muzdaki protein miktarı / Muzun Faydaları Nelerdir? - Acıbadem Hayat

Muzdaki Protein Miktarı

muzdaki protein miktarı

gr muz besin değeri içeriği Muz - yararları, zararları ve kontrendikasyonları. Bilimsel araştırmada

Muzlar çoktan sona erdi egzotik meyve Kışın en çok portakal ve mandalina ile birlikte kalırlar. basit bir şekilde diyetinizi çeşitlendirin. Ancak sarı meyvelerin anavatanlarında tatlı ya da meze olarak değil, lezzetten çok patates gibi doyurucu bir öğün olarak algılandığını herkes bilmiyor. Muzun yararları ve zararları, bileşimin özellikleriyle ilişkilidir. Menülerine bu tropikal meyveleri düzenli olarak ekleyen herkes bu nüansları bilmelidir.

Muzlar Seylan adasına özgüdür. Ve popüler klişenin aksine, uzun avuç içlerinde değil, insan büyümesini nadiren aşan küçük çalılarda büyürler. Yabani meyveler yeşil, acı ve yiyecek için uygun değildir, hala hayvanların beslendiği memleketlerinde muhafaza edilmektedir.

Ancak filler gibi iri olanlar da dahil olmak üzere pek çok otoburun bu meyveleri yeme alışkanlığı yaklaşık on bin yıl önce insanların ilgisini çekmiştir. Daha sonra, görünüm ve tadı değiştiği için meyveler yetiştirilmeye, yapay koşullarda yetiştirilmeye başlandı.


Bugün, aşağıdaki çeşitler en yaygın olanıdır:

  1. Bayan parmağı - parlak sarı tenli küçük meyveler.
  2. Gros-Michel, yüksek şeker ve nişasta içeriğine sahip büyük sarı meyvelerdir, daha önce en sık bulunabiliyordu, ancak şimdi bitki hastalıkları nedeniyle sayı azaldı.
  3. Cüce Cavendish, soğuğa en dayanıklı çeşit, orta boy meyvedir, ince kabukludur, nakliyesi kolaydır, bu nedenle genellikle kışın enlemlerimize getirilir.
  4. Dev Cavendish - meyveler daha büyük ve daha tatlıdır, ancak sıcaklık değişikliklerini daha kötü tolere eder.
  5. Robusta hastalığa ve mantara dirençli bir çeşittir ve günümüzde de sık sık karşımıza çıkmaktadır.

Çeşitlilik kimyasal bileşim açısından önemlidir. Neredeyse hiç şekerin olmadığı türler var, ancak çok fazla nişasta var - nadiren mağaza raflarında görülüyorlar, çünkü popüler değiller. Tüm yıl boyunca satın alınabilen tipik bir muz "tatlı" olarak adlandırılır ve her g ürün için aşağıdaki bileşimi içerir:

  • protein - 1,2 ila 1,88 g;
  • yağlar - 0, ila 0,39 g;
  • karbonhidratlar - 19,3 ila 25,9 g;
  • lif - ila g.

Muzlar, yetiştirildikleri her yerde ödüllendirilir çünkü insan sağlığı için gerekli olan mikro besinlerin çoğunu içerirler.

Yararlı mikro besinler şunları içerir:

  • kalsiyum;
  • fosfor;
  • magnezyum;
  • b vitaminleri - özellikle B1 ve B2;
  • beta karoten;
  • pP vitaminleri;
  • c vitamini.

Bu mikro besinlerin birçoğu için muz, diğer meyvelerle karşılaştırıldığında kurşun, örneğin en çok kalsiyum ve magnezyum içerirler ve B vitamini miktarı sadece maya ürünleriyle karşılaştırılabilir. Muz, kimyasal bileşimlerinden dolayı birçok beslenme uzmanı tarafından yıl boyunca vitamin kaynağı olarak önerilmektedir, özellikle de bu meyveler yararlı niteliklerini kaybetmeden nakliyeyi iyi tolere ettikleri için.

Muzun kalori içeriği

Bir muzun enerji değeri çeşidine ve olgunluğuna bağlıdır. Ayrıca, nişasta ve karbonhidratların oranları ve oranları değişebilir. Ülkemizde, kural olarak, büyük miktarda fruktoz içeren, ancak nispeten az nişasta içeren tatlı meyveler getiriyorlar.

Anavatanlarında, tam tersine, "plantain" adı verilen türler çok daha yaygındır - bunlar şekersiz meyvelerdir, çok tatmin edicidir ve yerel halk tarafından patates kullandığımız gibi kullanılır. Bu tür muzları kızartmak, balla pişirmek ve çeşitli ana yemekler hazırlamak gelenekseldir.

Plantainlerin kalorisi daha yüksektir - olgun formdaki enerji değeri g'da kcal'a ulaşabilir.

Sıradan tatlı, g'da şunları içerir:

  • yeşil - yaklaşık kcal;
  • olgun - 64 ila kcal;
  • kurutulmuş - kcal.

Daha doğru bir kalori içeriğini kendiniz belirlemek zor değildir. Mağazalarda sunulan çeşitlerin hemen hemen tamamı tatlı çeşitleri olduğu için enerji kaynağı olarak şekere sahip olacak, bu da muz ne kadar tatlıysa o kadar besleyici olduğu anlamına geliyor. Örneğin, neredeyse şekerli hissedebilen küçük "bayan parmakları", artan enerji değerleriyle ayırt edilir.


Oldukça yüksek kalori içeriğine rağmen, muz kalır diyet ürünü Modern beslenme uzmanları, bu meyvelerde bulunan enerjiyi cesurca "yararlı" veya "kaliteli" olarak sınıflandırır. Ürün ayrıca doyurma yeteneğine de sahiptir ve nişasta içeriği nedeniyle bunu, olgun kirazlar veya şeftali gibi aynı kalori içeriğine sahip nişastalı olmayan meyvelerden daha verimli bir şekilde yapar.

Muzları yüksek kalorili içeriğine rağmen diyet ürünü olarak düşünmenin bir başka nedeni de düşük glisemik indekstir. Doğru, bu özellik esas olarak yeşil kabuklu olgunlaşmamış meyveleri ifade eder ve olgun sarı olanlarda şeker miktarı çok daha yüksektir.

Kadınlar, özellikle diyete uyanlar, çok tatlı ve yüksek kalorili olduğunu düşünerek bu meyveyi sıklıkla reddederler. Bu bir yanılgıdır: Muzun faydaları, iyi bir sebep olmadan diyetinizden tamamen çıkarılamayacak kadar büyüktür.


Kadınlar için başlıca faydalar arasında:

  1. Yüksek vitamin konsantrasyonu, bir meyve B grubu mikro element ihtiyacını% oranında karşılar.
  2. Muzun faydaları antioksidan bakımından yüksektir. Meyvelerin sürekli kullanımı gençliğin uzamasını garanti eder, amacına uygun kullanılır ve ayrıca onlardan maske, losyon ve cilt kremleri hazırlanır.
  3. Muz, anemi ve magnezyum eksikliğinin önlenmesine yardımcı olur. Dengeyi sağlamak için menstrüasyon sırasında hemen sonra yenmeleri önerilir. Meyveler magnezyum nedeniyle hamile kadınlar için son derece faydalıdır.
  4. Muzun emzirme için ayrı bir yararı vardır, çünkü meyveler hipoalerjeniktir, bebek için bir risk oluşturmaz, ancak anne sütünün bileşimini iyileştirirler.
  5. Muz, dopamin içermesi ve dolayısıyla "mutluluk hormonu" olan serotonin üretimini artırması bakımından benzersizdir. Meyve stresle baş etmeye ve ruh halini iyileştirmeye yardımcı olur.

Günlük diyet açısından kalori içeriği o kadar yüksek değil. En katı diyetlerde bile günde bir veya iki orta boy meyve alabilirsiniz, özellikle açlığı anında tatmin ettikleri ve daha zararlı lezzetlere "girmemeye" yardımcı oldukları için.

Bütün erkekler düzenli olarak sarı meyveler tüketmez. Ve tamamen boşuna: Muzun erkekler için faydaları açıktır, tropikal meyvelerin kadın diyetine dahil edilmesinden daha az değildir.


Muz ile şunları yapabilirsiniz:

  1. Sperm kalitesini iyileştirin. İçerdiği eser elementler sperm hareketliliğini artırır, bu nedenle bu mama, bebek sahibi olmak isteyen evli çiftler için önerilir.
  2. Muz, özellikle güç sporlarında spor yapan erkekler için çok faydalıdır. Enerji geri kazanım çubuklarının harika bir doğal karşılığıdır ve ayrıca önemli ölçüde daha ucuzdur.
  3. Muz, protein ve amino asitlerle birleştirildiğinde kas kütlesi Ayrı tüketilmeleri gerekir.
  4. Meyvelerin diyete düzenli olarak dahil edilmesi, kardiyovasküler hastalık, kalp krizi ve felç gelişme riskini azaltır.

Erkekler, olgun meyvelerin tatlı tadını beğenmezlerse menülerinde yeşil meyveleri tercih edebilirler. Muz cipsleri de bu meyvelerden yapılır, patates cipsi aksine zararlı kanserojen, yağ içermeyen ve bu nedenle sağlıklı beslenmeye atfedilebilir.

Çocuk menüsü muz içermelidir. Bu meyve ile tamamlayıcı beslemeye, düşük alerjenite ve tüketim kolaylığı nedeniyle, çoğu meyve ve sebzeden çok daha erken başlanabilir. Tek "ama": çocuk şekersiz sebzeleri yemeye alıştıktan sonra muzları tanıtmak tavsiye edilir, aksi takdirde bebek kaprisli olmaya başlayacak ve sadece en sevdiği "tatlı" yemeği isteyecektir.


Muzun çocuklar için en sağlıklı meyvelerden biri olarak kabul edilmesinin nedenlerinden bazıları şunlardır:

  1. Özellikle çocuk anaokuluna veya okula gidiyorsa kahvaltı için idealdir. Muz, yüksek karbonhidrat ve dopamin içeriği nedeniyle beyni harekete geçirir. Fetüsü yiyen bebek aktif, dinç olacak ve iyi bir şekilde asimile olacaktır. yeni materyal Aynı nedenle, meyve yatmadan önce verilmemelidir: bebek bütün gece çok enerjik olacaktır.
  2. Muz, tatlılar veya kekler gibi sağlıksız tatlılar için harika bir alternatif olabilir. Yararsız ve genellikle zararlı maddeler içeren şekerlemelerin aksine, bu meyve size tam bir vitamin seti verecektir. Bebek bunu reddetmeyecektir, çünkü muzda elma veya portakalda bulunan ekşi veya acı ağızda kalan tatlar yoktur.
  3. Muzlar iyi taşınır - bu onların doğal mülküdür. Bir çocuğun diyetine uygulandığında, nakliye için hiçbir kimyasal bileşiğin kullanılmadığı anlamına gelir, bu da meyvelerin çocuğun masasında güvende olduğu anlamına gelir.
  4. Muzlar neredeyse hiçbir zaman sindirim sisteminden olumsuz reaksiyonlara neden olmaz.
  5. Meyveler, kışın ve vitamin kaynaklarının yetersiz olduğu koşullarda bile çocuğun vitamin eksikliği yaşamayacağını, aktif ve enerjik kalacağını garanti eder.

Muz beslemek, çocuk doktorları altı aydan başlamayı önerir. Daha büyük çocuklar, özellikle okul çocukları için, vazgeçilmez meyvelerle kahvaltı yapmak harika bir kuraldır. sağlıklı beslenme ve doğru rejim. Ayrıca yenildiğinde derisi soyulduğu için çocuğa muzları yanınızda okula vermek iyidir. Bir okul çocuğu, yetişkin gözetiminde olmadan ellerini yıkamayacak kadar tembel olsa bile, ağız yoluyla patojenik bakteri kapma şansı, bu meyvenin yerine bir elma veya armuttan çok daha düşüktür.

Muzun "pozisyondaki" kadınların beslenmesindeki faydaları açıktır. Hamilelik sırasında, vücudun daha fazla vitamine ihtiyacı vardır, özellikle sıklıkla saçlarda, tırnaklarda bozulma vardır - bunlar, B grubu vitamin eksikliğinin sonuçlarıdır. Tropikal meyveler bu dengesizliği kolayca düzeltebilir.


Ek olarak, aşağıdaki faydalı etkilere sahiptirler:

  • karaciğerin durumunu iyileştirmek, fetüste aynı organı geliştirmeye yardımcı olmak;
  • kan basıncının normalleşmesine katkıda bulunur;
  • ruh halini iyileştirmek;
  • belirgin bir kokuları yoktur, bu nedenle toksikoz için önerilebilirler;
  • yüksek lif içeriği nedeniyle kabızlığı giderir.

Hamilelik sırasında birçok insan uyuşukluk, güç kaybı, hareket etme isteksizliği olduğunu fark eder. Muz, hoş olmayan semptomlarla başa çıkmaya, duygusal arka planı iyileştirmeye yardımcı olacaktır. Vitamin eksikliklerinin ve kansızlığın önlenmesini sağlarlar. Meyvelerde bulunan magnezyum sadece kalp fonksiyonunu iyileştirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğun normal gelişimine de katkıda bulunur. Bu meyveleri tercih eden kadınlar, kural olarak, konumlarının özelliklerini daha kolay tolere ederler.

Muz zararı

Tabii ki, muzun "zararından" bahsetmeye değmez. o sağlıklı meyveilkelere dayalı bir diyete güvenle dahil edilebilen doğru beslenme Bununla birlikte, dezavantajları da vardır, muzun zararı aşağıdaki nüanslarda olabilir:

  1. Yüksek şeker içeriği. Diyabetli kişiler, tamamen ortadan kaldırılmaları gerekmese de, bu meyvelerin tüketimini önemli ölçüde sınırlamalıdır. Şeker hastalarının yeşil meyveleri tercih etmeleri önerilir.
  2. Kalori içeriği ve bileşimi - Bir kişi düşük karbonhidratlı bir diyete bağlı kalırsa, bir meyve günlük karbonhidrat sınırını tamamen tüketeceğinden muz yasaklanabilir.
  3. İltihaplı bağırsak hastalığı - bir yandan muzların bu organ üzerinde yararlı bir etkisi vardır, ancak kronik iltihaplanma süreçleri gibi mevcut patolojilerle ağrıyı ve fermantasyonu artırabilirler.
  4. Bazı insanlar meyvelere karşı bireysel hoşgörüsüzlüğe sahiptir, ancak bu çok nadir bir durumdur.

Muzun yararları ve zararları hakkında konuşurken, vücut üzerindeki olumlu etkisinin birçok kez daha fazla olduğu unutulmamalıdır. Önemli olan, bu yemeğin özelliklerini, meyvelerin vücut üzerindeki etkisini hatırlamak ve bunları günlük diyetinize doğru şekilde dağıtmaktır. Kahvaltıda muz yemek faydalıdır, daha sonra akşam yemeği sırasında istenmez.

Günde 2 muz yerseniz ne olacağını gösteren videoyu izleyin

Hoş bir tada sahip tatlı ve besleyici muzlar enerji verebilir, neşelendirebilir ve açlığı tatmin edebilir. Bu özellikler, popüler meyvenin kimyasal bileşiminden kaynaklanmaktadır.

Muzda kaç karbonhidrat var

Muzun besin bileşimi esas olarak karbonhidratlarla temsil edilir, bu da meyveyi katı diyetlerde tüketim için kabul edilemez kılar. g başına değer yaklaşık 96 kcal, bir orta boy meyvenin ağırlığı sırasıyla g, enerji değeri kabuğu olmadan kcal'dir. Yayınımızda daha fazlasını okuyun. Fazla kilo almamak için sadece sabahları muz yemeniz önerilir.

Bir büyük muz, yaklaşık 34 gram karbonhidrat içerir. g - 21,8 g'da% 7 günlük ödenek tüketim.

Bunlar daha çabuk emilen hızlı karbonhidratlardır, bu nedenle diyet yaparken bunları içeren gıdalardan kaçınmak daha iyidir. Toplam miktarın 19 g'ı basit karbonhidratlarla (esas olarak fruktoz), geri kalanı ( g) - karmaşık gruba ait nişasta ile temsil edilir.

Bir olgun meyve yaklaşık 0,3 g yağ, g - onda biri daha azdır (günlük değerin% 1'i). Bunların çoğu doymuş yağlardır, daha küçük kısmı ise çoklu doymamış ve tekli doymamışlardır. Kalori içeriği meyvenin büyüklüğünden, olgunluğundan, çeşidinden ve bileşimi oluşturan karbonhidratlardan etkilenir. Hamuru en az% 25 içerir. Bu nedenle, yenilebilir kısımda bulunan yağ miktarının, enerji değeri üzerinde pratik olarak hiçbir etkisi yoktur.

Muz proteinleri

Bir muzdaki protein miktarı g'da en az 2 g - yaklaşık 1,5 g, bu da 18 ila 39 yaşları arasında ortalama aktivite seviyesine sahip bir kişinin günlük alımının% 3'üdür. Hamurdaki proteinler, temel ve zorunlu olmayan amino asitlerle temsil edilir.

Haftada kez meyve yiyerek enerjinizi artırabilir, ruh halinizi iyileştirebilir ve vücudun tonunu yükseltebilirsiniz.

Bu, süreçte bulunan triptofan proteini sayesinde elde edilir. kimyasal reaksiyon serotonine dönüştürüldü. Ara öğünlerde 3 veya 4 meyve yemek, vücudu proteinle doyurabilir, fazla çalışmadan egzersiz yapabilir ve yoğun bir günün ardından iyileşebilir.

Tatlı tropikal meyveleri yedikten sonra kalan inanılmaz tokluk hissi, meyvenin içindeki önemli lif içeriği nedeniyle elde edilir. Günlük değerin% 7'si olan g \ud 1,7 g cinsinden miktar. Lif, sindirim sisteminin işleyişini iyileştirir, hafif bağırsak rahatsızlıklarının yanı sıra birçok mide patolojisine yardımcı olur. Gücü ve şekli korumak için, lif bakımından zengin yiyecekler, uzun süreli fiziksel efordan sonra sporcular tarafından yenir. Ek olarak, posa birçok eser element, beta-karoten ve vitamin içerir.

BJU muz - gıda bileşimi


Lezzetli meyve besleyici ve vücut için faydalıdır. Diyete yetkin bir şekilde dahil ederek, büyük fiziksel eforla güç kazanabilir ve fazla kilo alma konusunda endişelenmeyin.

Malay Takımadaları adalarında doğan meyve, tadı ve besin deposu nedeniyle insanlar arasında popüler hale geldi.

Meyvenin özellikleri

Temel maddeler bakımından zengin olan meyve, meyvenin kendisinden daha küçük çaplı sivri uçlu, dikdörtgen yarım daire biçimli bir görünüme sahiptir. Uzun kaburgalar, tüm uzunluğu boyunca uzanır ve olgunlaşma derecesine göre düzelir. Muz kabuğu yoğundur ve kalınlığı kısmen meyve çeşidine bağlıdır. Muzun besleyici kısmı, tamamen olgunlaştığında meyvenin toplam ağırlığının% 75'ine eşit olan posadır.

Olgunlaşmamış meyve, rengi ve özgüllüğü ile ayırt edilir. görünüm Olgunlaşmamış bir incelik, posaya sıkıca yapışan kabuğun rengine sahiptir. Buna karşılık, hamur sert bir görünüme sahiptir ve kıvrımda kırılır.

Olgun meyve çeşidine göre ağırlıkça% 20 oranında nişasta ve şeker yerine fruktoz içerir. Eşsiz aromasında farklılık gösterir ve gruba ayrılır kimyasal bileşim - "tatlı" ve "planktein".

Muz kimyasal bileşimi

Bir olgun muz meyvesinin posasında insan vücudu için gerekli olan çok miktarda bileşen ve madde bulunur. Meyvenin meyvesi, lif ve diyet lifi ile yüksek dengede pektin içerir. İnsan sindirim sisteminde önemli bir rol oynayan onlardır.

Meyvenin önemli bir mineral ve vitamin bileşimi vardır. Vitamin grubu arasındaki başlıca bağlantı, aralarında piridoksin (B6) bulunan B'dir. Yüz gram muz, bu elementin günlük ihtiyacını içerir.

Diğer vitaminlerden meyve, günlük alımını% 15 oranında yenileyen askorbik asit (C) içerir. Aynı serideki vitaminler - B9, B5, B1, B2, beta-karoten, PP, kolin, K, A, E de funduszeue.info kültürün düzenli kullanımı, insandaki vitamin kısmının dengesinin yenilenmesine katkıda bulunur. vücut.

Proteinler karbonhidratları yağlar (BJU)

Muz, diyet yaparken bile işe alınma korkusu olmadan tüketim için kullanılabilir. fazla ağırlık Bu ürünle ilgili çeşitli görüşler var. Ortalama olarak soyulmuş bir muz yaklaşık kalori içerir.

Belirtilmelidir: Olgunlaşmış meyve daha yüksek kalori içeriğine sahiptir. Benekli bir meyve yaklaşık kcal içerir.

Küçük bir meyve, yaklaşık bir varlığın olduğu 90 kcal'ye kadar içerir:

  • Karbonhidratlar - 32 g;
  • Protein - 2,5 g;
  • Yağ - g.

Tavsiye: Tek bir meyvenin kalorisi, bir mutfak tartısında tartılarak belirlenir. Ortalama bir meyvenin kütlesi funduszeue.infoleri kesin olarak belirlemek için aşağıdaki değerler 1,4 faktör ile çarpılır.

  • Karbonhidratlar - 21,8 g;
  • Protein - g;
  • Yağ - g.

Vitaminler

Güneyden gelen bu meyve birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur. İnsanlar için önemli bir vitamin kaynağıdır. gr meyve içeriği:

Vitaminler:Ağırlık:
2 İÇİNDE0,07 mcg
AT 410 mg
6'DA mg
9'DA19 μg
1 İÇİNDE0,03 mcg
3 İÇİNDE μg
AT 50,5 μg
E mg
VE15 mcg
FROM9 mg

Askorbik asit olmadan vücut, demiri kalsiyumla zayıf bir şekilde özümser ve kemik dokularında kolajen üretimi bozulur. Bağışıklık sisteminin stabilitesinde düzenli başarısızlıklar vardır. C Vitaminleri bir kişinin cildini destekler ve genç, tonlu bir halde kalmanıza izin verir.

İlginç: İnsan vücudu için B vitaminleri grubu, istikrarlı çalışmanın uygulanması için gereklidir. gergin sistem Alınan stresin sonuçlarını, depresyon ataklarını ortadan kaldırır. Sinirliliği ve kronik yorgunluğu hafifletir.

E Vitaminleri, lipid asimilasyonunu destekler ve endokrin bezini sıkılaştırır. Sinir sisteminin gevşemesi stabil tutulur. Doğurganlık olasılığı, güzelliğin korunması ve cildin gençliği de bu vitaminin değeridir.

Mineral bileşimi

Muz, aşağıdakilerden oluşan etkileyici bir mineral bileşimine sahiptir:

  • Fosfor;
  • Potasyum;
  • Kalsiyum;
  • Magnezyum;
  • Selenyum;
  • Sodyum;
  • Demir;
  • Çinko;
  • Flor;
  • Bakır;
  • Manganez;
  • Kükürt;
  • Klor.

İnsan hayatındaki önemli eser elementlerden biri potasyumdur. Beyin hücrelerine oksijen sağlamanın yanı sıra, kalp kaslarının düzenli çalışmasını sağlamaktan da sorumludur. Dişlerin yanı sıra iskelet dokularını oluşturur. Bir gün boyunca mineral normunda stok yapmak için sadece birkaç meyve yeterlidir.

Bir notta: Uzmanlar, kalp bölgesinde ağrı çeken kişiler için muz kullanımını önermektedir. Mineral, kas dokularındaki ve konvülsif sendromlardaki ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.

Ürün besinleri

Bilgisiz insanlar için - bilgi için: Besin, canlı organizmaların yaşamında biyolojik olarak önemli bir unsurdur. İki gruba ayrılırlar: makro besinler (karbonhidratlar, proteinler ve yağlar) ve mikro besinler (bir dizi vitamin: A, B12, D, B6), ayrıca - mineral bileşimi (Zn, Mn, Mg, Fe).

Ürünlerin hiçbiri, bir kişinin gelişimini ve büyümesini etkileyen tüm maddeler setiyle birlikte vücudun tüm hükmünü yerine getiremez. Bu nedenle, diyet takviyeleri almanın yanı sıra büyük bir sete ihtiyacı var.

Minerallerin insan vücudu için faydalarını bilerek, betonarme kullanımı için günlük diyetinizi ayrı ayrı anlamak ve hesaplamak kolaydır. Rusya Sağlık Bakanlığı, Ruslara proteinlerden% 12'ye kadar yararlanmalarını tavsiye ediyor. Yağlardan önerilen alım% 30 ve karbonhidratlardan% 60'a kadardır.

g başına kalori içeriği

Diyetetiklere göre ürünün özelliklerinden biri de vücudu bir enerji yükü ile doldurma yeteneğidir. Meyvenin BJU'suna göre gr posa şunları içerir:

  • Karbonhidratlar 21,8 g -% 30;
  • Proteinler - g -% ;
  • Diyet lifi - 1,7 g -% 1,9;
  • Yağ - g -%

Beslenme uzmanları, ortalama ağırlığa sahip soyulmuş bir muzun 60 ila kcal içerdiğini söylüyor.

Muz özellikleri

Çocukluğundan beri birçok insan muzu en sevdiği meyve olarak görüyor, ancak onun yardımıyla sağlığınızı nasıl kolayca önemli ölçüde iyileştirebileceğinizi hiç düşünmemişler.

Mesele şu ki, meyvenin özünde bulunan potasyum vücuttaki fazla suyu mükemmel şekilde rahatlatır ve demir hemoglobin kan seviyesinin artmasına yardımcı olur. lif, mide rahatsızlıklarını giderir. Kalp ve beyin çalışmasında her yerde bulunan magnezyum yardımcı olur.

Meyve, bir kişide konsantrasyonu artırır ve dikkati geliştirir, performansı ve bilgi algısını etkiler. Kas dokusunun oluşumunu artırır, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine odaklanır, virüslerle mücadeleyi ve bakteriyel direnci kolaylaştırır.

Yarar

Bir muzun faydalı nitelikleri onun tarafından belirlenir. besin özelliği ve büyük miktarlarda önemli eser elementlerin, vitaminlerin varlığı. Meyvenin değeri elmadan üstündür. Birkaç meyveden günlük potasyum alımını kolayca alabilirsiniz. Tropikal swagger çok sayıda aktif maddeye sahiptir.

Muzda bulunan malik asit, sindirim sisteminin aktivitesinde aktif rol alır, karbonhidratların emilimini etkiler. Meyvenin lifleri mideye karşı hassastır ve bu nedenle meyve, sindirim sistemi aktivitesinde anormallikler olan, gastrit hastaları için tavsiye edilir.

Sık şişkinlikten muzdarip insanlar için, doktorlar meyveyi tatlı olarak daha sık kullanmayı tavsiye ediyor. Muz, vücuttaki fazla suyu atmada mükemmeldir. Güzellik uzmanları meyveyi genellikle yüz maskesi olarak kullanır.

Zarar ve kontrendikasyonlar

Birçok araştırmaya göre bilim adamları meyve yemenin hiçbir zarar vermeyeceği sonucuna varmışlardır. Bir kişi için yalnızca bireysel göstergeler mümkündür. Muz gibi tüm yiyecekler, ölçülü bir şekilde bir kişi tarafından tüketilmelidir ve bu durumda hiçbir tehdit korkunç değildir.

Diğer tropikal meyveler gibi, muz da üç yaşın altındaki çocuklar için tavsiye edilmez. Genetiğe göre, çocuklarda sindirim sistemi henüz tam olarak oluşmamıştır, bu nedenle vücut ürüne bir alerji ile cevap verebilir.

Muz, fazla kilolu kişiler için tavsiye edilmez. Yiyeceklerde kullanımları için, bir gastroenterolog ile erken konsültasyon gereklidir. Bu, fetüsün yüksek kalorili içeriğinden kaynaklanmaktadır ve önerilerinden sonra, meyvenin alımı sınırlandırılmalı veya insan diyetinden istisnalar listesine dahil edilmelidir.

İstenmeyen meyve tüketimi tromboflebit ve kalp iskemisi olan kişileri içerir. Yüksek kan pıhtılaşmasından muzdarip olan herkes bunların arasındadır. Vücuttan su çıkarıldığında kan kalınlaşması başlar ve bu da vücudun sağlığını kötüleştirir.

Nasıl ve hangi miktarlarda kullanılır?

Maksimum faydayı elde etmek ve bir "muz gurusu" olmak için birkaç ipucu izlemeniz gerekir:

  1. Ana ve asıl sorun, beyaz ipliklerden (floem) kurtulmaya gerek olmamasıdır. Harika bir lif ve potasyum kaynağıdırlar. Hamurun aksine, içlerindeki vitamin içeriği (A, B6) belirgin şekilde daha yüksektir.
  2. Evde yenildiğinde genellikle elinde bir muz tutulursa, o zaman halka açık yerlerde çatal bıçak takımı kullanılır: çatallı bir bıçak.
  3. Meyveler ana yemekten önce, bağımsız bir yemek olarak ve yemeklerden sonra tatlı olarak kullanılır.
  4. Geceleri yatmadan sadece yarım saat önce meyve yemek mümkündür.
  5. Beslenme uzmanları öğle yemeğinden önce muz yemeyi tavsiye ediyorlar. Vücut, tonlanması için ihtiyaç duyduğu enerjiye doymuştur.

Bir gün, bir oturuşta bir kilo muz yemek insanı daha da kötüleştirmez. Ancak meyveyi sistematik bir şekilde tüketmeden önce uzmanlara danışmak gerekir. Çok fazla yararlı mineral de arzu edilmez ve bundan iyi bir şey çıkmaz.

Meyve tüketim oranını belirleyen birkaç neden daha var:

  1. Muz, sindirim sistemi için ağır bir üründür. Sindirilmesi uzun zaman alır (yaklaşık 4 saat).
  2. Meyvelerin yüksek kalorili içeriği.
  3. Bilim adamları, günlük 3 parçadan fazla oranın aşılmasının sistematik baş ağrısının görünümünü etkileyebileceğini bulmuşlardır. Fazla tiramin tarafından etkilenir.
  4. Organizmanın bireyselliğine bağlıdır, ancak diyetteki aşırı meyve bolluğunun bir müshil etkisini tetikleyebildiği fark edilmiştir.

Bir notta: Meyvenin anavatanında, sakinler 3 parçadan fazla günlük rasyonunu aşmamaktadır.

Meyveyi diğer yiyeceklerle birleştirmenin yolları (maksimum fayda için)

Kendileriyle uyumlu olmayan yiyeceklerle muz yerken midenin rahatsızlık duyduğu anlaşılmalıdır. Mide tarafından asimilasyonda ciddi sonuçlar ortaya çıkar, böylece vücudun cüruflarla kirlenmesine ve hastalıkların ortaya çıkmasına neden olur.

Tatlı meyveler mide tarafından asitli meyvelerden daha uzun süre emilir. Ekşi meyvenin etkisiyle şekerin midede geçişi yavaşlar. Yani portakallı ve kivili bir muz salatası sadece kötü bir fikir değil, aynı zamanda tehlikelidir.

Not: Ekşi meyve tatlı meyvelerle uyumlu değildir! Ancak aynı zamanda, biri ve diğeri hafif ekşi meyveler için harikadır.

Muz, ananas ve böğürtlen, kayısı ve papaya, mango ve çarkıfelek meyvesi ile uyumludur. Muzdan fındıkla mükemmel bir kaynaşma elde edilir: ceviz ve badem, antep fıstığı ve kaju fıstığı, yer fıstığı ve fındık.

Muz, genellikle kek ve muffin unlu mamullerinde kullanılır. Krem yaparken krema ve karamel ile iyi geçinir. Akçaağaç şurubu ve muhallebi ile iyi gider. Meyveye bir dizi baharat uygundur: tarçın, kakule, zencefil ve karanfil.

Meyvelerin herhangi biri gibi, insan. Hepsinin vücudumuz ve özellikle muz üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Önemli olan, kullanım kurallarını dikkate almak ve satın alırken doğru olanı seçmektir.

Hepimiz uzun zamandır muz yemeye alışkınız. Ancak, görünüşte orijinal olmayan bu meyvenin derisinin altında uzun süredir saklı olan şey: fayda mı yoksa zarar mı? Anlaşılan, çoğumuz muzun bileşiminin ve vücut üzerindeki etkisinin farkında değiliz.

En yaygın görüş, bu meyvenin çok fazla şeker içermesi ve bir muzun kalori içeriğinin oldukça yüksek olmasıdır. Ve orada. Muz, kalori içeriği nedeniyle tam bir öğünün yerini alabilir. Vücut için bol miktarda vitamin ve besin maddesi atıştırmalıklarınızı sağlıklı hale getirecektir. Bununla birlikte, düzenli olarak aç karnına muz yememelisiniz: bu, vücuttaki kalsiyum ve magnezyum dengesini bozabilir. Ve bu zaten kan damarları ve kalp için iyi değil.

Bu meyvenin karbonhidrat ve pektin açısından zengin olduğu unutulmamalıdır. Pektin, vücudu zehirlerden ve toksinlerden temizler, kolesterolü giderir ve bağırsak hareketliliğini iyileştirir. Ancak muz karbonhidratları hızlı (en kullanışlı olanı değil) içerir - içinde% 20'dir. Bu tür karbonhidratlar vücut tarafından hızla emilir ve kilo vermek isteyen veya fazla kilo almayanlar için uygun değildir.

Muz bileşimi

İronik olarak, muz, iyi bilinen bir bağışıklık güçlendirici olan C vitamini içerir. Muzdaki magnezyum ve triptofanın varlığı, onları özellikle erkekler için yararlı kılar: etki artar, sperm kalitesi artar. Muz, magnezyumun yanı sıra kalsiyum, potasyum, sodyum ve fosfor içerir. Bu meyveler vücuttaki sıvıyı boşaltır ve muz çok sık yenirse vücuttaki kan kalınlaşır. Ancak beslenme uzmanları onları su ile içmemelerini tavsiye ediyor. Bu nedenle muz, tromboflebitte, kalp krizi ve felç sonrası varisli damarlarda kontrendikedir. Bu durumlarda, diyetinize bir muz eklemek için doktorunuza danışmanız zorunludur.

Muzları ana yemekten bir süre sonra (yaklaşık bir saat) yemek ve bundan sonra yarım saat daha başka bir şey yememek en iyisidir. Bu, fermantasyonu ve diğer sindirim problemlerini önlemek içindir. Mide suyunun asitliği düşükse, yemeklerden yarım saat önce bir muz yiyin. Daha iyi uyumanıza yardımcı olmak için yatmadan önce bir muz yiyebilirsiniz. Ve eğer bir antrenmandan sonra kendini toparlaman gerekiyorsa, muz yine bunu yapmanın harika bir yoludur.

Muz, gastrointestinal sistemdeki bakterileri öldüren maddeler içerir. Muz ayrıca ülser vakalarında mide duvarlarını korur. Ayrıca mide bulantısı ile baş etmeye yardımcı olacaktır (sarhoşluk yaşayan kadınlar dahil) Aynı zamanda ishale neden olan mide-bağırsak hastalıklarında bu meyveye dikkat etmelisiniz.

Muzun içerdiği nişasta sayesinde mide asidi sadece bir süre bağlanır. Muzun çok fazla şeker içerdiğini ve tam tersine midede asit üretimine katkıda bulunduğunu unutmayın.

Ne yazık ki, muzlar zaten B vitaminlerinden mahrum kalabilecek mağazalarımıza ulaşıyor. Bu, meyvelerin olgunlaştığı etilen içeren gaz odalarından kaynaklanıyor: yok ediyorlar faydalı maddelerve.

Genellikle internette, fırçaladıktan sonra düzenli olarak silerseniz muz kabuğunun dişlerinizi beyazlatabileceği bilgisini görebilirsiniz. Ancak muz kabukları herhangi bir ağartma maddesi içermez.

Muzun kan basıncını normalleştirmeye yardımcı olduğu ve kalp hastalıklarını önlediği gerçeği doğrudur. Sporcular için, daha önce de söylediğimiz gibi, bu sadece yeri doldurulamaz bir meyvedir: karbonhidrat tedariğini yeniler, böylece kasların bozulmasını önler. Ancak diğer beslenme uzmanlarına göre bir muz karbonhidrat penceresini kapatmaya yardımcı olmayacaktır. Gerçek şu ki, muzdaki fruktoz, kasları büyüten glikojene dönüştürülemez. Bununla birlikte, muzun potasyum içeriği yüksektir ve kalp, kemikler, karaciğer ve kaslar için de iyidir. Bacak kaslarının gece kramplarından endişeleniyorsanız, o zaman sadece bu eser elementten yoksunsunuzdur.

Muz kalorileri, karbonhidratlar, proteinler, yağlar ve glisemik indeks ( g'da).

Muzun kalori içeriği, meyvenin büyüklüğüne ve olgunluğuna bağlı olarak değişebilir. Örneğin yeşiller, olgun olanlardan daha yüksek kalori içeriğine sahiptir. Genel olarak, bir muzdaki kalori sayısı yaklaşık 65 ila 'dur.

Bir muzun glisemik indeksi (GI) olgunluğuna bağlıdır. Derisi koyulaşmaya başlayan olgunlaşmış muzlar en yüksek glisemik indekse sahiptir. Bu nedenle, henüz tam olarak olgunlaşmamış hafif yeşilimsi bir meyve seçmeye değer. Muzdaki serotonin içeriği, bunların depresyon için iyi bir çare olarak görülmesine olanak tanır: Düzenli olarak bir veya iki muz tüketimi, canlılığı artıracak, enerji katacak ve ruh halinizi iyileştirecektir.

Muz, içeriğindeki E vitamini sayesinde cilde, tırnaklara ve saça iyi gelir. Kadınlar, görünümlerini iyileştirmenin yanı sıra kritik günlerde muza da dikkat etmelidir. Sadece ağrılı hisleri düzeltir ve kanamayı azaltır, aynı zamanda vücuda vitamin sağlar. Muzun dikkate değer bir özelliği, yaşlanmayı yavaşlatmaya ve kanseri önlemeye yardımcı olmasıdır - ki bu, herkesin bilmesi için yararlıdır.

Yani özetlemek gerekirse:






Kalori, kcal:

Proteinler, g:

Karbonhidratlar, g:

Muz, otsu bir bitkinin meyvesidir. muz (musa), genellikle metre yüksekliğe ulaşan pek çok insan yanlışlıkla muzların bir palmiye ağacında büyüdüğüne inanıyor. Muz, hilal şeklinde, yoğun bir kabuğa ve yumuşak elastik ete, hafif yağlı bir dokuya sahip, uzun silindirik bir meyvedir. Et rengi beyazımsı sarıdan zengin kremaya kadar değişmektedir.

Tarihte ve ekonomide muz

Güneydoğu Asya, başlıca Malay Takımadaları (kalorizator) adaları olmak üzere muzların anavatanı olarak kabul edilir. Muzlar, MÖ yüzyıldan beri evcilleştirilip yetiştirilmektedir, muzların ilk sözü, bitkinin Hindistan'da ve muzun hala önemli bir gıda ürünü olduğu ve ana ürün olduğu diğer birçok ülkede yetiştirildiği bu döneme dayanmaktadır. ithalatı ekonomiyi destekler.

Muz, dut mu?

Tüm botanik nedenlerden ötürü, muz bir meyvedir; yabani muzlar hala ekili çeşitlerde pratik olarak bulunmayan çok sayıda tohum içerir. Kalın kabuklu meyvelerin tohuma ihtiyacı yoktur, çünkü uzun süredir tohumlardan yetiştirilmemiştir. Mutfak sınıflandırmasında muz meyveye aittir.

Kalorili muz

Bir muzun kalori içeriği gram ürün başına 95 kcal'dir.

Muzun besin değeri, bileşimi ve yararlı özellikleri

Muz posası birçok yararlı madde içerir: vitaminler, ve ve ve lif. Muz kullanımı kalp kasının çalışması üzerinde faydalı bir etkiye sahiptir, "kötü" kolesterol seviyesini düşürür, çalışmayı iyileştirir gastrointestinal sistem Muz ruh halinizi yükseltir ve stresi önlemeye yardımcı olur.

Muz zararı

Muzun yüksek kalorili bir ürün olduğu unutulmamalıdır, bu nedenle bir oturuşta bir salkım muz yemek akıllıca olmayacaktır. Ayrıca bir muz neden olabilir alerjik reaksiyonlarancak bu tür durumlar oldukça nadirdir. Şeker hastaları, olgunlaşmamış muzların aksine, olgunlaşmış muzların kan şekeri düzeylerini artırdığını hatırlamalıdır.

Muz çeşitleri ve çeşitleri

Çok sayıda muz çeşidi var, yüzden fazla yenilebilir muz var. Genellikle yenilebilir muzlar iki gruba ayrılır - tatlı (çiğ yenen muzlar, tezgahlarımızda görmeye alışkın olduğumuz şeylerin aynısıdır) ve plantain (ısıl işlem gerektiren meyvelerin tazeyken tadı yoktur).

Muzlar kabuk rengine, uzunluğuna ve meyve büyüklüğüne göre değişir. En ünlü çeşitleri: Lady Finger, Gro-Michel, Cavendish (cüce ve dev), Robusta, Valerie, Lakatan, Mysore, Ice Cream, Red Dhaka. Büyük uzun muzların sözde yem olduğu gerçeği bir efsaneden başka bir şey değildir. Genellikle, küçük muzlar gerçekten daha tatlı bir tada sahiptir, ancak bunların hepsi hasat çeşidine ve zamanına bağlıdır, bir muz basitçe olgunlaşmamış olabilir.

Muz nasıl seçilir ve saklanır

Muz seçerken, yoğun meyvelere zarar vermeden ve karanlık noktalar kabuğunda. Muzlar sarıysa, kuyruk ideal olarak koyu yeşil değil, hafif yeşilimsi olmalıdır. Olgunlaşmamış muzlar altında saklandığında tatlı olur oda sıcaklığı birkaç gün karanlık bir yerde. Olgun muzlar, hemen kararmaya başladıkları buzdolabında saklanmaz, ideal sıcaklık + 15 ° C'dir.

Yemek pişirmede muz

Geleneksel olarak, muzlar taze yenir - ideal bir atıştırmalık, öğleden sonra atıştırmalık veya süzme peynir, yoğurt veya müsli ek olarak. Muz genellikle soğuk mezeler için kullanılır - tatlı sandviçler (kalorizer). Muz, kek ve hamur işleri, jöleler ve meyve salataları yapmak için harikadır. Muzlar ayrıca kızartılır, kurutulur, kurutulur, fırınlanır, ekmek ve kekler için hamurlara eklenir, marmelat, un ve şurup yapımında hammadde olarak kullanılır.

Egzotik muz yemekleri

Yo-yo - Boyuna kesilmiş bir muzu kızartan ve katlayarak içine yumuşak beyaz peynir dilimleri koyan Venezuelalıların ulusal yemeği. Perulular muzları kaynatıp ezdiler, bu günlük bir yemektir ve denir chappo Filipinler'de ketçap muzdan yapılır ve Latin Amerika'da, yağda tuz ve tuz ilavesiyle kızarmış muza bayılırlar. acı biber.

Muz yetiştirmek

Tam olgunlaşma için muzlar, neredeyse aynı gün ve gece sıcaklıkları 20 ° C'nin üzerinde olan, sıcak ve nemli, subtropikal bir iklim için uygundur. İhraç edilecek muzlar biraz olgunlaşmamış olarak toplanır, böylelikle duygusal tatsız madde yerine sert etli ve tatlı tadın tadını çıkarabiliriz. Rusya'da muzlar büyür (Soçi civarında birçok muz palmiyesi vardır), ancak tam olarak olgunlaşmazlar, bu nedenle çoğunlukla tamamen dekoratiftirler.

Evde muz yetiştirmek mümkündür. Bunu yapmak için olgun siyah bir muz almanız, kabuğunu soymanız ve tüm tohumları muz meyvesinin ortasından almanız ve kağıt peçeteye koymanız gerekir. Zayıf bir potasyum permanganat çözeltisine batırdıktan sonra tohumları kurutun ve hazırlanan toprağa ekin.

Tohumları ayırma, toprağı hazırlama ve evde muz ekme ve yetiştirme süreci hakkında daha fazla bilgi için videoya bakın:

Kozmetoloji ve tıpta muz

Muz, hem üstleri hem de kökleri "dolu" olarak kullanılan harika bir meyvedir. Kozmetolojide, muz kabuğunun özelliği uzun zamandır fark edilmiştir ve en büyük siğilleri bile kademeli olarak gidermek için aktif olarak kullanılmaktadır. Muz yetiştirilen ülkelerin doktorları, yanıklardan sonra cilt durumunu hafifletmek için genç yapraklar kullanır, çiçek diker - mide ülseri ve dizanteri için. Kıyılmış kurutulmuş muz kökleri, sindirim sistemi hastalıklarının önlenmesi için mükemmel bir çözümdür. Herkes olgun bir muzun adet öncesi semptomların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olduğunu bilmiyor.

Muz kilo vermenize yardımcı olur mu?

Kilo verme söz konusu olduğunda, her şey, yenen muz miktarına ve muzların birleştirildiği yiyeceklere bağlıdır. Özel muzlar var, ana yemeğin muz ( parça) ve sıvı olacağı bir oruç günü geçirmeyi deneyebilirsiniz - veya. Doyurucu muzlar, yiyecek kısıtlamalarına sakin bir şekilde dayanmanıza yardımcı olur, ancak yalnızca muzla uzaklaşmanız hala tavsiye edilmez.

Muzların faydaları ve özellikleri hakkında daha fazla bilgi için "En önemli şey hakkında" adlı TV şovunun videosuna bakın.

Özellikle için
Bu makalenin kısmen veya tamamen kopyalanması yasaktır.

Muzun Besin Değeri, Protein ve Karbonhidrat Değeri Nasıldır

Muz çok lezzetli, besin değeri yüksek harika bir meyvedir. Muz sınırlı miktarda ve günlük kalori ihtiyacınızı aşmadan tüketildiğinde tok tutup kilo vermeye yardımcı olur. Ancak muz diğer meyvelerden daha yüksek kalorili olduğundan sık sık çok miktarda muz yemek ise kilo aldırır.

Muzun Kalorisi Nedir?

Diyetisyen Hilal Konak 1 adet orta boy muzun kalori, yarım muz 55 kalori, 1 adet küçük boy muzun ise 69 kalori olduğunu bildirmektedir.

Yerli muz ithal muzdan daha az kalori içerir. 1 adet yerli muz 77 kaloridir.

Muzda Protein ve Karbonhidrat Var mıdır?

Diyetisyen Tuğçe Sert bu hususta şu bilgileri vermektedir:

“1 tane muzun içeriğindeki karbonhidrat oranı gramken protein oranı ise gramdır.”

Muz Kilo Verdirir mi?

Diyetisyen Tuba Yaprak bu hususta şu bilgileri vermektedir:

“Muz vücudu tok tutan ve kolay sindirilebilen bir meyvedir. Dahası içeriğindeki lif oranın yüksek olmasının yanı sıra kalorisi az olduğu için özellikle spor yapan ve sağlıklı beslenen insanların sıklıkla tercih ettiği bir meyvedir. Muz ayrıca iyi bir karbonhidrat kaynağı olduğu için spor anında vücudun hareket için ihtiyaç duyduğu enerjiyi sağlamaktadır. İşte bu sebepten dolayı muzun sağlık açısından da kilo verme açısından da faydalı olduğunu söylemeliyim. Kahvaltıda muz tüketerek gün boyu enerjinizi yüksek seviyelerde tutabilirsiniz.”

Muz Kilo Yapar mı?

Diyetisyen Hilal Konak bu hususta şu bilgileri vermektedir:

“Muz kalorisi yüksek bir meyvedir. Diğer bir deyişle, diğer meyvelerle kıyasladığımızda kalori içeriği yüksektir çünkü içeriğinde nişasta şeklinde karbonhidratlar bulunmaktadır. Muzun özellikle potasyum, protein ve lif açısından da zengin olduğunu ve bu sebeple sağlıklı olduğunu vurgulamalıyım. Diyet dönemlerinde günlük harcanan ve alınan kalori miktarı dengelendiği taktirde beslenme düzenlerine muzun eklenmesinde bir sakınca yoktur. Fakat bilinmelidir ki her besin gibi muzun da fazla tüketilmesi kilo alımına sebebiyet verecektir.”

Diyette Muz Yenir mi?

Diyetisyen Hilal Konak bu hususta şu bilgileri vermektedir:

Kalorisi yüksek muz diyet dönemlerinde dikkatli tüketilmesini tavsiye ediyorum. Çünkü gün içinde tüketilecek 2 adet muzun 4 portakala kalori açısından eşit olduğunu bilmeli ve ona göre her akla geldiğinde muz tüketilmemelidir. Portakal ve muz kıyaslandığında 4 adet portakal tüketmenin ne kadar zor olduğunu ve aksine günde muzun çok rahat tüketilebileceğini fark etmişsinizdir. Zayıflama döneminde muz tok tutar diye tüketmek isterseniz ise haftada 1 defa 1 tane orta boy muz tüketmeniz kilo verişini engellemeyecektir. Muz yerine kalori içeriği daha düşük olan kivi, mandalina, portakal, çilek ve yeşil elma gibi meyveleri tercih edebilirsiniz. Bu meyveler kilo vermeniz için daha uygun seçeneklerdir.”

Muzun Zayıflamaya ve Sağlığa Faydaları Nelerdir?

  1. Muz aşırıya kaçılmadan yeterli oranda tüketilmesi durumunda kişinin kilo verme sürecini kolaylaştıracaktır. Ayrıca diyet yaparken tüketilecek muz özellikle tatlı krizlerini engelleyecek ve iştahı bastıracaktır.
  2. Muzun içeriğindeki yüksek oran sayesinde vücutta kolay sindirilmekte ve bu sayede kilo kontrolünün yapılmasına katkı sağlamaktadır.
  3. Muzda bol miktarda protein, karbonhidrat ve lif, C ve E vitaminleri, tiamin, niasin, folik asit, B12 vitamini gibi vitaminler ve demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, bakır, çinko ve florür gibi mineraller yer almaktadır.
  4. Muzun çok iyi bir potasyum kaynağı olduğu bilinmektedir. İşte bu yüzden spordan sonra yorulan kasları rahatlatmak ve kasların hızlı toparlanmasını sağlamak için muzu süt ile birlikte tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
  5. Muzun yapısındaki yüksek sodyum ve potasyum hem kalp kaslarını geliştirir ve hem de tansiyonu düşürür. Bu yüzden muz başta sporcular olmak üzere kaslarını zorlayan insanlar için terlemenin sonucunda kapasitesini yitiren kasların güçlenmesi için çok faydalı ve etkili bir meyvedir.
  6. Ham yani olgunlaşmamış muz kabızlığa iyi gelirken olgun ve tatlı muzun ise ishale iyi geldiği bilinmektedir.
  7. Muzun depresyon azaltıcı mutluluk artırıcı özelliği de vardır. Çünkü yapısında yer alan triptofan hormonunun vücutta serotonin yani mutluluk hormonununa dönüştüğü ve bu yüzden kişinin duygu durumunu düzelttiği bilinmektedir.
  8. Muz mideye iyi gelerek midedeki ülser yaralarının iyileşmesini de sağlamaktadır.
  9. Muzun bir diğer faydası ise yüksek kolesterolü düşürmesidir.
  10. Muz ayrıca uykuyu düzene sokmak için de çok faydalı olduğu bilinmektedir. Bunun sebebi ise içeriğindeki B6 vitaminidir.
  11. Muz, kişinin sigara bağımlılığını azaltmak için de yararlı bir meyvedir. İçeriğindeki B6 ve B12 vitaminleri vücutta sigara bağımlılığına sebep olan nikotin eksikliği hissini azaltmaktadır.
  12. Vücutta sivrisineklerin sebep olduğu yaralar için muz kabuğu kullanabilirsiniz. Bu yöntem ısırık sonucunda meydana gelen kaşıntı ve ağrıyı azaltmaktadır.
  13. Muzdaki magnezyum ve potasyum kalp hastalıklarına karşı etkilidir. Muz kasların gevşemesine yardımcı olup rahatlattığı için özellikle spordan sonra tüketilmesi kasların sağlığı için çok iyidir.

Gram Muz Besin Değeri Tablosu

  1. Kalori (kcal) 88
  2. Toplam yağ 0,3 g             
  3. Doymuş Yağ 0,1 g           
  4. Kolesterol 0 mg               
  5. Sodyum 1 mg   
  6. Potasyum mg          
  7. Karbonhidrat 23 g          
  8. Diyet Lifi 2,6 g   
  9. Şeker 12 g          
  10. Protein 1,1 g     
  11. C Vitamini           8,7 mg 
  12. Kalsiyum             5 mg
  13. Demir   0,3 mg 
  14. D Vitamini           0 IU
  15. B6 Vitamini         0,4 mg 
  16. Kobalamin          0 µg
  17. Magnezyum      27 mg   

Muz % 85,01 karbonhidrat, % 4,06 protein, % 1,23 yağdan oluşur. Muz ka&#; kalori? Muz diyette yenir mi? Muz besin değerleri nedir? Muz karbonhidrat değeri nedir? gibi sorular bu besinle ilgili en pop&#;ler sorular arasındadır. 1 Adet (Orta) Muz ,30 kaloridir. Muz i&#;eriğinde 38,83 Karbonhidrat(g), 1,85 Protein(g), 0,56 yağ(g), 4,42 lif(g), 1,70 Sodyum(mg), ,60 potasyum(mg), 8,50 Kalsiyum(mg), ,80 A Vitamini(ui), 14,79 C Vitamini(mg), 0,44 ve Demir barındırır. Muz kalorisi ve besin değerleri…

BESİN DEĞERLERİ

Muz Kaç Kalori?

Muz, dünyanın en popüler meyvelerinden biridir. Son derece sağlıklıdırlar ve birkaç önemli besin içerirler. İnsanlar genellikle muzların çok besleyici olduğunu bilirler, ancak birçoğu aslında kaç kalori ve karbonhidrat içerdiklerini merak eder. Bu nedenle de Muz kaç kalori sorusu sıkça araştırılmaktadır. Peki, muzda ne kadar karbonhidrat var ve kaç kalori? Haberimizde, muzun kalori ve karbonhidrat değerleri yer almaktadır.

Muzların karbonhidrat bakımından zengin olduÄŸunu duyduysanız, bunların saÄŸlıklı bir meyve olup olmadığını merak ediyor olabilirsiniz. Muzlar, sindirim faydalı olan dirençli niÅŸasta dahil olmak üzere çoÄŸunlukla karmaşık karbonhidratlardan oluÅŸur. Muz tüketmek ve içindeki deÄŸerleri öğrenmek isteyen vatandaÅŸlar, muz kaç kalori sorusunun yanıtını çok sık araÅŸtırıyor. Peki, muz kaç kalori ve ne kadar karbonhidrat var? Muzdaki vitaminler ve potasyum, kan basıncınız ve genel saÄŸlığınız için faydalıdır. Ä°ÅŸte muz kaç kalori sorusunun yanıtı ve besin deÄŸerleri…

MUZ KAÇ KALORİ?

Orta boy bir muz ortalama kalori içerir. Bununla birlikte, farklı boyutlarda muzlar değişen miktarlarda kalori içerir.

Standart muz (1) kalori içeriği:

Ekstra küçük (6 inçten az, 81 gram): 72 kalori.

Küçük ( inç, gram): 90 kalori.

Orta ( inç, gram): kalori.

Büyük ( inç, gram): kalori.

Ekstra büyük (9 inç veya daha uzun, gram): kalori.

Dilimlenmiş (1 su bardağı, gram): kalori.

Püresi (1 su bardağı, gram): kalori.

Muzunuzun büyüklüğünden emin değilseniz, ortalama bir muzun yaklaşık kalori içerdiğini tahmin edebilirsiniz.

Muzun kalorilerinin %93'ü karbonhidrattan, %4'ü proteinden ve %3'ü yağdan gelir.

MUZDA NE KADAR KARBONHÄ°DRAT VAR?

Muz neredeyse tamamen su ve karbonhidrattan oluÅŸur.

Karbonhidrat alımını izleyenler, yiyeceklerinin karbonhidrat içeriğini bilmekle ilgileniyorlar.

İşte standart muz boyutları ve miktarlarındaki karbonhidrat içeriği:

Ekstra küçük (6 inçten az, 81 gram): 19 gram.

Küçük ( inç, gram): 23 gram.

Orta ( inç, gram): 27 gram.

Büyük ( inç, gram): 31 gram.

Ekstra büyük (9 inç veya daha uzun, gram): 35 gram.

DilimlenmiÅŸ (1 bardak, gram): 34 gram.

Püresi (1 su bardağı, gram): 51 gram.

Muzlar, büyüklüğüne bağlı olarak gram lif içerir. "Net" karbonhidrat içeriği arıyorsanız (net karbonhidrat = toplam karbonhidrat - lif) gram çıkarabilirsiniz.

Ek olarak, bir muzun olgunluğu karbonhidrat içeriğini etkileyebilir.

Genel olarak, yeşil veya olgunlaşmamış muzlar olgun muzlardan daha az sindirilebilir karbonhidrat içerir.

KULLANICILARIN MERAK ETTİĞİ DİĞER SORULAR

1 tam muz kaç kalori?

Muz kaç kalori acaba diye düşünüyorsanız işte, boyutlarına ve gramajlarına göre muz kalori değerleri: 1 adet orta büyüklükteki ( gr) muz: kcal. 1 adet büyük ( gr) muz: kcal. 1 adet küçük (90 gr) muz: 69 kcal.

Muz yemek kilo aldırır mı?

Muzun içerisinde bir takım enzimler bulunur ve bunlar sindirim sisteminin hızlanmasını sağlar ve aynı zamanda kilo vermeye yardımcı olur. Yüksek miktarda lif kaynağı olan muz kontrollü bir şekilde tüketildiği sürece kilo vermenize katkıda bulunabilir.

1 muz kaç gram?

Yumuşak ve posalı bu kabuklu meyve yeşil, kırmızı, sarı ve kahverengi gibi çeşitli renklere sahip. 1 porsiyonu yaklaşık gram olan muz, kalori ve 30 gram karbonhidrat içeriyor.

Kalorifunduszeue.info

  • Muzlu-Ananaslı Smoothie
    Muzlu-Ananaslı Smoothie
    68kcal kalori

    Muzlu Ananaslı Smoothie; muz, ananas ve sütten yapılır. Yaz aylarında soğuk olarak ara öğünlerde

  • Muzlu Rulo Pasta
    Muzlu Rulo Pasta
    kcal kalori

    Muzlu rulo pasta, şeker ve yağ içeriği yüksek bir besindir. Bu yüzden şeker hastalarını ve kilo k

  • Muzlu Yulaflı Kurabiye
    Muzlu Yulaflı Kurabiye
    kcal kalori
  • Muz Kurusu
    Muz Kurusu
    kcal kalori

    Muz Kurusu, Folik asit, potasyum ve B6 vitamini açısından zengindir.

  • Muzlu Kek
    Muzlu Kek
    kcal kalori

    Muzlu kek, folik asit, potasyum, demir içerir ancak karbonhidrat, şeker, kolesterol açısından da

  • Muzlu Kahveli Smoothie
    Muzlu Kahveli Smoothie
    57kcal kalori

    Çok sevilen serinletici bir içecektir. Muz süt ve kahve ile canlandırıcı bir tada sahiptir.

  • Muzlu Magnolia
    Muzlu Magnolia
    kcal kalori

    Klasik magnolia muhallebisi ve bisküviyle hazırlanan sade magnolia tatlısı muzlu olarak da hazırl

  • Muz Suyu
    Muz Suyu
    kcal kalori

    Muz, C vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Ancak 1 bard

  • Muzlu Kurabiye
    Muzlu Kurabiye
    kcal kalori
  • Muzlu Vegan Fransız Tostu
    Muzlu Vegan Fransız Tostu
    kcal kalori
  • Muz Likörü
    Muz Likörü
    kcal kalori

    Yüksek alkollü meyveli bir içecektir. Akşamüstü keyif yaparken türk kahvesi sonrarı shot bardağın

  • Muz Nektarı
    Muz Nektarı
    54kcal kalori

    Muz, C vitamini, folik asit, potasyum, magnezyum ve lif açısından iyi bir kaynaktır. Ancak nektar

  • nest...

    çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası