atatürk ün kilosu ve boyu / Mustafa Kemal Atatürk'ün Özlük Bilgileri - Atatürk'ün Boyu, Kilosu ve Ayakkabı Numarası

Atatürk Ün Kilosu Ve Boyu

atatürk ün kilosu ve boyu

Mustafa Kemal Atatürk'ün boyu, Milli Savunma Bakanlığının resmi kayıtlarına göre cm iken diğer taraftan gerçek boyunun cm olduğu iddia edilir. Mustafa Kemal Atatürk'ün yapılan bal mumu heykelinin boyu iken Milli Savunma Bakanlığı kayıtlarında olarak kaydedilir. Bu çelişkili durum tarihçiler arasında da sonu gelmez bir tartışma konusuna dönüşür. Atatürk'ün gerçek boyunun kaç olduğuyla ilgili tarihçilerin görüşleri

Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in hayat&#x;Fatih Sultan Mehmet Kimdir? Fatih Sultan Mehmet'in hayatı

Mustafa Kemal Atatürk'ün Boyu 

Milli Savunma Bakanlığının kayıtları dikkate alındığında Mustafa Kemal Atatürk'ün boyu , kilosu 74, ayakkabı numarası ise 42 şeklinde kaydedilir. Bazı tarihçilerin bu rakamları gerçeği yansıtmadığı söylese de resmi olarak bu veriler dikkate alınır. Şu Çılgın Türkler kitabının yazarı Turgut Özakman, Atatürk'ün boyunun olduğunu söylerken ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı Mustafa Kemal Atatürk'ün boyunun olduğunu ifade eder. 

Prof. Dr. İlber Ortaylı'da Mustafa Kemal Atatürk'ün Boyu İle İlgili Açıklama:

'Mustafa Kemal Atatürk’ün boyunu ben de cm olarak biliyordum. Bunun doğrusunu tam olarak kim biliyor ki açıklama yapmış. Bunların lüzumsuz konular olduğunu düşünüyorum. Genelkurmay Başkanlığı ne diye böyle bir açıklama yapıyor hala anlamış değilim.'

Mustafa Kemal Atatürk'ün Fiziksel Özellikleri

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, boylarında 74 kg kadardı. Pek az yemek yer, uyku saatlerine dikkat etmezdi. Bu yüzden hiç kilolu biri olmadı. Görünüşüne her zaman dikkat eder, asker kökenli bir eğitime sahip olmasına rağmen üniformasını giyinmediği siyasi hayatı boyunca hep çok şık seçimler yapardı. Her zaman temiz, yerinde ve şık kıyafetler tercih ederdi. Saçları sarı, gözleri maviydi. Alnı genişçe ve kaşları sık ve keskindi, bu yüzden bakışları her zaman çok sert görünürdü.

Melek Ardıçfunduszeue.info - Seo Editörü

Haber 7 - Melek Ardıç

Atatürk'ün boyu tarihçileri böldü

Atatürk'ün boyu tarihçileri böldü

Atatürk'ün boyu tarihçileri böldü

Genelkurmay'ın Atatürk'ün boyunun değil de cm olduğunu açıklaması tarihçileri böldü. Kimi Genelkurmay'ı desteklerken, kimi ise liderlik tartışması yapıldığı görüşünde.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan Atatürk Sitesi'nde ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün hayatından mesajlarına kadar birçok bilgiye yer verildi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesindeki "Atatürk Köşesi"nden girilen sitede, Atatürk'e, hayatına ve savaşlara dair bilgiler bulunuyor.

ÖZLÜK BELGELERİ YAYINLANDI

En çok dikkat çeken ise Atatürk'ün boyu, kilosu ve ayakkabı numarası oldu. Genelkurmay, Atatürk'ün boyunun kısa olduğu yönündeki iddialara özlük belgeleri yayınlayarak yanıt verdi. Belgelerde Atatürk'ün boyu bilinenin aksine değil, cm, kilosu kg, ayakkabı numarasının ise 42 olduğu belirtildi. Bu bilgiler tarihçileri ikiye böldü. Atatürk'ün boyunun önemli olmadığını söyleyen tarihçilerin yanında, Genelkurmay açıklamasının, boy tartışması üzerinden liderlik tartışmasını olduğunu belirten tarihçiler görüşlerini şöyle ifade etti:

ÖZAKMAN: "TSK DOĞRU OLANI AÇIKLADI"

Tarihçi Turgut Özakman: "Boyuyla ilgili bir sürü şey uyduruldu. Atatürk'ün boyu 'tür. Atatürk'ten anılar kitabında var. Kendi kitaplarımda da kullanıyorum. Boyunun olduğu yanlış. Hatta gömlek numarası da 42'dir. Atatürk hakkında herkes bir şey uydurduğu için, Genelkurmay doğrusunu söylemek istemiştir.

ORTAYLI: " BİLİYORDUK"

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: "Mustafa Kemal Atatürk'ün boyunu ben de cm olarak biliyordum. Bunun doğrusunu tam olarak kim biliyor ki açıklama yapmış. Bunların lüzumsuz konular olduğunu düşünüyorum. Genelkurmay Başkanlığı ne diye böyle bir açıklama yapıyor hala anlamış değilim."

HALAÇOĞLU: "GERÇEKLER OSMANLI ARŞİVİNDE"

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halaçoğlu: "Osmanlı'da devlet erkanının, üst düzey yöneticilerin sicil-i ahval adında bir defteri vardı. Osmanlı arşivinde fiziki durumlarını ortaya koyan bir kitap var. O kitapta el yazısından bilgiler bulunuyor, oradan almış olabilirler. Bizim için boyunun önemi yok zaten."

"BOY DEĞİL LİDERLİK TARTIŞMASI"

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemil Koçak: "Daha önce de Atatürk'ün sesi konusunda bir haber yayınlanmıştı. Sesinin 0'uncu yıl Nutuk'undaki gibi tiz olmadığı son derece gür olduğu haberleri yapılmıştı. Genelkurmay'ın boy açıklaması da benzer boyutta. Bu kez fiziki özellikleriyle ilgili açıklamalarla, liderliğine vurgu yapılıyor. Boyunun kısa değil, dönemin ortalamasına uygun olduğu açıklanmış. Buradaki amaç; Atatürk'ü aynı zamanda fiziki olarak da güçlü gösterme arzusu. Atatürk'ün görüşlerinin değeri sanki fiziki özellikleriyle eş değer tutuluyor. Ne kadar boyu uzun, sesi gür olursa, bu liderliğini arttırıyor gibi. Boyunun ne olduğu önemli değil. cm olsa ne olur? Biz boyuyla, ayak numarasıyla ilgilenmiyoruz. Yani Menderes'in ayak numarası Atatürk'ten büyük olsa ne anlama gelir? Hiçbir ülkede bunlara dikkat edilmez."

Google News ile Takip Et

Mustafa Kemal Atatürk'ün özlük bilgileri - Atatürk'ün boyu, kilosu ve ayakkabı numarası

Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili en çok merak edilen hususlardan bir tanesi de özlük bilgileridir. Mustafa Kemal Atatürk’ün ordu içinde yapmış olduğu görevleri, aldığı terfi ve atamaları, bu özlük dosyasındaki bilgilerden elde etmekteyiz. Peki, Atatürk’ün özlük bilgileri nedir? İşte, tüm detaylar…

Mustafa Kemal Atatürk’ün Boyu, Kilosu ve Ayakkabı Numarası

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk’e dair merak edilen hususların başında Gazi’nin boyu, kilosu ve ayakkabı numarası gelmektedir. Bu husus hakkında hem internette hem de yazılı kaynaklarda farklı bilgiler yer almakta olsa da bu konu hakkındaki en net ve en doğru bilgilere Hasan Rıza Soyak’ın kaleme almış olduğu Atatürk’ten Hatıralar isimli eserden ve Atatürk’ün, Anıtkabir Komutanlığı’nda bulunan şahsi eşyaları üzerinde yapılan tespitlerden ulaşabilmekteyiz.

Uzun yıllar Mustafa Kemal Atatürk’ün yanında bulunmuş, senesinde Cumhurbaşkanı Özel Kalem Müdürü olarak görev yapmış ve yılından Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatını kaybettiği tarih olan yılına kadar Cumhurbaşkanı Genel Sekreteri olarak görev yapmış olan Soyak’ın, Atatürk’ten Hatıralar isimli eserinde vermiş olduğu bilgilere ve Gazi’nin şahsi eşyaları üzerinde yapılan araştırmalara göre Mustafa Kemal Atatürk’ün boyunun cm, kilosunun 74 ile 76 kg ve ayakkabı numarasının ise 42 olduğu bilinmektedir.

Atatürk’ün Özlük Bilgileri

Mustafa Kemal Atatürk’ün özlük bilgileri; Atatürk’ün şahsi dosyasında yer alan ve 21 Kasım tarihli Millî Savunma Bakanlığı Personel Daire Başkanlığı’na ait olan belgede yer almaktadır. Bu belgede yer alan bilgilere göre Mustafa Kemal’in gerçekleştirmiş olduğu görevler, aldığı terfi ve atamalar şu şekildedir:

Reis-i Cumhur Müşir Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri bin (oğlu) Ali Rıza-Selanik

Duhûlü: 1 Mart (13 Mart )

Nasbı: 19 Eylül (19 Eylül )

Sicil No: - P. 8 ( - P. 8)

Müşârünileyh (Adı geçen) Hazretleri:

  • 29 Kânûn-ı evvel (11 Ocak ) tarihinde, Erkân-ı Harbiye (kurmay) yüzbaşılığı ile mektepten neş'et ederek (mezun olarak) sunûf-ı selâsede (üç sınıfta) bölük idare ve kumanda etmek üzere atik 5’inci Ordu'ya me'mûr buyrulmuştur.
  • 12 Kânûn-ı evvel (25 Aralık ) tarihinde, Beşinci Rütbeden Mecidî Nişanı'yla taltif edilmiştir.
  • 7 Haziran (20 Haziran ) tarihinde, kolağalığa (kıdemli yüzbaşı) terfi etmiştir. Sene-i mezkûre (söz konusu sene) Eylül’ü gayesinde (sonunda) arıza-i vücûdiyelerinden nâşî (hastalığından dolayı) atik 3’üncü Orduya nakledilmişlerdir.
  • 9 Haziran (22 Haziran ) tarihinde, Şark Demir Yolu Müfettişliğine ve sene-i mezkûre Kânûn-ı evvel gayesinde (Aralık sonunda) 3’üncü Ordu Redif 17’nci Selanik Fırkası Erkân-ı Harbiyesine tayin buyrulmuşlardır.
  • 22 Teşrîn-i evvel (4 Kasım ) tarihinde, 3’üncü Ordu Erkân-ı Harbiyesine (Kurmay Başkanlığı) tayin buyrulmuştur.
  • 24 Ağustos (6 Eylül ) tarihinde, 3’üncü Ordu Zabitan Talimgâhı Kumandanlığına ve sene-i mezkûre teşrîn-i evvelinde tekrar mezkûr 3’üncü Ordu Erkân-ı Harbiyesine ve bilahare Kânûn-ı sânî zarfında 5’inci Kolordu Erkân-ı Harbiyesine tayin buyrulmuştur.
  • 14 Eylül (27 Eylül ) tarihinde, muvakkaten (geçici olarak) Trablusgarp Fırkası Erkân-ı Harbiyesine me'mûr edilmişse de Trablusgarp'a gitmeksizin İstanbul'a celbi 5’inci Kolorduya tebliğ edilerek Erkân-ı Harbiye-i Umumiye Dairesine tayin buyrulmuştur.
  • 14 Teşrîn-i sânî (27 Kasım ) tarihinde, binbaşılığa terfî edilmiştir
  • 19 Kânûn-ı sânî (1 Şubat ) tarihinde, Bingazi'de bulunan müşârünileyh Derne karşısındaki Şark Gönüllü Kumandanlığını der-uhde etmiştir (üstlenmiştir).
  • 26 Şubat (10 Mart ) tarihinde, Derne Kumandanlığına tayin edilmiştir.
  • 11 Teşrîn-i evvel (24 Ekim ) tarihinde, rahatsızlığına mebnî (dolayı) Dersaadet'e (İstanbul) hareket etmiştir.
  • 8 Teşrîn-i sânî (21 Kasım ) tarihinde, Karargâh-ı Umûmî emrine verilerek mezkûr ay zarfında Bahr-i Sefid (Çanakkale) Boğazı Kuva-yı Mürettebesi Erkân-ı Harbiyesine tayin buyrulmuştur.
  • 14 Teşrîn-i evvel (27 Ekim ) tarihinde, Sofya Ataşemiliterliğine tayin buyrulmuştur.
  • 24 Teşrîn-i evvel (6 Kasım ) tarihinde, Bingazi Muhârebâtı'nda ibrâz-ı şecâat (kahramanlık) ve liyâkat etmesine mebnî kıdemine iki sene zam, Dördüncü Rütbeden Osmanî Nişanı i'tâ' kılınmıştır (verilmiştir).
  • 29 Kânûn-ı evvel (11 Ocak ) tarihinde, Sofya-Belgrat-Çetine Sefaretleri Ataşemiliterliğine tayin buyrulmuştur.
  • 16 Şubat (1 Mart ) tarihinde, Balkan Harbi'ndeki hidemât-ı hasenesinden (iyi hizmetlerinden) dolayı kaymakamlığa (yarbaylığa) terfi etmiştir.
  • 26 Şubat (11 Mart ) tarihinde, Fransız Hükûmeti tarafından Şövalye Rütbesinden Legion d'honneur nişanı i'tâ' kılınmıştır.
  • 22 Temmuz (4 Ağustos ) tarihinde, Sırbistan Ataşemiliterliğine tayin kılınmış ise de Sofya Ataşemiliterliğine ibka' edilmiştir (bırakılmıştır).
  • 16 Teşrîn-i sânî (29 Kasım ) tarihinde, iki sene kıdem zammı verilmiştir.
  • 7 Kânûn-ı sânî (20 Ocak ) tarihinde, 3’üncü Kolorduda yeni teşekkül eden 19’uncu Fırka Kumandanlığına tayin buyrulmuştur.
  • 19 Mayıs (1 Haziran ) tarihinde, miralaylığa (albay) terfi etmiştir.
  • 2 Temmuz (15 Temmuz ) tarihinde Harp Madalyası.
  • 15 Temmuz (28 Temmuz ) tarihinde 15’inci Kolordu Kumandanlığına ve sene-i mezkûrede (aynı yıl) 16’ncı Kolordu Kumandanlığına tayin buyrulmuştur.
  • 19 Ağustos (1 Eylül ) tarihinde Muharebe Gümüş Liyakat Madalyası.
  • 28 Kânûn-ı evvel (10 Ocak ) tarihinde, Alman Hükûmeti tarafından Demir Salîb Nişanı verilmiştir.
  • 4 Kânûn-ı sânî (17 Ocak ) tarihinde Anafartalar Grubu Kumandanı iken Muharebe Altın Liyakat Madalyası.
  • 14 Kânûn-ı sânî (27 Ocak ) tarihinde tebdil-i hava hitâmına mebnî (hava değişiminden sonra) 16’ncı Kolorduya iltihak buyrulmuştur.
  • 19 Kânûn-ı sânî (1 Şubat ) tarihinde, Üçüncü Rütbeden Osmanî Nişanı,
  • 28 Şubat (12 Mart ) Anafartalar'daki hidemât-ı hasenesinden dolayı iki sene seferî kıdem zammı i'tâ' kılınmıştır.
  • 19 Mart (1 Nisan ) tarihinde, hidemât-ı fevkalâdesine mebnî (olağanüstü hizmetlerinden dolayı) bir sene kıdem zammı ile mîrlivâlığa (tümgeneral) terfi etmiştir.
  • 29 Teşrîn-i sânî (12 Aralık ) tarihinde, müceddeden İkinci Rütbeden Mecidî Nişanı i'tâ' kılınmıştır.
  • 11 Kânûn-ı evvel (24 Aralık ) Bitlis havalisindeki hidemâtına mükâfaten bir sene seferî kıdem zammı i'tâ' edilmiştir. Sene-i mezkûre zarfında Almanya Hükûmeti tarafından Birinci ve İkinci Demir Salîb ve Avusturya-Macaristan Hükûmeti tarafından Üçüncü Rütbeden Muharebe Liyakat Madalyası ile İkinci Rütbeden Harp Alâmeti Liyâkat-ı Askerî Madalyası i'tâ' kılınmıştır.
  • 5 Mart (5 Mart ) tarihinde, 2’nci Ordu Kumandanlığına tayin buyrulmuştur.
  • 19 Mart (19 Mart ) tarihinde, muharebât-ı vâkıadaki hidemât-ı hasenesinden dolayı tebdîlen İkinci Rütbeden Osmanî Nişanı i'tâ' kılınmıştır.
  • 5 Temmuz (5 Temmuz ) tarihinde, 7’nci Ordu Kumandanlığına tayin buyrulmuştur.
  • 23 Eylül (23 Eylül ) tarihinde, Muharebe Altın İmtiyaz Madalyası ile taltif buyrulmuştur.
  • 9 Teşrîn-i evvel (9 Ekim ) tarihinde, becayişen 2’nci Ordu Kumandanlığına tayin kılınmıştır.
  • 11 Teşrîn-i evvel (11 Ekim ) tarihinde, bir ay müddetle İstanbul'a me'zûnen (izinli olarak) gitmişler ve rahatsızlıklarına mebnî tedavi edilmek üzere üç ay me'zûniyet verilmiştir.
  • 7 Teşrîn-i sânî (7 Kasım ) tarihinde, Karargâh - ı Umûmî emrine alınarak sene-i mezkûre kânûn-ı evvelinde mülga Veliaht-ı Saltanat refakatinde Almanya Karargâh-ı Umûmîsine azimet etmiştir.
  • 16 Kânûn-ı evvel (16 Aralık ) tarihinde, tebdilen Birinci Rütbeden Kılıçlı Mecidî Nişanı i'tâ' kılınmıştır.
  • 19 Şubat (19 Şubat ) tarihinde, Alman İmparatoru tarafından Birinci Rütbeden Kılıçlı Kron dö Prus Nişanı verilmiştir.
  • 13 Mayıs (13 Mayıs ) tarihinde, berây-i tedâvî (tedavi için) Viyana'ya azimet buyurmuştur.
  • 7 Ağustos (7 Ağustos ) tarihinde, 7’nci Ordu Kumandanlığına ve sene-i mezkûre Eylül’ünde fahri yaveran silkine (fahri yaver unvanı) ithal buyrulmuştur.
  • 31 Teşrîn-i evvel (31 Ekim ) tarihinde, Yıldırım Ordular Grubu Kumandanlığını der - uhde buyurmuşlardır.
  • Teşrîn-i sânî (Kasım ) tarihinde, Yıldırım Ordular Grubunun lağvı üzerine Harbiye Nezareti emrine alınmıştır.
  • 30 Nisan (30 Nisan ) tarihinde, 9’uncu Ordu Kıtaatı Müfettişliğine tayin edilmiş ve sene-i mezkûre Temmuz'unun beşinde İstanbul Hükûmet-i sakıtasınca me'mûriyetine hitâm verilmiştir.
  • 9 Ağustos (9 Ağustos ) tarihinde, Ordu Müfettişliğinden ma'zûl (azledilmiş) ve askerlikten müsta'fî olan (istifa eden) müşârünileyh silk-i askeriden (askerlik mesleğinden) ihracı (çıkarılması) ve haiz olduğu nişanların ref'i ve fahri yaveran unvanının nez'i (kaldırılması) hakkında irade çıkmıştır.
  • 23 Nisan (23 Nisan ) tarihinde, Büyük Millet Meclisi Riyaset-i Celilesine intihâb buyrulmuşlardır.
  • 19 Eylül (19 Eylül ) tarihinde, Büyük Millet Meclisince ittifakla kendilerine Gazilik Unvanı i'tâ' ve rütbe-i samiye-i müşiri (mareşallik rütbesi) tevcih buyrulmuştur.
  • 5 Teşrîn-i sânî (5 Kasım ) tarihinden itibaren, müşârünileyhin Başkumandanlık müddeti üç ay daha temdîd edilmiştir (uzatılmıştır).
  • 5 Şubat (5 Şubat ) tarihinden itibaren, Başkumandanlık müddeti üç ay daha temdîd edilmiştir.
  • 27 Mart (27 Mart ) tarihinde, Afganistan Emiri (Kralı) tarafından Aliyülâlâ Nişanı irsal kılınmıştır.
  • 21 Teşrîn-i sânî (21 Kasım ) tarihinde, kırmızı-yeşil kurdeleli İstiklal Madalyası ta'lîk olunmuştur.
  • 29 Teşrîn-i evvel (29 Ekim ) tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Riyâsetine intihâb buyrulmuştur.

Atatürk’ün boyu

Genelkurmay Başkanlığı, Mustafa Kemal Atatürk için özel bir internet sitesi hazırladı.

"Atatürk Köşesi" isimli sitenin kurulması talimatını bizzat Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in verdiği öğrenildi.

Fotoğraf ve sözlerinin de bulunduğu sitede ''Atatürk'ün Hayatı, Belgelerle Atatürk, Atatürk Kronolojisi, Atatürk'ün Yazdığı Eserler, Atatürk İnkılapları, Atatürk Albümü, Atatürk'ün Yurt Gezileri, Seçilmiş Mülakatlar, Seçilmiş Makaleler ve Atatürk Kaynakçası başlıkları yer alıyor.

Tanıklarının gözüyle Mustafa Kemal Atatürk'ün de anlatıldığı sitede, Atatürk'ten anektodların yanı sıra milli mücadele komutanlarına ait bilgiler de bulunuyor.

Atatürk’ün özel eşyaları ve vasiyeti sitede yer alan diğer başlıklardan.

BOYU, KİLOSU VE AYAKKABI NUMARASI
Bu arada, sitede Mustafa Kemal’in özlük bilgilerine de yer verildi.

Personel Başkanlığı’nın 21 Kasım tarihli belgesine dayandırılarak verilen bilgiyle Atatürk’ün boyuyla ilgili tartışmalara son nokta konuldu.

Buna göre; Atatürk’ün boyu iddiaların aksine değil, 'tü. Kilosu ise arasındaydı. Belgelere göre Atatürk, 42 numaralı ayakkabı giyiyordu.

Genelkurmay’ın hazırladığı özel sitede, “Müşarünileyh (Adı geçen) Hazretleri” başlığıyla Atatürk’ün rütbeleri ve nişanları da yıl yıl verildi.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası