sezeryandan sonra karında şişlik / “Sezaryen oldum, artık hep hamile gibi görünüyorum!” | Hamilelik

Sezeryandan Sonra Karında Şişlik

sezeryandan sonra karında şişlik

Doğum Sonrasında Karın Bölgesinde Oluşan Deformasyonlar İçin Ne Yapılmalıdır?

Doğum Sonrasında Karın Bölgesinde Oluşan Deformasyonlar İçin Ne Yapılmalıdır?

Doğum sonrası karın bölgesindeki oluşan deformasyonlar için ne yapılmalıdır?

Doğumdan sonra normal kiloya ulaşıldığında, karın bölgesindeki derilerin büzüşerek deformasyona uğraması, anneleri karın germe ameliyatına yönlendiriyor. Bu uygulama ile göbek altında kalan dokunun tamamen çıkartılması ve göbeğin yeni yerine yerleştirilmesi sağlanıyor.

Yine doğum sonrasında; karnın deri altında yağ dokuları ve üzerinde çatlaklar meydana gelebiliyor. Bu durumlarda; karın germe ameliyatı tercih edilebiliyorken, yağ aldırma operasyonları da uygulanabiliyor.

Karın germe ve yağ aldırma operasyonları birlikte uygulanılmalı…

Bu sorunun en iyi şekilde çözülebilmesi için karın germe ve yağ aldırma operasyonlarının birlikte uygulanması çok güzel sonuçlar veriyor. Yaklaşık 2 ila 3 saat arasında gerçekleştirilen bu iki operasyon sonrasında hastanın drenle 1 gece hastanede kalması gerekiyor. Bu drenler ise 4 ila 5 gün kadar sonrasında çıkartılıyor. Bu işlemlerde özel bir korsenin kullanılması ve 2 ay boyunca mekik çekilmemesi tavsiye ediliyor.

Bu operasyonlar için merak edilen 8 soru ve cevabına göz atalım.

  1. Doğum sonrasında meme ve karın bölgelerine yapılan estetik ameliyatların izi kalır mı?

Meme ve karına yapılan estetik müdahaleler; izler tamamen yok olmasa da 1 ila 2 yıl içerisinde yavaş yavaş belirsizleşmeye başlıyor. Bu izlerin; karın büyüklüğü ve işlemin izin verdiği derecede bikini altında kalmasına dikkat ediliyor.

  1. Bir yaş sınırlaması var mıdır?

Yaş konusunda herhangi bir kısıtlama bulunmuyor. Tüm anneler bu işlemleri yapabilirler.

  1. Eğer; anne, yakın zamanda tekrar hamile kalmayı düşünüyorsa ne yapmalıdır?

Böyle bir durumda; estetik müdahaleler bekletilmelidir.

  1. Hastanın kronik bir hastalığı (kalp, tansiyon, diyabet gibi) varsa ameliyat yapılabilir mi?

Doğum sonrasında yaptırılacak estetik operasyonların, standart operasyonlarda görülebilecek riskler haricinde başka bir riski bulunmamaktadır. Kronik rahatsızlığı olan kişiler eğer kontrollerini düzenli olarak yaptırıyor ve takip ediliyorlar ise onlar için de riski yoktur.

  1. Sezaryen göbeği estetik ile düzeltilebilir mi?

Kişi normal kilosuna dönebilir; fakat sezaryen izi kalır.

  1. Hamilelikte ortalama kaç kilo alınır?

Yaklaşık 8 ila 10 kilo arasında bir kilo artışı olur. Anne adaylarının bu aralığı aşmamaya dikkat etmeleri, doğum sonrası için çok önemlidir.

  1. Hastalar sonuçlardan memnun kalır mı?

Estetik müdahaleler sonrasında ulaşılan sonuçlar hastayı fazlasıyla memnun edecek düzeydedir.

  1. Ameliyat sonrası özel bir bakım gerekir mi?

Özellikle bir bakıma ya da bakım ürününün kullanılmasına gerek yoktur.

Doğum sonrası ödem en kolay nasıl gider? Karın şişliği ne zaman iner?

Doğum sonrası ödem en kolay nasıl gider? Karın şişliği ne zaman iner?

Hamilelik döneminde vücutta oluşan ödemi doğum sonrasında atmak için sağlıklı beslenme ve düzenli egzersize dikkat etmelisiniz. Hamilelik sonrası ödem atmanın yolları...

Allah (c.c)'un yalnızca kadına bahşetmiş olduğu en mucizevi yolculuktan biri olan hamilelik süreci, pek çok bedensel ve ruhsal değişimin yaşandığı bir evredir. Özellikle de hamilelik döneminde artış görülen progesteron ve östrojen hormonları dokuda gevşeme ve kilo almaya yönelik etkiler sunar. Vücutta yaşanan bazı deformasyonların estetik görüntüsünü bozmasının haricinde genel kilo alımının yağlanmasına ilişkin olarak sağlığı olumsuz etkileyebileceği göz ardı edilmemelidir. Doğum sonrasında annenin vücudunda meydana gelebilecek komplikasyonlar; deri bolluğu ve sarkması, meme dokusunda büyüme, gerilmeye bağlı deri çatlaklığı, varis, cilt bölgesinde lekelenmelerdir. Hamilelikten dolayı görülen görülen belirtilerin ortadan kaybolması ve özel bölgenin hamilelikten önceki haline dönmesine kadar ki olan süreç lohusalıktır. Doğumdan hemen sonraki ilk 6 hafta lohusalık dönemini kapsar. Fakat annedeki organ ve sistemlerin hamilelik öncesindeki haline bürünmesi ayları alabilir. Peki doğum sonrası ödem nasıl gider? Doğum sonrası karın şişliği ne zaman iner? İşte merak edilen sorular...

DOĞUMDAN SONRA VÜCUDA NE OLUR? DOĞUMDAN SONRA VÜCUTTA GÖRÜLEN DEĞİŞİKLİKLER...

Doğumdan sonra ödem nasıl gider?

Doğumdan sonra ödem nasıl gider?

Doğum yaptıktan sonra vücudun hamilelik öncesine geri toparlanış süreciyle ilgili en büyük değişim gördüğü yer rahimdir. Hamilelikte hacmi ve ağırlığı artan rahim doğumdan sonra yavaş yavaş eski halini almaya çalışır. Doğumun gerçekleşeceği zaman vajina çevresi ödemlidir. Normalde yumuşak ve esnek olan vajinada yer yer morarmalar vardır.

Küçük ve büyük dudak bölgelerinde değişimler görülür fakat direkt olarak eskisi gibi olamaz sadece biraz sarkık ve gevşek kalır.

Hamileliğin son dönemlerine doğru iyice gerilmeye başlayan karın duvarı, doğumdan sonra sarkar. Bebeğin dünyaya gelmesi ile beraber doğum sonrası kanama, ter ve akıntıyla lohusalığın ilk 10 günü yaklaşık 8 kg gider. Lohusalığın ilk zamanları karın bölgesinde şişlik ve kabızlık oluşur. İdrar kesesinde kızarma ve ödem görülür.

DOĞUM SONRASI ÖDEM NASIL ATILIR?

Doğum sonrası ödem atmak için ne yapılmalı?

Doğum sonrası ödem atmak için ne yapılmalı?

Hamilelik döneminde vücudun belirli bölgelerinde birikmeye başlayan ödem lohusalık döneminde azalır ve giderek yok olur. Doğum sonrası hızla ödem atmak için bolca su içme, protein bakımından beslenmeye yüklenme, bebeği sık sık emzirme, düzenli egzersize çıkma, çok tuzlu ve şekerli beslenmeden kaçınmaya dikkat edilmelidir.

Ödem atma özelliği yüksek olan Maydanoz, Ananas ve Ekinezya çayı tüketilebilir.

Psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz tedavisi var mıdır ve kimlerde görülür?

İLİŞKİLİ HABER

Psikoz nedir ve belirtileri nelerdir? Psikoz tedavisi var mıdır ve kimlerde görülür?Mastit (Meme iltihabı) nedir? Emzirme döneminde Mastit belirtileri ve tedavisi

İLİŞKİLİ HABER

Mastit (Meme iltihabı) nedir? Emzirme döneminde Mastit belirtileri ve tedavisi

Sezaryen sonrası ayaklarda adeta "davul gibi" şişme neden olur? Damar tıkanıklığı olabilir mi?

Dr. Kağan Kocatepe'nin youtube kanalında hazırladığı video içeriğinin transkripsiyonu (video sayfanın en aşağılarında)


Sezaryen sonrası ilk haftada ayaklardaki aşırı şişme derin ven trombozu olabilir mi?

Sezaryen olduktan sonraki ilk günlerde, genelde taburcu olduktan sonra 2. gün, anneler ayaklarında bir şişme farkedebilirler.

Ayaklarım davul gibi şişti diye bazen bizi ararlar. Bazen de işte şişme var normal mi diye ararlar.

Bu neden oluyor? Bu öncelikle bir kere çok sık olan bir şey.

Bir kere doğum sonrasında, sezaryende özellikle, yatakta yatılıyor zaten bir gün boyunca. Bunun verdiği bir etki var.

İkincisi, daha fazla serum veriliyor normal doğuma göre ve üçüncüsü de zaten genel olarak doğumdan sonraki 24. saatten itibaren artık ödemler çözülmeye başlanıyor ve özellikle yerçekiminin etkisi ile yatmanın da etkisi ile ayaktaki ödemler daha geç çözülmeye başlanıyor.

İlk günden itibaren anne adayının, annenin daha doğrusu, yüzünde bir incelme farkedilebilir ödemlerin çözülmesine bağlı olarak ama ayaklarda bu davul gibi sişme annelerin tabiriyle çok sık görülen bir şeydir.

Burada önemli olan dikkat edilmesi gereken şey şu: Beraberinde ağrı, kızarıklık gibi bir şey varsa yani dokunduğunuz zaman sıcaksa özellikle tek taraflı, çift taraflı da olabilir, ağrı, kızarıklık, yani bacağın özellikle baldır kısmının kızarması ve sıcaklık artışı bunlar bu bahsettiğim şeye bağlı değil, damar tıkanıklığına da bağlı olabileceği için doktorun mutlaka görmesi gerekir bunu.



Çünkü damar tıkanıklığı gebelik hormonlarının etkisi ile gebelik döneminde olsun, doğum sonrası dönemde olsun, nispeten sık görülebilen bir şey.

O yüzden bunun ayrımını yapmak çok önemli ama ağrısız hiçbir kızarıklık olmayan basit böyle özellikle de iki taraflı olan şişmeler böyle, ayaklar böyle yine annelerin tarifliyle pofidik şekilde olur, bunlar tamamen sezaryen sonrası özellikle, normal doğum sonrası olabilir ama, özellikle sezeryan sonrası çok sık görülen şeyler.



İLGİLİ KONULAR:


Video: Sezaryen sonrası ayaklarda adeta "davul gibi" şişme neden olur? Damar tıkanıklığı olabilir mi?

Dr. Kağan Kocatepe Youtube Kanalı >>

Sezaryen Sonrası Göbek Nasıl Gider?

Hamilelik süreci duygusal olduğu kadar fiziksel değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. Bu fiziksel değişikliklerin başında ise alınan ekstra kilolar ve sezaryen göbeği olarak da bilinen göbek bölgesindeki deformasyon gelmektedir.

Göbek bölgesindeki deformasyon normal doğumda da görülmesine rağmen, sezaryen sonrası toparlanma daha uzun sürdüğü için birçok anne, sezaryen göbeğinden kurtulmanın yollarını aramaktadır. Peki sezaryen göbeği neden olur, kurtulmak için neler yapmak gerekir ya da göbekten kurtulma aşaması ne kadar sürer?

Sezaryen Göbeği Nedir ve Neden Olur?

Sezaryen doğum sonrasında karın bölgesinde oluşan deformasyonlara ve şişkinliğe, sezaryen göbeği adı verilmektedir. Bu deformasyonun ana nedeni, karnın ortasında bir araya gelen iki büyük kas lifinin hamilelik sürecinde birbirinden ayrılmasıdır ve bu kaslar arasında 2.7 santimetreden daha fazla boşluk oluşmasına diastasis recti adı verilmektedir.

Aynı deformasyonlar ve şişkinlik, normal doğum sonrasında da gerçekleşmesine rağmen; sezaryen sonrası iyileşme süreci daha uzun olduğu için, bu göbeğin sezaryenden kaynaklandığı yanılgısı oluşmaktadır. Sezaryen sonrası iyileşme sürecinin daha uzun olmasının nedeni ise sezaryen sırasında verilen anestezinin emzirmeye ve harekete başlama süresini uzatmasıdır.

Sezaryen Göbeği Doğumdan Ne Kadar Sonra Gidebilir?

Doğumu izleyen ilk 3 ay, anneler için hem ruhsal hem de fiziksel anlamda toparlanma süreci olarak görülmektedir. Bu süreç hem vücudun kendini toparlaması hem de hormon değişimlerinin dengeye girmesi için önemlidir. Bu nedenle, hamilelik göbeğini eritmek için, ilk 3 ayın geçmesini beklemek gerektiği düşünülmektedir.

Özellikle, ilk 6 haftalık süreçte dinlenmek ve sonrasında kısa süreli yürüyüşler ve kegel egzersizleri ile vücudu yormadan göbek eritme sürecine başlamak, en doğru yöntemdir. Böylece hem bedeninize toparlanacak vakti sağlamış olursunuz hem de hamilelik sonrası kilolarının yerleşmesinin önüne geçebilirsiniz.* Sonrasında yapacağınız egzersizler ve sağlıklı beslenme programı ile yaklaşık 6 ay içinde, eski karnınıza sahip olmanız mümkündür.

*Kaynak: Sağlık Bakanlığı lohusa bakımı rehberi

Sezaryen Göbeğini Eritmek İçin Ne Yapılabilir?

  • Öncelikle, bu sürecin olmazsa olmazı sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturmaktır.
  • Sağlıklı beslenme düzeninden kasıt kesinlikle diyet ve yetersiz kalori alımı olmamalı; aksine, öğün atlamadan ve doğal gıdalarla desteklenen bir beslenme alışkanlığı olmalıdır. Beslenme alışkanlıklarınızı sağlıklı seçeneklerle değiştirmek, sezaryen göbeğini eritmenin yanı sıra anne sütünü de arttırır.
  • Doğum sonrası tüketilebilecek sağlıklı gıda önerileri için, anne sütünü arttırma yolları yazımıza göz atabilirsiniz.
  • Doğum sonrası göbeğini toparlamak için egzersizler yapmak da önemlidir; ancak, bu egzersizler mekik, plank gibi karın kaslarına daha çok yük bindirecek egzersizler arasından seçilmemelidir. Karın kaslarınızı zorlayan bu egzersizler, doğum sonrası ayrılan kas liflerinizi daha çok yorabilir ve diastasis recti ye sebep olabilir. Diastasis recti durumunda ise, egzersize rağmen göbekten kurtulamama sorununun yanı sıra idrar kaçırma gibi olumsuzluklar da oluşabilmektedir.
  • 6 hafta ilâ 3 ay arasında, hafif tempolu ve kısa soluklu yürüyüşlerin yanında basit esneme hareketleri yapabilirsiniz.
  • Doğumu izleyen 3. aydan itibaren, pilates ve yoga gibi sporları tercih ederek, kaslarınızın toparlanma sürecini hızlandırabilir ve göbeğinizden kurtulabilirsiniz.
  • Hepimizin bildiği gibi kilo verme sürecindeki en önemli unsurlardan biri de yeterli uykunun alınmasıdır ve yeterli uyku alımını önemseyen birçok birey, spor ve diyete rağmen kilo veremeyebilir.
  • Aynı durum, sezaryen sonrası karın toparlama sürecinde de geçerli olduğu için yeterli uykunuzu almaya özen göstermelisiniz.
  • Elbette ki yenidoğan annesi olmak, emzirme sıklığı ya da kolik bebek sendromu nedeniyle uykusuz geceler de demek olabilir. Bu süreçte, bebeğinizin uyku düzenini oluşturmaya çalışmak, kendi uyku sağlığınız için de önemlidir.
  • Bebeklerde uyku eğitimi yazımızı okuyarak, önerilen yöntemleri denemeniz ya da bebeğinize her zaman yanında olacak bir uyku arkadaşı hediye etmeniz, bu süreçte size yardımcı olabilir.

Sıkça Sorulan Sorular

Sezaryen doğum kiloları nasıl verilir?

Sezaryen doğum kilolarını vermek için, doğumu izleyen 3. haftadan itibaren hafif tempolu bir yürüyüş ve sağlıklı beslenme programı yeterlidir.

Doğumdan ne kadar sonra spora başlanabilir?

Doğumdan sonraki 3. haftada hafif tempolu yürüyüşlere ve 3. aydan sonra da yoga ve pilates gibi sporlara başlayabilirsiniz.

Doğum sonrası zayıflamak için neler yapılabilir?

Hafif tempolu yürüyüşler ve doktor kontrolünde hazırlanmış bir beslenme programı ile hamilelik sonrası kilolar hızlıca gidecektir.

Emziren anneler diyet yapabilir mi?

Doktor kontrolünde olmak koşulu ile sağlıklı bir beslenme programı izlemek, hamilelikte diyetin yerini tutacak ve fazla kilolardan kurtulmanıza yardımcı olacaktır.

Doğum sonrasında sarkan göbek nasıl toparlanır?

Doğumdan sonraki 3. ayda başlayabileceğiniz pilates ve yoga gibi sporlar, göbeğinizin yeniden toparlanmasını ve karın kaslarınızın güçlenmesini sağlar.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir