ara gülerin çektiği ünlüler / Ara Güler kimdir?

Ara Gülerin Çektiği Ünlüler

ara gülerin çektiği ünlüler

Ara Güler

Fotograf sanatçısı

Türkiye'de yaratıcı fotoğrafçılığın uluslararası alanda ün kazanmış en önemli temsilcisidir. sanat yılını geride bırakmış olan, Ermeni asıllı Türk fotograf sanatçısı ve foto-muhabir.

Ara Güler, 16 Ağustos 'de Beyoğlu, İstanbul'da doğdu. . Tam adı Aram Güleryan’dır. Annesinin adı Verjin’dir. Eczacı olan babası “Dacat Güler” Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi, Yaycı Köyü’nden 6 yaşındayken okumak için İstanbul’a gelmiş. Ara Güler yılında Kuruçeşmedeki Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışırken Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. Çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesine devam etti.

Ara Güler’e lise yıllarında babası ilk 35 milimlik film makinesini ve bir fotoğraf makinesi alıp Yeni İstanbul gazetesine 'foto muhabiri' olarak işe girmesine yardımcı olmuştur. İlk çektiği fotoğraf ; yılında Ticaniler denen gerici bir grubun kırdıkları Gümüşsuyu'ndaki Atatürk heykelinin resmidir.

'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 'de askerlik görevini tamamladı ve Hayat Dergisi'nde fotograf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. Aynı yıllarda Henri Cartier Bresson ile tanışarak Paris Magnum Ajans'ına katıldı ve İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antalojisi onu dünyanın en iyi yedi fotografcısından biri olarak tanımladı. Yine o yılda ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotografcıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi.

Savaş foto-muhabirliği de yapan Ara Güler, 4 tane savaşa gitti. Katıldığı savaşlarda çektiği fotoğraflar dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Hatta çektiği bir savaş fotoğrafı Times dergisine kapak oldu.

'de Almanya'da çok az fotoğrafcıya verilen Master of Leicaünvan'ını kazandı. İsviçre'de çıkan "Camera" dergisinde kendisine özel bir sayı ayırdı. 'de Mariana Noris'in ABD'de basılan "Young Turkey" adlı yapıtında fotografları kullanıldı. 'de Japonya'da çıkan Photography of the World anttolojisinde Richard Avedon ile birlikte bir dizi fotografı yayınlandı. 'de Kanada'da açılan "İnsanların Dünyasına Bakışlar" sergisinde, 'de New York Modern Sanatlar Galerisi'nde düzenlenen "Renkli Fotografın On Ustası" adlı sergide aynı yıl Almanya'da, Köln'de Fotokina Fuarı'nda yapıtları sergilendi. 'de "Türkei" adında fotograf albümü Almanya'da yayımlandı.

Sanat ve Sanat tarihi konularındaki fotografları ABD'de Time-Life, Horizon ve Nesweek kitap bölümlerince ve İsviçre'de Skira Yayınevi tarafından kullanıldı. 'de Lord Kinross'un "Hagia-Sophia" (Ayasofya) kitabının fotograflarını çekti. Yine Skira yayınevince yılında, Pablo Picasso’nun yaş kutlaması için hazırlanan Picasso Metamorphose et unite adlı kitap için yaptığı röportaj ünlü ressamın şatosunda gerçekleşti. Bu röportaj sırasında fotoğraf çektirmeyi sevmemesiyle bilinen Pablo Picasso’nun çok sayıda fotoğrafını çekmeyi başardı.

'de Paris Ulusal Kitaplık'ta sergisi açıldı. 'de ABD'ne davet edildi ve birçok ünlü Amerikalının fotograflarını çektikten sonra Yaratıcı Amerikalılar adlı sergisini Dünyanın birçok kentinde sergiledi. Yine aynı yıl Yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan Kahramanın Sonu adlı bir belgesel film çekti. 'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nin foto muhabirliği dalındaki Birincilik ödülü'nü aldı. 'de fotograflarının bir kısmı Karacan Yayıncılığın bastığı Fotograflar adlı kitabında basıldı. 'da Hürriyet Vakfı'nca basılan Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı "Mimar Sinan kitabı"'nı fotografladı. Aynı kitap 'de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı. 'da Ara Güler'in Sinemacıları kitabı basıldı. 'de Dışişleri Bakanlığı için Halikarnas Balıkçısı'nın (Cevat Şakir Kabaağaçlı) "The Sixth Continent" adlı kitabını fotoğrafladı.

Bütün dünyayı gezerek foto röportajlar yaptı ve bunları Magnum ajansı ile dünyaya duyurdu. Bu arada İsmet İnönü, Winston Churchill, İndira Gandhi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Joseph Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dalí, Pablo Picasso gibi bir çok ünlü kişi ile roportajlar yapmış ve fotograflarını çekmiştir. En ünlüsü fotografcılara poz vermeyen Picasso Roportajı'dır.

Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotografları 'de Fransa'da, ABD ve İngiltere'de Sinan, Architect of Soliman the Magnificent adlı kitabı yayımlandı. Aynı yıl "Living in Turkey" adlı kitabı İngiltere, ABD ve Singapur'da Turkish Style başlığıyla, Fransa'da "Demeures Ottomanes de Turquie" adıyla yayımlandı. 'de "Eski İstanbul Anıları", 'de "Bir Devir Böyle Geçti", "Yitirilmiş Renkler ve Yüzlerinde Yeryüzü", fotograf kitapları yayımlandı. Ara Güler'in fotografları Paris Ulusal Kitaplık'ta, ABD'de Rochester Georg Eastman Müzesi'nde Nebraska Üniversitesi Sheldon Koleksiyonu'nda bulunmaktadır. Köln Mueseum Ludwing'de Das Imaginare Photo Museum'da fotografları sergilenmektedir. Ara Güler, Türk fotografının ustalarından birisi olarak dünya fotograf tarihinde de seçkin bir yere sahiptir. Belgeci bir fotograf biçiminin ustası olması ona ün kazandırmıştır.

Ayrıca Yavuz Zırhlısı'nın sökümünü anlatan “Kahramanın Sonu” adında belgesel bir film de yapmıştır.

Ara Güler hakkında bir tanesi Münih Üniversitesi'nde Almanca olmak üzere 6 adet doktora tezi yapılmıştır.

yılında birinci evliliğini Perihan Hanım ile yapan ve 4 sene sonra da boşanan Ara Güler ikinci evliliğini, yılında tanışıp yılında Suna Taşkıran Hanım ile yaptı. Eşi yılında vefat etti.

Ara Güler’in Beyoğlu’nda “Arakafe” adında bir kafesi var.

Ara Güler, 17 Ekim tarihinde İstanbul'da 90 yaşında vefat etmiştir.

Ödülleri :
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Birincilik Ödülü (foto muhabirliği dalında)
- Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, meslekte 50 yılını dolduran gazetecilere verilen “Burhan Felek” basın hizmeti ödülü
- Fransa Légion d'honneur nişanı
- Yıldız Üniversitesi fahri doktora unvanı
- Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü
- İstanbul Fotoğraflarıyla İstanbul Turizm Özel Ödülü
- Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü

Ara Güler Hakkındaki Belgeseller :
İstanbul'un Gözü ()

Başlıca Kitapları:
- Fotoğraflar (Karacan Yayınları, , İstanbul);
- Ara Güler'in Sinemacıları (Hil Yayınları, , İstanbul);
- Sinan, Architect of Soliman the Magnificient (Editions Arthaud, , Paris; Thames and Hudson, , Londra ve New York);
- Living in Turkey (Albin Michel, , Paris; Thames and Hudson, , Londra ve New York; Archipelago Press, , Singapur);
- Eski İstanbul Anıları (Dünya Yayınları, , İstanbul);
- Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun (Ana Yayıncılık, , İstanbul).
- Yitirilmiş Renkler (Dünya Yayıncılık, , İstanbul);
- Yüzlerinde Yeryüzü (Ana Yayıncılık, , İstanbul);
- Ara Güler'in yaşgünü için özel olarak yapılan Ara Güler’e Saygı kitabı (YGS Yayınları , İstanbul, Hamburg);
- Babilden Sonra Yaşayacağız, (Kısa hikayeler, Aras Yayınevi, , İstanbul);
- İstanbul des Djinns (Fata Morgana, , Montpellier, Fransa);
- Yeryüzünde Yedi İz (Yapı Kredi Yayınları, , İstanbul);
- Yüz (Yapı Kredi Yayınları, , İstanbul);
- Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm (YGS Yayınları, , İstanbul, Bremen);
- Ara Güler (Antartist Yayınları, , İstanbul);
- Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti (Fotografevi Yayınları, 1. Baskı , İstanbul)
- Beyaz Güvercinli Adam (Fotografevi Yayınları, , İstanbul)
- Ara Güler (Hachette, )


Kaynak:funduszeue.info

Ara Güler kimdir, ne zaman yaşamını yitirdi? Ara Güler, kimlerin fotoğrafını çekti? Ara Güler'in gün yüzüne çıkardığı antik kent neresidir?

ARA GÜLER KİMDİR?

16 Ağustos yılında Beyoğlu'nda dünyaya gelen Ara Güler, ismini “yakışıklı Ara” olarak bilinen Ararat Kralı Ara Geghetsik’ten, göbek adınıysa dedesi Mıgırdiç'ten alır.

ARA GÜLER NE ZAMAN HAYATINI KAYBETTİ?

ARA GÜLER'İN GÜN YÜZÜNE ÇIKARDIĞI ANTİK KENT NERESİDİR?

yılında Ara Güler, gazetecilik görevi için gittiği bir baraj açılışında kaybolur. Yolunu kaybeden Güler, bir köye rastlar ve köydeki tarihi sütunlar, heykeller, Ara Güler’in dikkatini çeker. Köyde gördüklerini fotoğraflayan Ara Güler’in çektiği kareler, dünyadaki en önemli yayın kuruluşlarının ve UNESCO'nun dikkatini çeker.


ara güler17 ekimantik kentara güler fotoğrafara güler yaşamı

Ara G&#;ler kimdir?

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Aralık 21,

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Ara Güler, Ermeni asıllı Türk fotoğraf muhabiri. Dünyanın en iyi 7 fotoğrafçısından biri olarak kabul edilir. Son günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın fotoğrafını çekmesi üzerine Türkiye gündemine girmiştir. Peki Ara Güler kimdir, başarıları nelerdir?

Haberin Devamı

Ara Güler, 16 Ağustos 'de İstanbul Beyoğlu'nda dünyaya geldi. Varlıklı bir Ermeni ailesinde dünyaya gelen Güler'in tam adı Aram Güleryan'dır. Annesinin adı Verjin'dir. Babası eczacı Dacat Bey'dir. Dacat Bey'in ilk işyeri, Hacopulo Han 16 numarada Panosyan'la birlikte açtığı ecza deposudur. Sonraları Hacopulo Han 38 numarada açtığı eczanesini bir acil yardım servisi gibi işleten Dacat Bey burada yaralılara pansuman, kırıklara-çıkıklara ilk yardım gibi işlemler yaptı.

Ara Güler hangi okullara gitti?

Ara Güler, yılında Kuruçeşmedeki Getronagan Ermeni Lisesi'nden mezun oldu. Lisedeyken film stüdyolarında sinemacılığın her dalında çalışıan Güler, aynı zamanda Muhsin Ertuğrul'un tiyatro kurslarına devam etti. Çünkü yönetmen veya oyun yazarı olmak istiyordu. 'de Yeni İstanbul gazetesinde gazeteciliğe başlarken aynı zamanda İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde öğrenim görüyordu. Ancak o, gazeteci olmaya karar verdi.

Haberin Devamı

İlk fotoğrafı Atatürk heykeli oldu

Ara Güler’e lise yıllarında babası ilk 35 milimlik film makinesini ve bir fotoğraf makinesi alıp Yeni İstanbul gazetesine 'foto muhabiri' olarak işe girmesine yardımcı olmuştur. İlk çektiği fotoğraf ; yılında Ticaniler denen gerici bir grubun kırdıkları Gümüşsuyu'ndaki Atatürk heykelinin fotoğrafıdır.

Magnum Ajansı’nda muhabirlik yaptı

’te Paris Magnum Ajansı'na muhabir oldu. Ardından yılında Hayat Dergisi’nde fotoğraf bölüm şefi olarak çalışmaya başladı. ’de ise Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinde fotoğraf muhabirliği yaptı.

ASMP’de tek Türk üye

'de Time-Life, Paris-Match ve Der Stern dergilerinin yakın doğu foto muhabirliği görevlerini üstlendi. 'de askerlik görevini tamamladı ve Hayat Dergisi'nde fotograf bölüm şefliği yaptı. İngiltere'de yayımlanan Photography Annual antalojisi Ara Güler’i dünyanın en iyi yedi fotografçısından biri olarak tanımladı. Aynı yıl içerisinde ASMP'ye (Amerikan Dergi Fotografçıları Derneği) tek Türk üye olarak kabul edildi. Bu arada, Bertrand Russell, Winston Churchill, Arnold Toynbee, Picasso, Salvador Dali gibi birçok ünlünün fotoğrafını çekti, röportajlar yaptı.

Haberin Devamı

4 tane savaşta fotoğraf çekti!

Savaş foto-muhabirliği de yapan Ara Güler, 4 tane savaşa gitti. Katıldığı savaşlarda çektiği birçok fotoğraf dünya çapında çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı. Hatta çektiği bir savaş fotoğrafı dünyaca ünlü Times dergisine kapak oldu.

'da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından foto muhabirliği dalında birincilik ödülüne layık görüldü. 'de fotoğraflarının bir kısmı Karacan Yayıncılık tarafından kitaplaştırıldı. 'da Hürriyet Vakfı'nca basılan, Prof. Abdullah Kuran'ın yazdığı Mimar Sinan kitabını fotoğrafladı. Bu eser de Institute of Turkish Studies tarafından İngilizce olarak yayınlandı.

Fotoğrafları kitaplaştırıldı

Haberin Devamı

'da Hil Yayınları “Ara Güler'in Sinemacıları” isimli kitabı yayınladı. Yıllarca üstünde çalıştığı Mimar Sinan yapıtlarının fotoğrafları, 'de Fransa'da Edition Arthaud, ABD ve İngiltere'de Thomas and Hudson, Singapur'da Archipelago Press tarafından Turkish Style başlığı altında, Fransa'da ise Albin Michel yayınevi tarafından Demeures Ottomanes de Turquie adıyla yayınlandı. Dünya Şirketler Grubu 'te Eski İstanbul Anıları, 'te Yitirilmiş Renkler kitabını yayınladı. Ana Yayıncılık ise 'te Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun ve 'te Yüzlerinde Yeryüzü adlı kitapları yayınladı.

Ara Güler ve Picasso

Gazetecilik yılları boyunca birçok önemli kişiyle röportajlar yapıp fotoğraflarını çekti. Özellikle dünyaca ünlü ressam Picasso ile gerçekleştirdiği röportaj dünya çapında büyük ses getirdi. Güleri bu röportajda Picasso’nun fotoğraflarını da çekerek tarihe geçti.

Haberin Devamı

yılında, Picasso’nun yaş kutlaması için hazırlanan Picasso Metamorphose et unite adlı kitap için yaptığı röportaj ünlü ressamın şatosunda gerçekleştirildi. Bu röportaj sırasında fotoğraf çektirmeyi sevmemesiyle bilinen ünlü ressamın çok sayıda fotoğrafını çekmeyi başardı.

Ara Güler’e arka arkaya poz veren Picasso, “Ben de senin resmini yapacağım,” diyerek bir kitabın arka sayfasına Ara Güler’in resmini çizdi. Önemli bir kitap olduğu için sayfayı yırtmadılar. Picasso, resmi kitapla birlikte Ara Güler’e armağan etti.

Ara Güler’in fotoğraflarını çektiği diğer bazı ünlüler ise; İsmet İnönü, Winston Churchill, Indira Gandi, John Berger, Bertrand Russel, Bill Brandt, Alfred Hitchcock, Ansel Adams, Imogen Cunningham, Salvador Dali’dir.

Haberin Devamı

Büyük usta Ara Güler'in objektifinden

Eserleri

Ara Güler yönetmenliğini ve senaryosunu üstlendiği bir belgesel film çekti. "Kahramanın sonu" () isimli bu belgeselde Türk donanma gemisi olan Yavuz zırhlısının tarihini ve daha sonra nasıl yok edildiğini anlattı.
Meslek hayatı boyunca yaşadığı deneyimleri anlattığı ve çektiği fotoğrafların yer aldığı çok sayıda kitap çıkarmıştır.

Fotoğraflar –
Ara Güler'in Sinemacıları –
Sinan, Architect of Soliman the Magnificient –
Living in Turkey –
Archipelago Pres –
Eski İstanbul Anıları –
Bir Devir Böyle Geçti, Kalanlara Selam Olsun –
Yitirilmiş Renkler –
Yüzlerinde Yeryüzü –
Ara Güler’e Saygı –
Babilden Sonra Yaşayacağız –
İstanbul des Djinns –
Yeryüzünde Yedi İz –
Yüz –
Retrospektif – 50 Yıl Fotojurnalizm –
Ara Güler –
Ara’dan Yetmişyedi Yıl Geçti –
Beyaz Güvercinli Adam –
Ara Güler –
Aphrodisias Çığlığı -
Yaklaşık 50 yıl önce bir seyahat dönüşünde Aphrodisias şehrini keşfeden Ara Güler, hikayesini anlattığı aynı isimli kitabını Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkarmıştır.

Aldığı Ödüller

Ara Güler çok sayıda unvan ve ödül kazanmıştır. Bunların başında Alman Leica Firmasının verdiği Master Of Leica unvanı gelmektedir. Dünyada toplam 38 kişiye verilmiş olan bu unvana Türkiye'den sadece Ara Güler sahip olabilmiştir.

Master of Leica ünvanı – Almanya (Leica Firması)
Yedi yıldız fotoğrafçı’dan biri – İngiltere (British Journal of Photography Year Book)
Birincilik ödülü – İstanbul (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti)
Değerli hizmet – (Türkiye Basın Yayın Genel Müdürlüğü)
Türkiye’nin yurtdış tanıtımına katkı şeref ödülü – (Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü)
Başarı ödülü – (Başarılı İletişimciler)
Yılın fotoğrafçısı – (İfsak)
Başarılı iletişimci ödülü – (İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi
Onur ödülü – (Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi
Görsel sanatlar büyük ödülü – (Aydın Doğan Vakfı)
Burhan Felek basn hizmet – (Türkiye Gazeteciler Cemiyeti
Liyakat nişanı – (Ermeni Patrikhanesi )
Yüzyılın fotoğrafçısı – (Türkiye)
Officier des arts des lettres – (Fransız Hükümeti)
Fahri doktora – (Yıldız Üniversitesi)
Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat büyük ödülü – (Türkiye)

Çayınızı, kahvenizi, kurabiyenizi alın. Sizlere biraz Ara Güler&#;den bahsedelim.

Ermeni asıllı bir Türk olan Ara Güler, yılında Beyoğlu&#;nda dünyaya geliyor. yılında Getronagan Ermeni Lisesi&#;nden mezun olduktan sonra Muhsin Ertuğrul&#;un yanında tiyatro ve oyunculuk eğitimi alıyor. &#;de Yeni İstanbul gazetesinde çalışmaya başlıyor. Tam da o zamanlarda fotoğrafçı olmaya karar veriyor. Sonrasında ödüller, ödüller, ödüller&#; Ama Ara Güler belki de en çok İstanbul fotoğrafları ile biliniyor.

Aşağıda 18 Ara Güler fotoğrafında, Ara Güler&#;in ağzından Ara Güler&#;i derledik. Yakın zamanda çıkmış beş farklı Ara Güler röportajından seçtiğimiz alıntılar ve Ara Güler fotoğrafları bir arada.

Ara Güler&#;i dinliyoruz. Ara Güler anlatıyor.

&#;Fotoğraf niye sanat değildir?&#;

ara-guler
&#;Çünkü hakikatın parçasını yakalayan bir şeydir. Hakikat olduğu için fotoğraf mevcuttur.&#;

&#;Sanat olmasına lüzum yoktur fotoğrafın&#;&#;

ara-guler-ekmek-silah-cocuklar
&#;Fotoğraf tarih olayıdır. Tarihi zaptediyorsun. Bir makina ile tarihi durduruyorsun.&#;

&#;Biz tarihçiyiz, aslında tarih yazıyoruz&#;&#;

ara-guler-eminonu
&#;Görsel tarih yazıyoruz. Devir görsellik devridir. Yazı, edebiyat devri bitmiştir.&#;

&#;Öyle karanlık oda numaraları yapan herifleri de&#;&#;

ara-guler-fotografi
&#;Bütün bunlar aslında fotoğrafın mikroplarıdır.&#;

&#;Florya&#;da otururduk. Atatürk&#;ün köşkün yakınında plajı vardı&#;&#;

ara-guler-siyah-beyaz-fotograf
&#;Arkası kesik bir sandalı vardı. Onun arkasına p.çler takılırdı, onlardan birisi de bendim&#;&#;

&#;Hayatımda çok kadın var benim. Çok çapkın bir adamdım&#;&#;

ara-guler-portre
&#;İki kere evlendim, kaç kere de evlenmeden beraber yaşadım.&#;

İstanbul eskiden vardı, ama şimdi şehri yok ediyorlar&#;&#;

tarlabasi
&#;Her tarafa tahta perde çekmişler. Düşünsene Taksim Meydanı alttan geçişli olacak. Herkesi yürümeye mecbur ediyor. Benim ayaklarım tutmuyor mesela. Ötekiler ne olacak, onlar vatandaş değil, Japon mudur? Şehir, orada yaşayan, birikimi olan, oraya hayran kalan ve orda ölümünü bekleyen insanlarla doludur. Şehirler böyle olur. Memleket ona denir.&#;

&#;Eski şehirden hiçbir şey kalmadı&#;&#;

rumelihisari-sariyer
&#;Şehrin estetiği değişti. Uygarlık ileriye gidiyor ama insanlar güzellik anlayışını kaybetti.&#;

&#;&#;lardan kalma İstanbul fotoğraflarım olmasa, o eski günler, bugün unutulmuş olacaktı.&#;

karakoy

&#;As­lın­da her­kes zan­ne­di­yor ­ki ben bir­den­bi­re fo­toğ­ra­fa baş­la­dım&#;&#;

ara-guler-coban-fotografi
&#;Hal­bu­ki ben bir­den­bi­re fo­toğ­ra­fa baş­la­ma­dım. Ben esa­sın­da si­ne­may­la baş­la­dım. Çün­kü ba­bam ba­na ben çok kü­çük­ken, 15 ya­şın­day­ken, si­ne­ma oy­nat­ma ma­ki­ne­si al­dı. Bu ma­ki­ne 35 mm’lik Er­ne­man Ki­nox mar­ka bir ma­ki­ney­di. Ben or­da si­ne­ma film­le­ri­ni oy­nat­ma­ya baş­la­dım, fa­kat film­ler az­dı. Ba­bam İpek Film Stüd­yo­su vs. ile ar­ka­daş­tı. Ben o stüd­yo­lar­da­ki im­ha edi­le­cek es­ki film­le­ri, ses­siz film­le­ri alır oy­na­tır­dım. Be­nim bu işi sev­di­ği­mi gö­rün­ce, yaz­la­rı be­ni film stüd­yo­la­rı­na gön­der­di­ler. Or­da mon­taj­da, senk­ron­da, Jo­ac­him Fil­me­ri­dez’in ka­me­ra­man asis­tan­lı­ğı­nı yap­tım. Da­ha son­ra ora­da bü­yük bir yan­gın ol­du. Yan­gın­dan kur­tu­lan son in­san ben ol­dum. Da­ma çık­tım, dam da ya­nı­yor­du. İt­fa­iye be­ni dam­dan kur­tar­dık­tan son­ra ba­bam be­ni bir da­ha ora­la­ra gön­der­me­di. Ben da­ha son­ra fo­toğ­raf­çı­lık­la uğ­raş­tım ama­tör ola­rak.&#;

&#;Ben o fotoğrafı çekerken benim çektiğimi bilmiyorlar. Öyle çekip gidiyorum&#;&#;

alfred-hitchcock-ara-guler
&#;Yani poz verdirtmiyorum. &#;Dur da fotoğrafını çekeyim&#; falan filan yok. Oralarda durup tık tık tık tık çeker giderim ben, bilmezler bile çektiğimi.&#;

&#;Her şeyi kendim için çekiyorum. Sonra da onlarla ilgili birtakım adamlar &#;sanattır, değildir&#; diye konuşuyor&#;&#;

ara-guler-cocuklar

&#;Ben ha­ya­tım­da ödül­den nef­ret ede­rim. Ben hiç­bir ödül de al­ma­dım&#;&#;

ARA GULER tif
&#;Ama birta­kım ku­ru­luş­lar, ge­rek yurt­dı­şın­da, ge­rek­se içe­ri­de, bir­ta­kım ödül­ler da­ğı­tı­yor­lar. Ba­zı­la­rı da ba­na isa­bet edi­yor. Ör­ne­ğin “Mas­ter Of Le­ica” se­çil­mem gi­bi, yı­lın ga­ze­te­ci­si se­çil­mem gi­bi. An­la­dın mı? Be­nim için ver­se­ler de bir, ver­me­se­ler de. On­lar ver­se de ver­me­se de ben ay­nı işi na­sıl ol­sa ya­pa­ca­ğım. Bu de­mek­tir ki on­lar bir­şey bu­lu­yor­lar, ve­ri­yor­lar. Ya­ni mü­him de­ğil.&#;

&#;Mesela benim en güzel kitabım hangisidir biliyor musun, çok da severim: Ecevit kitabım&#;&#;

ara-guler-yasli-adam
&#;Beyaz Güvercinli Adam. Benim mesleğimin tam karşılığıdır o kitap.&#;

&#;Deliler grubu vardı Dali&#;nin etrafında. Çünkü etrafında serseri istiyor Dali&#;&#;

ara-guler-salvador-dali
&#;Benim bir kız arkadaşım vardı. Meğer Dali, onun vaftiz babasıymış. Beni aldı, götürdü.Bir gün dedim ki ben senin doğru dürüst resmini çekeceğim. “Peki yarın çekeriz” dedi. Bir gittim, üç tane Fransız gazeteci. “Dur ben onları salarım şimdi” dedi. Oturttu adamları karşısına, “Söyle bakalım ziftin formülü nedir?” dedi. Üçü de bilemedi tabii. “Hah işte. Ben bastonumu alır, ziftin içine batırır, dışarı çıkarırım bin dolar eder, bunu sen yaparsan deli derler. Şimdi git dediğimden ne anladıysan onu yaz” dedi. “Ben Salvador Dali&#;yim, sen kimse değilsin” diyor adam.&#;

&#;Sophia Loren&#;i bilir misin? Onun asansöre bindiğini görünce asansöre binmiştim ben de&#;&#;

sophia-loren-ara-guler
&#;Yukarı çıktık beraber. Otel odasının ortasında da yatak var. Kadın yorgundu. Ayakkabılarını çıkardı, yatağın üzerinde oturdu. &#;Burada böyle dururken resmini çekebilir miyim?&#; dedim. Çek diyince birkaç tane çekip Türkiye&#;ye gönderdim. Burada da afiş yapmışlar: “Muhabirimiz Ara Güler Sophia Loren&#;in yatak odasında” diye. Laf mı bu şimdi?&#;

&#;Ben kendim uğraşıp uğraşıp görüşememiştim Picasso’yla&#;&#;

ara-guler-pablo-picasso
&#;Herif yanına adam sokmuyor. Yoksa resim yapamaz. Bizim yayınevi kitabını basacakti. Patron da meyhane arkadaşım, “Beni götürmezsen konuşmam seninle” dedim. Öyle gittim. Picasso da sevdi beni, “Sen benim bu kadar fotoğrafımı çekiyorsun, ben de senin resmini çizeyim” dedi. Türkiye&#;de bir adet orijinal Picasso var, benim evde.&#;

&#;Bana İstanbul fotoğrafçısı diyorlar. Ama ben dünya vatandaşıyım. Dünyanın foto muhabiriyim.&#;


Not: Bu fotoğraf, Erdal Yazıcı&#;ya aittir. Kullandığımız kaynaklar ve internetteki bilgiler bu ikiliğe sebebiyet vermiştir. Karışıklık için özür dileriz.

Röportajlar:

&#;Ermeniyim diye takma ad kullandım&#; &#; Habertürk
Aramis Kalay&#;ın Ara Güler Röportajı
16 &#;Bozuk&#; Fotoğraf &#; Bianet
“Dünyanın görsel tarihini yazıyoruz…” &#; Güney Dergisi
İstanbul&#;da Ara Güler&#;le başbaşa&#; &#; BBC Türkçe

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası