homojen karışım formülü / Karışımların Özkütlesi ve Formülleri Konu Anlatımı - Özkütle Konu Anlatım Sunusu

Homojen Karışım Formülü

homojen karışım formülü

If you're seeing this message, it means we're having trouble loading external resources on our website.

Bağlandığınız bilgisayar bir web filtresi kullanıyorsa, *seafoodplus.info ve *seafoodplus.info adreslerinin engellerini kaldırmayı unutmayın.

Çözelti, çözünen ve çözücü (çözen) tanımı. Molaritenin çözünen konsantrasyonunu hesaplamada nasıl kullanıldığı ve molariteyle ilgili hesaplamalar. 
  • Aynı yapıdaki karışımlara homojen karışımlar ya da çözeltiler denir.
  • Aynı yapıda olmayan karışımlara ise heterojen karışımlar denir.
  • Karışımda en fazla miktarda bulunan kimyasal maddeye çözücü (solvent) ve diğer bileşenlere de çözünen denir.
  • Molarite ya da molar derişim, çözeltide litre başına çözünen maddenin mol sayısıdır. Bu, aşağıdaki denklem ile hesaplanabilir:
Molarite=ço¨zeltinin litre olarak hacmiço¨zu¨nen maddenin mol sayısı​start text, M, o, l, a, r, i, t, e, end text, equals, start fraction, start text, ç, o, with, \", on top, z, u, with, \", on top, n, e, n, space, m, a, d, d, e, n, i, n, space, m, o, l, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, divided by, start text, ç, o, with, \", on top, z, e, l, t, i, n, i, n, space, l, i, t, r, e, space, o, l, a, r, a, k, space, h, a, c, m, i, end text, end fraction
  • Molar derişim, çözünenin kütle veya mol sayısını kullanarak, çözeltinin hacmini elde etmek için kullanılabilir.

Karışım ve çözeltilere giriş

Gerçek hayatta, farklı element ve bileşiklerin karışımı olan maddelere rastlıyoruz. İnsan vücudu karışımlara bir örnektir. İnsan vücudunun kütle bakımından %57percent, 57’sinin sudan oluştuğunu biliyor muydunuz? Bizler, suda çözünmüş biyolojik moleküller, gazlar ve inorganik iyonlardan oluşan bir karışımız. Sizi bilmem ama bence bu son derece inanılmaz bir şey!
Eğer maddeler, numunenin her yerindeki görüntü aynı olacak şekilde karışmışsa bu karışımlara homojen karışımlar denir. Buna karşın, numunenin her yerindeki görüntü aynı olmayan karışımlara da heterojen adı verilir.
Homojen karışımlar için çözelti adı da kullanılır ve çözeltiler katı, sıvı ve/veya gaz bileşenler içerebilir. Çözeltiler söz konusu olduğunda, onları meydana getiren türlerin miktarlarını belirlemek isteriz. Bu miktara, o türün derişimi (konsantrasyonu) adı verilir. Bu makalede, çözeltileri nicel olarak nasıl tanımlayacağımızı öğrenecek ve stokiyometrik hesaplama yaparken bu bilgilerin nasıl kullanılacağını göreceğiz.

Molar derişim (konsantrasyon)

Bir çözeltideki, miktarı en fazla olan bileşen, çözen (çözücü) olarak bilinir. Çözücünün içine karışmış bir halde bulunan herhangi diğer kimyasal türler de çözünen olarak adlandırılır. Örneğin, Dünya'nın atmosferi, %78percent, 78 azot, %21percent, 21 oksijen, %1percent, 1 argon, karbondioksit ve diğer gazlardan oluşan bir karışımdır. Atmosferi; azot gazının çözücü, oksijen, argon ve karbondioksitin de çözünen olduğu bir karışım olarak da düşünebiliriz.
Bir çözünenin molaritesi veya molar derişimi, çözeltinin bir litresindeki (çözücünün bir litresindeki değil!) çözünen maddenin mol sayısı olarak tanımlanır:
Molarite=ço¨zeltinin litre olarak hacmiço¨zu¨nen maddenin mol sayısı​start text, M, o, l, a, r, i, t, e, end text, equals, start fraction, start text, ç, o, with, \", on top, z, u, with, \", on top, n, e, n, space, m, a, d, d, e, n, i, n, space, m, o, l, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, divided by, start text, ç, o, with, \", on top, z, e, l, t, i, n, i, n, space, l, i, t, r, e, space, o, l, a, r, a, k, space, h, a, c, m, i, end text, end fraction
Molarite, molar ya da Mstart text, M, end text ("molar" olarak okunur) diye kısaltılabilecek litremol​start fraction, start text, m, o, l, end text, divided by, start text, l, i, t, r, e, end text, end fraction birimine sahiptir. Çözünenin molar derişimi bazen çözünenin kimyasal formülü etrafına köşeli parantez konularak kısaltılır. Örneğin, bir çözeltideki klorür iyonlarının derişimi [Cl−]open bracket, start text, C, l, end text, start superscript, minus, end superscript, close bracket olarak ifade edilebilir. Molar derişim, çözeltinin hacmi ve çözünen maddenin mol sayısı (veya kütlesi) arasında dönüştürme yapmamıza imkan verir.
Kavram kontrolü: Bronz, %12percent, 12 kalay ile ~%88percent, 88 bakır karışımı olan katı bir çözelti olarak düşünülebilir. Bronzdaki çözücü ve çözünen maddeler, hangiledir?

Örnek 1: Bir çözünenin molar derişimini hesaplayalım

2,g2, comma, , start text, g, end textH2​SO4​start text, H, end text, start subscript, 2, end subscript, start text, S, O, end text, start subscript, 4, end subscript'ün (sülfürik asit) suda çözündüğü bir çözelti düşünelim. Çözeltinin toplam hacmi 50,0mL50, comma, 0, start text, m, L, end text ise sülfürik asit [H2​SO4​]open bracket, start text, H, end text, start subscript, 2, end subscript, start text, S, O, end text, start subscript, 4, end subscript, close bracket'ün molar derişimini hesaplayın.
[H2​SO4​]open bracket, start text, H, end text, start subscript, 2, end subscript, start text, S, O, end text, start subscript, 4, end subscript, close bracket'ü bulmak için çözeltideki sülfürik asidin mol sayısını bulmamız gerek. Sülfürik asidin 98,08molg​98, comma, 08, start fraction, start text, g, end text, divided by, start text, m, o, l, end text, end fraction olan molekül ağırlığını kullanarak çözünenin kütlesinden mol sayısının ne olduğunu hesaplayabiliriz:
H2​SO4′​u¨n mol sayısı=2,g​ H2​SO4​×98,08g​1mol​=0,mol H2​SO4​start text, H, end text, start subscript, 2, end subscript, start text, S, O, end text, start subscript, 4, end subscript, prime, u, with, \ddot, on top, n, start text, space, m, o, l, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, equals, 2, comma, , start cancel, start text, g, end text, end cancel, start text, space, H, end text, start subscript, 2, end subscript, start text, S, O, end text, start subscript, 4, end subscript, times, start fraction, 1, start text, m, o, l, end text, divided by, 98, comma, 08, start cancel, start text, g, end text, end cancel, end fraction, equals, 0, comma, , start text, m, o, l, space, H, end text, start subscript, 2, end subscript, start text, S, O, end text, start subscript, 4, end subscript
Şimdi, sülfürik asidin molar derişimini hesaplamak için denkleme sülfürik asidin mol sayısını ve çözeltinin toplam hacmini ekleyebiliriz:
[H2​SO4​]​=ço¨zeltinin litre cinsinden hacmiço¨zu¨nen maddenin mol sayısı​=0,L0,mol​=0,48M​
Kavram kontrolü: 4,8M H2​SO4​4, comma, 8, start text, M, space, H, end text, start subscript, 2, end subscript, start text, S, O, end text, start subscript, 4, end subscript çözeltisindeki H+start text, H, end text, start superscript, plus, end superscript iyonlarının molar derişimi nedir?

Örnek 2: Derişimi belirli bir çözelti elde edelim

Bazen belirli bir derişim ya da hacme sahip olan bir çözeltiyi yapmak için ne kadar çözünen gerektiğini bilmek isteriz. Böyle bir durumda, çözünenin mol sayısını bulmak için molarite denklemini yeniden düzenleyebiliriz.
ço¨zu¨nen maddenin mol sayısı=Molarite×ço¨zeltinin litre cinsinden hacmistart text, ç, o, with, \", on top, z, u, with, \", on top, n, e, n, space, m, a, d, d, e, n, i, n, space, m, o, l, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, equals, start text, M, o, l, a, r, i, t, e, end text, times, start text, ç, o, with, \", on top, z, e, l, t, i, n, i, n, space, l, i, t, r, e, space, c, i, n, s, i, n, d, e, n, space, h, a, c, m, i, end text
Örneğin, [NaCl]=0,Mopen bracket, start text, N, a, C, l, end text, close bracket, equals, 0, comma, , start text, M, end text olan 0,L0, comma, , start text, L, end text'lik bir sulu çözelti yapmak istediğimizi varsayalım. Bu çözeltiyi yapmak için ne kadar çözünen (NaClstart text, N, a, C, l, end text) kütlesine ihtiyaç vardır?
Molarite denklemini, istenilen derişim ve hacim için gereken NaClstart text, N, a, C, l, end text mol sayısını hesaplamak için yeniden düzenleyebiliriz:
NaCl mol sayısı​=[NaCl]×ço¨zeltinin litre cinsinden hacmi=0,Lmol​×0,L=0,mol NaCl​
Daha sonra, sodyum klorürün 58,44molg​58, comma, 44, start fraction, start text, g, end text, divided by, start text, m, o, l, end text, end fraction olan molekül ağırlığını kullanarak NaClstart text, N, a, C, l, end text’nin mol sayısından, gram cinsinden kütlesine geçebiliriz:
NaCl’nin ku¨tlesi=0,mol×1mol58,44g​=11,7g NaClstart text, N, a, C, l, apostrophe, n, i, n, space, k, u, with, \", on top, t, l, e, s, i, end text, equals, 0, comma, , start cancel, start text, m, o, l, end text, end cancel, times, start fraction, 58, comma, 44, start text, g, end text, divided by, 1, start cancel, start text, m, o, l, end text, end cancel, end fraction, equals, 11, comma, 7, start text, g, space, N, a, C, l, end text
Bu bilgiyi çözeltimizi yapmak için pratikte aşağıdaki gibi kullanabilirdik:
, point, spaceAdım,7gcolon, 11, comma, 7, start text, g, end text sodyum klorür tartın.
, point, spaceAdım: Sodyüm klorürü temiz, kuru bir kaba alın.
, point, spaceAdım: NaClstart text, N, a, C, l, end text üzerine, çözeltinin toplam hacmi mL, start text, m, L, end text olana kadar su ekleyin.
, point, spaceAdım: NaClstart text, N, a, C, l, end text tamamen çözünene kadar karıştırın.
Elde ettiğimiz molar derişimin doğruluğu seçtiğimiz cam kaba bağlı olduğu kadar, çözüneni ölçmek için kullanacağımız terazinin hassaslığına da bağlıdır. Cam kap, çözeltinin hacminin doğruluğunu belirler. Çok seçici değilsek, çözeltiyi bir erlen ya da beherde karıştırabiliriz. Ancak bir analitik kimya deneyinde standart bir çözelti yaparken olduğu gibi, kesin sonuç istiyorsak, çözünen ve çözücüyü ölçülü bir balon içerisinde karıştırırız (aşağıda resmini görebilirsiniz).
  • Aynı yapıdaki karışımlara homojen karışımlar denir.
  • Aynı yapıda olmayan karışımlara heterojen karışımlar denir.
  • Karışımdaki miktarı en fazla olan olan kimyasal maddeye çözen (çözücü), diğer bileşenlere de çözünen denir.
  • Molarite ya da molar derişim, çözeltide litre başına çözünen maddenin mol sayısıdır. Bu değer aşağıdaki denklem ile hesaplanabilir:
Molarite=ço¨zeltinin litre olarak hacmiço¨zu¨nen maddenin mol sayısı​start text, M, o, l, a, r, i, t, e, end text, equals, start fraction, start text, ç, o, with, \", on top, z, u, with, \", on top, n, e, n, space, m, a, d, d, e, n, i, n, space, m, o, l, space, s, a, y, ı, s, ı, end text, divided by, start text, ç, o, with, \", on top, z, e, l, t, i, n, i, n, space, l, i, t, r, e, space, o, l, a, r, a, k, space, h, a, c, m, i, end text, end fraction
  • Molar derişim, çözünenin kütle veya mol sayısını kullanarak, çözeltinin hacmini elde etmek için kullanılabilir.

Deneyin: Bir çökelme tepkimesinin stokiyometrisi

Molarite, çökelme ve nötrleşme tepkimeleri gibi, çözeltilerde gerçekleşen tepkimelerle ilgili stokiyometrik hesaplamalar açısından kullanışlı bir kavramdır. Örneğin, Pb(NO3​)2​(aq)start text, P, b, left parenthesis, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, right parenthesis, start subscript, 2, end subscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis ve KI(aq)start text, K, I, end text, left parenthesis, a, q, right parenthesis arasında gerçekleşen bir çökelme tepkimesini ele alalım. Bu iki çözelti karıştırıldığında, parlak sarı PbI2​(s)start text, P, b, I, end text, start subscript, 2, end subscript, left parenthesis, s, right parenthesis çöker. Bu tepkimenin dengelenmiş denklemi aşağıdaki gibidir:
Pb(NO3​)2​(aq)+2KI(aq)→PbI2​(s)+2KNO3​(aq)start text, P, b, left parenthesis, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, right parenthesis, start subscript, 2, end subscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis, plus, 2, start text, K, I, end text, left parenthesis, a, q, right parenthesis, right arrow, start text, P, b, I, end text, start subscript, 2, end subscript, left parenthesis, s, right parenthesis, plus, 2, start text, K, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis
Elimizde 0,10M Pb(NO3​)2​0, comma, 10, start text, M, space, P, b, left parenthesis, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, right parenthesis, start subscript, 2, end subscript çözeltisinden 0,1L0, comma, 1, start text, L, end text varsa, Pb(NO3​)2​(aq)start text, P, b, left parenthesis, N, O, end text, start subscript, 3, end subscript, right parenthesis, start subscript, 2, end subscript, left parenthesis, a, q, right parenthesis'nın tamamının tepkimeye girmesi için eklememiz gereken 0,10M KI(aq)0, comma, 10, start text, M, space, K, I, end text, left parenthesis, a, q, right parenthesis hacmi nedir?
kaynağı değiştir]
  1. Karışımı oluşturan maddelerin kimyasal özelliklerinde değişiklik olmaz.
  2. Saf değildir.
  3. Fiziksel yollarla ayrıştırılır.
  4. Erime ve kaynama noktaları çözünenin derişimine bağlı olduğundan sabit değildir.
  5. Karışımların öz kütleleri sabit değildir. Karışımı oluşturan maddelerin miktarına bağlı olarak karışımın öz kütlesi değişir.
  6. Karışımın yapısında farklı cins atom veya molekül vardır.
  7. Karışımı oluşturan madde miktarları arasında belli bir oran yoktur. Her oranda karışabilir

Bileşik ve karışım arası farklar[değiştir

Karışımlar Konu Anlatımı ve Örnekleri - Homojen ve Heterojen Karışımlar Nelerdir, Türleri Neler?

Karışımlar konu anlatımı ve örnekleri, ortaokullarda ve ortaöğretimlerde anlatılan ders konuları arasındadır. Karışımlar, birden fazla maddenin kimyasal yapısının değişmeyecek biçimde bir araya gelmesiyle oluşan madde ya da maddeler topluluğudur. İki ana bileşkeden(heterojen ve homojen) oluştuğu için heterojen ve homojen karışımlar nelerdir konusu da bu alanın diğer alt konularındandır. Bu konuyu ise daha iyi anlamak için heterojen ve homojen karışımlara örnek vermek daha yerinde olacaktır.

Karışımlar Kaça Ayrılır?

Birden fazla madde ve elementin kimyasal özelliklerinin değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan maddeler topluluğuna karışım denir. Saf maddeler daha çok element ve bileşiklerden oluşur. Ancak maddelerin çoğu ne tek element ne de tek bir bileşiktir. Yani çoğu saf madde olmayan karışımlardır. Bu bilgiler çerçevesinde karışımlar, homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır.

Homojen Karışımlar Ve Heterojen Karışım Örnekleri

Maddenin her yerinde aynı özelliği gösteren karışımlar homojen karışım olarak ifade edilir. Heterojen karışımlar ise bunun tam tersidir. Maddenin her yerinde aynı özelliği göstermeyen ve farklı bölgelerinde değişik karışımlar olarak ortaya çıkar.

Homojen karışımlar, birbirine karışarak tam bir uyum sağlayan yapılardır. Homojen karışım, maddenin her noktasında aynı özelliği göstermesiyle beraber ortaya çıkar. Aynı zamanda çözeltiler olarak da ifade edilen bu karışımlara günlük hayatımızda kullandığımız pek çok maddeye örnek verebiliriz. Bunlar arasında en bilinenleri: tuzlu su, içme suyu, şekerli su, alkollü su örnek verilebilir.

Her yerinde aynı yapıyı göstermeyen karışımlar ise heterojen karışımlardır. Heterojen karışımlar kendi içinde süspansiyon, emisyon, aerosol ve koloit olarak dörde ayrılır. Madde içinde birbirine karışmadan bir araya gelen bu karışımlara örnek verecek olursak: maden filizler, kaya parçaları, odun parçaları, herhangi bir bitki yaprağı, petrol ile su karışımı, ayran, beton parçası toprak ve sudur.

Karışımlar Konu Anlatımı

Karışımlar homojen(çözelti) ya da heterojen olarak adlandırılan karışımların ortak özellikleri:
1. Birden fazla maddenin karışmasıyla oluşur.
2. Karışımı oluşturanlar kendi özelliklerini kaybetmezler
3. Maddeler istenilen oranda karışabilir.
4. Fiziksel yolla ayrılabilirler.
5. Saf madde değillerdir.
6. Formül ya da sembolleri yoktur.
7. Belirli bir erime ve kaynama noktaları yoktur.
8. Yoğunlukları sabit değildir.
9. Homojen ya da heterojen olabilirler.

Homojen karışımlar: Karışımı oluşturan maddeler her tarafa eşit olarak dağılır. Bu karışımlara çözelti de denir. Çözeltiyi oluşturan bileşenler: çözelti= çözücü+çözünen olarak formüle edilir. Burada miktarı fazla olan çözücü, miktarı az olan çözünendir.
Heterojen karışımlar: Karışımı oluşturan madde her taraf eşit olarak dağılmaz. Bu karışımlara adi karışım da denir. Bakıldığında tek bir madde gibi görülmez. Bu karışımlara örnek olarak: kum-su, su-talaş, tebeşir tozu-su, ayran, süt, yumurta akı, zeytinyağı-su, benzin-su, sis, duman, sprey, Türk kahvesi, çamur, çorba, meyve suyu, komposto ve salata verilebilir

Karışım

Karışım, birden fazla maddeninkimyasal özellikleri değişmeyecek şekilde bir araya gelmesiyle oluşan madde topluluğudur. Saf maddelerelement ve bileşiklerden oluşur. Fakat maddelerin çoğu ne tek bir elementtir ne de tek bir bileşiktir. Maddelerinçoğu saf madde olmayan karışımlardır. Karışımlar homojen, kolloid ve heterojen olmak üzere üçe ayrılır.

Karışımlar, homojen ve heterojen olmak üzere ikiye ayrılır.

Homojen karışımlar[değiştir

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.