkama, maske kullanımı ve spor salonunun içinde uyulması gereken kurallar) asılır.
  2. Spor salonlarının girişlerinde uygulanan parmak/avuç izine dayalı geçiş sistemleri salgın süresince kullanılmaz.
  3. Spor salonlarında görevli personel ile misafir/üyelerin tıbbi/bez maske kullanması zorunludur.
  4. Spor salonlarında misafir/üye ve personel tarafından kullanılmak üzere alkol bazlı el antiseptiği bulundurulur ve elleri dezenfektan ile temizlendikten sonra spor yapılacak alana geçilir.
  5. Spor salonunun kapasitesi her 6 m2’ye bir kişi olacak şekilde belirlenir.
  6. Spor salonlarındaki çalışma koşulları nedeniyle müşterilerin birbiri ve çalışanlarla yakın teması söz konusu olduğundan mesafe kuralının en az 2 metre olacak şekilde uygulanır.
  7. Spor salonundaki ekipmanlar (koşu bandı/bisiklet vb.) arasında en az 2 metrelik bir mesafe olacak şekilde gerekli düzenlemeler yapılır.
  8. Misafir/üyeler randevu ile kabul edilir.
  9. Belirlenen sayıda müşteri olması halinde yeni üye girişini engellemek üzere giriş kapısının her iki tarafından tutturularak asılabilecek nitelikte basit kırmızı renkli bir kordon/şerit, plastik duba vb. materyallerin iş yerlerinde bulundurulması sağlanır ya da bu amaca hizmet edebilecek alternatif bir sistem kurulur.
  10. Müşterilerin giriş/çıkış saatleri kayıt altına alınır.
  11. Spor salonları, üyeleri ile yaptıkları üyelik sözleşmelerine Covid19 politikaları ve rezervasyon prosedürleri ile ilgili açıklama ekler.
  12. İlgili federasyonların izni ile yapılacak müsabaka, antrenman ve hazırlık süreçleri hariç olmak üzere spor merkezleri, tesisleri ve salonlarında (açık alanlar dahil) takım ve temas halindeki sporlar, müsabakalar, eğlence amaçlı maçlar veya kişilerin birbirleriyle yakın temasını gerektiren (futbol, basketbol, voleybol, tekvando, güreş, karate vb.) antrenmanlar yapılmaz.
  13. Güreş, karate, boks, taekvwando vb. spor faaliyetlerinin temassız antrenmanları ile diğer spor amaçlı etkinlikler (yoga, plates, zumba vb.) metrekareye düşen insan sayısını ve 2 metre mesafe şartını ihlal etmemek şartı ile yapılabilir.
  14. Herkes tarafından ortak kullanılan su sebili vb. araçlar kullanılmaz. Self servis yiyecek ve içecek ikramları ancak bir çalışan tarafından gerekli hijyen şartları sağlandıktan sonra yapılabilir.
  15. Müşterilere kendi içeceklerini getirmeleri hususunda bilgi verilir.
  16. Müşterilerin kullandığı egzersiz araçlarının yanlarına Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış ve dezenfektan özelliği olan mendiller konulur.
  17. Salgın süresince spor salonuna izleyici misafir alınmaz.
  18. Egzersiz aralarındaki dinlenme molaları dışında spor salonlarında müşterilerin beklemesine izin verilmez.
  19. Bulaş riskini önlemek adına spor salonlarında gazete, dergi vb. materyaller bulundurulmaz.
  20. Sabit veya hareketli bütün alet ve cihazların elle ve vücutla temas edilen noktaları her müşteri/üye kullanımı sonrasında mutlaka silinerek dezenfekte edilir. Kullanımdan sonra cihazların silinmesi ile ilgili uyarı afişleri spor salonu içinde farklı noktalara asılır. Bu konuda sesli anonslar yapılır.
  21. Üye/müşterilere kartla temassız ödeme yapabilecekleri hatırlatılarak mümkün olduğunca nakit ödemeden kaçınılması sağlanır, üyelerin temas ettiği/edeceği ödeme terminali (post cihazı v.b) her müşteriden sonra mutlaka %70’lik alkolle temizlenir.
  1. Spor salonlarına girişte herkesin (çalışanlar dahil) ateş ölçümü yapılır ve ateşinin 38° C’den yüksek olduğu tespit edilen kişiler içeri alınmayarak ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirilir.
  2. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı vb. hastalık semptomları olanlar ile Covid19 tanısı alan ya da Covid19 temaslı olması nedeniyle takibe giren kişiler spor salonlarına alınmaz.
  3. Misafir/üyelerin spor salonlarından istifade edebilmesi için randevu sistemi oluşturulur ve misafir/üyelerin randevu saati dışında salona girmelerine izin verilmez.
  4. Misafir/üyelerin kişisel malzemelerini yanlarında getirebilecekleri hususu randevu aşamasında spor salonu yetkililerince bildirilir.
  5. Havluların işletme tarafından karşılanması halinde poşetli ve temiz olması veya görevli bir personel tarafından verilmesi, mat vb. malzemelerin de her kullanımının sonrasında gerekli dezenfeksiyonunun sağlanır.
  6. Misafir/üyelerin temasa mahal verecek hareketlerde bulunmamaları için spor salonu yetkililerince gerekli uyarılar yapılır.
  7. Spor salonu içinde mecbur olmadıkça yüzeylere dokunulmaz aksi bir durumda eller su ve sabun ile yıkanır.
  1. Personel Covid19’ un bulaş yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilendirilir.
  2. Covid19 tanısı alan ya da Covid19 temaslısı olması nedeniyle takibe giren personel çalıştırılmaz.
  3. Personelin çalışırken ateş, öksürük, burun akıntısı, nefes darlığı vb. hastalık semptomları gelişirse; tıbbi maske takılarak izole edilir ve sağlık kuruluşlarına yönlendirilir.
  4. Personelin tamamı uygun nitelikte tıbbi maske takar, maskenin nemlenmesi ya da kirlenmesi halinde değiştirilir, yeni maskenin takılması esnasında ise el temizliğine gereken özen gösterilir.
  5. El hijyenini sağlamak için; eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanır, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılır.
  6. Personelin dinlenme alanlarında da en az 1 metrelik mesafeyi korunur ve maske takmaya devam edilir. Ayrıca yemek yerken ya da su/çay/kahve içilirken, maske çıkarılacağı için bunun yapıldığı kapalı alanlarda aynı anda birden fazla kişinin bulunmaması sağlanır.
  1. Tüm alanların temizliği, yüzeyin niteliğine göre standartlara uygun ürün kullanılması suretiyle uygun sıklıkta yapılır.
  2. Yer ve yüzeylerin temizliğinde nemli silme - paspaslama tercih edilir, fırça ile süpürme işlemlerinden kaçınılır.
  3. Spor salonlarının temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri, spor aletlerinin el ve vücuda sık değdiği tespit edilen bölümleri vb.) temizliğine dikkat edilir, elle temasın yoğun olduğu yerler sık sık su ve deterjanla temizlenir, 1/ oranında sulandırılmış çamaşır suyu ile (yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri) anılan alanların dezenfeksiyonu sağlanacak, klor bileşenlerinin zarar verdiği yüzeylerde ise %70’lik alkol bazlı ürünler kullanılır.
  4. Koşu bantları, bisikletler, ağırlık aletleri vb. teçhizat her kullanımdan sonra düzenli olarak temizlenir.
  5. Genel kullanım alanları ve misafir/üye tuvaletlerinin girişlerinde dezenfektan bulundurulur.
  6. Misafir/üyelerin kullanımına ayrılan tuvaletlerin giriş kapıları mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenir, düzenlememesi halinde kapı kollarının sık sık dezenfeksiyonu sağlanır.
  7. Tuvaletlerde teması mümkün olduğunca azaltabilmek amacıyla muslukların, sıvı sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olması sağlanır.
  8. Tuvaletlerde el kurutma fanları kullanılmaz, bunların yerine tek kullanımlık kağıt havlu kullanılır.
  9. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan spor salonlarının havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenir, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılır, klima ve vantilatör kullanılmaz.
  10. Misafir/üyeler için tek kullanımlık tekstil malzemeleri kullanılır ya da her kullanım sonrasında bu malzemeler en az 60 C’de yıkanır.
Yol İŞ

Hızlı Erişim

Otobüsü Minibüse Çevirme

Otobüsü minibüse çevirme işlemi en popüler araç projelerinden biridir. Otobüsü minibüse çevirme ya da otobüsten minibüse çevirme ile ilgili tüm detaylar yazımızda. 01 Ocak tarihi itibari ile otobüsten minibüse çevirme araç projesi tse araç kontrol merkezi ücreti liradan liraya yükseltilmiştir. Otobüsten minibüse çevirme tüvtürk araç tadilat muayenesi ücreti yılı için liradan 1, lira olmuştur.

Otobüsten Minibüse Çevirme ücretleri yılı 

      

OTOBÜS MİNİBÜSE NASIL ÇEVRİLİR?

1. Otobüs aracı minibüse çevirmek için araç koltuk sayısını şöför dahil 17 kişi veya altına koltuk sökerek düşürülmesi gerekmektedir, sökülen koltukların ayak yerleri ve bağlantı elamanları bir daha takılmayacak şekilde iptal edilmedir.  Araç koltuk sayısı 16+1 kişi veya altına düşürüldüğüne dair yetkili makine mühendisine araç koltuk söküm projesi yani otobüsten minibüse çevirme projesi yaptırılmalıdır.

2. Yetkili makine mühendisine otobüsten minibüse araç projesi yapıldıktan sonra, projeyi hazırlayan makine mühendisinden başvuru dosya numarasını alarak en yakın tse araç kontrol merkezine araç kontrol için götürülmelidir. Tse araç  kontrol merkezinde ilk önce başvuru için sıra numarası alınmalıdır, sonra araç kontrol ücreti olan yılı için 1, türk lirası vezneye nakit olarak veya kredi kartıyla ödenebilmektedir. Sonra tse araç kontrol merkezi yetkili makine mühendisi araçtan sökülen koltuklara ve bağlantı noktalarının iptal edilip edilmediği kontrol eder, koltuk ve bağlantıları düzgün sökülüp iptal edilmişse uygundur raporu düzenleyip dosyayı, dosya inceleme uzmanı makine mühendisine yönlendirir, dosya inceleme uzmanı dosyayı inceleyip  kontrolleri yaptıktan sonra, Dosya yönetici veya müdür onayına çıkar burada yapılan kontrollerden sonra dosya onaylanarak araç projesini hazırlayan makine mühendisi tse sistemine düşer, Onaylanan araç projesini başvuru yaptığınız makine mühendisinden alacaksınız dosya inceleme işlemleri araç tse araç kontrol merkezinden sonra ortalama 2 gün sürmektedir. Tse araç kontrol merkezleri istanbul'da 2 adet bulunmaktadır, Avrupa yakasında Hadımköy'de, Anadolu yakasında Sancaktepede bulunmaktadır.

3. Otobüsten minibüse çevrilen münferit araç projesini aldıktan sonra tüvtürk araç tadilat muayenesi için araç muayene istasyonundan araç tadilat randevusu alınarak, araç tadilat muayenesi yaptırılmalıdır, araç tadilat muayeneleri yılı için 1, türk lirasıdır. Ayrıca otobüsten minibüse çevrilen araçlarda sınıf değişikliği olduğu için yeni egzoz muayenesi yaptırılmalı yılı egzoz muayene ücretleri türk lirası olmuştur. 

4.  Araç tadilat muayenesi yaptırıldıktan sonra araç otobüsten minibüse çevirme projesi, araç tadilat muayene raporu, araç testip raporu ile aracı minibüse çevirmek için araç sahibi veya vekaletnameli birisi notere başvuru yaparak aracı otobüsten minibüse çevirme ruhsatı için başvurmalıdır. yılı otobüsü minibüse çevirme noter araç ruhsat değişim ücretleri türk lirasıdır.

5. Noterden alınan minibüs ruhsatı ve araç proje ile birlikte en yakın nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yaparak, aracı otobüs gözüken maliye kaydı minibüse çevrilmelidir. Bu işlemi yapmadığınız takdirde araç motorlu taşıtlar vergisi otobüs olarak ödersiniz.

 

M Kategorisi:Öncelikli olarak yolcuların ve eşyalarının taşınması amacıyla tasarımlanmış ve imal edilmiş motorlu araçlar m sınıfı araçlar olarak geçmektedir.

M1 Kategorisi: Sürücü dışında en fazla sekiz kişilik oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik motorlu araçlar. M2 Sınıfı: Sürücü dışında sekizden fazla oturma yeri olan, yolcu taşımaya yönelik ve azami kütlesi 5 ton'u aşmayan, motorlu araçlar.

M2 Kategorisi: Sürücü oturma yerine ilave olarak dokuzdan fazla oturma yeri olan ve 5 ton’u aşmayan bir azami kütleye sahip M kategorisi araçlar olarak geçmektedir.

M3 Kategorisi: Sürücü oturma yerine ilave olarak dokuzdan fazla oturma yeri olan ve 5 ton’u aşan bir azami kütleye sahip M kategorisi araçlar m3 sınıfı minibüs araç olarak geçmektedir.

Araç sınıfı     : Otobüs ve minibüs araçların araç sınıfları M2-M3 olarak geçmektedir. 

Gövde Tipi   :  Yolcular için ayrılan boşluğun tek bir seviyede veya birleştirilmiş üst üste iki seviye oluşturmayacak şekilde düzenlendiği araç.

GÖVDE TİPİ CA:   Tek katlı araçlar,  Yolcular için ayrılan boşluğun tek bir seviyede veya birleştirilmiş üst üste iki seviye oluşturmayacak    şekilde düzenlendiği araç.

OTOBÜSÜ MİNİBÜSE ÇEVİRME

M2 VEYA M3 KATEGORİSİ MOTORLU ARAÇLAR

“Otobüsler”: Yolcu taşımacılığında kullanılan, sürücüsü dâhil dokuzdan fazla oturma yeri olan M2 veya M3 kategorisi araçlar anlamındadır.

“Minibüsler”: Sürücüsü dâhil oturma yeri on yediyi aşmayan otobüslere minibüs denir.

“Körüklü Otobüsler” (“mafsallı araç”): Birbirine mafsalla bağlı iki veya daha fazla rijit bölümden oluşan, her bir bölümün yolcuların yolcu kompartımanından diğerine serbestçe geçebilmelerine imkân verecek şekilde birbirine bağlantısı olan araç anlamındadır; iki rijit bölümün birbirlerinden ayrılması ancak bir atölyede yapılabilecek biçimde birbirleri ile kalıcı olarak birleştirilmişlerdir.

“Çift Katlı Otobüsler”: Yolcular için ayrılan yerlerin, aracın en azından bir bölümünde, birbiri üstüne gelecek iki kat halinde düzenlendiği ve üst katta ayakta yolcular için yer bulunmayan araç anlamındadır.

 
M2 veya M3 Kategorisi Araçlarda Sınıflandırma
 

Sürücü hariç,  yolcu taşıma kapasitesi 22’yi aşan araçlar;

“Sınıf I”, ayakta yolcu taşımak için ayrılmış alanları bulunan ve yolcu iniş binişlerinin sıkça yapıldığı araçlardır.

“Sınıf II”, esasen yolcuları oturarak taşımak üzere imal edilmiş ve ayaktaki yolcuların koridorda ve eğer bulunuyorsa, iki çift oturma yeri için ayrılan boşluğu aşmayacak bir alanda taşınmalarına imkân verecek şekilde tasarlanmış araçlardır.

“Sınıf III”,  yolcuları tamamen oturarak taşımak üzere imal edilmiş araçlardır.

Sürücü hariç, yolcu taşıma kapasitesi 22’yi aşmayan araçlar;

“Sınıf A”, ayakta yolcu alacak şekilde tasarlanmış araçlar; bu sınıftaki bir araç oturma yerlerine sahiptir; ayaktaki yolcular için de gerekli donatıma sahip olabilir.

“Sınıf B”, ayakta yolcu alacak şekilde tasarlanmamış araçlardır; bu sınıftaki bir araç ayaktaki yolcular için gerekli donatıma sahip değildir.

Bir araç birden çok sınıfa dâhil olarak kabul edilebilir. Böyle bir durumda, araç, bu Yönetmeliğin bütün ilgili şartlarına uymak zorundadır.

 

DOKUZ VEYA DAHA FAZLA YOLCU TAŞIYAN ARAÇLAR İLE İLGİLİ HÜKÜMLER

  M2 ve M3 kategorisi araçlar
      M2 ve M3 kategorisi araçlara ait hükümler aşağıda verilmiştir.

/85/AT Yönetmeliğinin geçici 1 inci maddesinde belirtilen 13/02/ tarihine kadar imal edilen araçların tadilatında aşağıdaki maddeler aranır. Anılan tarihten sonra imal edilen araçların tadilatında /85/AT Yönetmeliğinin veya BM/AEK Regülasyonu ’nin hükümleri, 01/03/ tarihinden sonra imal edilen araçlarda ise BM/AEK Regülasyonu ’nin hükümleri uygulanır.

- Sınıf I ve sınıf A’ya ait otobüsler ile minibüslerde yolcu başına ağırlık 68 Kg’dır. Sınıf II, III ve sınıf B’ye ait otobüslerde, yolcu başına ağırlık 71 Kg olup, bu değere 3 Kg’lık el bagajı dahildir. Sınıf II’ye ait bir aracın Sınıf I için kullanılmasına müsaade edilmesi halinde, bagaj ağırlığı dikkate alınmaz. Bagaj yükü, “m3” olarak verilen bagaj bölmesi hacminin, “Kg” olarak katından aşağı olamaz. Araç tavanında bagaj taşıma yeri olması halinde, bagaj bu yerin her m2’si için 75 Kg kabul edilir. Aracın üzerinde bagaj yerlerinin tayininde aracın dengesi ve emniyeti göz önünde tutulmalıdır. Okul araçlarında taşınan çocuklar için ağırlık (el bagajı dâhil) 50 Kg alınır. Bu suretle hesaplanacak yolcu adedi (Yolcu Ağırlığı ve Bagaj + Aracın yüksüz ağırlığı = Azami Yüklü Ağırlık) eşitliğini sağlayacak şekilde aracın yapısını sınırlayan şartları geçmemelidir. Sınıf I ve sınıf A’ya ait otobüslerde yolcu başına ayakta durma alanı 0, m2 ‘dir. Sınıf II otobüslerde ise bu ölçü 0, m2 ‘dir.

Otobüslerde yalnız yolcu ve yolcuya ait kişisel eşyalar taşınabilir.

Ayakta durma yerlerinde gerekli tutunma yerleri bulunmalıdır.  Ayakta durma yerlerinde aracın yan veya arka duvarlarından koltuklarla ayrılmamış yerlerde, yerden 80 cm ile cm yükseklikte duvarlara paralel takılmış yatay tutunma boruları konulmalıdır.

Oturulacak ve varsa ayakta durabilecek yer adedi, görülecek bir yere yazılmalıdır.

Yolcu araçlarında ayakta durulan yerlerde asgari aşağıdaki şartlar dikkate alınmalıdır:

Aşağıda belirtilen yerlerde ayakta durulmaz veya oturulamaz;

Koltuk minderinin ön kenarı ile mm önü arasındaki yerlerde ayakta durulamaz.

Sürücü ve hizmetlilere ayrılmış yerlerde oturulamaz.

Ayakta durulan yerlerdeki çamurluklarda ve motor üst örtüsünde oturulamaz.

Giriş ve çıkış basamaklarında ayakta durulmaz ve oturulamaz.

Düşey yüksekliği cm’den az olan yerlerde ayakta durulamaz.

- Oturma yerleri

Araçlarda oturma yerleri ile şartlar aşağıda belirtilmiştir.

Oturma yerleri yükseklik ve esneklik gibi hususlarda yolcuların rahatça oturmasını sağlayacak nitelikte olacaktır. Ancak, Sınıf I ve sınıf A’ya ait otobüste esneklik şart değildir.

Otobüs ve minibüslerde koltuk ölçüleri, bir kişiye düşen koltuğun ortasından geçen dik düzleme olan uzaklıkları koltuk boş iken vermektedir (bu Ekin Şekil 3a/b, Şekil 4 ve Şekil 5). Koltuk sırt yüksekliği, oturma düzleminin orta ekseninden itibaren sırtın kendi düzlemine paralel ölçümünde 50 cm’den az olamaz. Bu ölçüye koltuk arkalığında bulunan el tutamakları dâhildir.

Sıkıştırılmamış koltuk minderinin asgari derinliği sınıf I,  sınıf A ve sınıf B araçlarda mm, sınıf II ve sınıf III araçlarda mm olmalıdır. Sıkıştırılmamış koltuk minderinin zemine göre yüksekliği zemin ile koltuk minderinin ön üst yüzeyine teğet yatay düzlem arasındaki mesafe mm ila mm olacak şekilde olmalıdır. Ancak, tekerlek çıkıntısı ve motor bölümü üzerinde mm’den az olmamak kaydıyla bu yükseklik azaltılabilir.

Koltuklara arkalıkların tespiti, her türlü çalışma şartlarından doğacak kuvvetleri karşılayabilecek şekilde olmalıdır. Arkalıkların üst kenarları ani bir frenlemede arka sırada oturanları yaralamayacak tarzda şekillendirilmelidir. Bununla birlikte şehir içi otobüslerinde arkalık üst kenarı tamamen tutunma borulu yapılabilir.

- Yolcu aracı içindeki geçit koridorları

Yolcu aracı içindeki geçit koridorları ile ilgili şartlar aşağıda verilmiştir.

Yolcu adedi 26 (dâhil) kişiye kadar olan otobüs ile minibüslerde, giriş çıkış basamaklarına kadar en az 30 cm’lik bir ara geçit bulunmalıdır (taban seviyesi üzerine çıkan motor örtüsünün çevresi hariç).

Yolcu adedi 26 kişinin üzerinde olan otobüslerde giriş çıkış basamaklarına kadar geçit, bu Ekin Şekil 2’de ölçüleri verilen aynı eksenli, ters kesik koni ile silindirden oluşan bir modelin geçmesini sağlamalıdır (taban seviyesi üzerine çıkan motor örtüsünün çevresi hariç). Sınıf III’e ait otobüste koridorun bir tarafındaki veya her iki tarafındaki koltuklar yana doğru açılabilir.

Bu durumda koltuklar koridorda duran bir kişi tarafından kolayca ulaşılabilecek bir düzenle normal duruma getirilebilmeli ve koltuklar açılmış haldeyken A ölçüsü 22 cm olan modelin geçmesini sağlamalıdır.

Motoru arkada olan otobüslerde arka dingilin cm önünden itibaren araç arkasına doğru olmak üzere H ölçüsü en az olmalıdır. Geri kalan bölgede H ölçüsü en az cm olmalıdır. Mafsallı otobüslerde yukarıda bahsedilen model, aracın mafsallı kısmından engellenmeden geçebilmelidir.

Körük dâhil mafsalın hiç bir parçası geçide sarkmamalıdır. Çift katlı otobüslerde, birinci katın tavan yüksekliği en az cm ve ikinci katın tavan yüksekliği en az cm olmalıdır. Arka dingil (birden fazla arka dingilli araçlarda arka dingillerin en öndeki) arka merkezine doğru mm mesafede yerleştirilmiş bir enine düşey düzlemin arkasına doğru alt kat geçit koridorunun herhangi bir kısmında mm’den mm’ye; ö n dingilin merkez hattının önünde ve arkasında mm mesafede yerleştirilmiş iki enine düşey düzlemin arasında bulunan geçit koridorunun herhangi bir kısmındaki ön dingile doğru yerleştirilmiş bir servis kapısında mm’den mm’ye inebilir.

 

Renault Master otobüs, Volkswagen Volt otobüs, Volkswagen Grafter otobüs, Ford transit otobüs, Fıat Ducato otobüs, Cıtroen Jumper otobüs olan araçlardan koltuk sökülerek 16+1 kişilik minibüse araç projesi ile çevrilmektedir. Koltuk sayısı olarak 17+1 kişi otobüs olarak geçen araçtan, 1 koltuk sökülerek 16+1 minibüse araç projesi yapılarak çevrilir. Koltuk sayısı 18+1 kişilik otobüs olan araçtan 2 koltuk sökülerek ve araç projesi çizilerek 16+1 kişilik minibüs olur. Koltuk sayısı 19+1 kişilik otobüs olarak geçen araçtan 3 koltuk sökülerek  ve araç koltuk söküm projesi yapılarak araç 16+1 minibüs olur. Koltuk sayısı 20+1 kişilik otobüs araçlardan 4 koltuk sökümü yapılarak ve araçtan koltuk söküm projesi yapılarak araç 16+1 kişilik minibüse tadilatı yapılmış olur.

Otobüsten Minibüse Çevirmek için ne yapmak lazım?

Otobüs olarak trafiğe çıkmış aracın minibüse çevirmek için öncelikle tse yetkili makine mühendisine araç koltuk söküm projesi için başvuru yapmak gerekli ve aracı minibüse düşürmek için kaç tane koltuk sökülmesi gerekiyor ona kara verdikten sonra önce aracın koltukları sökülmesi gerekiyor, sökülen koltuk ayak yerleri koltuk bir daha takılamayacak şekilde iptal edilmesi gerekmektedir, koltuklar söküldükten sonra yetkili makine mühendisi tarafından araçtan koltuk söküm projesi hazırlanacaktır. Araç projesi hazır olunca yetkili mühendislik tarafından verilen başvuru dosya numarası ile birlikte istanbul avrupa yakası araç kontrol merkezi hadımköy'e veya anadolu yakası sancaktepe tse araç kontrol merkezine araç götürülecek burda tse yetkili makine mühendisi tarafından araç kontrol edildikten sonra araç kontrolleri yapılmıştır projeye uygun olarak tse rapor oluşturulur ve tse yetkili mühendisi dosya incelemesini yaptıktan sonra dosyayı müdür onayına gönderir dosyayı  müdür onayladıktan sonra başvuru yapılan makina mühendisinin ekranına  düşer, projeyi çizen makine mühendisi müşteriye araç projesi teslim edilir.

Araç projesi alındıktan sonra araç muayene için tuvtürk'ten araç tadilat muayenesi randevusu alınır ve araç tadilat muayenesi yaptırılır, muayene yaptırırken mutlaka araç projesini veznede  muayene istasyonuna ibraz edilmelidir. Araç tadilat muayenesi bittikten sonra araç muayene tespit raporu ve araç muayene raporu ile birlikte araç sahibi notere ruhsat değişim için  başvuru yaparak aracı otobüsten minibüse çevirmiş olur.

Araç ruhsatı çıktıktan sonra araç koltuk söküm projesi ve araç ruhsatı ile birlikte nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yaparak aracı otobüsten minibüse çevirmesi gerekmektedir. 

Aracı maliyede otobüsten minibüse çevirdikten sonra araç trafik sigortasını otobüsten minibüse çevirmek için yetkili sigorta acentesine başvuru yaparak aracın sigortasını minibüsten otobüse çevrilmiş olur.. otobüsten minibüse düşen araçların trafik sigortaları çok düşmektedir.

 

Araç Minibüs Projeleri kişilik 

Fabrikadan N1 sınıfı panelvan kamyonet olarak üretilmiş 2+1 kişilik 5+1 kişilik kamyonet araçların tip onaylı veya araç proje 9+1 kişilik, 12+1 kişilik 14+1 kişilik, 16+1 kişilik  minübüse tadil edilmesi.. Trafiğe çıkış tarihi itibari ile beş yılı dolduran panelvan araçlarda ÖTV vergisi çıkmamaktadır, Beş yılı doldurmayan panelvan araçların minübüse çevrilmesi durumunda % 5 ÖTV vergisi çıkmaktadır. Araç 4+1 veya 5+1 olarak trafiğe çıkmışsa ÖTV vergisi % 15 yattığı için herhangi bir ötv  vergi çıkmamaktadır. Aracın 16+1 kişilik minibüse çevrilmesi durumlarında ise otobüste ÖTV vergisi % 1 olduğu için ek bir vergi çıkmamaktadır. Nisan tarihi itibari ile  8+1 kişilik m1 sınıfı araç projeleri yapılamamaktadır.

Renault Master Otobüs'ten Minibüs'e Araç Koltuk Söküm Tadilat Projesi

Volkswagen Grafter Otobüs'ten Minibüs'e Araç Koltuk Söküm Araç Tadiat Projesi

Fıat Ducato Otobüs'ten Minibüs'e Araç Koltuk Söküm Araç Tadilat Projesi

Cıtroen Jumper Otobüs'ten Minibüse Araç Koltuk Söküm Araç Tadilat Projesi

Mercedes Sprinter Otobüsten Minibüse Araç Koltuk Söküm Araç Tadilat Projesi 

 

Renault Master 17+1 Kişilik Otobüsten 16+1 Kişilik  Minibüse Tadilat, 18+1 kişilik otobüs araçtan araç koltuk söküm projesi yapılarak 16+1 kişilik minibüse koltuk söküm projesi

Mercedes Sprinter 17+1 kişilik Otobüs araçtan bir koltuk sökümü yapılarak, araç 16+1 kişilik minibüse araç koltuk Söküm projesi yapılması

17+1 Kişilik otobüs araçtan 1 koltuk sökülerek 16+1 minibüse çevirme araç minibüs projesi
18+1 Kişilik otobüs araçtan 2 koltuk sökülerek 16+1 kişilik Minibüse çevirme araç tadilat projesi
19+1 kişilik otobüs araçtan 3 koltuk sökülerek 16+1 kişilik minibüse araç minibüs projeleri
20+1 kişilik otobüs araçtan 4 koltuk sökülerek 16+1 minibüse çevirme araç minibüs  projesi
21+1 kişilik otobüs araçtan 5 koltuk sökülerek 16+1 minibüse çevirme araç minibüs tadilat projesi
22+1 kişilik otobüs araçtan 6 koltuk sökülerek 16+1 minibüse çevirme araç tadilat minibüs proje

otobüsten minibüse çevrildiğinde araca özel tüketim vergisi ötv vergisi çıkarmı?

Fabrikadan otobüs olarak üretilmiş araçlardan  koltuk sökümü yapılarak 16+1 ve 15+1 minibüse çevrilirse özel tüketim vergisi çıkmamaktadır. Fakat otobüsten koltuk sökülüp 14+1 kişi, 13+1 kişiye, 12+1 kişiye, 11+1 kişiye, 10+1 kişilik minibüse çevrilirse özel tüketim vergisi çıkmaktadır. Araç trafiğe çıkış tarihi itibari ile beş yıl olmuşsa özel tüketim vergisi (ÖTV) çıkmaz, bu uygulama 5 yaşını dolduran bütün araç sınıfları için geçerlidir. Beş yılı doldurmamış  otobüsten koltuk sökülüp minibüse araç tadilat projesi yapılmışsa, araç önce tüvtürk araç tadilat muayenesi yapılmalıdır, araç tadilat muayenesi yapıldıktan sonra, nakil vasıtaları vergi dairesine başvuru yapılarak özel tüketim vergisi (ÖTV) yatırılmalıdır, ötv ödenmeden araç ruhsat değişimi yapılmaz. Notere araç sahibi ötv evrakları araç projesi ve araç muayene evrakları ile başvurmalıdır.

OTOBÜSTEN MİNİBÜSE TADİLAT PROJESİNDE GEREKLİ EVRAKLAR

1. Araç Tescil Belgesi

2. Araç Tip etiket fotosu

3. Araç Şase numarası resmi

4. Koltukların resmi gereklidir

5. Araçtan sökülen koltuğun ayak yerleri mutlaka kapatılacaktır, bağlantı yerleri iptal edilerek bir daha takılmayacak şekilde araç tse araç kontrol merkezi istanbul avrupa yakası hadımköy, anadolu yakası sancaktep'ye gittiğinde tse mühendisleri sadece sökülen koltuğun ayak yerlerine bakmaktadır

M2 ve M3 ARAÇ SINIFLARI GÖVDE TİPLERİ

M2 Kategorisi: Sürücü oturma yerine ilave olarak dokuzdan fazla oturma yeri olan ve 5 ton’u aşmayan bir azami kütleye sahip M kategorisi araçlar olarak geçmektedir.

M3 Kategorisi: Sürücü oturma yerine ilave olarak dokuzdan fazla oturma yeri olan ve 5 ton’u aşan bir azami kütleye sahip M kategorisi araçlar m3 sınıfı minibüs araç olarak geçmektedir.


     CA:   Tek katlı araçlar,  Yolcular için ayrılan boşluğun tek bir seviyede veya birleştirilmiş üst üste iki seviye oluşturmayacak                                    şekilde düzenlendiği araç.

     CB:   Çift katlı araçlar, 

     CC:   Tek katlı, körüklü araç

     CD:   Çift katlı, körüklü araç

     CE:   Alçak tabanlı, tek katlı araç

     CF:   Alçak tabanlı, çift katlı

     CG:   Alçak tabanlı, tek katlı, körüklü

     CH:   Alçak tabanlı, çift katlı, körüklü

     CI:   Üstü açık, tek katlı Kısmi tavanlı veya tavansız bir araç.

     CJ:   Üstü açık, çift katlı Üst katın tamamı veya bir kısmında tavan olmayan bir araç.

     CX:   Otobüs şasileri (Tamamlanmamış araç) Üstyapı ile tamamlanmak üzere tasarlanmış, sadece şasi raylı veya boru                          

             konstrüksiyonlu,  tahrik sistemli, akslı ulaşım operatörü ihtiyaçlarına göre özelleştirilmiş tamamlanmamış bir araç 

 

 

1- Tadilatla ilgili olarak onay kuruluşuna veya onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kurum/kuruluşa müracaat edilir.

2- Müracaat ekinde, tadilat konusu araçla ilgili olarak, Bakanlık veya görevlendirdiği kurum/kuruluşca AİTM yetki belgesi verilmiş yetkili teknik sorumlu tarafından bu yönetmelikte belirtilen esaslara göre maksada uygun yeterli ölçeklerde çizilen tadilat projeleri ve hesapları bulundurulur.

3- Tadilatı yapılacak aracın tadilatla ilgili aksam, teknik ünite veya sistemi “E” ve/veya “e” belgeli ise, belgelerinde o araca uygulanabileceği belirtilmiş ve montaj talimatı varsa, sadece montajı yapan firma teknik sorumlusunun uygunluk beyanı aranır.

4- Projeye tabi olmayan tadilatlar; bu Ekin 4 üncü maddesinde yer alan tadilat dışında kalan ve tanıtım bildirimlerindeki özellikleri değiştirmeyen ve araçlarla ilgili kanun veya yönetmeliklerin sınırları içerisinde kalan tadilat için Ek V/D’ye göre montaj uygunluk raporu düzenlenir ve onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluşa onaylattırılır. Aracın trafiğe tescili için Karayolları Trafik Kanununun 32 nci maddesi uygulanır. 

5- Tadilat sırasında değişen veya ilave edilen kısımlar nedeniyle aracın aksam, sistem ve ayrı teknik üniteleri kapsamında değişiklik yapılması durumunda, yapılan değişiklik ve bu değişikliğin etkilediği sistemler, bu Yönetmeliğin Ek VII ve diğer ilgili hükümlerini karşılamalıdır.

Bir aracın kategorisinin değiştiği durumlarda, yeni kategori için ilgili gereklilikler yerine getirilmelidir. Önceki kategorinin tip onayı belgeleri, aracın sağladığı gerekliliklerin yeni kategori için geçerli olan gerekliliklerle aynı ya da daha zor (ağır) olması şartıyla, kabul edilebilir.

6- Tamamlanmamış araç Tip Onay Belgesi bulunan bir araç üzerinde bu yönetmelikte müsaade edilen tadilatlar kapsamında yapılacak değişiklikler ile yeni bir tamamlanmamış araç ancak, bu araç için birinci seviyede Ulusal Tip Onayını almış imalatçısı veya AİTM Seri Tadilat Tip Onayı almış imalatçılar tarafından gerçekleştirilebilir. Tamamlanmamış aracın üstyapı tadilatı ile tamamlanması durumunda münferit onay da alınabilir.

7- Yapılan tadilat bu Ekteki 4 üncü maddede belirtilen tadilatlardan birden fazlasının kapsamına giriyorsa, her biri ayrı ayrı değerlendirilir.

8-Seri tadilat için onaylı tadilat seti kullanıldığı takdirde, sadece montajının uygunluğu onay kuruluşu tarafından görevlendirilen kuruluş tarafından tevsik edilir. Tadilat seti onay belgesinde sınırlandırmalar mevcutsa, bu sınırlandırmalar dikkate alınarak rapor düzenlenir.

9- (Değişik:RG/6/ ) LPG/CNG dönüşümü için tadilat setlerinde, motor emisyon seviyesi Euro 3 ve üzerinde ise BM/AEK Regülasyonu ’in ilgili maddelerine uygunluk teknik servis tarafından tevsik edilmelidir.

Yapılan seri tadilat sonucu Ek VII’de belirtilen hükümlerde oluşan değişikliklerden dolayı söz konusu tadilat için Ek IV’de belirtilen ilgili hususların tamamı için teknik servislerden alınacak raporlar ile bahsi geçen mevzuata uygunluğu kanıtlanacaktır. Diğer taraftan tadilat sonucu Ek IV’de belirtilenlerin dışında etkilenen hususların tespiti halinde ilave teknik servis raporu aranabilir. Münferit tadilatlarda ise onay kuruluşu veya görevlendirdiği kuruluş tarafından belirlenen kriterlere göre işlem yapılır.

Tadilat sonucu gerekli şartlar, ilgili tadilat maddelerinde aksi belirtilmediği sürece, tadilat kapsamında değişen sistemler için tam araçların üretiminden 12 ay, tamamlanmamış araçların üretiminden 18 ay süre geçmediği durumlarda aracın imal tarihindeki zorunlu yönetmeliklere ve bu yönetmeliklerin aracın imal tarihindeki seviyelerine göredir. Bu sürelerin aşılması durumunda, tadilat yapılan aracın imal tarihindeki geçerli mevzuat seviyeleri aranır.

Teknik servisler bu ek çerçevesinde düzenledikleri raporlarda bu ekte belirtilen AB veya AT yönetmeliği veya BM/AEK Regülasyonuna göre hangi inceleme, muayene ve deneyleri yaptığını; rapor sonuç kısmında ise ilgili AB veya AT yönetmeliği veya BM/AEK Regülasyonuna ve AİTM’ye uygunluğunu tevsik etmelidir.

Yangın algılama ve alarm sistemleri

M2 ve M3 kategorisi araçların, sürücü bölmesi arkasında yer alan motora (motorun en ön noktası, sürücünün arkasındaki ilk koltuk sırasının gerisinde olandır) sahip olmaları durumunda, motor bölmesi ve yanmalı bir ısıtıcı bulunan her bir bölmede aşırı sıcaklık oluşması durumunda araçlar, sürücü bölmesinde bulunan sesli ve görsel (sinyal) işaret ile sürücüyü uyaran bir alarm sistemiyle donatılır.

Madde ’de belirtilen alarm sistemi, motor bölmesindeki ve yanmalı bir ısıtıcı bulunan her bir bölmedeki normal çalışma süresince meydana gelen sıcaklığın üzerindeki sıcaklıkları algılayacak şekilde tasarımlanır.

Motor bölmesinin aşağıdaki kısımlarında ve yanmalı bir ısıtıcı bulunan her bir bölmede aşırı sıcaklık gözlenmesi durumunda, madde ’in hükümlerini yerine getireceği göz önünde tutulur.

Sızıntı olması durumunda, yanıcı akışkanların (sıvı veya gaz) çalışma sıcaklıkları, yanıcı akışkanların (sıvı veya gaz) tutuşma sıcaklığına eşit veya daha büyük olan, sızıntıya maruz kalan aşırı doldurma sistemi (supercharger) veya egzoz sistemi gibi aksamlar dâhil motora monteli aksamlarla temas edebileceği kısımlarda,

Sızıntı olması durumunda, yanıcı akışkanların (sıvı veya gaz) çalışma sıcaklığı, yanıcı akışkanların (sıvı veya gaz) tutuşma sıcaklığına eşit veya daha büyük olan bağımsız bir ısıtıcı cihaz gibi korumalı bir aksamla temas edebileceği kısımlarda,

Sızıntı olması durumunda, yanıcı akışkanların (sıvı veya gaz) arıza durumunda çalışma sıcaklığı, yanıcı akışkanların (sıvı veya gaz) tutuşma sıcaklığına eşit veya daha büyük olabilen şarj dinamosu (alternatör) gibi aksamla temas edebileceği kısımlarda,

Motor başlatma cihazı ne zaman çalıştırılırsa çalıştırılsın, aracın pozisyonuna bakılmaksızın, alarm sistemi motor durdurulana kadar kullanılabilir durumda olmalıdır.


Ayrıca M2 ve M3 araçların tuvalet bölmeleri, sürücü uyuma bölmeleri ve diğer araç hareket halindeyken insanların bulunabileceği ayrı bölmeleri, ya aşırı sıcaklığı ya da dumanı algılayan ve hem sesli hem de görsel (sinyal) işaret ile sürücüyü uyaran bir alarm sistemiyle donatılır.

Motor başlatma cihazı ne zaman çalıştırılırsa çalıştırılsın, aracın pozisyonuna bakılmaksızın, alarm sistemi motor durdurulana kadar kullanılabilir durumda olmalıdır.

Ayrı bölmeler, yolcu bölümüne açık koridor ile bağlı ve bölmenin içi yolcular tarafından gözükmesi halinde alarm sistemi ile donatılması gerekmez.

BM/AEK Regülasyonu ’nin 05 ve sonraki seviyesi onayı bulunan araçlarda Madde 2 ve alt maddeleri uygulanmaz.

3-Sonradan takılan tüm elektrikli ve elektronik cihazlar Radyo Parazitleri (elektromanyetik uyumluluk) 72//AT güncel seviyesi veya BM/AEK Regülasyonu 10’un güncel seviyesine uygun olduğu teknik servis raporu ile tevsik edilmeli veya 24/10/ tarih ve sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği (//AT)’ne göre CE işareti taşımalıdır. CE işareti, BM/AEK Regülasyon 10 madde ’de belirtilen bağışıklıkla ilgili fonksiyona sahip ürünler için yeterli değildir.

Bir körüklü aracın her bir bağımsız bölümünde en az bir servis kapısı olmak zorundadır. Sınıf I körüklü aracın ön arabasında en az iki servis kapısı olmak zorundadır.

 

Mafsallı otobüslerde mafsalla birbirine bağlanan birimler ayrı ve her birinde kapı sayısı bu Ekin madde ’e göre olmalıdır.

 

Sürücü bölmesine yolcu bölmesinden girilemeyen otobüs ile minibüslerde, bu Ekin madde ’de verilen kapılara ek olarak, sürücü için bir kapı daha bulunmalıdır. Bunun dışında aracın sol tarafında bulunacak kapılar biniş ve iniş için kullanılamaz.

 

 Biletçisiz sınıf I ve sınıf A’ya ait 14’den fazla yolcu taşıyan araçlarda iniş-biniş yerleri sürücünün oturduğu yerden yolcuların iniş ve binişlerini görebileceği şekilde olmalıdır. Kapılar sürücünün oturduğu yerden açılıp kapanabilmelidir. Kapıların açık veya tam kapalı olduğu, sürücüye optik ve/veya akustik sinyallerle iletilmelidir.

 

Kapılar seyir esnasında kapalı kalmalıdır.

 

Kapıların açılma açıları tehlikesiz binme ve inmeyi sağlayacak kadar geniş olmalıdır. Açılma halinde bu Ekin madde ’teki ölçü koşullarını sağlamalıdır.

 

Kapıları kapatmak kolay olmalı, tekerlek göbeği ve yanağı basamak olarak kullanılmamalıdır. Basamaklarda ayak kaymasına karşı önlem alınmış olmalıdır.

Araçlar için kapılar

Araçlarda kapılar için şartlar aşağıda verilmiştir.

1-Kapılar ve kilitleri, kapanış ve açılış anında rahatsız edici gürültü yapmamalıdır.

2- Kapı kilitleri beklenmedik anda açılmaya imkân vermemelidir.

3- Araçların dönerek açılan kapılarının menteşeleri, aracın gidiş yönüne göre, (katlanarak veya otomatik olarak dışa açılan hariç) kapının ön kenarında bulunmalıdır. Tehlike anında kapılar yetişkin bir kimse tarafından açılabilmelidir.

4-  Otobüs ile 9’dan fazla yolcu taşıyan minibüslerde biniş ve iniş kapıları, aracın sağ tarafında ve/veya arkasında yapılmalıdır. Kapı açıldığında asgari 65 cm genişliğinde bir geçiş sağlanmalıdır. İki kapılı otobüslerde, kapılardan bir tanesi aracın ilk yarısında diğeri ikinci yarısında bulunmalıdır. Bu iki kapının düşey orta ekseni arasındaki yatay uzaklık, araç boyunun %40’ından az olamaz. Kapı açıldığında en az cm genişliğinde bir geçiş sağlayan kapı çift kapı sayılır.

5- Bir araçta, en az iki adet kapı bulunmalıdır. Bu kapıların ikisi de servis kapısı olmalı veya bir adedi servis kapısı, bir adedi de acil çıkış kapısı olabilir.

 

Gerekli olan servis kapılarının ‘en az’ sayısı, aşağıdaki gibi olmalıdır:

Yolcu sayısı                        Servis kapılarının sayısı   

                                        Sınıf I ve A              Sınıf II         Sınıf III ve B
9 – 45                                     1                           1                  1

46 – 70                                    2                           1                 1

71 –                                   3                           2                 1

>                                       4                           3                 1

Bir körüklü aracın her bir bağımsız bölümünde en az bir servis kapısı olmak zorundadır. Sınıf I körüklü aracın ön arabasında en az iki servis kapısı olmak zorundadır.

6-Mafsallı otobüslerde mafsalla birbirine bağlanan birimler ayrı ve her birinde kapı sayısı bu Ekin madde ’e göre olmalıdır.

Sürücü bölmesine yolcu bölmesinden girilemeyen otobüs ile minibüslerde, bu Ekin madde ’de verilen kapılara ek olarak, sürücü için bir kapı daha bulunmalıdır. Bunun dışında aracın sol tarafında bulunacak kapılar biniş ve iniş için kullanılamaz.

 Biletçisiz sınıf I ve sınıf A’ya ait 14’den fazla yolcu taşıyan araçlarda iniş-biniş yerleri sürücünün oturduğu yerden yolcuların iniş ve binişlerini görebileceği şekilde olmalıdır. Kapılar sürücünün oturduğu yerden açılıp kapanabilmelidir. Kapıların açık veya tam kapalı olduğu, sürücüye optik ve/veya akustik sinyallerle iletilmelidir.

Kapılar seyir esnasında kapalı kalmalıdır.

Kapıların açılma açıları tehlikesiz binme ve inmeyi sağlayacak kadar geniş olmalıdır. Açılma halinde bu Ekin madde ’teki ölçü koşullarını sağlamalıdır.

Kapıları kapatmak kolay olmalı, tekerlek göbeği ve yanağı basamak olarak kullanılmamalıdır. Basamaklarda ayak kaymasına karşı önlem alınmış olmalıdır.

 

 

Otobüslerde güvenlik çıkışları

Otobüslerde güvenlik çıkışları ile ilgili şartlar aşağıda verilmiştir.

1-Tehlike durumunda insan tahliyesinde kullanılabilecek kapı, pencere ve kapak gibi çıkış yerlerine “Güvenlik Çıkışı” denir. Kapı çıkışları en az 43 cm genişlikte, pencere ve kapaklar en az 60 x 43 cm veya 50 cm çapında daire şeklinde olurlar. En az x 43 cm ölçülerinde olan pencere veya kapaklar çift çıkış sayılırlar. ’teki çift kapılar da iki güvenlik çıkışı sayılır. Güvenlik çıkışları kolayca ve çabuk açılabilir veya kırılabilir veyahut yok edilebilir olmalıdır. Bu Ekin madde ’teki kapıların her biri bir güvenlik çıkışı sayılır.

2-  Otobüslerdeki güvenlik çıkışlarının (varsa tavandaki çıkışlar hariç) toplam sayısı aşağıdadır:

Yolcu Adedi                           En Az Güvenlik Çıkışı

(Sürücü hariç)                               Toplam Sayısı

arasında                                         3

arasında                                         4

arasında                                         5

70’den fazla                                             6                  

3-Bu Ekin madde ’ünde geçen kapılar, aracın yalnız sağ yanında iseler, sol yanında da aynı miktarda güvenlik çıkışı yapılmalıdır.

4- Kapı ve güvenlik çıkışları, aracın iki tarafına mümkün olduğunca eşit bir şekilde dağılmalıdır.

5- Normal olarak kullanılan kapıların dışındaki güvenlik çıkışlarının üzerine “Acil Çıkış” yazısı konulmalıdır. Pencere halindeki güvenlik çıkışlarının yanında kırma çekici bulundurulur.

6- Açılabilen camlar kolay ve emniyetli olarak açılıp kapanabilmelidir. Okul araçlarında öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar, sabit veya sabitleştirilmiş olmalıdır.

7-Geçit koridoru ile acil çıkış kapısı açıklığı arasındaki serbest boşluk, mm çap ve tabandan mm yüksekliğe sahip düşey silindir ile bu silindirin üzerine eklenmiş mm çapındaki destekleyici ikinci bir düşey silindirin oluşturduğu, toplam yüksekliği mm olan komplenin serbest geçişine imkân vermelidir. Üst kısmı, yatayla 30o’yi aşmayacak şekilde eğimli hale getirildiğinde (pah verildiğinde) üst silindirin tepedeki çapı mm’ye kadar azaltılabilir.

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası